NULL Skriv ut sidan - Adelsätter som antas vara utdöda

Anbytarforum

Titel: Adelsätter som antas vara utdöda
Skrivet av: Niclas Rosenbalck skrivet 2004-03-24, 10:45
Tack Michael för bra klargörande. Det skulle varit bra med någon hänvisning till tryckt skrift att läsa vidare om detta, för jag tror det finns en och annan ätt som väntar på att återuppstå.  
 
En adelsätt som jag själv hjälpt till att forska i som ansetts vara utdöd är adliga ätten nummer 522 Bordon, som har en ganska trolig gren som åtminstone levde in på 1800-talet och möjligen även ännu idag (fast de då bytt sitt namn till patronymikon eller annat borgerligt namn). I Elgenstierna del 1,s 536, nämns att stamfadern överste Johan Bordon hade en son, som stupade i kriget mot Danmark, troligen på 1670-talet. Denne son är troligen den välborne kvartermästare Anders Bordon (troligtvis vid Kalmar regemente) som lyckligtvis överlevde Kristianstads belägring och kapitulation till danskarna år 1676. Anders Bordon satt under hela danskstyret fången kvar i staden utan uppenbarlig kontakt med svenska armén. Kanske han därför ansetts vara död ?  Under fångenskapen gifte han sig iaf med en ofrälse  glasmästardotter i staden. Vid svärfaderns Peter Lobeck (Peter glasmästare) arvskifte har senare en Johan Bordonverifierat riktigheten. Denne sistnämnde bör vara den i Elgenstierna (brodern till Anders Bordon?)upptagne sonen till stamfadern, kaptenen Johan Bordon (d.y.) - märklig sammanträffande om de inte var släkt?!
Efter freden fick Anders Bordon sedan en tjänst som jägmästare i Bohuslän och flera barn födds sedan i Forshälla. Ifrån honom utgår flera grenar Bordon, varav en hans sonson rustmästaren Isak Bordon vid Kronobergs regemente år 1770 ansökte om att upptas på riddarhuset, men pga en mycket diffus och oriktig släkttavla avslogs tyvärr hans begäran då man utifrån hans uppgifter inte kunde konstatera om han verkligen tillhörde den introducerade ätten. Det synes som om Isak Bordon inte själv konstruerade släkttavlan utan flera personer har varit med att notera namn på denna. Kanske skulle det idag kunna gå att verifiera huruvida ovannämnde jägmästare Anders Bordon i Forshälla verkligen var son till överste Johan Bordon ?  Då återstår en fråga: ska hans ättlingar räknas som adliga, ty han hade ju ofrälse gifte och var då inte dessa barn då också ofrälse ? Har för mig att regler för adelsmäns giften först ändrades långt senare, och kanske har vi här förklaringen av de felaktiga uppgifterna som lämnades in på riddarhuset 1770.
 
mvh Niclas Rosenbalck