ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Bra kopiering av gamla fotografier  (läst 8260 gånger)

2003-11-02, 16:40
läst 8260 gånger

Alf Helin

Hej alla!
 
Har länge funderat över det här med gamla fotografier och hur jag skall få kopior på dem och få in dem i datorn.
 
Men för några månader sedan löste det sig ganska elegant. Då tog jag mod till mig och köpte en digitalkamera. Och helt plötsligt hade jag hittat en bra metod att få in mina foton i datorn.
 
Helt enkelt sätter jag kameran i ett stativ och ställer in den på museum, ett alternativ där man inte använder blixt. Det är ett förinställt autofocusläge. Ställer in avståndet och kollar i monitorn att allt ser bra ut. Knäpper och väntar någon sekund och kollar hur bilden blev. Blev den inte bra tar jag en ny och kollar. Sedan när jag tagit ett antal bilder för jag via en kabel över dem till datorn. Där bearbetar jag dem i Photoshop Elements(Ingick i kameraköpet) och överför dem sedan till en CD.
 
Vill jag gör jag en utskrift via min bläckstråleskrivare där jag kan välja kvalit? och papper. Och om jag vill förbättra hållbarheten laminerar jag för hand. Vill varna för att vanlig bläckstråleskrivare skriver med vattenfärg. Kolla Din egen genom att släppa en vattendroppe på den utskrivna kopian. Man talar om fotokvalitet när man säljer skrivare men det är väl inte riktigt sant?
 
Ett annat alternativ för att få ut bilden är att skicka upp filerna via internet till något fotolabb eller lämna den till någon fotoaffär. Negativet finns ju digitaliserat på CD:n. Tala dock om för labbet att de inte får beskära bilderna.
 
Fördelen med att bearbeta scannat/fotograferat material är att man innan man lämnar det till repro eller fotolabb har förbättrat, förändrat och beskurit bilden som man själv vill ha den.
 
Med vänlig hälsning
 
alf helin

2003-11-02, 21:09
Svar #1

Utloggad Anders Ellerstrand

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1509
  • Senast inloggad: 2020-10-26, 11:18
    • Visa profil
    • ellerstrand.se
Alf, menar du att du fotograferar av gamla pappersbilder?
 
Blir inte kvaliteten väsentligt bättre om du scannar?

2003-11-02, 23:57
Svar #2

Alf Helin

Hej Anders!
 
Vet inte om det blir bättre med scanner. Tycker kvaliteten blir helt OK. Vitsen är ju att jag inte utsätter originalen för onödigt ljus. Och det går säkert många gånger fortare än att scanna. Jag är helnöjd i alla fall.
 
Med vänlig hälsning
 
alf helin
 
PS. Skall testa scanning när jag får tid. DS.

2003-11-03, 12:45
Svar #3

Utloggad Anders Ellerstrand

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1509
  • Senast inloggad: 2020-10-26, 11:18
    • Visa profil
    • ellerstrand.se
Ett problem jag ser är belysningen. Fotograferar du i dagsljus, glödlampsljus? Det påverkar ju färgerna mycket medan du i en scanner får en färgtemperatur som stämmer.
 
Det påminner mig något om då jag fotograferade av diapositiv för länge sedan. Att få bra skärpa var inga problem, men att få rätt färgtemp var svårt.

2003-11-03, 21:04
Svar #4

Alf Helin

Hej igen Anders.
 
Inget problem med ljuset egentligen, jag har ju originalet att jämföra med. Det går att justera färgen efteråt i Photoshop. Men min erfarenhet är att det med den här kameran blir bäst i dagsljus. Och som gammal offsettryckare kan jag hålla färgen(?).
 
Beträffande färgen är det inte bara vad jag gör som ger rätt färg. Skicka in ett par negativ till olika fotolabb så visar det sig att de har olika uppfattning av hur bilden skall se ut. Likaså är valet av papper till din skrivare avgörande av vilken färg/färgton du får på kopian. Köp Photopapper från ett par olika företag och skriv ut samma bild på dom skall du se att färgtonen varierar.
 
Med vänlig hälsning
 
alf helin

2003-11-04, 08:43
Svar #5

Utloggad Anders Ellerstrand

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1509
  • Senast inloggad: 2020-10-26, 11:18
    • Visa profil
    • ellerstrand.se
Jo, dagsljus brukar bli bäst, men jag tycker färgen varierar mycket vid olika molnighet och tid på dygnet.
 
Visst är det så att labb och papper påverkar. Därför fotograferade jag alltid diapositiv förr...
 
Jag ser poängen med att det ibland kan vara svårt att scanna utan att skada originalet. Men i andra fall har jag svårt att se att avfotografering blir lika bra som scanning.

