ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Mona-Lisa Mårtensson

Sidor: [1]
1
Stort tack för mycket värdefull information Staffan! Bilden finns nu i Porträttfynd med nr #252222 så jag kompletterar den med din information också  :)

2
Tack snälla för hjälpen  :)  Det stämmer så klart - jag hade bara fått för mig (önsketänkande) att det skulle vara namnet på frun!

3
Hej! Är det någon som kan hjälpa mig tyda vad det står på baksidan av fotot? "Kapten Näslund med fru" tycker jag mig se men vad står det sedan? Bör väl vara hennes namn. Och sedan står det väl Minne tror jag. Men det vore mycket värdefullt om någon kan lista ut vad hon heter (eller om det står något helt annat!)


4
Jaaa  :)  Så klart! Stort tack för hjälpen! Och nu lärde jag mig något nytt också, visste inte att "volontär" varit en benämning inom det militära.

5
Är det någon som kan hjälpa mig tyda ordet efter "Skängt af"? Texten i övrigt ser ut att vara: "Skängt af xxx Herr Otto Norlin Till M. Backlund och Anna Brita Backlund. Den 11 febr: år 1900"
Texten står på insidan av pärmen till ett porträttfotoalbum (ett loppisalbum) och jag kommer att lägga in bilderna i Porträttfynd.
M. Backlund och Anna Brita Backlund bör vara Måns Backlund (1829--1917) och Anna Brita född Lindbom (1849--1930) som bodde i Ås, Skog (Y). Anna Brita Backlund hade en systerson som hette Otto Norlin (1879--1961) så mest troligt är det han som gav dem albumet. Men åter till frågan: är det någon som ser bättre än jag vad ordet kan vara?

6
Porträttfynd / SV: Anders Nylander
« skrivet: 2017-12-09, 22:00 »
Så oerhört tråkigt att höra att denne eldsjäl lämnat oss. Att hans oförtröttliga kulturhistoriska arbete nu är avslutat - det är svårt att ta till sig. Jag har haft förmånen att få träffa honom några gånger och det har alltid varit lika intressant och roligt.
Att han inte längre finns bland oss känns smärtsamt, men vi får i alla fall glädja oss över alla gamla bilder som han räddat åt eftervärlden och gjort tillgängliga under åren.
Jag tror ingen som inte själv är aktiv med att samla in gamla bilder, skanna, jämföra, dokumentera och publicera dem kan sätta sig in i vilket ofantligt arbete det är som Anders Nylander gjort. Dessutom har han funnits till hands och svarat på frågor, arbetat med administrationen av Rötters Porträttfynd och även lagt mycket tid på arbetet i hembygdsföreningen. Jag kan med sorg i hjärtat konstatera att en fantastisk man lämnat oss alltför tidigt.
Mona-Lisa Mårtensson

7
Anundsjö / Anundsjö
« skrivet: 2014-07-31, 09:50 »
Hej Christel!
Båda böckerna, Anundsjö Släkter och gårdar samt Rötter i Anundsjö finns att köpa bland annat hos Hembygds- och Släktforskare Nolaskogs www.hsn.nu och på hembygdsgården i Bredbyn www.hembygd.se/anundsjo-hembygdsforening. Brukar också finnas att köpa begagnade, googla på böckernas namn så bör du få napp!
Finns också att låna på Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik så de borde gå att fjärrlåna från bibliotek i din närhet.
 
Vänligen
Mona-Lisa Mårtensson

8
Sidensjö / Sidensjö
« skrivet: 2014-07-27, 18:25 »
Hej Ing-Marie! I boken Sidensjö Sparbank 100 år 1900-2000 står följande som kanske kan vara av intresse:
Grosshandlaren Jonas Byström var född i By, Sidensjö, 1834. Han började på 1850-talet sin bana som biträde hos dåvarande handlanden, sågverksägaren och skeppsredaren Johan Ödberg, Örnsköldsvik, men snart blev stugan för trång och han reste till utlandet och uppehöll sig en tid i England och sedermera i Belgien. I Gent drev han affärer en tid i kompani med därvarande svensk-norske konsuln Ödberg.
I början av 1880-talet bosatte sig Jonas Byström i Paris där han etablerade sig som trävaruagent under firma J.I. Byström.
Byström bodde största delen av sitt liv utomlands, men nästan varje sommar besökte han sin födelsebygd. Han trivdes synnerligen väl i Paris, men saknade - som han yttrade vid ett tillfälle - Norrlands ljusa, härliga sommarnätter. Jonas Byström avled i Paris år 1910. Genom sitt flärdfria och gemytliga väsen hade han förvärvat en talrik vänkrets  
I boken finns även ett foto av Jonas Byström.
 
Med vänlig hälsning
Mona-Lisa Mårtensson

9
Tack Lars Anders! Jätteintressant att se dessa baksidestryck!
 
Intressant också att ingen av dessa liknar baksidestrycket på bilderna som jag lagt in under Boden, stilen på fotografnamnet på det baksidestrycket liknar mer den som presenteras på sidan från Torsåkers Fotohistoriska Sällskap som Katarina länkar till här ovan.
Skulle vara väldigt intressant om det går att få fram varifrån fotot som de hämtat baksidestrycket från kommer!

10
Tack Ann-Mari och Katarina!
Hoppas det kommer in fler foton i Porträttfynd med dennna Boden-baksida så vi får veta lite mer om hans fotograferande i norra delen av landet. Borde väl också finnas några foton bevarade från hans tid i Piteå, men han kanske inte hade något ortstryck på korten då så eventuella sådana finns inlagda under Hälsingland.
Mvh
Mona-Lisa

11
Är det någon som vet om fotografen Lars August Mauritz Nordström som väl främst var verksam i Hälsingland kan ha haft en ateljé även i Boden?
Anundsjö hembygdsförening i Ångermanland har några porträttfoton med nedanstående baksidestryck:

 
Jag har tidigare lagt in fem sådana foton under Boden i Norrbotten i Porträttfynd och har nu ytterligare ett (också med anknytning till Anundsjö) och blir lite fundersam eftersom det står vid Boden, inte i Boden eller bara Boden. Kan detta Boden möjligen betyda något annat än orten Boden i Norrbotten? Verkar lite konstigt att det inte kommit in några foton med anknytning till Norrbotten om han hade ateljé där.
 
Det finns en del kommentarer om fotografen vid dessa foton:
3400
105384
18436
 
Mycket tacksam för hjälp och råd! Funderar ju om jag ska lägga in det senaste kortet under Boden eller om kanske både det och de 5 tidigare borde läggas under Hälsingland.

12
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-04-08, 08:24 »
Angående avsaknad av namn på den som kommenterat bilder: Har nu testat att kommentera både som inloggad och inte inloggad. Om jag kommenterar en bild när jag inte är inloggad så fungerar det, då visas mitt namn vid kommentaren. (Exempel #142411). Men om jag är inloggad när jag gör kommentaren så kommer inte namnet med trots att jag skriver det i namnrutan. (Exempel #19800). Har även testat att inte ange något i namnrutan när jag är inloggad men då går det inte att skicka iväg kommentaren så felet verkar inte vara att man glömmer att ange sitt namn.
 
Emil: jag vill också minnas att jag läst något om detta med att knyta tidigare inlagda bilder till sitt konto, men jag kommer inte ihåg när och var jag läste det, eller hur man skulle göra. Är det någon annan som vet?

