ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - J Skog

Sidor: [1]
1
02 - Tips och råd / Lokalisera gårdar på karta
« skrivet: 2021-01-03, 23:08 »
När jag släktforskat härs och tvärs i kyrkböckerna dyker alltjämt gårdsbeteckningar upp, t.ex. som nu senast Gundbo n 3 i Alfta socken. kring ca 1900.

Numer benämns ju platser vanligen efter fastighetsbeteckning, vilket jag inte är helt bekant med hur man söker fram. Går ju att genom t.ex. Hitta.se se vad en viss fastighet har för beteckning men mig veteligen går det inte att söka efter denna.

Hur bär man sig egentligen åt för att placera ut en gård på en mer nutida karta, eller åtminstone hitta den på äldre kartor?

Lantmäteriet har en tjänst man kan söka efter historiska kartor, men är inte helt bekant i hur man med hjälp av dessa kan placera ut en gård.

Gjorde en sökning på Gundbo och fick upp tre olika kartor, bl.a. två som nämner "laga skifte":

https://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/searchresult.html?mapTypeSelected=false&mapType=&countyLMS=V&parish=1&village=9&yearMinLMS=&yearMaxLMS=&surveyor=&taskLMS=&firstMatchToReturnLMS=1&archive=LMS

Tyckte dock det känns väldigt rörigt. Hur kan man utgå från dessa kartor på ett effektivt sätt?

2
Tack det var ett bra tips. Jag ska ta upp frågan med dem.

3
Tack Anti för svar.

Tror tyvärr inte jag blev så mycket klokare på boken med gårdar nör jag fick tag på den på biblioteket. Kanske är en gammal benämning på gårdar som gjordes om på senare tid. Tveksamt om det rör sig om fastighetsbeteckning.

Ska jag vara ärlig så är jag väldigt osäker på hur man namngav och numrerade gårdar förr i tiden. Många gånger under min släktforskning har det förekommit gårdar som delats in i siffror, ibland är det ingen indelning alls dock och ibland verkar den ändras fram och tillbaka mellan husförhörslängderma, trots att det inte ser ut som de flyttat.

4
Allmänt / "Transtrand nr 21" m.m., Transtrand kring 1780-1800
« skrivet: 2020-05-10, 01:16 »
Har genom släktforskning hittat enstaka rötter som kommer från Transtrands församling i Dalarna. Har inte kommit längre bak än till ca 1750, varav en person Margaretha Jansdotter född 1786-11-17 i Transtrand sedemera flyttade till Alfta församling.

Fadern Johan Swärjare (Larsson) föddes troligen kring 1750 och modern, Elin Andersdotter föddes troligen 1747. Inte kunnat utläsa var dessa är födda dock.

Margaretha föds till Transtrand nr 21, varav föräldrarna huserat i Transtrand nr 20 dessförinnan.

Kanhända att jag tolkar sifferbeteckningarna fel, men vad jag funderar på är om det går att ta reda på var dessa fastigheter eller byggnader finns eller fanns, då det ju är över 200 år sedan.

Transtrands församling verkar ju ha förändrats och brytits loss mellan åren dessutom.

Kommer själv att passera både Transtrand och Sälen senare i år är tanken och hade varit intressant att veta innan.

5
Bollnäs / SV: Bollnäs AI 2a BILD 105/Sid 90
« skrivet: 2020-01-25, 14:01 »
Säker på att det är ett F i början där? Tycker mer det ser ut som ett L eller S, men jag ska inte säga säkert, därför jag hojtade till här.

Kan man tänkas hitta dem i böcker med obefintliga?

6
Bollnäs / Bollnäs AI 2a BILD 105/Sid 90
« skrivet: 2020-01-25, 05:54 »
Söker lite läshjälp för denna Karin Pålsdotter, född 1689 i Hanebo (X).

Boendes i Fantsjön till ca 1765 när hon flyttar med ena sonen Olof Jonsson till Edstuga , för att därefter 1772 ta sig vidare till en plats jag inte riktigt kunnat tyda säkert. Möjligen Källåsen n 6, men lyckas inte hitta någon Karin eller Olof där.

Ska också ha flyttat till Freluga n 1 ca 1769, men där lyckas jag inte hitta någon av dem.

Vad kan det vara för plats, eller kanske församling, egentligen?


7
Ser lovande ut det där. Stort tack måste jag säga för vägledning :)

8
Tack så mycket för återkoppling :)

Jag kikade enligt tips även på Transtrands församling för respektive födelsebok, tyvärr lyckades jag inte hitta någon Maria, Margta eller Margaretha med Johan, Jan eller Jon som far.

