ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Monica Fogelqvist

Sidor: [1]
1
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2021-04-28, 09:23 »
Underbart när man får ett så tydligt bevis på att ens antaganden är rätt! Bra jobbat, Niklas!

2
Petre / Petré / Petree / SV: Petre / Petré / Petree
« skrivet: 2021-03-19, 16:13 »
Någon som vet om familjen Petre i Arboga/Nora har en familjegrav någonstans? Rådman Johan Petre som dog i Nora januari 1706 cirka finns inte i dödboken vare sig i Nora eller Arboga vid den tiden så jag tänker att han kanske blivit begravd någon annanstans? 

3
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2021-01-06, 08:39 »
Tack Niklas, då förstår jag hur du menar.
Jag har själv inte läst Göteborgs Rådhusrätt så vilka förekomster eller ej av Wadst/Wassenius som finns, kan jag inte uttala mej om.

4
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2021-01-04, 08:22 »
Niklas, det var intressanta uppgifter.

Men skulle du vilja förklara vad du menar med "Här får vi också svaret på varför Wilhelm inte använde namnet Wadst, vilken namnform släkten ändrade till först omkring 1693"

Är detta något man kan vara säker på? Har familjens namn belagts i Göteborg som Wassenius innan 1693 och då menar jag inte i några matriklar eller lärosäteskopplade källor? Dessa var ju ofta förda på latin och i princip alla namn latiniserades, vilket skulle göra till exempel Wadst till Wassenius.

5
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2020-12-31, 19:45 »
Tack Bo! Har korrigerat nu.

6
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2020-12-31, 16:42 »
Tjust hr 1733  v457246.b14550
§ 40 Erik Lillia har stämt Kristoffer Tranaeus för att få tillbaka pantbrevet på Näshult och sin obligation på det lån han tagit av Tranaeus. Tranaeus har vice versa stämt Erik Lillia för att utfå resterande 4 månaders ränta för de penningar Lillia haft till låns.
Sedan har de blivit förlikta på så sätt att Lillia har sålt Näshult skattegård till Tranaeus för 379 daler silvermynt och att Lillia njuter 3 års fri besittning på berörda hemman utan att erlägga ersättning till Traenaeus.
§75 Här har Tranaeus ångrat sig då en skog han trodde ingick inte gjorde det.  v457246.b14750
§161 Här har Lillia lånat pengar av länsman och skuldobligationen blir intecknad  v457246.b15230

Jag hittar tyvärr inte det mål du refererar till, Pernilla ("...obligation och pantförskrifvning som Major Erik Lillia med dess fru Christina M Schildt utgifvit d. 5 nov. 1726..."), men jag skulle gissa att det hör samman med §40. Erik Lillia har pantsatt Näshult mot ett penninglån. Men det tyder på att Lillia redan 1726 ägde Näshult och hans biologiska svärmor (?) dog ju inte förrän 1727, så då var det väl genom Lillia hon hamnade där...?

Tunalän hr 1733  v457628.b720
Här har Lillia lånat pengar igen, denna gång tillsammans med sin hustru och av kyrkoherden Nils Hiort. Tre lån har tagits och frälsehemmanet Bredshult har satts i pant för de samma. Ett lån har avbetalats, men inte de andra, och kyrkoherden vill därför uppbjuda sin pant vilket han får.

Raden under är det Georg Gustaf Schildt som har köpt Hökhult och Bredshult för 600 daler silvermynt och han får nu första uppbud. Dock skall han innan andra uppbud betala kyrkoherden de återstående 145 dalerna på lånet Erik L tagit av honom och ännu inte betalt.

Så tolkar jag dessa. Att Erik var tvungen att lämna bygden verkar ju inte otroligt, då han ser ut att ha varit en flitig låntagare av alla.

Nu får jag önska er ett Gott Nytt År!  :)

7
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2020-12-31, 10:39 »
Tack Pernilla! Jag blev så förvirrad och fattade inte alls. Lite trög kanske så här på sista dagen av ett jobbigt år...  :D

Jag har sett förut att man tar "genvägar" och skrivit till exempel mormor i stället för styvmormor eller som i detta fall, mormors syster. Dessutom bodde ju uppenbarligen Katarina Felicita hos Katarina och inte hos Margareta Hedvig, vilket kanske också gjorde det mer naturligt att se henne som mormor. Lillia och hans fru hängde ju med Fock och hans fru under en lång tid, så jag tror att Katarina stod Katarina Felicita närmare än hennes biologiska mormor.
Rent instinktivt skulle jag säga att vi har hittat rätt scenario, men då fler källor vore önskvärt så är egentligen det mesta möjligt.

Har du gått igenom domböckerna för Tjust runt 1727? Behöver du "hjälp"? Jag kommer att börja jobba igen från och med imorgon och kan inte ägna mej så mycket åt "nöjen" som detta. Men fanken vad spännande det är!

Tyvärr fanns inget mer i Uddevalla Rådhusrätt om Margareta Hedvig. Antingen löstes det vid sidan om eller så fortsatte tvisten i Göteborg?

Jag håller helt med dej om att namnsättningen i familjen är väldigt intressant, även om dessa namn var vanliga i de kretsar det handlar om. Det som jag skulle vilja hitta, är namnet Felicita som ju sticker ut ordentligt.
Är inte hemma alls på forskning i Finland utan hankar mej fram hjälpligt för husbehov, och att börja forska på Narva gör att jag känner mej som en blind höna. Jag skulle kunna skumma igenom de domböcker Niklas så förnämligt hänvisade till, men jag kommer som sagt inte att ha så mycket tid. Och kvaliteten på bilderna gör mej och mina usla ögon gråtfärdiga...

8
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2020-12-31, 08:15 »
Måste få korrigera ett slarvfel! Skrev igår ovan:

Niklas, om Hedvig Katarina fått en dotter med Elias Parnovius så skulle väl det finnas noterat i Uddevalla födelseböcker, vilket det inte gör. Dessutom säger Margareta Hedvig att hennes omyndiga dotters fadersarv innestår i Parnovius sterbhus, och både Jakob Wadst och Jonas Edgren nämns som svågrar till henne. Jakob Wadst är dessutom hennes omyndiga dotters faderbroder.
Så nej, jag vidhåller att den mest troliga modern till Felicita var Margareta Hedvig och att Felicita på något sätt hamnade hos sin moster Katarina för uppfostran.

Margareta Hedvig skall det ju vara!!

9
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2020-12-31, 08:11 »
Niklas, jag gör vågen för dej! Hurra vad du är bra! Och snabb! Inga hundra timmars arbete där inte...  ;)

Så vi har alltså Wilhelm Wadst/Wassenius gift med Margareta Krakou/Krakewitz i Narva som är änka 1695.
Första målet: Margareta vill att ett avgjort mål i Kämnärsrätten ska tas upp igen eller att hon skall få tid att överklaga till Hovrätten
Andra målet: Rådstugurätten säger sig inte kunna ändra ett beslut från Kämnärsrätten utan hänvisar tillbaka dit om parterna vill ha en ändring
(...tycker jag mej förstå, men det är usel kvalitet på fotot...)

Men Pernilla, jag förstår inte riktigt: "...Det ser troligt ut att dessa två är föräldrar till Felicitas W, och att Monicas teori om att Tunaläns häradsrätts upplysning om att Katarina Felicitas Lillias mormoder stod obegraven är felaktig/oprecis."

Det är ju precis detta scenario jag har varit inne på, att Katarina Felicita var dotterdotter till Margareta Hedvig men hamnade hos sin mormors syster, Katarina Krakou! "Så nej, jag vidhåller att den mest troliga modern till Felicita var Margareta Hedvig och att Felicita på något sätt hamnade hos sin moster Katarina för uppfostran."
Det jag varit helt osäker på är vem som var Felicitas far annat än att han var en Wadst.
Eller missförstår jag hur du menar? Jag blir lite förvirrad...

Vet någon av er vilket namn som var korrekt för Margareta Hedvig och Katarina, var det Krakou, Krakau, Krakow eller Krakewitz?




10
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2020-12-30, 07:19 »
Pernilla, snyggt jobbat! Ännu en liten indikering på att vi är på rätt spår! Förbaskat att det inte fanns någon bouppteckning efter Margareta Hedvig. Har du gått igenom domböckerna för Tjust också? Räkenskaperna för Hjorted?

Niklas, om Hedvig Katarina fått en dotter med Elias Parnovius så skulle väl det finnas noterat i Uddevalla födelseböcker, vilket det inte gör. Dessutom säger Margareta Hedvig att hennes omyndiga dotters fadersarv innestår i Parnovius sterbhus, och både Jakob Wadst och Jonas Edgren nämns som svågrar till henne. Jakob Wadst är dessutom hennes omyndiga dotters faderbroder.
Så nej, jag vidhåller att den mest troliga modern till Felicita var Margareta Hedvig och att Felicita på något sätt hamnade hos sin moster Katarina för uppfostran.

Wilhelm Jakob är definitivt ett intressant namnval för Felicitas första son, liksom Katarina Felicita, som själv senare döper sin första dotter till Hedvig Katarina. Som sagt, det kan betyda noll och inget, men är intressanta detaljer.

Jag skummar vidare i Uddevalla för att se om målet fick något avslut.

11
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2020-12-29, 20:33 »
Kul att du har hittat hit Niklas!
Ja, detta är nog inget som man löser på en kafferast, men som synes finns ganska många pusselbitar. Sedan finns det säkert fler i icke digitaliserade källor...

Men Niklas, du förkastar alltså helt teorin om att Katarina Krakewitz skulle vara syster till Felicita Wadsts mor? Du tycker det ser ut som om det helt enkelt är Katarina som är Felicitas mor?
Men Margareta Hedvig Krakewitz i Göteborg då, som var svägerska till Jakob Wadst som var hennes dotters faderbroder? Är detta bara ett sammanträffande?

Ett släktskap mellan Focks hustru och Lillias dotter fanns det definitivt!

Det verkar inte som om man kan hitta skrivelsen till Göta Hovrätt som Margareta Hedvig skickade. I vilket fall kan inte jag göra det. v557088.b4670.s432

Pernilla, Margareta Hedvig var ganska säkert gift med en Wadst, då båda svågrarna förekommer, både Jakob Wadst och Jonas Edgren, gift med Elisabet Wadst.

12
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2020-12-29, 08:52 »
OK, om du skummat Tunaläns böcker, tror jag för tillfället att det kan vara mer intressant att försöka hitta något från tiden innan Felicitas giftermål med Erik L.

Det var som jag trodde: Margareta Hedvig gifte sig med Elias Parnovius i Göteborg 1707 och det var då bou och avvittring gjordes efter hans första hustru. Det framgår i Uddevalla Rådhusrätt (v557088.b3140.s281).

Om Margareta Hedvig var änka då, bör man ju kunna finna en bou eller förmyndarutnämning för deras dotter om man läser bakåt från 1707.

Jag hittade inte målet i Göta Hovrätt (mars 1709) och skall idag få experthjälp av en god vän som arbetat på RA. Bara för att vara säker på att jag inte missat något... Jag tror att om man kan hitta detta, så bör man få en beskrivning av situationen. Skulle sitta fint!

Den Johan Wadst som dog 1693 är högintressant som far till Felicita, liksom denne Anders du hittat!

Det vore kul att en gång för alla hitta Katarina Felicitas ursprung, och jag tror att vi är på rätt väg. Synd bara att vi hamnade i Göteborg. Är så knöligt att forska på... :/

Skall vi dela upp läsandet? Om jag tar protokollen i Göteborgs Rådhusrätt, kan du gå igenom bou för densamma? Den utan register?


13
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2020-12-28, 16:18 »
Nä, jag går bet. Hittar inget i Göta Hovrätt fast det ju bör finnas... :(

14
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2020-12-28, 14:25 »
Hittar själv i domboken att Margareta Hedvig inte är nöjd med utslaget utan går vidare till Göta Hovrätt. Skall se om jag hittar målet.

15
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2020-12-28, 12:50 »
Pernilla, dum fråga kanske då du verkar ha nagelfarit det mesta runt Lillia: du har väl gått igenom Tunaläns domböcker för tiden runt Focks och Krakowitzs död?
Och har du möjligen följt upp tvisten om Elias Parnovius arv i Uddevalla domböcker?
Margareta Hedvig finns inte som död med sitt eget namn i Uddevalla i alla fall. Om hon inte gifte om sig och begravdes som hustru till någon...

16
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2020-12-27, 11:16 »
Något slog mej just: jag tror att det du hittat i Tunaläns dombok, där Krakowitz kallas Katarina Felicitas mormor, är ett rent guldkorn och det närmaste sanningen vi kommit.
Men nu tänkte jag: om det var så att hon var mormors syster och tagit hand om barnen så länge de kan minnas, så skulle hon ju kallas mormor och inget annat, eller hur? Det behöver inte vara hennes biologiska mormor. Kanske var Felicita Wadst fosterdotter till Katarina?

Jag har nu läst Uddevalla Rådhusrätt 1709, och där står att Wadst är Margareta Hedvig von Krakowias dotters faderbroder och att flickan har sitt fadersarv innestående i sterbhuset efter Parnovii, så att hennes rätt bör bevakas då bouppteckning görs. Alltså har Krakowia varit gift innan och har en dotter med efternamnet Wadst. 

Jag tolkar det som att jungfru Stina Parnovia som krävs av Hammar vid ett ex ord ting 3 mars 1709 (v557088.b3680.s333) var dotter till Elias Parnovius och hans första fru.
Vid ord ting 8 mars 1709 (v557088.b3700.s335) är det Margareta Hedvig som sätts åt, och då talar hon om sin omyndiga dotter (Felicita Wadst??) som har sitt fädernesarv innestående.

Vet man när denna Margareta Hedvig gifte sig med Elias? Jag hittar inte uppteckningen från maj 1707 som skall vara gjord i Göteborg och inte finns några vigselnotiser i Domkyrkoförsamlingen då heller för det bör ju ha varit vid den tiden. Suck.
Vet man när och var Margareta Hedvig dör?

En annan sak jag funderat över: Felicita döper sin förstfödde son till Jakob Vilhelm, betyder det något i sammanhanget?

17
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2020-12-26, 20:52 »
Hm, jag undrar om alla Krakowitzar var släkt med varandra...? Var inte det ett vanligt namn för sådana komna från Krakow? Jag vet inte alls, men skulle kunna tänka mej det!

Nä, detta är fantastiskt spännande och väldigt frustrerande, men hur man skall få ihop det utan att hitta Katarina Felicitas födelsenotis känns svårt. Jag tror absolut att ditt fynd i Tuna häradsrätt från 1745 är ett väldigt gott indicium på att vi har funderat i rätt riktning. Allt stämmer liksom om Felicita Wadst var dotter till Katarina Krakowia.
Har du hittat AG Fock i Smålands Tremänningsregemente? Han skulle finnas där från 1711 men jag hittar inget.
Sedan undrar jag om du vet vad utropstecknen efter Felicitas namn betyder? Var hon gravid eller vad menas med detta? Hon har tre utropstecken och andra har ett eller inget. Om hon var gravid så kanske Katarina Felicita var född före Jakob Vilhelm...?

18
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2020-12-26, 13:59 »
Pernilla, du har verkligen lagt ner imponerande mycket på denne Erik! Eloge!

Som du säger är detta med mormodern väldigt intressant, men familjerna Krakowitz och Wadst i Göteborg verkar svåra att få grepp om. Om Katarina K var gift med en bror till Jakob och Gabriel W, verkar det ha funnits en Margareta Krakowitz som också var gift med en Wadst innan hon gifte sig med Elias Svenonius Parnovii.

Och om man skall få ihop tidslinjen, så måste nog Katarina Krakowitzs ålder vara något högre än 70 år då hon dör, och Katarina Felicitas födelse vara så nära 1716 som möjligt. Annars är ju mormor jämnårig med Erik Lillia, menar jag...

19
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2020-12-26, 09:56 »
Hej Pernilla och god fortsättning!

Jag tror nog som du att Katarina Felicita var "inhyst" hos Focks hustru, om det nu inte var så att Erik var gift en gång emellan 1716 och 1724. Men hur skulle han kunna ta hand om ett litet barn om han var ute i fält? Det verkar ju som om det fanns ett ganska nära band mellan familjerna då de båda hamnar i Tuna socken. Eller fanns det någon förklaring till det?

Kan inte tillföra något nytt vad gäller pensionerna.

Inte heller jag har funnit Katarina Felicitas födelse då jag gått igenom samma härad som du, plus Linköping, åren runt broderns födelse.

I Kolbäck hittar jag en Per Lillia, märr- och ängesvaktare, gift med Karin Persdotter. Han fanns på Strömsholms Stallstat med Esbjörn Reuterctantz som chef. Samme Esbjörn Reutercrantz är en av tre som givit attest vid Erik Persson Lillias vigsel med Helena Hansdotter 1704 i Bankekind, dotter till major Hans Nilsson i Ersta  (C:3 pag. 263) (mtl Bankekind 1704,  A0005879_00026)

Per Lillia var född ca 1629 och död 1702 (Kolbäck F:1, pag. 28) och Karin Persdotter född ca 1635 och död 1699 (Kolbäck F:1, pag 26).

Kan gårdarna bredvid Focks namn betyda att det var gårdar som försåg honom med "lön"? Det vill säga att han fick inkomster av gårdarna avkastning. Men varför så långt bort i så fall? Arvika är ju inte nära Askersund alls och Fock verkar inte ha någon anknytning alls till Värmland förutom sin beställning vid Närke och Värmlands regemente.

Åsen (Västerkvarn) i Kolbäck har bara en dräng Erik 1702 och 1704 är han borta. Kan det vara så att han fanns på det stället då han blev soldat? Fast i vigselnotisen för 1704 står att han närmast kom från Gillberga och Lista.
Erik Lillia begravdes antagligen i Lagerhielms familjegrav. (Kräcklinge C:1, pag. 30)

20
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2020-12-22, 09:39 »
Wow Pernilla, du har verkligen varit grundlig! Imponerande! Men jag ser att du även har samma frågor obesvarade som jag: var fanns karlen mellan 1716 och 1724?! Och var han gift däremellan? Och när/var föddes Katarina Felicita?
Jag undrar om inte så var fallet eftersom det var vanligt att ge sitt barn namn efter en avliden hustru om man var omgift. Det kunde ju även vara så att Katarina Felicita var "anledningen" till att Felicita Wadst avled 1716 och att barnet fick namn efter sin döda mamma. Men var föddes hon i så fall och vem tog som sagt var hand om barnen då Erik var ute? Kan de ha funnits hos Focks hustru eftersom Katarina Felicita finns hos dem i Fnyrefall? Omöjligt att veta...
Men att finna Katarina Felicitas födelsenotis skulle ju inte vara så dumt.

21
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2020-12-21, 18:07 »
Tusen tack Pernilla! Detta var väldigt intressant och jag skall gå in i domböckerna under julledigheten. Och detta med vem som var Katarina Felicitas mor vore ju kul att lösa en gång för alla. Wilhelm Jakob var ju född i juli 1714 i Linköping, så om Katarina Felicita var dotter till Felicita Wadst bör hon ha varit född tidigast maj 1715. Felicita dör ju i februari 1716 och begravs i Askersund. Jag har inte lyckats hitta någon födelse av något barn till Erik Lillia förutom sonens.
Jag återkommer om jag lyckas göra något framsteg.
Än en gång stort tack, Pernilla!

22
Källor och arkiv / SV: Hur hitta ansökning om underhåll?
« skrivet: 2020-11-27, 16:51 »
Exakt Eva! Jag skulle vilja läsa vad som står i hans ansökan, men fick svar i ett annat forum att de där ansökningarna kanske inte var digitaliserade. Kan ju vara förklaringen till varför jag inte hittar det...

23
Källor och arkiv / Hur hitta ansökning om underhåll?
« skrivet: 2020-11-26, 17:21 »
Hej alla!
Har kört fast på en detalj, och hittar inget alls! Söker en major som när han får pension skall finnas i Kalmar Regemente. Icke! Var kan jag söka om inte i GMR?
Undrar även om det är möjligt att finna ansökningshandlingarna med nr 747 någonstans?

Krigskollegium Krigsmanshuskontoret, Liggare, förteckningar, journaler, matriklar och rullor, SE/KrA/0014/D/1 (1730-1750), bildid: A0066223_00094
Krigskollegium Krigsmanshuskontoret, Liggare, förteckningar, journaler, matriklar och rullor, SE/KrA/0014/D/7 (1718-1732), bildid: A0066229_00025

24
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2020-11-13, 14:52 »
Tack Bo och Ulf! Jag har också fastnat på uppgifterna om Erik Lillia när han blivit hemskickad från Närkes - och Värmlands tremänningsregemente 1719. Men här är uppgifter från Lewenhaupts bok om Karl XII soldater:
Tryckt litteratur Lewenhaupt:1 (1700-1718) Bild 2020 / sid 399 (AID: v319671a.b2020.s399)

Men var Erik dog eller var han tog vägen efter 1719, det framkommer inte tyvärr.

25
Lillie / SV: Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2020-11-13, 08:02 »
Tusen tack Bo, nu börjar det likna något! Denna Katarina Felicitas har verkligen givit mej myror i huvudet, och det är svårt att få ihop det. Jag fick svar i en grupp på Facebook att denne Erik och hans hustru Felicitas Wadst skulle kunna vara föräldrar till den kvinna jag söker, men då jag föreslog att Katarina Felicitas var dotter till frun efter Felicitas Wadst, fick jag till svar att det var FW som var hennes mor.
Nu skall man väl inte hänga upp sig på detaljer, men om Felicitas Wadst dog 1716 och Katarina Felicitas var född 1718 så kan det bli lite svårt. Visst, hon kanske var född 1716 och fick sin mors namn som kanske dog i barnsäng? Men då borde väl födseln finnas i samma bok som moderns död, vilket den inte gör.

Och då Katarina Felicitas gav sitt första barn namnet Hedvig Katarina, så kan man ju fundera om hon inte ändå var dotter till en Hedvig Katarina.
Bo, vet du något om Erik Lillias vidare öden efter Felicitas Wadsts död? Och hur hamnade Katarina Felicitas i Fnyrefall?


26
Lillie / Lillie i Tuna, Kalmar län
« skrivet: 2020-11-11, 20:11 »
Jag undrar om om någon vet av en Erik Lillie i Kalmarområdet? Han hade en dotter vid namn Katarina Felicita som 1743 gifter sig i Tuna. Hon bor på Fnyrefall vid tiden för giftermålet.
Eller har någon stött på Katarina Felicita någonstans? Hon skall varit född runt 1718.