13
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-03-28, 23:14 »
Ja, Ann-Mari, rutan där man kunde söka på exempelvis ett namn, en ort eller liknande är ju borta  
Nu kan man bara söka på uppladdare eller välja motiv. Mysko.
Hmmm... kan det vara så att man håller på att göra om något kanske? Möjligheten att få upp alla foton under en viss fotograf på en separat sida (som fanns i gamla Porträttfynd) saknas ju fortfarande.
 
Angående kommentarsfunktionen så kommenterade jag två kort som låg under fel landskap nu och dessa kommentarer verkade gå iväg i alla fall.
Jag har också sett att de kommentarer jag gjort i år är blanka, dvs mitt namn syns inte. Mailade en fråga om det för ett antal veckor sedan men har inte fått något svar.

14
Byggnader och miljöer / Anundsjö - Näsfors
« skrivet: 2014-03-28, 22:57 »
Ja, visst är Olympia dansstället i Bredbyn! Lokalen byggdes 1938 (om jag inte har helt fel uppgift i mina anteckningar)Och det är även vid Olympia som Anundsjö IF har sin idrottsanläggning.
Det bör nog stämma bra att bilden är från början av 1900-talet. Enligt boken Norra Ångermanland Handel Hantverk Industri utgiven 1942 grundlades firman A B Bredby Såg och Kvarn 1903, och sågen finns ju med på bilden. Det är också mycket troligt att det var Dahlbergs bokhandel som gav ut foldern, de gav även ut många vykort med motiv från trakten.

15
Byggnader och miljöer / Anundsjö - Näsfors
« skrivet: 2014-03-28, 20:25 »
Intressant fråga Ann-Mari!
Jag borde kunna svara på den men känner att jag inte har exakt klart för mig vad som är vad.
Förhoppningsvis är det någon som har bättre faktauppgifter som läser här och kan svara, men om jag svarar fritt ur hjärtat så är min uppfattning att Näsfors är en del av Näs, den del som ligger närmast Bredbyn, det vill säga vid Södra Anundsjöån.  
Det jag i alla fall vet är att bilden är tagen ungefär från den plats där Olympia ligger nu och att vattnet som syns är Södra Anundsjöån, närmast på bilden ser man den del av ån där badplatsen finns idag. Om man följer ån till vänster ut ur bild så kommer man först till Sjönäs och sedan till Västergensjö (som ligger efter vägen mot Junsele).
Byggnaden i mitten av bilden var Bredby Såg och Kvarn där det även fanns ett tegelbruk.
Om man följer ån bakåt i bilden så kommer man till Näsforsbron där Köpmangatan i Bredbyn korsar ån och följer man den ännu längre så kommer man till slut ut i Anundsjösjön.

16
Anundsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juli, 2014
« skrivet: 2014-03-17, 21:20 »
Hej Helena!
Jag är uppvuxen i Solagrubb, Norrflärke, så vi har våra barndomshem inte så långt ifrån varandra!
 
Boken som du nämner bör vara Boken om oss - Kubbe/Norrflärke/Vattugården/Ed Inför år 2000. Jag har en och det finns även ett exemplar hos Anundsjö hembygdsförening. Vet inte om det finns några exemplar kvar att köpa men jag kan kolla det om du vill.
 
Jag är med i ett digitaliseringsprojekt i Anundsjö hembygdsförenings regi där vi skannar gamla foton, tidningsartiklar med mera som vi sedan visar på hembygdsgården i Bredbyn. Jag ska kolla om jag hittar något spännande om Myra-borna bland detta och återkommer med det i så fall.
 
Hälsningar från
Mona-Lisa Mårtensson
innifrån MartenOrs i Solagrubb

17
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-02-23, 14:14 »
Tack snälla för alla vänliga och uppskattande kommentarer  
De värmer ska ni veta!
 
Håller helt med dig Ingrid Norberg i ditt inlägg ovan.  
Enligt den skrivning som finns är syftet att både bevara själva bilden och kunskapen om bilden.
Men funktionerna för att identifiera bilder som fanns i gamla Porträttfynd har inte varit och är inte heller i nuläget tillgängliga i nya Porträttfynd.
Jag kan inte tolka detta på annat sätt än att det enbart är de kunskaper om bilden som uppladdaren kan bidra med som är tänkta att bevaras, och att kompletterande upplysningar och identifieringar inte anses viktiga.
 
Som bland andra ni Helena Björk och Ann-Mari Bäckman påtalar här ovan: Varför har man inte redan i planeringsstadiet utnyttjat de kunskaper som finns hos de som under många år (helt ideellt, ja det är mycket viktigt att vi poängterar!) forskat och arbetat med att identifiera och komplettera kunskaperna om bilderna?  
Att involvera de som har kunskaperna först i slutskedet innebär som vi sett att produkten blir undermålig och att man i efterhand måste göra en mängd förändringar vilket blir en fördyring av projektet.

18
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-02-19, 22:31 »
I samband med styrelsemöte i vår förening i går togs frågan om förbundets hantering av Porträttfynd upp. Jag kan försäkra att vår styrelse ser mycket allvarligt på detta och ärendet kommer även att tas upp vid vårt årsmöte.
 
Gamla Porträttfynd var tack vare det outtröttliga arbete som bland andra Ann-Mari lagt ner med att identifiera och namnge de avbildade på korten en lockande och inspirerande inkörsport till släktforskningen för många framförallt yngre människor. För vad gör man vanligtvis idag när man undrar över något? Jo, man söker naturligvis på nätet! Söker man då på sin mormorsmors namn och hittar ett foto på henne är det svårt att låta bli att surfa vidare på sidan där det finns för att se vad den handlar om.
 
Men i nya Porträttfynd är möjligheterna att fortsätta med identifieringsarbetet och bidra till att fler kan hitta sina förfäder på bild reducerade till ett minimum. Man har utan att tänka på konsekvenserna skapat en sida som saknar de allra viktigaste funktionerna från den gamla för att göra den levande och lockande. Förbättringarna är minimala, försämringarna katastrofala. Porträttfynd har reducerats till en sida som visar vilka foton olika fotografer tagit och även om resultaten av det gedigna arbete som gjordes med identifiering på den gamla sidan finns kvar kommer nyinlagda foton där uppladdaren inte själv kan bidra med uppgifter om vem de visar att förbli okända.
 
Till råga på allt skyller man nu från förbundets sida extra kostnader på de användare som trots att de blivit sent tillfrågade försökt bidra till att rädda så mycket som möjligt av sidans funktionalitet.

19
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-02-16, 21:06 »
Svar till Barbro Stålheims inlägg 16 februari 2014 - 20:07:
 
Jag insinuerar inte. Jag konstaterar fakta!
När ni i ert nyhetsbrev hänger ut de användare som kommit med synpunkter som ansvariga för att utvecklingskostnaden överskridit budgeten och dessutom tar bort de funktioner som är nödvändiga för att Ann-Mari med flera ska kunna fortsätta med sitt identifieringsarbete då kan jag inte tolka detta som annat än att ni nedvärderar det otroliga arbete de lagt ner under åren och inte önskar någon fortsättning på det.
 
Ingen blir gladare än jag om jag misstolkar era intentioner och det visar sig att de nödvändiga funktionerna kommer att implementeras. Men som det i nuläget ser ut kan jag bara konstatera fakta enligt ovan.

