ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Anders Berg

Sidor: [1]
1
Vad är skälet till det? Vill de att alla ska komma till Växjö och betala inträde för att använda det? (Rätt omöjligt) Vill de själva lägga det på nätet? Kanske skapa en egen sajt med information? Eller kan ni inte nå en för bägge parter tillfredsställande ekonomisk överenskommelse? Då kanske det är lösbart med bidare förhandlingar.

2
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 08 februari, 2008
« skrivet: 2008-01-23, 13:28 »
Ingegerd!
 
Jo, jag förstod det sedan, att det var precis som andra nyinlagda inlägg, som syns. Jag blev bara så förvillad, när inläggen från förbundsforum dök upp synliga bland senaste dygnets i Anbytarforum. Trodde det var något fel.

3
En liten fråga så här när ett månadsskifte närmar sig: Vill förbundet ha pengar (från mig och andra) till det vanliga plusgirot för Släkthistoriskt Forum, Släktforskarnas årsbok och användarkontot? Eller är det en så stor administrativ fördel med OCR-kontot, så att jag/vi ska vänta tills ni får det att fungera igen??
 
Själv brukar jag försöka att betala medlemsavgifter och prenumerationer den första bankdagen på ett nytt år. För att bespara bokföraren extra arbete med förutbetalda intäkter, som det heter på redovisningsspråk, undviker jag slutet av december året innan.
 
Lite information om hur länge det beräknas dröja innan det OCR-baserade betalsystemet är i funktion igen är mycket välkommen.

4
Har ordningen på ämnen ändrats på anbytarforum? Ser annorlunda ut på Senaste nytt än jag är van att se det

5
Kanske kommer Anders Berg med litet statistik när månaden är slut?

6
Jag har inte koll på vad SVAR gör i det här fallet - lägger de ut fotograferade eller scannade domböcker baserade på originalen ? Att scanna usla filmer tycker jag är bortkastat arbete. Det är en sak att man kan läsa stereotypa material, som kyrkböcker, hyggligt (men långt ifrån alltid) - domböcker innehåller ju löpande text, med ofta oväntat innehåll, namn på nya aktörer o s v. Mormonfilmningen var ett hastverk, redan när det begav sig, tekniken har sedan revolutionerats.

7
Intressanta staplar, Anders.
Det skall bli väldigt roligt att se vad som händer i mars och framöver, när betalningarna bör ha kommit in.
Sedan måste det väl strömma in nya användare under året, för det är ju inte bara i januari man kan teckna konto?
Några frivilliga bidrag tror jag man kan se sig i månen efter.
 
Hälsn. Eivor

8
Anders !
 
Du kan mycket väl ha rätt, men det du efterfrågar har ju haft gott om tid att förverkligas. Jag tror som sagt att mitt förslag kunde innebära nya möjligheter till lösningar.
 
Bokföring är ju ett slutet system - det finns inga externa källor, får inte finnas några läckor. Om föreningarna ser forumet som en resurs, så borde de väl vara beredda att fortsätta  betala för denna (för att medlemmarna ska slippa betala /lika mycket/ för användarkonto, enligt antagandet ?)  
 
Om någon nappar på idén och framför den, så får vi se vad föreningrna tycker om den.
 
Alla former av kostnadsminskning blir ju minst lika möjliga i en fristående förening.  
 
Som sagt, jag söker vägar ut ur en situation där ingen kan bevisa vad som är rätt och fel.

9
Hej Anders, roligt att se att det vänt uppåt även i kurvorna, har redan haft en känsla av att en del gamla välkända namn dykt upp igen. Tack för att du lägger ut detta!

10
Rekord i inlägg / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-06-16
« skrivet: 2009-06-06, 17:59 »
Å jag då

11
Intressant att du vet vad sanningen är Mats - är det Aftonbladets undersökningar då har vi många konstiga sanningar i Sverige.

12
16 Internet, netikett och webbpublicering / Scangen?
« skrivet: 2005-12-26, 16:09 »
Då jag försöker gå in på Scangens hemsida, kommer det upp en logga med Indonesien Hacker Society el. något liknande. Vad är det som drabbat den sidan?

13
10 Folkliv / Luffare och lösdrivare
« skrivet: 2009-03-31, 23:45 »
Såg på tv ikväll om Thomas Bodström som kollade upp sin släkt och fann en björnjägare som var luffare och bohem. Fin och rörande skildring för övrigt. Denna luffare hade blivit anhållen för lösdriveri fick man veta i programmet.
 
Så nu blev jag lite fundersam. Var det verkligen förbjudet att gå på luffen? Jag har fått för mig att många har tvingats gå på luffen för att det varit så ont om jobb. Min farfar har själv gått på luffen, har jag fått höra. Han gick rutten Stockholm-Malmö-Göteborg-Sundsvall-Kiruna. Och ett luffarmärke hade han också, tre punkter i en triangel mellan tumme och pekfinger. Det var ont om jobb, så han fick jobba sig fram. Men var alltså detta verkligen olagligt???  
 
Jag skulle också gärna vilja veta lite mer om luffandet förr i tiden. Hur vanligt det var, om de gick ensamma eller i lag, hur länge de stannade på orterna osv. Och varför de gjorde dessa luffarmärken i handen? Finns det någonstans där man kan läsa om detta, någon nätsida eller någon bok?
 
Och kan man på något vis forska fram uppgifter om vad han gjorde och var han var och så?

14
10 Folkliv / Egen bibel
« skrivet: 2008-05-01, 00:57 »
Hej!
Hur pass vanligt var det att människor ägde en bibel på 1800-talet? Fick dom en när dom konfirmerades? Eller var det bara dom läskunniga som ägde sin bibel? Jag har nyligen fått tag i en bibel på en loppis och forskat fram att hon som ägde den utbildade sig till småskolelärarinna.
Mvh Inga-Lill

15
Stängda dublettdiskussioner / Förgångsmor
« skrivet: 2008-07-21, 15:02 »
Vad menas med det?

16
Släktforskare / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-04-12
« skrivet: 2008-04-10, 07:02 »
Hur många släktforskare finns det i Sverige idag och vilka källor kan användas för att mäta hur stor denna hobby är?  
 
Tilläggas ska att använda en mätmetod som enbart grundar sig på medlemskap i olika föreningar och summera dessa är vanskligt då många är med i flera samtidigt - men kanske går även denna frekvens att uppskatta och på så vis statistiskt säkerställa släktforskarnas skara mer exaktare.

17
Feltolkade yrken / Bågdragare
« skrivet: 2010-03-03, 11:33 »
Denna text är från 1826. Jag får det till Bågdragaren.
Någon som vet vad det var? (eller tolkar jag fel)

18
Feltolkade yrken / Ankman
« skrivet: 2010-01-02, 13:05 »
Vad gör en ankman? Passar ankor? Eller är det något helt annat. Detta är 1803.
 
Vänligen Patrick

19
Övrigt / Skråväsendets källor
« skrivet: 2008-11-20, 17:37 »
Hej, jag söker kunskap om hur man finner uppgifter om en person som verkade som smed under första halvan av 1700-talet. Han är troligen  född i början av 1690-talet. Jag vet att han är smed i Eksjö stad 1719. Om jag nu vill försöka hitta uppgifter om när han blev smed, avlade sitt gesällrprov, erhöll burskap, var letar jag?
 
Jag läste i Släktforska Steg för Steg att det skall finnas mycket material från skråväsendet på Nordiska muséet, men det skall tydligen mest vara ifrån Stockholmsområdet. Finns det någon slags förteckning?
 
Eller ska jag i första hand leta på länsmuséet i Jönköping? Förteckning?
 
Att han står upptagen i mantalslängden för Eksjö stad som smed 1719 innebär det, för det första att han avlagt gesällprov, och för det andra innebär det att han är ansluten till skrået, eller kan man vara sockensmed men ändå bostatt i staden?
 
Tacksam för all hjälp!
 
Mvh
 
Jonas

20
Yrken T / Tiggare
« skrivet: 2010-08-25, 14:04 »
Hej
Såg i ett gifte AD Blentarp C:2 (1738-75) bild 129 sid.124, Tiggaren Jöns Påhlsson? med ..  
Kan det vara riktigt, undrar
Stig Johansson

21
Susanne Larsson, det är pinsamt, men jag såg svaret först nu -  kan du möjligen se om det också fanns en kvarn i närheten av Simrishamn, dit de flyttade sedan.
mvh Marianne M.

22
Jag försöker lokalisera tre kvinnor som kom till Sverige den 9 juni 1734 tillsammans med Johan Gustaf Renat och hans fru Brigitta Scherzenfeldt, som varit i Kalmuckien i 17 år.
 
Dessa tre kvinnor ska alltså vara från Kalmuckien med omnejd och jag har hittat deras dopbevis på Stadsarkivet. De döptes alltså i Artillerikyrkan i Stockholm den 14/12 1735.
 
Atlan döptes till Anna Catarina
Iamankiss döptes till Maria Stina
Sara döptes till Sara Greta
 
Detta är dock allt jag kan finna och nu undrar jag om någon har fler uppgifter eller om någon  vet hur jag kan gå tillväga för att lokalisera dessa kvinnor?  
 
De fick alltså inga efternamn vid dopet och de finns inte omnämnda i Johan Gustaf Renats bouppteckning från 1744.

23
Wimmerstedt / Wimmerstedt
« skrivet: 2010-03-10, 11:29 »
Qwinsperson Ida Eleonora Wimmerstedt, född 1840 i Wimmerby och bosatt i Wimmerby. Signalement: 5 fot 3 1/2 tum lång, blå ögon, blånda hår. Orsak till häktningen: Passlöst kringstrykande, Magistraten i Norrköping. Ålder: 19 år.  
 
Linköpings kronohäkte, 1859
Fånge nr: 225
Domstol: Wid Kansliförhör. den 2 Augusti.
Medhavda persedlar: Contant En Riksdaler 50 öre. Utkvitterade persedlar: Uttagne.
Frisläppt: Lösgifwen den 2:dre Augusti med Pass till hemorten.
 
Källa: Landsarkivet i Vadstena DIIIaa:101
----------------
 
Vem är denne Ida Eleonora Wimmerstedt, och är hon känd sedan tidigare? Kan hon kanske vara ett syskon till Johan Fredrik Peter (född 1824), Karl Johan (född 1826) och Anton Rikard (född 1833), och därmed en förbisedd dotter till Peter Wimmerstedt? Någon som vet mer, och kan ge besked?

24
Westerling (Wallin) / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-09-09
« skrivet: 1999-02-14, 19:23 »
Hej Idog släktforskning har lett oss till skarprättaren i Helsingborg Werner Nilsson Wallin. Vi vet att tillsattes hösten 1709 och hade tjänsten till 1728 då han sades upp av magistraten. Han bodde kvar till sin död 1731. Han gifte sig 6/1 1709 med Juliana Larsdotter Westerling. De fick tolv barn tilsammans.
Juliana Sophia 1709 död samma år, Petter 1710, Jeremias 1712, Adela Sophia 1713, Fredrich 1715, Andreas 1717, Martinus 1719 död samma år, Marting 1721, Rebecca 1723, Annica 1725 död 1727,Annica 1726, Maria 1728.
Sonen Jeremias har vi funnit som vuxen i Simrishamn. Han använder sin mors släktnamn Westerling och står antecknad som borgare. Hustrun heter Ingri Castenberg. De har fått fem barn.
Dottern Rebecca (Det är hon som går på vår släktlinje) har vi funnit i Blentarps fs. Skåne. Även hon använder sin mors släktnamn och kallar sej Vernersdotter-Westerling. Rebecca är gift med krämaren Anders Hagman i första giftet och får tillsammans med honom fyra barn. Juliana född 1751 död 1756, Verner 1754, Juliana 1757, Sven 1760. Anders Hagman dör 1762. Barnen kallar sig som vuxna Andersson-Hagman resp. Andersdotter-Hagman.
Rebecca gifter om sig med Jöns Bengtsson i Blentarp och de får en dotter Elna 1765. Dottern Juliana (vår linje) gifter sig 1777 i Everlöv, Skåne med krämaren Jeppa Pehrsson-Hagman. De fick 7 barn tillsammans. Anders född 1777, Lars 1780, Matthis 1783, Maria 1787, Pehr 1789, Elna 1792, Hanna 1795. De första sex barnen är födda i Everlöv. Sedan flyttar familjen till Slogstorp nr 9, Hammarlunda fs, Skåne. där Jeppa Hagman står skriven som Möllare-Rutshållare-Åbo.
Jag undrar om någon känner till dessa släkter? Var kommer Verner Nilsson, Juliana Westerling, Anders Hagman och Jeppa Hagman ifrån? Tror själv att det är resandesläkter

25
Resandesläktnamn A-Ö / Stenruth? Svärdsjö
« skrivet: 2014-05-22, 01:44 »
Häktmakare, tråddragare, soldat m.fl omnämns i denna handling från 1695. Olof Persson Stenruth?, Dorotea Henriksdotter m.fl. Folket har vistats både i Sverige och Norge.
 
Svea Hovrätt - Advokatfiskalen Kopparbergs län EXIe:2756 (1695-1695) Bild 9340 / sid 926 (AID: v421242.b9340.s926, NAD: SE/RA/42042202)
 
mvh Katarina

26
Skarin / Skarin
« skrivet: 2008-08-22, 18:35 »
Är mer känt om den värvade soldaten Christen Petter Skarin (~Christian Petter(sson) Skarin) vid Hamiltons regemente?
 
I GMR 1742, kapten Samuel Granatenhielms kompani, mönstrade i Varberg den 9 augusti 1742. Soldat nummer 33 Christ P: Skarin uppges vara 29 år, född i Närke; hantverk. mässing och koppararbete; han uppges vara sjuk på fästningen efter attesten
 
GMR 1744, kapten Samuel Granatenhielms kompani, mönstrade i Landskrona den 9 och 18 juli 1744. Soldat nr 33 Christen Petter Skarin - uppges den 1 maj 1743 efter resolution blivit avlevererad till generalmajor Sanders regemente (=Göteborgs garnisonsregemente) och i hans ställe samma dag insattes för nr 33 Johan L: Myndorff (36 år,född i Norge) etc.
 
Kan denne Christian Petter(sson) Skarin vara densamme som Per Jönsson Hellbom/Lindgrens son Christian Persson/Pettersson Hellbom som den 5 juli 1731 rymde sin soldattjänst vid just Göteborgs garnisonsregemente (sedermera benämnt Sanders reg. då  denne var chef) - se under resande: Lindgren?  
 
Vid samma kompani (Granatenhielms) tjänade nr 17 Hindrich Skarin. Denne  upptas i GMR 1742 och anges då vara 23 år (dvs född ca 1719) och född i Västergötland. I GMR 1744 anges han vara 24 11/12 år och född i Västergötland med 2 1/6 tjänsteår vid regementet efter att ha kapitulerat på 3 år. Han är gift 1744. I GMR 1753 anges att han rymt 28/12 1746. Är mer känt om honom?
 
Eftersom två soldater bär namnet Skarin vid samma kompani och under samma tid (Christian Skarin 1741-43 och Henrik Skarin 1741-1746) kanske detta tyder på att de var bröder ?

27
Saktmodig / Saktmodig
« skrivet: 2007-09-27, 14:04 »
Vad är känt om borgaren o krämaren Peter (Per) Hansson Saktmodig i Söderköping (född 1678) - som synes ha varit resande ? Han avlider 1748 25/1 i Söderköping. Gift 2) med Kristina Gullbrandsdotter. Enligt Bo Lindwall i Släktforskarnas årsbok ska det finnas en bouppteckning efter Peter Saktmodig - vilka barn framkommer i denna?
 
En dotter lär väl den Sophia Pärsdotter Saktmodig från Söderköpings stad vara som vigs 1748 1/5 i Frykerud (Värmland) med trumslagaren Anders Frisk. Namnet Gullbrandsdotter på Saktmodigs andra hustru (vem var den första?) tyder väl också på en anknytning åt västsverige där namnet Gullbrand var vanligt.  
 
Kan Peter Hansson Saktmodig vara kommen ifrån Hjo?

28
Rosengren / Äldre inlägg (arkiv) till 30 oktober, 2011
« skrivet: 2008-08-08, 19:44 »
9 Juli 1835 inkommer till Jönköpings fångvårfsanstallt,Johannes Gustavsson Rosengren, han kallar sig även Carl Åkerman. Tillsammans med honom kommer också Christina Ulrika Linde(r)man
Samma datum kommer också en Gustava Åkerman.
Någon kanske känner till vem personerna är.
Mvh Irene Vesterberg

29
Norberg / Nordberg / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2008
« skrivet: 2008-06-21, 21:46 »
Det har tidigare funnits en diskussion kallat Vidrik och Anna Catharina som för några år sedan kommit att helt försvinna ifrån forumet på grund av tre kränkta svenskars anmälan till Datainspektionen om ditt och datt som de tyckte var fel på Anbytarforum. Då dessa inlägg har relevans för fortsatt utforskning om  tidiga resandesläkter i Norge och Sverige så lägger jag in diskussionen här (öppnar den ånyo):
 
Anbytarforum: Etniska grupper: Resande (�tattare�): Vidrik och Anna Catharina  
--------------------------------------------------------------------------------
 
--------------------------------------------------------------------------------
Av Elisabeth Thorsell (Elisabeth) � tisdag den 29 okt 2002 kl. 23.55:  [�ndra]  
 
Omkring 1756 vigde komminister Knut Wigelius i Näsby, Jönköpings län de resande personerna Widrich och Anna Catharina, trots att de redan var gifta med andra personer, enligt redogörelse från magistraten i Laholm. Widrich var gift i Laholm och Anna Catharina i Danmark.  
 
Det vore intressant att veta mer om dessa personer? Vet någon mer om dem?  
 
Knut Wigelius stämdes för ämbetsfel och fick till slut 2 veckor på vatten och bröd.  
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------
Av Anders Berg (Zzz) � onsdag den 30 okt 2002 kl. 21.19:  [�ndra]  
 
Det borde röra sig om Widrich Boldewin(sson) eller Bolvig. Han nämns som son till krämaren Boldewin Pettersson i Laholm 1748, sedan som ryttare under Bjäre kompani för ett rusthåll i Tåstarp socken, Bjäre härad (Skåne) och slutligen, det sista jag känner till, som borgare i Laholm mellan 1754 och 1759 (då ett hans barn dör två år gammalt). Hans riktiga hustru hette Johanna Bergman, och de vigdes i Laholm 1750 22/8.  
 
Var har du läst om denna händelse, Elisabeth?  
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------
Av Elisabeth Thorsell (Elisabeth) � torsdag den 31 okt 2002 kl. 01.02:  [�ndra]  
 
Det har jag läst i en ganska dålig kopia från Ostra Härads dombok, 1757 18/1 (tror jag, har noteringen på annan plats).  
 
Vore ju kul om det är denne Widrich, men vad gjorde han och oä hustrun sedan, månne?  
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------
Av Kurt Nordman � m�ndag den 04 nov 2002 kl. 01.09:  [�ndra]  
 
Jag har ett par Widrich och Anna Katarina som skulle kunna var dem som söks.  
 
Widrich Pettersson Norberg f. 1736 var Sockenapotekare i Marby socken, Jämtland 1769 till 1772. Hans hustru hette Anna Catarina. De hade två barn, Maria Catarina f. 1753, hon var styvdotter till Widrich och Nils Petrius f. 1759. Familjen ska enligt domboken vara kommen från Norge.  
 
Widrich Norberg var en hetlevrad person som drog på sig många stämningar under de tre åren i Marby. En gång har han att svara för att han skrivit ut pass för resa till Norge trots att han alls icke hade behörighet därtill. När stämnningarna började dugga alltför tätt reste han till Sundsvall men återvände 1772 och avslutade de mål som väntade vid tinget. Var familjen sen blev av vet jag inte.  
 
Enl. Karl Göran Eriksson föddes i Sunne socken, Jämtland den 1/5 1764 en pojke, Alexander son till mäster Widrich Norberg fr. Fredrikstad i Norge o. h.h. Anna Catarina Zakrisdotter.  
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------
Av Elisabeth Thorsell (Elisabeth) � l�rdag den 10 maj 2003 kl. 15.20:  [�ndra]  
 
Jag har nu med viss möda läst Östra härads dombok 1757 18/1, tyvärr var originalboken skadad, så jag fick hålla mig till mikrokorten. I alla fall, i domboken framgick just inget mer om dessa personer, men Knut Wigelius dömdes inte bara till vatten och bröd för att ha vigt dem, utan även till avsättning från prästämbetet. Han skyllde sitt felsteg på att han varit sjuk till sina sinnen vid den här tiden, och Anna Catharina hade en snabb och listig tunga, som lyckades övertala honom.  
 
Ärendet gav upphov till diverse skrivelser, och i en av dem framgick att Anna Catharina hade en vuxen son, häktade soldaten Peter Norberg, som var den som först berättat om moderns tvegifte inför magistraten i Laholm.  
 
Man kan ju tycka att detta tvegifte borde ha avsatt domboksmaterial även rörande Widric och hans oä hustru, som hade haffats i augusti 1756, okänt var, kanske i Laholm. Är det ingen som har sett dem?  
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------
Av Anders Berg (Zzz) � onsdag den 08 okt 2003 kl. 17.11:  [�ndra]  
 
Hustrun Anna Catharina skulle kunna vara Anna Catharina Möller. Enligt C-M Bergstrand, Kyrktjuvar, hästtjuvar och ficktjuvar i Västergötland på 1700-talet s.126ff där ett mål vid Marks häradsrätt i nov 1776 refereras, och forskning av Gabriel Wallgren, så var hon mor till soldaten Jacob Fredrik Arenfeldt f ca 1740. Denne Arenfeldt hade en halvbror vid namn Nordberg, som ca 1756 rymt från Varbergs fästning, och om Anna Catharina Möller sägs att hon för 17 år sedan (alltså ca 1759) för något liderligt brott blivit häktad och insatt på Warbergs fästning. Hon hade 1744 15/4 i Köpenhamns garnison gift om sig med en Johan Fredrik Sommerfeldt. Arenfeldt bodde i Laholm.  
 
Tvegifte kan nog beteckna ett liderligt brott, en son vid namn Nordberg, koppling till både Laholm och Danmark, chansen finns!  Vad säger Gabriel?  
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------
Av Elisabeth Thorsell (Elisabeth) � onsdag den 08 okt 2003 kl. 18.20:  [�ndra]  
 
Anders, mycket intressant! Jag kommer att inom kort träffa en ättling till den stackars prästen, och hon tycker allt det här är så spännande.  
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------
Av Hanne Heen � l�rdag den 24 juli 2004 kl. 00.02:  [�ndra]  
 
Hei  
Jeg har en etterlysning under slekten Norberg hvor jeg etterlyser foreldre til en av mine aner.  
Han het Niels Peter Norberg, og skal være født ca. 1748. Er i folketellingen for Trondheim i 1801 oppgitt til å være 53 år. Han tok borgerbrev som mesterskredder i Trondheim, og hans datter Johanna Margareta ble døpt i januar 1779.  
Når han tok borgerbrev er han oppgitt med fødested Sverige. Er det en mulighet et han kan være den samme som er omtalt som Nils Petrius født i 1759 ?

30
Långström / Långström
« skrivet: 2010-11-05, 20:38 »
I tidningen Svenska Österbotten 1897-07-02 nr 50, s. 2, under rubriken Nyheter. Österbotten.:
 
Gamlakarleby.
Dömde rånare. Den 29 sistlidne mars blef skomakaren Karl Gustaf Nyström från Toholampi socken på öppen gata uti Gamlakarleby frånrånad ett fickur med ked[ja] och en börs innehållande tio mk. [= mark] Rånarene, zigenarne inhyses Johan Fredrik Långström, bondsonen Karl Petter Långström och förswarslöse Alexander Långström eller Lindberg, alla från olika socknar i Uleåborgs län, blefwo häktade och tilltalade för brottet inför Gamlakarleby rådstufwurätt, hwilken dömde Johan Fredrik Långström att för rån undergå tukthus i twå år och tre månader, samt Karl Petter och Alexander Långström att hwardera undergå samma straff i twå år, hwarjämte alla tre i twå år utöfwer strafftiden skulle wara förlustige medborgerligt förtroende; dessutom dömdes Johan Fredrik Långström till etthundra marks böter, för att han i afsikt att wilseleda rätten begagnat sig af oriktigt namn, hwarför han inalles skulle hållas i tukthus twåår, tre månader, elfwa dagar; de sakfälde dömdes äfwen att utgifwa wittnesersättningar och andra omkostnader.
     Wasa hofrätt har numera faststält utslaget så till wida att Karl Petter och Alexander Långström dömts till twå års samt Johan Fredrik Långström, hwilken äfwen straffas för den oriktiga uppgiften om sitt namn, till twå år och tio dagars tukthus, hwarjämte alla tre i fyra år utöfwer strafftiden skola wara förlustige af medborgerligt förtroende. De af rådstufwurätten utdömde ersättningarna stadfästes ock af hofrätten. - W. Nyh.

31
Klöfverfelt / Klöfverfelt
« skrivet: 2008-10-04, 01:20 »
Vem är nattmannen Klöfverfelt?
 
I Loshult C:4 s 27 nämns att pigan Anna Christina Erlandsdotter war i sälskap med nattmannen Klöfverfelt och sade sig wara häfdad af en nattman i Frosta härad wid namn Sven Nilsson. Barnet som föds 1793 9/5 döps till Ingebor. I marginalen är noterat Wandrande folck.
 
Notisen finns även i DDSS (direktlänk).
 
Namnet Klöfverfelt är adligt. Ätten bodde vid denna tid i Småland. I Elgenstierna finns en tänkbar kandidat som saknar alla uppgifter, Nils Klöfverfelt f 1756 i Berg (Kronobergs län). Vad hände med honom? Hans far Anders Christoffer Laurin, adlad och adopterad Klöfverfelt (1718-1788) sägs ha blivit ruinerad. Brodern Carl Christoffer Klöfverfelt (f 1771) blev löjtnant vid amiralitetet men reste ur riket och slöt troligen ätten på svärdssidan.

32
Holmström / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2008
« skrivet: 2005-07-29, 18:01 »
Gabriel och Niclas.
 
Detta hör kanske hemma under Holmström och / eller Klosterman men kanske platsar bäst här nu eftersom Andreas Holmström nämns.
Uppgiften om hans födelse 1707 är troligen inte korrekt, se nedan vad jag har noterat:
-------
Hamiltonska regementet 1742, soldat nr 67 vid Granatenhielms kompani:
And. Pett. Holmström 19 1/2 år född i Halland.
Mönstring 9 aug. 1742
 
Hamiltonska regementet 1744, soldat nr 67 vid Granatenhielms kompani:
Anders P. Holmström, född i Halland 22 6/12 år, tjänstgjort 2 1/6 år, gift kapitulerat på tre år. Mönstring 9 och 18 juli 1744.  
 
Hamiltonska regementet 1753,  pag 158,
nr 67 von Segebadens kompani:
Anders Holmström erhållit avsked d 3 juni 1745.
 
Allerums dödbok 1785, dödsfall nr 39. D 28 sept begrovs avskedade soldaten och glasföraren Anders Holmström, död av hetsig feber den 24. och var 78 år
---------
Det skiljer sig en hel del i uppgifterna då det gäller ålder, man bör nog sätta större tilltro till generalmönsterrullan än till dödboken i det här fallet. Andreas Holmström bör då vara född någon gång 1720-25. Att fadern heter Petter verkar vara riktigt och något att arbeta vidare på.

33
Holm / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-06-18
« skrivet: 1999-12-30, 15:41 »
Det finns en hel del resande som burit namnet Holm. I samband med ett intressant fynd passar jag på att öppna en diskussion om dessa släkter.
 
Under Friman berättar Bosse Lindwall om en Holm, gift Friman 1814 i Åmål:
Johanna Fredrika Holm, född 1792 i Mo sn (O), död 3 juni 1856 i Rölanda sn (P). (hfl,v,d). Dotter till Henrik Holm och Sofia Albertina Sandberg. Enligt inflyttningslängd född 1789 i Skåne.
 
Om jag tolkar källhänvisningen rätt så är födelseuppgiften från en husförhörslängd, åtminstone inte från en dopbok. Uppgiften i inflyttningslängden är dock troligen den riktiga.
 
Hörja fb 1789:
Jun. 24 döptes afskedade Artillerie Handtlangaren Hindrick Holm och dess hustru Annicka Hultqvists doter Johanna Frederika, född i Hörja d. 21 s.m. Vitnen: Glashandlaren Carl Magnus Ahlqvist från Christianstad, smeden J.J. Gertz i Hörja, soldaten Peter Hultqvists hustru Sophia Albertina från Malmö, pigan Anna Pehrsdoter i Hörja.
 
Föräldrarna stämmer inte riktigt med Bosses uppgifter. Möjligheten finns att det här barnet dött ungt och en ny dotter med samma namn, och annan moder, föds 1792. Frågan är då om Sofia Albertina Sandberg är samma person som Peter Hultqvists hustru 1789, vilket inte är helt otänkbart eftersom Peter Hultqvist senare har Anna Maria Rolin som partner.  
Mycket troligt är att Peter Hultqvist är bror till modern Annika Hultqvist, som då bör vara dotter till Peter Hultqvist d.ä. (bror till Gert Lindgren) och Florentina Johansdotter Regner (syster till Hans Rejnart Laurin).
Om dessa personer, se diskussioner under Rolin, Hans Rejnart Laurin och Lindgren.
 
Intressant också att en ung Carl Magnus Ahlqvist är med i samma följe. Mer om honom finns under Klosterman.
 
Faddern Gertz tillhör en tysk invandrarsläkt som kom till Glasbruket i Perstorp, alltså  en perifer koppling till glashandlarna.  
 
För att återgå till Holm avslutar jag med en möjlig kandidat till far till Henrik Holm. Glashandlaren (1775, 1782, 1786) vid Limmareds glasbruk (1775, 1786) Fredrik Holm, född ca 1720, död 1786 29/12 i Forsby, V Sönnarslöv, 66 år gammal. Hans eventuella partners är okända och han förekommer tills vidare bara som fadder till Fredrik Klostermans och Carl Holmströms barn.

34
Gran / Gran
« skrivet: 2015-05-02, 13:28 »
Hej. Trots 35 år av släktforskning har jag ännu inte lyckats lösa gåtan vem som var min pappas farfar. Varken min pappa Olof Gran (1916-1989) eller hans syskon hade någon aning, vilket måste betyda att farfar aldrig berättade något.  
Min farfar hette Olof Månsson Gran (1880-1954) och föddes 24 okt 1880 i Västra Karaby i Skåne. Han föddes oäkta utan angiven fader liksom sina fyra syskon. Namnet Månsson är med största sannolikhet bildat från moderns namn: Hanna Månsdotter (1847-1931). Någon gång runt förra sekelskiftet antar min farfar namnet Gran. Detta sker troligen i samband med att han tar värvning vid Skånska Trängregementet i Landskrona.
Min pappa nämnde ett rykte om att hans farfar skulle ha varit en kringresande gårdfarihandlare och nu har jag hittat ett intressant spår:
Sonen Olof född 30 aug 1846 i Gässie (M), föräldrar den kringresande avskedade artilleristen Olof Grahn och hans hustru Maria Moström i Landskrona.
Familjen finns inte i Gässie hfl för perioden, inte heller i Landskrona. Detta är nog naturligt med tanke på att de var kringresande.
Vid mitten av 1880-talet dyker denne Olof Gran (f 1846) upp i Landskronas böcker och hans yrke är då bleckslagare, en titel han behåller livet ut. Han tar ut lysning 1889, men vigseln äger aldrig rum. Han dör som ogift i Lilla Beddinge (M)16 okt 1917 efter att ha bott i Landskrona, Fru Alstad, Bösarp och Malmö St Pauli.
Tyvärr har jag inte kunnat hitta Olof Gran (1846-1917) under den mest intressanta perioden 1868-1886 då min pappas farmor födde sina utomäktenskapliga barn.
Finns det någon som har stött på denne bleckslagare Olof Gran eller hans föräldrar Olof Gran/Maria Moström?
Kan man utgå ifrån att det rör sig om en resandesläkt, med tanke på kringresande fd artillerist och bleckslagare ?
Vänliga hälsningar
Bengt Gran i Göteborg.

35
Flinta / Äldre inlägg (arkiv) till 24 mars, 2010
« skrivet: 2007-05-31, 18:48 »
Lena !
 
Klart att det är så, jag hade i hastigheten förväxlat några kvinnor och gjorde Roligs första fru Maja Ludvigsdotter till hans moder.  
 
Jag återkommer när jag hunnit kolla lite mer angående Svan.
 
Med vänliga hälsningar
Stefan Jernberg, Gustafs

36
Borg / Borg
« skrivet: 2012-09-07, 12:55 »
Söker födelse för Ingrid Johanna Borg född 16 april 1816, gift i Malmö Granisonsförsamling 31 maj 1845 med husaren sedermera kringvandrande bleckslagaren Johan Olsson Lilja, död 23 februari 1858 i Malmö Garnisonsförsamling (död i Fjärlöv i Gumlösa församling)

37
Jag har bland mina anor en nattman med namn Bolvig Pettersson, död i Dalby (M) 1775, barn: nattmannen Mårten Bolvigsson (d 1797), nattmannen Johannes Bolvigsson och nattmannen Daniel Bolvig(sson). Senare generationer är också valackare. Det är mycket svårt att följa dessa personer och födelsenotiser saknas i regel. Med tanke på detta och deras lågstatusarbeten har jag börjat misstänka att det kan röra sig om en resandesläkt. Är det någon som vet besked?

38
Bergfeldt / Bergfeldt
« skrivet: 2005-06-12, 14:11 »
Christian Bergfeldt född 1750 9/5 i Malmö (garnison) var son till soldaten Peter Helsing. På samma uppslag i födelseboken (GID 1309.23.800) hittade jag soldaten Henrik Bergfeldt som med hustru Maria Johansdotter får sonen Adolf den 20/4.
Finns det någon koppling mellan Henrik och Peter eftersom Christian kallar sig Helsing-Bergfeldt?
Nån som vet? Och vem var Peters hustru, jag tycker det står Annika men är inte säker.  
Är Henrik Bergfeldt densamme som enligt Anders Bergs inlägg (8/6) under Almin, som lever med Greta Sahlman?

39
Historia / Skövde
« skrivet: 2011-12-17, 13:40 »
I Ivar Oscar Fridells bok Skövde i äldre tider - några drag ur stadens kulturella och ekonomiska historia Åren 1750-1850 (Skövde, 1940) nämner han på sidorna 246-253 om Ett rövarband på Billingen. Den som var ledare för detta band var en borgare i Skövde vid namn Jöns Wetterman. I rövarbandet ingick även flera andra borgare ifrån Skövde, bland annat Claes Wall som var gift med den förres dotter Mariana Wetterman (sedermera omgift med borgmästaren Carl Anders Ullqvist i Skövde), och Magnus Holmén som var gift med Maria Wall, troligen släkt med Claes Wall. Även Gabriel Sjöberg som ägde tomt och var skriven som borgare i Skövde ingick i det beryktade rövarbandet som härjade på Billingen vid mitten av 1700-talet. Övriga rövare som häktats var Lars Tengsten, Erik Johan Parlin samt hustrurna Maja, Stina och Magdalena Sundberg.  
Nämnde Jöns Wetterman var son av Anton/Antonius Wetterman (begick dråp 1705 och dömdes tilldöden; landsflyktig i Norge och var där åtminstone 1727-32 bosatt i Vestre Moland i Aust-Agder fylke; fick pardon och blev sedan borgare i Hjo o. i Skövde; var 1727-32 gift med Anna Corneliusdotter). Anton Wetterman är son av Anders Andorsson Wetterman i Hjo, i sin tur son av häktmakaren o. rådman Andor Jönsson i Hjo - vilken möjligen är bror till häktmakaren o. rådmannen Jöns Jönsson i Hjo (och bosatt i Sörgården), som bör vara far till zigenaren Per Jönsson Hellbom/Lindgren som diskuterats en hel del på Anbytarforum under åren. Jöns Jönssons far var häktmakaren Jöns Olofsson som verkade bl a i Bogesund (~Ulricehamn) och sedan i Hjo, där han också blev rådman. Sistnämnde figurerar ihop med häktmakaren Per Sandersson, stamfar för släkten Skotte i bl a Växjö mfl  ställen.
 
Det finns stora sociala paraleller mellan Wetterman, Skotte och släkten Wimmercrantz (i bl a Vimmerby), med resanderötter. Efter några generationer etablerar sig medlemmarna i småstäder och en del grenar assimileras snabbt in i borgerskapet och blir respekterade handelsmän.
 
Fridell avslutar i a.a. sin artikel med följande intressanta inlägg som utgör en utveckling och grund för fortsatt forskningsdiskussion:

 
Vilka är dessa zigenarfamiljer/tattarfamiljer som i början av 1800-talet slog sig ned i Skövde och som så brutalt blev ivägkörda ? Vilka är de övriga två grannstäder som hade dåligt rykte likt Skövde ?
 
(Meddelandet ändrat av Niclas 2011-12-17 13:42)

40
I Adelöv C:1 sid 269, nämns följande:
1716, St. Matheij dag kristnades Petter Johansson Häktemakare ifrån Fallköping föddes i Adelöf d 21 feb. Alla dopvittnen från Adelövs sn.
Är denne Johan Häktemakare i Falköping känd?

41
Efternamn (stängd) / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-april-7
« skrivet: 1999-02-17, 19:17 »
När började man använda naturnamn som efternamn utan tillstånd och när började det enligt lag fordras tillstånd för att få anta ett s k naturnamn. Med naturnamn menar jag således Berglund, Lundberg, Malmqvist etc.
 
Fick man anta även andra namn utan särskild begäran t ex Lander, Linder, Sandell etc.
 
MVH/Sam Blixt/Oskarshamn

42
Övrigt om förnamn / Normering av personnamn
« skrivet: 2011-11-27, 22:00 »
Hej!
 
Jag har flera anfäder och anmödrar som använder olika namnformer, någonting som jag är medveten om är fullt normalt; åtminstone brukas dessa olika av de präster som antecknat namnen i de olika längderna. Jag försöker nu sammanställa en antavla som utgår ifrån min farmors mor. En anmoder till henne, min farmors morfars mormor (född 1801), hette enligt husförhörslängderna Maja Stina, men återgives också som Maria Christina. Hennes exempel är emellertid bara ett i högen; har flera andra anmödrar vars namn återgives på olika sätt: min farmors farfars farfars mor Maja Greta kallar sig även Maria Margareta och min farfars mormor angives på olika ställen både som Lisa Brita och Elisabeth Birgitta. Enligt farfar själv kallade hon sig för Lisen, vilket gör det hela ännu mer förvirrande. Detta förmodade smeknamn står även på hennes gravsten samt i brev skrivna av henne.  
 
Vilken namnform skall man då utgå ifrån? Den som angives när vederbörande föds eller dör, den som anges som standard eller den som mest frekvent förekommer i längderna? Eller skall man rentav bruka ett smeknamn om det framkommer att personen alltid kallat sig själv för det? Personligen tycker jag att namn som Maria Christina är vackrare än Maja Stina - men där ställs vi återigen inför en fråga: skrivs Christina på det sättet eller som Kristina?
 
Vänligen
Johan Lindberg

43
Förnamn - T / Troed / Troen
« skrivet: 2000-08-07, 23:20 »
Har någon tidigare hört talas om namnen Troëd och Troën? De bars av min ff ff ff f:s bröder (systrar?) födda 1712 och 1713 i Höja socken, Skåne. Båda avled i mycket späd ålder.

44
Förnamn - R / Ramfrö
« skrivet: 2000-08-02, 23:41 »
Har någon stött på det kvinnliga förnamnet förut? Det låter fornnordiskt. Har i mina anor en Ramfrö Nilsdotter som dog i Kvistbro sn i Örebro län år 1709.

45
Förnamn - M / Malfred
« skrivet: 1999-07-27, 21:35 »
Kvinnonamnet Malfred har jag stött på i Skåne ett par gånger. Båda är födda omkring år 1700. Det rör sig om dels Malfred Persdotter, gift 1733 i Riseberga med Lars Persson, bosatta i Brandsberga och Sorröd; dels Malfred Olsdotter, gift 1730 i Oderljunga med Sven Kjellsson, Örahult.
 
Namnet finns inte i Otterbjörk eller i Förbundets lista. Troligen är det en variant av Malmfrid (Malmfríðr) som överlevt. Äldsta kända bäraren av detta namn är en dotterdotter (d. efter 1137) till kung Inge d.ä. som var gift med den norske kungen Sigurd Jorsalafar.
 
Har någon annan sett namnet?

46
Förnamn - M / Magnus
« skrivet: 2000-01-25, 21:32 »
Är det någon som stött på att Måns utbytts mot Magnus?
I Nederkalix föddes 1722 en Måns Jönsson. Han kom i samband med att han avancerade till corpral att kallas Magnus Jönsson och när han blev rustmästare kallar han sig Magnus Bäckman.  
Hans sonson Magnus Bäckman får en oäkta son i Norge och när denne gifter sig 1865 kallas fadern Mons Bäckman.
Det verkar alltså som om Magnus och Måns är lika gångbart. Någon annan som har denna erfarenhet?

47
Förnamn - G / Gerike / Girka
« skrivet: 1999-03-21, 19:05 »
Gerike, av tyskt ursprung, finns med i Sveriges Medeltida Personnamn med ett inte föraktligt antal personer. Det saknas dock i Otterbjörk, Svenska Förnamn och i Förbundets namnlista.
 
Jag har nu sett namnet Girka på personer i Norra Åsbo härad i Skåne. Eftersom Gerike enligt SMP finns i varianter som Gerika och Gerke antar jag att Girka hör dit. Mina exempel är Girka Svensson i Hyllstofta, Vedby socken, och Girka Nilsson, född ca 1716 i Hyllstofta, namngiven efter den förra, född i dennes hustrus senare gifte.

48
Övrigt / Billstens regemente
« skrivet: 2008-08-25, 08:16 »
Regementen fick i äldre tider ofta namn efter sina regementschefer. Då byte av sådan skedde bytte således regementet benämning. I senare tider har regementen ofta fått ett geografiskt eller speciellt egennamn. Det är dock svårt att finna militära rullor om man endast vet regementschefens namn. SVAR har inte konsekvent förtecknat regementsnamnen.
 
Söker uppgifter om Billstens regemente. Det existerade i början av 1700-talet (har referens till dess existens både 1711 och 1743 - men det kan ju defacto röra sig om två olika regementen i dessa fall med tanke på tidsspannet!). Är det ett av de tillfälliga männingsregementen som existerade på 1710-talet?  Vad var detta för slags regemente och vilka rullor finns bevarade?

49
Wendes artilleriregemente / Wendes artilleriregemente
« skrivet: 2004-01-30, 13:28 »
Hej!
Någon som vet om det finns något militärt register där man kan få uppgifter från en ana runt 1800. Det gäller en Håkan Hallberg som var trumslagare i Wendes Artilleriregemente i Hf 1811. Jag är intresserad av var han blev av efter det, var han och hans fru kom i från mm. De bodde i Kristianstads Garnisonsförsamling.
MVH
Monica

50
Ingarö / Ingarö Hfl AI:4
« skrivet: 2007-12-27, 20:59 »
Hejsan!
I husförhörslängden AI:4 för Ingarö så har Karl Jakob Blomberg flyttat ifrån nedanstående plats:

Jag trodde att jag skulle återfinna honom på sida 52 med där fanns han inte, så nu hoppas jag att texten ovanför ska kunna ge någon ledtråd vart han kan återfinnas.. Någon som kan läsa den övre raden?
 
Originalet är sida 42 i Ingarö hfl AI:4 (GID:2427.5.38500)
 
Mvh Mårten Swärd

51
Nyköpings västra / Nyköping Sankt Nicolai AIb:13 och AIb.14
« skrivet: 2015-01-24, 14:14 »
Hejsan!!
Försöker tyda 3st texter men lite svårt
Fråga nr1: Nyköping Sankt Nicolai AIb:13(1841-1845) Bild 262/248
           Under anmärkningar på en person som heter H Anna Maria Pehrsdotter född 180502?
 
Fråganr 2 och 3: Nyköping Sankt Nicolai AIb:14(1846-1850) Bild 335/sid 325
                 Under anmärkningar på en person som heter Jan Eric 18410125?
                 Och tror att det står Arbetsfången? Carl Gustaf Andersson 18060301,
                 lika där :Vad står det om honom under anmärkningar?
Tacksam för all hjälp!!
Mvh Anna Mäkelä

52
Östra Sönnarslöv / Ö Sönnarslöv, Elsa f 1799
« skrivet: 2008-07-23, 12:03 »
1739.51.16500,  [Kristianstad]  Östra Sönnarslöv,  ., Födde,Vigsel,Död, 1774 - 1800, 93-0,  Bild 57 av 97  
Här finns en notis om Elsa som födde den 5 Maii men vad hette fadern i efternamn och tolkar jag rätt när jag läser att han var Skolmästare?
Kan jag få hjälp att tyda hela notisen av någon kunnig forskare.
Tack på förhand.
Mvh
Roland  

53
Hej! Jag behöver hjälp med att läsa texten! xD  
 

 
Källa direkt länk i AdOnline: v105070.b38.s65

54
Österslöv / Österslöv AI:3, p20
« skrivet: 2012-01-15, 22:48 »
Kan inte riktigt tyda vad det står under Österslöv no 25: Jeppa Stenkillsson?, h. karna, d  Bengta.
 
Tack på förhand!

55
Står det något efternamn efter gesällen Jokum
Mvh
Inga

56
Västra Strö / Västra strö- mantal husnr 30 - 1768
« skrivet: 2009-06-08, 20:26 »
behöver hjälp att tyda

57
Västra Strö / Västra Strö mantalslängd 1768
« skrivet: 2009-06-14, 13:11 »
behöver hjälp att tyda en anteckning i mantalen. Tacksam för hjälp

58
Den 6 april 1794 föds en son som ?? döps till Johan enligt AID:v104299a.b250.s40.
 
Heter fadern Johan Beckman?
Är han ryttare eller husar?
Heter moderna Elsa Nilsdotter?
Är föddelseplatsen Bulltofta?
Framgår någon dopdatum?

59
Vad står det i notisen från Klippan
Inga

60
Vanstad / Vanstad C:2, bild 17
« skrivet: 2009-11-04, 02:47 »
Den 24 mars döptes Fredrik Larssons dotter Helena. Vad hette det dopvittne som var tenngjutare. Namnet Lafwidsson kanske det står men personnamnet Lafwid - finns det?

61
Tjörnarp / Tjörnarp Husförhör 1860-1863 GID 1707.13.94000
« skrivet: 2008-03-11, 20:41 »
Kan någon hjälpa mig att tyda var Johanna Olsdotter kommer från 1860 och var Gustav Sandberg kommer ifrån 1858 och 1860.

Mvh Mattias

62
Södra Mellby / Södra Mellby vigselbok 1713
« skrivet: 2007-12-14, 18:01 »
Kan någon tyda texten?
Vigseln gäller drängen Oluf Andersson från Lilla Juleboda och änkan Sissa Håkansdotter från Kivik. Datum 24 juni 1713.
 

63
Strövelstorp / Strövelstorp C:3 s. 71
« skrivet: 2008-11-09, 12:04 »
Hej!
Jag skulle behöva hjälp med att tyda denna texten i födelseboken från Strövelstorp.
 

 
Det jag tror mig kunna läsa är följande:
9:e Feb. Taffelags Söndag _ Niels _ _ Jönsdotter lille dotter från Ströfvelstorp _ namn Pärnilla, född d. 3 Feb: kl: 2 om natten _ _ _ _ _ _ _ Christian Jönsson i Ströfv. _ _ ibm, _ _ _ ibm, _ _ _ _ _ pig. _ på Wegehol, pig. _ i _
 
Peter Möllerberg

64
Skurup / Skurup födelsebok 1760
« skrivet: 2012-09-27, 10:00 »
Hej
På bif. kan jag läsa att detär Nils Jöns o.hustrun Christina Axelsdotter Ingar som är döpt
Men vad står det mellan faddrarna voro Nels Persson.... och Per Ols hustru Maria?

Tacksam är
Stig

65
Sankt Peters kloster / Sankt Peders Kloster, døde 1750
« skrivet: 2009-02-16, 20:52 »
Sank Peders kloster
Døde 1750
Arkiv Digital, billede 288
Den 18. juni døde en stakkels tiggerske i Sankt Peders klosters forsamling. Hun var tidligere enke fra Wärpinge. Hun var 70 år gl. Hun blev begravet den 23. juni om aftenen.
 
I kirkebogen er den afdødes påklædning/ejendele meget nøje beskrevet.
Jeg mener at kunne forstå det meste, men vover mig ikke ud i en afskrift på svensk.
 
Mvh
Gudrun

66
Norra Vram / Norra Vram CI:1 (1690-1748) Bild 24
« skrivet: 2014-02-25, 10:38 »
Hej
Jag försöker tyda ut namnen på Marna Mathisdotters föräldrar och kör fast på bland annat faderns efternamn.
 
Hon är döpt 6 oktober 1717 och dopnotisen finns som nr 26 här
Norra Vram CI:1 (1690-1748) Bild 24 (AID: v106245.b24, NAD: SE/LLA/13283)  
 
Fadern borde vara den Mattis som finns i nybygget i Kat:1 den femte från botten, men där har jag också svårt att tyda hans efternamn, och vad det står på raden under
Norra Vram Kat:1 (1692-1714) Bild 31 / sid 59 (AID: v116089.b31.s59, NAD: SE/LLA/13283)
 
Den sista funderingen är om det möjligen kan vara han som gifter sig den 28 dec 1713 med änkan Elna?
Norra Vram CI:1 (1690-1748) Bild 109 (AID: v106245.b109, NAD: SE/LLA/13283)
 
Vore tacksam för hjälp att tolka de tre notiserna // Lotta

67
Mörarp / Mörarp CI:2 sid 19 döpt 1772-11-29
« skrivet: 2016-02-12, 17:58 »
Hej!
Jag är tacksam för läshjälp av bifogad text.  
Har själv försökt med följande knappa resultat:  
d.29 Nov. ? Dom 1 adv. Döptes ? ? Sten Skogs Bengta Christiansdotter barn från ? kallades Ahasverus. Trägårdsmästare ? Grönströms hustru i ? ? hålt det. Wittnen woro ? och des läro? Petter vid Rosenlund. Swen J? hustru i Mörarps gård.  
 
Hälsningar
Bengt

68
Ved denne dåb af Anna Maria Ulrike Retzlaff kan jeg ikke tyde de faddere (=dopvittnen!?) der optræder yderst tilhøjre i vedhæftede tekst fra kirkebogen (GID 1473.16.5100)
Desuden et nummer, der står nederst i forældrefeltet.
Kan nogen læse det?
 


 
 
Venlig hilsen
Thomas Retsloff

69
Maglehem / Maglehem CI:1 (1687-1744) 1743
« skrivet: 2012-01-19, 23:45 »
Hej!
Detta är mitt första inlägg någonsin på Anbytarforum och jag hoppas naturligtvis på att få hjälp. Använder ADOnline och har hittat en släkting här: Maglehem C:1 (1687-1744) Bild 92 (AID: v100409.b92) men har lite problem med att reda ut begreppen. Så som jag läser texten står det: Dito (Maj d. 22) Christnades Rasmus Anderssons och Ragnild Pehrsdotters barn Gunilla, födt d. 20 Dito. Clemmet Nillssons hustru Karna i Blåherremölla bar honom. Fadr. Clemmet Andersson i Maglehem, Nills Andersson ibm. Har prästen skrivit fel när han skrev honom eller har jag läst namnet fel?
Tackar på förhand för hjälp och ser fram emot att ha kul och lära mig mycket på Anbytarforum.
Mvh
Anita

70
Behöver lite läshjälp. Vad heter Catharinas far? Verkar vara ett ovanligt namn...
 

 
Källa: Lunds domkyrkoförsamling CI:2 (1700-1745) Bild 255 / sid 237a (AID: v104752.b255.s237a, NAD: SE/LLA/13254)

71
Källs-Nöbbelöv / Källs-Nöbbelöv - C:1 sid 75
« skrivet: 2009-05-24, 23:16 »
kan inte tyda notisen, tacksam för hjälp om någon skulle kunna tyda om där står var dem kom ifrån innan d gifte sig.
 

72
Källs-Nöbbelöv / Källs-Nöbbelöv C:1 Bild 15/ sid 9
« skrivet: 2010-08-11, 09:21 »
Skulle mycket gärna vilja ha hjälp med att tyda vad som
står i följande födelse:  
finns under AD: Källs-Nöbbelöv C:1 Bild 15/ sid 9.
Sänder med vad som står. Tacksam för hjälpen.
Mvh
Anita

73
Kristianstad / Kristianstad stadsförsamling C:2 1688
« skrivet: 2008-11-18, 22:36 »
Gertrud döps i Kristianstad 8 jan 1688, men hjälp mig tyda namnet på hennes fadder!

74
Håstad / Håstad GID 1261.16.3900, Johan Peter Hallberg
« skrivet: 2008-04-18, 21:11 »
Hej!
 
Jag behöver hjälp med att läsa födelsenotisen ang. Johan Peter Hallberg
född den 19 juni 1804
 
Med vänlig hälsning
Ingrid Andersson

75
Genarp / Genarp CI:3 (1751-1791) sid 154
« skrivet: 2011-12-12, 15:40 »
1769 2/7 födds Samuel. Jag kan tyda det huvudsakliga i födelsenotisen men på några av orden fallerar det. Vill någon vara vänlig att tyda födelsenotisen i sin helhet?

76
Everlöv / Everlöv C:3 sid 285
« skrivet: 2011-09-16, 19:10 »
Hej!
 
Lite mer hjälp om någon vill....
Vad dog lille Johan av?
 

 
Tack!
Angelica

77
Everlöv / Everlöv AI:7 sid 113
« skrivet: 2011-09-16, 09:45 »
Hej!
 
Vill någon hjälpa mig att förstå vad som står i kanten på HFL? Mannen det gäller är Johan Persson som dör 10 april 1831.
 

 
Tack på förhand!
Angelica

78
Ekeby / Ekeby CI:1 (1690-1814) Bild 1980
« skrivet: 2015-04-09, 17:01 »
Tacksam för hjälp med några tecken/ord i bifogad vigselnotering. Så här tror jag att det står:
 
Dom: 3 post Trinitatis blef Copulerat Adels Rytt. Pehr Christens: Lundstätt, Barnfödd i Stättehuset och Kågeröds församl: samt Pigan Citza Påhlsdotter Barnfödd i Backahuset och Echby församl: och nu bor i Stättehuset ?  ?? Kågeröds församling.

79
Degeberga / Degeberga, C:2, 1753, p10, 1450.11.87400
« skrivet: 2007-12-18, 11:51 »
Behöver lite hjälp med att fylla luckorna i denna notis.


 
Söndagen d2 Martij döptes Arbetskarlen Pär Larssons %??
var vid ????? såsom dräng i ????by % och hustrun
Hanna Åkesdotter ??? hos Johan Borg
Bökatorpshus dotter Ingar, född d16 februari; Bars
af hust: Anna Ola Jöns. å Hagnabökhusen, Wittna
??? Johan Borg i Böketorphuset och d:???? å
Whidskiöfle, Barnet döptes för ???? skull uti
Whidsköfle ????

//Joakim
 
(Meddelandet ändrat av byamann den 18 december, 2007)

80
Bösarp / Bösarp, lysning 1744
« skrivet: 2011-08-19, 16:47 »
På bifagade bild kan jag tyda allt UTOM 2 ord. de som står efter  
Lilla Markie och före Copulerade. Kan ma sedan finna pigan Annas
efternamn så är det ett stort +.

Tackar
Stig

81
Bosarp / Bosarp födda 1788
« skrivet: 2012-06-24, 23:01 »
Hej!
Vill någon hjälpa mig tyda ur födelseboken Bosarp 1749-1806 C1:3 sidan 153.
Kan det stämma att fadern heter Johan Sellin och kanske Hindrick???? Tycker mig kunna tyda officer också????
Tack på förhand!
Kristian
 



82
Blentarp / Blentarp CI:2 (1738-1775) Bild 140 / sid 135
« skrivet: 2010-08-25, 17:26 »
Hej
Kan inte fullt ut tyda bifogade som finns på AD Blentarp C:2(1738-1775)Bild-140-sid-135
Får början till Hans Pärsson och Bereta Nilsdotter dotter född i ?? sen kunde jag inte mer.
Tacksam för hjälp
Stig Johansson

83
Kan någon hjälpa mig att tyda denna notering som rör torparehustrun Kersti Nilsdotter i Tostarp nr 1?

Vad blev hon varnad för?
 
GID 1708.14.88500
 
Sofia

84
03) Äldre osorterade inlägg / 1446.83.53500
« skrivet: 2008-11-14, 19:43 »
Hej
Har problem med att läsa av Per född 1859 rad 21
Får det till
Den 11-03 1874.....rätt...för detta ...straffas och in för 2 år
.....vara fattig sökte på frigivna fångar på Svar fick ej fram något jag kan ha tolkat det fel
kan någon hjälpa mig
Ann-Helen

85
Färs häradsrätt / Färs häradsrätt FIIa:4 bild 64
« skrivet: 2009-08-22, 11:00 »
Färs häradsrätt FIIa:4 bild 64 (Arkiv Digital)
Bouppteckning för Maria Ödberg som dog i Ramsåsa den 7 mars 1756.
 
Någon som ser vad det står?
 

86
Hammar / Hammar AI:1a sid 103
« skrivet: 2011-10-14, 19:32 »
Hej!
 
Vad står det här under Anmärkningar och omständigheter. Det gäller Abram Jansson född 1753, död 1828 28/5 i Stora Forsa, Hammar.
 

87
Autosomala tester finns nu tillgängliga på FTDNA.com och 24andme.com
 
Jag har provat testet på 24andme och fick genast matchning mot 2 i databasen
med ursprung från mina hemtrakter i Bohuslän.
Skillnaden mot Y-kromosom och mtDNA-tester är att hela genomet kontrolleras
och då får man kusiner, bryllingar osv på hela släktträdet, inte som tidigare
på raka fädernet eller mödernet.
Det är värt att notera att de senaste testerna identifierar släktskap tillbaka
10 generationer jämfört med 2 generationer 2008. Se beskrivning på sidan 7 i  
Diskulogen nr 80   http://www.dis.se/diskulogen/disk80.pdf
Testerna är ganska dyra mellan 2000 till 3000 kronor men priserna sjunker hela tiden.

88
Y-DNA (det raka fädernet) / I1
« skrivet: 2005-11-28, 17:07 »
Genom DNA-genealogi får man veta var ett par av ens förfäder fanns för flera tiotusentals års sedan, vilken väg dom tagit för att komma dit och hur dom sedan förflyttat sig.  
Värdefullt vetande? - ja allt är ju relativt - men nog tycker jag att det är rätt spännande.
 
Genom testet av Y-kromosomen får jag veta att min förfader tillhörde Haplogrupp I (M168 --> M89 --> M170 - som uppträdde första gången för ca 20.000 år sen).
 
Han och hans ättlingar härstammar från Östafrika och kom upp över Mellanöstern och sedan till sydöstra och centrala Europa.  
 
Parallellt med detta spreds en robust arkeologisk kultur ”Gravettian culture” Denna kultur var känd för sina Venus-figurer, snäckor som smycken och för att använda mammutben för att bygga hus.  
En spännande möjlighet är att den här grenen är kopplad till den keltiska kulturen f.kr. Den keltiska expansionen från Centraleuropa västerut kan ha skingrat denna linje till många av sina nuvarande platser. Källa: National Geographic Genographic project.
 
Det har bildats en lucka på flera tiotusentals år mellan kyrkböcker/domböcker och DNA-resultaten. Vad jag kan se är det för min del ämnet arkeologi som skulle kunna tillföra mer kunskap och jag funderar på att låta det bli nästa steg.
 
The Haplogroup I, I1, and I1a lineages are nearly completely restricted to northwestern Europe. These would most likely have been common within Viking populations. One lineage of this group extends down into central Europe. Source: FamilyTreeDNA

89
Film / Teater / Hallström, Lasse (f. 1946)
« skrivet: 2000-04-28, 22:38 »
Någon som känner till den pristbelönte regissörens anor? (född 460602 i Sthlm).

90
Film / Teater / Bronett, cirkusfamiljen
« skrivet: 2000-07-15, 17:51 »
Bronett har en intressant släkthistoria, som man kan läsa om (lite romantiserat) på http://www.bronett.se/bbab/Historia/index.html. Har någon knackat in släktuppgifterna och kan lägga ut en antavla?

91
Musik / Sylvain, Jules (1900-1968)
« skrivet: 2007-04-02, 18:39 »
Är det någon som känner till Jules Sylvains (Stig Hansson)anor?
Hälsningar
Birgitta Svenson

92
Musik / Billquist, Ulla (1907-1946)
« skrivet: 2007-10-16, 18:34 »
Finns det någonstans i Sverige någon som forskat på Ulla Billqvists anor? Enligt en sida på nätet ska hon vara född i Närke.

93
Östling / Östling
« skrivet: 2008-02-26, 21:17 »
Söker uppgifter om en Fältskär Östling och dess hustru Britta Stina Ödsten. Dottern Sofia Albertina född 6/6 1777 lämnades den 4/12 1787 till Allmäna Barnhuset i Stockholm. Östling står vid detta tillfälle som avliden. Alla upplysningar mottages tacksamt.
MVH Georg

94
Wahnfeldt / Wahnfeldt
« skrivet: 2010-12-16, 19:37 »
Är det någon som har forskat i eller har information om släkten Wahnfeldt ( Wanfelt ). De härstammar från Vanneberga, Vankiva, Hörja och Norra Åkarp i Skåne.
De har till största delen varit husarer, dragoner och ryttare.
Jag har spårat flera av dem bak till slutet av 1600-talet i bl a Stoby, andra i slutet på 1700-talet i Hörja, Aggarp Ryttarehus och Rya.
Någon i Torrarp dragontorp, Norra Åkarp.
Vad jag först och främst är intresserad av är var namnet kommer ifrån !
I det fall någon har ytterligare uppgifter så tar jag tacksamt emot.
 
Hälsningar
Rolf Ellburg

95
Tobin / Tobin
« skrivet: 2009-04-15, 21:04 »
Hej!
 
Ett inlägg om en Johan Tobin under resandesläkter fick mig att tänka på en person i min egen forskning med samma namn, avskedade soldaten Johan Tobin (ca 1714- ), gift 1784 22/10 i Ravlunda i Skåne med Lisbeth Persdotter i Killehusen, Ravlunda (1735-1798), änka efter husmannen och fiskaren Jöns Bengtsson (1725-1782). Han är inhyses hos hustruns barn på Killehusen Nr 2 i Ravlunda i husförhörslängderna 1785, 1786 och 1787 (afs. sold. Tobin), medan de finns i Kongsmölla 1796, där även hustrun dör 1798, i huset wed Kongs Mölla. Mantalslängderna anger dock att Johan Tobin hela tiden bodde kvar som inhyses i Killehusen, i mtl 1796 som sold. Tullin, 1797-1800 som avsk. soldat Tubin samt i mtl 1801-1802 som ihs ryttaren Tubin, Enkl.  
 
År 1803 är han dock försvunnen från Killehusen, och jag finner honom inte som död i Ravlunda 1802-1809. Eftersom han var född ca 1714, enligt samstämmiga åldersuppgift Ravlunda husförhörslängder varje år, var han alltså i livet ännu 87-88 år gammal, och det låter otroligt att han skulle ha levt 1810, så antagligen har han lämnat Ravlunda socken eller saknas i dödboken.
 
Så till min egentliga fråga - finns det någon som stött på denne Johan Tobin? Jag hittar honom inte som indelt soldat, inte heller som ryttare. Jag tänkte att han kanske kunde vara resande, men att han gifter sig med husmansfolk i Ravlunda rimmar illa med denna hypotes. Sökte efter honom i Hamiltonska regementes rullor också, om han nu var resande, men där fanns han inte. I DigiArkivs vigselregister finns bara han som enda person gift i Skåne med just namnet Tobin - däremot finns två personer med namnet Tubin gifta i Skåne 1742 och 1769, båda vid Hamiltonska regementet.

96
Stenland / Stenland
« skrivet: 2009-10-18, 10:38 »
Stenland, okänd i Sverige?
 
Hej!
 
Jag undrar om en släktnamn Stenland, som dyker up i Finland Österbotten Töysä, Kuortane, Alavus och Lapua.
 
Det finns inte denna släkt i Sverige heller? Åtminstone i denna forum har ingen frågat efter..
 
Den personen som jag hittar efter heter Påhl Stenland(Steenland) som har fött 25.1.1698 och dött 23.5.1774. Hans senare namn är Katajamäki efter en gård på samma namn.
Han har mögligen varit en soldat eller soldats son. Det finns några andra på samma efternamn och (nästan) alla är soldater? På denna tid, so som jag har förstått, har det kommit soldater från Sverige till Finland på grund av Rysslands sk. Stora hotet.  Finns det någon möglihet att forska dessa personer på Internet? Några lister om soldater, som kommit till Finland denna tid?
 
Jag läste en artikel om de sk. soldatnamn, men -land slutande tvådelade namn nämdes där inte. (-man, -berg, -felf, etc.) Och i början av 1700 -talet flesta finnska soldater fick en finsk namn. Senare blev namnen nästan alla svenska och i slutet av 1700 -talet blev de mycket korta.
 
(Meddelandet ändrat av Juhanilunden 2009-10-18 10:41)

97
Skarp / Skarp
« skrivet: 1999-01-05, 20:10 »
Ryttaren Nils Persson Skarp (Scarp) bosatt i Hörröd i Farstorps socken (Skåne) skall vara född ca 1649 i Femsjö socken (Jönköpings län, numera Hallands län). Han avlider 1713 14/4 i Hörröd. Känner någon till hans släkt?
 
Två söner är kända och bägge använde namnet Skarp. Dels Ivar Skarp, nämnd 1709, för övrigt okänd, dels Nils Nilsson Skarp, f ca 1683, död 1748 i Hörröd, Farstorp.
 
Nils Persson Skarp kan ha haft en bror Erik. En tänkbar brorson är nämligen Jon Eriksson, född ca 1674 i Önnestad (Skåne) och död 1756 i Matberga, Farstorp.
 
Svara helst här i Anbytarforum.

98
Scholander / Scholander
« skrivet: 2011-05-31, 14:04 »
Hej!
 
Jag upptäckte att det inte fanns någon tråd om släkten Scholander sedan tidigare, så jag inleder denna tråd med en del uppgifter jag funnit på olika håll i Landskrona - kanske kan de komma till nytta för Scholander-forskare. Jag har bland annat sett att många forskare har uppgiften att Torkel (Jönsson) Scholanders hustru Maria Christina Rahm ska ha avlidit i Billeberga 1799 - detta är uppenbarligen felaktigt, då hon dog 1779 i Landskrona.
 
Torkel (Jönsson) Scholander, bagare, kallas den yngre i kyrkoböckerna, gift med Maria Christina Ram, född ca 1729 (hennes syster var gift med handelsmannen Ludolph Magnus Molin), död av fläckfeber 1779 31/8 i Landskrona, bortförd efter begravningen till Asmundtorp, bouppteckning 1780 20/1 (Landskrona rådhusrätt och magistrat FIIa:12, s 829).
Barn:
1. Christina Maria Scholander, född 1762 19/1 i Landskrona, död före 1780.
2. Nils Henrik Scholander, född 1763 17/12 i Landskrona, levde 1780.
3. Elna Catharina Scholander, född 1766 15/4 i Landskrona, levde 1780.
4. Petter Scholander, född 1768 29/7 i Landskrona, död där av okänd barnsjuka 1769 26/11.
5. Dorothea Scholander, född 1771 4/1 i Landskrona, levde 1780.
6. Rasmus Scholander, född 1773 9/10 i Landskrona, död där av bröstsjuka 1775 10/10.
 
Torkel Scholander, kallas den äldre, bagare, född ca 1711, död av ålderdom och bräcklighet 1787 16/1 i Landskrona, begravd i Asmundtorp, bouppteckning 1787 26/1 (Landskrona rådhusrätt och magistrat FIIa:14, s 479), gift med Theodora Holmbeck, född ca 1720,  död av flussfeber 1780 5/1 i Landskrona, bortförd till Asmundtorp, bouppteckning 1780 23/3 (Landskrona rådhusrätt och magistrat FIIa:12, s 871).
Barn:
1. Nils Mattias Scholander, född 1758 9/1 i Landskrona, nämnd 1780 som hovrättsauskultant, nämnd 1787 även som bagareålderman.
2. Helena Dorothea Scholander, född 1759 3/11 i Landskrona, levde 1780 samt ogift 1787.
3. Peter Scholander, född o. 1762, nämnd 1780 som e. o. kanslist i Kanslikollegium, anges vara kopist 1787, skall wistas i Leijden, derifrån han i sistledne april månad sist tillskrifwit dem, men på et derefter från Systren afgångit recommenderadt bref, har hittills icke något swar ankommit.
 
Clemmed Scholander, född ca 1721, bagare, död av hetsig feber 1781 18/10 hos bagareåldermannen Nils Mattias Scholander i Landskrona, bortförd 23/10 till Lund för att begravas där, bouppteckning 1781 26/10 (Landskrona rådhusrätt och magistrat FIIa:13, s 93).
Barn:
1. Nils Scholander, född o. 1749, närvarande 1781.
2. Anders Scholander, född o. 1753, år 1780 nämns det att om den senares wistande kan intet besked afgifwas.
 
Mvh, Markus

99
Santesson / Santesson
« skrivet: 2008-07-24, 18:38 »
I V Alstad gifte sig 1816-04-07 Petter A Santesson med Ulrica Flodéen. (Hon född 1793-06-10 i Fru Alstad.
Dotter till kronolänsmannen, gästgivaren, hovrättskommissarien Mårten Flodéen (1767-1815)).
 
Söker information om familjen Santesson och speciellt Petter A Santesson. Ättlingar?
 
Tack på förhand!

100
Rundblad / Pistolsmed Jöns Rundblad
« skrivet: 2012-03-10, 11:00 »
Hej 
 Pistolsmed Jöns Rundblad  gift med Catharina Hagenbeck får en son Anders 1760-12-24 Gårderup Frenninge.Har en dödsnotis Pistolsmed Jöns Rundblads hustru Brita död den 24 Mars 1796 var 68 år gammal Hårderup Frenninge.
Har någon mer information om Rundblad Catharina och Brita?
Vänligen 
jan Ringius
 
Inlägget har flyttats hit 2012 27/3 från Yrken M-R » Pistolmakare. /Moderator Yrken.

101
Roving / Roving
« skrivet: 2000-08-14, 15:17 »
Soker uppgifter om Petter Roving och Elisabet
Schonbeck v. 1709 pa Allerum, Malmohus och
Anna Roving fodd 1709-1710 g.m. Jacob Giosling
i Finland.
 
 
MVH
 
Juhani Pesu

102
Pihlskog / Pihlskog
« skrivet: 2002-12-29, 14:17 »
Är det någon som känner till föräldrarna till fabrikören Lars Pihlskog i Ystad?  
 
Han gifter sig 1754 2/8 i Sankt Petri med Christina Catharina Davidsson (1729-1772), dotter till handelsmannen David Davidsson (1670-1733) och kyrkoherdedottern Christina Filenia (1698-1770) i Ystad. De får 6 barn mellan 1755 och 1765 i Ystad S:t Petri. Jag vet inte när Pihlskog dör eller när han föds, tyvärr. Ofullständiga uppgifter om familjen finns i Carlquist, Ystadsläkter under trenne sekler.
 
En av döttrarna, Margareta Christina Pihlskog, gifter sig 1779 30/11 i Ystad S:t Petri med furiren vid Jönköpings regemente och blivande borgaren och bryggaren i Ystad, Mathias Wennerström, senare Wen(n)ström.
 
Var förekommer namnet Pihlskog? Det är ett ganska ovanligt namn.
 
Alla uppslag av intresse.

103
Monett / Äldre inlägg (arkiv) till 02 februari, 2009
« skrivet: 2004-07-13, 17:56 »
Carl Julius Monett, född ca 1750 - vallon?
 
Är det någon som vet något om släkten Monett?
Carl Julius Monett var skräddare i S Mellby, förmodligen gift med Agda Ingemarsdotter. Familjen flyttar till någon församling i Stockholm 1776-77. Agda Monett dör 1809 i S Fogelås. När kom familjen till Skåne och vilken församling komde till i Stockholm?
Tacksam för all information.

104
Mokelten / Mockelt / Mokelt / Mokelten / Mockelt / Mokelt
« skrivet: 2008-11-13, 15:31 »
Hej!
 
Finns det någon som forskar i, eller har stött på släkten Mokelten? (stavningsvarianterna är många - Mokelt, Mokelten, Mokeltz, Mokielt, Mokielter, Mokält, Mochelt, Mockelt och Mokielten).
 
Jag har själv stött på byggmästaren (gipsmakaren, (fortifikations-)murmästaren) Georg Mokelten, född ca 1692. Han var flitigt anställd på 1700-talet, och har tydligen bl.a. gjort ritningarna till en portal vid entrén till Lundagård i Lund 1735, samt gjorde diverse nybyggnationer på Lunds universitets byggnader 1735-36, samt uppförde ett gipstak i universitetshuset. Han gjorde även ritningar till ett nytt vattentak på Lunds universitet, ritningar som ändrades av den berömde Carl Hårleman. År 1737 fick han i uppdrag av grevinnan Christina Piper att uppföra ett storslaget slott i tre våningar och med två flyglar (Christinehofs slott) - arbetet pågår till 1741.
 
Georg Mokelten går att återfinna i Landskrona på tomt nr 8 vid Norregatan i Norra roten i mantalslängden 1742, med hustru. Utifrån källmaterialet har jag lyckats få fram att han åtminstone hade barnen Georg (nämnd fr.o.m. mantalslängden 1745), Johan (nämnd fr.o.m. mantalslängden 1749), Anna Maria (jungfru på Kvärlöv i Bjällerups socken, gift där 1756 med handelsmannen Cornelius Christian Biörkeroth från Landskrona; död barnlös 1761, bouppteckning 1761 i Torna häradsrätt som fadern, murmästaren Georg Mokelten skriver under).
 
Georg Mokelten dyker upp på 1750-talet på Råå i Raus socken, där han gifter sig (han dör där 72 år gammal 1764). Dock verkar det som att uppgifterna inte helt går ihop, eftersom unge gipsmakaren Georg Georgii Mokelt får barn utom äktenskapet i Helsingborg 1754, och när barnen dör kallas han Murmästare Georg Georgus M. Är detta egentligen sonen Georg? Jag har svårt att hålla isär dem - å ena sidan verkar det som att det är fadern som gifter sig och får barn, å andra sidan verkar det vara sonen.
 
Murmästaren Georg Mokelten bor på Råå nr 2 i Raus t.o.m. mantalslängden 1765, från 1766 bebos gården av f.d. kvartermästaren, korpralen och uppsyningsmannen Christian Georg Mokelten. Ännu en son?
 
Alla uppgifter om familjen Mokelten är av intresse,
 
med vänliga hälsningar,
 
Markus Gunshaga

105
Maltzan / Maltzan
« skrivet: 2015-07-31, 13:13 »
Tillfällighetsfynd ur Lunds Weckoblad 1781 28/2, sid. 77:  
»Ifrån Christianstad berättas den stora olyckan som händt för 8. dagar sedan wid Sunnarslöf, at Stads-Målaren Malsahn med Hustru i wälsignat tilstånd, Swägerska, et Barn en piga o. Skjußgoßen uti mörkningen kommit af wägen, och kjört neder Careten uti en göhl eller ängshåla, så at både Menniskor och Hästarna der satt lifwet til.»
Händelsen omnämns i Östra Sönnarslövs dödbok 1781 (Östra Sönnarslöv CI:2, sid. 115): »d: 25 Februarii En Lärogåsse wid namn Hindrick Jönsson, som tillika med sin mästare Provincial målaren Maltzan, des hafwande Hustru och Swägerska från Christianstad samt en Skiutsdräng ifrån Nebbelöf så olyckeligen i en Parck matflo kallad emellan Sönnerslöf och Borresta natten emellan d: 16 och 17 Februarii druncknade», och parets bouppteckning 1781 29-30/3 (Kristianstads rådhusrätt och magistrat FIa:184, sid. 287) omnämner värderingen av det som »Målaren och Borgaren här i Staden Carl Fr. Maltzan ock dess Hustru Tyre Maria Willborg efter sig lämnat, hwilcka bägge genom en olyckelig händelse druncknat wid Sönnarslöf, 2:ne mihl från staden, natten emellan den 16 och 17. sidstledne Februarii».

106
Limnell / Limnell
« skrivet: 2002-11-03, 17:15 »
Limnell i Sverige och Finland
 
Jag önskar information om släkten Limnell, som jag kunnat följa bakåt på min fars sida i rakt uppåtstigande led till sextonhundratalet och staden Ulfsby i västra Finland -- den är nu en landskommun, men dess efterföljare är staden Björneborg [Pori].
 
Prästen Erik Karlsson Limnell (f. 1684 i Eura, d. 1731) utvandrade som pensionerad till Sverige och (någon/några) av hans söner torde också ha verkat där. Finns det någon som följt deras vidare öden?
 
Varifrån namnet Limnell kommit vet jag inte, är tacksam för upplysningar också på den punkten. Någon släkting har trott sig veta att släkten har holländskt ursprung.    
 
Min farfar Johan Artur Limnell förfinskade under språkstridens tid sitt namn till det finska Lumme.
 
Johan Lumme

107
Kreutz / Kreuts / Creutz / Kreutz / Kreuts / Creutz
« skrivet: 2011-10-25, 20:21 »
Hej.
 
I Rollsbohl, Värmskog sn i Värmland föds Carl Ersson 4/9 1839 ( Värmskog C:7 1825-1860, bild / 21 sid / 18 ) Hans far är avskedade fältjägaren och lösdrivaren Erik Andersson Kreutz, f omk 1798 i Näs, Värmskog, dömd 2 ggr för stöld.
 
Jag undrar var Erik Andersson har fått namnet Kreutz ifrån och finns det någon Kreutz-släkt förutom frälsesläkten Creuts ???
 
mvh
Carina

108
Tack Martin, och nu har du funnit Adelina Svensdotter(!) död i Kalmar 1710 också, som änka efter Lars Westerling.
 
Frågan är då hur hennes patronymikon ska tolkas. Är Sven mannen som Juliana Silverdufva var gift med innan Jeremias Håkansson Kraak? I så fall är sonen Jeremias uppkallad efter styvfadern, men det är inte en omöjlighet.
 
Alternativt är hon dotter till en Sven Kraak, vem nu han är. Det verkar osannolikt att det är den legendariske Sven Håkansson Krååk (1570-1663 enligt inlägg i AF), då han verkar i äldsta laget. Ett problem med en far vid namn Sven Kraak är att dottern Julianas namn inte självklart kommer från Juliana Silverdufva.  
 
Ser i inlägg av Birgitta Olsson under Förlösa, sedan Madesjö, att släktskapet mellan Sven och Jeremias Håkanssöner Kraak är oklart. Även åldern på Jeremias är väl okänd. Finns någon Håkan Kraak/Krååk känd?
 
Nya uppgifter ger nya problem...

109
Klei / Kleij / Kley / Klei / Kleij / Kley
« skrivet: 2011-07-24, 14:07 »
Är det någon som kan komplettera med fler uppgifter om den släkt med detta namn som för mig först dyker upp ca 1743 [mtl] under Högestads sätesgård (Skåne) med schäfern (fårfarmaren ungefär, angående yrket se här) Christian Klei. Något år senare blir han gift med en Kerstina, död 65 år 1776 5/3 i Högestad. Christian gifter om sig 1776 4/10 i Högestad med pigan Anna Eriksdotter, och dör själv 79 år gammal 1789 19/5 i Högestad.
 
I Högestad katekismilängd 1744 bor en Johanna Tresell (tror jag det står) inhyses hos Christian. En släkting till honom eller hustrun?
 
Födelseboken börjar sent i Högestad, men det bör finnas åtminstone två barn:
 
* Johan Fredrik Kleij, skräddare, som dyker upp för mig första gången 1772 när han gifter sig 11/3 i Lövestad med pigan Elsa Catharina Olofsdotter Appelskog. Familjen försvinner för mig efter 1793, då de finns i mtl på Fränninge nr 14 i Fränninge. Vart tar de vägen sedan? Vilka barn hade de och vad hände med dem?
 
* Stefan Henrik, oftast endast Henrik Kleij, som efterträder fadern som schäfer på Högestad. Före 1773 har han flyttat som schäfer till Krageholm i Sövestad. Gift 1774 28/12 i Högestad med Kerstina Andersdotter. Mellan 1778 och 1782 finns han med sin familj som bränneridräng i Karlshamn, för att 1786 åter vara tillbaka som schäfer på Högestad. Familjen är borta därifrån i mtl 1789. Vart tar de vägen? Vilka barn hade de och vad hände med dem?
 
Jag har också sett namnet hos en soldat Joakim Kleij, vars hustru Ingar föder en dotter Kerstina 1777 11/5 i Lilla Harrie.
 
Släkten finns i en nära släktings antavla, som jag tittar på, genom Christian Kleijs son Johan Fredrik och dennes dotter Johanna Catharina född 1785 20/6 i Högestad. Johanna Catharina liksom systern Sofia (född 1788 24/7 i Benestad) kallas stundom Klein i efternamn. Även Kleisdotter har observerats.
 
Alla uppgifter är av intresse, inte bara om dessa nämnda utan också var namnet annars kan förekomma och varifrån (i Tyskland?) det kan ha sitt ursprung.

110
Kierchner / Kierchner
« skrivet: 2002-04-17, 13:33 »
Efterlyser skomakare Johan Gotfridrich Kierchners  (född 1743 sept.månad Henrikstorps glasbruk, Perstorp sn. Skåne) ev. barn i det 1:a äktenskapet med Anna Larsdotter (född c. 1734).  
 
Söker även efter hans bror Johan Christopher Kirchner (född 1745 9 sept.Henrikstorps glasbruk, Perstorp sn. Skåne).
De båda bröderna försvinner från orten efter glasbrukets nedläggning på 1760- talet.De följer ej med moderns släkt till de glasbruk dessa förekommer vid. Vart flyttar de? Finns det någon som sett namnet Kierchner någon annanstans?
MVH
Birgitta Bauhn

111
Håck / Håck
« skrivet: 1999-05-16, 21:47 »
Känner någon till en släkt Håck?
 
Brita Gabrielsdotter Håck, född c1666 (hfl), död 1742 21/2 (db) var gift med fogden (befallningsmannen) Jacob Ström (f c1665, d 1727 26/2) på Herrhamra, Torö socken, och bosatt i Trävik i samma socken.
 
Går Britas far Gabriel Håck att identifiera?

112
Jeg søker etter en Olaus Larsson Holmgreen som var født i Sverige 1727 ifølge ham selv. Da han ble ansatt som skogfogd i Alta, Finnmark (Norge) ble det opplyst at han hadde lært urmakerprofesjonen.
Var det noen spesielle steder i Sverige hvor det ble utdannet urmakere på den tid? Olaus Larsson Holmgreen har etterkommere som jordens sand over hele verden. Hans bakgrunn har til nå vært en gåte. Med hilsen og på forhånd takk før svar.
Ole-Johan Valle

113
Göthenqvist / Göthenqvist
« skrivet: 2008-10-13, 10:02 »
Är där någon som känner till smeden och hans hustru vid Skottorp, Skummeslöv Carl Eberhard Götenqvist, född 9/11 1805 i Halmstad, Halland enligt husförhörslängden, men det stämmer inte och hustrun Elise Maria Hoff och skall vara född 12/3 1812, ort okänd, hon dör på Skottorp 11/8 1853. De bor på Skottorp från 1833 då de gifte sig, 9 barn föddes där.

114
Grahm / Gram / Grahm / Gram
« skrivet: 1999-02-26, 22:57 »
Jag har tidigare efterlyst en förfader från Linköping utan framgång. Som bekant saknas här en hel del kyrkoböcker. Med hjälp av det utomordentliga verktyget ”Anbytarforum” och dess kunniga och observanta läsare gör jag nu ett nytt försök: I första hand söker jag Anders Petter Gram f.14 okt. 1751 i Slestad, Slaka (E). Hans far var Gästgivaren Gabriel Gram f. 1709 i Vä (L) som omkom i en trafikolycka i Linköping 1752. Änkan Britta Catharina Fahlberg f. omkr. 1718 skriver i ett arvsskiftesprotokoll 1753 hur tillgångarna skall fördelas mellan henne och hennes 6 barn. Två av de äldsta befinner sig i Skåne och till deras förmyndare har utsetts husets anförvant och släkting Traktören Hörning . För de fyra yngre barnen, av vilka ovannämnde Anders Petter är den yngste, är hon själv förmyndare och förklarar samtidigt att hon gifter sig med Borgaren och Bagaren i Linköping Samuel Starkenberg f. omkr. 1727 .
Kan någon bidra med uppgifter om gossen Anders Petter eller någon av de andra nämnda personerna vore jag mycket tacksam.
Gunno Grahm

115
Gemzell / Gemzeus / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2010
« skrivet: 2009-03-19, 10:21 »
Vill någon hjälpa mig med levnadsdata för skolpojken Emil Gemzell, som bodde i Landskrona och i maj 1864 gjorde en fin blyertsteckning av Luther, numera av en slump i min ägo?
 
----------
Inlägget hitflyttat från Landskap » Skåne » Socknar » Landskrona  
Moderator Skåne (Ingvar Kristiansson) 2009-03-20

116
Fischer / Äldre inlägg (arkiv) till 10 juli, 2011
« skrivet: 2010-04-02, 13:38 »
Hej.
Jag söker ursprunget till hovtrumpetaren Georg Friedrich Fischer. I Stockholms Hovförsamling  AI:2 s.103, finner man ”Trump; Georg Fried: Fischer, Pigan Catharina och sonen Johan Friedric Gottlieb” den sistnämnde med födelsenotis 1717.
 
Georg Friedrich  gifte sig den 2 juli i Lund. Lysningen skedde i Ystad, där också vigselnotisen finns att läsa i Ystad S:a Maria E:1 s.72.  
 
1717: ”Söndagen den 23 Junÿ blef efter föregången laga och Ordentelig trolofning till ett Christeligt ächtenskap afkunnat och lyst Första, Andra och Tredie resan för Trumpettaren wid kongel: Maij:ts Hoff Stat Äreborne och Konsterfarne Hr Georg Friedrich Fischer; så och den Äreborne Dygdälskande och Sedesamme Madame Ingri Margareta Bellin, hafwande så wähl Hr General Lieutnanten Hård och Hoff Marskalcken D?ben gifwit permission och samtyckie till Ägtenskapsfullbordan: Wid hvilket begynnas med trolåfningen woro tilstädes Johan Finnektie, Silfwerwachten Jöns Kiehl och Hr Jonas Segerberg och blefne sedan wigda uthi Lund d 2 Juli”.
 
Hon var dotter till rådmannen Sven Bellin i Ystad och hans hustru Margareta Jacobsdotter. Ingri Margareta hade ett tidigare äktenskap bakom sig med guldsmeden Johan Silfwerberg i Landskrona, vilken dog knappt ett år efter ingånget äktenskap.
 
Paret Georg Friedrich och Ingri Margareta fick 6 barn:
Johan Friedric Fischer född 1717 död 1762-03-13 i Kvistofta(M).  
Christian (Christopher) Lebrect döpt 1721-08-03 i Hovförsamlingen(AB) Tvilling.
Johan Jacob döpt 1721-08-03 i Hovförsamlingen(AB)Tvilling.
Anna Margareta döpt 1723-02-10 i Hovförsamlingen(AB)
Hans Mathias döpt 1725-01-04 i Hovförsamlingen(AB)
Gottfred Lebrecht döpt 1728-08-30 i Hovförsamlingen(AB)
 
Hovtrumpetare Georg Friedrich Fischer avled i Stockholm 1733-07-08.
Finns det någon som har ytterligare information om hans ursprung skulle jag bli mycket tacksam.
 
Mvh Bosse

117
Finndahl / Findahl / Findal / Finndahl / Findahl / Findal
« skrivet: 2006-07-23, 15:17 »
Ingen som vet någon historia kring det namnet? Det är relativt ovanligt och finns lite varstans numera.  
Under 1800-talet verkar det ha varit ett soldatnamn i Skåne och Östergötland.

118
Ekman / Äldre inlägg (arkiv) till 05 oktober, 2013
« skrivet: 2006-06-29, 19:26 »
Alf,  
Antar att du avser Johan August Ekman. Han var ärkebiskop från 1900 till sin död 1913.
 
/Magnus

119
Dolvis, von / Dolwitz, von / Dolvis, von / Dolwitz, von
« skrivet: 2008-06-21, 19:43 »
Hej,
 
Jag söker all information om släkten von Dolwitz som går att få tag i då jag försöker sammanställa allting.
All info är välkommen.
 
Mvh
 
/Rickard

120
Clarén / Clareen / Clarén / Clareen
« skrivet: 2011-08-28, 11:36 »
Håller just nu på att forska om klockaresläkten Clarén/Clareen från Äsphults socken. Jag undrar om någon har några mer uppgifter eller rättelser till det jag hittat.
 
Sven Clarén död ca 1743 Äsphult, kom från Lund vad jag förstår ca 1709. Enligt en uppgift ska ha ha gift sig med förre klockaren Jon Svenssons dotter. Enligt en bouppteckning ska hans hustru ha hetat Botilla Margareta Kåre. Hans andra (tredje?) fru kom från Adseke, Norra Mellby, Bengta Persdotter.  
I bouppteckningen nämns att det ska ha funnits nio barn, 4 pojkar och 5 flickor. ¤ barn känner jag till: Elizabeth död 1766, Bengta, Samuel f 1712- 1754 Kyrkheddinge, Petter f 1720.
 
Petter blev klockare i Äsphult. Gifte sig 1746 i Hässlunda med Regina Tornberg (anor okända). Regina dog 1781 och Petter 1800.
Följande barn är kända: Regina f 1757, Johannes f 1748, Kristina , Samuel f 1755, Margareta f 1747, Rebecka f 1761.

121
Casselberg (Kasselberg) / Casselberg (Kasselberg)
« skrivet: 2014-10-17, 22:46 »
Hej!
 
Har någon stött på följande personer i sin forskning: Hans, Lars eller Sophia Casselberg. De två förstnämnda har varit artillerihantlangare under 1740-talet, medan Sophia, född c:a 1699, skulle kunna tänkas vara äldre syster till en eller båda av artilleristerna.
 
/Paul

122
Någon som känner till Erik Erson Brun född 1722. Han var korpral. Sonen Per föddes i Romfartuna. Det är allt jag har.
MVH
Leif Hedberg

123
Billstedt / Bilstedt / Billstedt / Bilstedt
« skrivet: 2012-02-25, 22:19 »
Känner någon till frälseinspektorn Jonas Hyltgrens hustru Catharina Bilstedt (någon gång Billstedt) på Eka i Lista socken, från 1792 på Marieberg i Björkvik (Södermanland)? Hon dör 1819 18/4 på Marieberg i en ålder av 84 år, och sägs i husförhörslängder vara född 1734.  
 
Var är hon född och vilka är hennes föräldrar?
 
Hon gifte sig 1777 1/5 i Lista med Jonas Hyltgren, bägge på Eka.
 
Catharina Bilstedt är min frus mormors mormors mormors mormor!

124
Bergström / Äldre inlägg (arkiv) till 20 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-19, 14:05 »
Anders! Har kollat Emigranten på de aktuella namnen. Inget napp!

125
Bergström / Äldre inlägg (arkiv) till 19 oktober, 2009
« skrivet: 2001-03-29, 01:13 »
Hej
Jag önskar få reda på om min farfar Hjalmar Bergströms släkt finns kvar i Väse eller ölme
och det vore intressant att även få veta något om tidigare Bergströmmare
Hälsn. Camilla Bergström

126
Bergdahl / Bergdahl
« skrivet: 2003-10-23, 08:57 »
Ursprung sökes för soldaten Anders Bergdahl ohh Ingierd i Saxebäcken, Alingsås landsförsamling.
 
Två av deras döttrar flyttade till Skåne:
 
* Elin Bergdahl f 1788 11/10 gifte sig 1817 20/4 i Alingsås med betjänten hos greve Lewenhaupt Olof Wallin (f 1791 2/3 i Kumla enl. hfl). Wallin blir 1819 hejderidare i Öved i Skåne.
* Lisa Bergdahl f 1796 30/7 flyttar till sin syster i Öved, blir städerska på Övedskloster, och föder 1825 28/7 uä sonen Carl August, fader bokhållaren och sedermera kvartermästaren Charles Emil Bokelund (1803-63). Bagaren Carl August Bokelund (1825-1873) får uä barn tillsammans med min farfars farmor Helena Olsdotter (1839-69) i Helsingborg 1860.
 
Flyttar möjligen Anders Bergdahl från Alingsås till Göteborg? Lisa Bergdahl kommer från Göteborg Kristine 1821 till Öved, och det finns en attest om nattvardsgång för henne i Gtbg Kristine daterad 1814 23/3, i Öveds kyrkoarkiv.

127
Askelund / Askelund
« skrivet: 2013-11-19, 15:45 »
Kan någon hjälpa mig med Adam Askelund som levde och dog i St. Harrie 1841-11-19 (AD St. Harrie C1-2 Bild 133) Har sett honom i Husförhör från (AD ST. Harrie A1-1 1809 bild 7) Vet någon var han och hustrun Anna är födda och kommer ifrån

128
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Basenheim, von
« skrivet: 2008-05-18, 20:57 »
Jag kan inte undanhålla ett fantastiskt levnadsöde funnet i Norrvidinge dödbok 1774.
 
Geheimerådet i Pfalz Johan Franz von Bosenheims dotter Anna Catharina, född 1696 25/11 i Worms, sätts av sin fader i katolskt kloster, men rymmer därifrån och gifter sig i Frisland med en f d abbott vid namn Christopher Bernhard Franz von Schéer. Dessa hamnar så småningom i det lutherska Sverige, där Schéer av kung Fredrik I utnämns till kyrkoherde i ett pastorat i Finland. På vägen dit avlider Schéer i Åminne, och Anna Catharina von Bosenheim vandrar därefter nästan kring hela Svea rike och hamnar slutligen hos prästerskapet i Norrvidinge, där hon lever resten av sina dagar med ett flitigt spinnande och sjungande psalmer.
 
Finns något skrivet i andra källor om dessa händelser?
 
Här är texten i Norrvidinge dödbok 1774 1/4.
 

nästa sida...

 
Meddelandet ändrat av zzz den 18 maj, 2008

129
Torstenson / Torstenson
« skrivet: 2013-04-04, 23:02 »
Det uppges i dödsnotisen för en prästhustru, Ingeborg Stecksenius, i Anundsjö, att hon i sin ungdom hade tjänat som kammarjungfru hos Grevinnan Torstensson. Kvinnan ifråga var född 1679 och gifte sig första ggn 1727. Så hon tjänade väl troligent Grevinnan där i början på 1700-talet.
Min fråga är, vilken grevinna handlar det om? Och vid vilket grevesäte kan kammarjungfrun ha tjänat?

130
Königsfelt / Königsfelt
« skrivet: 1999-03-24, 09:22 »
Är Anna Dorotea Köningsfelt (EÄ) eller Königsfelt (von Warnstedt), född 1666 i Livland, död 1742 23/3 i Trelleborg, dotter till Mattias Salomon Königsfelt (f 1640 Livland, d 1728), av den introducerade ätten?
 
Anna Dorotea saknas bland barnen i Elgenstierna, men födelseplats och namnet antyder ju ett släktskap. Hon är gift med Carl Johan Rittercrantz (168(6)-1760) i dennes första gifte (gift 2:o m Eva Margareta Mask).
 
Se Elgenstierna under Königsfelt och Rittercrantz samt Christoffer von Warnstedt, Karolinen Sven Svensson Mask, i SoH 2/1987 s. 335f.
(Eva Margareta Masks föräldrar felaktigt angivna i EÄ, rättade av von Warnstedt)

131
Kåse / Kåse
« skrivet: 2011-07-15, 18:32 »
Tack Martin, jag har kontrollerat rättelserna till Kåse. Den enda rättelsen gällande Peder Arvidsson Kåse, är den du nämner här ovan, så frågan som Lars upptäckte kvarstår.
 
Vad gör Peder Arvidsson Kåse som kommendant i Narva 1569, och vad är källan Hk som Elgenstierna uppger att han hämtat uppgiften ifrån ?

132
Klingenstierna / Klingenstierna
« skrivet: 2009-07-18, 11:17 »
Hej!
 
Är det någon som träffat på Elisabeth Klingenstierna gift med Erik Chytaeus och dotter till Zackarias Klingenstierna och Beata Otter, så är jag tacksam för hjälp.
 
Mvh Roina
 
Diskussionen flyttad från Övriga Släkter till Introducerad adel. / mvh Anders Berg, Moderator Släkter

133
Klercker, af / Klercker, af
« skrivet: 2006-02-01, 18:10 »
Min mf ff  Johan Christoffer af Klercker (1800-1864), major vid Södra skåningarna i Ystad, har lämnat efter sig en dagbok som nu finns hos min mor. Där finns en hel sida med rubriken Gåfvor till gossen Janne och dess moder. Det börjar i nov 1823 med en blå filt och ett par lakan och fortsätter till nov 1839. Det handlar för det mesta om kontanter, nya eller begagnade kläder och tyg till kläder. Han betalade också underhåll till ”hussaren Schultz” för att han tog hand om Janne från 4/5 1828 till 4/1 1830.
 
På ett annat ställe i dagboken står det under året 1839: Gossen Janne kom till Ystad 20 mars och afgick den 28:e” och ”Gossen Janne kom till Ystad 1 nov och afgick samma dag”. Formuleringarna tyder på att Janne då var sjöman. Det finns inget som tyder på att J.C. hade någon kontakt med Janne efter 1839. Han gifte sig året efter med min mf fm Syster Kjellman.
 
Det kan knappast betvivlas att Janne var J.C:s utomäktenskaplige son. Jag har gjort vissa försök att spåra Janne men hittills utan framgång. Jag har gått igenom födelseböckerna för Ystadsförsamlingarna och den ende som verkar möjlig är Johan Martin Joachim, född 1823 3/8 i S:ta Maria som oäkta son till matroshustrun Lotta Friis, 36 år, i nr 151. Eftersom J.C var 23 år verkar det osannolikt, men inte uteslutet, att det är rätt Janne.Men Lotta Friis finns inte i nr 151 i hfl för det året så jag har inte kunnat följa upp spåret.
 
Jag har också letat efter husaren Schultz i Ystads hfl för 1828-29 men inte hittat någon.  
 
Det finns i och för sig inget som säger att Janne var född i Ystad eller att husaren Schultz bodde där. När det gäller anteckningarna för 1839 framgår det inte om Janne då var skriven i Ystad eller bara på tillfälligt besök. Det finns en utförlig resedagbok i dagboken, där det framgår att J.C. ofta var kommenderad till Lövestad, men under den tid när gossen Janne bör ha blivit avlad (om han föddes på hösten 1823) verkar han ha befunnit sig i Ystad. Och i Lövestad finns det ingen ”oäkta” Johan som kan passa.
 
I Centrala Soldatregistret finns det flera husarer Schultz i Skåne men jag inte hittat dem i hfl för resp socken de angivna åren. Det verkar ha varit vanligt att soldater inte bodde i den rote som de tillhörde.
De tänkbara är:
Fredrich Schultz, född 1790, i Glimminge 3, Jonstorp 1819, Lackalänga 14 1834
Jöns Schultz, född 1794, i Nedre Glumslöv 15, Glumslöv, 1815
Petter Schultz, född 1792 18/10, död 1870 3/4, i V Grevie 5,8, Södra Åkarp 1834
   
Alla tips som kan hjälpa mig att spåra gossen Janne mottages tacksamt.
Håkan Dackman

134
Det förekommer diverse tillägg på församlingsnamnen i SCB-materialet som skiljer sig från övriga längder. Man kan öka chansen att få träff, genom att lägga till en * efter namnet.
 
Jag råkade ut för detta i Kalmar Stadsförsamling, som helt plötsligt hette Kalmar Domkyrkoförsamling. 'Annex' är ett annat exempel.
 
Per Thorsell.

135
Ancestry / Äldre inlägg (arkiv) till 17 mars, 2012
« skrivet: 2011-10-03, 23:46 »
Jag tror jag har gjort de flesta, både tänkbara och otänkbara, sökningar genom åren utan det beskrivna resultatet.
 
Om du kan beskriva hur du får denna ruta, under förutsättning att samma sak händer vid varje likadant tillfälle, så kan jag testa den sekvensen och se hur resultatet blir

136
Jag startar den här diskussionen enligt förslag ställt här den 24/4 kl. 12.18.

137
Egen hemsida / Äldre inlägg (arkiv) till 29 juli, 2009
« skrivet: 2009-07-28, 21:05 »
Det gick jättebra med att ändra i koden som Åke sa (står nästan längst upp). Av någn anledning får jag inte upp den rätta rutan när jag försöker med NVU.

138
Egen hemsida / Äldre inlägg (arkiv) till 28 juli, 2009
« skrivet: 2009-07-26, 19:40 »
Jag har under snart ett år använt FileZilla FTP klient. Programmet är helt gratis och mycket lätt att använda. Programmet kan laddas hem här.
 
Mvh Hasse

139
Datorprogram (för släktforskning) / Presentera på en hemsida
« skrivet: 2009-09-07, 22:28 »
Hej!
 
Jag sitter och funderar på hur man bäst presenterar sin släktforskning på en hemsida så andra människor kan läsa det på ett enkelt sätt. Spontant kan jag tänka mig att man lägger in allt i en databas och det har jag kunskap att göra men om jag har tiden är dock frågan. Finns det något färdigt program eller skript som klarar detta och som redan finns nånstans på webben. Någon som vet?
 
Skriv gärna också om ni vet att det INTE finns för då är det ju rätt troligt att jag pillar ihop något själv. Men helst som sagt, vill jag ju ha ett färdigt och det borde ju finnas hoppas jag. Tack på förhand.

140
03 Släktnamn / Le?
« skrivet: 2010-01-03, 11:27 »
Jag behöver tips hur man kan bekräfta och komma vidare med en del uppgifter från Tyskland. Det gäller en släkt Le? (Leu) som inkom till Sverige i mitten av 1800-talet med tegelslagare Joakim Henrik Christoffer Le? (f 1825 i Cramon, Mecklenburg-Schwerin, d 1875 i Södertälje).
 
En antavla i ett par generationer finns på
http://wc.rootsweb.ancestry.com/cgi-bin/igm.cgi?op=AHN&db=:2741956&id=I21
och frågan är nu hur jag bär mig åt för att kolla dessa uppgifter. Jag har ett par namn på amerikanska forskare som tagit fram detta, men deras epostadresser fungerar inte längre. Det gäller en Michele Stephens och en Sue Smith.
 
Alla tips om dessa personer är av intresse. Det gäller alltså förutom Le? också namnen Bollmann, Bornemann, Dettmann och Farklam.
 
En uppgift i antavlan att Fieck Lief Dettmann (c1764-1870) blivit 106 år gammal känns som den behöver styrkas!

141
A-M / Den """"olycklige"""" greven Cronhjelm
« skrivet: 2003-01-30, 11:12 »
Jag söker uppgifter om den olycklige greven, mördaren, vagabonden m.m. Alfred Robert Cronhjelm som dog utfattig i Leigh County i USA 21 maj 1902 efter många års luffarliv i amerikanska svenskområden. Han lär ha skrivit många brev och det är främst sådana jag är ute efter.  Boken Documents... (1907) om greve Cronhjelm har jag. Likaså den utförliga artikeln om honom i DN 1907.  
 
Jag är ingen släktforskare och söker därför hjälp på detta förnämliga sätt. Jag arbetar med ett skönlittterärt projekt.  
 
Tack på förhand!
Ola Persson
Väddö

142
Allmänt / Begreppet """"Till hus""""
« skrivet: 2008-01-21, 16:24 »
God eftermiddag!
 
För mig som inte är östgöte är det lite förbryllande att se detta uttryck i husförhören i Östergötland, jag vet ju inte vad det betyder. Jag har inte sett det någon annanstans än i Östergötland och min gissning är att det oftast rör gamla fattiga människor som tas om hand av socknen på något sätt. Tas de in på fattighuset, eller är det motsvarigheten till undantag, eller vad är det?
 
M.v.h.
Roland Jargården
Riddarhyttan (i n.v. Bergslagen)

143
Ödeshög / Äldre inlägg (arkiv) till 11 januari, 2010
« skrivet: 2009-06-29, 22:06 »
Hej.
 
Jag söker Annika Persdotter som är döpt 1791 12 18 enligt Ad Ödeshög Födda 1790-1817 Bild 84 Sida 637. Tycker det står att hon är född i Nerbeck i Ödeshög. Jag vill veta var hon bor mellan 1791 till 1816 07 24 när hon gifter sig i Svinåsen i Ödeshög, AD Ödeshög C:2 Vigda 1790-1816 Bild 173 Sid 815
Hittar ej henne HFL 1805-1811
Om jag har tolkat rätt heter hennes föräldrar peter Jonasson och Ingrid Svensdotter. Har henne efter 1816.
 
Hej Olle Du hade ju skickat familjen mellan 1805-18110 i Holkaberg. Såg inte det
 
 
 
Med vänlig hälsning Tommy
 
(Meddelandet ändrat av tommy_vtuna 2009-06-30 14:20)

144
Otterstad / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-februari-23
« skrivet: 1998-12-14, 19:27 »
 Är det känt om någon har matat in alla tillgängliga kyrkoböcker ifrån Otterstad i något slags register. Jag funderar på att göra det. Vilken typ av register verkar bra, Works?
Har hört talas om att kanske Nicklas Petrusson har matat in Otterstad.

145
Ösmo / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-03-15
« skrivet: 1998-12-21, 23:16 »
 Jag har ett icke datoriserat register över befolkningen från kyrkböckernas början till början av 1900-talet. Tyngdpunkten ligger på södra delen och på ytterskärgården.

146
Hej!
 
Jag har fått en lite märklig upplösning av en segdragen släktforskarnöt. Tänkte delge den och se om någon har en rimlig förklaring.
 
Min ana, Carl Johan Ulric, föddes 1815-07-05 i Malmö slottsförsamling. I födelsenotisen står att modern, jungfru Anna Maria Malmquist, är 19 år (född 1796). När jag sedan följer modern och barnet till Malmö garnisonsförsamling där hon 1816-04-03 gifter sig med korpral Jacob Ifversson, ser jag i några husförhör att Anna Maria är född 1796-12-10 i Malmö.
Någon Anna Maria Malmquist med det födelsedatumet kunde jag inte hitta i någon födelsebok i Malmö och körde således fast.
Nu har jag trängt lite djupare och kontrollerat senare husförhör och då visade det sig att 1845 ändrades Anna Marias födelsedatum till 1794-12-16 (2 år äldre). Då hittade jag henne i Malmö Karoli födelsebok som dotter till Christian Malmquist och Kerstin Nilsdotter.
Anna Maria gifte efter Ifverssons död om sig med Per Robert Kohrtz.
 
Till historien hör att Carl Johan Ulric var oäkta son till höjdaren Carl Martin Lundgren, kommerseråd från Ystad. Detta är inte bekräftat i några källor men var allmänt känt inom släkten. Lundgren bekostade Carl Johans studier.
 
Kan det funnits någon orsak för Anna Maria att ljuga om sin ålder beroende på ovanstående? 2 år är ganska mycket när man är 19 (21) år så det verkar osannolikt att det är ett misstag.
 
Bifogar bild på tre husförhör: 1830, 1841 och 1845.
 
(Meddelandet ändrat av larsu den 29 mars, 2009)

147
Hej!
Finns det listor över saknade eller/och lösdrivare, från Villands härads socknar, som inte är med i AD eller Genline? Detta gäller tiden omkring 1763 - 70.
Mvh
Helene Assarsson

148
Hej.
Snickarmäster Petter Cronvall bodde och verkade vid Trollenäs norr om Eslöv under 1700-talets senare hälft. Han var vigd med Bengta Pärsdotter, född ca 1728, och hade följande barn: Cristoffer f. 1754, Merta f. 1756 d. 1757, Merta f. 1758 d. 1758, Gunilla f. 1759, Petter f. 1761 d. 1761, Johannes f. 1765, Gertrud f. 1767, Fredrik f. 1771. Bengta Persdotter avled 1797, har inte hittat var de var födda eller vigda samt Petter cronvalls död. Min fråga är: har någon kännedom om var dessa personer har sitt ursprung?

149
Söker föräldrar, syskon etc till Ingeborg Christina Otterstedt född i Fulltofta och död i Fågeltofta år 1800. Hon var gift med Hejderidare Carl Petter Jablonsky, 1749-1821, enligt uppgift född i Ollstorp Villie församling. Var vistades makarna före de bosatte sig i Ravlunda?

150
Söker föräldrar, syskon etc till Annika Orrberg enligt uppgift född i Hellstad (?) 1718 och död i Fågeltofta år 1779. Hon var gift med Jägaren Frantz Jablonsky, 1712-1783, enligt uppgift född i Heliga Trefaldighetens församling och död i Fågeltofta. Söker även biografin för makarna

151
Leon Landgren, född 1/6 1910, var en rikskänd underhållare i Sverige. Jag söker namnet på hans mor. Hon hette antingen Ida eller Emma och var född Åkesson i Kyrkhults socken, Blekinge.

152
Heister var min förfader. Jag önskar få bekräftat födelseort och namn samt få veta något om hans liv före 1812 då han finns med i rullorna hos Skånska Husarregementet. Föräldrar? och längre tillbaka?

153
Finns det någon som forskar på Gustaf Leonard Hartman. Söker föräldrarna eller annan nyttig information för att gå vidare i forskningen.

154
Hej. den 29/12 1717 vigdes Cronolänsman Christoffer Persson Cronwall med jungfrun Mätta Olofsdotter Brygger i Billinge församling. Jag undrar om någon känner till dessa personer, och var de tog vägen efter vigseln?
 
MVH Måns

155
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Andersdotter - Rix
« skrivet: 1999-03-22, 15:50 »
Har någon träffat på  
 
Else Andersdotter född 7/4 1786 i Wää och hennes make Håkan Rix född 6/11 1788 i Köpinge.
 
Inflyttade från Wää år 1813.
Familjen bodde på adress Hoby Samfälta Halla enl HFL Norra Åsum 1831-1836.

156
03: Geografi / V.Skrävlinge
« skrivet: 2000-01-17, 23:44 »
Hej
 
Är V.Skrävlinge en församling i Skåne?
 
Mvh Anja

157
03: Geografi / Kviinge?
« skrivet: 2000-02-29, 22:30 »
Hej!
Har en anteckning som anger en släkting vara född i Kviinge på 1890-talet.
Existerar denna socken? Eller har den bara funnits förr?
Gjorde en sökning här på Rötters socken-sök, men fick negativt besked!
Eller kan det vara så att det är felstavat i mina papper och att det skall vara Kvidinge, som jag sett existerar här under Skåne?
Någon som vet hur det ligger till?
 
Vänligen Niklas Lindberg

158
Okänd socken i Skåne / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-02-03
« skrivet: 2007-12-08, 17:58 »
I min släktforskning har jag en flicka född år 1896 i Södra Vram. Hennes far var Nils Alfred Olsson, född 1874-11-09 och kusk på Billesholms Gruva. Nu finns inte Södra Vram i Genfinder utan hänförs till Risekatslösa men jag hittar inte Billesholms Gruva i gårdsregistret under denna församling och ej heller under Norra Vram i husförhörsböckerna. Går gruvan under annat/andra namn? Var skall jag leta?
Tacksam för hjälp.
Lars Rydberger
lars.rydberger@swipnet.se

159
Riseberga / Äldre inlägg (arkiv) till 01 oktober, 2013
« skrivet: 2012-11-26, 11:34 »
Hej Anita och Gustav!
Tack för hjälpen.
Jag har hittat dem i Sveriges befolkning 1880, och Sveriges dödbok.
Där står att han är född i september, kan det vara felskrivet någonstans?
MVH
Karin

160
Raus / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-09-18
« skrivet: 2007-10-03, 16:52 »
Hej!
 
Jag undrar om det finns någon som kan hjälpa mig att hitta information om en man.
Han hete Nils Andersson och är troligen född 1791-07-23? Det enda jag vet om honom är att han gifter sig med Maria Christansdotter den 1825-09-16...
Jag skulle gärna vilja ha hjälp med att finna hans föräldrar! Jag har fått en indikation på att dem skulle heta Anders Nilsson (skolmästare)& Bengta Hansdotter, men är väldigt osäker.  
 
Om någon snäll människa skulle vilja hjälpa mig så skulle jag bli ytterst tacksam!
 
Mvh
 
Marie

161
Landskrona / Landskrona
« skrivet: 2016-02-15, 09:54 »
Hej
Jag har två bröder Edwin Ferdinand och Carl Albert Olsson som i slutet av 1920 flyttade från Listerby till Landskrona Hornsgatan 3. Det står även Öresundsvarvet, men det var väl kanske arbetsplatsen då inte många personer verkar bo där.
I vilket kvarter ligger Hornsgatan 3?

162
Kvidinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-08-14
« skrivet: 2008-09-29, 19:59 »
Hej !
Hittar inte henne i födelseboken från Kvidinge.Har du någon annan inf ?
MVH Birgitta

163
Högseröd / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-04-22
« skrivet: 2006-04-21, 22:14 »
Mattias.
 
Kan det vara denna familj du söker?
 
Lars Christiansson född 1840-09-06 i Östra Kärrstorp.
Else Lorensdotteer född 1839-12-12 i Östra Äspinge
Barn:
Hanna född 1864-11-22 i Högseröd.
Anna född 1866-05-27 i Högseröd.
Kersti född 1868-04-08 i Högseröd.
Per född 1870-12-11 i Högseröd.
Anders född 1870-12-11 i Högseröd, död 1873-11-25.
Anders född 1874-07-30 i Högseröd, död 1887-06-25.
Nils född 1876-09-29 i Högseröd.
 
Mvh
Björn

164
Allerum / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-12-09
« skrivet: 2007-02-05, 08:00 »
Tommy, en avskrift av Allerums födelseböcker finns på http://www.ddss.nu, men enligt den föddes det ingen Hanna där det datumet. Den enda Hanna som föddes i Allerum 1806 föddes 1806-10-07, men hennes far hette Ola Jons, så det stämmer inte med Hannas efternamn. Det närmaste jag kan hitta är en Hanna, som föddes 1804-04-21, och vars föräldrar var Anders Påls och Elna Hans i Liungen.

165
Fårö / Äldre inlägg (arkiv) till 17 januari, 2011
« skrivet: 2010-04-18, 17:46 »
Olle,
 
Thank you for your help. I sure was hoping to find him near where Emma was from. I think now I will have to purchase GenLine and search 1 parish at a time for him. Thanks again for everything.
 
Dona

166
Bokenäs / Äldre inlägg (arkiv) till 06 maj, 2008
« skrivet: 2008-01-01, 16:05 »
Hej Björn,
 
Han flyttar så småningom till Skåne Västra Karup (L) för att vara exakt men först tar ha en utflykt till Danmark där han gifter sig och får sitt första barn - jag har en del matnyttigt om honom om du vill ha.
 
Bengt

Sidor: [1]