NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 22 februari, 2015

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 22 februari, 2015
Skrivet av: Björn Engström skrivet 2007-03-29, 09:29
Soldatnamn har också använts under det äldre indelningsverket och med säkerhet sedan de första åren på 1600-talet. Indicier talar för att soldatnamn har använts även för fänikorna som fanns under Gustav Vasa tid, åtminstone dalafänikan.
Mitt gamla gårdsnamn Svala kommer från en soldat som dog ungefär 1660 om inte det var någon företrädare med samma namn.
På sina håll blir soldatnamnet efternamn i vissa fall redan under 1700-talet (bl.a. Hälsingland).
Gårdsnamn bildas redan från tidiga 1600-talet ibland av soldaternas namn och det gäller särskilt Dalarna som inte hade några soldattorp utan soldaten bodde på sin egna gård.
Även värvade eller bara delvis och tidvis roterade regementen hade soldatnamn t.ex. bergsregementet (gäller både det nationella och det lokala för Falun). Dessa namn är ofta kortvariga och har sällan lämnat något bestående.  
 
Även inom bergsbruket tog man namn som liknar soldatnamn, som ibland är något längre. Förteckning på gruvdrängsnamn finns sedan tiden före 1610. Det verkar som det inom bergsbruket har funnits klannamn med rötter i medeltiden.
Ibland har slagkraftiga bergsbrukstillnamn också blivit efternamn. Flera platsnamn kan lokaliseras från bergsbruksnamn med typiska soldatnamn.
Jag har sett någon Svan som gruvdrängstillnamn.
 
Med tanke på stavningen av Swahn borde det ha ett ursprung från 1700-talet eftersom w ersattes oftast av v under slutet av 1700-talet.
Det kan dock inte uteslutas att man har använt äldre stavning.
 
Björn Engström