NULL Skriv ut sidan - Folkdräkts identifiering

Anbytarforum

Titel: Folkdräkts identifiering
Skrivet av: Ingela Martenius skrivet 2011-02-16, 20:32
Lian
 
Javisst, fotograferna hade olika kläder, inte bara folkdräkter, som man lånade för att få ett roligare kort.
Inte heller var detta ett enbart svenskt fenomen. I USA kunde emigranterna låna fina pälsverk och eleganta hattar för att se så välbärgade ut som breven hem gärna kunde ge sken av.
 
Folkdräkter var från 1880-talet och fram till ca första världskriget högsta mode inom båfe borgerlighet och aristokrati. Bönderna hade från 1840-50-talen börjat lägga av sina dräkter och då blev de alltså populära modeplagg. Bl.a. blev dräkterna uniform på kungliga slott som användes till sommarnöje, som t.ex. Tullgarn.
 
Vissa dräkter blev snabbt populärare än andra eftersom de uppfattades som särskilt traditionsrika, oförändrade och representativa för den svenska nationalkaraktären; flera av daladräkterna (dvs. dräkter från socknarna runt Siljan) hörde hit - och populärast blev just Rättviksdräkten. Det finns underbara bilder av Oskar II omgiven av en svärm kvinnor, alla iförda daladräkter (varav majoriteten i Rättviksdräkt) - på Marstrand.
 
En starkt bidragande orsak till folkdräkternas popularitet hos borgerliga kvinnor var att det var socialt accepterat att bära dräkt utan att ha korsett under (vilket var den direkta orsaken till att den s.k. Sverigedräkten - som inte har ett dyft med folkdräkter att göra - skapades). Folkdräkterna blev därför speciellt populära som sommarplagg (en inställning som hållit i sig - det är först nu man i större utsträckning börjar se ytterplagg till de dräkter vi bär idag).
 
Bönder ville inte alls ta på sig folkdräkt för fotografering, de ville istället se så borgerliga ut som möjligt. Det är ju svårt att avgöra, men förmodligen lånade de en och annan borgerlig persedel hos fotografen - alla dessa vita handskar man ser på brudgummar t.ex.
 
Ingela