NULL Skriv ut sidan - SV: Soldat i Stockholm 1927?

Anbytarforum

Titel: SV: Soldat i Stockholm 1927?
Skrivet av: Hans Högman skrivet 2016-10-17, 08:26

Ja, enligt Nävelsjö (F) AIIa:4 (1927-1936) Bild 41 / Sida 23 så är hans inskrivningsnummer 359 21/1927. ”21” står för Eksjö rullföringsområde som åren 1902 – 1927 ingick i Jönköpings inskrivningsområde. Nävelsjö ligger i Jönköpings län så det var logiskt att han mönstrade där. Det var bostadsorten som utgjorde var man mönstrade någonstans. År 1927 byter Jönköpings inskrivningsområde namn till Norra Smålands inskrivningsområde (Io 12).
I 1901-års värnpliktslag indelades Sverige i 26 inskrivningsområden. Dessa inskrivningsområden var mellan 1901 - 1942 knutet till länet och hade därför samma namn som länet, ex: Jönköpings inskrivningsområde.
Inskrivningsområden delades i sin tur in i rullföringsområden.
Själva inskrivningen gjorde per rullföringsområde vilket innebär att rullorna upprättades per rullföringsområde. Detta skedde årligen vid varje inmönstringstillfälle.
Mer information om hans värnplikt hittar man i stamkorten (värnpliktskorten). I varje rullföringsområde fördes ett stamkort över respektive värnpliktig. Stamkorten innehåller namn på den värnpliktige, födelsetid och mot slutet av perioden personnummer. Tilldelat truppslag, tjänstgöring (såväl grund- som repetitionsutbildning liksom beredskapstjänstgöring under andra världskriget), uttagning till olika befattningar, befordran, konstituering till olika grader, anstånd med inkallelse, eventuell frikallelse, ansvarig inskrivningsmyndighet, liksom ofta, men inte alltid, bostadsadress, eventuella bestraffningar, civilt yrke och resultat av inskrivningsproven framgår också.
Stamkorten finns tillgängliga både hos Arkiv Digital och SVAR. Båda kräver abonnemang.
Arkiv Digital håller på att skanna stamkorten. Allt är ännu inte skannat, men nya volymer tillkommer löpande. I AD kan man skriva Inskrivningsområde i sökrutan för att se vilka inskrivningsområden som finns skannade. Tittar vi på Norra Smålands inskrivningsområde så finns det med i resultatet av sökningen. Vi då tittar om Eksjö rullföringsområde (Ro 21) finns med och ser då att det finns skannat. Nästa sak att titta på är om värnpliktiga födda 1907 är inskannade (Martin Lindqvist var född 1907). Vad jag kan se så är enbart stamkorten för värnpliktiga födda 1885 – 1894 vad avser Eksjö rullföringsområde (Ro 21). Här är ett exempel på ett stamkort i Eksjö rullföringsområde avseende värnpliktiga födda 1893 - 1894: Norra Smålands inskrivningsområde (Io 12), Eksjö rullföringsområde (Ro 21) (F) D2:3 (1893-1894) bild 10 (AID: v806530.b10)
Stamkorten följde den värnpliktige fram till dess han avregistrerades som värnpliktig vilket skedde vid 47-års ålder (efter 1942). När en person mönstrades in som värnpliktig gjorde han det i det inskrivningsområde som hans bostadsort tillhörde vid mönstringstillfället. Stamkortet fanns därför vid denna tidpunkt i detta inskrivningsområde. Om den värnpliktige sen flyttade till en ort som låg inom ett annat inskrivningsområde så skickades hans stamkort till inskrivningsmyndigheten i detta inskrivningsområde. OBS, den värnpliktiges inskrivningsnummer ändrades aldrig utan var detsamma även om den värnpliktige flyttade till en ort i ett annat inskrivningsområde.
Om en person avregistrerades som värnpliktig exempelvis år 1945 vid 47-års ålder så arkiverades hans stamkort slutgiltigt vid den inskrivningsmyndighet han tillhörde detta år.
Men, om en person avled, emigrerade eller frikallades innan han blev avregistrerad av åldersskäl (ex: 47 år) finns hans stamkort arkiverad vid den inskrivningsmyndighet han tillhörde då.
Eftersom Martin Lindqvist avled 1935 i Nävelsjö (F) så är det i Norra Smålands inskrivningsområde (Io 12), Eksjö rullföringsområde (Ro 21), som hans stamkort skall finnas.  Men som sagt AD har ännu inte skannat värnpliktiga född 1907 vad avser Eksjö rullföringsområde vad jag kan se. Har du abonnemang på SVAR kan du söka han stamkort där?
 
/Hans