27
Planting / SV: gen.maj. A. Planting
« skrivet: 2020-11-09, 07:20 »
Jag har funderat i ungefär samma banor, att det på något sätt fanns kopplingar mellan de olika familjerna Planting. Men då jag inte har lyckats lösa kopplingen mellan Erik Mickelsson i Piteå och Johan Mickelsson i Avesta, har jag liksom fastnat där.
Även om jag kan tyckas slarvig med vissa källhänvisningar ;) är jag egentligen ganska kinkig vad gäller sådant. Och i min lilla värld, har jag än så länge bara ett släktskap som jag ser är bevisat, nämligen att generalmajor Anders Mickelsson Planting var bror till Johan Mickelsson Planting i Avesta. Även om jag lutar åt att Peter Mickelsson Isensnidare var en brar till ovanstående, så finns mej veterligt inget som bevisar det.
Sedan alla dessa antaganden och gissningar som figurerar på nätet... (Som Mickel Mickelsson och Joakim Mickelsson, till exempel. Efter att ha läst alla Avestas domböcker för den aktuella tiden, vill jag påstå att Mickelsson var ett vanligt namn i de krokarna, och alla var minsann inte bröder!)

Jag kan även tillägga bara för skojs skull, att i Jämtland fanns ännu en Planting vid samma tid som Anders, Mickel och Mickel fanns där: Gustaf. Han var en Planting Gyllenbåga, son till Gustaf Jonsson.

Det finns också ett annat spår att följa upp: Loberg. Vad hände med dem och hur hänger de ihop? Att det fanns en koppling dem emellan är ju lätt uträknat med tanke på namnen...

Jag har drivor av arbete och kan tyvärr inte ägna mej så mycket åt dessa "nöjen" för tillfället, men jag skulle säga att en viktig sak att finna ut är varför Erik Mickelsson satt i finkan 1652? Stockholmsbaserade forskare kanske kan nyttja Stadsarkivet eller ta sig till Arninge? Kanske finns där sådant som inte är digitaliserat och har man tur möjligen stöta på en arkivarie som vet att hitta intressant material?

En annan viktig sak att göra kan vara att YDNA-testa nu levande raka manliga ättlingar till de olika Plantingarna. Det skulle ge ett klart svar.

28
Planting / SV: gen.maj. A. Planting
« skrivet: 2020-11-08, 21:05 »
Japp, det stämmer! Och det är mycket i denna soppa som går tillbaka till samma lilla område i Uppland. Flera av de Plantingar jag undersökt har någon slags koppling dit.
1) Mickel Eriksson Planting började sin militära bana som gemen i Hjälsta, lejd av en Johan Eriksson.
2) Anders Mickelsson Planting (Bergloo) dog i Stockholm men flyttades till Häggeby kyrka.
3) Karin Staffansdotter, gift med Peder Mickelsson gravör, var född i Övergran
4) Jon Planting (Gyllenbåga) bodde i Övergran.

29
Planting / SV: gen.maj. A. Planting
« skrivet: 2020-11-08, 20:39 »
Jag har grävt fram arvstvisten, eller rättare sagt beställt den fråm Sthlms Stadsarkiv om jag inte minns fel, och tyvärr framkommer inte en smula av intresse vad gäller släkten Planting. Och som sagt, Isensnidaren kallades aldrig ens en enda gång för Planting.
Tvisten handlar om en skuld som Gilius Giliusson Ehrenbergs hustru Margaretas bror Petter Achtskilling hade till herr Staffan i Övergran, och sedan obligationen igenfunnits 1670 har salig Staffans arvingar drivit tvisten. Om jag inte har fullkomligt fattat fel...

Peters hustrus släkt är ingen hemlighet, hon hette Karin Staffansdotter och var dotter till herr Staffan Staffansson och Anna i Övergran. Har inte gått bakåt där heller eftersom det inte varit mitt fokus.

Nej, detta är knivigt och det finns liksom inget som är säkert och tyvärr (som vanligt) figurerar en massa antaganden som med tiden blivit sanning. Det är bra att du är noga med källorna, och jag ber om ursäkt för mitt slarv med det. Jag har gjort detta för mej själv och det var inte tänkt att redovisas, så därför har jag bara tagit till vara det som var av intresse för mej och som kan anses som en säker källa. Min enda ursäkt.

En sak jag gått bet på är att finna ut varför Erik Mickelsson åkte in i finkan 1652. Har gått igenom alla de listor i Ståthållareämbetet som jag kan tänka mej, men hittar inga fånglistor med någon Erik Mickelsson. Kanske någon här är fena på gammal Stockholmsforskning? Erik gick in på Slottets fängelse  1652-07-14 och kom ut 1652-09-24.

30
Planting / SV: gen.maj. A. Planting
« skrivet: 2020-11-08, 09:15 »
Constantinus, du har så rätt så rätt... Självfallet skulle jag ha redovisat källor till mina påståenden, men skam till sägandes får jag erkänna att jag inte noterat dem. :/ Jag har skummat domböckerna för Avesta för den tid Plantingarna fanns där, och eftersom döttrarna och deras makar inte var mitt primära mål, så noterade jag bara att de fanns. Sorry!
Mats Mickelsson var död före 1687 i vilket fall, så det kan ge en indikation på var man skall leta om man vill fördjupa sig i honom och hans fru.

Och nej, Peter Mickelsson var inte bosatt i Finland 1642, utan han fanns i antingen Avesta eller Stockholm. Eventuellt på någon annan ort i Sverige där mynt präglades.
Han är i vilket fall som helst skriven på Norrmalm i Stockholm 1645  Ståthållarämbetet på Stockholms slott (A, AB) GI:11 (1646) Bild 3250 / sid 502 (AID: v841259.b3250.s502, NAD: SE/RA/56503)
även om han höll till i Avesta (1646)  Svea Hovrätt - Advokatfiskalen Kopparbergs län (W) EXIe:2728 (1642-1656) Bild 880 / sid 82 (AID: v420713.b880.s82, NAD: SE/RA/42042202)
Från och med 1648 är han skriven på Västermalm i Stockholm på samma gård som Mickel Hack, åtminstone fram till och med 1652. Ståthållarämbetet på Stockholms slott (A, AB) GI:18 (1652) Bild 1610 / sid 311 (AID: v841266a.b1610.s311, NAD: SE/RA/56503)
Peter fanns på Västermalm så länge jag kan följa honom i längderna, vilket bara är till 1655  Ståthållarämbetet på Stockholms slott (A, AB) GI:24 (1655) Bild 1740 / sid 339 (AID: v841272.b1740.s339, NAD: SE/RA/56503)

Att han skulle kunna vara född i Finland om han inte var född i "svenska" Sverige, är en ren gissning från min sida. Han var inte tysk i alla fall, och eftersom det fanns Plantingar från Finland i Stockholm så är det ju mycket möjligt. Men inte belagt!  https://sok.stadsarkivet.stockholm.se/Bildvisning/Default.aspx?app=mantalslangd-1634&indexvarde1=P#bild274



 

31
Planting / SV: gen.maj. A. Planting
« skrivet: 2020-11-07, 13:47 »
Vad gäller sammanställningen av Plantingarna i Avesta, har jag några kompletteringar och frågetecken:

Michael Planting. Möjligen bördig från Tyskland. Levnadsförhållanden okända. Skulle snarare gissa på Finland*
Gift med NN.
Kända barn (åldersordningen oviss):
a/ Erik Michaelsson Planting, se nedan.
b/ Petter Michaelsson Planting. Gravör vid Avesta bruk åren 1644-1646[1] och bosatt i Stockholm åtminstone 1649-1653 (skrivelse 20/12 1653; Piteå stad. Rådhusrättens och magistratens arkiv EIIb:1). Gravören kallades aldrig Planting utan mest Isensnider. De kan ha varit bröder, men lika gärna bara delat patronymikon. Det fanns för övrigt en Peter Mickelsson till i Stockholm vid den tiden, en kammarskrivare, så vem som skrivit brevet till Piteå är fortfarande inte klart.
c/ Johan Michaelsson Planting, se nedan.
d/ Anders Michaelsson Planting, född 9/2 1619. Död 26/2 1682 i Stockholm. Militär 1631-1681. Adlad 18/4 1655 Planting-Bergloo (nr. 628).

Johan Michaelsson Planting. Gravör vid Avesta bruk åren 1647-1688.[1]
Gift med NN. Brita (?)
Kända barn (åldersordningen oviss):
a/ Erik Johansson Planting, född vid Avesta bruk (Ovikens dombok vårtinget 1689 § 6). Militär 1670-1686, slutligen lötjnant vid Jämtlands dragonregemente.
b/ Michael Johansson Planting, död 26/12 1729. Militär 1674-1717. Adlad 24/4 1684  Planting-Bergloo (nr.1016).
c/ NN Johansdotter Planting. Gift ca 1688 med Anders Wijkman, gravör vid Avesta bruk 1688-1730.[1]
d/ NN Johansdotter, gm Lars Göransson, materielskrivare och Mats Mickelsson

*År 1642) skriver gravören (Isensnidaren)  Petter Mickelsson ett klagobrev till regeringen där han beklagar sig över att myntmästaren i Stockholm, Anthony Grooth d.y. (1641-45), ville försätta honom ur tjänst och istället anställa en billigare kraft. I brevet säger sig Michelsson ha varit i rikets tjänst som gravör vid såväl koppar- som silvermyntverk i 14 års tid – d.v.s. från 1628. Han poängterar också att han är ”den ende infödde svensk” som lärt sig detta yrke.
Finland var vid denna tid del av Sverige.

32
Planting / SV: gen.maj. A. Planting
« skrivet: 2020-11-07, 13:30 »
En renskrift av det trasiga brevet, något försvenskad:

Högvälborne Nådige Herre, höggunstige Patron.
[Cic]ero den vitt berömde hedningen skriver uti sin bok De amicitia: Att uti de saker oss själva angående, skola vi igenom bönen allenast tåleligen anhålla; Men uti de putatis våra goda vänner anträffande, icke allenast bedja, utan nästan såsom importuni oss i sollicitationerne anställa.
Jag med fruktsamhet befarar mig med mina många otidiga skrivelser hos Eders Excellens och högvälborenhet finnas importun, dock fattandes med av Eders Excellens höga discretion, som till äventyrs varder tagandes uti consideration, det nöden haver ingen lag; Ty tiden fåfängeligen förnötes, förtäring och stor omkostnad uppgår och så många äro nu ankomne som om samma condition anhålla vilja, så att jag begynner nu desperera.
Jag är nu mera icke försäkrad om borgmästerskapet uti Piteå, ty han måste antingen necessario gå under eller och att minstone rivas och flyttas 16 mils väg till Skellefteå socken dit den nya staden funderas skall.
Jag haver nu uti 21 år continue varit uti Cronones tjänster; N[ämligen] uti 2 1/2 år under Sn (=herr): Scroderius hand uti translation, 1 1/2 år under Tyness Langermanss* [uti revisions]kammaren, 5 år .... .... ...uti Tyskland...

*Tyness Langerman skall nog vara Tönnes Langman

33
Allmänt / SV: Vad betyder noteringen i bou-registret?
« skrivet: 2020-04-13, 12:40 »
Hej Lars Erik!
Med en Per Pettersson som dog 1822 i Asarum. Har kollat bou där också men hittar inte hennes.

34
Allmänt / Vad betyder noteringen i bou-registret?
« skrivet: 2020-04-13, 08:46 »
Hjälp! Vad betyder detta - blev en bouppteckning gjord men aldrig inlämnad? Jag kan nämligen inte hitta den trots flera försök.
Karlshamns rådhusrätt och magistrat (K) CIIIb:1 (1836-1846) Bild 50 (AID: v831089.b50, NAD: SE/LLA/10105)

35
Språk / SV: Läshjälp av gammalt brev
« skrivet: 2020-02-19, 17:58 »
Tack Mats! Nästan rätt. Jag frågade i ett danskt forum och ordet som ser ut som moxen var faktiskt moxen. :) Betyder nästan. Och fiat är latin och betyder skall göras, typ..

36
Språk / Läshjälp av gammalt brev
« skrivet: 2020-02-19, 15:59 »
Hej!

Jag går bet på två ord i detta dokument, så om vi har några dansktalande snälla människor här som kan hjälpa mej med de inringade orden blir jag jätteglad!

37
Spångberg / SV: Spångberg
« skrivet: 2020-02-12, 10:21 »
Per, det är nog precis så det ligger till. Det fanns en kopparhammare i Norrköping vid den tiden.

38
Spångberg / SV: Spångberg
« skrivet: 2020-02-10, 20:08 »
Aha! Jag trodde det var ett bruk eller en hammare i närheten! Haha! Konstigt om de är skrivna på ett ställe men bor på ett annat. Hm.

39
Spångberg / SV: Spångberg
« skrivet: 2020-02-10, 18:45 »
Tack än en gång Per! Jag undrar vad kopparhammaren var för ställe? Attans människor att vara flyttbenägna!

40
Spångberg / SV: Spångberg
« skrivet: 2020-02-09, 10:38 »
Nä, det vet jag inte, men på smedsskivan finns han i alla fall, och kopparsmed står han som. Ser att jag råkade lägga in fel källhänvisning förut: Norrköpings S:t Johannes (E) C:6 (1781-1804) Bild 124 / sid 237 (AID: v39361.b124.s237, NAD: SE/VALA/00272)

41
Spångberg / SV: Spångberg
« skrivet: 2020-02-09, 07:08 »
Tack Per! Hm, ja kanske. Det är bara det att denna Erik Spångberg i Norrköping står som kopparsmed (sorry, det glömde jag skriva i frågan). Jag undrar om inte Norrköpings-Erik tillhör smedsfamiljen Spångberg...
Men värt att kolla upp!

42
Spångberg / SV: Spångberg
« skrivet: 2020-02-08, 19:52 »
Hej alla!
Någon som stött på en Erik Spångberg med en maka Maja Lena i Norrköping? De får en son Anders Fredrik 1800 i Norrköings Sankt Johannes.
Norrköpings S:t Johannes (E) C:6 (1781-1804) Bild 117 / sid 225 (AID: v39361.b117.s225, NAD: SE/VALA/00272)

Jag är väldigt intresserad av vad som hände föräldrarna efter detta, och naturligtvis var de kommer ifrån! Det finns en Erik Spångberg på Smedsskivan, men inga som helst uppgifter om honom.

Tack på förhand!

43
Hej alla Wiss-forskare!

Jag undrar om ni på något sätt känner till en Abraham Wiss född ca 1781 samt en Erik Wiss född 1789-09-08? Jag hittar nämligen dessa i Södra Unnaryd första decenniet av 1800-talet, och det verkar som om de kommer från Umeå...?
Någon som vet något?

44
Allmänt / SV: (D. Adelsbreve Fase. 4)
« skrivet: 2020-01-22, 14:58 »
Tack Niels!  :)

45
Allmänt / SV: (D. Adelsbreve Fase. 4)
« skrivet: 2020-01-22, 08:20 »
Tack Niels!
Nej, det är inte adelspatenterna jag söker. Tror att detta är ett rekomendationsbrev som Anders Bille hade med sig hem från Italien. Men var det skall finnas idag, vete gudarna...
Jag hittade hänvisningen i en gammal bok, Bille-ättens historia från 1889, men lyckas inte lista ut vad dessa danska adelsbrev är för något och i vilket arkiv de finns...

46
Allmänt / (D. Adelsbreve Fase. 4)
« skrivet: 2020-01-18, 10:54 »
Hej alla!

Var hittar jag detta dokument i original? Jag fattar inte riktigt var jag skall leta... "Anbefalingsskrivelsen er endnu til i Original (D. Adelsbreve Fase. 4)" Det handlar om ett följebrev skrivet i Italien 1656 till kung Fredrik den III.

Tack på förhand!

 Monica
 

47
Tack Niels! Jag trodde också att det kunde vara mannen, men jag fattade det som att han var "kyrkoherre", men jag kanske fattade fel?
I vilket fall så har jag ännu inte fått något svar från vare sig biblioteket eller arkivet på min fråga om boken, så kanske inte de heller vet.
Hälsningar,
Monica

48
Sjö- / SV: Sjömanshus i Stockholm/Göteborg?
« skrivet: 2019-12-18, 17:54 »
Tack snälla Åke! Jag hade inte sett ditt svar, för det hade hamnat i skräpposten! Det är lurigt detta med sjömän, och jag måste sätta mej ner och gå igenom allt igen. Så detta kommer väl till hands.

49
Niels Just Rasmussen, jag skickar dej det största TACK jag kan! Förlåt att jag inte svarat innan - men meddelandena från Anbytarforum hade hamnat i skräpposten. Äntligen lite användbara hänvisningar! Har aldrig behövt söka efter adliga dokument i Danmark, och jag har verkligen haft svårt att hitta.

Niels, kan jag ställa dej en annan fråga? Enligt en gammal bok från 1889 skall det finnas en slags "dagbok" som Steen Andersen Bille förde över allt i sin vardag, och efter hans död tog sonen Mikkel vid och skrev. 1889 fanns denna bok fortfarande i släkten Bille, hos en "Khrre. Carl St. A. Bille". Var skulle man kunna hitta denna dagbok? Har skrivit till Konglige Bibliotek, men har inte fått något svar.

50
Sjö- / Sjömanshus i Stockholm/Göteborg?
« skrivet: 2019-12-14, 12:47 »
Hej alla!

Kan någon förklara för mej vad som hände Neptunus och dess besättning efter oktober 1822? Dom seglar till Hamburg från Göteborg, men vad händer sedan...? Det står inget om att besättningen mönstrats av. Eller behövdes inte det?

Skall besättningen finnas i någon rulla i Göteborgs sjömanshus också? Detta kommer från Stockholms sjömanshus.

Stockholms sjömanshus (A, AB) DIa:76 (1822) Bild 407 / sid 389 (AID: v655434.b407.s389, NAD: SE/SSA/0826A)

51
Tack Eva!
Har redan gjort det, men de gav bara väldigt svävande svar, att det kanske kunde finnas här eller där. Och eftersom jag redan sökt här eller där, så är det väl så att dessa dokument inte finns på Arkivalieronline. Suck.

52
Hej alla!
Har kört fast. Hårt! Har sökt så ögonen blöder efter ett gårdsköp som skedde 1686, Husumgaard, mellan Rebecca Elisabet Poppe och änkegrevinnan Ahlfeldt, men jag hittar verkligen ingenting av intresse.
Skulle sedan vilja se Rebecka Elisabets testamente, men hittar inte var det kan finnas heller.

Att dessa dokument existerar framgår här http://runeberg.org/trap/3-2/0275.html , så då borde man väl kunna hitta dem i Arkivalieronline? Eller är det inte skannat, kanske?
Blir jättetacksam för ett handfast råd angående detta, för jag kan verkligen inte komma fram till var handlingarna skall finnas...

53
Piteå / Erik Mickelsson Planting
« skrivet: 2019-10-30, 10:29 »
Hej!
Jag ser att det fördes en diskussion om Erik Mickelsson Planting här i Forumet för några år sedan, och jag undrar nu om man kommit någon vart med hans ursprung?
Jag undrar nämligen om det kan finnas någon koppling till de Plantingar som fanns i Jämtland på 1600-talet, med ursprung i Avesta.
Någonstans nämndes att när Erik Mickelsson dött i Stockholm 1652, skriver hans bror Peder ett brev till Pite borgare och ber om pengar. Någon som vet var jag kan hitta detta brev?
Och vet någon vem denne Peder var?
Flyttade denna fråga från Släktnamn, då den kanske hör bättre hemma här.

54
A-M / SV: Johnson, Gustaf född i Sverige 1857-07-09
« skrivet: 2019-08-26, 21:06 »
Hej alla som intresserat sig för min fråga! Jag måste be så mycket om ursäkt för att jag varit helt frånvarande. Har jobbat jättemycket och inte varit inne på Anbytarforum, och upptäckte just nu att alla era svar låg i min soptunna som jag inte kollat!
Jag har lyckats hitta denna hala man och allt är frid och fröjd. Tack än en gång och ursäkta mitt uppförande. :/

55
A-M / SV: Johnson, Gustaf född i Sverige 1857-07-09
« skrivet: 2019-08-20, 18:55 »
Tack Peppe, men tyvärr är dessa gubbar redan avförda från listan...

56
A-M / Johnson, Gustaf född i Sverige 1857-07-09
« skrivet: 2019-08-18, 18:00 »
Hej alla!
För en amerikansk kvinnas räkning, lägger jag ut hennes fråga här. Hon har under många år sökt sin gammelmorfar utan att lyckas finna honom. Problemet är att de uppgifter som finns om honom, inte stämmer riktigt...
Han kallas i Amerika för Gustaf A [dolf?] Johnson, vilket ju kan vara både Johansson, Jonsson och Jönsson. Enligt hans naturalization 1888 skulle han vara född i Göteborg 1857-07-09 och immigrerat till USA 1874-10-05.
I Amerika bodde han i Boston, eller åtminstone i Massachusetts, under hela den tid man kan följa honom.
När han dör 1941 står i dödsrunan att han hade en bror Edwin Johnson hemma i Sverige.
Den amerikanska damen hoppas nu på att någon av Edvins ättlingar kanske släktforskar och försöker finna sin släkt i USA.
Tacksam för alla tips och goda råd!

57
Judiska släkter A-Ö / Någon som stött på namnet Skolsky?
« skrivet: 2019-06-19, 08:53 »
Skall vara folk som kommit från polska Ryssland, fått en son i februari 1868 i Sverige, och emigrerat i maj 1868 till USA. Vore intressant att veta var i Sverige familjen bodde under sin tid här!

58
Karl Johan / SV: Hur hitta personen i hfl?
« skrivet: 2019-06-14, 09:39 »
Tack än en gång. Ja, som sagt, det var många felaktiga datum och namn i den här storyn, men nu är pusselbitarna på plats. Ha en fin helg!

59
Karl Johan / SV: Hur hitta personen i hfl?
« skrivet: 2019-06-14, 09:26 »
LÖST! Tack Åke för fina fingervisningar! Nu har jag hittat igen länken jag saknade och kan knyta ihop två lösa tåtar och slipper bry min hjärna vidare. :)

60
Karl Johan / SV: Hur hitta personen i hfl?
« skrivet: 2019-06-14, 09:14 »
Jag hade tittat på den Ola som finns där, men av någon anledning uteslutit honom... Så när det står  "Gborg" i flyttlängden för Karl Johan, så menas att man kom ifrån Kristine?

61
Karl Johan / SV: Hur hitta personen i hfl?
« skrivet: 2019-06-14, 08:59 »
Tack Åke, men tyvärr finns hon inte i registret för Karl Johan, alltså församlingen jag vill hitta henne i. Jag har henne redan i Domkyrko. Och jag misstänker att födelsedatum/födelseplats/efternamn är ett annat, så befolkningsregistret ger inte så mycket det heller, tyvärr.

62
Karl Johan / Hur hitta personen i hfl?
« skrivet: 2019-06-14, 07:52 »
Hej alla Göteborgsforskare!
Skulle någon kunna ge mej en hint om hur man finner personen i hfl, då det bara står Gtbg i flyttlängden?! Jag skulle ju vilja finna Sissa i hfl, men det känns motigt att läsa igenom alla 6 böckerna för 1858-1864...
Så om det finns en genväg, vore jag väldigt glad för en fingervisning!
Tack på förhand!
Göteborgs Karl Johan (O) BI:3 (1861-1869) Bild 107 / sid 206 (AID: v34184.b107.s206, NAD: SE/GLA/13186)

63
Estland / SV: Estländskt anbytarforum?
« skrivet: 2019-05-12, 19:52 »
Tack än en gång Johan! Men jag har upptäckt att det nog hade varit enklare om man talat estländska... ;)

64
Estland / SV: Estländskt anbytarforum?
« skrivet: 2019-05-09, 07:13 »
Åh, tusen tack Johan! Skall in och kolla detta så fort jag hinner, för mysteriet är inte löst ännu...

65
Kville / SV: Finns det någon rekonstruktion av församlingen?
« skrivet: 2019-04-26, 19:39 »
Tack!

66
Kville / SV: Finns det någon rekonstruktion av församlingen?
« skrivet: 2019-04-26, 18:29 »
Tack, men hur är den gjord? Som en databas eller mer en samling av dokument? Förlåt en-dum-en...

67
Kville / Finns det någon rekonstruktion av församlingen?
« skrivet: 2019-04-26, 18:20 »
Hej alla ni som forskar på Kville!
Eftersom böckerna brunnit så är det ju lite svårt att snabbt plocka fram de gubbar man söker, så jag undrar helt enkelt om det finns någon rekonstruktion på skiva eller minne som man kan köpa? Sammanställning av folk som nämnts i domböcker, mantal och bouppteckningar o.s.v.?
Tack på förhand!

68
Äldre ord L - Ö / SV: Qvartbibel
« skrivet: 2019-03-27, 10:38 »
Tack igen! Då begriper jag!

69
Äldre ord L - Ö / SV: Qvartbibel
« skrivet: 2019-03-27, 10:20 »
Tack snälla Eva! Men vad menas med kvartformat? Var det storleken på bibeln eller var det innehållet som var reducerat? Fanns det någon standardstorlek på biblar?

70
Äldre ord L - Ö / Qvartbibel
« skrivet: 2019-03-27, 10:09 »
Kan någon duktig människa berätta för mej vad en qvartbibel var?
Vena (H) AI:12 (1826-1832) Bild 19 / sid 24 (AID: v24326.b19.s24, NAD: SE/VALA/00410)

71
I have long experience of traditional, but also more specialized genealogy, and I would be happy to help you trace your family history. My speciality is Swedish research, but I also do genealogy in Norway, Denmark and Åland. Take a look at my web site and please contact me if you are interested or have any queries! https://www.ourswedishroots.com

72
Tanum / Torp under Varlös
« skrivet: 2019-03-07, 10:40 »
Hej!
Jag undrar om någon som känner till denna trakt vet exakt vilka torp som räknades till att ligga under Varlös? Jag kan inte hitta personen jag söker i något av de närmast liggande torpen i hfl, så tänker att jag kanske letar på fel ställe...?
Tanum (O) AI:6 (1797-1799) Bild 20 / sid 26

73
Västra Ryd / SV: Kan Västra Ryd vara något annat...?
« skrivet: 2019-02-11, 08:09 »
Tack Christina och Leif för er goda vilja att försöka hitta Johan Alfred, men det behövs inte längre. Min ursprungliga fråga i trådstarten var rent geografisk: om det finns något annat ställe som kan förknippas med Västra Ryd? Uppenbarligen så hade jag redan letat på de ställen som kunde vara rätt, Kungsängen och Västra Ryd, så nu lägger jag ner detta. Så viktigt var det inte. Tack i alla fall!

74
Sjö- / SV: Tillhörde alla sjömän ett sjömanshus?
« skrivet: 2019-02-10, 14:53 »
Tack Christina, men jag var mest nyfiken på om man var tvungen att tillhöra ett sjömanshus för att få jobba som sjöman. Jag tror att han tog hyra i England och inte i Sverige, så jag släpper detta nu.

75
Sjö- / Tillhörde alla sjömän ett sjömanshus?
« skrivet: 2019-02-10, 13:00 »
Jag söker en eldare som någon gång mellan 1865 och 1874 blev sjöman och jobbade som eldare. Han kom från Jönköpingstrakten, men uppgav i Nya Zeeland att han var från Stockholm. När jag tappar bort honom i Jönköping så är han på väg till Västra Ryd i Stockholms län. Så lite sant var dej ju.
Men mitt problem är att jag hittar honom inte i Stockholms sjömanshus, och undrar därför om han kunde vara eldare vid den tiden utan att tillhöra ett sjömanshus?

76
Västra Ryd / SV: Kan Västra Ryd vara något annat...?
« skrivet: 2019-02-10, 06:20 »
Tack, jag söker en Johan Alfred Andersson som på något sätt blir eldare på en båt. Jag tappar bort honom i Jönköping då det står att han flyttar till V. Ryd i Stockholms län. Jag har bilden ganska klar för mej, tåtarna före och efter, men det är just vad han gjorde i stället för att flytta till Västra Ryd som jag är nyfiken på. Därför undrade jag om man skall leta i någon annan församling, som kanske hörde under Västra Ryd. Något jag inte tänkt på. Gubben har jag koll på, det är bara hans göranden under den här tiden jag är intresserad av.

77
Västra Ryd / Kan Västra Ryd vara något annat...?
« skrivet: 2019-02-09, 15:54 »
Hej alla ni som är duktiga på geografin rund Västra Ryd. Om man på 1860-talet skall flytta till V. Ryd i Stockholms län, kan man ha menat något annat ställe då?
Har gått igenom Kungsängen och Västra Ryd, men finns det något annat jag kan fundera över?

78
Estland / SV: Estländskt anbytarforum?
« skrivet: 2018-11-27, 16:40 »
Tack snälla Kirsti! Då ska jag prova där!

79
Estland / Estländskt anbytarforum?
« skrivet: 2018-11-27, 07:18 »
Hej alla! Undrar om någon vet var man kan ställa en fråga i Estland som rör en person vid namn Johan Reinwald? Han emigrerade till Australien men uppgav sig komma från Finland. Jag har sökt med ljus och lykta i Finland, så gott jag kunnat i alla fall, men bara kammat noll. Efter att jag fört över DNA-resultatet från FTDNA till MyHeritage, ser jag att tyngdpunkten på ursprung ligger i Baltländerna. Jag vet att detta skall tas med en näve salt, men eftersom jag hittar bra många fler Reinwald i Estland än i Finland, kan det ju vara värt ett försök!
Så vet någon om det finns ett liknande forum som detta i Estland?
Tack på förhand!

80
Väne-Ryr / Olof Jakobsson i Lilla Skulebo
« skrivet: 2018-11-24, 21:44 »
Jag kämpar med en förfader till mej, Börje Nilsson, som bodde i Bäcken i Väne-Ryr. Nu har jag äntligen hittat en liten pusselbit: har funnit att i Börjes bror Jon Nilssons bouppteckning 1750 nämns Olof Jakobsson i Skulebo som deras närmaste skyldeman.
Min fråga här är nu om det finns någon som har denne Olof och hans hustru Marit Bryngelsdotter i sin släkt och kan hjälpa mej att se kopplingen?
Har sökt i många år och tänker inte ge upp, men lite hjälp skulle kännas gott...

81
Nu är jag här igen! Personen jag försöker hjälpa, har tagit ett DNA-test och resultatet har mängder av finska matcher. Efter en snabb titt bland matchernas träd, har jag fått fram dessa områden som intressanta. Finns faktiskt även en Renwall i matchträden i dessa krokar!
Någon som är duktig på området och kan locka fram en Renwallfamilj där någonstans?

82
Tack för tips!  :)

83
Tack Tony och Eva! Databasen i Blekinge hade jag redan hittat, men eftersom personen som utvandrade bodde i Göteborgs Domkyrkoförsamling, utgår jag från att emigrationen skedde med båt från Göteborg.
Vad konstigt att inte Poliskammaren där tar upp även tysklandsemigranter! Fast kanske det beror på att de är inskrivna "båtvis" och det gick kanske inte hela båtlaster med emigranter till Tyskland...

84
07 Övrigt / Finns det arkiv över emigranter till Tyskland?
« skrivet: 2018-11-11, 19:33 »
Hej!

När man söker emigranter som flyttade till Amerika och England så kan man oftast hitta utvandrarna i Göteborgs poliskammares böcker, men finns det någon motsvarighet för de som flyttade till Tyskland? Har aldrig råkat på detta förut och alltså inte funderat över saken, men det var ju ganska många svenskar som flyttade även till Tyskland!

85
Asige / SV: Födelseböcker för Asige?
« skrivet: 2018-10-30, 16:37 »
Tack Christina, men det löste sig. Var inte så himla viktigt då jag känner till personen. Ville helt enkelt bara se födelsenoteringen också. Men nu gick inte det så det får duga i alla fall.  :)

86
Asige / SV: Födelseböcker för Asige?
« skrivet: 2018-10-29, 09:41 »
Ah, tack Eva! Förbaskat också, kunde det inte vara avfotat så långt det är möjligt i alla fall...?! Nåväl, det är som det är.

87
Asige / Födelseböcker för Asige?
« skrivet: 2018-10-29, 09:24 »
Hej alla!
Någon som kan förklara för mej varför det inte finns några födelseböcker vare sig på SVAR eller AD för Asige efter 1894?! Det var en brand, men den var ju 1765?!
Samma mysterium med födelseböckerna för Årstad. Finns Asige någon annanstans?
Tack på förhand!

88
Stora Kil / SV: Nils Emzelius
« skrivet: 2018-10-05, 15:03 »
OK, om det är domböckerna uppgifterna kommer ifrån, bör det ju finnas kvar. För dom har väl inte brunnit? Men det är ju riktigt trist om det är så att inga källor går att få fram.
Jag avvaktar som sagt och ser om det går att lirka fram något om Nils och Jonas när jag väl har fått kontakt med personen som skulle vara riktigt hemma på detta. Jag talade med Karlstads stift och blev hänvisad.
Bra att det finns ett forum för att framföra eventuella rättelser, för att rätta en bok som är skriven går ju inte, och jag kan även tänka mej att tota ihop något om det blir aktuellt...

89
Stora Kil / SV: Nils Emzelius
« skrivet: 2018-10-05, 11:38 »
Hej Carl Johan! Oj, vad bra! Då undrar jag ju förstås var uppgifterna om att Jonas Emzelius i Visnum hade en son Nils kommer ifrån? Tror du att det går att få fram? Finns det någon bouppteckning kvar efter herr Jonas eller hans maka?
Jag vill väldigt gärna försöka förstå hur man har gjort kopplingen mellan föraren Nils i Stora Kil och herr Jonas i Visnum. Någonstans måste det ju finnas en uppgift som har fått folk att koppla ihop dessa två personer och jag vill gärna veta! Kan det ha varit två Nils Emzelius/Emzell i omlopp vid samma tid?
Säger Herdaminnet uttryckligen att det är föraren Nils i Stora Kil som är son till herr Jonas? (Har inte tillgång själv till Herdaminnet)

90
Stora Kil / SV: Nils Emzelius
« skrivet: 2018-10-05, 11:22 »
Återkommer om detta. Hoppas att jag har fått kontakt med någon som har insyn i processen med Herdaminnen...

91
Smed - allmänt / SV: Klensmed Nikolaus Claesson
« skrivet: 2018-09-22, 19:48 »
Nja, jag har nog inte riktigt den tiden, och förresten så tror jag som sagt att han kan ha flyttat lite längre bort. Smeder hade ju den egenheten. Men som tur är så har jag nog löst det jag klurade på så jag behöver inte veta hans vidare öden för tillfället. Även om jag är lite nyfiken.

92
Smed - allmänt / SV: Klensmed Nikolaus Claesson
« skrivet: 2018-09-22, 18:11 »
Tack Marcus! Det var en kul notis-han var en husockupant! Haha!  :D
Men även om ditt svar var mer konstruktivt än vissa andras, så gav det ju tyvärr inte någon ledtråd till vart han tog vägen med sin familj...
Det är ju inte ens säkert att han blev kvar i Värmland, eller ens i Sverige. Namnet kan tyda på att han var dansk eller norsk, om jag får gissa. Och finns han inte på smedsskivan, så kanske han flyttat hem igen.

93
Stora Kil / SV: Nils Emzelius
« skrivet: 2018-09-22, 00:07 »
Nix, har inte gått igenom Kils domböcker. Kunde i och för sig kanske ge något...

94
Stora Kil / SV: Nils Emzelius
« skrivet: 2018-09-21, 21:12 »
Jo, det växte fram under tidens gång. Och då blev jag än mer fundersam över Herdaminnet. Hade hoppats på några originalkällor, men det är inte alltid man kan få som man vill. Dessutom vore det ju intressant att veta varför Nils blivit placerad i Visnum. Någon anledning måste ju ha funnits...

95
Smed - allmänt / SV: Klensmed Nikolaus Claesson
« skrivet: 2018-09-21, 21:00 »
Maud Svensson, vilket märkligt svar på min fråga!  :o  Jag visste inte att jag måste redogöra för anledningen till att jag undrar! Men som svar på din fråga kan jag ju svara som så: det gällde en underlighet i ett Herdaminne som jag funderar över, vilket jag utvecklar här: https://forum.genealogi.se/index.php?topic=155322.0

Ingrid och Olof Bergström: Tack så mycket för att ni kollade! Ja, han är ett mysterium denne Nikolaus. Jag hittar honom då han söker burskap i Karlstad med ett brev från sin bror i Göteborg 1734, men efter 1738 är han puts väck.  (AD v180336.b7)
Jaja, han kanske dyker upp så småningom... Man kan inte alltid lösa allt på en gång.

96
Stora Kil / SV: Nils Emzelius
« skrivet: 2018-09-21, 20:52 »
OK, gott folk! Då skall jag försöka utveckla min tanke vad gäller Nils Emzelius och hans eventuella släktskap till en präst i Visnum. Jag ställer upp de pusselbitar jag hittat i ordning, och hoppas att ni förstår hur jag tänker!  ;)

Nils Emzell utan patronymikon gifte sig 1711 i Stora Kil med Anna Maja Wiesenheim.  (AD v8304.b83.s157)

Vad de gjorde efter det vet jag inte-kanske var han ute i krig någonstans-men några barn registreras inte i Stora Kil. Men som jag ser det föddes åtminstone två döttrar mellan 1711 och 1722, Maria och Anna Stina.

1722 föds sonen Henrik Johan i Stora Kil.  (AD v8306.b18.s29)
1724 Lars Gösta i Stora Kil.  (AD v8306.b38.s69)
1728 föds ett barn utan namn eller kön i Stora Kil.  (AD v8306.b65.s123)

Nils Emzell drunknar 1728 i en ålder av 45 år, vilket gör honom född ca 1684.  (AD v8306.b188.s369)

Änkan Anna Maja Wiesenheim bor kvar på Säby till 1732 enligt mtl.  (SVAR A0003211_00402)

1733 i december dör fru Wiesenheim i Mossen u Kärne i Grava.  (AD v4893.b88.s167)

1736 vigs jungfru Anna Stina Emzell i Kärne med klensmeden Nikolaus Clausen (AD v4894.b6.s3 )

Säteriet Kärne ägs och bebos av kapten Jägerhorn.

1736 i oktober föds första barnet till Anna Stina Emzell och Nikolaus Clausen i Karlstad. Jägerhorn är första mansfadder.  (AD v6837.b70.s131)

1737 är Nikolaus Clausen vid Fryksdals tingsrätt som förmyndare för sin hustrus syskon Johan, Lars och Maria Emzell. Han vill sälja deras fäderne i Askersby i Sunne socken.  (AD v107545.b292)

Lägg märke till likheten med Nils Emzells kända barn: Hindrik Johan och Lars Gösta.

1738 föds Anna Stinas och Nikolaus andra barn, en dotter som de döper till samma namn som Nils Emzells hustru, Anna Maja Wiesenheim  (AD v6837.b79.s149)

Tyvärr tappar jag bort Anna Stina och Nikolaus efter det, och jag vet inte riktigt var jag skall leta. Hittar dem senast i Karlstad (AD v11728.b13.s5)

Om vi då tar oss till grannsocknen, Övre Ullerud, så fanns där en förare vid namn Johan Larsson Emzelius.

1724 gifter han sig med Barbro Sofia Pagander i Övre Ullerud  (AD v8521a.b890.s169)

Bara någon månad senare föds deras son Nils Kristian i Bäck i Övre Ullerud  (AD v8522.b162.s313)

1725 dör Johan Emzell i Övre Ullerud  (AD v8521a.b1600.s329)

Vad denne Nils Kristian gör fram till sin vigsel med Kajsa Borgstedt (som dessutom ser ut att vara hans tremänning) 1754 i Långserud, vet jag inte. Kanske är det Nils Kristian som kallas Nils och som gör en piga med barn i Väse 1747?  (AD v8815.b132.s126)

I vilket fall som helst, så säljer Nils Kristian Emzell arv efter sin far i Askersby i Sunne socken 1743 till Ernst Larsson ibm  (AD v107547.b511)

Nu har vi alltså hamnat i Askersby med båda Emzell-pojkarna. Det är bara så att åldersskillnaden är rätt stor, då Nils skulle varit född ca 1684 enligt ålder vid sin död och Johan ca 1701 enligt generalmönsterrullan  (SVAR A0028153_00498)

Lars Johansson i Askersby var gift två gånger. Med första frun hade han en son Nils född 1683-12-23.  (AD v8332.b77.s147)

När Johan Larsson Emzell skulle varit född, ca 1701, finns inga födelseböcker för Sunne. Men i hfl finns en förare Johan fram till mitten av 1724  (ADv13281.b90.s85)

Om vi går tillbaka några steg, köper en halvsyster till Ernst Larsson, Brita Larsdotter och hennes man i Gårdserud, Britas brors andelar i Gårdserud 1710, kallad Nils Enzell. Eller står det Emzell...?   (AD v66197.b33.s30)

Så som jag ser det är det ganska tydligt att båda pojkarna Emzell, Johan och Nils, är söner till den Lars Johansson som fanns i Askersby.

Om man kan använda namnlikheter, så döper Nils sin son till Johan och Johan sin son till Nils. Visserligen väldigt vanliga namn, men i alla fall...

Skall även nämna att när Nils döper sina barn är Mårten och Petter Höffner dopvittnen. Om min teori stämmer är då Mårten styvmorbror till Nils, eftersom Nils far var omgift med en syster till Mårten Höffner. (Jag vet att dessa "finare" familjer var väldigt intrasslade med varandra, men det kan faktiskt betyda något).

Ja, detta är vad jag har kommit fram till och jag ser gärna synpunkter på detta!

Förlåt för ett jättelångt inlägg!






97
Stora Kil / SV: Nils Emzelius
« skrivet: 2018-09-20, 08:19 »
Ja, han är en nöt att knäcka denne Nils.  >:(

Jag får angripa från annat håll. Tack för hjälpen alla ni som haft synpunkter!

98
Stora Kil / SV: Nils Emzelius
« skrivet: 2018-09-19, 13:40 »
Jo, han kallas Emzelius då han gifter sig och kanske var det ett sätt att göra tillfället lite mer upphöjt? Att kalla honom för ett lite mer "latiniserat" namn? Folk fick heta Nikolaus och Olaus istället för Nisse och Olle då de gifte sig, kanske för att det var lite högtidligare, vad vet jag?
Även då han blivit antagen till det militära kallas han Emzelius (SVAR A0028148_00251)
I vilket fall som helst, så kallas Nils för Emsell/Emzell vid alla andra tillfällen jag hittar honom: då han blivit pappa och då han är dopvittne. Alla tillfällen i Stora Kil.
Jag säger inte att det är fel att han är son till prästen Jonas Emzelius i Visnum, bara att jag är väldigt intresserad av att se en primärkälla på att det verkligen förhåller sig så. Eller något starkt indicium på detta.

99
Stora Kil / SV: Nils Emzelius
« skrivet: 2018-09-19, 12:40 »
Nja, nog kan det finnas felaktigheter i Herdaminnet. Och om man bara skall gå på hur efternamnet är skrivet så blir det vanskligt. Han kallas nämligen även för Emzell på några ställen, vilket får mej att undra om det verkligen är Jonas Emzelius som är fadern. Men om jag kan få se en originalkälla där det verkligen nämns en son Nils till Jonas, så lovar jag att vika ner min norrländska envishet...  ;)

100
Smed - allmänt / Klensmed Nikolaus Claesson
« skrivet: 2018-09-19, 11:58 »
Behöver hjälp från någon som antingen har smedsskivan eller som forskat på smeder i Karlstad. Jag hittar denna person i Karlstads hfl mellan 1736 och 1738, men sedan måste han ha flyttat. (AD v11728.b13.s5) Men var? Någon som har några tips?

101
Stora Kil / SV: Nils Emzelius
« skrivet: 2018-09-19, 10:18 »
Tack Sonia! Det var en bra idé. Skall absolut höra med dem.

102
Stora Kil / SV: Nils Emzelius
« skrivet: 2018-09-19, 07:09 »
Godmorgon och tack för ditt svar!
Förlåt att jag är en sådan petimäter, men jag hade helst sett att det fanns en primärkälla på detta. Herdaminnen kan vara fel, och vad är det som säger att Nils i Visnum skulle vara den samme som den Nils som finns i Stora Kil? Har du herdaminnet så du kan kolla om det finns några ytterligare källor till detta påstående?
Har gått igenom generalmönsterrullorna och funnit att Nils Emzelius blev antagen 1709 i Majorens kompani, men detta framgår 1712 och året han antogs hittar jag ingen rulla på.

103
Stora Kil / SV: Nils Emzelius
« skrivet: 2018-09-18, 21:16 »
Tack Kenneth! Det jag är nyfiken på är källan till att Nils figurerar som son till en präst i Visnum. Vill gärna ha originalkällan på det...

104
Stora Kil / Nils Emzelius
« skrivet: 2018-09-17, 15:13 »
Hej alla! Frågade på annat håll, men kanske är bättre att fråga här då Nils bodde i Stora Kil. Jag undrar om någon kan ge mej en originalkälla där det framgår att sergeanten Nils Emzell/Emzelius (1684-1728) är son till en präst i Visnum, Jonas Emzelius?
Tack på förhand!

105
Visnum / Prästen Jonas Emzelius i Visnum
« skrivet: 2018-09-17, 07:26 »
Godmorgon alla!

Jag har en väldigt kort fråga: kan någon ge mej primärkällan på att Jonas Emzelius i Visnum var far till en Nils? Jag har mina funderingar om detta verkligen stämmer...

106
Ed / SV: Var finns Östra Segmon?
« skrivet: 2018-09-10, 07:12 »
Hade inte sett ditt svar Eva! Tack, tack! Väl något att fundera över...

107
Ed / Var finns Östra Segmon?
« skrivet: 2018-09-08, 17:15 »
Behöver hjälp igen! Varför hittat jag inte Östra Segmon i mtl för Ed, början av 1700 och bakåt? Både Norra, Södra och Västra finns, men jag lyckas inte finna Östra! Var skall jag leta?

108
Sydafrika / SV: Utvandrare
« skrivet: 2018-09-08, 10:08 »
Åh, tack Elisabeth!!

109
Sydafrika / Utvandrare
« skrivet: 2018-09-07, 17:19 »
Hej!

Jag har aldrig stött på någon som utvandrat till Sydafrika, men har nu fått en fråga om detta. Så jag undrar om det finns immigrationsarkiv i Sydafrika och hur man når dem i så fall. Någon som vet? Det handlar om en svensk som utvandrade i slutet av 1800/början av 1900.
Tacksam för alla tips!

110
Borgvik / SV: mtl
« skrivet: 2018-09-07, 11:55 »
Tack för det Gunnar och Eva!

111
Borgvik / mtl
« skrivet: 2018-09-06, 21:51 »
Varför hittar jag inte mantalslängderna för Borgvik? Finns bara 1810- 1815 och 1820.

112
Gillberga / SV: Kärnet???
« skrivet: 2018-09-06, 21:37 »
Jag hittar mannen i familjen i mtl i Kärn mellan 1741 och 1756, Jan Ersson. Problemet är att jag hade velat se familjen i sin helhet med barnen. Men det är alltså förklaringen-familjen finns inte längre kvar i Kärn när nästa hfl börjar. Suck. Men då var det utrett i alla fall. Tack för hjälpen alla!

113
Gillberga / SV: Kärnet???
« skrivet: 2018-09-06, 20:53 »
Tack! Förlåt, jag var kanske luddig: jag hittar Kärnet i hfl, men inte familjen i Kärnet. Enligt fb så bor familjen i Kärnet åtminstone från 1743 till 1754 då barnen föds, så det är en gåta var de höll hus.

114
Gillberga / Kärnet???
« skrivet: 2018-09-06, 20:05 »
Jag söker efter folk som fick barn i miten av 1700-talet i en by kallad Kärnet i Gillberga. De finns i dopboken, men inte i hfl. Är det någon annan by jag skall leta i?

115
Trankil / SV: Var kom hon ifrån? Läshjälp!
« skrivet: 2018-09-03, 08:42 »
Tack Gunnar, men tyvärr, fel mor... Jag går den långa vägen-lusläser hfl.  :P

116
Trankil / SV: Var kom hon ifrån? Läshjälp!
« skrivet: 2018-09-02, 20:48 »
Exakt. Det är hans mor jag vill spåra.

117
Trankil / SV: Var kom hon ifrån? Läshjälp!
« skrivet: 2018-09-02, 20:18 »
Jo, det är just kruxet. Han skall vara född i Holmedal uä men det är han inte. I alla fall inte 1808. Alltså försöker jag följa hans mors vägar baklänges från där de säkert finns, därav min ursprungliga fråga.

118
Trankil / SV: Var kom hon ifrån? Läshjälp!
« skrivet: 2018-09-02, 19:04 »
Oj, förlåt! Inte min mening att skriva i gåtor-trodde att allt var glasklart i och med bilden jag lade in i början av tråden. Där framgår att sonen hette Per och var född 1808. Det var därför jag blev konfunderad varför inte sonen var med Annika i Källtegen.

119
Trankil / SV: Var kom hon ifrån? Läshjälp!
« skrivet: 2018-09-02, 11:13 »
Tack Stefan! Kan vara hon men det ser ut som om hon kallas Jansdotter, och var är hennes son?! Han var född 1808 och borde ju ha varit med henne där, tycker man. Om han inte bodde med någon släkting, förstås...
Vilken röra!

120
Trankil / SV: Var kom hon ifrån? Läshjälp!
« skrivet: 2018-09-02, 10:49 »
Tusen tack! Tyvärr finns hon inte där... :(

121
Trankil / SV: Var kom hon ifrån? Läshjälp!
« skrivet: 2018-09-02, 10:37 »
Precis! Det var min tanke också, men jag känner ju inte till trakten och hittar inget sådant ställe... Nä, jag tror att hon var född i Ärtemarken (P)

122
Trankil / SV: Var kom hon ifrån? Läshjälp!
« skrivet: 2018-09-02, 10:02 »
Tack Kenneth, men jag får det mer till Kjeltegen...eller något sådant. Tycker inte det står Kjellgren.

123
Trankil / Var kom hon ifrån? Läshjälp!
« skrivet: 2018-09-02, 09:22 »
Godmorgon!

Kan någon som känner trakten hjälpa mej att läsa var Annika kom ifrån 1813? 
Trankil (S) AI:4 (1810-1820) Bild 29 / sid 24 (AID: v13415.b29.s24, NAD: SE/VA/13571)

Tack på förhand!

124
Maria Magdalena / SV: Vad betyder anteckningarna?
« skrivet: 2018-08-30, 15:28 »
Jättetack för ditt svar Eva!  <3

125
Maria Magdalena / Vad betyder anteckningarna?
« skrivet: 2018-08-30, 11:04 »
Hej alla duktiga Stockholmsforskare!
Har stött på ett par noteringar som jag inte kan klura ut vad de står för. Kan någon bena ut för mej vad de betyder?
Den första är på sidan 142 i AIa:103 (AD v88114.b75.s142)
Den andra är på bild 81 i DIa:3  (SVAR  00014997_00081)
Väldigt tacksam för den hjälp jag kan få här!

126
Älgå / SV: Kölen?
« skrivet: 2018-08-28, 08:57 »
Tusen tack för det!

127
Älgå / Kölen?
« skrivet: 2018-08-28, 07:18 »
Hej!

Om en person står som skriven i hfl i Älgå: "Är i Kiölen"-var är han då? Är det Köla som avses eller vad?

128
Älgå / SV: Myrberg
« skrivet: 2018-08-27, 09:28 »
Hej Leif!

Helt riktigt! Det var jag som skrev fel-naturligtvis skall det vara Myrhöjden!!

129
Älgå / Myrberg, edit Myrhöjden!
« skrivet: 2018-08-26, 22:56 »
Hej alla!

Någon som kan berätta för mej var torpet Myrberg hörde? Skall jag leta invånarna under Västra Skyberg eller var?
Tack på förhand!

130
Svanskog / SV: Svensheden
« skrivet: 2018-08-25, 17:38 »
Tack Åke! Då blev det genast lite lättare! :D

131
Svanskog / Svensheden
« skrivet: 2018-08-25, 14:20 »
Hej alla!

Varför hittar jag inte Svensheden i mtl?

132
Avsked / SV: Vad betyder meningen?
« skrivet: 2018-08-16, 14:22 »
Aaaa vad dum jag är! Så klart, mina ögon gick inte längre än skriften om min gubbe handlade om! Tack Eva, för att du tänker och använder dina ögon rätt!  ;)

133
Avsked / Vad betyder meningen?
« skrivet: 2018-08-16, 13:27 »
Hej alla bevandrade militärforskare!

Kan någon säga mej vad "...i stället indelt på skrift i Kristinehamn..." betyder?

Skall jag leta honom i Kristinehamn, eller?
Tacksam för alla tips!

134
Tack än en gång Tapio! Jag har tyvärr inga fler uppgifter än de jag lagt ut. Vi vet ju inte ens om Johan var född i Helsingfors, eftersom han kan ha uppgivit vad som helst i Australien. Han verkar inte ha varit så pålitlig...

135
Sankt Nikolai (Storkyrkoförsamlingen) / SV: Elevmatriklar
« skrivet: 2018-08-05, 11:31 »
Tack! Det skall jag göra!

136
Hej!

Tack så mycket för ditt svar, det verkar väldigt spännande, men jag kan inte gå in på länkarna! Kan du göra dem synliga på något annat sätt?

137
Sankt Nikolai (Storkyrkoförsamlingen) / SV: Elevmatriklar
« skrivet: 2018-08-05, 09:51 »
Tack för ditt svar Per! Då är det alltså på KB jag skall fråga om detta. Tiden det handlar om är de första decennierna på 1900-talet.
Vet du om man kan be dem titta efter?Jag bor lite långt ifrån Stockholm...

138
Sankt Nikolai (Storkyrkoförsamlingen) / Elevmatriklar
« skrivet: 2018-08-04, 17:16 »
Hej alla duktiga!

Jag undrar om någon vet hur jag skall komma över elevmatriklarna för Sankt Nikolai folkskola/Storkyrkoskolan? Är det Stadsarkivet? Verkar inte finnas digitaliserade vad jag kan hitta...

Tack på förhand!

139
Tack Mats och Tapio! Tyvärr är det väl ungefär hit jag har kommit, och har nu givit upp. Suck. Tror inte att det går att nysta mer om man inte har fler uppgifter om när John kom till Australien och vad han hade för sig där första tiden. Kanske kom han inte ens från Finland! Kanske bara var något han sade då han gifte sig-han verkar ju inte ha varit den mest pålitlige mannen...
Har fått bolla tillbaka till personen jag ville hjälpa, och bett honom få genealogisk proffshjälp på plats.
Tack än en gång!

140
Ukraina / SV: Professionell ukrainsk släktforskare
« skrivet: 2018-08-03, 10:45 »
Wow! Tusen, tusen tack Anders! Det var snabbt och smidigt! Skall vidarebefordra direkt!

141
Ukraina / Professionell ukrainsk släktforskare
« skrivet: 2018-08-03, 10:24 »
Hej alla!

Jag har fått en förfrågan från en amerikansk kvinna med ukrainska rötter om jag känner till någon professionell släktforskare som kan reda ut hennes släkt i Ukraina. Eftersom jag inte har den blekaste aning, konsulterar jag er gott folk: någon som har en forskare att hänvisa till?
Tack på förhand!

142
Okänd socken i Skåne / SV: Bengta Rangström från Kropp
« skrivet: 2018-07-18, 20:29 »
Åke Carlsson, du har nog gjort det igen!!  :D Tror att det kan vara rätt personer även om födelseåren är uppåt väggarna. Tack!

143
Okänd socken i Skåne / SV: Bengta Rangström från Kropp
« skrivet: 2018-07-18, 20:18 »
Hej Åke och tusen tack!
Har varit in och kollat på dem i hfl och uteslutit dem för att födelseåren var så avvikande. Bengta var född 1785 men denna Bengta var född 1760. Tyckte att det var för stor skillnad.
Men om du säger att det finns Rangströms bland dopvittnena, är det värt att kolla närmare. Om man tänker till lite så borde ju Bengta i Kattarp vara lite gammal för att få barn, så kanske hennes ålder är helt fel i hfl...
Tack än en gång!

144
Okänd socken i Skåne / Bengta Rangström från Kropp
« skrivet: 2018-07-18, 15:31 »
Hej alla! Jag har förgäves sökt efter en Bengta Olasdotter Rangström, född 1785-01-09 i Kropp. 1805-01-03 gifte hon sig med drängen Anders Persson i Kropp och efter det är dom som bortblåsta. Har någon stött på henne på något oväntat ställe?
All hjälp emottages tacksamt!

145
Allmänt / SV: Vad är det för sjukdom??
« skrivet: 2018-06-07, 16:48 »
Tack Eva! Det var vad jag trodde först, men sedan var det så många som kom därifrån och det står omväxlande af gran och i gran så jag blev osäker. Men då är det att hon kom ifrån Granbyn helt enkelt.

146
Allmänt / Vad är det för sjukdom??
« skrivet: 2018-06-07, 11:27 »
Hittar att många i Lycksele C:1 verkar ha avlidit av "gran"-vad är detta? Något slags influensa?

147
Tjänster säljes / Behöver du hjälp att finna din släkt?
« skrivet: 2018-06-07, 11:03 »
Vill du ha lite hjälp att finna dina förfäder? Eller forskar du själv och har fastnat och behöver ögon att se problemet från en annan vinkel? Kanske hjälp att läsa eller skriva av en gammal text? Jag har lång erfarenhet av "traditionell", men även mer nischad släktforskning, och alla uppdrag är intressanta. Jag är specialiserad på svenska arkiv, men åtar mig även norska och danska utredningar.
Titta in på min hemsida: https://www.ourswedishroots.com/ eller kontakta mej på monicasgenealogy@hotmail.com om du har några funderingar.

148
Hej alla!

Jag har nu läst igenom de domböcker som skulle kunna ha en notering om Anna Kristinas far, men ingenting har jag hittat. Undrar därför om det finns någon som forskat på modern och kanske hittat någon notering som kan ge en ledtråd.
Beata Sackrisdotter var född 1814-02-02 i Lerdala och den 15 november 1845 fick hon en dotter Anna Kristina som föddes i Brunnsbo, Skånings-Åsaka. Beata gifte sig senare med Lars Andersson Haglund.
Tacksam för alla tips om någon stött på familjen!

149
Okänd socken i Östergötland / SV: Dörling
« skrivet: 2018-05-31, 11:17 »
Haha! Tack Åke, du är snabb som en iller! Jo, jag hade faktiskt kommit fram till att namnet varit felstavat hela vägen, men efter att jag fick hjälp med kvarteret Saturnus i Maria församling, så löste sig allt!

150
Maria Magdalena / SV: Saturnus no 8
« skrivet: 2018-05-31, 10:42 »
Japp! Men tack i alla fall, Åke!

151
Maria Magdalena / SV: Saturnus no 8
« skrivet: 2018-05-31, 07:53 »
Tusen tack snälla Leif! Detta löste en hel del! :D

152
Maria Magdalena / Saturnus no 8
« skrivet: 2018-05-30, 23:54 »
Ny fråga: hur i hela friden skall jag hitta fastern? Har gått igenom AIa:52 och 56 men hittar ingen med det namnet. Letar jag på fel ställe?
Maria Magdalena (AB, A) BI:18 (1845-1846) Bild 43 / sid 39 (AID: v88133.b43.s39, NAD: SE/SSA/0012)

153
Tack Åke!
Jag laddade ner den lokala varianten av AD så jag kom in i vigselboken! Det var bra att du tipsade om att det fortfarande gick...

154
Aha, jag visste inte att den fungerade fortfarande. Vi fick ju meddelande att den skulle sluta fungera, så jag har inte tagit hem den på min nya dator. Irriterande detta, för jag kan inte komma åt vigselnotisen. Finns inte digitaliserad på SVAR. Suck, är väl bara att vänta...

155
Som vanligt du, Åke!!  ;) Tack!

Fungerar ditt Arkiv Digital? Jag har inte kommit ut på hela dagen, utan måst använda SVAR...

156
Hej alla duktiga Stockholmsforskare!

Jag försöker hitta en vigselnotis i Storkyrkoförsamlingen efter att ha funnit detta register: http://digitalastadsarkivet.stockholm.se/bildarkiv/egenproducerat/kyrkobok/K180.pdf
Som jag begriper anteckningen så skall notisen finnas i EIa:11, men det är ju fel årtal! Och jag hittar dem inte i vare sig den eller boken innan. Det är bara vilken bok jag skall söka i jag behöver veta.
Tacksam för alla tips!

157
Okänd socken i Östergötland / Dörling
« skrivet: 2018-05-30, 13:19 »
Hej!
Finns det någon som stött på en familjen Dörling i Norrköpingstrakten? Hittar en person med det namnet i släktdata, men i Vänersborg.
Tacksam för alla tips!

158
Niels, ja tyvärr det vet vi ju inte eftersom vi inte har en aning om när Johan kom till Australien...

159
Niels, jag försöker hitta en finsk uppdragsforskare, för jag verkar inte kunna vara till stor hjälp här...

Och tack Åke! Du är en klippa som vanligt!  ;) Tyvärr får man ju inga ledtrådar om vem denne finne var, men det var spännande läsning!

160
Tack snälla Niels och Elisabeth för att ni försökt hjälpa till, men det känns som om det bara är att ge upp här. Erkänna att jag inte fixar att hjälpa denna person som söker efter sin biologiska far. Hon är 93 år och det hade känts så fint att kunna ge henne något.
Vet någon var jag kan få tag på en finsk uppdragsforskare? Kanske chansen är större den vägen?

161
Tack så mycket Niels! Just nu vet jag verken ut eller in-det känns som om jag har alldeles för lite uppgifter att utgå ifrån. Trodde att det skulle vara lättare att finna någon med det namnet i Helsingfors, men så har jag börjat fundera om det kanske inte var Reinwald i Finland...
Går det att se om denne Johan Hektor emigrerade eller blev kvar i Finland? Har sökt här http://maine.utu.fi/emregfree/nz_engsearch2.asp men hittar ingen som verkar lämplig. Suck.

162
Efterlysningar / John/Johan Reinwald, emigrerad till Australien
« skrivet: 2018-05-09, 15:17 »
Hej!

Jag har fått en gåta att lösa och det vill sig inte alls. John/Johan Reinwald skall varit född 1896 i Helsingfors av Maria Fredriksson och Johan Reinwald. Detta enligt vigselbeviset i Australien 1922. När och hur han kom till Australien vet man inte, och en snäll person med tillgång till Helsingfors kyrkböcker har sökt utan att finna någon passande gosse.
Finns det någon här som har tips på hur man kan hitta emigrationen och när John var född?
Jag har funderat på att namnet kanske inte var Reinwald, utan kanske Renvall i Finland.
Kan man även någonstans hitta en professionell finsk genealog som kan åtaga sig uppdrag angående detta?
Alla tips emottages tacksamt!

163
Nä, jag gick aldrig så långt bak utan tog bara fram kopplingen till Sverige och det var en Johan Andreasson som tog sig namnet Fogelquist då han emigrerade från Fåglum.

164
Hej Marianne!
Japp, är helt medveten om att det finns flera Åsaka, men personen jag söker föddes i Skånings-Åsaka. Så jag hoppas att det är rätt härad jag söker...?!

Min släkt kommer från Söne och Fågelberg, så vi är nog inte släkt. Däremot hjälpte jag en amerikansk dam häromdagen att knyta ihop sina tåtar till Fåglum och en Fogelquist där!

165
Jag omformulerar min fråga lite: finns det någon här inne som har "specialiserat" sig på folk som bodde i Skånings-Åsaka? Som vet lite mer än det man finner ut bara genom att använda sig av kyrkböcker och mantalslängder? Oftast så kan man ju lägga ihop ett och ett och faktiskt få det till två om man har djupstuderat människorna som bodde i trakten. Finns det någon sådan person här, så vill jag väldigt gärna ha kontakt!

166
Hej!

Letar efter en okänd fader på 1840-talet i Skånings-Åsaka. Har beställt fotografering av domböckerna genom AD men det verkar ta sin lilla tid...
Så nu undrar jag om det finns någon här inne som läst domböckerna för den tiden och kanske lite in på 1850-talet? jag skulle väldigt gärna vilja ha kontakt!
Mvh
Monica

167
Dädesjö / SV: Eke socken-tolkningshjälp
« skrivet: 2018-04-24, 08:33 »
Godmorgon!

Jo, namnet Sten är förvirrande. Men eftersom jag bara sett det skrivet en gång, då sonen gifter sig i Tyskland, så håller jag alla dörrar öppna. Tänk om det skulle vara så att spåret jag jobbat på i över ett år från Tyskland är fel...??? :O

Nåväl, även jag har nu beställt denna databas som ju kan vara bra att ha.

Tusen tack för hjälpen!

Mvh
Monica


168
Dädesjö / SV: Eke socken-tolkningshjälp
« skrivet: 2018-04-23, 14:57 »
Tack än en gång för ditt svar, Bo!

Jo, jag har försökt få en bild av familjen och har även jag noterat dem på sidan 22. Jag tycker det ser hoppfullt ut med en Anders Jonsson längst ner, då Jonas Anderssons barn alla kallades för Jonasdotter/son.

Vilket spår menar du om jag är säker på? Att det är rätt Anders och Maria som du fann åt mej är jag ju alldeles säker på. Om familjen Jonas Andersson och Maria Håkansdotter är rätt familj för Maria, är jag inte 100% säker på. Det är därför jag försöker samla in så mycket jag kan om dem.
Vet du något om dem?

Mvh
Monica



169
Dädesjö / Eke socken-tolkningshjälp
« skrivet: 2018-04-23, 12:40 »
Hej alla!

Jag undrar var Jonas Andersson kan tänkas komma ifrån? Vad betyder "Sör:" längst till höger? Är det hänvisning till en gård i Eke eller till en annan socken?
Eke (G) AI:1 (1717-1769) Bild 96 / sid 167 (AID: v18412.b96.s167, NAD: SE/VALA/00070)

170
Snälla Bo eller någon, varför är det så magert kyrkoarkiv i Eke? Hörde det till någon annan socken tidvis eller har det brunnit?

171
Bo du är min hjälte! Tusen, tusen tack! Jag förstår inte hur jag skulle ha kunnat hitta detta utan hjälp... Men visst är det rätt familj, även om hon inte kallas Sten!
Jag antar att man kan köpa denna databas någonstans? Måste kolla upp!
Än en gång: tusen, tusen tack för all hjälp!
Mvh
Monica

172
Hej Birgitta!

Tusen tack för ditt svar-det var väl det jag var rädd för. Jag har också gått igenom alla tänkbara skivor och bouppteckningar, men har inte lyckats hitta något att nysta i. Känner mej lite desperat och behöver verkligen hjälp av någon som kanske har Stenar i sin familj eller har stött på något i någon bok.
Och som sagt-största problemet är att jag inte vet riktigt vad Marias namn var då det ju bara syns en gång vid sonens giftermål i Tyskland. Och som sagt kan de ju båda ha gått under patronymikon vid vigseln. Har faktiskt försökt söka fram och följa upp sådana vigslar också med Anders namn som Anders Jonsson och hennes som bara Maria... Nada.

Hälsningar
Monica

173
Godmorgon alla!

Jag tragglar vidare i följetongen att försöka hitta Karl Johan Lagerqvists bakgrund, och jag riktar nu in mej på det namn jag har på hans mor, Maria Steen.
Karl Johan föddes 1781 i Kalmar stadsförsamling som son till skomakare/krögare Anders [Jonsson] Melin i Skälby Ladugård. Anders har visat sig komma från Frödinge, så den delen är avklarad. Nu är det hans hustru jag söker.

Paret finns inte gifta i i någon av de socknar jag letat i omkring år 1778-79. De syns första gången i Skälby Ladugård i mtl 1779 som man och hustru..

Anders Melin dör redan 1784 och lämnar endast en son efter sig, Karl Johan. Hustruns namn är fortfarande dolt. Min tanke är att hon gifter om sig med en Lagerqvist, eftersom det är namnet Karl Johan använder då han finns i Schleswig-Holstein 1803.

När Karl Johan gifter sig i Tönning 1813 står att modern var Maria Steen.

Så min fråga: någon som stött på någon familj vid namn Steen/Sten i krokarna, (ganska stor radie!), av Kalmar? Jag får kavla upp ärmarna och gå igenom de familjer som eventuellt finns.
Även folk med namnet Lagerqvist är naturligtvis av intresse!

Håller mina tummar!

 Monica

174
Ystads Sankta Maria / SV: Obefintlighetsboken??
« skrivet: 2018-04-15, 16:34 »
Aha, så den finns inte digitaliserad?! Det var anledningen till att jag inte fann den alltså...
Tack Eva!

175
Ystads Sankta Maria / Obefintlighetsboken??
« skrivet: 2018-04-15, 14:52 »
Hej alla!
Kan någon tala om för mej var jag hittar bifogade hänvisning? Kan inte hitta någon obefintlighetsbok!
Tack på förhand!
 /Monica
Ystads stadsförsamling (M) AIIa:20 (1905-1910) Bild 1590 / sid 1416

176
Allmänt / SV: Någon som läser domböcker??
« skrivet: 2018-04-13, 08:12 »
Tack Olle, men jag har nog rullat igenom den där förteckningen några gånger. Tyvärr är det lite senare tid som är intressant för mej, och de böckerna finns inte fotade.
Jag skulle behöva ha kontakt med någon som läst/läser domböcker för områdena där gubbarna jag söker fanns, och kanske kan svara på mina frågor om en familj i Frödinge. Min fråga här är väl det sista desperata försöket att få ordning på min DNA-kusins familj, då jag tror att jag har gjort allt man kan med existerande källor tillgängliga på nätet. Jag har inte riktigt tid att läsa igenom alla domböcker för Norra Möre och Sevede härader, utan tänkte att det kanske finns någon lika nördig på domböcker som jag som redan gjort det. Dessutom skulle det kosta mej rätt mycket att beställa avfotograferingen av AD...

177
Allmänt / Någon som läser domböcker??
« skrivet: 2018-04-11, 14:51 »
Hej alla!
Jag letar fortfarande med ljus och lyckta efter olika Melin-tåtar att knyta ihop, och jag tror att jag har gått igenom de flesta personer som heter Melin i kyrkböckerna runt Kalmar. Dock ger det bara lösa tåtar, så jag undrar om det bara är domböckerna kvar att läsa. Tyvärr finns ju inte böckerna digitaliserade på AD så jag gör här en efterlysning om det finns någon som har gått igenom tingslagen runt Kalmar.
Skulle bli jätteglad för en kontakt i så fall!
Håller mina tummar!
 /Monica

178
Allmänt / SV: Databas för Kalmarområdet
« skrivet: 2018-03-31, 11:36 »
Åh, tusen tack! Jag har redan 1:an och 2:an så det är bara att fylla på då! Ville vara säker på att jag hittar en skiva som täcker detta röriga område...
Glad Påsk Birgitta!

179
Allmänt / Databas för Kalmarområdet
« skrivet: 2018-03-31, 09:39 »
Hej alla duktiga! Jag undrar helt enkelt om det finns någon databas/skiva som täcker Kalmar stad och alla socknar runt om?

180
Tack snälla, snälla Gun! Det där var väldigt mycket till hjälp!  :D

181
Ställde min fråga under en annan rubrik, men det var nog fel ställe, så provar här också:
Kan någon berätta exakt vad symbolerna under de olika momenten betyder? Verkar vara "b" "o" och "aloquid".

Jag tror att jag har grepp om dem, men att tro är inte samma som att veta...

182
Hej alla duktiga!

Kan någon berätta exakt vad symbolerna under de olika momenten betyder? Jag kan gissa, men jag vill veta exakt!

Tack på förhand!

183
Gårdsby (G) / SV: Per Persson
« skrivet: 2018-02-23, 10:32 »
Tack så väldigt mycket för dina svar Lars-Åke! Jo, det är ett rackarns aber med dessa namn som är så fantasilösa! Man får gå varligt framåt...
Hälsningar
Monica

184
Umeå landsförsamling / SV: Hänvisning till vad???
« skrivet: 2018-02-20, 12:12 »
Men ååååå! Tusen tack Åke! Tack för att du är vaken!

185
Umeå landsförsamling / Hänvisning till vad???
« skrivet: 2018-02-20, 09:56 »
Hej alla! Någon som vet vad denna notering hänvisar till?

Umeå landsförsamling (AC) AI:8 (1778-1786) Bild 460 / sid 42 (AID: v139805a.b460.s42, NAD: SE/HLA/1010219)

186
Okänd socken i Värmland / SV: Hindrik Wallin???
« skrivet: 2018-01-28, 10:33 »
Godmorgon Kenneth och tack för det!
Jag började lite i fel ända med denna okända fader då jag skummade igenom domboken för ht 1812 först, innan jag ställde min fråga här. Skulle ju ha frågat er först!

Tack för alla uppgifter och till det du har kan du nu lägga ett barn till, för även om jag inte hittade något någonstans om att det faktiskt var han som var far, så bör det ha varit så.

Hindrik bodde åtminstone mellan 1811-1813 i Långserud Kyrkebol då han flyttar till Kila.

Visserligen hittade jag en trädgårdsmästare Erik Andersson Wallin, född 1781 i Kila, i Långserud, och då Kajsa ibland i böckerna kallades Eriksdotter Wallin så kan man ju undra om det blivit något missförstånd någonstans...

Kajsa var född 1812 i Långserud och hennes mor hette Maria Svensdotter, och som det alltså ser ut så var hennes far Hindrik Andersson Wallin, född i Kila. Men jag hittar honom inte där-någon som vet? På något ställe i böckerna bor det en piga Elsa Eriksdotter Wallin i Hindriks hushåll, vilket jag då antar är en dotter till trädgårdsmästaren Erik Wallin och alltså var Erik och Hindrik bröder.

Hälsningar
Monica

187
Okänd socken i Värmland / SV: Hindrik Wallin???
« skrivet: 2018-01-27, 13:16 »
Och nu har jag följt honom runt och han befann sig faktiskt i Långserud vid rätt tid och flyttade därifrån 1813. Ser ut som om jag prickade rätt i min gissning på faderns namn, som var helt okänt i dopboken! Hurra för samarbete!

188
Okänd socken i Värmland / SV: Hindrik Wallin???
« skrivet: 2018-01-27, 12:41 »
Jodå, så var det! Far och son.

189
Okänd socken i Värmland / SV: Hindrik Wallin???
« skrivet: 2018-01-27, 12:33 »
Tack snälla Gunnar! Detta kan verkligen vara en intressant gubbe-född i Kila med en hustru från Långserud! Skall följas upp!  :) Den andre Hindrik Wallin i samma socken kan möjligen vara en son, född i Nor 1823.

190
Okänd socken i Värmland / Hindrik Wallin???
« skrivet: 2018-01-27, 11:33 »
Hej alla! 1812 föddes en flicka i Långserud som kallades Kajsa Hindriksdotter (ibland Eriksdotter) Wallin. Jag misstänker alltså att hennes far måste ha hetat Hindrik (möjligen Eriksson) Wallin. Har sökt igenom HT i Gillberga HR för 1812 utan att hitta något och ingenstans finns några uppgifter. Flickan växte upp hos sina morföräldrar i Olebyn i Långserud.
Finns det någon här som har sett en man med namnet Hindrik Wallin i krokarna runt Långserud/Gillberga i början av 1800-talet?
Tacksam för alla tips!

191
Okänd socken i Skåne / SV: Elna Tufvesdotter från Skåne?
« skrivet: 2018-01-05, 14:16 »
Hej Ingrid!

Japp, det är jag som har startat den tråden också! Tror inte att jag lyckas komma längre på den danska sidan, så då tänkte jag att det kanske går att angripa problemet från den svenska sidan.
Jag hittar 4 Elnor som skulle kunna fungera som Israel Bergströms trolovade, men ingen av dem är det efter vad jag lyckas få fram. Tänkte kanske att det finns någon som forskat på Skåne och sitter med en Elna i sin familj som vederbörande inte vet var hon har tagit vägen.

Nu är det ju som så, att denne trädgårdsmästare Bergström kan ju faktiskt ha varit var som helst och blivit trolovad, men jag tänkte att Skåne eller Halland kanske är de som passar bäst. Dessutom är ju Elna ett namn som bara används där.

192
Okänd socken i Skåne / Elna Tufvesdotter från Skåne?
« skrivet: 2018-01-04, 23:03 »
Hej alla! En snabb fråga: finns det någon där ute som sitter och saknar en Elna Tufvesdotter som 1791 är trolovad med en dansk kille vid namn Isak Bergström? Elna skall ha varit född cirka 1766-67 och antagligen i Skåne. Hon gifter sig i Köpenhamn med sin Isak 1791.

193
Ålem / SV: Skomakare Nils Melin
« skrivet: 2018-01-01, 11:05 »
Tack Kenny!

194
Hej Monica Fogelqvist! Det var länge sedan! Kul att se dej!  :D
Det må jag säga-det hade jag inte ens tänkt på att kolla. Skäms. Det vore väl inte helt konstigt om det vore så. Tusen, tusen tack!

Kristina Gunnarsdotter: tack för tipset. Jag är lite ovan vid "nutidsforskning", men jag undrar om det hade gått att få fram moderns namn genom flyttlängderna...?

195
OK, det här kanske är en svår nöt, men nu tror jag att jag kan ha ringat in någon som kan vara rätt mor. Om det inte vore för att jag inte begriper mej på Rotemannen riktigt... Eller är det så att jag helt enkelt inte kommer åt hfl för Hedvig Eleonora församling för 1906 på Arkiv Digital? Skulle ju vilja se om det finns några anteckningar runt denna kvinna i hfl!

196
Hej alla!
Nu behöver jag verkligen hjälp och goda råd då jag har stött på något helt nytt för mej: ett barn med helt okända föräldrar. Jag hittar honom i dopboken för Hedvig Eleonora 1906 och moderns födelsedata finns, men inga namn. Ni som varit med om detta förut-hur går jag tillväga? Finns det någon möjlighet att finna ut vem modern är?
Hedvig Eleonora (AB, A) CI:40 (1905-1906) Bild 2120 / Sida 208  v85608.b2120.s208
Det finns enligt "Rotemannen 3" 7 kvinnor i församlingen 1906 som är födda 1869-01-13. Tacksam för all hjälp!

197
Sundsvall / Erik Sjöström, fiskare
« skrivet: 2017-12-10, 21:07 »
Hej alla!
Någon som känner till en fiskare Erik Sjöström i Sundsvall, antagligen född någon gång i slutet av 1700, början av 1800? Eventuellt med en bror/son Olof född 1812.
Denne Erik var dopvittne tillsammans med sin hustru i Lagfors bruksförsamling 1839.

198
Hej och tack Margareta, men det hittade jag faktiskt efter Åkes tips! Vilken tur att ni finns!

199
Wow! Tack Åke!

200
Har beställt Rotemannen 3, men den är tydligen slutsåld så det är bara att vänta...
Men jag skulle behöva hitta en gubbe som jag tappar bort i Uppsala 1890 då han flyttar till Linköping med familjen. Hans hustru dog på Sabbatsbergs ålderdomshem 1917 och var då änka enligt Sveriges dödbok 1901-2013. Så rimligen bör ju även han ha dött i Stockholm.
Personerna hette Karl Johan Olofsson Cederholm, kakelugnsmakare, f. 1826 i Tjärstad. Hustrun hette Lovisa Lund, f. 1835 i Grythyttan.
Familjen flyttar som skottspolar fram och tillbaka över halva Sverige, stannar ibland bara några månader på samma ort. Verkar som om de på något sätt har rest under myndigheternas radar och kanske inte hunnit mantalsskrivas eller registreras på de orter de bott på.
Så, kan någon snäll person undersöka om Karl Johan och Lovisa var skrivna någonstans i Stockholm så skulle jag bli väldigt tacksam! Båda bodde i Stockholm innan de gifte sig.
Tack på förhand!


201
Skellefteå (landsförsamling) / SV: Läshjälp!
« skrivet: 2017-12-06, 08:29 »
Åh jisses, det hade jag nog aldrig kunnat lista ut! Tusen tack, Anki!!

202
Skellefteå (landsförsamling) / Läshjälp!
« skrivet: 2017-12-06, 07:46 »
Hej alla kunniga! Vad hette stället Anders Andersson bodde i? Jag ser ju vad det står, men kan inte hitta någon by med det namnet...
Skellefteå landsförsamling C:1, sid. 38, v139631.b43.s38
Tack på förhand!

203
Hej alla!

jag gick tillbaka till en av mina surdegar, och hittade en liten, liten tåt som kanske är värd att följa upp. Jag har noterat något jag hittade i Boteå HR 1746-01-30, §17, sid. 174 att Johan Eriksson i Hammar (i Ytterlännäs) vid sistlidna ting den 6 november, lovat att svära en ed. Av någon anledning har jag inte noterat vad som skedde vid hösttinget 1745, så nu undrar jag om någon har möjlighet att lite snabbt kolla upp vad som står om denne Johan där? Skulle bli innerligt tacksam för lite hjälp här! Kan hända inte tinget finns-jag kommer inte ihåg då det var så länge sedan jag höll på med detta...

204
Ålem / SV: Skomakare Nils Melin
« skrivet: 2017-11-26, 21:25 »
Jo, det tycker jag också men jag är inte hemma i trakten, därav min fundering!

205
Frödinge / SV: Magnus Melin från Frödinge
« skrivet: 2017-11-26, 19:38 »
Stina (Persdotter?) Melin som du hjälpte mej med i Västervik/Södra Vi, var släkting med Karl Magnus Nyman, som var systerson till den Karl Melin du hittade. Så om det finns en tidig Per Melin så skulle det ju kunna vara en far till Stina i Västervik.

206
Frödinge / SV: Magnus Melin från Frödinge
« skrivet: 2017-11-26, 19:33 »
Hej Christina!
Precis, Karl var son till Måns Karlsson och Kerstin Nilsdotter i Frödinge. Problemet är ju att det inte finns födelseböcker före 1749, så jag kan inte kolla de andra barnen. Magnus skulle varit född 1759 eller 1761, men inget av åren stämmer. Rent teoretiskt bör ju paret ovan ha haft en son Nils Melin, vilket skulle kunnat vara den skomakare Nils Melin som finns i Ålem och som är dopvittne hos Anders Melin i Skälby. Anders är den person som jag är intresserad av i första hand, men då jag inte vet något om honom annat än att han dog i Skälby, Kalmar landsförsamling 1784 (född ca 1752), så försöker jag pussla runt omkring honom. Därav alla mina frågor om olika Melin!

207
Västervik / SV: Stina Melin gm Jakob Holst
« skrivet: 2017-11-26, 16:27 »
Än en gång ett stort tack! Det hade jag aldrig hittat själv. Tyvärr framgår det ju inte mer än att hon kommer från Bosand vid vigseln, och hfl börjar ju inte förrän 1788. Hittar heller ingen Stina Melin född i Södra Vi 1747-1749.

208
Kalmar landsförsamling / SV: Besökare Nils Melin
« skrivet: 2017-11-26, 14:20 »
Tack för det Bengt! Intressant! Kanske var ett vanligt yrke i den trakten, men jag har faktiskt hittat ännu en sådan i Melin-släkten, en sjötullsbesökare.

209
Västervik / SV: Stina Melin gm Jakob Holst
« skrivet: 2017-11-26, 13:45 »
Tusen tack Christina! Hade redan snokat fram dem där, men hittar inga uppgifter om Stina Melin. Det ser ut som om hon hette Persdotter i AI:3.
Det verkar också som om de gifte sig omkring 1778, men hittar ingen vigsel i Västervik. Jag är lite vilse, om man säger så...

210
Kalmar landsförsamling / Besökare Nils Melin
« skrivet: 2017-11-26, 13:20 »
1750-10-21 var besökare  (vad var en besökare?) Nils Melin och hans piga Kajsa dopvittnen hos Måns Johansson i Berga (Kalmar stadsfs v34357.b46.s83). Jag undrar om någon vet att säga något om denne Nils, då jag försöker följa upp de Melin jag hittar i Kalmarområdet. Jag är inte tokig, bara envis och vill så gärna hjälpa min DNA-kusin Bob från USA...

211
Ålem / Skomakare Nils Melin
« skrivet: 2017-11-26, 13:04 »
Jag söker uppgifter om en skomakare Nils Melin, gm Annika Karlsdotter 1783. Båda var då från Strömsrum, men där kan jag inte hitta dem. Däremot hittar jag en skomakare Nils Melin med hustru Maja (!) i Rumpekulla, Ålem. v24678.b88.s161
1783-10-05 föds det enda barn jag lyckats hitta, Karl, i Pata (vad är det?!). Sedan är de borta för mej!
Så tacksam för all hjälp!

212
Frödinge / Magnus Melin från Frödinge
« skrivet: 2017-11-26, 12:54 »
Jag undrar om någon här vet vem denne Magnus Melin kan vara? Han skall varit född någon gång mellan 1759 och 1761 i Frödinge (hittar olika besked i källorna, men inget stämmer). Han var under sitt liv sergeant, skomakare, krögare och kyrkväktare. Gift två gånger Bodde som det ser ut ett tag i Skälby ladugård i Kalmar, dog sedan i Dörby.

213
Västervik / Stina Melin gm Jakob Holst
« skrivet: 2017-11-26, 11:48 »
Jag är på jakt efter en person med namnet Melin och följer således upp alla tåtar jag kan hitta. Det finns en bou efter Stina Melin 1798 i Västervik, och där nämns änklingen skomakarmäster Jakob Holst och två döttrar, Anna Katarina 18 år och Stina Elisabet 10 år.
Någon som kan säga mej vem Stina Melin var, var kom hon ifrån?
Tack på förhand!

214
Allmänt / SV: Hjälp! Lagerkvist och Melin
« skrivet: 2017-11-25, 14:00 »
Kanske var det så, men grejen är den att Karl Johan finns i Tyskland redan runt 1800 och då bär han detta namn. Så antingen bytte han namn medan han fortfarande fanns i Kalmarområdet, eller så gjorde han det då han flyttade. Svårt att veta utan några som helst ledtrådar...

215
Allmänt / SV: Hjälp! Lagerkvist och Melin
« skrivet: 2017-11-25, 12:24 »
Tack snälla Birgitta! Ja, det där är väl vad jag kommit fram till ungefär. Tyvärr. Hade hoppats på något magiskt register eller någon specialist som utrett just den här släkten. Suck, suck.
Att Jonas dog var nytt för mej. Tack!
Min fundering är väl kanske att hustrun, vad hon nu hette, gifte om sig, men som du säger finns ingen Lagerkvist i Kalmar att hänga upp sig på. Har gått igenom alla födda med sina vittnen och alla döda och vigda. Nada Lagerkvist.

Hur hittar jag var denne Anders Melin är avhandlad här förut? Finns det andra trådar om honom än de jag dragit igång?

Men om nu Karl Johan Lagerkvist var son till Anders Melin (vilket jag tror), varför bytte han namn till Lagerkvist? Han blev själv skomakare och det fanns flera skomakare Melin i Kalmarområdet, så det verkar ju ha varit ett"skomakarnamn"?

Någon här som brukar vara på Vadstena arkiv och skulle kunna läsa igenom höstetinget 1784 för att åtminstone hitta bouppteckningen och kanske få ett namn på Melins hustru?

216
Allmänt / SV: Hjälp! Lagerkvist och Melin
« skrivet: 2017-11-24, 19:37 »
Finns det verkligen ingen som har några goda råd att ge mej? Eller finns det någon som brukar hålla till på Landsarkivet i Vadstena och som skulle kunna antingen fota av höstetinget 1784 för Norra Möres häradsrätt, eller helt enkelt skumma igenom för att se om bouppteckningen efter Anders Melin finns där? Jag har läst igenom alla Kalmar stadsförsamlings vigslar mellan 1784-1803 för att finna ut om hustrun gifte om sig med en Lagerkvist, men det är ju svårt att veta då jag egentligen inte är säker på hennes namn. Hittade ingen Lagerkvist i alla fall.
Eller är det fel församling? Melin och hans familj bodde i något som hette Skälby ladugård, men båda sönerna är döpta i stadsförsamlingen.
Blir så tacksam om någon kan peka ut en riktning, för nu är jag vilse och vet inte hur jag skall tänka!

217
Allmänt / SV: Okänd far i Ytterhogdal
« skrivet: 2017-11-24, 15:21 »
Åh, tusen tack Maud! Skall göra det på direkten!  :D

218
Allmänt / Okänd far i Ytterhogdal
« skrivet: 2017-11-24, 14:27 »
Hej alla!
1900-talet är ovan forskningsmark för mej, så nu undrar jag här om det finns någon möjlighet att få tag på fadern till en flicka född uä 1924 i Ytterhogdal? Modern hade tidigare två barn med olika fäder och dessa var nogsamt noterade i hfl, men inget för det sista barnet. Flickan i fråga, alltså. Finns inga digitaliserade födelseböcker för den tiden i Ytterhogdal.
Någon som vet hur man gör?

