NULL Skriv ut sidan - SV: Svenljunga - hjälp med att hitta födelse reg - Erik Wehn & Stina/Christina Bengtsdotter

Anbytarforum

Titel: SV: Svenljunga - hjälp med att hitta födelse reg - Erik Wehn & Stina/Christina Bengtsdotter
Skrivet av: Ingemar Skarpås skrivet 2017-09-16, 17:45
Gunnel Taylor! Kom på att du kanske inte har lagt in detta på rätt ställe, Du har det på Småland - Allmänt. Men borde nog vara Västergötland och Roasjö, då är det kanske specialister som tittar på det.

Jag tittade på Roasjö och vilka rotar det fanns. De tillhörde Södra Kinds kompani  (står som "3:e kompaniet i Grill) i Västgöta Dals regemente. Men har även sett att det kompaniet kan ha haft nr 7. I Rullan från 1835 återfinns han som gratialist, och skulle fått avsked (absolut ingen negativ innebörd i det ordet på den tiden, man kunde t ex söka och få avsked...). Erik Wehen (osäker på exakt stavning - då måste man analyser lite mer hur skrivaren skrev!) finns med som avskedad 1825 den 25 juli. Sökte åt honom 1825 och 1821 men hittade inte honom där vid en snabb genomgång enbart på rotenumret. Tittade på rote nr 15 och 131, 132, eftersom det fanns andra alternativ inom Vennebo, Hjulåsa, Roasjö och Eriksberg som rotar inom Roasjö.

Men här har vi en gratialist som varit soldat troligen hela tiden mellan ca 1800 och 1825, och kanske även dessförinnan - de kunde ju bli soldater ungefär vid 17-18 års ålder. Han behöver dessutom inte ha varit i samma regemente hela tiden - Älvsborgs län hade flera regementen ungefär runt anno 1800.

Ett annat besvär är att han inte behövt tjänstgöra för samma rote hela tiden, eller ens i samma regemente, och kan ha bytt socken p g a att bönderna i den nya lovade lite bättre förhållanden... Dessutom, ibland hade de ett eget soldatnamn och ibland hade de rotenamnet, så han behöver inte ha hetat Erik W.... hela tiden.

Eftersom du nu vet när han brev gratialist så är det lämpligt att känna till det här materialet. https://riksarkivet.se/Media/pdf-filer/sth/1-3.pdf
Förr fanns det Centrala Soldatregistret, men numera finns det under Linköpings Universitet. http://www.ep.liu.se/databases/soldatregister/default.sv.aspx
Det är lite knepigt att söka i, beroende på alla varierande stavningsformer Erik, Eric, Vän, Wehn, et c, men kan söka enbart på Södra Kind, och födelseår m m kombinationer. Tror också att du kan få uppgifter direkt från landsarkivet i Vadstena - om jag inte minns fel så finns även Gratialisterna där, så att du kan få en kopia på allt de vet. Men precis som det står så var det inte alla soldater som behöll sitt soldat/rote-namn utan en del gick tillbaka till patronymikon.

Ha det så bra! kontakta gärna men nu gör jag lördagkväll!