NULL Skriv ut sidan - Tollet

Anbytarforum

Titel: Tollet
Skrivet av: Gunilla Jonsson skrivet 2012-08-23, 15:51
Gilius Mattsson Tollet.
Gravhällen över dragsmeden Gilius Mattsson Tollet och hans hustru Annika Nilsdotter ligger på Kristinehamns kyrkogård under pergolan med nr 6 i förteckningen. Hällens längd som Helge Kjellin redovisar är 2,15 meter lång och 1,77 meter bred och beteckningen var 1:4 (=1.16). På det äldre fotot syns att gravhällen är mycket nött och sprucken. Hällen är mycket detaljrik och på dess mitt finns en Kristusbild med gloria, och höger arm upplyft samt på vänstra sidan håller Kristus en stav med korsfana. Kring Kristusbilden finns på vardera sidan två mindre personer och denna framställning omges av en krans som två änglar på vardera sidan håller upp. Änglarna står på en platta utformad till en spets under till och den vänstra balanserar på ett timglas medan den högra står på en dödskalle. Hela denna tavla med Kristus och änglarna omges av två kolonner som står på en textplatta. På listen över kolonnerna finns en sköld där man på fotografier ännu kan urskilja bokstäverna G M S och A N D samt ett tecken liknande Arvid Pederson Roman. Runt hällens kant löper textrader och i de fyra hörnen finns rundlar med änglar med vingar. ”På listan är senare inristat till höger bokstäverna AE”, skriver H. Kjellin.  
På textplattan har följande ord kunnat tydas:
HÄR UNDER LIGGA BEGRAFNE
SON
DE...... ANJCA
HON...........
KE............
EVIGA LIF.......
 FRÖGDEFUL UPSTÅNDELSE
Runt stenen löper en text som  
till vänster börjar:
JOHAN. II KAP (25) JAGH ÄR UPSTÅNDELSEN
OC LIFVET HVILKEN SOM TROR PÅ MIGH
SKAL LEFVE OM HAN ÄR DÖDT BLEFNE
OC SOM LEFVER OC TROR PÅ MIGH HAN
SKAL ICKE DÖÖ EWINNERLIGHN TROR
TU THET SADE HAN TILL HONOM JA
HERRE IAGH TROOR AT TU ÄHR CHRISTUS
GUDZ SON; SOM KOMMER I WERLDENE.
I Anders Larssons samlingar X:3 finns också uppteckningen, samt han skriver också att, till Varnum och staden Kristinehamn som en släkt som med franskt skrivsätt kallas Tollet. Stamfadern vallonen Gilius Mattsson(skriver sig alltid själv så, ej med tillnamnet) träffas första gången i hertigdömet 1691, nämligen i Nyköping. I Kroppa finns han 1614. Där blev Gagos närmaste man som spik och dragsmed. År 1621 förordnades han att ha uppsikt över hammarsmederna vid Fors. Men då kronobruket
utarrenderades 1622, så flyttade han till sin gård Östervik i Varnum, där han bedrev smide. Han dog den 24 januari 1648 och begrovs i stadens kyrka. Han och hans andra hustru Annika Nilsdotters gravsten finns bevarad. Annika Nilsdotter dog den 24 april 1648 på Östervik och begravdes den 14 maj. (Löf del II sidan 118)
Helge Kjellin skriver att det finns en liknande sten i Västergötland samt att stenen troligen anskaffats av barnen vid båda föräldrarnas död 1648. Förteckningen över denna häll har beteckning 1:4 (II:16)
 
Källa: Bertil Olsson. Värmländska porträtt och bildgravstenar, främst 1600-tal
Det finns ett foto här på Gilius Mattsson Tollets gravhäll, om någon är inresserad av det,så kan det övermailas.
 
MVH: Gunilla Jonson.