NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 19 juni, 2014

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 19 juni, 2014
Skrivet av: Urban Sikeborg skrivet 2014-06-14, 10:42
Så nu har dvd-skivan med Johan Bures släktbok kommit. Skivan lanserades i torsdags (den 12 juni 2014) och har finansierats av Svenska Litteratursällskapet i Finland och Genealogiska Föreningen. Utgivare är Genealogiska Föreningen.
 
Skivan innehåller följande:
 
* Den sökbara databasen består av personakter för samtliga 3.034 personer som nämns i Johan Bures (1568-1652) släktbok, både den i original från 1613 (som upptäcktes först 2008 i finska Riksarkivet) och släktboksavskriften X37 (som bygger på en tidigare version från ca 1608, nu förlorad, och som har kompletterande uppgifter). Varje enskilt omnämnande av en person har lagts in som en egen post i personakten tillsammans med källhänvisning. De äldsta uppgifterna är från 1598 eller 1599, då Johan Bure var trettio år gammal, den senast daterade är från 1641. Efter dessa transkriptioner finns ofta också inlagda text- och innehållskritiska kommentarer och litteraturhänvisningar. Latinska ord och uttryck återges tillsammans med svensk översättning. Varje hänvisning till en sida i någon av de båda släktboksversionerna har en länk till ett foto av den sidan, så att man själv ska kunna verifiera läsningen och enkelt vandra mellan text och bild.
 
* De svenska släktboksavskrifterna från 1714 inleds med en rätt omständlig avhandling om tio kapitel som behandlar Burenamnet och Bureättens äldsta ursprung, en redogörelse som är tidstypisk och bygger på göticistiska tankegångar. I släktboken i original finns denna endast några sidor. Hela avhandlingen finns transkriberad och kommenterad i en särskild artikel i skivans artikelbibliotek.
 
* Själva släkttavlorna inleds med släkttavlorna för Bureätten, dvs. Johan Bures mormors släkt med sitt ursprung från en säljägande nybyggare Härse i Bure i Skellefteå omkring år 1400. Buregenealogin, som omfattar hela 1.900 Bureättlingar - och till det kommer antalet ingifta - är den största släktutredningen i släktboken, faktiskt den största enskilda släktutredningen ända in i modern tid. Den bygger nästan helt på intervjuer av ett stort antal nära och avlägsna släktingar och är mycket noggrant och detaljerat genomfört; även barn som dog i mycket späd ålder är medtagna och Johan Bure försöker dessutom att placera barnen i rätt åldersordning i barnkullen.
 
* Därefter kommer släkttavlorna för morfadern Andreas Olai, kyrkoherde i Skellefteå men född 1512 som son till Olof timmerman och dennes hustru Brita på Tovan i Uppsala. I detta släktnätverk från 1400-talets slut figurerar nästan enbart uppländsk allmoge, några borgare och ett par bekanta prästfamiljer som Turdinus och Leuchovius. Denna utredning har i avskriften X37 varit korrupt och oanvändbar men återfinns i sin fulla glans i släktboken i original.
 
* Den tredje största släktutredningen gäller Johan Bures första hustru, Margareta Mårtensdotter, i vars släkttavlor man hittar borgarfamiljer i flera mellansvenska städer från senmedeltid och framåt och också bekanta personer som den kontroversielle Ericus Olai Skepperus och i utkanten även ärkebiskop Laurentius Petri Gothus. Denna släktutredning var före Tiina Miettinens fynd av släktboken helt okänd.
 
* Därutöver finns några mindre släkttavlor för flera personer med svensk-finsk anknytning. (Johan Bures egen far var bördig från Nyland i Finland.) Bland dem märks den finskbördige sekreteraren Hindrik Matsson Hugguths släkt (i vilken också den ryktbare Sigfrid Aronus Forsius figurerar); den så kallade Tomtaätten; Ålandsfogden Jon Västgötes släkt; Harald Tyrilssons (Stålhandske) ättlingar via svärsonen Erik Arvidsson (Footangel); frälsemannen Hindrik Perssons (Gyllenflög) barn och barnbarn. Till det kommer en redogörelse för ättlingarna till Johan Bures farmors andre make, Stockholmsborgaren Lars Mickelsson i Nygränden.
 
Klickar man på knappen »Om» på startvyn kan man bläddra i det digra fotobiblioteket på runt 2.500 foton, bland dem foton av alla kända källor som rör Bureätten fram till år 1750. Bland de fotograferade källorna ingår Nils Jakobsson Burmans stora släktbok från 1700-talets första hälft om ca 590 sidor liksom foton av Hans Hildebrands omfattande och fortfarande läsvärda monografi över Johan Bure (tryckt 1911). Ett ansenligt antal av fotona har tagits och efterbehandlats av av Hans Hanner för Genealogiska Föreningens räkning. Övriga foton har tagits med stor generositet av finska Riksarkivet, Uppsala Universitetsbibliotek, Kungliga Biblioteket och Linköpings Stiftsbibliotek.
 
I det intilliggande artikelbiblioteket finns 28 artiklar (med utgivarförord och författarförord inräknade) om drygt 500 djuplodande A4-sidor, varav 25 artiklar är mina tillskott med en omfattande analys av släktboken; redogörelser för Johan Bures uppväxt, hans föreställningar och hans hustru och den lärda dottern Karin (Sveriges tydligen första kvinnliga latinist); källkritiska aspekter; hur man släktforskade före Riddarhusets inrättande osv. Den finska historikern Tiina Miettinen, som alltså hittade släktboken i original i ett godsarkiv i finska Riksarkivet 2008, har skrivit en presentation på finska respektive svenska som behandlar släktbokens öden i Finland.  
 
Digitaliseringsexperterna Carl Szabad, Enskede, och Johan Gidlöf, Älvsjö, ligger bakom den tekniska lösningen med gränssnitt och allt. Sökfunktionerna är  
starka.
 
Det känns mycket bra att på detta sätt kunna fullborda en forskning som inleddes redan 1995.
 
Vänliga hälsningar
Urban Sikeborg
 
(Meddelandet ändrat av Sikeborg 2014-06-14 11:31)