Födelseåret bör stämma för hon anges enligt Alfta F:3 (1861-1888) bild 34 (103) som 78 år vid dödsfallet 1865-12-12. Har varit med om att födelseåren varit felaktiga något eller några fåtal år bakåt eller framåt, framförallt i äldre kyrkböcker.

I flyttningslängderna från perioden kom också förvånansvärt många från Lima.

Appropå den där gården utanför Galven. Har för mig att när personer kommer från andra församlingar nämns dessa enbart som församlingsnamnet, medan kommer de från samma församling anges sidnummer (pagina). Kan vara ett undantag som bekräftar regeln å andra sidan.

Detta var mig i varje fall en svår nöt att knäcka.

Det där med vigselbevis, syftar ni på E I:1 bild 20 b (13)?

9
Hej
Har kommit en bit bakåt i min släktforskning men fastnat på en ana, Martha/Margaretha Jansdotter som ska vara född i Lima församling 1787.

Hon kom till Alfta församling (Önneberg socken) någon gång i början av 1800-talet eller tidigare.

Sista spåret bakåt är denna (rad 8):

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0030346_00100


Här är den näst sista bilden från församlingsboken i Alfta (finnes på rad 2) innan hon går bort:

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0030367_00083


Har sökt efter henne i Limas födelsebok kring 1786-1788, utan resultat. Hittade en "Marina Jansdotter" född 1786 men vidare forskning visade att hon blev gift i samma församling (Bu socken).

Även skummat igenom flyttningslängderna för 1787-1810 om hon kunde tänkas dyka upp där någonstans.

Är jag helt ute och cyklar tro? Finns mig veterligen inga Lima socknar i Alfta församling.

Tips och råd på hur man ska gå vidare tas tacksamt emot. Har jag nu anor i norra Dalarna vill jag gärna bekräfta detta.

10
Har försökt hitta en möjlig fader, eller möjliga fäder till två barn födda 1890 respektive 1895. Har kunnat följa både moder och barn i fråga.

Modern Märta Maria Rönnqvist föddes 1872 till Fjäle i Bollnäs församling.

1890 föddes första oäkta barnet Anna Katarina i Mo församling (X).

1895 föddes andra oäkta barnet Bricken Maria i Bollnäs församling

samma år flyttar Märta till fattiggården i Säfersta i Bollnäs församling och avlider 1904 i lungsot.

1905 kommer Anna Katarina till en fosterfamilj i Bro i Bollnäs församling, anges som J Svärds gård.

1906 kommer Bricken Maria till en fosterfamilj i Stocksäter i Bollnäs församling, hon emmigrerar sedemera 1913 till Amerika.


Gjorde nyligen ett besök i Bollnäs kommun för att forska titta i deras arkiv där de hade äldre böcker med anteckningar från fattigvården kring 1895-1905 men kunde inte finna någon möjlig fader angiven till något av barnen.

Vet inte om möjligheten att hitta något i eventuellt domstolsarkiv finns, då det som jag förstått är svårt att hitta fäder kring just den tidsåldern?

Domstolsarkivet kring Hälsingland verkar välidigt omfattande dessutom och är inte digitaliserat i dagsläget.

Finns det några andra vägar att gå eller får man helt enkelt anta att barnen förblir "faderlösa"?

11
En fundering kring adoptioner i "nutid". En person som föddes på 1950-talet då modern vistades cirka 6 månader i dennes födelseförsamling, hur tätt inpå en födesel respektive moderns avflytt från församlingen borde en adoption kunna ske egentligen? Antar att det tar några veckor för allt pappersarbete? Eller kanske var annat på den tiden?

12
09 - Fader okänd / SV: Fader okänd sökvägar bortom dombok?
« skrivet: 2019-05-23, 00:09 »
Hon avled i Bollnäs församling, på fattiggården i Säfersta (Säversta), 1904. Växte upp i Fjele utanför Bollnäs, sen när pappan gick bort 1889 bodde hon kvar där tills hon hamnade på fattiggården 1895. Har inte noterat något yrke på henne dock. Kan ha missat noteringar i kyrkböckerna.

Verkar generellt vara sparsamt digitaliserat när det gäller domstolsarkiv förutom en del bouppteckningar, åtminstone i de län jag tittat, Gävleborg och Västernorrland

13
09 - Fader okänd / SV: Fader okänd sökvägar bortom dombok?
« skrivet: 2019-05-22, 15:42 »
Det var det jag antog. Kan ett sådant fattigbevis ha arkiverats någonstans? Jag kan väl anta att det dock inte digitaliserats i samma omfattning som kyrkoböcker.

