NULL Skriv ut sidan - Kyrkoherde Petrus Esberni Ulmstadius i Svarttorp, död 1688

Anbytarforum

Titel: Kyrkoherde Petrus Esberni Ulmstadius i Svarttorp, död 1688
Skrivet av: Martin Brandt skrivet 2015-10-09, 10:02
Hej,
 
Hur ligger det egentligen till med Maria Korp?
 
Petrus Ulmstadius var verksam i Jönköpings stad mellan 1653-1663 (Smolandi Upsalienses II sid 529). Han finns i mantalslängderna med hustru dessa år. För åren 1655-1663 finns det kyrkoräkenskaper för Jönköping med klockringningspenningar och båraklädespenningar. Under dessa år förekommer Per Ulmstadius (Herr Per Esbjörnsson) två gånger med klockringning för två barn år 1657, men inte för någon hustru under denna period.
 
Enligt herdaminnet var han gift före 1663 Maria Hyltenia. Årtalet lär komma av ett brev skrivet detta år av någon Hyltenius för att stödja Ulmstadius utnämning till kyrkoherde i Svarttorp. En uppgift jag hittade via sökning i Google Books där jag fick träff på Nils Hyltenius-Silfverskiöld : professor och akademirektor i Lund : hans dagbok från Malmö belägring 1676 av Torsten Burgman (jag har ej läst hela texten). Han skriver bland annat att Per Ulmstadius studerade samtidigt som Nils Hyltenius (Silfverskiöld) i Uppsala.
 
Uppgifter finns lite varstans om denna Maria Korp att hon skulle vara dotter till Olaus Jonae Korp i Vireda. I Smol.Ups omtalas en Rebecca Korp och att hon nog inte var syster till Maria Korp.
Denna Rebecca Korp var dopvittne vid något tillfälle när barn till Per Ulmstadius barn föds, Rebecca Korps far var Andreas Olai Korp i Jönköping som var son till Olaus Jonae Korp. Om antagandet att Per Ulmstadius hustru Maria Korp tillhör denna Korpsläkt från Vireda bygger på detta dopvittne så håller det inte. Rebecca Korps moder var nämligen Sara Hyltenia som var syster till Ulmstadius hustru Maria Hyltenia. Rebecca var alltså kusin till Per Ulmstadius barn med Maria Hyltenia och kan mycket väl ha varit dopvittne av den anledningen.
 
Växjö Stifts Herdaminne har hämtat en del uppgifter från skrifter från 1700-talets slut, bland annat av kyrkoherden Nils Peter Isenberg i Reftele som skrev sitt eget herdaminne över Växjö Stift. Kanske uppgiften om Maria Korp är en felaktig uppgift från någon gammal skrift, och att det egentligen är hustrun Maria Hyltenia som avses?
 
Finns det någon källa över huvud taget för denna Maria Korps existens?
 
mvh
Martin
 
(Meddelandet ändrat av martinb 2015-10-09 10:11)