20
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-02-16, 20:53 »
Hej Barbro Stålheim!
Jättebra att du berättar lite om hur processen gått till!
 
Ett par frågor till dig:
 
1. Du nämner att det har varit möjligt att se ev. kommentarer under fotografierna ett bra tag nu. Javisst, det är bra. Men - hur är det tänkt att man ska kunna hitta foton man vet något om för att lägga in nya kommentarer till dem?
 
2. Hur gör man för att snabbt se om ett foto man ska lägga in redan finns inlagt under en fotograf som har cirka 1000 inlagda foton? I det gamla utförandet kunde man söka på antal män, kvinnor mm under denna fotograf + att man kunde få upp samtliga dessa foton som miniatyrer och därmed snabbt skumma igenom dem. Hur har resonemanget gått under utvecklingen när denna funktion inte implemeterats? Har ingen av de testare du nämner ansett denna funktion viktig? Ett mycket viktigt steg i identifieringen är att kunna länka ihop album där ett och samma foto förekommer och för att kunna göra det måste man kunna se om fotot redan finns inlagt. Samma behov finns om man hittar ett foto i exempelvis en bok där uppgifter om fotot finns med och man vill se om detta foto finns inlagt för att kunna komplettera det med uppgifterna.
 
3. Hur gick urvalet av testare till? Om det var svårt att få svar från en del, varför utsågs inte nya?
 
4. Ni har enligt vad du skriver i ditt inlägg ovan haft testare som ni bett komma med synpunkter och ni har även skrivit i texten på nya Porträttfynds startsida att ni vill att man skickar in synpunkter. Därefter skriver ni i ert nyhetsbrev att utvecklingskostnaden för Porträttfynd överskridit budgeten på grund av att användare haft synpunkter???  
 
Jag vet att det är svårt (för att inte säga hopplöst) att tillmötesgå allas önskemål, men när man gör så stora förändringar i funktionaliteten som i det här fallet får man nog vara beredd att både förklara sig och motta en hel del kritik.
 
Bästa hälsningar
Mona-Lisa Mårtensson

21
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-02-16, 18:44 »
Tack Barbro! Nu hann jag inte kolla detta med punkten efter numret för nu verkar samtliga foton i albumet komma upp när man söker på albumnumret.
Bra men det var allt lite mystiskt! Kan det vara så att Nina sitter och jobbar nu i helgen så hon har fixat det tro?
 
Håller helt med dig Vincent! Väldigt märkligt att man inte använder de resurser i form av användare som finns tillgängliga - gäller ju både de myndigheter du nämner och släktforskarförbundet.
Det hade väl inte varit speciellt svårt att börja med att ställa frågan till användare som man ser ofta använder Porträttfynd om vad man tyckte fungerade bra i gamla och ville ha kvar i nya och sedan utsett en referensgrupp som fått tycka till under arbetets gång.  
 
Den uppfattning man får nu är ju att det enda intressanta är att visa hur många foton varje fotograf tagit. Identiteten på personerna på fotona är däremot helt ointressanta. Undrar just hur många som inte känt till Porträttfynd tidigare som kommit till sidan genom att googla på en fotografs namn jämfört med hur många som kommit dit genom att söka på namn på personer i sin släkt. Jag är rätt säker på att den senare varianten är betydligt vanligare.
 
Sen är det ju som nämnts tidigare fruktansvärt oförskämt att nedvärdera allt ideellt arbete som Ann-Mari med flera lagt ner under många år på att identifiera personer och därigenom skapa det mervärde som finns i Porträttfynd. Vill man kanske inte från släktforskarförbundets sida att någon ska jobba ideellt med att ta fram och dela med sig av uppgifter utan tror man att de kommer till av sig själva? Hela Nättidningen Rötter skulle väl i så fall bli rätt innehållslös rätt snart!

22
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-02-16, 15:08 »
Är det någon fler än jag som har problem att få fram alla foton i ett album när man söker på albumets nummer?
 
Exempelvis album #139413.
Om jag söker på detta albumnummer i sökrutan får jag fram 4 bilder.
Om jag däremot söker på uppladdarens bilder ser jag att det finns 31 st (om jag inte räknat fel i hastigheten) bilder med hänvisning till detta albumnummer.

23
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-02-16, 14:24 »
Så här står det nu på Porträttfynds startsida:
2014-02-14 Status för Porträttfynd:
 
Ny sökfunktion för bilder samt uppladdare implementerad.
 
Har du/ni synpunkter? - mejla dem då till nyarotter@genealogi.se
 
Är det någon som förstår vad man menar med det?
Innebär det att de tester av funktioner som skulle kosta så mycket pengar enligt Nyhetsbrevet ovan är klara och att det inte kommer att bli bättre än så här?
 
Vad är det för ny sökfunktion för bilder som ska ha tillkommit?
Att det nu tillkommit en ruta för att söka på uppladdares bilder ser jag men vad mer har tillkommit nu?
 
Är det någon av er som förstår vad man ska kunna använda sökfunktionen på motiv till? Man kan välja antal män, antal kvinnor, antal barn och antal djur (det var väl lika på gamla Porträttfynd om jag inte missminner mig) Man kan även välja plats vilket innebär landskap men däremot inte ort eller fotograf (som man kunde i gamla). Om jag då exempelvis söker på 1 man i Ångermanland får jag fram 4574 resultat. Vad har man för nytta av det?

24
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-02-16, 14:08 »
Mycket förenklat kan man väl säga att databasen Porträttfynd i det här sammanhanget är förvaringsplatsen för alla foton och uppgifter om dem medan Porträttfynd som man ser på Rötters hemsida är programmet som man använder för att titta på foton, söka efter foton och uppgifter samt lägger in foton och uppgifter med.
 
Förlåt mig Vincent om jag förenklar alltför mycket och inte använder rätt beteckningar men jag tror att det kan vara lättare att förstå om man förklarar det så här. Det är absolut inte tänkt som någon kritik mot dina förklaringar som är mycket utförliga och korrekta men jag tror att det kanske är en del användare här som inte är riktigt på det klara med vad alla olika ord och uttryck står för. Väldigt synd att man inte rådfrågat dig när man skulle utveckla nya Porträttfynd tycker jag. Tror att du med dina kunskaper skulle ha varit en stor tillgång!

25
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-02-06, 08:49 »
Tack Ann-Mari!
 
I Örnsköldsvik kommer det i alla fall att ha stor betydelse för utformningen av presentationen vid Släktforskningens dag om Porträttfynds sökfunktioner fungerar bra eller inte.
Jag kommer tillsammans några fler forskare från Hembygds- och Släktforskare Nolaskogs att finnas i Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik vid Släktforskningens dag och visa gamla foton samt hur man skannar foton, negativ och glasplåtar. Då har jag naturligtvis även tänkt presentera Porträttfynd för besökarna men om sökresultaten ser ut som idag blir det ju inte någon detaljerad eller speciellt positiv presentation.  
 
Jag brukar ha gjort reklam för Portättfynd så fort tillfälle givits, exempelvis vid Medelpads och Ångermanlands hembygdsförbunds samt Länsmuséet Västernorrlands februarimöte på Murberget i Härnösand i fjol där jag höll ett föredrag med temat Våra fotoalbum - en kulturhistorisk skattgömma.  
 
Men för att på ideell basis forsätta att presentera och skapa intresse för databasen fordras naturligtvis att jag själv uppskattar den och känner att den fungerar på ett bra sätt för mig, det säger ju sig självt.
 
