NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 15 oktober, 2012

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 15 oktober, 2012
Skrivet av: Sten Rigedahl skrivet 2012-10-11, 21:21
Sägnen om Fale den unge
 
 
 
På väggen inne i Sköns kyrka finns en gravsten 2 x 1 m. Knappt skönjbart efter att stenen trampats på i hundratals år på den gamla kyrkans golv, ses ett vapen, en böjd arm från sinister, en hjälm och två korsade stridsyxor. Den gamla kyrkan, som tidigare varit en försvarsborg med två torn, revs, sorgligt nog för Norrlands historia, 1846, när den nuvarande byggdes.
 
Sägnen, som somliga säger är 800 - årig verklighet, medan andra bara en 400 år gammal gissning av förste riksantikvarien, renässansgeniet Johannes Bureus och Gustav II Adolfs lärare, berättar att Fale den unge stred på Erik den Heliges och hans släkts sida. Fale ska ha räddat Erik X, som gosse, hit upp och senare hjälpt honom till makten i slagen vid Kungslena 1208 och Gestilren 2010, av stor betydelse för Sverige födelse. Fale skulle fått ungefär samma område som nuvarande Västernorrland i förläning och således vara en hövding inom detta mellannorrländska folkland. Sägnens Fale stämmer i händelser och tid rätt väl med den gestalt, riddaren Arn, som Guillou, skapat på 2000-talet. Den helt fiktive Arn är av allmänheten betraktad som en verklig då levande person och har dragit 100 000-tals turister till Västergötland för att se platserna i Guillous bok.  
 
 
 
Varför inte använda vår Fale /Arn på liknande sätt. Vår, Fale Bure Akademins, uppfattning är att i vår Faleberättelse ligger en stor PR potential för staden.  
 
 
 
Vi samarbetade först med Birsta City men ledningen där avbröt tyvärr samarbetet. De hade tänkt sig kunna presentera Birstas historia direkt verifierad ur en historiebok, vilket naturligtvis inte är möjligt. Ett dylikt material finns helt enkelt inte men däremot denna sägen, vars representant, i motsats till fantasi konstruktionen Arn, har en egen gravsten och har haft en egen försvarsborg.  
 
Birsta Citys beslut kom efter påpekanden från medlemmar ur Härnösands släktforskar förening.
 
 
 
Namnet Fale gick igen i generationer, så visst kan sägnen förnekas den vägen. Det framstår dock som sannolikt att en släkt med framträdande ställning och genom handel fått en så stor förmögenhet att den kunnat bygga en försvarsanläggning inom sitt område i på Sköns höjd i Buresta/Birsta och att denna familj tjänade en av dåtidens släkter, som strävade efter herraväldet över det blivande Sverige. Johannes Bureus nämner i sin bok Sumlen att 'Byrestad är en by uti Sköns socken i Melpad, der hafwa Burarna bodt i förtiden och af them har thet namn, der bodde Fale hin unge'.  
 
Svårigheten att fastslå äktheten i hypotesen att Fale kommit ur Buresläktena är betydande. Att en Fartheign ristat en runsten efter 'Bure, fader sin' och rest den i det viktiga handelscentrat i Nolby på 1000-talet, är ett faktum. I skrivna dokument finns Bure-namnet först i skattelängder från första hälften av 1500-talet. Dessa dokument har sitt geografiska ursprung från gårdar långt norr om Skön och kan knytas till senare underlagmän och sannolikt förmögna Birkarlars familjer. Sägnen berättar att kolonisationen av detta område skett av från söder komna män ur Bure-familjer som bland annat byggt ett kloster på Klosterholmen utanför Bureå. Kontraktet 1326 mellan Nils Fartaegnsson (som förde ett vapen med en böjd arm från sinister)och Magnus Eriksson klargör intresset för en kolonialisering av området mellan Skellefte och Uli älvar för att möta liknande anspråk från Ryssland. Den genetiska sjukdom som karakteriserats av tidigare chefen för genpatologen prof.emeritus Karl-Henrik Gustavsons och dennes medhjälpare docenten Sten Jagells genpatologiska forskningar, visar att personer med denna ärftliga förändring (Västerbottensyndromet) idag finns i Sundsvallsområdet och kring Bureåns dalgång, vilket indikerar en släktgemenskap mellan dessa områden.  
 
 
 
Sägnen kan således tolkas så att familjer ur en gammal släkt under generationer från 1000-talet (Runstenen i Nolby) byggt upp ett viktigt handelscentrum i byn Buresta där de också byggt en borg till försvar av land och handelsgods på Sköns dåvarande lättförsvarade ö. På detta ställe gravsattes Fale hin Unge (Gravstenen i Sköns kyrka). Förmodligen arvslösa söner ur släkten har sedan dragit norrut och deltagit i inlemmandet av nordligare delar av landmassan och bosatt sig i de bördiga dalgångarna längs Bureälvens förlopp. De har där fortsatt med handel och kyrklig verksamhet i Skellefteåområdet. Genetiska släktdrag har följt dessa familjer. Namnet Farthaegn/Fale har gått i generationer men inte förrän under den nya statens beskattning har gårdarna och namnen på deras innevånare satts i skrift.
 
 
 
Det resliga konstverk, krönt av ett väldigt huvud, som skulle ha funnit sin naturliga plats i Birsta har försetts med inskriptionen BURE på framsidan och FALE de UNGE på baksidan. Vår akademi har genom detta velat särskilja namnen Bure och Fale den Unge. Båda namnen är av stor betydelse för att levandegöra vår tidiga medeltidshistoria och bör ha en gemensam plats på ett minnesmärke över områdets betydelse.  
 
För Fale Bure Akademin
Staffan Smeds/Sten Rigedahl