14
09 - Fader okänd / SV: Fader okänd sökvägar bortom dombok?
« skrivet: 2019-05-22, 15:11 »
Känns som jag får anta att fadern får förbli okänd i detta fall. Det kanske inte är helt ovanligt att släktforskning haltar på grund av det, i alla fall under andra delen av 1800-talet.

Jag läste en annan tråd kring ämnet Fattigvård. Tydligen så övertog kommunerna detta efter ca 1862.

Borde ju vara intressant för de som bekostar fattigvården att identifiera en far till barnet, eftersom båda i detta fall befann sig på fattiggården tillsammans med modern. De tillför ju ändå en extra börda på gården. Läste ju om det i Reuterswärds bok att sockenstämman kunde förbjuda att t.ex. fäder tog sig an sina döttrar och dennes oäkta barn då de ansågs ge för stor börda för hushållet och bli en fråga för ev fattigvård. Därav var det mer angeläget att hitta den som var skyldig till det oäkta barnet. Minns dock inte om det var innan 1862.

Däremot, om jag inte minns fel, så hamnade båda flickorna i två olika fosterfamiljer samma år eller året efter modern avled. De var då 13-14 respektive 8-9 år gamla. Den äldsta arbetade nog som piga i början. Hur denna fördelning gick till framgår ju dock inte i kyrkoboken i fråga. Tänkte om detta kanske finns att tillgå via kommunen.

15
09 - Fader okänd / SV: Fader okänd sökvägar bortom dombok?
« skrivet: 2019-05-22, 13:48 »
Det lät som ett väldigt osäkert år att få fram uppgifter från som du säger.

Jag fick ett väldigt snabbt svar från Örnsköldsviks kommun som gått ihop med tidigare Anundsjö landskommun där två av flickorna föddes.

Den flickan (f 1924) har de kunnat identifiera en far men den andra flickan (f 1921) har man av någon anledning inte hittat någon sådan. Vet inte om lagen inte hunnit komma igång riktigt än eller vad det kan ha för orsak, eller om fadern försvunnit spårlöst. Jag antog att det var något man inte lade locket på utan att ha fått någon att ge sig till känna.

Nu bodde ju alla fäder till moderns barn, äkta som oäkta, i samma församling och by också tror jag till och med.


Gällande de okända flickorna i Gävleborg (f 1890 och 1895 respektive) känns som det ska vara rena turen om man hittar en stämning i en dombok från tiden innan 1918.

Tittade ju som sagt på en rad bouppteckningar från berörd tid (1904-1906) men kunde såvitt jag såg inte hitta någon bouppteckning för modern. Hon var ogift och hann aldrig flytta ihop med någon man då hon avled redan 1904. Hon avslutade sitt liv på fattigården. Och det är det jag funderar på om det kan vara en orsak till att bouppteckning saknas. Hon lär ju inte haft några tillgångar...

16
09 - Fader okänd / SV: Fader okänd sökvägar bortom dombok?
« skrivet: 2019-05-22, 06:26 »
Tack för svar.

Tittade i boken "Fader okänd" under gårdagen och verkar ju som att personer födda efter 1918 är lättast att hitta om fadern är okänd, samt före 1860-talet.

Är lite osäker på hur många domböcker man bör få avfotograferade dock. Som jag kunde utläsa var det inte säkert att målet, om alls, togs upp för samma år som det oäkta barnet föddes.

En tanke var ju att titta i Bouppteckningar. Gjorde ett försök för 1905 och 1904 (modern avled i december 1904 i lungsot). Möjligt att jag missat något namn men nog gjordes väl bouppteckningar på alla avlidna? Modern var skriven på socknens fattiggård vid sin död.

Så tillvida man inte ska titta i någon annan källa i det fallet?

17
09 - Fader okänd / Fader okänd sökvägar bortom dombok?
« skrivet: 2019-05-21, 12:22 »
Har tre barn, alla döttrar, som har okänd fader och inte framkommit genom de vanliga kyrkböckerna. Står ingen far angiven i respektive födelsebok och har försökt urtyda någon möjlig far i förhörslängderna.

Man ska ju eventuellt kunna hitta något om man tittar i domböckerna, men endera har man inte scannat alla erforderliga böcker eller så finns dessa på annan sökväg.

