Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => Fotografer och ateljéer => Gamla bilder => Fotografyrket => Ämnet startat av: Ann-Mari Bäckman skrivet 2018-04-13, 16:36

Titel: Fotograf som lånar ut kläder-sant eller falskt?
Skrivet av: Ann-Mari Bäckman skrivet 2018-04-13, 16:36
Jag kan se lite då och då personer uttrycka att fotografen förr i tiden kunde låna ut kläder till sina kunder. Däremot står det aldrig källan, bara ett tvärsäkert påstående.


Under de 14 år jag hållit på att hjälpa till att identifiera gamla fotografier i Rötters Porträttfynd, så har jag inte kunnat finna belägg för detta. Kläder, som jag kan tänka mig att man lånade ut var s k "samekläder" eller hembygdsdräkter, men har inget bevis för det.


Jag läste en artikel på nätet i Gävledraget, från 25/3 2012, där etnologen Anja Petersen, Lund, påstod att fotografer lånade ut kläder, men någon källa fanns inte med.


Det skulle verkligen vara intressant om någon kunde belägga påståendet genom att hänvisa till någon fotografs livshistoria från förr, där denne berättar att han/hon verkligen lånade ut kläder.


Ann-Mari Bäckman
Titel: SV: Fotograf som lånar ut kläder-sant eller falskt?
Skrivet av: Ann-Mari Bäckman skrivet 2018-04-15, 08:36
Om det har varit så att vissa fotografer lånade ut kläder, så kan det knappast ha varit de ambulerande fotograferna. Hur skulle det ha gått till, när de skulle släpa på tung otymplig utrustning?


När de gäller fotografer, som hade ateljé, hade de då både en uppsättning av dam och herrkläder i olika storlekar? Deras uppgift var ju att fotografera den som ville bli fotograferad. Visst, folk förr hade slitna kläder till vardags, men jag antar att de hade också ett helgdagsombyte, för kyrkobesök, begravningar och dylikt. Hade de inte det, då hade de nog inte råd att bli avporträtterad heller.


Många gamla foton är bröstbilder d v s man ser bara ett ansikte och kroppen ned till bröst eller midja. Något mer av klädedräkten behövde inte fotografen visa, om han/hon inte ville.
Titel: SV: Fotograf som lånar ut kläder-sant eller falskt?
Skrivet av: Monika Wilander skrivet 2018-04-15, 10:50

Hej!
Min mans mormor var fotograf under lång tid och hade ateljé Foos i Kiruna. Vi har aldrig hört att hon tillhandahöll kläder inför fotografering.


Monika W
Titel: SV: Fotograf som lånar ut kläder-sant eller falskt?
Skrivet av: LarsOlof Lööf skrivet 2018-04-15, 10:57
Hej,
Nä jag som oxå länge sysslat med foto tror knappast på att ateljéerna lånade utkläder. Även om det kunde ha skett i något enstaka fall, vilket vi väl inte kan utesluta.
Men grejen med äldre foton är väl att människor var noga med hur de såg ut när de blev fotograferade  - eller lät fotografera sig vid högtidliga tillfällen, för somliga var det säkert en ekonomisk uppoffring. I sådana sammanhang är det inte så underligt att de fotade personerna ser extremt bra och vackra ut på bilder tagna i ateljéer förr i tiden. Dessutom ser ju personer på äldre foton väldigt personliga ut och kläder varierar väldigt mycket, somliga ateljéer hade mer lantliga kunder och andra mer högborgerliga - jämför tex Borgström i Majorna i västra Göteborg med von Boeckman i centrala delar av stan. Visst såg kunderna olika ut, men det berodde på att de också var det !


Hälsningar LarsO
Titel: SV: Fotograf som lånar ut kläder-sant eller falskt?
Skrivet av: Ann-Mari Bäckman skrivet 2018-04-15, 13:22
Visst kan det ha varit så att fotografer lånade ut kläder, även om jag aldrig har upptäckt något sådant. Problemet blir då folk slänger ur sig (t ex i Fb-gruppen Porträttfynd och även den tidigare redaktören Peter Karlsson på ett foto i Rötters Porträttfynd) att det var vanligt att fotografer lånade ut kläder, men aldrig uppger var de har fått det ifrån. Den så viktiga källan saknas!