2004-02-18, 15:51
Svar #6

Utloggad Claes Mattsson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 102
  • Senast inloggad: 2020-02-04, 11:56
    • Visa profil
Hej!
 
Vill fråga om någon här på denna forum vet nån bra butik i Stockholms innerstad som utför reproduktioner av gamla fotografier och även kan reparera skador (repor och märken som uppstår när man viker/böjer fotot). Vad brukar sånt kosta?  
Minns att jag gått förbi en affär med skyltfönster med gamla fotografier, men minns inte var affärn låg någonstans.  
Är själv inte så bra det här med Photoshop som nämnts här.  
Kan någon hjälpa med informationen?
Tack!
Claes M

2004-02-18, 21:22
Svar #7

Jenny Söderström

Odenlab gör det, till exempel. Bilderna blir bra, men Odenlab är ju inte direkt billigt. Prislista finns på www.odenlab.se. En kopia av en bild kostar 149 kr, och då kan man välja vilken storlek på kopian som helst, upp till A4-storlek, priset blir detsamma. Vill man ha fler kopior av samma bild blir de följande kopiorna billigare. Enkel retuschering (röda ögon eller en liten repa) kostar 155 kronor, men gäller det flera repor o.dyl. så blir det timpris, 1125 kr/tim. Sist jag använde mig av Odenlab skedde all skanning i butiken i närheten av Mariatorget, så det är lika bra att gå direkt dit, så att man kan prata med personalen som ska göra jobbet och få en bedömning av hur lång tid det tar. Fast det kan ha ändrats nu, det var bra länge sedan jag var till Odenlab sist, eftersom jag gudskelov har egen skanner numera.

2004-02-19, 13:00
Svar #8

Ana Jacobson

För några år sedan fanns det ett skyltfönster på Folkungagatan två eller tre kvarter från Götgatan som gjorde reklam för att kopiera gamla släktfoton. Bla gjorde de reklam för att de kunde 'sära'på mormor och morfar så att man fick en bild av varje. Däremot tror jag inte de gjorde reklam för att retuschera skador.
 
/Anna Jacobson

2004-03-25, 10:10
Svar #9

Anna-Lena Ljungberg

Hej!
Jag arbetar i ett kommunarkiv och vi kommer att ta hand om en samling glasplåtar. Hur går det egentligen till att framkalla dessa och är det mycket kostsamt? Vad innebär begreppet positiva och negativa plåtar? Är det så att de negativa inte går att framkalla? Jag har också läst någonstans att det är möjligt att scanna in glasplåtar. Vi har tillgång till en Epson GT-120 000. Det här var många frågor på en gång.... Jag skulle vara mycket tacksam för all kunskap jag kan få. Det vore så otroligt roligt att kunna visa denna samling för allmänheten och tänk vilka utställningar man skulle kunna göra!
Tacksam för svar/Anna-Lena

2004-03-25, 12:19
Svar #10

Utloggad Anders Ellerstrand

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1509
  • Senast inloggad: 2020-10-26, 11:18
    • Visa profil
    • ellerstrand.se
Jag har scannat såväl positiva som negativa plåtar med gott resultat. Använd scanner med ljuslock, på samma sätt som när man scannar diapositiv och vanliga negativ.

2004-10-18, 16:48
Svar #11

Bengtowe Angare

Jag har tid över och åtar mig att scanna in, restaurera och retuschera släktbilder och hembygdsbilder från papperskopia, negativfilm eller diabild till digitala bilder i valfritt filformat, levererade på CD, via mail eller på papperskopia.
/Bengtowe vid Danvikstull

2005-07-27, 23:43
Svar #12

Martin Steisner

Vill bara helt kort lägga till ytterligare ett alternativ för de som har behov av skannade bilder eller negativ/dia. Följ den här länken (http://www.steisner.se/aapubliklist.asp?meny=92&topp=0) eller www.steisner.se och vidare till Fotoskanning. Priser framkommer av texten.
Martin Steisner

2005-09-12, 18:51
Svar #13

Utloggad Anders Ljungberg

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 15
  • Senast inloggad: 2018-06-06, 08:42
    • Visa profil
Även jag skannar foton från kopia/dia/neg och restaurerar skadade foton. Kolla på min hemsida
http://hem.passagen.se/puskas5/Fotoskanning.html

2005-09-13, 15:30
Svar #14

Utloggad Olle Andersson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1081
  • Senast inloggad: 2019-03-22, 19:32
    • Visa profil
Även undertecknad anmäler mig för eventuella uppdrag.  
Jag arbetar med alla typer av underlag - från stora glasplåtar till digitala bilder.
 