Gäller två flickor med samma moder men möjligen två olika fäder
Anna Katarina Skog (f. Rönnkvist)
1890-10-21 Mo (Gävleborg)

Bricken Maria Rönnqvist
1895-05-29 Bollnäs


Samt en flicka född
Ingrid Mary Kristina Viklund (f. Backlund)
1921-10-09 Anundsjö


Lyckas inte hitta några domböcker för berörda år och församlingar/län (1890+95, Gävleborg, 1921 Anundsjö/Västernorrland)

Finns det några alternativa vägar man kan gå? Har bara sökt genom SVARs arkiv. Vet inte om Akriv Digital kan vara mer kompletterande? Eller om man får anse det som ett frågetecken vem fadern kan vara?

18
Säfsnäs / Säfsnäs F:3
« skrivet: 2019-05-18, 20:34 »
Hej,
Jag hittar i dödboken Säfsnäs F:3 som nmner en dödsorsak som ser ut att läsas som
"Ålders bränd"

Läste några andra rubriker kring "bränd" som dödsorsak. Ska man anta att det är någon som dött av feber och ålderdom?

19
Bollnäs / SV: Bollnäs AI:1: P. 237
« skrivet: 2019-04-06, 12:33 »
Tänkte jag skulle försöka återknyta till hennes födelseår.

Fick tag på ett exemplar av "Släktbok för Bollnäs finnskog" av Sven-Erik Sundqvist förut. Där anges ju Karin Staffansdotter som född 1684, vilket många publicerade ansedlar tycks ha gått efter

http://www.lofstrand.se/p065c2ad7.html

http://kimsjo.eu/dis/sv/less/000/001/231.htm

Men som på den andra bilden (Bollnäs AI:2a P. 172) anges ju inte 1684 som födelseår utan 1664.

Är lite sådär med att ifrågasätta publicerade verk, men är noga med att kolla originalkällor innan jag fastställer någon fakta. Tycker inte det är så svårt att utläsa 1664 där...

20
Bollnäs / SV: Bollnäs AI:1: P. 237
« skrivet: 2019-04-06, 12:22 »
Se där, jag börjar lära mig det här tror jag.

Men jag blir lite förvirrad kring att det i första familjen är två Karin, vad menar man med "dotter hustru" Karin? Jag misstänker att hon vid tidpunkten är gift, men var är karln hennes? Om han redan är omkommen vid tidpunkten borde väl hon anges änka antar jag.

21
Bollnäs / SV: Bollnäs AI:1: P. 237
« skrivet: 2019-04-05, 18:22 »
Det jag kunnat utläsa ur första bilden (Bollnäs AI:1 P. 237)

sold. fri ??? änkan? H.Karin??

dotter  hustrun Karin
söner Lars Jansson
Johan Johansson/Jonsson

utfl? sold ??? Larsson frik.
Hustrun ??? Matsdr.
Sönder Matts
Lars

------------

22
Bollnäs / Jan Jansson, f 1711, Källåsen, Bollnäs (X)
« skrivet: 2019-04-04, 14:30 »
Har försökt hitta Jan Jansson, född 1711 i Källåsen, Bollnäs, enl Bollnäs AI:2a: p. 174, rad 1.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0030538_00190#?c=&m=&s=&cv=189&xywh=313%2C45%2C1591%2C996

Men påträffas ingenstans vad jag kan se i födelse och dopboken för Bollnäs C:1. p.70-74 under 1711.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0030605_00077#?c=&m=&s=&cv=76&xywh=392%2C-523%2C4211%2C2721

Hur kan det komma sig? Finns inga andra församlingsindelningar på den tiden för finnskogarna i Bollnäs.

23
Bollnäs / Bollnäs AI:1: P. 237
« skrivet: 2019-04-04, 11:59 »
Försöker bekräfta källan till en Karin Staffansdotter, som enligt denna (http://kimsjo.eu/dis/sv/less/000/001/231.htm) ska vara född 1684 i Bocksjön i Bollnäs.

Bollnäs AI:1: P. 237

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0030537_00158


Hänvisas i källan till
Bollnäs AI:2a: P. 172

Där hittar jag på rad 3 vad jag tror är Karin, men hon anges som jag kan utläsa född 1664, alltså tjugo år innan angivet i länken.

Försökt gå längre bak och därför jag hamnade på Bollnäs AI:1: P. 237

Någon födelsebok finns inte från den tiden så kan inte styrka på annat sätt.

