NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 02 maj, 2014

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 02 maj, 2014
Skrivet av: Björn Sonesson skrivet 2014-03-04, 12:29
Vål eller vård har en urgammal betydelse; värna, värja, skydda. Men det finns FLERA betydelser numera, varav många redan har brukats under lång tid!  
 
Så ni som svarat (fram till den 5 mars) efter mitt första skrivning/version av detta inlägg har också rätt. Man måste titta på berg för berg för att avgöra vad som menas med Vål! (Men det är nte lätt, nej!)  
 
Se min länk nederst till Ernst du Rietz' bok.  
 
Förr hade man alltid tändningsklara kasar med brännbart material, alltså ved etcetera. Man var skyldig enligt lag att ha sådana i ordning. Detta kallades då vårdkase. Vålberget betyder vård[kas]berget på götamål. Sådana berg hade man i långa rader efter varandra och var den tidens varningssystem som användes när stor ofred kom!  
 
Vål på malungsmål betyder offerhög och är synonymt med ordet kaststomme; då föremålen, av tusentals förbipasserande personer - oftast kvistar, grenar, stenar osv  bildat en uppkastad hög mot en stubbe. I regel har något ovanligt skett eller någon människa dött mycket hastigt. Källa. Niss Hjalmar Matssons insändna uppgift (sedeslapp) till Ulma, Uppsala som idag är en del av språk- och ortnamnsmyndigheten SOFI, Uppsala.  
 
Man mår väl av att kasta vål eller vål av att ksta väl. Folk var rädda att det fanns onda makter av något slag och ville att deras välfärd inte skulle försvinna. jag menar att det finns ett samband här.  
 
Stavningen med -l återspeglas sveamålen, där det är -l. Jämför med i fjor som är gammalt götamål och i fjol som är gammalt sveamål. Av dessa två exempel har det blivit olika vilken stavningsvariant som ska vara norm i riksspråket.
 
Senare menar jag, har även andra betydelser kommit, som dels svedjefall eller dels 'samling av vindfällen eller skräp'.  
 
Se Ernst du Rietz' Svenskt Dialektlexikon: Vår(d)-vaita på http://runeberg.org/dialektl/0823.html och Vål och vårda på http://runeberg.org/dialektl/0824.html .
 
Om verket - se http://runeberg.org/dialektl/
 
mvh Björn
 
(Meddelandet ändrat av Sone 2014-03-05 09:09)
 
(Meddelandet ändrat av Sone 2014-03-05 09:13)
 
(Meddelandet ändrat av Sone 2014-03-05 09:16)
 
(Meddelandet ändrat av Sone 2014-03-05 10:10)