Titel: SV: Fotograf som lånar ut kläder-sant eller falskt?
Skrivet av: Ann-Mari Bäckman skrivet 2018-04-15, 13:30
https://www.genealogi.se/senaste-kommentarer/oestergoetland/norrkoping/wilhelm_sachse/28018

hoppas jag fått med kommentarerna också
Titel: SV: Fotograf som lånar ut kläder-sant eller falskt?
Skrivet av: Finn Fries skrivet 2018-04-15, 18:15
De två bilderna (från samma fotoalbum!) föreställer ju samma person som har lekt lite med sin frisyr, vilket förändrar deras uttryck något.
Titel: SV: Fotograf som lånar ut kläder-sant eller falskt?
Skrivet av: Ann-Mari Bäckman skrivet 2018-04-15, 22:06
Eller så kan de vara systrar eller kompisar. Nu är inte just de två så viktiga, för påståendet om att fotografer kunde låna ut kläder, utan det måste vara fotografer, som berättar att detta var väldigt vanligt.


När jag försöker tidsbestämma korten, tittar jag på deras klädedräkter och jag har aldrig lagt märke till något sådant, som att många kvinnor fotograferade av samma fotograf bär samma klädedräkt, men det kan ju ha att göra med att klädedräkten är av en helt alldaglig modell, utan några avvikande detaljer,  och att fotografiet är i svart-vitt. Så nog kan det ha förekommit, även om jag inte kan finna någon anledning, varför man inte kunde komma till fotografen med sin helgdagsdräkt eller varför inte bara med hela och rena kläder.
Titel: SV: Fotograf som lånar ut kläder-sant eller falskt?
Skrivet av: Finn Fries skrivet 2018-04-16, 00:46
Poängen med mitt påpekande, som inte grundades på kläderna utan på utseendet, var att det var ett illa valt exempel för den som vill hävda att det var vanligt att låna kläder av fotografen.
Jag tror att du har rätt i dina tvivel på det påståendet. Möjligen finns det en överdriven uppfattning hos en del att fattigt folk inte hade något annat än väldigt enkla kläder. Det är ju inte helt lätt om man inte är expert att se skillnad på kvalitet i sömnad och tyger på ett gammalt svartvitt foto. Åtminstone gör inte jag det.
Titel: SV: Fotograf som lånar ut kläder-sant eller falskt?
Skrivet av: Ann-Mari Bäckman skrivet 2018-04-16, 07:37
Det skulle vara intressant att få veta vad etnologen, som jag nämner om i början, grundar sitt påstående på, att det var vanligt att fotografer lånade ut kläder till sina kunder.


Sedan kan man ställa sig den frågan, under vilken tidsperiod skulle det ha varit vanligt med detta utlånande? Under alla årtionde eller under något specifikt, som under 1900-talets början?


När någon i Fb-gruppen Porträttfynd kommer med detta "Det var vanligt att fotografer lånade ut kläder förr" och jag frågar efter källan till påståendet, så får jag inget svar på det.
Titel: SV: Fotograf som lånar ut kläder-sant eller falskt?
Skrivet av: Ann-Mari Bäckman skrivet 2018-04-16, 08:01
Jag har kollat upp etnologen Anja Petersen, Lund, men hon verkar ha slutat på Lunds universitet. Det skulle vara intressant att höra med henne, hur hon har kommit fram till att fotografer lånade ut kläder. Hennes disputation verkar ha med kvinnor och gamla fotografier att göra.
Titel: SV: Fotograf som lånar ut kläder-sant eller falskt?
Skrivet av: Finn Fries skrivet 2018-04-16, 17:47
Hon arbetar nog på Dunkers kulturhus i Helsingborg numera. Hennes avhandling från 2007 "På visit i verkligheten, Fotografi och kön i slutet av 1800-talet" verkar finnas läsbar på nätet om man vill leta i den efter påståendet.
Titel: SV: Fotograf som lånar ut kläder-sant eller falskt?
Skrivet av: Ann-Mari Bäckman skrivet 2018-04-16, 19:24
Tack Finn!


Jag ska se om jag orkar ta itu med det. Jag ser ju att klädedräkten kunde vara ganska likartad och då kan det vara lätt att tolka, att flera personer kan bära samma t ex klänning. Vissa detaljer förekommer under vissa perioder, medan modet uppvisade andra specialiteer under andra perioder Alltså måste de ha lånat något klädesplagg av fotografen, tror man.