NULL Skriv ut sidan - SV: Wenster

Anbytarforum

Titel: SV: Wenster
Skrivet av: Paul Bergström skrivet 2017-12-08, 18:34
Hej Bengt!

Jag har försökt att rota mer i omständigheten att piparen Christian Christiansson sägs i rullan 1699 vara född "vid regementet" cirka 1681.

Regementet har en mycket brokig förhistoria, men här är en text som löser en del frågor.  Den handlar om överstelöjtnanten Daniel de Besche (död 1685 i Landskrona).

Efter freden transporterades de B. på våren 1680 som överstelöjtnant till ett i Pommern stående värvat regemente, kallat tyska livregementet till fot. Detta hade under kriget lidit så svåra förluster, att egentligen endast spillror återstodo. Då översten Karl Gustav Oxenstierna långa tider var frånvarande, fick de B. bära den dagliga tungan av det nödvändiga reorganisationsarbetet, vilket försvårades av ständig medelbrist. I avvaktan på att Wismar, dit regementet beordrats som garnison, skulle evakueras, hade detta förlagts i stiftet Bremen. Redan här började för de B. en strid med de medelsförvaltande myndigheterna, som sedan fortfor år efter år. De ganska talrika brev och inlagor från de B., som finnas bevarade från denna tid, ge vid handen, att han med mycken nitälskan och omtanke tog sig an både manskapets och officerskårens sak. På hösten 1681 överfördes regementet till Skåne och fördelades som garnison på olika städer; själv placerades de B. i Landskrona. Då vakanserna voro stora, hade det först varit meningen att sammanslå kompanierna och reducera officerskåren. Men det folk, som fanns, väckte uppmärksamhet genom sin goda hållning, och lösningen blev till de B: s stora glädje, att regementet i stället förstärktes med spillrorna av ett annat truppförband, de B. fortsatte även i Skåne att merendels kommendera regementet, alltjämt under svårigheter att utfå anslagna medel, vilka en gång  (maj 1682) till och med föranledde honom att begära entledigande till förmån för någon annan, »der vielleicht die not-durftigkeit besser als ich poussieren könne». På de B: s nit torde emellertid ingen ha kunnat tvivla. Att han åtnjöt konungens för- troende visade sig, då generalkvartermästarelöjtnanten Johan Drummond 1684 avsattes från sin tjänst för brott mot duellplakatet. de B. beordrades då att träda i hans ställe i Skåne och skulle enligt konungens skrivelse till generalguvernören Rutger von Ascheberg utöva fortifikationsbefälhavaretjänsten såväl i Landskrona som Malmö men avled endast några månader efter mottagandet av detta uppdrag. Hans änka kvarbodde med deras — för Ättartavlorna okända — barn i Landskrona ännu på 1690-talet, då hon, under starkt framhållande av sitt ekonomiska betryck, sökte utfå mannens resterande lönefordringar för krigsåren.

I en officersrulla från 1682 framgår att regementet överskeppades från just Vismar i november 1681. Detta kan då innebära att "vår" pipare Christian Christiansson faktiskt är född i Vismar. Tyvärr är mönstringsrullor glesa för de här åren så det är svårt att säga hur regementet var uppbemannat. En annan omständighet som jag inte riktigt tolkat än är att garnisonerna i Skåne, Halland och Blekinge som regementet kom till redan verkar vara bemannade med ett annat regemente - överste Karl Gustaf Skyttes dragonregemente. Dock fann jag lösningen i denna biografiska text:

S utnämndes 1679 till kommendant i Kristianstad och deltog i Johan Gyllenstiernas (bd 17) ambassad till Khvn 1680. Följande år blev S kommendant i Landskrona, men när hans regemente två år senare sammanslogs med Livregementet till fot blev han plötsligt utan tjänst. Det dröjde 15 år innan S åter trädde i tjänst, något som han uppger berodde på att han motarbetades av generalguvernören Rutger v Ascheberg (bd 2).

Jag tror att regementet som avses är det Tyska livregementet till fots som ju precis i tiden hamnat i Landskrona. Skyttes regemente har rullor bevarade från augusti 1681, men efter att ha ögnat igenom dessa tyder mer på att "vår" pipare har ursprung i kontignenten som  överskeppades från Vismar.

Jag sla gneta vidare med det:-)

/Paul