Exempel på inscanningar jag gjort finns här:
http://hembygd.nyed.se/site_bildarkiv.html
 
Kontakta mig per e-mail för mer information!
 
Olle

2005-11-30, 12:20
Svar #15

Leif Call

Hej jag scannar gamla foto s/v har en Epson 3200
samt i datorn Photoshop går alldeles utmärkt man kan i princip göra vad du vill i datorn med fotot
Har testa även färg med utmärkt resultat. När det gäller fär bör man gå en kurs i digital bildteknik.
Mvh/Leif Call Lunds by, Gladhammar västervik

2006-03-16, 23:43
Svar #16

Per-Frikk Åhman

Hej,
 
Är det någon av mina ärade meddebattörer som har tänkt på vad som skall göras med orginalplåtarna efter digitaliseringen. Är det fritt fram att slänga dessa?  Jag får lätt intrycket av inläggen på detta forum att den digitala tekniken en gång för alla verkar ha löst alla bevarandeproblem?  
 
Enligt min mening har den digitala tekniken bidragit med mycket gott, till exempel lättillgänglighet, snabbhet och retucherings-möjligheter (även manipulation, på gott och ont), men det är en grov missuppfattning att digitaltekniken löser alla bevarandefrågor i ett svep. Den klassiska fototekniken har funnits i 160 år och är väl beprövad och tämligen kemiskt stabil när det gäller långtidsarkivering (100-tals år), digitaltekniken har däremot fört med sig många fler osäkerhetsmoment än den löst avseende bilders långsiktiga arkivering och permanes.  
 
Därför vill jag förorda en vårdregim för fotografiska bilder som utgörs av en hybrid mellan digital teknik och klassisk kemisk behandling som tar det bästa från dessa två världar. Det är därför som jag satsat på att bygga upp två avancerade proffslabb (både digitalt och kemiskt) specialicerade för vårduppdrag av alla former av fotografiska material. Som specialitet kan jag ta loss bildhinnan från krossade glasplåtar och foga samman dessa till en komplett bild på ny glasplåt och i vissa fall gjuta i ny infärgad emulsion där bildfragment fattas för att säkra att negativet inte skadas ytterligare av bl,a. nötning och presskador under dess långtidsarkivering. Även jag tar emot uppdrag och fototekniska förfrågningar.
 
Med vänlig hälsning
 
Per-Frikk Åhman
Fotograf / Fotokonservator
Argentum fototeknik
Bälinge, Uppsala

2006-03-17, 21:05
Svar #17

Utloggad Jan Jutefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4731
  • Senast inloggad: 2014-07-06, 10:38
    • Visa profil
Per-Frikk,
 
Om du nu är professionell fotokonservator så var det där ett ganska korkat påstående.  
Dessutom är det inte tillåtet att göra reklam på anbytarforum. Jag hoppas att du har andra kanaler för det.

2006-03-19, 06:58
Svar #18

Bengt-Arne Andersson (Sluggo68)

Till Anna-Lena.
Kanske du kan hitta nå't användbart här:
http://nordiskamuseet.se/fotosekretariatet/
Där hittar du andra som tar hand om och dokumenterar  gamla samlingar av olika slag med fotografins hjälp.
Har själv inte hunnit titta så mycket där ännu men hoppas kunna snappa upp lite om hur man håller ordning på sina samlingar m.h.a. dator och digitalfoto.
Erika-Arnes pojk i Skallhult

2006-03-19, 10:23
Svar #19

Bengt-Arne Andersson (Sluggo68)

Ärade meddebattörer.
Andra spår på detta forum som kan vara bra att kolla:
  /Digitalkameran i forskningen
  /Förvaring
Använder själv både scanner och digitalkamera. Ibland tycker jag det ena är bättre än det andra men ibland tvärtom. Kan tycka att jag har bättre kontroll med scanner men kameran är smidigare. När man hittar intressanta foton i någon släktings gamla fotoalbum är kameram bra eller gamla dokument i konstiga format som inte passar i scannern(A4).
 Provade att fotografera en kyrkboksida från mikrokortläsarens skärm och köpte också en scannad kopia på samma sida. Fotografiet blev klart bättre,  kan bero på scannerns upplösning, där är ett osäkert datum men med  kameran är det ingen tvekan.
 ”Erika-Arnes pojk i Skallhult”

2006-03-22, 21:59
Svar #20

Per-Frikk Åhman

Hej Jan,
 
Jag ber om ursäkt om jag gjort dig upprörd. Jag antar att du syftar på min i och för sig provocerade fråga  som dock inte var ett  påstående, om man anses kunna slänga orginalen efter en digitalisering.
 
