ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Marita Jåfs

Sidor: [1]
1
Örnsköldsvik / SV: Köpmanholmen Örnsköldsvik
« skrivet: 2018-08-05, 11:13 »
Tack för svaret,det var så jag tänkte mej.Säljägarna och bondeseglationen härifrån Vasatrakten måste ha haft en handelsplats på svenska sidan dit det levererades färdigkokad tran t.ex. eftersom de kom hem med varor inköpta i Västerbotten som det står i bouppteckningar,samt att personer varit frånvarande och på resa till Västerbotten.Länsgränserna måste ha varit flytande för Österbottningarna i Sverige.Köpmanholmen t.ex. låg i förhållande till isråkarna bra till.
M.v.h.
Marita

2
Örnsköldsvik / SV: Köpmanholmen Örnsköldsvik
« skrivet: 2018-08-04, 20:41 »
Tack Anders.Det var samma som jag kommit fram till,namnet Köpmansholmen verkar ha varit i användning före sågverket.Finns det kanske något upptecknat om gamla (1700-1800 tal)marknads eller bytesplatser i Västerbotten?Namnet tyder ju onekligen på en sådan.Från Österbotten färdades både säljägare och köpmän över Kvarken.I bouppteckningar från början av 1800-talet finns fodringar i Västerbotten,dock inte närmare angivet var.Köpmanholmen skulle vara en rak väg härifrån både vid öppet vatten och med isbelagt vatten.Säljägarna var ivriga byteshandlare,t.ex. svenska almanackor och böcker,samt kopparpannor fördes över till finlandssvenska sidan.Jag sitter här på finska sidan utanför Vasa och försöker sammanställa en dokumentation om ett fiskeläger i yttersta havsbandet,det är lika långt till Sverige som till Finland därifrån.


M.v.h.
Marita

3
Örnsköldsvik / Köpmanholmen Örnsköldsvik
« skrivet: 2018-08-04, 15:57 »
Finns det belägg för att det funnits en gammal marknads eller bytesplats vid Köpmanholmen 25 kilometer söderut från Örnsköldsvik?Namnet tyder ju på en sådan,den torde ha namngivits redan före sågverkens tid.Ungefär på vilken höjd över havet ligger Köpmansholmen?
Tack för svar.
Marita Jåfs

4
Övriga släkter - A / Allandt
« skrivet: 2018-06-10, 15:41 »
Någon som träffat på namnet?I en bouppteckning i Korsholm Finland finns en Eva Allandt från Sverige,under utestående fodringar.Hon tycks ha försålt till sterbhuset ägande "Skjäl,Speck och Tran".Allandt har förmodligen varit från någon av de kuststäder som ligger i södra Kvarken.Bouppteckningen är från 1819,värdet på det försålda var 268 silverrubel.
Marita

5
Äldre ord L - Ö / SV: Plompnot
« skrivet: 2018-04-13, 11:17 »
Tack Maud!Det var ungefär det jag tänkt mig,här i Österbotten kallas större vattenansamlingar som bildas i anslutning till havet,men som bara har ett smalt utlopp för "ploms",de kan vara ganska djupa beroende på hur högt vattenståndet är,och man ser att vid utloppet har det samlats ihop stenar för att få det smalare och på så vis fått fisken instängd.

6
Äldre ord L - Ö / Plompnot
« skrivet: 2018-04-12, 10:21 »
I bouppteckningar från 1800-talet förekommer "Plompnot",bland fiskeredskap i Korsholm Finland.Byarnas befolkning kom till stor del från Nordmaling-Lövångertrakten,i Västerbotten.Ingen nuvarande fiskare eller någon äldre person vet vad en plompnot var avsedd för.Fanns det också i Västerbotten,och vad var det för slags not?


Marita

7
Nordmaling / Äldre inlägg (arkiv) till 2015-07-11
« skrivet: 2015-04-17, 21:10 »
En Nils Östensson flyttade från Nordmaling till Österbotten och vigdes i Iskmo Korsholm med Margareta Sigfridsdotter den 6 januari 1688.Ett barn föddes samma år sedan föddes nästa barn i Korsholm Sundom den 1 december 1698,10 år efteråt.Kan paret eventuellt ha bosatt sej i Nordmaling i tio år innan de kom tillbaka till Österbotten?Enligt dödsboken dog han den 12 maj 1707 i en ålder av 45 år,födelseåret ca 1661.
 
En Östen Nilsson finns också i Staden,kan han eventuellt vara fader åt Nils och har han också flyttat till Österbotten?
Namnet Östen är så ovanligt här i trakterna det århundradet,jag har endast funnit tre stycken under 1600-talet Nils Östensson från Nordmaling,Östen Nilsson,som samma tid bodde i Stadenalltså Vasa eller nuvarande Gamla Vasa,samt en Lars Östensson,som fick barn i slutet av 1600-talet,ungefär samtidigt som Nils Östensson.
Som av ovan framgår är jag från Österbotten,här finns historieböckerna gratis på nätet,men jag har inte lyckats hitta motsvarande i Sverige,utan det verkar som om det är en betaltjänst,så jag är tacksam om jag kan få uppgifter om denna Nils Östensson från Nordmaling på det här viset.

Sidor: [1]