Nåja, än så länge sätter jag mitt hopp till att informationen på Porträttfynds startsida innebär att man jobbar för fullt med att åtgärda problemen och lägga till de saknade funktionerna. Har full förståelse för att detta inte görs i en handvändning och att man stöter på oväntade problem när man skapar en ny databas. Men tiden går fort förstås, det är snart den 15 mars!

26
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-02-05, 23:39 »
Så klart man vill hjälpa till om man kan Ann-Mari! Men jag tycker väl att man som webbansvarig bara borde bli glad att det finns användare som hör av sig om det är något som inte fungerar så man vet och kan åtgärda det.
 
Huga, det lät inte alls bra att man måste krångla till tillvägagångssättet på det viset för att kunna gå igenom album. Blir väldigt fundersam på vad man använt för parametrar när man byggt den nya databasen eftersom så många användbara funktioner i den gamla inte implementerats. Jag har hållit uppe med inläggning av foton delvis på grund av tidsbrist men mest på grund av den här omläggningen till ny databas eftersom min erfarenhet är att alla byten av system brukar orsaka problem i uppstarten. Men nu anser man ju efter vad jag förstått att det ska börja vara klart och då måste jag säga att jag blir väldigt besviken.  
 
Har läst era kommentarer här och kan bara hålla med! Om det vore en betaversion skulle jag ha full förståelse men om det är så här det ska fungera fortsättningsvis känns det inte speciellt meningsfullt att lägga tid och kraft på att lägga in nya kort.  
 
Har testat att lägga in några kort nu och fördelen är ju att man inte måste vara så noga med att minska ner storleken på dem som förut. Men däremot är det ju fullständigt omöjligt att kolla om kortet man ska lägga in redan finns med. Tog tid på inläggning av ett som tagits av Sw. Swensson i Linköping. Det fanns 465 foton av den fotografen och det tog mig 20 minuter att gå igenom dessa för att kolla så jag inte hade en dublett. Nästa foto i albumet är taget av Ebba Lindström i Örnsköldsvik och av henne finns det nu mer än 1000 foton. Med samma hastighet skulle det då ta mig ca 45 minuter att kolla efter dublett för att lägga in ett enda foto och det säger sig ju självt att man inte kan lägga den tiden, då blir det inte många inlagda. (Plus att man blir fullständigt snurrig i huvudet av att sitta och scrolla igenom så många som sidorna ser ut nu.)
 
I gamla porträttfynd där man kunde söka på antal män, kvinnor osv under just den fotograf det gällde och dessutom kunde få upp samtliga foton som miniatyrer var det ju snabbt gjort att kolla även om det fanns många foton av fotografen. Nu står det ju i och för sig att man fortfarande håller på att förbättra sökfunktionerna så jag hoppas det innebär att de här funktionerna kommer även här i nya Porträttfynd för annars ger jag upp och slutar bidra med foton eftersom jag inte har den tid som behövs för att kunna göra det.
 
Att strunta i att kolla dubletter och bara slänga in foton intresserar mig inte. Det är just möjligheten att hitta dubletter och därmed kunna hitta kopplingar mellan olika album som kan resultera i identifieringar som gjort att jag velat lägga tid på det här. För alla som är intresserade av gamla foton lär väl vara överens om att ett foto med uppgifter på vad det visar är hundratals gånger mera värt än ett med okänt motiv.
 
Så jag hoppas verkligen att en sökfunktion liknande den i gamla databasen kommer inom kort. Speciellt eftersom Släktforskningens dag med tema Porträttet i släktforskningen närmar sig (15 mars)känns det väldigt viktigt att vi har en väl fungerande databas att visa upp då.

27
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-02-05, 22:20 »
Men så konstigt Ann-Mari att du inte får fram några uppgifter på din sida!
Jag får fram mina uppgifter både i Internet Explorer och i Firefox så det verkar inte bero på webbläsaren.
Det här problemet går jag bet på, är det någon annan som har något förslag på vad som är fel? Eller är det någon som råkat ut för samma problem?
Om inte ser jag ingen annan lösning än att du frågar nyarotter tyvärr.
 
När jag söker i Forskarkatalogen så hittar jag din profil, så den verkar inte ha försvunnit helt i alla fall!
 
(Meddelandet ändrat av Martensro 2014-02-05 22:26)

28
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-02-05, 22:05 »
 
 
(Hoppas jag gjorde rätt nu så det kommer en länk till Ann-Maris inlägg här ovanför!)
 
Det verkar vara helt olika funktioner när man söker via sökrutan och när man klickar på albumnumret i en text.
Via sökrutan får man upp korten med varje delkommentar för sig, dvs samma kort kommer upp ett antal gånger i sökresultatet om det finns flera kommentarer till det. Ett exempel från album #94483: kort nr #95815 kommer både som nr 8 och nr 24 i sökresultatet. Känns väldigt rörigt tycker jag.
 
Däremot om man klickar på albumnumret i en text verkar varje kort bara komma en gång och då även med kommentarerna synliga direkt. Blir mycket mera lättöverskådligt så (tycker jag). Antar att sökfunktionen via sökrutan fungerar ungefär som när man söker via Google eller någon annan sökmotor för då kan man ju få upp samma sökresultat ett antal gånger om sökordet förekommer på flera ställen i texten på en och samma hemsida. Hoppas det går att ändra sökfunktionen så man kan få samma resultat som när man klickar på albumnumret i en text.

29
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-02-05, 21:33 »
Jag hittar inte heller någon funktion i Forskarkatalogen nu (om jag inte blivit alldeles blind!) där jag kan ange att jag vill ha mail när någon kommenterar foton jag lagt in. Är det någon av er andra som hittat den funktionen och kan bistå med uppgift på var man hittar den? (Annars får vi maila nyarotter@genealogi.se och fråga för i alla fall jag tycker det är en jättebra funktion).
 
Däremot ser jag mina inlagda kort i Porträttfynd på Min sida (522 inlägg, dvs foton, och 56 kommentarer). Jag gör precis likadant som du beskriver Ann-Mari. Kan det möjligen ha varit något tillfälligt fel när du kollade eller är det likadant nu?

30
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-02-02, 18:44 »
Hej Ann-Mari!
Om du tittar nästan längst upp i din webbläsare så bör det finnas en avlång ruta där adressen till den sida som du just tittar på står. När du läser det här bör det stå: http://aforum.genealogi.se/discus/ i rutan.
 
Om du då står på första sidan med Ångermanlandkommentarer exempelvis så bör det i den avlånga rutan stå: http://www.genealogi.se/senaste-kommentarer/senaste-kom-angermanland?view=toplis ting&type=mostreview&cat_id=101
 
Om du då klickar efter id=101 i den långa rutan och skriver in: &start=20 i den rutan så det står:
http://www.genealogi.se/senaste-kommentarer/senaste-kom-angermanland?view=toplis ting&type=mostreview&cat_id=101&start=20 i den (du ändrar alltså ingenting i raden utan lägger bara till &start=20 och sen trycker på enter så kommer du till sidan 2. (Alternativt kan du ju klicka på länken här ovan.)
 
Samma sak när du vill se sidan 3:  
http://www.genealogi.se/senaste-kommentarer/senaste-kom-angermanland?view=toplis ting&type=mostreview&cat_id=101&start=40
 
Och om man vill se andra landskap gör man likadant, lägger till &start=20 eller &start=40 i slutet på adressen till det landskapets första kommentarsida.
 