24
000 Osorterat / Hur fungerar adoption på 1900-talet?
« skrivet: 2019-03-28, 21:09 »
Har dykt upp ett par personer min släktforskningen som blivit adopterade. Under tidigare delen av 1900-talet stod det dock bara fosterbarn, och tydligen hade det att göra med arvsrätt.

Det jag funderar på är hur det fungerade på 40-50-talet rent praktiskt. Har en person som föddes i en församling men först efter cirka 2 år skedde enligt födelseboken själv adoptionen. Fick idag en kopia på berörd kyrkbok för mamman till berörd person. Enligt landsarkivet ska mamman ha flyttat ensam både till och från församlingen. Flytten från skedde innan det adopterade barnets 2 års-dag, alltså innan barnet adopterades rent formellt. Hade antagit att barnet skulle omnämnas i utflyttningsboken.

Adoptionsfamiljen bodde väldigt långt därifrån dessutom. Fanns det barnhem eller omplaceringshem eller liknande på den tiden? För jag antar att barnet inte bodde kvar hos mamman. Eller hur fungerar det rent praktiskt?

26
09 - Fader okänd / SV: Fader okänd, barn född 1890
« skrivet: 2019-03-24, 23:00 »
Hon kanske hade pigtjänst i Mo. Så himla långt från Bollnäs är det ju inte. Kanske modern hade någon släkt där.
Hos Arik Digital kan man beställa fotografering av domböcker.
Du menar sådant som inte är digitaliserat än? Hade kunnat vara något. Vad kan det röra sig om för kostnader i så fall?

27
Gjorde ett försök att utveckla min förfrågan till landsarkivet igen, kanske var dumt att det var samma handläggare som tog hand om fallet. Blev sedemera hänvisad till ett förtydligande av just den paragrafen du nämner om att personen kan antas lida men.

Eftersom handläggningen tog över nio veckor så kunde jag tänka mig att en ny förfrågan resulterat i samma väntetid.

Har i överklagandet försökt förklara avsikten och bakgrunden till att få ut uppgifterna, och att det finns ett till adoptivbarn i släkten som tog kontakt med oss i vuxen ålder bl.a. och som jag antar är ett av de två barn som maskerats. Nu är jag dock osäker på om ett överklagande i sig blir en allmän handling, eftersom jag nämner både namn och födelsedata på både levande och bortgångna personer. Detta för att förtydliga och bevisa eventuella kopplingar, om det nu kan underlätta.

Dessutom ska min pappa tydligen ha känt till ett eventuellt halvsyskon, men av någon anledning har någon kontakt aldrig funnits med i bilden. Vet inte om det varit ömsesidigt. Någon annan känner inte till, eller vill inte berätta något om det här, vilket är lite synd.

28
Jag utgår från att din farmor inte längre är i livet.

När arkivpersonal gör en sekretessprövning är det 22 kapitlets 1§ i offentlighets- och sekretesslagen som ligger till grund för beslutet att lämna ut eller sekretessbelägga begärd folkbokföringsuppgift:
”Sekretess gäller för uppgift om en enskilds personliga förhållanden, om det av särskild anledning kan antas att den enskilde eller någon närstående till denne lider men om uppgiften röjs”

I detta fall har man således gjort bedömningen att de utomäktenskapliga(?) och adopterade barnen eller någon närstående till dem kunde antas lida men av att du fick upplysningar om dem.

Olika arkiv gör olika bedömningar i liknande ärenden – det är väl känt och det har jag själv erfarit. Ofta räcker det med att kontakta arkivet igen, berätta närmare vem man är och varför man söker uppgifterna. Om beslutet inte ändras kan man överklaga det.

Arkiv som med hänvisning till sekretesslagen inte låter dig ta del av begärda handlingar eller delar av dem, är enligt samma lag skyldiga att informera dig om hur du överklagar deras beslut. Om du inte fått denna information kontaktar du arkivet och begär den.

Offentlighets- och sekretesslagen:

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/offentlighets--och-sekretesslag-2009400_sfs-2009-400
Måste fråga, har du fått lov att överklaga beslut från Riksarkivet någon gång i samband med din släktforskning? Alltså kring uppgifter nyare än 70 år.

Fick det erbjudandet men funderar på om det öht kan leda till nånting. Vet inte om barnet i fråga lever idag men tror att vissa i min släkt har viss kännedom att personen finns eller funnits. Är just inte säkert att personen i fråga vill ha kontakt med sin biologiska släkt. Det ör omöjligt att säga. Den andra utomäktenskapliga personen har ju aktivt sökt upp sin biologiska släkt och vi har relativt god kontakt. Om det kan ha någon betydelse vid överklagan...

