NULL Skriv ut sidan - SV: Wenster

Anbytarforum

Titel: SV: Wenster
Skrivet av: Paul Bergström skrivet 2017-10-25, 20:15
Hej Bengt!

En fin sammanfattclasning av vad som hittills är känt kring Wenster-släkten. Dock ett par rättelser.
 
Det är egentligen tre (och inte fyra) hittills olika Wenster-linjer vi har arbetat med. Det är möjligt att det kommer att minska om vi kan koppla samman dem i en framtid.

1. "Landskrona-Wenster" där två bröder Christian och Frans Christenssöner har eller tar sig namnet Wenster. En tänkbar kandidat att vara deras fader är den danske skolmästaren Christen Christensen, men detta är inte fastställt.
2. "Åhus-Wenster" där Niclas Wenster skrivs in som lärling 1734 vid smedämbetet i Karlshamn. Han hamnar småningom i Landskrona.
3. "Linderödsås-Wenster" där Maria Bengtsdotter Wenster dyker upp i Landskrona 1781 och har släktningar i området kring Linderödsåsen.

I Landskrona garnisonsförsamling har under större delen av tiden från 1680 och framåt till slutet av 1700-talet funnits bataljons-, regements- eller garnisonspastorer verksamma. Det är troligt att de förrättat både dop, vigslar och begravningar. Detta är sannolikt den troligaste förklaringen till alla de människor som påstås vara födda i Landskrona, men som inte påträffas i stadsförsamlingen.

Då kommer vi över till ett spår som jag definitivt tycker du ska försöka följa upp.

Under perioden 1737-1753 fanns periodvis först Generalmajor Bousquets värvade regemente och sedan Prins Gustavs regemente till fot förlagda i Landskrona. I dessa två regementen fanns en "löjtnantsexpektant" Berendt Hiorth inskriven. Han verkar ha värvats omkring 1740 för han finns inte i rullan 1737, men i den 1743. Att ha detta namn (icke adligt) och ha den titeln tyder på en viss ålder. Tyvärr har jag inte lyckats följa honom vidare. Han är i rullan 1749, men när så regementet ånyo byter namn 1753 (till Kronprinsens regemente till fot) så är han borta.

Kan Berendt Hiorth ha blivit löjtnant i ett annat regemente? Och kan han vara så pass gammal att han har barn födda på 1720-talet? Och den kanske mest intressanta slutsatsen; ingenting motsäger möjligheten att Niclas Wenster och Annika Hiort vigdes i Landskrona Garnisonsförsamling. Vi vet ju att det funnits en kyrkobok, men att den förlorats.

Vid en snabb kontroll såg jag att det fanns en ryttare Berendt Hjort i rullan 1735 för Billesholms kompani i Skånska Husarregementet, men det är högst osannolikt att denna 5 år senare skulle vara "löjtnantsexpektant" i ett värvat infanteriregemente.

/Paul