Digital teknik är ett fantastiskt arbetsverktyg men det löser inte alla problem i ett slag. Att kombinera det bästa ur båda tekniker torde väl vara den förnuftigaste lösningen.  
 
Datatekniken gör sitt inträde överallt i samhället, på gott och ont, men när det gäller fotografiska bilders bevarande så är den nya tekniken inte uteslutande problemfri. Den klassiska kemibaserade fototekniken har fortfarande en betydande roll att spela när det gäller att preparera fotografiskt material inför långtidsarkivering. Men det sorgliga är att antalet yrkesfotografer och fotoaffärer som har kvar sina mörkrum, krymper för var dag som går, vi slänger med andra ord bort praktisk yrkeskunskap i ett alldeles för tidigt skede. I det perspektivet var min fråga ställd.
 
Det jag också ville förtydliga med min retoriska fråga, är att om kemiskt framställda fotografiska orginal inte tas om hand på kemiskt riktigt sätt efter att de digitaliserats, så kan det medföra samma tråkiga konsekvenser som om du slänger bort dina skannade filmorginal direkt.
 
Ja, jag är fotokonservator. Nej, jag jagar inte kunder på detta forum. Däremot anser jag att yrkesmän/ kvinnor också har rätt att yttra sig i frågor som rör deras professionella kunskapsområde, även att presentera sig som sådan yrkesutövare.
 
Med vänlig hälsning
 
Frikk

2006-03-23, 00:19
Svar #21

Utloggad Jan Jutefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4731
  • Senast inloggad: 2014-07-06, 10:38
    • Visa profil
Jag håller med om att gamla kunskaper håller på att gå förlorade, men man ska dock inte ge sig på ett originalfotografi om man inte vet exakt vad man gör. Därför är det bättre att skanna ett dåligt fotografi och behandla det digitalt, för man kan då alltid gå tillbaka till originalet.
Jag anser fortfarande att du ville göra reklam för ditt företag och jag tycker att du provocerade i onödan.

2007-01-24, 20:08
Svar #22

Utloggad Anita Mellqvist

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 52
  • Senast inloggad: 2014-04-29, 11:14
    • Visa profil
Hej Har fått låna några foto på farmor som ung.Dyrt i fotoaffär. Tog tex 1 kopia av foto mormor kostade 100:-. Finns det någon i Göteborg eller ev på släktdata som kan kopiera av fotona billigare för mig? Tror ev duktiga släktforskare tex scannar in eller digitalt och det skulle bli billigare. Tacksam svar .Bor i centrum av göteborg.

2007-01-25, 09:03
Svar #23

Utloggad Åke Bjurström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1191
  • Senast inloggad: 2024-03-25, 10:23
    • Visa profil
Hej Anita
 
Fick ett tips nyligen som jag inte testat ännu; att använda färgkopiatorn på biblioteket på svart-vita bilder. Påstås ge utmärkt resultat.
 
Mvh Åke

2007-01-26, 08:49
Svar #24

Utloggad Jan-Christer Strahlert

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1111
  • Senast inloggad: 2015-01-12, 17:43
    • Visa profil
    • hem.bredband.net/strjan/
Hej Anita
Försök även att avfotografera dem digitalt, för att sedan lämna in dem på exvis en CD-skiva till en fotofirma typ Expert. Det blir under fem kronor i slutet i stället för 100 riksdaler.
Jan-Christer

2007-01-26, 09:35
Svar #25

Lisbeth Petersson (Beth)

Hej Anita
Jag kan hjälpa dig. Skickar ett mail.
 
Mvh Lisbeth

2007-02-16, 23:57
Svar #26

Utloggad Marianne Ljunggren

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 59
  • Senast inloggad: 2008-09-06, 18:19
    • Visa profil
Det är bedrövligt att läsa föraktet för yrkeskunnandet som finns samlat hos fotograf i en fotoaffär. Vilken profesionell yrkesman kan du anlita för 100:-?
 
När man scannnar in en bild med hyfsad upplösning kommer allt damm, alla repor, skador, vikningar och tumavtryck fram. Inget av detta syns med blotta ögat på den gamla gulnade fotokopian. Men det blir mycket synligt efter inscanningen. Allt detta måste tas bort innan man tar fram en ny kopia på fotopapper. Ett svart/vitt fotografi  håller mer än 100 år.
 
Den fotoaffär på Södermalm i Stockholm som åsyftas tar 895:- per timme för retuschering. En fotokopia 10x15cm kostar 50:-. Det är fantastiskt billigt.
 