29
Får bli till löning i så fall. Men det finns en hel del rötter därifrån, och även från finnskogarna bortåt Malungshållet.

30
Hoppsan, det finns alltså en släktbok över finnförsamlingen? Har du någon mer information kring den här boken? Tänkte om jag kan ta del av den via biblioteket.

Tack för era svar förresten, har jag glömt säga.

31
Jag tycker mig ha kollat igenom födelseboken ett antal gånger, såvida inte födelseåret är felaktigt. Har ju iofs träffat på ett ett antal "småförsamlingar" som personer hoppar mellan, såsom Katrineberg och Annefors. Rätta mig gärna om jag är ute och cyklar, men Vittsjön är så vitt jag förstått en del av gamla Annefors bruk, som ska ha någon koppling till Finnmarkerna.

Men dessa mindre församlingsdelar har jag inte hittat kyrkoböcker förrän början på 1800-talet... Såvida detta inte rör sig om en helt annan församling.

32
Söker identifiera födelseort för Barbro Persdotters make Jan Johansson/Jansson, född 1711 jan, avliden 1773 i Vittsjön, Bollnäs (X)

hustrun Barbro och deras barn är alla födda i Vittsjön (Hwittsjön) men tycker inte det ser ut att stå samma ort på Jan Jansson. Dessutom har jag inte påträffat honom i födelseboken för Bollnäs (X) för angivet födelseår.

Påträffas i husförhörslängd först ca 1743-44, därförinnan är hans placering okänd.

Detta kommer ur SVAR. Vet inte om det går att få ur bättre upplösning på bilden från AD?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/F0010031_00187

33
09 - Fader okänd / SV: Fader okänd, barn född 1890
« skrivet: 2019-03-21, 12:31 »
Tillägg till detta. Har försökt hitta information i räkenskaper och bland domarkivet men tyvärr ligger födelseåret 1890 utanför dessa böcker.

Det som gör mig konfunderad är varför hon anges född i Mo församling (X) och sedan omnämns i husförhören i Bollnäs församling (X).

Kan det finnas någon förklaring till detta? Det är ju ändå en avsevärd sträcka mellan Mo och Bollnäs.

34
Anundsjö / SV: Läshjälp Solberg, Anundsjö, 1922
« skrivet: 2019-03-21, 08:59 »
Stort tack. Noterat och klart.

35
Anundsjö / Läshjälp Solberg, Anundsjö, 1922
« skrivet: 2019-03-20, 11:38 »
Någon som kan tyda den väldigt dåligt textade anteckningen inom rödmarkerat område?


Solbergs kyrkoarkiv
Församlingsböcker
SE/HLA/1010182/A II/1
1922-1932

BILDID: F0014647_00135
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/F0014647_00135


36
09 - Fader okänd / Faderskap termer
« skrivet: 2019-03-20, 09:41 »
Har hittat termer i en födelsebok från 1900-talet där det anges datum för diverse händelser innan och efter födseln. Barnet i fråga adopterades sedemera bort så undrar om dessa anteckningar är typiska för sådana förhållanden. Modern var ogift vid tillfället. Den angivna fadern har jag inte kunnat identifiera.

3 månader innan födelsedatumet står "Lagst. erk."

Och en dag efter födseln står något som ser ut som "Anm. t. barnav."

Barnet adopterades bort enligt samma anteckningar lite drygt 1 år senare, några dagar innan modern sedemera ingick äktenskap med en annan man (inte far till barnet).

Vet inte om modern i praktiken tog hand om barnet tills dess att själva adoptionen genomfördes, eller om barnet placerades på barnhem eller dylikt under tiden. Tänkte eftersom det står något om barnavårdsnämnd (?) inkopplad. Antar att det var tvingat att genomföras för att vigseln skulle kunna äga rum.

37
09 - Fader okänd / Fader okänd, barn född 1890
« skrivet: 2019-03-17, 23:29 »
Har sökt förjäves genom husförhörslängd och födelsebok efter fadern till

Anna Katarina Skog (f Rönnqvist)
*1890-10-21 (Mo (X))
+1954-03-02 (Alfta (X))

Står enbart modern i födelseboken

Märta Maria Rönnqvist
*1872-12-19 (Bollnäs (X))
+1904-12-01 (Bollnäs (X))

Referenser (Riksakrivet SVAR):

Födelse- o dopb. (1884-1894) (Mo (X))
SE/HLA/1010125/C/7: P. 56

Husf.längd (1886-1890) (Bollnäs (X))
SE/HLA/1010020/A I/26 b: P. 275

Husf.längd (1891-1895) (Bollnäs (X))
SE/HLA/1010020/A I/27 b: P. 297

m.m.