219
Allmänt / Hjälp! Lagerkvist och Melin
« skrivet: 2017-11-23, 12:44 »
Jag behöver definitivt hjälp! Har försökt kartlägga de Melin och Lagerkvistar som är möjliga kandidater till att vara den ana jag söker i Kalmarområdet, men jag går banne mej bet! Försöker följa upp en tråd som tåten börjar i Schleswig 1803, då skomakaren Karl Johan Lagerkvist uppger sig vara född i Kalmar 1783.
Pappan skulle heta Andreas Lagerkvist och modern Maria Persdotter Sten (?). Den enda person jag hittar som trolig kandidat är en krögare/skomakare Anders Melin och hans hustru STORT FRÅGETECKEN. Anders Melin dör 1784, efterlämnar två söner Jonas (1780) och Karl Johan (1781) och en hustru utan namn.
I ingen mtl framgår Melins hustrus namn, och bou finns inte. Står att den är inlämnad för länge sedan i Norra Möres ht 1784, men de böckerna finns ju inte digitaliserade så jag kan inte skumma igenom ht.
Ni förstår säkert mitt problem. Min undran är nu om någon har möjlighet att kolla i något/några register där man kan hitta spår efter några Melin och Lagerkvist, företrädesvis skomakare? Kanske gifte hustrun om sig med en Lagerkvist, och sonen fick hans namn?
Jag tackar på förhand om det finns någon snäll människa som vill försöka hjälpa mej här!

220
Frändefors / SV: Normanstorpet eller Derreviken
« skrivet: 2017-11-12, 08:54 »
Godmorgon Mats!
Tack för det! Det finns alltså domboksavskrifter för Sundals härad? Intressant! Jag vet ju egentligen inte var jag skall leta, så det är lite höstack över det hela. Du såg ju själv vad jag hittat-inte mycket att gå på...
Men kan man söka i något register? Finns NÅGON Börta Andersdotter, gift till Ramnered, som nämns?
Mycket möjligt att jag går händelserna i förväg då jag har stannat "i tiden" eftersom jag inte hittar alla mina anor i domböckerna för Väne. Mtl och kyrkböcker saknas, liksom alla behövliga domböcker för Väne och senare tid. Jag köper dem från AD lite i taget. Därför har jag inte fortsatt bakåt på de linjer jag verifierat, eftersom jag vill lösa det jag fastnat på först. Kanske jag hittat någon mer ledtråd längre bak, menar jag, då jag fortsätter att läsa mej bakåt i Väne.

221
Frändefors / SV: Normanstorpet eller Derreviken
« skrivet: 2017-11-11, 20:49 »
Börta Andersdotter var gift med Måns Jonsson i Ramsered någon gång före 1692. Det är i Väne härad 1741 jag hittar det som gör mej nyfiken på var hon kan ha kommit ifrån:

"Emedan häradsrätten finner detta käromål intet hörer till Väne härads upptagan- och avgörande, efter förmenta arvsrättigheten består uti en gård på Dal, bliver alltså detta mål dit förvist, så framt parterna i vänlighet icke överens komma."
Källa: Väne härad AIa:14 (Arkiv Digital)
Citat: v529772.b5210

222
Frändefors / SV: Normanstorpet eller Derreviken
« skrivet: 2017-11-11, 20:24 »
Hej Mats och tack för ditt svar!
Nja, Olof Olofsson är ett av barnbarnen till min ana Börta Andersdotter som jag misstänker har något med torpet att göra. Olof blev 1759 avbytt av sin kusin, Måns Germundsson, och Olof flyttade tillbaka till Gunlebo där han dog tre år senare.
Jag var väl mest ute efter att få kontakt med någon som studerat kanske torpet eller domböckerna lite närmare, då jag inte riktigt vet var jag skall leta efter uppgifter om min Börta Andersdotter. Det framgår i Väne härads dombok att hon äger fastighet på Dal, och att ärendet skall tas upp i det tingslaget. Är det då Sundals härad som Deretorpet hör till?
Hälsningar
Monica

223
Frändefors / SV: Normanstorpet eller Derreviken
« skrivet: 2017-11-09, 15:03 »
Tack Kristina! Har redan sökt reda på stället så jag vet var det ligger. Vill i första hand ha kontakt med någon som forskat på stället och dom som bodde där, eller som är bevandrad i domböckerna för Sundals härad. Upptäckte att det är två kusiner, alltså barnbarn till min ana Börta andersdotter, som byter av varandra på stället 1759. Ser onekligen ut som om det är något som "hör till" släkten. Därför är jag nyfiken!

224
Frändefors / Normanstorpet eller Derreviken
« skrivet: 2017-11-09, 13:00 »
Hej alla Frändeforsforskare!
Har hittat en liten tunn tråd om min anas härkomst, och undrar om det finns någon här som forskat på eller känner till detta torp? Min släkting Måns Germundsson flyttar med hustru och 5 barn 1759 till detta ställe, från Gunlebo i Väne-Ryr. Då jag vet att hans mormor hade egendom på Dal, men inte var, försöker jag på detta sätt lokalisera var Börta kom ifrån. Kanske var det mormors ställe Måns flyttade till?

225
Allmänt / Per Örn från Börsta socken
« skrivet: 2017-11-01, 09:54 »
Soldat av Älvsborgs infanteri, död på marschen från Stockholm 1742. Gistad C:2 sidan 485

226
Allmänt / Erik Uf vid Mora kompani
« skrivet: 2017-11-01, 09:16 »
I Gistad C:2 sidan 440 hittar jag Erik Uf från Mora kompani som dött den 14 januari 1715 i Olstorp under marschen.

227
Nils och Britt-Marie! Ett stort tack till er! Jag fick det nämligen också till Stora Mellösa. och det rimmade så illa. Däremot hade jag nog inte sett att det stod jungfru Johanna. Jag ville väl så gärna ha det till min Johan...
Så, då är jag tillbaka på ruta ett igen.

228
Norrköpings Sankt Olai (Sankt Olof) / Tydningshjälp önskas!
« skrivet: 2017-10-28, 12:22 »
Hej! Kan ni som känner till området hjälpa mej att tyda vad som står om Johan Wirström? Jag tappar bort honom i Krokek 1805 när han får sin son, och hittar sedan hans dotter när hon flyttar ut från Sankt Olai 1816. Det står bara att hon kommer från "fadern".
Har alltså skummat igenom flyttlängden från 1805 till 1816 i hopp om att finna honom, och detta är vad jag hittar, och så kan jag inte lista ut vad det står!
Norrköpings Sankt Olai, BI:3, sid. 359, v39395.b182.s359
Tack på förhand!

229
Har hittat mannen och hans nya familj i kvarteret Eken. Hoppas att det går att nysta därifrån. Suck.

230
Men vad farao-är det ett glapp på mer än 30 år dä det saknas hfl?! 1771-1809 Hittar familjen i kvadraten Vattnet no 24, men vad hjälper det då de intressanta åren inte finns...

231
Tack för det tipset! Provar där till att börja med. Bouppteckningarna gav inget, tyvärr.

232
Hej Åke!
Ja, det är det som är så skämmigt: det handlar om slutet av 1700, början av 1800. Sonen föds 1798 och fadern har ett bra namn, Magnus Redelin. Jag hittar familjen som strödda skärvor i bouppteckningsregistret, men jag vill ju hitta dem i hfl!

233
Hej alla!
Förlåt en dum fråga, men hur i hela friden skall jag veta var jag skall finna en person i församlingen? Jag har hittat sonen i födelseboken, men där finns ingen hänvisning till var familjen bor, och det känns lite drygt att läsa igenom hela församlingen...Finns det några register eller hur gör man?!

234
Tack Elisabeth! Jag är inte så hemma i de nyare förkortningarna som du vet, och det känns lite underligt att gissa...

235
Stora Åby / Stora Åby AI:5, sid.251, v29230.b134.s251 (AD)
« skrivet: 2017-10-02, 17:46 »
Hej!
Behöver hjälp igen. Kan läsa vad som står under anteckningar, men det är de sista krumelurerna jag inte fattar. Har det blivit någon dom någonstans? Och vad står det ovan dödsdatumet?
Väldigt, väldigt tacksam för ett klargörande!

236
Hej alla duktiga!
Har en väldigt knivig och känslig fråga och vet inte riktigt hur jag skall gå till väga. En ungersk man fick i slutet av 50-talet en son i Sverige med en svensk kvinna. De gifte sig aldrig. Vi vet inte vad sonen hette, när han var född eller var, men vi vet vad fadern hette. Finns det någon möjlighet att finna barnet?
Tack på förhand för alla tips! Är inte van att forska i nutid...

237
Läshjälp / SV: Vad skriver prästen!?
« skrivet: 2017-09-30, 15:08 »
Tusen tack Maud! Det var ungefär vad jag fick det till men tyckte det lät konstigt att modern redan var kyrktagen. Du har helt rätt-vill alltid själv veta var texten står för att kunna jämföra. Ville att bilden skulle vara större, så därför tog jag inte med annat än det som skulle tolkas. Sorry!

238
Läshjälp / Vad skriver prästen!?
« skrivet: 2017-09-30, 13:53 »
Hej alla!
Jag är inte så van vid 1800-talstext och undrar vad det är prästen menar egentligen? Vad betyder förkortningarna? Jag kan ju gissa vad som menas, men vill veta exakt vad som står!
Tack på förhand!

239
Mårdaklev / SV: Tydningshjälp!
« skrivet: 2017-09-07, 13:25 »
Tusen tack Hans Olof! Blomma till dej!

240
Mårdaklev / Tydningshjälp!
« skrivet: 2017-09-07, 11:25 »
Hej alla!

Jag behöver veta var denne Erik Andersson bodde! Kan inte lista ut vad det är för ställe då jag inte känner till trakten.
Kinds hd, FIIa:56, sid. 973, v142798.b493.s973 (Arkiv Digital)

Hoppas någon vet vilket ställe det rör sig om. Tack på förhand!

241
Väsby / SV: Obefintlighetsboken???
« skrivet: 2017-09-01, 23:00 »
Tack så hemskt mycket! Så trist att inte kunna komma åt dessa tidningar omedelbart, för jag har en känsla av att det är samma person!

242
Väsby / SV: Obefintlighetsboken???
« skrivet: 2017-09-01, 22:43 »
Men tusen tack Åke! Wow! Fast varför finns han i Väsby och obefintlighetsboken 1917? Fattar inte detta. Verkar ju som att han har varit i Köpenhamn ett bra tag! Både före och efter 1917...

243
Rotemansarkivet / SV: Rotemansarkivet
« skrivet: 2017-09-01, 22:33 »
Jisses Arne vad du var snabb!! Tusen tack! Jag måste nog försöka skaffa den där dödskivan-verkar ju helt otroligt användbar. Fel ställe att fråga på, men skulle du kunna se om du hittar Anna Linneas bror som död? Han hette Pertin Johansson/Persson och var född 1886 i Odensjö.

244
Väsby / Obefintlighetsboken???
« skrivet: 2017-09-01, 22:16 »
Var skall jag söka en person som 1917 blir flyttad till obefintlighetsboken?? Detta hittar jag i Väsby AIIa:3 sid 1197. (v267271.b2020.s1197 i AD)
Han har ett ganska ovanligt namn, Pertin Johansson, men jag kan inte finna ut var han tar vägen!
Tacksam för en fingervisning!

245
Rotemansarkivet / SV: Rotemansarkivet
« skrivet: 2017-09-01, 21:42 »
Hej alla!
Är lite bortkommen i Stockholm och undrar om någon kan hjälpa mej att hitta en kvinna vid namn Anna Linnea Johannesdotter. Hon var född i Odensjö 1890-07-24 och jag tappar bort henne 1935 på Strandvägen 29 i Stockholm. Hon finns då i mantalsregistret som hembiträde. Vill helt enkelt veta var hon tar vägen och om hon slutligen dör i Stockholm.
Tack på förhand!

246
Hej igen!
Stig-Lennart, det var din notisen jag lade in en bild på, och jag undrar om inte denna Maria Gren har fladdrat förbi någonstans i de amerikanske källorna...
Gun-det här var verkligen en intressant uppgift! Jag tror att personen jag försöker hjälpa kommer att bli väldigt glad för detta! Synd bara att det skedde innan Maria Matilda emigrerade...
Tack så jättemycket för er hjälp!  :)

247
Eller rättare sagt, i Summariska folklängdsredogörelser.

248
Lurigt, men hittade denna i en utflyttningslängd för Burträsk 1883...

249
Hej Maud och Kristina!
Ja, jag tycker också att det känns lockande att tro att det är rätt Maria Matilda, men frågan är om det kan diffa så mycket på ålder?! I census 1910 och 1920 står hon som född 1872, så det är ju ganska många år.
https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:MKZ2-TM7 och https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-9R6S-3W5?i=25&cc=1488411

Att kontakta mannen som har trädet på Ancestry är nog lite överkurs-han har redan kontakt med personen jag försöker hjälpa med detta...

Uppgiften att hon fanns i USA 1881 fick jag från boken som finns på Ancestry-sidan: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155513418107357&set=p.10155513418107357&type=3&theater

Men en annan forskare påpekade att det nog är en annan familj som haft boken först, en Mary Gräns, som också bodde i Indiana vid tidpunkten. Så det är lite snurrigt.

Tack för er hjälp-den är verkligen uppskattad!



250
Allmänt / SV: Vilka socknar skall jag leta i?
« skrivet: 2017-08-14, 13:45 »
Gun, tusen tack! Kände inte till dessa längder men de förenklar ju saken ordentligt!

251
Allmänt / SV: Vilka socknar skall jag leta i?
« skrivet: 2017-08-14, 13:12 »
Tack Åke! Har inget abonnemang där, men skall först försöka hitta lämpliga kandidater att söka på. Sedan får jag väl ställa en fråga här igen!
Problemet är att jag har en flicka i USA som uppges vara född i Umeå, och det är det ända säkra i hela storyn. Hon kallas Maria Matilda Green som ogift och hennes födelseår diffar mellan 1865 och 1872. Så lite krångligt är det allt...

252
Allmänt / SV: Vilka socknar skall jag leta i?
« skrivet: 2017-08-14, 12:26 »
Underbart! Tack Bo, då har jag något att bita i! :)

253
Allmänt / Vilka socknar skall jag leta i?
« skrivet: 2017-08-14, 11:29 »
Hej alla Västerbottenforskare!
Vilka socknars utflyttningslängder, förutom lands- och stadsförsamlingen i Umeå, kan tänkas kunna passera för "Umeå" för någon som flyttat till Amerika och skall uppge var hon kommer ifrån?
Är inte hemma alls i trakten men antar att här inne finns många som vet hur det ser ut! :)

254
Godmorgon Stig-Lennart!
Tack för tipset! Tyvärr känns det inte som rätt Maria Matilda, då det dykt upp en uppgift om att hon fanns i Nordamerika 1881 på sommaren, vilket gör saken lite bättre för mej, då jag inte behöver följa upp så många personer ur flyttlängderna.
Du har helt rätt om att det är röriga och motsägande uppgifter jag har om henne, och vad hon gjorde i USA har jag inte redovisat här då jag inte tror att det är relevant. Har nämligen inte kunnat knyta någon annan svensk till henne där på andra sidan, så då finns ju inget att gå på...
Men frågan kvarstår: vilka socknars utflyttningslängder, förutom lands- och stadsförsamlingen i Umeå, kan tänkas kunna passera för "Umeå" för någon som flyttat till Amerika och skall uppge var hon kommer ifrån? Jag tänker nämligen gå igenom alla möjliga flyttlängder och kolla alla familjer som flyttade till Amerika och alla vid namn Maria Matilda.

255
Hej igen!
Har insett att det nog bara finns ett alternativ kvar: att gå igenom alla flyttlängder för att finna alla Maria Matildor och familjer som flyttade till Amerika från Umeå-trakten.  :(
Och eftersom det enda säkra i hela historien, är att hon kom från Umeå, så undrar jag vilka socknar jag bör skanna av förutom Lands- och Stadsförsamlingarna som skulle kunna räknas till Umeå? Hoppas det finns någon som är hemma i trakten som ser denna min fråga och vet vad som gäller...

256
Åh tack Kristina! Vad duktig du är! Men tycker du att detta låter troligt med 1858-inte en siffra rätt...? Jag är inte så van med emigrantforskning...
Jag har inte Ancestry och ska nog inte prata med personen som har trädet. Ville försöka få en egen bild utan att påverkas av någon. Men tack i alla fall!

257
Hej Kristina!
Oj, jag har suttit och plöjt igenom böckerna för Umeå och inte noterat att du skrivit. Tack!
Födelsedatumet 10/3 är mycket osäkert. Fick det ifrån en person som också försökt hitta Maria Mathilda, så tror inte att det är särskilt användbart egentligen...
Har förstått att namnet Maria Matilda var ganska vanligt i Umeå-krokarna, för jag hittar mängder av flickor med det namnet! Och jag tror som du, efter att ha försökt hitta henne i US Census, att hon var yngre än vad som uppgivits. Det är när hon gifter sig 1895 som det står att hon är född "ca 1866", alltså jämnårig med mannen Fred North. Annars verkar 1872 vara ett hett årtal!

Du hittade när Blandford föddes 1899-kan du hitta när Beatrice föds 1896? Jag går helt bet!

Sedan är ju frågan när hon kom till USA: 1879 eller 1889. Kan inte hitta någonting. :(

Kan inte heller säga att jag tror på det där med Ögren. Kan det vara därifrån 10/3 kommer?


258
Hej Krister och tack!
Jo, jag gjorde ett halvhjärtat försök igår, men avfärdade henne. Tror att hon antingen gifte sig eller var kvar i Sverige efter att hon borde ha varit i Amerika... :(

259
Umeå landsförsamling / Maria Matilda emigrerar till Amerika
« skrivet: 2017-08-12, 21:18 »
Gokväll alla!

Har en stilla undran om det finns någon genväg till att hitta en flicka vid namn Maria Matilda, född 10/3 någon gång 1865-69. Emigrerad till USA någon gång mellan 1879-89. I Amerika kallas hon Mary Green och det enda som är säkert är att hon fick ett barn 1899 och det står då att hon var från Umeå i Sverige. Enda ledtråden jag har. Så, är enda vägen att leta igenom landsförsamling och stadsförsamling, samla ihop alla Maria Matildor födda mellan 1865-69 och följa upp dem?

Tacksam för alla tips!

260
Oscar / SV: Död i Oscars församling?
« skrivet: 2017-08-12, 12:17 »
Tusen, tusen tack Stefan! Detta var till stor hjälp!

261
Oscar / SV: Död i Oscars församling?
« skrivet: 2017-08-12, 09:16 »
Åhh, du ser! Helt borta! Nummer 76 bodde familjen på och jag söker gammelfar i familjen: Karl Sofus Valdemar Holm född 1848 i Danmark. Han finns i mtl-registret 1935 i Oscars församling men sedan vet jag inte hur jag skall gå vidare för att hitta hans död som antas ha skett 1937.

262
Oscar / Död i Oscars församling?
« skrivet: 2017-08-12, 08:24 »
Godmorgon alla!
Behöver hjälp av någon som begriper sig på Stockholm! Om en person bodde på Linnégatan 1935 hörde han väl till Oscars församling? Och om han dog 1937 och inte finns i Oscars dödbok-var skall jag då leta?
Jag är innerligt tacksam för alla tips och råd!

263
A-M / SV: Holm, Karl Sofus Valdemar -på Dödskivan?
« skrivet: 2017-08-10, 10:56 »
Åh så surt! Tack så mycket för hjälpen Birgitta! Det är inte ens säkert att han dog i Sverige-är bara en hörsägen och även årtalet är osäkert. Men jag antar att du sökte på alla Valdemar Holm som kunde finnas på skivan, och då är det ju kört...
Tack än en gång för hjälpen!

264
A-M / SV: Holm, Karl Sofus Valdemar -på Dödskivan?
« skrivet: 2017-08-09, 23:46 »
Åh så klart! 1937 ska det ju vara! Slarvigt av mej!

265
A-M / Holm, Karl Sofus Valdemar -på Dödskivan?
« skrivet: 2017-08-09, 22:21 »
Hej alla!
Undrar om någon har Sveriges dödskiva och kan kolla om denne danska herre finns med som död? Han var född 1848 och skall vara död möjligen 1837 någonstans i Sverige.
Tack på förhand!

266
Schleswig-Holstein / SV: Lagerqvist i Tönning
« skrivet: 2017-08-08, 09:16 »
Tack för tips Sten-Hermann! Bra sida! Dock fanns inte en enda Lagerqvist där... :(

267
Schleswig-Holstein / SV: Lagerqvist i Tönning
« skrivet: 2017-08-06, 09:44 »
Åh tack Agneta! Men fy vad jobbigt att inte få läsa själv. Jaja.

268
Schleswig-Holstein / Lagerqvist i Tönning
« skrivet: 2017-08-04, 12:22 »
Hej alla!
Då jag inte talar tyska och inte lyckas finna ut om det finns böcker tillgängliga på nätet, undrar jag nu om det finns något jag kan hitta där? Jag finner denna sida, men kan inte klura ut om det verkligen går att läsa böckerna här, eller om det bara är ett register över vad som finns: http://www.kirchenbuchportal.findbuch.net/php/main.php?ar_id=3708#31392e3332204569

Jag skulle vilja läsa en vigselnotis från Tönning 1813 mellan Karl Johan Lagerqvist från Kalmar och Anna Haak.
Tacksam för alla tips!

269
Godmorgon alla Kalmarforskare!
Jag hottar upp min fråga, och gör ett tillägg: finns det någon där ute som är domboksforskare? Eller känner ni någon som ni kan förmedla kontakt till? Är så ohyggligt frustrerande att inte kunna komma vidare så sent i tiden!
Tack för all möjlig hjälp!

270
Tack Anita och Lasse, men som sagt har Åke Carlsson varit en ängel och gjort ett jättejobb med att hitta Johanna Sofia Ekman i Stockholm och hennes ursprungsort Örebro! Nu återstår bara problemet med att hitta fadern till hennes oäkta barn, i första hand Johan Ulrik. Som synes fick hon ju flera... Någon som har ett uppslag för hur man går tillväga i Stockholm? Misstänker att saken inte utreddes vid tinget så pass sent och i en så stor stad...?

