ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Ulf Dahlberg

Sidor: [1]
1
Bergholtz / Garvarsläkten Bergholtz
« skrivet: 2020-01-04, 16:32 »
Jag söker uppgifter om Carl Georg Bergholtz, född Jönköping 1831, kommen 1855 till Sunne socken i Värmland som garvaregesäll, 1857 egen företagare, 1902 flytt till Mangskog och garvar där till sin död 1906.


Dessutom söker jag uppgifter om sönerna Fritiof född 1865 i Sunne, Oscar född 1874 i Sunne, Victor född 1871 i Sunne och Theodor född 1867 i Sunne.


Både Oscar och Fritiof bodde också i Mangskog, troligen övertog Oscar garveriet efter faderns död.


Det är uppgifter om Bergholtz när de bodde i Mangskog jag söker speciellt, men även annat är intressant.


I samband med C G Bergholtz söker jag uppgifter om garvaren Carl Wilhelm Anagrius. Frågan är om det finns samband mellan dem. En tid efter att Anagrius flyttat från Sunne blir Bergholtz egen företagare,


Detta är väldigt ospecifika frågor, men de får bli mer detaljerade efter hand.


Jag håller på och skriver om Bergholtz och deras verksamheter. Därför gör jag ett försök att få tag på uppgifter här. Kanhända nån vet mer om dem.


Ulf Dahlberg.

2
Bildgåtan - Övrigt / Ateljétillbehör
« skrivet: 2018-05-01, 15:00 »
Med titeln avses sånt som var gemensamt hos fotograferna, t ex bakgrunder.


Tydligen fanns det mesta att köpa nånstans eftersom flera fotografer har samma, eller nästintill, bakgrunder och dekordetaljer. Om det vore tillverkat lokalt för varje fotograf borde det vara skillnader i utförande.


Frågan är om det fanns tillverkare i Sverige eller om det kom utomlands ifrån. Det senare altenativet är tvådelat, antingen fanns det firmor i Sverige som tillhandahöll importerade artiklar eller också fick varje fotograf importera själv.


Om det händelsevis finns orderböcker kvar så kan det gå att spåra upp fotografer därigenom och, kanske, få reda på var de fanns. Att kameran togs med till filial/filialerna är självklart, men bakgrunder och dekor?


Det borde ju gå att få fram när en viss bakgrund eller dekorelement fanns tillgänglig och därmed få en någorlunda datering av gamla porträtt och förhoppningsvis säker identifiering av okända. Tyvärr blir det bara mer och mer okända allteftersom åren går. Därför kan det vara värt pröva ifrån andra änden.


Ulf Dahlberg.

3
Var ligger platsen / Mångshöjden i Gräsmarks sn
« skrivet: 2016-04-03, 10:12 »
Kan någon säkerställa eller avfärda mina funderingar om (med modern stavning) Mångshöjden, med äldre stavning Mongshöjden samt Mangshöjden?
 
Denna plats/by/gård finns inte med på kartorna nu. Benämningen försvann tydligen efter mitten på 1700-talet.
 
Som jag antar är det samma plats som Mangen/Mångens hemman i Gräsmarks sn, men att anta är en sak, att veta något helt annat.
 
Problemet är att Mangen finns även på andra sidan socken- och häradsgränsen, i Gunnarskog, och det varit lite diffusa begrepp om var platser har befunnit sig. Ibland har det lokaliserats på ena sidan gränsen för att nästa gång vara på andra.
 
Därför efterlyser jag klara besked om vart Mangshöjden/Mångshöjden fanns och vad det kallas nuförtiden.
 
Hemmanet har benämnts Mangen i alla fall från 1765 i kyrkböckerna, men i nutid ändrats till Mången. Officiella benämningar är en sak, vad benämningen egentligen varit är ibland något helt annat.

4
22 Mått, mynt & stämplar / Skattetal
« skrivet: 2015-05-10, 18:09 »
Skattetal för fastigheter, beräknades i ören och penningar (tittar på ett arvsski9fte från 1906). Min fråga är hur många penningar gick det på ett öre?