Har stött på ett liknande problem tidigare men fadern angavs sedan i en senare volym av husförhörslängderna för den församlingen. Har dock inte stött på någon sådan anteckning i detta fall.

Modern Märta var hela tiden skriven i Bollnäs (X), men födde av någon anledning dottern Anna i Mo (X). Fick även en till u.ä. dotter;

Bricken Maria Rönnqvist
*1895-05-29 (Bollnäs (X)
+ ??

Jag misstänker att man kan hitta något i bouppteckningar men osäker på i vilket spann man ska börja leta. Vad för andra vägar kan man ta för att kunna hitta en möjlig fader till Anna Katarina?

38
Tack så mycket för svar.

När man tänker rimlig tid, skulle det då antas vara inom i varje fall 8,5 månad efter makens död (även om förlossningar naturligtvis kan dra ut på tiden något så är det nog knappast så stora mariginaler...)

39
God eftermiddag,
Har inte lärt mig funktionen av alla underrubriker på forumet så om detta är helt uppåt väggarna får ni gärna påtala detta.

Har en fundering kring det här med oäkta barn. Har stött på ett par sådana i min släktforskning, tyvärr har fadern bara angetts i enstaka fall.

Har en situation i en familj där modern födde familjens sista barn någon månad efter att maken avlidit i Spanska sjukan. Det här var på 1910-talet. Räknas barnet då ändå som äkta?

Tänker hur det är under 40 och 50-talet, om maken (och biologiske pappan) avlider innan barnet föds, blir det ett oäkta eller äkta barn i sådant fall?

40
Har nu skickat ett svar till Riksarkivet, lite mer utförligt, berättade även om syfte och att jag kände till det som troligen är det andra barnet i fråga. Vet inte om det nu kan hjälpa till, annars är det väl överklagan som gäller, huruvuda detta nu ger något resultat, eftersom jag inte vet säkert vilket barn i ordningen det gäller...

41
 Tack så mycket för svar.

Jag fick just sekreteslagen hänvisad till med följande tillägg:

"Detta är ett tjänstemannabesked som inte går att överklaga. Önskar du ett överklagbart myndighetsbeslut ber jag dig återkomma till mig med en sådan begäran."

Nu vet jag inte om dessa barn ev har samma far. Vet inte om det kan hjälpa att svara med att jag troligen vet vem barn 1 är och bifoga uppgifter om detta barn.

I samband med min pappas begravning ska en okänd kvinna dykt upp, enl min mor, som man antas var en halvsyster till honom fast frånå hans pappas sida. Jag börjar misstänka att det kan vara på ett annat sätt i och med denna upptäckt..

42
Hej,
Begärde för ett antal veckor sedan ut kopia på personakt för min farmor som nu damp ner i inkorgen.

Känner till att hon haft 3 barn sedan tidigare samt ett barn född 1954 som adopterades bort. På personakten syns dessa tre barn, men man har även maskerat över två rader, alltså två barn. Jag kan anta att den ena raden är det barn som adopterades bort, men det andra (eller första) har jag ingen aning om.

Man hänvisade till sekretesslagen i detta fall, så jag antar rimligen att barnet i fråga är född 1949 eller senare. Kan det vara så enkelt?

Jag vet inte hur stor möjligheten är att hon fått ett barn mellan 1954 och 1956 när hon gifte sig och fick sitt första barn inom äktenskapet, men jag antar att jag inte ska utesluta detta.

Men jag vet inte hur jag ska gå till väga för att kunna hitta barnet i fråga. Kan ju anta att även detta barn adopterades bort och därför hamnar under sekretess, eftersom övriga barn inte är maskerade.

43
Ett hjärtstopp kommer nog väldigt sällan utan känd orsak - idag. För 70 år sedan och tidigare var det inte ovanligt. För en person som avled för 70 år sedan finns eventuellt mer information i medicinsk journal.
Du har en poäng där. Jag ska se om jag kan hitta någon ev. journal kring detta.

Tack för upplysning kring dödsorsak i varje fall.

