ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Karin Lönnberg

Sidor: [1]
1
Leman / Lehman / SV: Leman / Lehman
« skrivet: 2018-04-26, 19:30 »
Hej!
Min släkt Lehmann är helt tysk! De kommer från Schneeberg, Sachsen och är gruvarbetare. Jag har undrat om flera från den släkten har kommit till Sverige men inte funnit något. Vi har en Carl Petter Lehmann i vår släkt, men han är född på mitten av 1800-talet. Han var också gruvarbetare och född i Bersbo (koppargruva) Åtvidaberg Östergötland. Kanske våra vägar korsas.....

2
Leman / Lehman / SV: Leman / Lehman
« skrivet: 2018-04-26, 08:33 »
Ang. Carl Peter Lehmann. Var hans föräldrar tyskar eller danskar? Vad tror Ni var anledningen till att familjen befann sig i Sverige vid hans födelse? Arbete i Sverige och inom vad?
Jag kommer från tysk Lehmann-släkt men vet inte om det finns någon koppling?

3
Övriga källor / SV: Bergmästarhandlingar
« skrivet: 2018-04-22, 20:22 »
Jag söker Bergmästardistriktets handlingar där Fredriksbergs gruva, Fröderyd Småland ingår. Är det 8:e ? Kan inte finna handlingar på Landsarkivet i Vadstena som rör Fredriksbergs gruva och börjar gissa att det ingår i något annat. Vilket Bergmästardistrikt kan det vara då? Den aktuella tiden är 1768.

4
Colliander / SV: Colliander
« skrivet: 2018-04-16, 15:46 »
Har tittat på prosten Andreas Colliander F:1720 i Älghult; prost i bla Fröderyd, Småland. Finns det någon som har släktskap eller koppling på annat sätt med Andreas?

5
Riksarkivet Marieberg / SV: Rekryteringshandlingar
« skrivet: 2018-03-25, 21:05 »
Hejsan! Är det någon som känner till Bergskollegiums arkiv, "Advokatfiskalens kontor/arkiv" och dess innehåll i stora drag?

6
Leman / Lehman / SV: Leman / Lehman
« skrivet: 2018-03-25, 20:54 »
Hej! Jag söker ättlingar till tyska gruvarbetaren Carl Friedrich Lehmann även stavat Lehman och senare Leman. Han föddes i Schneeberg, Sachsen, 19 april 1729. Han kom till Sverige och Bergskollegiums kontor den 21 Juni 1768 med hustrun Anna(Agnes) Maria Zinzelmeyer och fem barn. Även hans kompanjon Arnold Christian Brachmann var med. Han rekryterades till Fredriksbergs gruva i Fröderyd Småland. 1776 kom familjen till Bersbo koppargruva. Där blev släkten kvar till tidigt 1900-tal.

7
Riksarkivet Marieberg / Rekryteringshandlingar
« skrivet: 2018-03-02, 09:57 »
Hej! är det någon som har funnit något i Bergskollegiums arkiv som rör rekrytering av gruvarbetare, deras kunskap, bakgrund osv..? Ja det vi kallar för CV idag. Har en anfader som kom från Tyskland och stod på Bergskollegiums kontor den 22 juni 1768. Varför är min fråga? Kom han dit på eget initiativ eller rekryterades han? Hur i så fall och vilka dokument kan jag leta bland om jag vill hitta hans rekryteringsärende?

Han finns i protokoll mm. där det står: Uppå skedd anmälan af Herr Kungl. Rådet Schröder beviljas de Saxiska grufarbetarna....
En (advokatfiskal ?) Dan. Lithander skriver kvitto den 23 juni efter befallning. Dessa två män, Lithander och Schröder nämnes i dokumenten och har med ärendet att göra, men det säger inget om vad som skett innan min tyske anfader Carl Friedrich Lehman kommer till Bergskollegiums kontor. Var letar jag?

8
Key / SV: Key
« skrivet: 2018-02-25, 15:12 »
Tack Bo!
Då ska jag se om jag kan få tag i den boken, och den sidan 32. Johan Keys porträtt vore också intressant. Har han koppling till andra bruk förutom Fredriksbergs gruva i Småland? Om han har någon roll i Bergskollegium vore också intressant.

