ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Claes Westrup

Sidor: [1]
1
Leidesdorf / Leidersdorff / SV: Leidesdorf / Leidersdorff
« skrivet: 2020-02-27, 16:43 »
Nålmakaren Adolf (Edvard Nicolas) Leidesdorf föddes 1800-10-07 i Köpenhamn son till Alexander Leidesdorf född ¨1755 i Hannover och dennes 2:a hustru Amalia Carolina Schmidt född 1777-0813 i Stockholm. Alexander kom till Sverige omkring 1780 och bosatte sig i Stockholm. Alexander gifte sig först med Gutilda Magnus, dotter till Elisa Magnus (Matstrandsjude). Alexander flyttade till Södertälje och drev en klädesfabrik i Glasberga. Alexander gifte om sig 1795 med Amalia och fick med henne ytterligare 7 barn. De två första föddes i Sverige, däribland min farfars farmor Amalia Alexandrina född 1797-09-11. Familjen flyttade till Köpenhamn 1799. Nålmakaren Adolf var det första barn, som föddes i Köpenhamn.
Enligt min källe (en sedan länge avlden släkting) var Alexander Leidesdorff son till Nathan Leidesdorff och hade en bror Moses Natanael. Det är väl troligt att detta är samme Moses Nathan, som nämns tidigere i denna tråd.

Claes Westrup
Lund

2
Patronymikon / SV: Patronymikon kontra släktnamn
« skrivet: 2017-08-04, 11:43 »
Tack för era synpunkter. I mitt fall kommer jag antagligen att göra en del "fel", främst för de, som dör ogifta eller flyttar ifrån Ekö innan giftemål. I detta projekt följer jag nämligen inte de personer, som flyttar bort från ön.

Claes

3
Patronymikon / Patronymikon kontra släktnamn
« skrivet: 2017-08-03, 11:15 »
Jag har en fråga kring övergång från patronymikon till släktnamn. Jag håller på med karlägning av befolkningen på Ekö i Blekinge skärgård från 1800-talets början och framåt. I husförhörslängder och födelseböcker står ju oftast bara barnens förnamn, så länge de bor hemma och är ogifta. Finns det några riktlinjer för när man skall anta att släktnamnet skall gälla. Det är väl decennierna runt sekelskiftet 1900, som är problematiska. Jag har ibland sett angivna släktnamn i slutet på 1800-talet, men även patronymikon en bit in på 1900-talet. Jag vorer tecksam för lite tips.

Claes Westrup

Sidor: [1]