5
Häradsindelning / Häradsindelning
« skrivet: 2015-05-11, 10:21 »
På 1980-talet hade det varit som att svära i kyrkan att säga en sån sak som att Sverige inte blev bildat från Stockholm. Det tar tydligen ungefär 30 år för att något helt felaktigt då är något vedertaget nu.
 
Den riktiga historien, den som lärdes ut, har ju alltid sagt att Sverige bildades från Mälardalen, Stockholm, och kungen var där förutom vid krig och inspektioner.
 
Visserligen har ju historien ändrats, men inte så mycket, fortfarande få man bilden att hundare var det ursprungliga som ersattes med härad eftersom det antagligen var mer rationellt sätt att få inkomster till kronan.
 
I belysning av att maktcentrat, enligt normal historieskrivning alltid legat i Stockholm och därmed hundare var den normala indelningen, då kommer ju frågan var den indelningen ersattes med sådan som kom från erövrade områden.
 
Även med hänsyn till Västgöta-skolans antagande om bildandet så sägs det fortfarande här och där att fotfästet för den styrande var bristfälligt i Svealand. Att då genomdriva en ny indelning borde ha varit lite vågat.
 
I Maja Hagermans bok skriver hon ju óm en kung som fick fly till Götaland eftersom svearna inte ville ha honom. Kanhända att det varit flera uppror i Sverige än vad som finns i historieböckerna.
 
Jag har alltd varit fundersam till påstående om att Sverige skulle varit indelat i hundare som sen ersattes med härad. Härad ska ju vara en såpass gammal indelning, nästan från Ura-Kaipas tid.
 
Visserligen ändrades landskapsindelningen och ersattes med länsindelning, men i gengäld tillämpas fortfarande länsindelning.
 
Om härad var det ursprungliga, varför ersattes det hed hundare för att sedan bli härad igen?

6
Skomakare / Skomakare
« skrivet: 2006-11-28, 21:39 »
britt, har inte tid just nu med någon längre sökning, Hittade i alla fall Carl Johan Osvald i Föddeboken, 2/9 1883 i Gbg Masthugget. Han föddes s.k. oäkta, modern var Lotta Bengtsdotter, 24 år. (Genline 100014.84.1920)

7
Gruv- / Gruvejordsägare
« skrivet: 2010-09-15, 10:43 »
Har i min forskning stött på en ana med titeln gruvejordsägare. Personen hör hemma i Kila socken utanför Sala.
Jag har försökt få klarhet i vad gruvjordsägare är för något, men har hittills gått bet. Dock har jag noterat att jag inte är ensam om ha titeln bland mina förfäder så jag antar att det finns en och annan här som kan ge en kunnig förklaring.

8
Sunne / Sunne AI:67 (1881-1885) Image 212 / page 203
« skrivet: 2015-12-05, 01:16 »
Sunne AI:67 (1881-1885) Image 212 / page 203 (AID: v13346.b212.s203, NAD: SE/VA/13512)
 

 
Fråga Se bild vad står det Undlg???!?!
 
Det enda min lilla hjärna kan få det till är  
Undantagsmän -  Kontrakt på rätt att bo som ålderspension. (http://slakthistoria.se/bondelivets-titlar/Släktforskarskolan - Bondelivets titlar)
 
Håller på med en svenskamerikans anor
Karolina Olsdotter Bäck, Sunne, Värmland 1864-1934 (wikitree)
Oskar Emanuel 1882- (wikitree)
 
(Meddelandet ändrat av salgo60 2015-12-05 17:07)

9
Film / Teater / Kahn, Madeline (1942-1999)
« skrivet: 2015-05-22, 11:10 »
Mel Brooks Primadonna.
Var hon av svensk härkomst? Familjen Kahn har funnits i Stockholm sen ca 1800, runt 1900 utvandrade några bröder Kahn till USA. En av dem återvände till Sverige och startade sin affärsbana hos Josef Leja i Stockholm (blivande NK).
 
Efter en snabbkoll har jag sett att Madeleines mor hette Paula Kahn, född 1925.
 
Om Madeleine hade svensk härkomst så var hon en av åtskilliga skådespelare med direkt eller indirekt svensk härkomst.
 