Hoppas jag uttrycker mig begripligt?
 
(Meddelandet ändrat av Martensro 2014-02-02 18:45)
 
(Meddelandet ändrat av Martensro 2014-02-02 18:51)

31
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-02-02, 14:06 »
Tack snälla Vincent för hjälpen  
Toppen! Vad bra att du hade en lösning så vi kan se även sid 2 och 3 redan nu!
Och som du skriver bör väl detta sedan kunna fixas snabbt så man kommer rätt när man klickar!

32
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-02-02, 12:57 »
Har nu testat via Internet Explorer, Google Chrome och Firefox och får samma resultat med samtliga.
 
De senaste kommentarerna under landskap (i alla fall de landskap jag kollat) visar samma sida (de första 20 bilderna) oavsett om jag klickar på 2, 3, nästa eller sista.
Dvs det ligger samma länk under samtliga val, under Ångermanland är det denna: http://www.genealogi.se/senaste-kommentarer/senaste-kom-angermanland?view=toplis ting&type=mostreview&cat_id=101
 
Väldigt mystiskt att vi får olika resultat. Kanske kan det vara så att det är rätt länkar under vissa landskap men inte under andra. Vilka landskap har du kollat Vincent?

33
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-02-01, 18:10 »
Ann-Mari: Jag får upp korten bredvid varandra (när jag ska jämföra) både när jag använder Internet Explorer och Google Chrome.

34
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-02-01, 17:27 »
Åh, så bra , nu har mina saknade kommentarer från 2013 kommit tillbaka under bilderna!
Ann-Mari: Nu finns både din och min kommentar med på #32133 igen (som jag nämnde ovan)!
 
Toppen att funktionen med senast inlaga kommentarer också är fixad nu.
Men man verkar ha missat att lägga rätt länkar under de klickbara sidnumren i senast kommenterade under varje landskap. När man längst ner på sidan klickar på 2, 3, nästa och sista kommer man varje gång till samma länk, dvs den första sidan. Har inte kollat alla landskap men efter några stickprov verkar samma sak gälla alla. Bör väl vara rätt snabbt och enkelt att åtgärda genom att lägga in rätt länkar. Jag skickar ett mail om detta till nyarotter@genealogi.se.  
 
Under senaste kommentarerna för hela databasen (länken i vänstermenyn) verkar det fungera att bläddra.
 
Blir också konfunderad över att nyligen inlagda fotografier inte kommer i nummerordning (som Ingrid nämner här ovan). En möjlig orsak skulle kunna vara att korten kommer i den ordning de godkänts istället för i nummerordning. Vet ju inte hur databasen är uppbyggd men det borde gå att korrigera så att de sorteras i nummerordning istället vilket ju känns naturligare. Tar med den frågan också i mitt mail.

35
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-01-25, 18:54 »
Hej!
Undrar om det är någon fler av er som upptäckt att kommentarer som ni lagt in till foton i gamla Porträttfynd inte finns med i nya Porträttfynd?
Jag ser att ingen av de kommentarer jag gjort under 2013 finns med. Exempelvis bild #32133 som jag kommenterat och där jag även minns att det kommit in en kommentar till efter den jag gjorde. Nu finns ingen av kommentarerna med.  
Kommentarer jag gjort under tidigare år finns med, finns även listade när jag går in på min sida i Rötter. Men ingenting från 2013.
Har även noterat att vissa kommentarer blivit dubblerade i den nya databasen. Ett exempel på detta är bild #128140.
Ska skicka ett meddelande om detta till nya rötter. Misstänker att något blivit fel vid överföringen från den gamla databasen till den nya. Det bör ju inte vara så svårt att hämta de saknade uppgifterna från den gamla databasen och lägga in dem i den nya men det skulle väl underlätta om man kan avgränsa vilken tidsperiod det gäller (eller om det möjligen bara är mina kommentarer det gäller). Vore därför intressant att veta om någon fler upptäckt samma sak.
Vänligen
Mona-Lisa Mårtensson

36
Anundsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 14 april, 2013
« skrivet: 2013-01-23, 18:27 »
Hej Birgitta!
Boken Rötter i Anundsjö finns att köpa bland annat hos  
Hembygds- och Släktforskare Nolaskogs, www.hsn.nu, välj Böcker i menyn till vänster  
och hos  
Anundsjö hembygdsförening, www.hembygd.se/anundsjo-hembygdsforening/kontakta-oss/, kontakta där lämpligen ordf Åke Ottosson.
Boken  Hädanbergs by i Anundsjö : 1535-1894 vet jag inte om den finns att köpa någonstans nu men den finns att låna på Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik och går säkert även att fjärrlåna om du inte bor i närheten.
Vänliga hälsningar
Mona-Lisa Mårtensson

37
Allmänt / Vargar i Anundsjö
« skrivet: 2011-08-27, 19:29 »
Hej! I Örnsköldsviks Allehandas Julbilaga 22/12 1984 finns ett reportage om en kvinna född 1888 som växte upp i Österfanbyn i Anundsjö. Där berättas att vid tjugondag Knut 1895 skickade hennes far en hästskjuts för att hämta hem henne och hennes syskon från julgransplundringen i Bredbyn eftersom han inte vågade låta dem gå den en kilometer långa vägen hem på grund av att det var vargar på byn.

38
Bildgåtan - Övrigt / Huvudbonader
« skrivet: 2011-07-26, 18:27 »
Hej Ann-Mari!
Jag mailar dig.
Mona-Lisa

39
Bildgåtan - Övrigt / Huvudbonader
« skrivet: 2011-07-26, 14:30 »
Anundsjö hembygdsförening har i sin fotosamling ett glasnegativ med en bild på ett par små flickor. De har mössor som liknar denna. Modellen är densamma och det står SVERIGE på dem. Det är också en flagga på var sida om namnet Sverige. Svårt att se på ovanstående bild om det finns flaggor även på denna.
Jag kan tyvärr inte visa bilden här eller nämna några namn på grund av regeln om nu levande personer.  
Men bilden på flickorna kommer i alla fall från Hädanberg i Anundsjö, Ångermanland och bör med utgångspunkt från när flickorna är födda vara tagen cirka 1925-1926. Nu vet man ju inte hur gamla mössorna är på bilderna men uppgiften kanske ändå kan vara till viss vägledning.
Mona-Lisa

40
Enligt SCB utdrag 1910 vigdes den 28/11 1910
Anders Gustaf Karlsson född 20/6 1873  
och Maria Johansdotter född 19/12 1877.
 
De finns även i folkräkningen 1910 och bor då i Hällby i Junsele.
Där står även att Anders Gustaf Karlsson är född i Ådals-Liden och att han är skogsarbetare och flottningsarbetare samt att Maria Johansdotter är född i Junsele.
 
I folkräkningen 1910 finns även en Anna Maria Backlund född 1877 boende i Västanbäck, Junsele.
Men hon är gift med Anders Karlsson född 1870 i Junsele.
Mvh
Mona-Lisa
 
(Meddelandet ändrat av Martensro 2011-03-09 22:30)

41
Fotografer och ateljéer / Örebrofotograf Axel ?almborg
« skrivet: 2011-03-01, 18:17 »
Stort tack för hjälpen!
Då vet jag vem fotografen var och det verkar väl troligt att fotot - som Ann-Mari nämner härovan - kan vara från 30-talet.

