NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 08 september, 2011

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 08 september, 2011
Skrivet av: Torsten Berglund skrivet 2011-05-17, 08:32
Maj-Brith,
Mitt inlägg ovan är ett svar till Victor Larsson och kommentar till Samuel Simonssons inlägg ang. bergsmannen Gosven Hansson i Hagge (levde 1562, men trol. död före 1569). Victor har i antavlor på Internet hittat uppgiften att Gosven Hansson i Hagge skulle ha varit gift med en dotter till Olof Hansson i Starbo (obs att något Nedre Starbo inte fanns i skattelängderna på 1500-talet, endast Starbo!). Victor undrade om detta bara är spekulation eller om det finns någon källa som kan styrka denna uppgift. Uppenbarligen härrör uppgiften från Kjell Vadfors' manuskript Byalängd för Norrbärke socken där han på s.329 under den anakronistiska rubriken Nedre Starbo anger att Olof Hansson hade en dotter trol. gift med Godsven i Hagge. Den enda grunden för Vadfors' antagande synes vara en domboksnotis från 1549 som refereras i Vadfors' domboksreferat rörande Starbo i samma byalängd.      
 
Domboksnotisen från 3 april 1549 ingår i Dalarnas äldsta dombok (I:AI:1, fol. 138r, ULA). Den utvisar dock endast att Gosven givit Anders Olsson i Starbo en systerdel i Starbo (inte Anders' systers del!) mot andelar i Kolviken, se min avskrift från domboken sist i föregående inlägg. Arvslotterna delades ju upp i syster- och brorsdelar vid denna tid, eftersom döttrar ärvde hälften mot söner. Men det går inte att utifrån denna enda notis dra slutsatsen att Gosven var gift med en syster till Anders Olsson, såsom Vadfors gissat. Gosven kan ha förvärvat denna systerdel i Starbo på flera olika sätt än nödvändigtvis genom giftermål med Anders syster, t.ex. genom arv från sina föräldrar eller någon annan släkting till honom eller hans hustru, eller genom köp eller byte, precis som han 1549 alltså bytte bort denna andel i Starbo mot jord i Kålviken. Den systerdel som Gosven bytte bort kan härröra från ett arvskifte i Starbo flera generationer tidigare, inte nödvändigtvis från arvsskiftet efter Olof Hansson i Starbo.  
 
I vilket fall som helst är det inte möjligt att Gosven Hansson var gift med Anders Olssons syster eftersom Gosven Hanssons sonson Hans Olofsson i Starbo var gift med en sondotter till Anders Olsson i Starbo och kusingiften var förbjudet i Sverige fram till 1845; dispens från detta förbud var inte möjligt på 1500-talet. Att Hans Olofsson i Starbo var gift med en dotter till Olof Andersson i Starbo (alltså Anders Olssons sondotter) framgår av t.ex. Dalarnas dombok 4 feb 1597 (I:AI:5, p.167r-167v, ULA). Det visar att Vadfors' uppgift i hans byalängd för Starbo, där han (s. 330) utan till synes annan grund än namnkombinationer anger att Hans Olofsson var son till Olof Andersson i Starbo, är fel eftersom det i så fall skulle ha inneburit att Hans Olofsson i Starbo var gift med sin egen syster (!!).  
 
För övrigt kan nämnas att Gosven Hansson var bror till kyrkoherden i Söderbärke och sedan i Munktorp Widichinus Johannis, eller Videke Hansson på svenska (se Ekström, Västerås stifts herdaminne del I:2, 1949, s. 130ff o. 367). Brödernas förnamn Videke och Gosven antyder tyskt påbrå; Gosven är nämligen en försvenskning av det tyska namnet Gozvin, se det språkhistoriska lexikonet  Sveriges Medeltida Personnamn där Gosven i Hagge finns med som det sista redovisade medeltida belägget i Sverige för detta namn i ett brev utfärdat på Norrbärketinget 1518 då Gosven satt i nämnden tillsammans med bl.a. Olof Hansson i Starbo (RA perg 1518 24/1).