Det vore intressant om klarhet kunde bibringas denna fråga.

10
Pay / Pay
« skrivet: 2008-04-09, 17:24 »
Söker lite grundläggande uppgifter om Emil Pay som var verkställande direktör för gruvdriften i Ånimskog (P) runt sekelskiftet.

11
Luhr / Luhr
« skrivet: 2006-01-25, 16:10 »
Jo jag letar efter en massa släktingar. En av dessa är en familj från Stockholm som heter i efternamn Luhr. Sonen Georg Michael Luhr härstammar vi ifrån. Han var gift med en kvinna som jag tidigare frågat efter. En Maria Elisabeth Hasselbalch/Hassenbalch. Inga i denna familj levde speciellt länge. De kunde vara glada om de fick bli äldre än 55 år. Jag besökte Luhrs Gravkor på Maria Magdalena kyrkogård i helgen..Tiden stod verkligen stilla där. Frågan är det NÅGON som vet vem som begravdes sist i detta gravkor? Ser att förste personen blev begravd 1711..Var en medlem till familjen Luhr. inflyttat från Ingemansland. vh johan

12
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 23 juli, 2015
« skrivet: 2015-07-16, 16:23 »
Apropå sista meningen i Leif Perssons senaste inlägg: Havtorn är en buske som växer än idag längs bl.a. Upplands kust, den har en C-vitaminrik gul frukt. Den finns INTE i vilt tillstånd i Sveriges inland!
 
Men hawthorn på engelska är hagtorn, det är en annan buske ... Crataegus. https://en.wikipedia.org/wiki/Crataegus
 
https://sv.wikipedia.org/wiki/Rundhagtorn
 
Dock kan ju språkvetare och översättare ha förväxlat med havtorn, en annan grupp växter. https://sv.wikipedia.org/wiki/Havtorn
 
Mvh Björn
 
Mvh Björn
 
(Meddelandet ändrat av Sone 2015-07-16 16:24)
 
(Meddelandet ändrat av Sone 2015-07-16 16:32)

13
Ragnvald Jarl / Ragnvald Jarl
« skrivet: 2015-08-10, 13:42 »
Apropå ålänningars närvaro i 'Ryssland', så skriver Wladyslaw Duczko i boken 'Viking Rus'(2004):
 
s. 64: It was long before the Viking Age that people from central Sweden and the Åland Islands came through the Ladoga area to northeastern Europe and reached as far to the east as to Perm beyond the river Volga. These contacts were already in existence in the Late Bronze Age and Early Iron Age...
 
s. 193: The items that appear neither on the Upper Dnieper or Volkhov but which are regularly found in the graves in Timerévo, and almost everywhere in the Jaroslavl area, are clay paws and rings. The paws, probably representing the paws of beaver, have for some time been recognised as ritual artefacts used on the Åland Islands, an archipelago between middle Sweden and Finland, and to some extent in the southern part of the Mälar Lake basin, since the early seventh century A.D.
 
s. 257: A different picture is provided by the archaeology of the territory between the upper Volga and Oka River. Across this large area were spread numerous setdements - more than 25 - established by Norsemen at the end of ninth century and in existence until the early eleventh century. The most characteristic elements in their material culture reveals that the Rus of this area were Svear from Middle Sweden and the Åland Islands and that their number was probably the largest in the East.  
 
[color=0000ff]För att återkomma till den mäktige Ragnvald, jarlars like, som fick det enorma förtroendet att följa - eller snarare föra Olof Skötkonungs dotter Ingegerd till storfursten Jaroslav den vise av Novgorod o Kiev, måste denne varit en hövding över en stor, stridsberedd, flotta med edsvuren bemanning, beredd att offra sitt och sina mannars liv för kungadottern. Detta förutsätter en mycket god kunskap om de farvatten de skulle passera, och vilka risker man kunde stöta på på vägen...
 
Jag är fullständigt övertygad om att man finner denne Ragnvald i farvattnen öster om folklanden - inte i Västergötland - och han kunde mycket väl haft sin bas på Åland.[/color]

14
Gabriel Liedström dör som bruksförvalta

Sidor: [1]