Den som nöjer sig med att lägga ett kärt släktfoto i en dokumentkopiator har inga som helst krav på kvalitet. Det skrivpappret är vitt inom ett år. Det finns knappt ett spår kvar.
 
Den här sidan har som rubrik Bilder/fototeknik. Me d det avses väl ändå fotografiskt framställda bilder, med hjälp av fotoutrustning.
 
Till exempel atelj?bilder, skickligt ljussatta och välkomponerade i en uttänkt miljö med en stämning som regiserats av konstnären -  fotografen.
 
Fotografen har copywrigt till sina verk under sin levnad och 70 år efter sin död. Du får inte ändra ett fotografiskt verk utan fotografens tillstånd.
 
Ni som vill snacka om snapshots från fotoautomater  kan väl göra det i ett annat forum.
 
Kan vi på denna sida ägna oss åt att diskutera hur man bäst restaurerar,  och konserverar antika  fotografiska verk för att bevara dem.
 
Du som vill bevara eller mångfaldiga en släktklenod behöver en profesionell scanner och ett bildbehandlingsprogram. Plus kunskaper i digital bildhantering. Filen skickar du på en CD till ett proffslab med labbets bestämda färgprofil för att få en utskrift på fotografiskt papper. Glöm inte att också regelbundet kallibrera din bildskärm. Det är det enda sättet att bevara verket i 100 år till.
 
Fotokonservatorn här ovan har som specialitet att ta loss bildhinnan från krossade glasplåtar och foga samman dessa till en komplett bild på ny glasplåt och i vissa fall gjuta i ny infärgad emulsion där bildfragment fattas för att säkra att negativet. Ja, du spelar i en helt annan division. Man blir stum av beundran över den yrkeskunskapen. Och över den kulturhistoriska gärning du utför.  
 
Kanske kunde vi också på denna sida tipsa varandra om var man hittar fotografiska bilder. Till vem har fotograferna donerat sina arkiv. Ligger plåtarna och negativen bara och blir förstörda. Vem inventerar gamla bildsamlingar?
 
Jag känner till en kommun i södra Sverige som anlitade plusjobbare för att scanna in en donation som legat orörd i 70 år. Ett verkligt meningsfyllt jobb!
 
Kristina

2007-02-17, 08:36
Svar #27

Utloggad Anna-Lena Hultman

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 409
  • Senast inloggad: 2016-04-07, 12:17
    • Visa profil
Kristina!
Du måste ange både för- och efternamn när du skriver i Anbytarforum. Du får inte vara anonym.
 
Mvh
Anna-Lena Hultman
Anbytarvärd

2015-05-03, 01:21
Svar #28

Utloggad gunhild svenonius

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 230
  • Senast inloggad: 2022-11-05, 14:30
  • renskriver gamla brev
    • Visa profil
Jag skulle önska att denna tråd var lite mer aktuell. Flera av personerna som kan scanna får jag inte tag i. Jag bor i Kalmar län och skulle helst inte vilja skicka på posten utan åka personnligen. Leif Call i Lunds by hade ju varit perfekt, men hittar honom inte på eniro . Jag tycker inte det är fel att de som kan kopiera glasplåtar berättar det här, för på Google är det numera svårt att få sådan information. Det är några firmor i Stockholm bara. Bättre än så här kan jag inte själv, det är handlanden i Värnamo Carl Axel Engströms söner som sitter och har det mysigt
 

2015-05-03, 04:32
Svar #29

Utloggad Crister Lindström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 447
  • Senast inloggad: 2021-12-25, 10:40
    • Visa profil
Glasplåtar är ett kapitel för sig eftersom de är stora, vilket kräver en speciell skanner - inget som man har hemma. Kontakta Proffslabbet Crimson i Stockholm som klarar det mesta. Att skicka per post kräver dock att du förpackar mycket, mycket väl med massor av bubbelplast. Plåtarna är sköra och spricker lätt. Min bästa rekommendation är att du kontaktar en lokal fotohandlare som gör kontaktkopior som sedan enkelt kan skannas.

2015-05-03, 12:46
Svar #30

Lotta Nordin

Gunhild,
kontakta Kalmar läns museum, http://www.kalmarlansmuseum.se/.
Deras fotodatabas innehåller en hel del glasplåtsbilder. Kan dom inte hjälpa dig med scanning så kan dom säkert tipsa om vart du ska vända dig.

2015-05-03, 19:25
Svar #31

Utloggad Stig Hansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2038
  • Senast inloggad: 2024-03-09, 19:17
    • Visa profil
Gunhild
Kontakta också Seniornet Kalmar som troligen kan hjälpa dig
Stig

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna