ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Jimmy Dahlund

Sidor: [1]
1
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 01 november, 2009
« skrivet: 2009-07-20, 22:35 »
Någon gång i Anbytarforums begynnelse blev man uppmanad att inte ständigt skriva tack för svaren man fick, för det skulle bara bli en massa inlägg i onödan, där det då bara stod ett tack.  
Är det ingen mer än jag som minns detta?
Jag försökte vara lydig några gånger i början och inte höra av mig när jag fått en upplysning.
Detta kändes dock dumt, och snart började jag skriva och tacka för alla fina svar jag fick.
Till dem som då, för flera år sedan, svarade på mina frågor och inte fick någon respons, vill jag idag säga:
Ett hjärtligt tack!
Sylvia

2
19 Kontakt sökes / Ångest, Ruelse, Ågren
« skrivet: 2009-04-19, 00:22 »
Jag saknar släktforskarna Mona Kl?ft Carlsson och Jörgen Tollesson här i anbytarforum.
 
Jag tror att det är mitt fel att Ni inte syns i anbytarforum numera. Jag var elak och körde en kampanj mot Er som jag nu i efterhand ser som obefogad och överdriven! Jag vill att Ni återkommer! Jag börjar bli gammal och förlåtande.
 
Mvh Göran

3
När det gäller all forskning finns det två principiellt motstående förhållningssätt: konkurrens eller samarbete. Jag tillhör den utdöende skara som fortfarande hävdar att samarbete är att föredra framför konkurrens, även inom andra områden än släktforskning. De som likt mig känner större glädje i att ge än att få skall här få några tips om hur man bäst delger andra sina resultat. Det finns flera olika sätt:
 
Anbytarforum
 
Här kan man hjälpa dem som ställer frågor av olika slag, det man bör tänka på är att noga läsa frågan. Frågor av typen: känner någon till personen X ? respektive vet någon var man kan hitta information om personen X ? bör särskiljas och besvaras på lämpligt sätt. Den som inte har råd med abonnemang och CD-skivor men gärna vill veta när gammelfarfar var född blir inte tillfredsställd av svar som hänvisar till den eller den födelseboken. Vi är alla olika och jag har med stort intresse följt diskussioner om hur riktiga släktforskare går tillväga. Ska man studera källor eller utnyttja information på Internet? Det ena utesluter naturligtvis inte det andra. Själv tycker jag det är väldigt roligt att studera kyrkböcker samtidigt som jag gärna vill hitta så många släktingar som möjligt. Om någon vill ha hela släktutredningar kanske det är bättre att överväga något av de andra alternativen.
 
E-post
 
Ett utmärkt sätt att delge någon större mängd information som kanske skulle fresta på Anbytarforums servrar. Ja, jag har följt den diskussionen också. Jag anser att Anbytarforum bör vara gratis med hänvisning till att så många som möjligt skall kunna bidra med forskningsresultat, även den minsta myra drar sitt strå till stacken.
 
Nätgemenskaper av typen GeneaNet
 
Dessa är enligt min mening de sämsta sätten att delge någon sina resultat. Här blandas friskt gediget arbete med många timmars lusläsande i kyrkböcker med rena gissningar och falsarier. Problemet blir att när man hittar en riktigt dålig uppgift tappar man fortroende för de korrekta uppgifterna också. Ett exempel från GeneaNet: Jan Daniel född den 20 april 1809 - Ovansjö. I födelseboken heter han Jan David och är född 14 juli 1806 i Ovansjö (X), Hillsta. Föräldrarna var skogvaktaren Pehr Arnström och Anna Jansdotter. Det väcker ett löjets skimmer när man följer länken till forskarens hemsida där man kan läsa följande: Jag har släktforskat sedan hösten 1977. Mina kunskaper i genealogi borde vid det här laget vara nära inpå proffesionell.
 
Egen hemsida
 
Det absolut bästa sättet är att publicera sina resultat på en egen hemsida med hjälp av ett släktforskningsprogram. Jag använder MinSläkt http://www.dannbergsdata.se och tycker det fungerar utmärkt. Jag betalar endast 12 kronor per månad http://www.one.com/sv för att få denna tjusiga adress: http://www.dahlund.eu
 
Hälsningar Jimmy Dahlund

4
00 - Fosterbarn / Fosterbarn, rätt släkt eller inte?
« skrivet: 2009-03-23, 23:02 »
Min farfars far blev omhändertagen av en fosterfamilj vid 1 års ålder. Fosterfamiljen gav honom sitt efternamn. Det jag funderar över är vilken släkt ska räknas som den riktiga släkten.Efternamnet han fick har följt oss på min farfars sida hela tiden. Men ska man vara noga så borde väl det vara det namn som den biologiska mamman gav sin son vara släktnamnet.Det finns ju inga biologiska band mellan fosterfamiljens släkt och min farfars far.Hur gör man? Är det någon annan som har haft detta problem?Känslomässigt är ju detta min riktiga släkt,men biologiskt sett har jag kanske andra släktingar som jag inte känner till
MVH
Marie-Louise

5
00 - Dop / Dopvittnen som hjälp till att spåra förfäder
« skrivet: 1999-10-19, 08:27 »
Hej!
Min fm mm mf hette Erik Ersson och var född 1807 i Järnboås. Det finns två Erik Ersson i födelseboken för detta år. Den ena var son till skomakaren Erik Larsson o.h.h Stina Runberg. Den andra var son till Erik Persson o.h.h Greta Persdotter.  
 
I den andra av famlijerna heter syskonen Anna Greta, Daniel, Stina och Per. Barnen till de första föräldrarna heter syskonen Lisa och Per.
 
När Erik får barn 1831 nämns Anna Greta och Daniel som faddrar och vid ett dop 1833 nämns Stina och Daniel som faddrar. Kan jag utgå ifrån att syskonen till Erik är faddrar?
 
Har fler stött på hjälpen i såna här problem på detta sätt?

6
Hjon / Understödshjon
« skrivet: 2009-05-13, 12:34 »
Är understödshjon en synonym till fattighjon eller finns det några skillnader? Jag har bara stött på uttrycket i Värmland.
 
Hälsningar Jimmy Dahlund

7
Eskilstuna Kloster och Fors / Eskilstuna husförhör 1829-1831
« skrivet: 2009-04-28, 23:32 »
Två söner blir en!
 
När familjen Julin bor i Gamla Staden nr 56 har de följande barn:
 
Engelbrekt 1821-06-07
Angelina 1824-04-06
Heribert 1830-09-25
Eric Chleophas 1830-10-27
 
När de sedan flyttar till Fristaden nr 64 har de två sista komprimerats till Heriberth Cleophas
 
Man ser på födelsedatumens närhet i tid att något är galet, frågan är vad. I födelseboken heter Heribert inget mer men i samband med att Eric Chleophas försvinner kommer han för all framtid att heta Heribert Cleophas Julin. Kan någon lösa denna gåta?
 
Hälsningar Jimmy Dahlund

8
Valbo / Valbo födelsebok 1711-02-20--1711-03-25
« skrivet: 2009-06-05, 16:46 »
Jag behöver hjälp att tyda förkortningarna med kolon. Nr 8, 10 och 11 är faddrar till mina anor.
 

9
Idrott / Sport / Öberg, Hans """"Stöveln"""", ishockeyspelare
« skrivet: 2009-05-14, 16:56 »
Stöveln Öberg, tvåfaldig VM-guldmedaljör gick ur tiden 2009-03-09, han var min sexmänning och finns med på min hemsida http://www.dahlund.eu
Leta efter Öberg, Hans Andreas (1926-11-21).
 
Hälsningar Jimmy Dahlund

10
Dahlund / Dahlund
« skrivet: 2009-04-02, 22:16 »
Jag hade tänkt starta en släktutredning över släkterna Dahlund i Valbo socken i Gästrikland. Det finns flera olika släkter med namnet Dahlund i Valbo men det finns flera kopplingar mellan dem med giftermål och avlägsna blodsband i Hedesunda. Vi rör oss här i gränstrakterna mellan Valbo och Hedesunda och jag vill be alla med rötter i dessa trakter att besöka min hemsida http://www.dahlund.eu och se om ni passar in i mitt släktträd. Det borde finnas massor med material i gömmorna som inte har publicerats på Internet, jag skulle gärna vilja ta del av detta. Jag är även intresserad av nu levande personer, de som ger sitt tillstånd tar jag gärna med i mitt släktträd. Skicka de uppgifter ni vill ha publicerade till jimmy@dahlund.eu (för kvinnor vill jag ha efternamn innan första äktenskapet). När det gäller släkten som härstammar från Carl Dahlund född 1825-11-02 Hedesunda (X), Gilleråsen har jag ingen information på min hemsida men jag lägger ut en enkel antavla här med utgångspunkt från hans sonsonson Bengt Martin Dahlund (lugn moderatorer han finns med i Släktdatas dödsregister).
 
Bengt Martin Dahlund 1929-07-02 Valbo (X), Glamsen.
Karl Petter Dahlund 1881-08-03 Valbo (X), Glamsen (far).
Anna Erika Eriksson 1889-03-04 Valbo (X), Alborga (mor).
Carl Dahlund 1857-01-24 Valbo (X), Grååsen (farfar).
Anna Catharina Lindqvist 1852-01-04 Valbo (X), Laggarbo (farmor).
Erik Karlsson 1851-06-28 Valbo (X), Alborga (morfar).
Christina Larsdotter 1850-09-01 Hedesunda (X), Rångsta (mormor).
 
För kopplingar till Hedesunda är Åke Englunds utomordentliga hemsida ett måste http://www.pyttemjuk.nu/ake
 
Förutom Dahlund är detta rätt forum att diskutera släkterna Linander, Östblom, Öberg, Dahlblom, Ekström och Lindqvist.
 
Släkter vi inte diskuterar är Pierrou samt diverse smedsläkter från Forsbacka, Mackmyra och Tolvfors.
 
Jag hoppas på en välfylld e-postlåda.
 
Hälsningar Jimmy Dahlund

11
Födelse- och dopböcker / Hur tolka dopnotis
« skrivet: 2008-01-14, 15:05 »
Hej!
 
Vet inte om detta är rätt plats för denna fråga, men jag gör ett försök!
 
Har flera gånger stött på dopvittnen på 1600-talet som inte riktigt förtäljer allt om kvinnornas koppling.  
 
Jag ska ge ett exempel, och tar ur ddss.nu för enkelhetens skull:
 
Röke C:1, s5
 
Kirstine Torstens i Sledsöe, Ula Gammelss ibidem. Kirstine Jenssess i Harresstorpe. Thue Gudmandssön i Algustorpe Tÿge Torstenssön i Sledssöe.
 
Betyder detta att Kerstin (Kirstine) är Torstens hustru eller dotter?
 
Under senare århundraden nämns kvinnorna ofta som hustrur, och jag undrar om jag kan göra det antagandet här?
 
tacksam för svar
Martin Lindström

12
Jag skulle vilja ha era åsikter och för- resp. nackdelar av de olika leverantörerna av scannade kyrkböcker. Jag har själv under flera år använt mig av Genline. Tyvärr är kvalitén på bilderna inte den bästa, enl min åsikt. Men de var fort ute med tekniken.
 
Men, vad skulle du rekommendera och varför?
 
//Peppe

13
Har läst i inlägg att källor bör anges efter schemat: Arkivinstitution, Län, Arkivbildare (kyrkoarkiv) osv. Om man använder SCB utdragen över födda, vigda och döda hur skall man då skriva källan?
 
Vilken är arkivinstitutionen när det gäller SCB utdragen över födda, vigda och döda? Har sett på SVAR:s digitala bilder att man i källan skriver SE/RA/ osv för SCB utdragen jämfört med ex. SE/VALA där VALA står för Landsarkivet i Vadstena. Står RA för Riksarkivet och är det korrekt att ange det som arkivinstitution för SCB utdragen?
 
Vilken är arkivbildaren? SCB utdragen är väl inga kyrkoböcker och därför kan man väl inte ange något kyrkoarkiv för dem.? Blir det i så fall Statistiska Centralbyrån som är arkivbildaren?

14
Datorprogram (för släktforskning) / Släktforskning online!
« skrivet: 2009-06-23, 16:26 »
Hej
 
Jag heter Christian och skriver om webapplikationer och programvaror på Mjukvara.se. Jag har under ett par månader skrivit lågintensivt om verktyg för släktforskning online, tex Genline och MyHeritage och börjar nu komma till den punkten där jag behöver feedback på de ca 20-25 blogposter jag skrivit. Jag att här finns det mkt kunskap och om någon vill komma med tankar eller förslag så kontakta mig gärna.
 
jag vill inte lägga länkar här eftersom jag tror det vore ett brott mot forumreglerna men om ni tar kontakt med mig så skall jag gärna visa er
Rudolf@mjukvara.se

15
Fors / Äldre inlägg (arkiv) till 16 maj, 2009
« skrivet: 2007-01-31, 08:09 »
hej släktforskare
jag söker uppgifter om föräldrarna till olaus gustavson född 1857 i fors
hälsningar bertil

16
03 - Geografi / Landskaps- och länsindelning
« skrivet: 1999-05-11, 15:03 »
Arboga, Kungsör och Kung Karl tillhör Västmanland. Kanske blir det lättare att få hjälp om de ligger i rätt diskussionsgrupp

17
Maria Magdalena / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-04-18
« skrivet: 2009-04-07, 12:59 »
Enligt mantalet 1870 så är Johanna deras dotter. Om det inte skulle vara en biologisk dotter så går det knappast att bevisa idag. Men hon står upptagen som hans:
http://www3.ssa.stockholm.se/bildarkiv/egenproducerat/mantalsbok/M7016020521_150 dpi.pdf

18
Valbo / Äldre inlägg (arkiv) till 06 november, 2009
« skrivet: 2009-10-28, 00:56 »
Hej igen!
 
Söker efter föräldrar till Anna Olsdotter f. 18100801, Valbo enl hfl, men jag hittar henne inte i Födelseboken det året!  
Det föds en Anna I öfre Forsbacka den 11/8  som dotter till en torpare Olof Olsson?  
Det föds  även en Anna I Lärkbo döpt i Gävle den 7/8 , fadern i detta fall en dräng O.K?llbergs!    
 
Anna Olsdotter gifter sig sen med en Olof Ersson Wahlman f. 1821, Ytterhärde!
 
Någon som vet??  
 
Ps. varifrån kommer namnet Wahlman?? ds
 
Mvh Pernilla

19
Valbo / Äldre inlägg (arkiv) till 29 september, 2009
« skrivet: 2009-09-09, 10:23 »
Å jisses va gla ja blir...jag trodde det var helt kört....Det ska jag kolla upp framåt bums. STORT Tack för hjälpen!!

20
Valbo / Äldre inlägg (arkiv) till 09 september, 2009
« skrivet: 2009-06-09, 01:50 »
Jag tror mig nu ha identifierat Per Arnström med hjälp av dopvittnen:
 
1765-03-03      M   Per      Åsbo          Jon   Persson
1767-02-08      K   Kerstin      Åsbo      kålaren    Jon   Persson
1769-02-03      K   Margareta   Åsbo      kåhlaren Jon   Persson
 
1784-10-?? Kåhlaresonen Anders Nilsson i Dahln och Kåhlaredottren Cherstin Jonsdotter i Åsbo.
1793-09-29 Drängen Anders Nilsson Sten i Mårtsbo och Pigan Marita Jonsdotter vid Åsbo.
 
 
1794-07-30 Kolaren Anders Nilsson och dess hustru i Åhsbo, drängen Olof Olofsson och dottren Carin Olofsdr i Hanåsen
 
1796-03-23 Kolaren Eric Ersson och dess hustru i  Österbo, Lars Olssons son Olof och dotter Cherstin i Åhsbo
 
1798-05-22 Anders Nilsson och dess hustru i  Mårtsbo, soldaten Per Pihl i Thorsåker, pig. Cajsa ?dotter i  ?  
 
1801-03-18 Kolaren Eric Andersson och dess hustru Carin Lundberg i Österbo, kolaren Lars Larsson och dess hustru Brita i Murlanda.
 
1802-04-06 Kolaren Lars Persson och dess hustru i Österbo, bondesonen Per Persson i Grååsen och dottren Carin Persdr ibidem.

21
Valbo / Äldre inlägg (arkiv) till 22 maj, 2009
« skrivet: 2009-01-21, 23:01 »
Ulla!
Här kommer svaren:
Enl.dödboken för Valbo, SCB, avled Margareta Olsdotter 27/10 1881 och dottern Maria Catharina 24/1 1882. Dödsorsak för båda var enl.dödboken, lungsot.
Mvh
Solvig

22
När / Äldre inlägg (arkiv) till 27 maj, 2009
« skrivet: 2004-01-06, 10:35 »
Hans Närström, född 1709-02-02.
Hej!
Är det någon som har närmare uppgifter om stadsvaktkarlen i Visby  
Hans Närström, född 1709-02-02 i När.
Död 1760-01-03 Visby SFS (CI:5 Visby SFS)
gift 1748-10-16 (CI:5 Visby SFS) med Margareta Larsdotter, född 1726-10-28 i Follingbo.
Tacksam för föräldrar, namn på hustru i tidigare äktenskap m.m.
MVH Ragnvald

23
Enligt de papper jag har så är han född 14/6 1854. Han avled 30/7 1930 i Strömsund, Jämtland. Vet ej om han for till Glava, men kan vara möjligt eftersom han gifte sig med Maria Persdotter från Sörmark, Östmark socken, Värmland. När jag läser vidare i mina papper, som jag fått av min morfar, läser jag att Johan August föräldrar hette Sven Svensson och Ana Lisa Jansdotter eller Bryngelsdotter, det står två olika alternativ. Ana Lisa kan även vara född 28/8 1833 och hennes föräldrar är Jan Krokström och A-C Brandtberg.

Sidor: [1]