42
Stort tack för hjälpen Per! Javisst, det måste absolut vara Fredrikshofs slott!
Jag har googlat och hittat flera bilder och de stämmer ju exakt med det här fotot.
Hittade också uppgifter om att Norrlands trängbataljon var förlagda på Fredrikshofs slott 1893-1898.
De omlokaliserades 1898 till Sollefteå i Ångermanland där de 1902 omorganiserades till Norrlands trängkår T 3.
Kanske detta kan vara förklaringen till varför fotot finns i det här albumet som kommer från Gottne (Mo) i Ångermanland.
 
Personer från Ångermanland kan väl ha funnits vid Svea Livgarde men kanske Norrlands trängbataljon är mera troligt?
I albumet finns även några porträttfoton tagna av Carl Brandt i Stockholm:
   
 
Är det möjligen någon som utfrån uniformerna kan säga om de här personerna kan ha tillhört Svea Livgarde eller Norrlands trängbataljon?
Mvh
Mona-Lisa

43
Hej! Nedanstående foto hör inte ihop med ovanstående men kanske passar in under den här rubriken i alla fall.
Den finns i ett album med porträttfoton inlagda i Porträttfynd med nr #97328.
På baksidan av bilden är stämplat: Carl Brandt Stockholm Drottninggatan 18.
Är det möjligen någon som känner igen den här byggnaden och vet var den finns eller har funnits?  
Det ser ut att vara militärer som är med på bilden och det ser ut som en vaktkur bredvid entrén.
Vore mycket tacksam om någon kan identifiera byggnaden!


44
Människor / Anundsjöbor på Amerikaresa?
« skrivet: 2011-02-26, 19:53 »
Stort tack för era kommentarer Ann-Mari och Kjell!
Då verkar det ju troligt att det kan vara min faster Katarina.
Precis som Ann-Mari skriver om sin mormor så minns jag att jag alltid sa faster Katrina (inte Katarina).
Men då var hon ju äldre så kanske kallades hon för Karin när hon var yngre.
 
Angående namnet Jon så har jag också i min forskning träffat på att de som var döpta till Johan kallades ömsom Jon, John, Johan och även Jan.

45
Fotografer och ateljéer / Örebrofotograf Axel ?almborg
« skrivet: 2011-02-06, 12:39 »
Så här ser fotot ut som förstoringen av Axel Palmborgs logotype kommer från.
Det finns tyvärr inget namn angivet på mannen så jag vet inte när han är född vilket ju annars varit en bra hjälp.
Kan man utifrån mannens klädsel och frisyr få en uppfattning om ungefär när det kan vara taget?
Fotot finns i ett porträttfotoalbum från Bredbyn, Anundsjö (Y). Övriga bilder i albumet kan ses om man söker på #113394 i Porträttfynd.

46
Fotografer och ateljéer / Örebrofotograf Axel ?almborg
« skrivet: 2011-02-06, 11:16 »
Tack snälla Ann-Mari och Helene för ert engagemang!
Eftersom namnet inte är så vanligt verkar det ju mycket troligt att det är denne fotograf och att han då även haft verksamhet i Örebro under någon period.
Ska bli spännande att se om länsmuseet i Örebro vet någonting om honom!

47
Fotografer och ateljéer / Örebrofotograf Axel ?almborg
« skrivet: 2011-02-05, 15:25 »
Hej!
Finns det någon som känner till något om en fotograf i Örebro vid namn Axel (är inte helt säker på efternamnet, ser ut som Palmborg)? Mycket tacksam om någon kan hjälpa mig med uppgift om efternamnet är Palmborg eller något annat samt när han var verksam.

Bästa hälsningar
Mona-Lisa Mårtensson

48
Människor / Anundsjöbor på Amerikaresa?
« skrivet: 2011-01-25, 22:18 »
Jag har två foton på min farbror Per Mårtensson med sällskap som jag misstänker kan vara tagna i samband med någon av hans resor. Jag har fått en hel del tips och hjälp men har fortfarande inte lyckats identifiera alla på korten. Prövar därför här och hoppas att det finns någon vänlig själ som känner igen något foto eller som har idéer som kan hjälpa mig att identifiera dem!  
Min farbror Per Mårtensson (Pelle) var född 9/10 1898 och dog 5/4 1973. Han var ogift och bodde i Norrflärke, Anundsjö (Y).
 
Per Mårtensson reste till Amerika 1922, enligt passagerarlistan från Ellis Island (där står han som Peter Marteson) med ångaren Stockholm från Göteborg den 17/8 1922 och ankom till New York den 28/8. Enligt hans pass som är utställt i Chicago 11/6 1924 bör han ha rest tillbaka till Sverige då eftersom passet är stämplat i Liverpool 4/7 1924.
 
1927 reste han iväg igen via Norge, den 30/4 med Cunardlinjen via Bergen. Enligt passtämplarna kom han då till Quebec 14/5 1927 och reste tillbaka hem igen i december 1929. För utresan finns en stämpel Landed as Transimmigrant under Bond. 5 May 1927. Immigration officer. Tyne Porth och för hemresan Landed as Transimmigrant under Bond. 16 dec 1929 Immigration officer Plymouth. Är det någon som vet vad dessa stämplar betyder?
 
På fotot med den hjärtformade maskningen känner jag igen farbror Pelles stil så de namnen har han skrivit. Det är han själv som sitter till vänster och jag har även fått mannen till höger identifierad som JOHAN Edvard Eriksson (kallade sig nog Salomonsson som ung eftersom hans far hette Salomon). Han var född 22/5 1900 i Anundsjö och reste till Amerika 1922 och kom hem igen 1932. Johan finns även på foto #112664 i Porträttfynd. Så på detta foto återstår frågan vem kvinnan är. Karin Mårtensson tycker jag det verkar stå. Farbror Pelle var inte gift men han hade en syster som hette Katarina som var född 12/9 1907. Men vad jag vet så kallades hon inte Karin och jag har aldrig hört något om att hon skulle ha rest utomlands som ung. Men möjligheten finns naturligtvis att det kortet kan vara taget här hemma.  
 
På det andra fotot ser det på handstilen ut att vara någon annan än farbror Pelle som skrivit. Där sitter han själv till höger men den andre mannen är ju definitivt inte densamme Johan Salomonsson som på det andra fotot. Jag vet att det berättats att farbror Pelle på någon av sina två resor hade sällskap med sin kusin Olov Sjölund (Olle) född 28/8 1899 i Vattugården, Anundsjö. Det skulle kanske kunna vara han? Jag har även fått ett tips om att det påminner om någon som hette Nisse Sellin som också var från Anundsjö och for till Amerika som ung för att sedan återvända.
 
Jag är mycket tacksam om det är någon som vet något eller har några idéer eller tips!
 
 

49
Anundsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 04 januari, 2011
« skrivet: 2011-01-04, 07:59 »
Hej Ann-Mari och Rut!
Här är bilden på tavlan som Rut nämner ovan.  
Det finns flera liknande tavlor gjorda av Sigrid Mårtensdotter på Hembygdsgården i Bredbyn men dessa har jag tyvärr inga foton av just nu. Nedanstående tavla finns i privat ägo i Bredbyn.
Mvh
Mona-Lisa

50
Byggnader och miljöer / Vy från Byske
« skrivet: 2010-12-30, 09:51 »
Så här ser bilden som finns på ovanstående länk ut:
 

51
Fotografer och ateljéer / Borg Mesch
« skrivet: 2010-12-02, 18:50 »
På baksidan av #111066 i Porträttfynd finns nedanstående anteckningar om fotografen Borg Mesch.  