271
Okänd församling i Stockholm / SV: Johanna Sofia Ekman
« skrivet: 2017-05-06, 23:28 »
Än en gång stort tack Åke! Nu återstår bara det "lilla" problemet med att lista ut vem som var far till Johanna Sofias son...   ::)

272
Okänd församling i Stockholm / SV: Johanna Sofia Ekman
« skrivet: 2017-05-06, 22:42 »
Wow Åke! Vågen för dej! Är inte hemma nu så jag kan inte kolla något, men jädrans vad nyfiken jag blir! Tusen, tusen tack! Jag vet någon som kommer att bli glad för dessa uppgifter! Det var verkligen snyggt jobbat!  :)

273
Okänd församling i Stockholm / Johanna Sofia Ekman
« skrivet: 2017-05-06, 20:30 »
Johanna Sofia Ekman får 1846 en son på Allmänna Barnhuset i Stockholm som hon lämnade till en bonde i Dyvlinge i Ekeby redan efter två månader. Enligt födelsebeviset för sonen Johan Ulrik, skall mamman ha varit född ca 1822. Men var? Var bodde hon i Stockholm? Blev hon gift? Någon som vet något? Tacksam för alla tips!

274
Tack Lasse! Är ju frestande att tro att det är rätt person, men var inte familjen Kurck adlig? Visserligen har denna Sofia Johanna även namnet Ulrika, vilket skulle kunna indikera något: sonen kallades ju Johan Ulrik...
Kanske jag skall ställa min fråga under någon annan rubrik. Stockholm kanske.

275
Tack så mycket Dan! Mitt abonnemang på SVAR gick ut för någon dag sedan och man märker verkligen hur mycket man behöver det när man inte har det!
Fast inte kom jag närmar någon lösning på denna Johanna Sofia. Suck. Detta är kanske fel forum, men visst finns det skivor över Stockholm? Jag har inte själv använt dessa, så vet inte så mycket om dem!

276
SVAR - Efterlysningar (Folkräkningarna) / Johanna Sofia Ekman
« skrivet: 2017-05-04, 14:56 »
Finns det någon som har abonnemang på SVAR och kan kolla upp i folkräkningen om det någonstans finns en dam vid namn Johanna Sofia Ekman, född cirka 1822? Hon fick ett oäkta barn 1846 född på Allmänna barnhuset i Sthlm, Johan Ulrik (Nilsson) Ekman, som hamnade som fosterbarn i Dyvlinge i Ekeby (Uppland) efter bara några månader. En dotter i den familjen kallades 1848 för Johanna Sofia, så man kan ju undra om där fanns en koppling...?
Ingenting vet vi om mamman och pappan till Johan Ulrik, så allt är av värde!

277
Allmänt / SV: Hjälp, hur gör man???
« skrivet: 2017-05-02, 13:51 »
Lite desperat omformulerar jag min fråga: finns det någon här inne som har gått igenom domböckerna lite mer systematiskt för Väne härad för tiden 1730-1800? Känner ni någon som gjort det? Jag sitter fast i min forskning så länge jag inte får bevisat den teori jag har, och enda stället att hitta lösningen är att trilla över något i domböckerna!
Tack på förhand för kloka råd och eventuell hjälp!

278
Allmänt / Hjälp, hur gör man???
« skrivet: 2017-05-02, 07:55 »
Har under en längre tid försökt övertyga biblioteket i Borås att på distans få låna deras rullfilmer av Väne härad för ett antal år, men fick idag definitivt negativt besked. Eftersom domböckerna inte finns på vare sig SVAR eller AD kommer jag inte åt att läsa dem, och sitter således fast i min forskning! Jag behöver hitta bevis på att det jag kommit fram till så här långt stämmer, och domböckerna är min enda chans!
Finns det någon där ute som vet var jag kan få tag på rullfilmer av detta från annat ställe? Åren det handlar om är mellan 1730 till 1800.
Så frustrerande!!!

279
Moheda / Soldaterna Wegstedt och Målberg
« skrivet: 2017-04-24, 17:47 »
Finns det någon som har uppgifter om Nils Johansson Målberg (1742-1821) och hans måg Jonas Wegstedt, båda boendes i Moheda?
Tacksam för alla uppgifter då jag försöker knyta ihop dem med min egen släkt och inte har en aning om hur!

280
Allmänt / Norra Möres häradsätt, höstetinget 1784
« skrivet: 2017-04-20, 18:51 »
Kan någon som har tillgång till Norra Möres dombok ht 1784 skumma igenom och se om där ligger en bouppteckning efter skomakare Anders Melin?
Jag hittar Anders Melin i bouppteckningsregistret 1784 i Kalmar rådhusrätt o mag, (ArkivDigital v78350.b59.s97) men där finns inte fruns namn och heller inte bouppteckningen, utan bara en hänvisning till Möre tgl som säger att bouppteckningen är gjord för länge sedan och inlämnad vid höstetinget.
Anders Melin dör 1784 i mars och är då boende i Skälby Ladugård, 33 år gammal.

281
Hej!
Jag är på jakt efter familjen till skomakare Anders Melin som dog i mars 1784, då boendes i Skälby-Ladugården vid Norra Landsvägen. Skulle behöva veta hustruns och barnenes namn för att vara säker på att det är rätt familjer jag jagar!
Hittar honom i bouppteckningsregistret för Kalmar rådhusrätt och magistrat, men på sidan för bouppteckningen finns bara en förklaring av den namnlösa änkan, att bouppteckningen är gjord för länge sedan av inspektören på Skälby J Dalberg och nämndeman Anders Börjesson i Linneberga. Denna bouppteckning skall vara inlämnad till höstetinget i Norra Möre. Då jag inte begriper hur jag skall kunna läsa dessa domböcker då de inte finns digitaliserade av Arkiv Digital, undrar jag om det finns någon där ute som har tillgång till domböckerna och kan skumma igenom dem för att hitta bouppteckningarna?
Eller finns det någon som känner till denne skomakare och hans familj? Var hittar jag dem?
Så tacksam för all hjälp!

282
Tack för svar Eva Dalin! Det stämmer antagligen att de var grannar och dopvittnen, men hur i hela friden får jag fram vad hustrun hette?! Jag är inte helt säker på att det är rätt person jag jagar, men jag tror att jag är på rätt väg. Sonen Karl Johan som föds 1781 (om det är rätt) finns i Tönning i Schleswig 1803 som skomakarlärling och kallar sig Lagerquist, och när han gifter sig 1813 heter hans föräldrar Andreas Lagerquist, skomakare och Maria Persdotter (?). Karl Johan uppges vara född 1783 i Kalmar.
Ni som känner till området-hur skall jag tänka för att hitta familjen?
Jag har inte SVAR för tillfället, enbart Arkiv Digital, och där är jag helt vilse och vet inte hur jag skall hitta Skälby!

283
Hej alla Kalmarforskare!
Jag behöver hjälp med att hitta familjen till denne Anders Melin. Om det är rätt person jag hittat, skall han ha varit gift med en Maria Persdotter(?) och haft en son Karl Johan. Hittar att sonen föds 1781-09-23, men fadern kallas då krögare. En skomakardräng Nils Melin finns bland dopvittnena, liksom en piga, Helena Persdotter.
Jag skäms att säga det, men kan inte hitta familjen i hfl-någon som har en fingervisning till mej...?
Jag hittar Anders Melin i bouppteckningsregistret 1784 i Kalmar rådhusrätt o mag, (AD v78350.b59.s97) men där finns inte fruns namn och heller inte bouppteckningen, utan bara en hänvisning till Möre tgl. Kan inte hitta honom där! Hjälp mej än en gång!
Anders Melin dör 1784 i mars och är då boende i Skälby Ladugård, 33 år gammal.
Tacksam för all hjälp jag kan få!  :D

284
Hej alla Kalmarforskare!
Jag behöver hjälp med att hitta familjen till denne Anders Melin. Om det är rätt person jag hittat, skall han ha varit gift med en Maria Persdotter(?) och haft en son Karl Johan. Hittar att sonen föds 1781-09-23, men fadern kallas då krögare. En skomakardräng Nils Melin finns bland dopvittnena, liksom en piga, Helena Persdotter.
Jag skäms att säga det, men kan inte hitta familjen i hfl-någon som har en fingervisning till mej...?
Jag hittar Anders Melin i bouppteckningsregistret 1784 i Kalmar rådhusrätt o mag, (AD v78350.b59.s97) men där finns inte fruns namn och heller inte bouppteckningen, utan bara en hänvisning till Möre tgl. Kan inte hitta honom där! Hjälp mej än en gång!
Anders Melin dör 1784 i mars och är då boende i Skälby Ladugård, 33 år gammal.
Tacksam för all hjälp jag kan få!  :D

285
Lägger till en fråga: skomakare Anders Melin på Skälby ladugård som upptas i bouppteckningsregistret 1784-någon som vet mer om honom?
Har en magkänsla av att denna person kan ha något med Karl Johan Lagerkvist att göra, då denne Karl Johan kallar en av sina söner Mellin som ett av sina första namn!
Tyvärr vet jag inte riktigt hur jag skall hitta rätt hfl. En krögare Anders Melin får en son 1781, men ingen hustru anges. Inte heller i bouppteckningsregistret 1784 står hustruns namn. (Kan faktiskt inte hitta bouppteckningen som tydligen gjordes på annat ställe...)
Hjälp!  :0

286
Hej alla!

Man tycker ju att detta skulle vara en lätt sak, men jag hittar honom inte! Han finns i Tönning i Schleswig 1813 som skomakarlärling, då han gifter sig med en flicka från grannskapet. Då framgår att hans föräldrar skulle heta Andreas Lagerkvist (död för 1813) och Maria Steen? Pers? och finnas i Kalmar i Sverige.

En fråga som dyker upp är: varför skulle Karl Johan flytta till Tönning för att bli skomakare? Han var lärling hos en Jakob Karstens och Vibeke Kristiansson i Tönning. Var någon av dessa två svenskar? Från Kalmar?

Tacksam för all hjälp runt Karl Johan!

Glad Påsk!

 /Monica

287
Hej Eva!
Jo, jag vet och jag har nagelfarit Södra Fågelås böcker, men får inte ihop det. Sven Fogelqvist som finns där och som var född 1756, hade mer samma status som Johan Fogelqvist. Tycker bara att det känns underligt att Johan skulle varit av torparfolk. Dessutom står det i bouppteckningen efter någon av de förmenta föräldrarna 1810, att dom bara hade en son i livet, Lars. Visserligen var ju Johan död då, men han hade ju familj-borde inte den ha nämnts i alla fall?
Jaj, detta är inte min familj utan jag ville bara se hur den såg ut så jag släpper detta. Tack så mycket i alla fall för hjälpen, Eva!

288
Wow, tack för supersnabbt svar! Då verkar det ju stämma i alla fall detta med Fågelås, även om jag inte får ihop det riktigt...Där fanns Fogelqvistar, men Johan var nog inte född Fogelqvist och jag kan inte räkna ut hur det hänger ihop.
Tack än en gång Eva!

289
Okänd socken i Småland / Trädgårdsmästare Johan Fogelqvist
« skrivet: 2017-03-25, 17:31 »
När han gifter sig i Gårdstånga (M) står det att han kommer från Kronoberg i Småland. Någon som kan ge ett tips om var man skall leta? Har fått höra att han skall vara från Södra Fågelås (R), men tycker att det kan vara värt att följa upp detta också. Han skall enligt dödboken vara född 1761.

290
Allmänt / SV: Funna i Jämtlands Domsagas häradsrätt 1724
« skrivet: 2017-01-16, 11:28 »
Hej igen!

Fler uppgifter om de inblandades bakgrund och familjer framkommer i det andra målet jag hittade! (v407070.b380.s32 §15 i ArkivDigital)

Anna Maria verkar ha varit född i Frankrike-hon talar franska. Uppger att hennes far hette Jean Sentensious, född i Paris och modern Brusella ifrån staden Brusell (Bryssel?).
Anna Maria berättar att i sin ungdom följde hon sina föräldrar till Spanska Nederländerna, sedan till Holland och därefter till Köpenhamn. I Skåne hade hon så träffat sin första man.

Är verkligen jättelångt men så otroligt intressant, så de som har dessa rötter är verkligt lyckligt lottade för all information!

291
Allmänt / Funna i Jämtlands Domsagas häradsrätt 1724
« skrivet: 2017-01-15, 16:52 »
Hej!
Hittade ett mycket intressant, sorglig och rörande mål i domboken (v407070.b160.s10 och v407070.b380.s32 i Arkiv Digital), ett ext ord ting om en norrman med falska pass. Där rullas upp en hel berättelse om den kvinna han kommit i lag med i Oviken, som var en "tartarska". Fokus går ifrån att ha handlat om de falska pass han haft, till att utreda kvinnans leverne med olika män. Vet inte om det kan intressera någon, men namnen som nämns är i alla fall:
norrbaggen Frans Torkelsson, som kommer i lag med
Anna Maria Adamsdotter ca 50 år, som tidigare varit tillsammans med
Bartolomeus Ludvik ca 50-60 år, varit trumslagare i Köpenhamn, född i Polen eller Tyskland, med vilken hon har tre barn,
Dordi 6 år, Johan Baltzar 7 å och Ludvik 15 år.
Före Bartolomeus var Anna Maria gift med en Hans Göran Hindrik, som kom med i Stenbocks armé och gick åt i Tyskland.
Med Hans Göran hade Anna Maria en dotter Charlotta Amalia, döpt i Karlskrona och sedermera gift med en "finsk tartar" Johan.
Anna Maria träffade Bartolomeus i Skåne och följde honom uppåt landet.
När Anna Maria valde att gå med norrmannen, tog sig Bartolomeus en ny kvinna av resandefolket vid namn Maria som bodde söder om Gävle. Hon valde sedan att följa med sina föräldrar istället för honom.
Som sagt, vet inte om det kan hjälpa någon, men jag vet själv hur det kan vara att plötsligt trilla över uppgifter på "fel" plats!
Målet är väldigt långt och nya uppgifter tillkommer efterhand-därav alla redigeringar! :)

292
Herrljunga / SV: Herrljunga
« skrivet: 2016-12-11, 09:25 »
Godmorgon!
Nix, har inte kollat utan bara tagit för givet av vad jag sett. Sedan är ju Herrljunga mer rätt geografiskt än Holsljunga. Men för att vara riktigt säker gick jag in och skulle kolla födda: åren då Kerstin skall vara född saknas. Suck.
Så om det finns någon där ute som har forskat på Herrljunga-området och sitter inne med gode tips på hur jag skall gå till väga och var jag skall leta, så är jag ytterst tacksam!

293
Herrljunga / SV: Herrljunga
« skrivet: 2016-12-10, 21:50 »
Tack Lisbeth, men när Kerstin och Per gifter sig står hon som piga i Ringstad. I Bitterna AI:4, pag. 68, (Arkiv Digital v9827.b39.s68) står det att hon är född 1772-06-01 i Halljunga, vilket väl är Herrljunga? Eller är jag ute och cyklar?
Och du har helt rätt Kerstin. Det står Ringstad i hfl som du hänvisar till, som ort hon har flyttat in ifrån vid sitt gifte med Per.

294
Herrljunga / SV: Herrljunga
« skrivet: 2016-12-10, 20:12 »
Hahaha! Det blev ju lite knasigt-fattar inte hur jag kunde skriva så fel...! 1797 gifte dom sig i Bitterna. Bitterna E:1, pag. 19
Att Kerstin var född 1772 i Herrljunga har jag hittat här: Bitterna AI:4, pag. 68, Arkiv Digital v9827.b39.s68
Är jättetacksam för all hjälp jag kan få här!

295
Herrljunga / SV: Herrljunga
« skrivet: 2016-12-10, 09:12 »
Hej alla!
Jag undrar verkligen var jag skall leta för att hitta Kerstin Andersdotter född 1772-06-01 i Herrljunga! Hon var gift 1702 i Bitterna med Per Brink, och var då piga i Ringstad i Bitterna. Hennes födelse data är oförändrade genom hela livet i alla böcker. Visst, kan ha blivit ett fel som följde med henne, men hon borde väl ändå finnas som född i någon av socknarna i pastoratet någon gång runt 1772 i alla fall?! Var skall jag leta? Eller känner någon till vem hon var? Tack på förhand!

296
Hej Elisabeth!
Det var länge sedan!
Nu har jag hittat Hindrik, men återstår att finna när han blev antagen. Men jädrans vad spännande! Han blev antagen redan 1709, men satt sedan fången (var? Danmark?) så någon annan tog över i roten tills Hindrik kom tillbaka 1719!

297
Och jag har hittat Jonas! Även hans far var soldat och hette Hindrik Jonsson Apelgren. Dom fanns i Malma (R). Kan någon ge en fingervisning hur jag kan hitta rullorna där de tar värvning och där de får avsked?

298
Passar på att slänga in en fråga till om en annan soldat, kanske lättare än den förra...? Han hette Jonas Henriksson Apelgren och bodde i Malma (R) under sin aktiva tid som ryttare. Han dog i Längnum (R) 1790 och var då 64 år gammal. Hans första (?) barn föddes 1754 i Lusseskogen i Malma, och det är väl troligt att han någon gång då tog värvning. Kan någon hjälpa mej att hitta honom i någon rulla?

299
Hej Bertil och tack för att du försöker hjälpa mej!
Mitt problem är att jag inte vet något mer alls om dessa soldater!

Om vi börjar med mitt problem från början:
1755 gifter sig Börje Nilsson med Malin Andorsdotter från Gunlebo. På Börjes föräldrar står att de hette Nils och Kerstin, bonde på Bäcken.

Sedan radar problemen upp sig. Det finns en Nils i mtl på Bäcken från 1720. Han kallas Nils, gammal förlovad soldat, gammal dragon, utfattig och på ett ställe 1732 kallas han Nils Olofsson gammal avskedad soldat. Sedan finns inga mtl förrän 1744 och då står där Jon Nilsson (son till Nils Olofsson?) som 1750 kallas dragon Hälling och som är död i februari 1751.

Mellan 1753 dyker min Börje Nilsson upp på Bäcken som dräng och brukare, så någon annan Nils har jag inte sett till där. Nu är det ju så, att under de år som det inte finns mtl kan det ju ha hunnit hända mycket på gården!

I Stora Almås finns en dragon Nils som får barn 1696. Men det är fel Nils Olofsson vilket framgår i domboken för 1706 då han anklagas av sin hustru Börta Olofsdotter för enfalt hor med en piga.
Denne Nils verkar dö någon gång 1715 då hustrun står kvar som Nils dargons änka.

MEN! 1707 får Nils i Almås böta för kronbrott och 1716 får Nils och Kerstin i Stora Almås ett barn. I mtl 1717 står på Nils att han är dragon i Bäcken.

Alltså, min slutsats är att det fanns två Nilsar i Stora Almås-en äldre som var gift med Börta Olofsdotter och en yngre som var gift med Kerstin. Om det är samma person som senare finns i Bäcken och är far till min Börje Nilsson så hette båda Nilsarna Olofsson och den yngres hustrus namn stämmer ju med vad som står i Börjes vigselnotis.

Så Bertil, du förstår att jag är lite velig och inte riktigt vet i vilken ände jag skall börja. Att hitta soldaterna/dragonerna i någon rulla hade ju varit ett steg, men som sagt: jag är ganska dålig på det militära...

Dock kan det ju vara så att det flyttat in en helt annan NIls med sin familj någon gång då mtl inte finns. Detta skulle ju kunna framgå i domböckerna, men Väne härads domböcker finns inte digitaliserat på vare sig SVAR eller Arkiv Digital.

Så all hjälp emottages med tacksamhet!

300
01) Domböcker / SV: Väne härad
« skrivet: 2016-12-02, 13:51 »
Jag svarar själv på min fråga: varken AD eller SVAR har digitaliserat längre fram än till 1730.

Så jag ställer en ny fråga: finns det någon mer än jag som är intresserad av att läsa domböckerna för Väne härad från 1730 och framåt? Man kan beställa avfotografering från Arkiv Digital för 195 kr/volym, och jag tänkte att om vi är några stycken som delar på kostnaden så blir det ju inte så förfärligt dyrt...

301
Hej!
Jag söker ett par soldater i Väne härad som förmodligen hörde till Västgöta Dals regemente (men det vet jag inte!). Dom fanns på ett ställe i Väne-Ryrs socken som hette Bäcken.
Den förste jag undrar över hette Nils Olofsson och fanns före 1717 i Stora Almås i Naglum som soldat. I mtl i Stora Almås står 1717: dragon i Bäcken.
Den andra jag söker är Jon Nilsson Hälling (1719-1750), som jag förmodar var son till ovanstående Nils Olofsson på Bäcken. Jon stod för Bäcken i mtl mellan 1744 till sin död 1750.
Jag har letat i GM lite planlöst för att på något sätt finna dessa personer och kanske någon uppgift om dem, men jag hittar inte någonting någonstans! Är inte kompis med dessa rullor...
Kan någon som är duktig på sådan här forskning hjälpa mej att finna gubbarna eller åtminstone peka i rätt riktning skulle jag bli jätteglad!

302
01) Domböcker / Väne härad
« skrivet: 2016-11-27, 20:32 »
Förlåt en dum fråga: men är det verkligen så att varken SVAR eller Arkiv Digital har digitaliserat Väne härads domböcker efter 1730?? Eller är det jag som inte hittar rätt? Före 1730 har jag alla renovationer på AD, men skulle vilja läsa lite framåt också...

303
Väne-Ryr / SV: Bäcken
« skrivet: 2016-11-27, 13:12 »
Tack snälla, snälla Inga!
Började misströsta lite...
Jag har hittat bevis på det jag sökte, men måste säga att det är sparsamt med mål där Bäcken nämns-jag har hittat två ställen på 13 år! Så jag har tur ändå att ett av målen visade att jag hade tänkt rätt.
Tyvärr är det inte självklart att kunna fortsätta på gubben jag fann, utan jag fortsätter läsa baklänges och hoppas på fler ledtrådar!

304
Väne-Ryr / SV: Bäcken
« skrivet: 2016-11-26, 07:17 »
Godmorgon!
Jag omformulerar min fråga, så kanske jag kan få något napp: jag söker personer som är duktiga på området runt Vänersborg, i första hand Väne-Ryr. Känner någon någon sådan så skulle jag bli väldigt tacksam för kontakt! Är själv en nörd på mina områden, och dom kan jag mycket väl, och vet att det måste finnas likasinnade personer för detta område!
Är orolig att jag sitter och letar efter/på fel ställen i domböckerna, för Bäcken har ännu inte visat sig mer än en gång på de genomlästa 9 åren...

305
Åh, tack Leif! Det var intressant! Då går jag vidare i Floby. Eva Maria har jag full koll på: hon gifte sig i Väne-Åsaka och flyttade så småningom med sin man till Stockholm. Detta är inte min släkt, utan jag hjälper en DNA-släkting från USA med att hitta rätt. Synd att jag inte kan hitta fadern till Eva Maria, men den tiden har jag inte...
Tack än en gång!