9
Key / SV: Key
« skrivet: 2018-02-25, 10:23 »
Jag söker Johan Key, delägare till Fredriksbergs gruva (även Lindefors bruk) i Fröderyd, Småland. Den aktuella tiden är 1768-1776.

10
Tack Ulf!
Vi har kartlagt en del runt vår anfader Carl Friedrich Lehman. Både hans födelse och liv i Tyskland, före hans resa till Sverige och resten av hans liv på Svensk mark.

Det som jag har fastnat i är : Varför kommer han till Bergskollegium den 22 juni 1768? Vem i Sverige visste att "reste runt i sin profession att arbeta i bergsgruvor" som det står i dokument ?
Jag skulle så gärna vilja veta mer om hur rekrytering, korrespondensen mellan länderna gick till?
Carl Friedrich kom till Sverige med sin hustru och fem barn. Även kompanjonen Arnold Christian Brachmann kom samtidigt. Alla finns i Bergskollegiums protokoll.
Men jag finner inget om rekryteringen och vet inte längre vart jag ska leta. Inte heller personalen på Riksarkivet. Tack för dina rader Ulf! /Karin

11
Tack Brattis!
Vet du om Graves sätt att rekrytera/kontakten med Tyskland finns dokumenterad på något sätt? Det är ju tillvägagångsättet som jag söker, brev, människor som reste i just det syftet att leta kompetent arbetskraft osv...
Johan Key, är intressant! Har du mer info om honom? Porträtt kanske?
Johan Key är dopvittne till Carl Friedrich son Clas Lehman. Ägarna till Fredriksbergs gruva deltog i dopet och Carl Friedrich son fick sina namn efter herrarna! Se bild, dopboken, 1770, Fröderyds församling!
Tack för info och ditt svar!
Karin

12
Hej!
Tack för ditt svar! Vår anfader Carl Friedrich Lehman(n) rekryterades till Fredriksbergs gruva i Fröderyd Småland 1768. Carl Friedrich och hans gruvarb. kollega Arnold Brachman kom till Stockholm och Bergskollegiums kontor den 22/6 1768. I Bergskollegiums arkiv finner vi ärendet i protokoll, kvitton mm. Min önskan är att veta mer om rekryteringen, hur informationsflödet mellan Tyskland och Sverige var ang. utveckling, behov av kunskap mm. Carl Friedrich Lehmans och Arnold Brachman styrka var, som det står i handlingar "de är särskilt skickliga inom ortarbeten". Jag har kontakt med Yngve Axelsson på Jernkontoret, han tittar på rekrytering från (södra) Tyskland men under tidigare 1700-tal. Jag tror det finns mycket att forska i när det gäller gruvutveckling, metoder och då i den saken utbytet mellan Sverige och Tyskland under 1700-talet. Mycket finns att hitta i Bergskollegiums handlingar. Men är det någon mer än Nils Stedt som forskat och sammanställt historiken? Stedtska arkivet som också finns på Riksarkivet. Bersbo koppargruva blev Lehmans nästa arbetsplats tills han dog 1785. Ytterligare 5 generationer gruvarbetare Lehman blev det dessutom, och vi är kvar ännu i Sverige.

13
Hejsan!
Finns det någon som har fördjupats sig i Tyska bergsmäns profession och kunskap, som behövdes i Sverige under 1700-talet? Det kan vara Bergskollegium som har rekryterat men även andra som har värvat tyskar till de gruvor runt om i Sverige.

14
03 - Hur hittar jag... / Bergskollegium och rekrytering
« skrivet: 2018-02-14, 22:28 »
I Bergskollegiums arkiv har vi funnit vår Tyska anfader Carl Friedrich Lehman. Han har kommit till Bergskollegium i Stockholm, 1768 för att senare hänvisas till Fredriksbergs gruva i Fröderyd, Småland. Det är en Advokatfiskal Dan. Lithander som har skrivit Bergskollegiums protokoll. Vet någon var man i Bergskollegiums arkiv kan hitta något som berättar om rekrytering av utländsk arbetskraft? Hur gick det till, och var borde jag leta efter information om min anfader Lehmans anledning till, att han stod på Bergskollegiums kontor i juni 1768?

Sidor: [1]