52
Bildgåtan - Övrigt / Kött och Fläskaffär
« skrivet: 2010-08-26, 08:25 »
Hej! Jag hittade följande namn, adress och telefonnummeruppgift i Rikstelefonkatalogen Sundsvall-Luleå delen 1947, Sundsvall-området: Hultin H Chark.- spec.- mjölk- o gröns.-aff. S. Allén 35. 2639, 2689. - Ankn bost. 2689.
Mvh
Mona-Lisa Mårtensson

53
Björna / Äldre inlägg (arkiv) till 01 november, 2010
« skrivet: 2010-01-11, 21:07 »
Jag är rätt säker på att det står missbruk af kyska brudens skrud.
Här på Anbytarforum under Övriga ämnen/15Juridik/Trolovning, bekräftelse och separation ... står lite mer att läsa om detta. Om jag förstått det rätt så innebar det att bruden burit krona när hon gifte sig trots att hon då var med barn.
Det stämmer nog också i det här fallet eftersom giftermålet mellan Olof Jonasson f 10/6 1817 och Märta Cajsa Nilsdotter f 20/12 1822 stod den 25/6 1843 och de sedan fick en son Jonas den 19/9 1843. Det är antecknat att sonen blev nöddöpt så han kanske dog. Har inte kontrollerat det närmare. (uppgifterna från C1 Björna: Vigselbok 1843, Födelsebok 1843 sid 40 samt Hfl Björna AI:4 sid 70)
Hoppas detta kan vara till lite hjälp!
Mvh Mona

54
Glad Påsk / Äldre inlägg (arkiv) till 09 april, 2009
« skrivet: 2009-04-09, 17:14 »
Vill önska Er alla en riktigt Glad Påsk!
Och så skickar jag en stor varm kram till Ann-Mari!
Jag hoppas att det finns någon möjlighet att vi kan få Dig tillbaka.
Du behövs här på Anbytarforum!
Allt arbete Du lagt ner på att identifiera gamla foton, alla tips och all hjälp Du bidragit med, det är ovärderligt.

55
Byggnader och miljöer / Gensjöbodarna?
« skrivet: 2009-03-25, 15:50 »
Hej! Nu har jag fått bekräftat av Lisbeth Persson och hennes man i Östergensjö att bilden föreställer Västergensjö fäbodar!
Så här skriver de:
De ligger strax hitanför /norrom/ Kälvattnet mot Skorped (från Östergensjö räknat) Alldeles intill Skorpedsvägen /AKvägen/.
Vägen som byggdes var AKvägen. Arbetskommisionens bygge.
Ett arbetslöshetsprojekt under den svåra arbetslöshetens 30-tal.
De är alla fäbodstugor /endast 2 eller möjligen 3 st kvar idag / men kanske kunde en del användas som bostäder åt arbetarna.
Till höger i bild syns ladugårdarna, vilka alla är borta.
 
En del av arbetarna fann kärleken i bygdens flickor, t ex J E Bodin, handlaren i Västergensjö, som gifte sig med Anna Olsson från södra sidan i Västergensjö.
 
(Jag har kollat för säkerhets skull att jag fick nämna Lisbeths namn här och även att J E Bodin och Anna Olsson inte längre finns i livet)
 
Vad roligt det var att få se den här gamla bilden!
 
Mvh Mona-Lisa

56
Byggnader och miljöer / Gensjöbodarna?
« skrivet: 2009-03-24, 19:09 »
Hej! Vilken härlig gammal bild!
Hembygdsföreningen i Bredbyn har precis startat en studiecirkel för att samla in gamla bilder från Anundsjö. Jag är med i den cirkeln och har bett en av deltagarna som bor i Östergensjö att titta på bilden för att höra om hon känner igen varifrån den kommer.
Om hon inte vet så tar jag med den och visar vid vår nästa träff den 3 april så kanske någon annan av deltagarna vet.
Jag meddelar här så snart jag får veta något.
Mvh Mona-Lisa

57
15 Historia / Elins brev 1887 från Stockholm bla om en strejk
« skrivet: 2009-02-25, 20:04 »
Hej. Såg på Stockholms stadsbiblioteks hemsida www.biblioteket.stockholm.se att det ska finnas en bok av Kuno Beckholmen som heter Inedalsstrejken 1884 och Karlsviksstrejken 1887. Eftersom det är 1887 och hon nämner Karlsvik kanske det kan ha något samband?

58
Härnösand / Äldre inlägg (arkiv) till 05 februari, 2009
« skrivet: 2008-09-27, 20:47 »
Hej Tony!
Hittade Anna Katarina Bergström i Husförhörslängderna från Härnösands Domkyrkoförsamling hos SVAR. Där står att hon var född 7/7 1840 i Säbrå så det borde ju vara rätt person.
Hon gifte sig 15/7 1885 med Styrman Per Tjernlund född 27/11 1846 i Häggdånger.
Hon blev änka redan 5/5 1888 och bodde kvar i Härnösand år 1900.
Hittade henne även i Folkräkningen 1900 med följande uppgifter:
Namn: Anna Katarina Tjernlund
Hemförsamling: Härnösand
Hemort: Hernösand
Kontrakt: Ångermanlands södra
Län: Västernorrland
Födeleseår: 1840
Födelseförsamling: Säbrå Västernorrlands län
Yrke: Styrmansänka
Civilstånd: Änka/änkling (E)
Kön: Kvinna
Famstkod: Ensamstående (E)
Familj nr: 1
Sida: 58
Rad: 11
 
Hoppas dessa uppgifter kan vara till lite hjälp!
 
Mona-Lisa

59
Tack snälla Ann-Mari!
Då vet jag i alla fall att jag inte tagit fel på person och skrivit in fel uppgifter på henne. Det måste vara prästen som råkat skriva en sjua istället för en fyra när hon gifte sig och sen har det följt med i kyrkboken.
Mvh Mona-Lisa

60
Tack snälla för Era förslag  
 
I och för sig skulle namnen kunna stämma in på de här personerna som bott i Norrmesunda men jag tycker fortfarande att ortsnamnet är för kort. Det skulle stämma bättre med Era förslag. Men vi får väl se om det möjligen är någon som har något annat foto på Anders och Maria i Norrmesunda som kan verifiera eller dementera uppgiften.
Mvh Mona-Lisa

61
Tack så jättemycket allihopa för alla uppgifter och kommentarer!
Det är fantastiskt vad man får lära sig mycket på det här forumet  
 
Vad spännande det är med det här albumet med skylten V. Gestrin!
Som Ni skriver Ulla och Chris så skulle det ju kunna ha någon anknytning till denna Vendla Viktoria Gestrin.
Och det Du skriver Göran om att komminister Wenner hetat Andersson är ju också väldigt spännande! Hoppas det går att få fram mera uppgifter om det kan finnas någon koppling till Maria Andersson.
 
Mvh Mona-Lisa
 
(Meddelandet ändrat av Martensro den 07 september, 2008)

62
På baksidan av kortet har min mor skrivit Teresia Rönngren född Dalberg, Juvika. Kusin till mamma Anna Lundholm.
Då borde det vara Anna Katharina Theresia, född i Västergidsjö, Gideå (Y)dotter till Erik Dalberg f 6/2 1845 och Anna Stina Westerberg f 6/3 1853. Gift 13/10 1901 med Erik Axel Rönngren f 12/2 1874.
 