306
Jodå, jag uttryckte mej klumpigt! Har hittat modern i en längd med dottern och en son som var ett par år yngre. Jag menade naturligtvis att jag ville hitta fadern till Eva Maria och var modern var född. Fast jag inser ju att det kan bli svårt...

307
Väne-Ryr / Bäcken
« skrivet: 2016-11-23, 14:05 »
Hej!
Skulle vilja ha kontakt med någon som fördjupat sig i detta ställe och dom som bodde där! Undrar också om det kallades något annat, eller föll under någon annan gård, då det verkar ohyggligt sparsamt med mål där Bäcken nämns i Väne härad...

308
Tack Leif för ditt svar!
Min frågeställning har ändrats lite, för jag hittade Eva Maria som född i Göteborgs Garnisonsförsamling "the hard way", nämligen att jag läste igenom alla Göteborgs dopböcker...
Problemet är att flickebarnet föddes av en ogift moder, och fadern var inte angiven. Så frågan nu är hur man hittar ett oäkta barn i Göteborg!
Mamman hette Maria Elisabet Andersdotter Florén (1801-04-08) och fadern förmodligen Niklas, då ju Eva Maria kallas Niklasdotter. Hon föddes som sagt i Garnisonsförsamlingen 1827-09-26.
Om någon har råd och dåd att komma med, är jag ju väldigt tacksam!

309
Flyttar min fråga hit i stället!

Godmorgon alla duktiga Göteborgsforskare!
Har trillat över en fosterdotter/barnhusbarn i Stora Mellby (P), Eva Maria Niklasdotter Florin f. 1827-08-29 i Göteborg. Kan någon snäll människa hjälpa mej att finna ut hur man går vidare här? Är en total sopa på forskning i storstäder...
Finns det register över barnhusbarn? Hon skall tydligen ha kommit till Stora Mellby 1839 enligt hfl.

310
Malmbäck / Botarp
« skrivet: 2016-11-20, 20:41 »
Hej alla!
Undrar om det finns någon här inne som forskat på en familj i Malmbäck, boendes i Botarp: Per Persson och Sara Bengtsdotter? Per bör ha varit född någon gång på 1710-talet och Sara var född 1722 i Fagerberg, Malmbäck. dom fick ett antal barn i Botarp på 1740-talet, men efter sista dottern 1747 hittar jag inga fler barn. Jag hittar inte heller familjen någon gång i hfl eller mtl. I mtl hittar jag inte ens Botarp...
Finns det någon där ute som vet var familjen tog vägen? Blev dom kvar och dog där? Saras namn är ju inte helt otacksamt att söka på om någon råkar ha den eminenta databasen över f-v-d i Jönköpings län!
Tacksam för alla tips!

311
Allmänt / SV: Småländska databaser...
« skrivet: 2016-11-10, 20:09 »
Marianne! Jag är så glad för vad du har funnit åt mej, och att du var villig att hjälpa en medforskare. Jag tycker att det hör till att man hjälper varandra när man kan-jag är duktig på mina områden, men kan inte vara duktig på allt och då är det tacknämligt att de som kan det jag inte kan ställer upp. Liksom jag gör det samma för dem som inte kan "mina" områden. Får klura lite på hur jag skall gå vidare, men som du förstår är jag väldigt tacksam för att du ställde upp för mej!

312
Allmänt / SV: Småländska databaser...
« skrivet: 2016-11-09, 07:36 »
Hade inte trott att detta skulle vara enkelt att lösa, men är jätteglad över att jag kommit så här långt med hjälp av dej Marianne! Tror att det kanske kan vara en god idé att börja titta runt min fars småländska dna-träffar för att kanske få en fingervisning där. Efter det kanske det är läge att köpa skivan!

313
Allmänt / SV: Småländska databaser...
« skrivet: 2016-11-08, 08:02 »
Godmorgon!
Nu är jag här med en fråga igen! Jag fick sådan fantastisk hjälp av Marianne Elfström förut, att jag nu har tagit nya tag för att försöka finna Erik Jakobssons fru och hennes rötter.

Marianne kunde inte hitta vare sig Stina Persdotter som född 1748 eller Eriks och Stinas vigsel i databaserna, men trodde inte att alla socknar var med från Jönköpings län.

Min undran är nu : vilka socknar är INTE med? Tänkte nämligen systematiskt försöka gå igenom alla vigsel och födelseböcker för i första hand Småland, och om inget finns där, även beta av Västergötlands socknar, med början i östra Västergötland.

Så om det går att undvika att läsa sådant som redan finns i databasen, vore det ju en väldig hjälp!

314
Wassenius / SV: Wassenius
« skrivet: 2016-11-05, 07:34 »
Godmorgon alla!

Håller på att prova olika teorier för att komma loss från där jag fastnat, det vill säga på en Börje Nilsson i Väne-Ryr.
Att jag ställer frågan här är helt enkelt för att jag undrar om någon har lyckats hitta fler barn till den förste i den kända släkten på Mankärr, alltså Jonas Börjesson (far till Biger och Torsten Wassenius).

315
Allmänt / SV: Väne härad-bouppteckningsregister?
« skrivet: 2016-11-04, 14:38 »
OK, tack för det snabba svaret! har inte Arkiv Digital just nu, men skall ta det snart. Då vet jag att det finns där och får ge mej till tåls!

316
Allmänt / Väne härad-bouppteckningsregister?
« skrivet: 2016-11-04, 14:33 »
Hej!

Någon som kan upplysa mej om det finns ett bouppteckningsregister för Väne härad? Och var jag kan hitta det i så fall-Arkiv Digital?

317
Allmänt / Databaser över Västergötlands socknar?
« skrivet: 2016-11-01, 12:12 »
Hej alla västgötaforskare!
Fick igår en fantastiskt fin hjälp av en medforskare som efter en slagning i en databas över Jönköpings läns kyrkböcker, lyckades lokalisera en dalmas i min släkt som jag letat efter i många, många år! Blev naturligtvis taggad att försöka ta upp tråden igen, men jag lyckas inte på egen hand finna ut något i Sandseryd (F). Kvinnan jag söker skall vara född i Västergötland (vilket i och för sig kan vara i Småland...) ca 1748-11 och gift med dalmasen Erik Jakobsson någon gång före 1777.
Min fråga här är alltså om det finns databaser över vigslar i Västergötland, kanske i första hand i socknarna som gränsar mot Jönköpings län? Familjen hamnar efter några turer i Tådene (R) men där tycker jag att jag har gått igenom alla möjliga och omöjliga områden utan resultat. Sandseryd verkar ha varit ett järnbruksområde vilket ju drog arbetskraft, så Stina kan ju ha kommit vart som helst ifrån. Men då paret inte finns där som vigda, kanske de träffades på hennes födelseort och drog till Sandseryd tillsammans.
Om det finns databaser så skulle jag bli jätteglad om någon försöker finna parets vigsel så jag kanske kan hitta var Stina kom ifrån!

318
Hej alla!

Finns det någon som har specialiserat sig på detta område? Som gått igenom domböcker och annat material?
Har idag fått jättehjälp av en snäll person att hitta mina saknade anor i en Småländsk databas. Tyvärr är jag lite vilse och lyckas inte komma vidare med personerna jag söker och misstänker att kanske hör dom inte ens ursprungligen hemma i Sandseryd. Har försökt gå igenom de källor som finns till hands (förutom domböckerna), och hittar följande:

I mtl för Hedenstorp:
1777: drängar Johan och Sven, pigor Katarina och Annika
1778: 1/5 Bengt Persson med hustru (Annika Andersdotter)
          1/5 Anders Persson med hustru
          1/5 Erik Jakobsson med hustru (Kerstin Persdotter)
          1/5 Johan Toresson med hustru (Annika Persdotter)
          1/5 Anders Persson med hustru
1779:  Bengt med hustru
1780:  Bengt och hustru

De personer som intresserar mej i första hand, är Erik Jakobsson och Kerstin Persdotter. Om jag äntligen har funnit ut var min dalmas tog vägen när han vandrade iväg till Småland, så vill jag ju väldigt gärna veta vem hans hustru Kerstin Persdotter var! Jag misstänker att kanske kommer hustrun Kerstin Persdotter från Västergötland då det står så i böckerna i Gagnef. Kanske är det släktskap mellan de olika familjerna i Hedenstorp då jag inte kan hitta någon av dem i födelse- eller vigselböcker för Sandseryd? Kom dom samtidigt till torpet och Bengt var den som blev kvar? Erik och Kerstin bor på torpet fortfarande 1780 då sonen Johannes föds. Familjen finns i hfl (AI:2, sid 357 och 400) även om dom inte syns i mtl.

Detta är vad jag vet:
Erik Jakobsson var född 1737-08-29 i Sörmockfjärd, Gagnef (W), gift någon gång före 1777 med
Stina Persdotter (som ibland kallats Bengtsdotter), född 1748-11 i Västergötland.
Barnen:
Jakob född 1777 i Västergötland (vilket förmodligen visar sig vara Sandseryd (F)
Johannes född 1780 i Västergötland (samma som ovan)
Olof född 1783 i Ersholn, Mockfjärd (W)
Andreas född 1784 i Storeberg, Tådene (R)
Anna född 1787 i Storeberg, Tådene (R)
Lars född 1790 i Storeberg, Tådene (R)

Stina Persdotter dör 1800 i Ekebergs led, Tådene (R) och Erik Jakobsson dör i Storeberg 1810.

Ni som forskar i detta område-från vilka socknar speciellt kan man tänka sig att Stina kom om hon var från Västergötland? Fast jag har sett att det finns bergsmän (!) i området vilket förmodligen innebar att bergshanteringen drog folk från alla håll. Men man brukar ändå kunna se en trend i inflyttningen från olika socknar.

319
Allmänt / SV: Småländska databaser...
« skrivet: 2016-10-31, 18:18 »
Visst är det underbart! KAN inte vara bara en slump! Lägger ut en fråga under rätt rubrik så kanske det finns någon som är duktig på just detta område!

320
Allmänt / SV: Småländska databaser...
« skrivet: 2016-10-31, 16:22 »
Kära Marianne Elfström! Om du visste hur glad du gjort mej idag! (Fast är du släktforskare själv, så vet du nog...  ;) )
Har nog aldrig gått så snabbt att ta sig från jobbdatorn till forskardatorn som idag. Det värsta är nog att jag förmodligen kommer att behöva mer hjälp, för när jag tittar i källorna, så ser jag inget klart mönster.

Erik Jakobsson var född 1737-08-29 i Sörmockfjärd, Gagnef, gift någon gång före 1777 med
Stina Persdotter (som ibland kallats Bengtsdotter), född 1748-11 i Västergötland.
Barnen:
Jakob född 1777 i Västergötland (vilket förmodligen visar sig vara Sandseryd (F)
Johannes född 1780 i Västergötland (samma som ovan)
Olof född 1783 i Ersholn, Mockfjärd (W)
Andreas född 1784 i Storeberg, Tådene (R)
Anna född 1787 i Storeberg, Tådene (R)
Lars född 1790 i Storeberg, Tådene (R)

Stina Persdotter dör 1800 i Ekebergs led, Tådene (R) och Erik Jakobsson dör i Storeberg 1810.

Ska studera detta lite närmare och försöka få en bild, då området är helt nytt för mej. Dock är det intressant, då jag gjort DNA-tester och fått jättekonstiga träffar i Småland på pappas sida som jag inte alls fattade var de kom ifrån. Kanske detta är lösningen!
Kommer förmodligen att fråga vidare så småningom under rätt rubrik, men du Marianne skall ha en jätteeloge och en stor kram för att du orkade hjälpa en medforskare! /M.


321
Allmänt / SV: Småländska databaser...
« skrivet: 2016-10-31, 10:46 »
H-E-R-R-E  M-I-N  S-K-A-P-A-R-E!!

Jag vågar nästan inte gå in och kolla uppgifterna-tänk om det är rätt personer efter alla dessa år!! Du ska ha tusen tack Marianne! Kollar detta direkt efter jobbet! Håll tummar och tår att det är rätt personer!

322
Allmänt / Småländska databaser...
« skrivet: 2016-10-30, 16:34 »
Hej!

Jag har i min egen släkt en nöt jag kämpat med i många, många år. Det har gått i stå för jag vet inte vad jag skall göra. Kanske någon kan lösa det hela genom en slagning i databasen över Småland som jag fått reda på existerar!? Eller rättare sagt någon av dem, då det tydligen finns över både Kronobergs län och Jönköpings.

Jag har en dalmas vid namn Erik Jakobsson från Mockfjärd som någon gång på 1760-talet ger sig ut på en vandring mot Småland. Han kommer tillbaka 1783 med en hustru Stina Pers/Bengtsdotter född ca 1748 i Västergötland (?), två söner Jakob (1777) och Johannes (1780) födda i Västergötland (?).

Antingen kom han inte längre än till Västergötland och träffade sin fru där, eller så träffades dom i Småland och gifte sig där. Kan någon vänlig själ se om någon Erik Jakobsson gifter sig med någon Stina ca 1776 någonstans i Småland?

Förmodligen så stämmer det att Stina och pojkarna är födda i Västergötland, men då det finns en databas så skadar det ju inte att kolla om det finns en vigsel eller pojkarnas födelser där...

Hoppas på någons goda hjärta och vilja att hjälpa en annan forskare!  ;)

323
Allmänt / SV: Mtl i Hyringa-vad betyder kråkan?
« skrivet: 2016-10-30, 11:58 »
Tack Lennart! Det var snabbt! Har aldrig någonsin sett detta i en mtl! Man lär sig alltid något nytt!

324
Allmänt / Mtl i Hyringa-vad betyder kråkan?
« skrivet: 2016-10-30, 11:50 »
Hej alla!
Kan någon berätta för mej vad den gulmarkerade kråkan i mantalslängden står för? Har aldrig sett detta någonstans förut!
Tack på förhand!
 /Monica

325
Var ligger platsen / SV: Bodarna, Österbitterna???
« skrivet: 2016-10-29, 08:51 »
Hittat tror jag! Kan det vara under Nolgården? Men varför står det inte Bodarna?

326
Var ligger platsen / Bodarna, Österbitterna???
« skrivet: 2016-10-29, 08:25 »
Godmorgon!
Jag letar änkan efter Per Brink Kerstin Andersdotter som bodde i Österbitterna. I Bodarna närmare bestämt. Problemet är bara att jag inte vet var jag skall leta?! Finns ingen by med det namnet i Bitternas hfl. Däremot i Lekåsa finns det ett sådant ställe, men barnen föds ju i Bodarna, Vedum. Snälla hjälp mej att begripa åtminstone var jag hittar dessa Bodarna!

327
Ramkvilla / Nils Persson i Bosnatorp
« skrivet: 2016-10-27, 19:18 »
Skulle behöva hjälp från någon som är van forskare i dessa trakter! Vill veta om det är Nils, som föds 1730-10-25 som son till Per Håkansson och Ingrid Svensdotter i Bosnatorp, som gifter sig till Boatorp i Hornaryd? Finns det någon som känner till familjen i så fall och kan dela med sig lite av vad ni funnit? Tacksam för alla tips!

328
Gårdsby (G) / Per Persson
« skrivet: 2016-10-25, 09:06 »
Godmorgon!
Hjälper en DNA-släkting i Amerika att reda ut sina anor, och fick igår hjälp av en annan forskare att tyda ett ortsnamn jag stött på i Tolg. Jag hamnade alltså här i Gårdsby, och trodde att det nog bara var att forska vidare i en annan socken...Men jag fastnade direkt! Enligt dödboken i Tolg ska personen jag söker, Per Persson, varit född i Stojby Mellangården 1725 av föräldrarna Per Persson och Kerstin Månsdotter. Jag hittar dock bara en Per Persson änkling, som 1720 gifter sig med pigan MARIA Månsdotter! Kan någon som är duktig på Gårdsby (och jag har sett att det finns några sådana  ;) ) säga mej om detta är rätt Per Persson? Har moderns namn blivit bortglömt och felskrivet i dödboken i Tolg? Om någon sedan vet mer om rätt Per Persson, så blir jag ju inte besviken...

329
Tolg / SV: Tydningshjälp!
« skrivet: 2016-10-24, 22:16 »
Tack så hemskt mycket! Det var precis det svaret jag efterlyste! Jag fick det själv till Stogby, men hade ingen aning om var jag skulle hitta det. Gårdsby hade jag inte ens hört talas om...  :D

330
Tolg / Tydningshjälp!
« skrivet: 2016-10-24, 21:21 »
Hej alla!

Har hjälpt en amerikansk släkting att hitta rötter i Tolg, men fastnar på ett ortsnamn som jag inte kan lista ut vad det är! Jag är INTE van att forska i Småland! Kan någon hjälpamej att säga vad det står? Förmodligen är det en socken nära Tolg, då folket i trakten verkar väldigt obenäget att flytta på sig några längre sträckor...

331
Okänd socken i Västergötland / SV: Bryne i Gillstad
« skrivet: 2016-10-13, 21:05 »
Tack för det Eva! Då var det alltså i Järpås detta ställe låg!

332
Okänd socken i Västergötland / Bryne i Gillstad
« skrivet: 2016-10-13, 19:55 »
Hej!

Gillstad fanns konstigt nog inte bland socknarna under Västergötland, så jag gör en fråga här! Hittar en anfader som var inspector på Bryne i Gillstad-vad var en inspector och vad var Bryne?

333
Byarum / Stina Petersdotter, (1787-1842)
« skrivet: 2016-09-24, 20:37 »
Hej alla som forskar i Byarum!
Behöver hjälp! Har suttit hela dagen och försökt klura ut var man skall hitta Stina Petersdotters födelsenotis, men har huggit i sten hela tiden! Stina var gift 1818 i Byarum med Johan Pettersson (1791 i Kolarebygget, Byarum-1838 i Knöppelängen, Byarum).
När de gifte sig kom hon som piga ifrån Bratteborg och dessförinnan var hon i Krängsberg men där är det stopp. På senare år står hon i hfl med ett ordentligt födelsedatum: 6/8 1787. Problemet är bara att det inte finns någon Stina född i Byarum den dagen. 1787 finns ett par kandidater som är möjliga, men det fungerar ju liksom inte att gissa... Någon som forskat på familjen?
Tacksam för all hjälp jag kan få med hennes bakgrund!

334
Ytterby / SV: Anna Maria Olofsdotter, f.1850-08-19 i Ytterby??
« skrivet: 2016-09-21, 14:10 »
Men oj! Så det var Peter Bryngelsson och Maja Olofsdotter som var hans föräldrar? Inga Olsson var ju lite osäker på det. Fantastiskt! Tusen gånger tack!

335
Ytterby / SV: Anna Maria Olofsdotter, f.1850-08-19 i Ytterby??
« skrivet: 2016-09-21, 13:51 »
Tack så hemskt mycket Gunilla! Det här var ju lite bonus! Så roligt att det finns så hjälpsamma människor som du och Inga! Tack!

336
Ytterby / SV: Anna Maria Olofsdotter, f.1850-08-19 i Ytterby??
« skrivet: 2016-09-21, 13:16 »
Underbart! Tusen, tusen tack! Det här blir så roligt att berätta!

Ha en bra dag!

337
Ytterby / SV: Anna Maria Olofsdotter, f.1850-08-19 i Ytterby??
« skrivet: 2016-09-21, 12:41 »
Tusen tack snälla Inga! Javisst är det den familjen jag söker! Kommer att försöka nysta mer i detta så snart jag kommer igång med min forskning och då tar egna abonnemang. Det jag vill med mina frågor här, är helt enkelt att få bekräftelse att det är rätt Ytterby (finns ju ganska många orter med det namnet, och jag känner inte den här trakten alls) så att jag kan meddela den gamle mannen lite glädjande nyheter! Jag vill ju kunna ge rätt platsangivelser...

Familjen bodde i Västra Frölunda, men modern skall vara född i Ytterby. Var fadern kommer ifrån vet jag inte-kanske Västra Frölunda...?
Men du kan inte se om Anna Maria är född i Ytterby 1850? Anders Petersson skall vara född 1841-04-09.

338
Ytterby / Anna Maria Olofsdotter, f.1850-08-19 i Ytterby??
« skrivet: 2016-09-21, 11:53 »
Hej!
Har på en forskarsida på Facebook fått en alldeles fantastisk hjälp att komma så här långt i mina försök att hjälpa en äldre herre i USA att hitta sin farmor. Då jag inte har något abonnemang ännu på Arkiv Digital eller SVAR, ber jag om hjälp här: kan någon titta i fb om det finns någon Anna Maria född den 19 augusti i Ytterby, dotter till en Olof? Om det finns möjlighet, skulle jag även vara tacksam för uppgifter om Anna Maria gifte sig i Ytterby med en Anders Petersson? Vet inte när, men sonen född 1890 var parets 7e barn, och han hade en bror född 1879, så definitivt någon gång mellan 1870-78, skulle jag uppskatta.
Ytterby är ju inget ovanligt ortsnamn, så det är därför jag är lite osäker på om detta är rätt plats!
Tack på förhand!

339
Hej!
Har en amerikansk bekant som inte pratat svenska på 75 år, så jag lägger in frågan å hans vägnar! Själv har min forskning inte dragit igång ännu efter sommaren, så jag har inga abonnemang någonstans, vare sig på SVAR eller AD. Så hoppas därför att någon kan försöka kolla upp!
Det är fadern till min bekant som föddes i Göteborg. Han hette John Arvid Andersson, född 1892-05-09 som son till Anders Pettersson. Det är allt han vet! Om man kan hitta farmoderns namn samt födelseort, tror jag att det skulle skapa stor glädje!
Tacksam för alla tips!
Monica

340
Gammalstorp / Bengta Matsdotter
« skrivet: 2016-08-31, 07:24 »
Hej alla Gammalstorpsforskare! Jag har en undran: då jag tagit ett DNA-test och tydligen har en haplogrupp med avvikelser som gör den lite ovanlig, har jag försökt få kontakt med en av två gemensamma träffar jag fick i Sverige. Tyvärr svarar inte denna person på mitt mail, så jag tänkte att jag ställer min fråga här! Kanske finns någon som forskat på denna kvinna: Bengta Matsdotter, f.1743-d.1801 i Gammalstorp. Hon var gift med en Håkan Eriksson vad jag kan förstå. Det är Bengtas raka kvinnolinje jag är intresserad av, då jag fastnat på min anmoder i Jämtland och försöker nu finna en person med samma DNA-haplogrupp som jag för att begripa var jag skall leta efter mina rötter!
Verkligen tacksam för alla tips och ledtrådar!  :D

Sidor: [1]