44
Hjärtförlamning är ju inte ovanligt att se som dödsorsak i dödböcker från senare 1800-tal och tidigt 1900. Det kan inte betyda annat än hjärtstopp, hjärtat slutar fungera. Längre tillbaka var det nog vanligare att man skrev slag.
Var det ovanligt att ev bakomliggande orsak skrevs till i dödböckerna? Jag tänker att det borde bero på någonting. Ett hjärtstopp brukar väl sällan komma utan orsak.

När jag tänker slag tänker jag mer slaganfall, fast det kanske benämns just slaganfall i sådant fall?

45
09 - Fader okänd / Fader i utland? Försvunnen? Felaktig?
« skrivet: 2019-03-13, 20:32 »
Har försökt hitta en biologisk far till en bortadopterad släkting (ana heter det kanske mer korrekt?).

Erhållit en kopia på personakt där en far anges med födelsedatum på 1920-talet men den här personen finns verkligen ingenstans, inte i dödboken, Sveriges befolkning, m.m.

Av namnet att döma antar jag att personen kan ha kopplingar till Finland, men kan det vara så att fadern anges även om denne inte är folkbokförd i Sverige?

Osäker på vad som gäller ang att publicera namn här för så pass sen tidsålder därav uteblir namnet tills jag vet vidare information om vad som gäller.

46
Hej,
Jag fick ta del av en personakt för en kvinnlig släkting som omkom på 1950-talet. Anges kort och gott "hjärtförlamning" som dödsorsak.

Har sett att denna fråga ställts i omgångar men att det ofta funnits en kompletterande orsak till detta. Något sådant finns inte i detta fall.

Nu blev hon inte ens 70 år så man kan ju fundera på vadan som hänt. Det händer ju att folk avlider av plötsligt hjärtstopp, t.ex.

Eller visste man helt enkelt inte orsaken?

47
Efterlysningar Kanada-emigranter - Queries / Wiklund / Viklund
« skrivet: 2019-03-04, 14:25 »
Försöker med blandade resultat lokalisera släktingar som emmigrerat och spritt sig i Kanada efter 1950-1951.

Ingrid Mary Kristina Viklund (f. Backlund)
* 1921-10-09 - Anundsjö (Y)
+ Mellan 2002 och 2018 - Barrhead, Alberta, Canada (Troligen)

maken
Olof Arvid Viklund
* 1922-09-01 - Björna? (Y)
+ 1978 - Barrhead, Alberta, Canada

Senaste folkbokföringen är satt till 1951 i Sverige, därefter finns de inte med, så de har flyttat till Kanada någon gång mellan 1951 och 1960.
1980 angavs en adress till Ingrid i Kanada på bouppteckningen till hennes mor.

De fick 6 barn, 3 i Sverige, varav minst 3 har lämnat in.

En dotter,
Ingrid Carola Viklund
* 1946-04-02 - Björna (Y)

Ska ha gift sig med
Jack Champagne
* ??

Och fått minst ett barn därefter
Jason Champagne

Var 2002 bosatta i Toronto. Min far ska visst ha besökt dem i Toronto på 70-talet.

Vet inte om dessa lever idag.


En till dotter,
Patricia Viklund
* Efter 1951 - Canada (Troligen)

Gifte sig med
Brian Lamha

Och har fått minst tre barn. Varav en jag lyckats få viss kontakt med på Facebook, men verkar tyvärr inte så engagerad i att hjälpa mig vidare.


Har sökt på berörda personer på ställen som Find-a-Grave, samt diverse andra gravsökningssidor.
Hittade en dödsannons på Ingrid och Olof Arvids son
Kjell Arvid Viklund
* 1943-10-19 - Björna (Y)
+ 2002-06-30 - Barrhead, Alberta, Canada

Samt med hjälp av annat forum gravstenar på hans fru och son.

Även hittat gravsten för en annan son till Ingrid och Olof Arvid
Sven Christer Viklund
* 1947-08-18 - Västanfors
+ 1974 - Edmonton, Alberta, Canada


Facebook ger väldigt många eller inga resultat på berörda personer, så endera är dessa inte i livet eller har inte Facebook helt enkelt.

Söker därför någon annan möjlighet att komma vidare. Är ju inte lika enkelt att hitta personer som i Sverige verkar det som. Vet inte vad de har för sekretessregler.

Kanske någon som känner igen dessa namn eller har tips på var man kan vända sig?

Myherritage och de där finns ju men det är mig veteligen avgiftsbelagt. Finns en provperiod man kan köra men jag vet inte hur säkert det är att regga sina kontouppgifter och begära avslut i tid.

Sidor: [1]