Men årtalet för Theresias födelse stämmer inte!
I födelseboken står det 9/9 1874.
På AIIa:1b sid 56 bor hon hos föräldrarna och har även där födelsedatum 9/9 1874. Där står också att hon flyttats till sid 449 den 14/10 1901.
Men på AIIa:1a sid 449 står att hon flyttats från sid 69 (eller möjligen 64) och nu har hon födelsedatum 9/9 1877.
 
Finns det möjligen någon av Er som är mer van att läsa kyrkböcker än vad jag är som kan hjälpa mig med detta?
Kan prästen ha skrivit fel årtal eller är det jag som tolkat fel så det är två olika Anna Katharina Theresia?
 
Jag vore mycket tacksam om någon har möjlighet att hjälpa mig reda ut hur Theresia kunde bli tre år yngre när hon gifte sig!
 
Vänliga hälsningar
Mona-Lisa

63
Gestrinius / Gestrin / Gestrinius / Gestrin
« skrivet: 2008-08-30, 20:44 »
Hittade även en Amanda Vilhelmina f Olsson som är född 1859 och är gift med Lars Andreas Gestrin född 1857. De bodde vid folkräkningen 1890 i Solberg i Njurunda (Y). De hade även en dotter Emma Marta Vilhelmina född 1889. Är det någon som har möjlighet att kolla om de kan ha haft någon anknytning till Anundsjö?

64
Gestrinius / Gestrin / Gestrinius / Gestrin
« skrivet: 2008-08-30, 20:20 »
Hej! Vad spännande det här är! Och vad roligt att det är så många som är engagerade. Det vore ju så roligt om det gick att lista ut var albumet kommer från.  
Jag tänkte att det kanske är någon som är intresserad av att se hur albumet ser ut så jag lägger in bilder på det.
Det är ju väldigt slitet nu men har nog en gång i tiden varit ett ganska exklusivt album. Omslaget är klätt med skinn.
 
 
 

 
En fundering: Är det någon som vet om sådana här album även användes i Finland? Det är bara ett hugskott men jag sökte på nätet efter Gestrin och kom in på en finsk sida www.vilppula.com där jag hittade en Augusta Vilhelmina Gestrin född 20/5 1831, dotter till Adolf Magnus Gestrin och Margareta Elisabet Hoffrén. Det här är ju väldigt långsökt men det fanns en garvare Karl Gustaf Studd född 1844 i Mustasaari, Finland som bodde i Näs i Anundsjö vid folkräkningen 1890. Tänk om han på något sätt kan ha haft någon koppling till denna finska Vilhelmina Gestrin? Det finns ju visserligen inga finska bilder i albumet men han kan ju i så fall ha fyllt det med egna bilder här i Sverige. Väldigt långsökt som sagt men eftersom tanken poppade upp så skriver jag det i alla fall!
Mvh Mona-Lisa

65
Allmänt / Födelseregister
« skrivet: 2008-08-29, 10:57 »
Hej Ann-Mari!
Jag tycker iof att det mest liknar en metkrok  
Eller ett J. Men eftersom det borde vara en siffra så lutar jag mest åt en femma för den har ju liksom ingen fortsättning uppåt.
Mona-Lisa

66
Allmänt / Födelseregister
« skrivet: 2008-08-29, 10:16 »
Hej! Har försökt förstora texten som är skriven men det syns otydligt ändå. Lägger in bilden här i alla fall. Kanske någon kan hjälpa till att tyda det?
Mvh Mona-Lisa

67
Kan det stå Norrmesunda eller står det något annat efter Anders o Maria Vestman? Tycker iof att ordet ser ut att ha färre bokstäver men det kan ju vara skrivet i en hast!
 

68
När jag tog ut detta porträtt ur ramen för att scanna det hittade jag en bild med en ängel på framsidan och en text på baksidan.  
Är det någon som vet vad det är för text? Låter som en psalm? Och vem kan L. S som antagligen skrivit den vara?
 
Porträttet liknar prästen på #21930 och bör då vara Per AXEL Wenner. Stämmer ju bra med uppgiften att han var Komminister i Anundsjö Y 1901 och att porträttet finns på Anundsjö Hembygdsgård.
 
Undrar vilka Kristina Åström och Maria Andersson var? Om man får spekulera skulle man ju kunna gissa att det var Kristina Åström som ägde porträttet och såg kortet som ett kärt minne av Maria Andersson och därför satte in det i ramen bakom porträttet.
 

69
Åh, vad roligt! Vad mycket man får lära sig här! Tack snälla allihopa för alla kommentarer och förklaringar! Jag blir helt fascinerad över vilka kunskaper som finns samlade bland deltagarna på det här forumet.
 
Och, ja, Eivor, han skulle ju platsa hur bra som helst i en frisörannons idag  
 
Mvh Mona-Lisa

70
Kan någon hjälpa till att tyda det undre namnet som är skrivet på kortet? Och vad är det för verktyg som mannen till vänster håller i? Någon slags såg eller?

71
Människor / Anundsjö Ångermanland? Gruppbild
« skrivet: 2008-08-21, 18:30 »
Här kommer lite närbilder!

72
Människor / Anundsjö Ångermanland? Gruppbild
« skrivet: 2008-08-21, 18:26 »
Jag hittade denna bild på en loppis i Norrflärke, Anundsjö (Y). Så jag vet tyvärr ingenting om den. Det är ju inte ens säkert att den kommer från Anundsjö. Men jag lägger in den här i alla fall och hoppas att någon kanske kan hjälpa mig med en ungefärlig åldersbestämning utifrån personernas klädsel!

73
Hej! Här kommer en (förhoppningsvis) lite större bild!

74
Porträttfynd (enskilda bilder) / #83571 - Är mannen fotograf?
« skrivet: 2008-08-19, 08:17 »
Ser ju nu när jag förstorat upp bilden att det som jag trodde var en kamera är en väska, kanske för pengar! Så det är nog precis som Du anade Ann-Mari att han är nasare och inte fotograf!

75
Porträttfynd (enskilda bilder) / #83571 - Är mannen fotograf?
« skrivet: 2008-08-19, 08:12 »
Hej! Försöker lägga in en lite större bild så kanske det blir lättare att se. Men originalbilden har tyvärr inte så bra skärpa så det kanske inte blir så mycket tydligare men jag försöker får vi se!

76
Allmänt / Anundsjö hembygdsgård i Bredbyn
« skrivet: 2008-08-11, 22:02 »
Hej!
Jag har nu fått låna bilderna av Hembygdsföreningen och har börjat scanna och lägga in dem i Porträttfynd. Det fanns ett album och några lösa bilder. Albumbilderna lägger jag under #83101.  
En del bilder har skrivna anteckningar på men jag vet tyvärr inte om de som skrivit dem varit säkra på vem de föreställer eller om det kanske är gissningar ibland. Men det ska bli jätteintressant att se om det är någon som kan hjälpa till att identifiera personerna och kanske har mer uppgifter om dem!
 
Jag kan bara hålla med Er Ann-Mari och Magnus! Det är verkligen viktigt att så många bilder som möjligt blir inlagda så att så många som möjligt kan titta på dem och förhoppningsvis hjälpa till med identifiering och uppgifter.

Sidor: [1]