ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Christer Edenfjord

Sidor: [1]
1
 Gunga är inget ovanligt båtsmansnamn i Blekinge, men denne är en båtsmansson född 1690 i Asarum, som tar värvning som ryttare i det efter Poltava nyuppsatta Södra Skånska Kavalleriet, Ö. Göinge Compagnie, i september 1709 vid rusthållet No 117 Snäckestad i  Villands Vånga.
 
1720 uppsöker han sin kyrkoherde prosten Hans Widding i Oppmanna och begär att få gifta sig med den jämngamla Olu Matsdotter, hustrun till en ryttarkollega som dräpte en ryttare i Västanå 5 år tidigare och varit på rymmen sedan dess. Det blir en intressant historia med Domkapitlet i Lund, prosten Widding och den förrymde dråparen Olof Gamberg som huvudpersoner och slutar med att paret tillåts gifta sig i Vånga.
 
Nu har jag utrett och skrivit om hela denna fascinerande historia i detalj med all brevväxling och parets fortsatta liv fram till att No 117 Abraham Gunga får interimsavsked från ryttartjänsten den 6 januari 1727.
 
Men, de försvinner helt från radarn efter detta!  Inte ett spår i kyrkoböcker, flyttlängder, katekisations- och mantalslängder, varken i Vånga eller en hel del andra omgivande socknar i Skåne och Blekinge. Inte heller Blekinge båtsmansregister, Listerlandets släktdatabas, DDSS, eller Disbyt innehåller något spår.
 
Så min fråga är - finns det någon som stött på denne avskedade ryttare Abraham Gunga och hans hustru Olu Matsdotter någonstans i Skåne efter 1727? Skulle vara oerhört tacksamt att få avsluta historien.

 

2
Jämshög / Flyttattest från Jämshög 1781
« skrivet: 2018-08-17, 13:41 »
 Hej, forskar i Vånga/Oppmanna sedan länge och har hittills lyckats tolka alla flyttattester från allehanda präster trots varierande läsbarhet. Men denna gång går jag bet på några ord i Jämshögsprosten Jöran Öllers attest! Kanske någon här som är van att läsa dessa?
 
 Det är de tre orden som är ersatta med streck i slutet av attesten och understrukna i detaljbilden.
 
  Källa: 1781 Oppmanna (L) HII:1 (1746-1785) (Bild 3370 i AD):
 ”Afskedade Rÿttaren Olof Hall och dess Hûstrû Ellna Nils dotter, hafwa wid Näsums Församling obehindrade och med  försvarlig Christendoms Kûnskap, nÿttjat de dÿra Salighets Medlen, men befinnas eij hafwa begått den Högwärdiga Nattwarden sedan d. 30 April sistlidit År 1780, hwartill Hall berättar en ûpkommen twist hafwa warit altsedan, hwilken dock nû är bilagd. De lefwa i öfrigt, mig wetterligen, ûnder deras fattigdom och sjûklighet, fört en Christen anständig wandel, och äro nû flÿttade till Wånga Sockn, hwarest de har deras nûwarande ­­­­­­­­­____ ____ _____, till det bästa recommendera.
 Jemshög d. 3 Augusti 1781.
 Jöran Öller
 Länz, Hofprädikant och Probst.”
 
 Tacksam för hjälp, och om någon upptäcker fel i övrig text så är det välkommet med påpekande.
 

3
Känner någon till lastfregatten Falks strandning vid Hoburgen natten till den 9 oktober 1790? Hon avgick från Sveaborg i slutet av september destinerad till Karlskrona och ombord fanns bland andra ett antal ryttare från Norra och Södra Skånska Kavalleriet, minst 39 man. Flertalet hade tjänstgjort på Arméns flotta och inte hunnit komma med den reguljära transporten tillbaka till Karlskrona i början av september. Många var också svårt sjuka.

Såhär berättas det i en okänd källa:”vid Gotland råkade hon ut för storm och dimma och gick på grund vid Hoburgen nattetid den 9 oktober1790. Fartyget blev totalt vrak, men satt fast på sandbankarna över natten, och på morgonen lyckades man få iland alle man och inte en enda omkom”.

Däremot dog 11 ryttare sedan på Gotland den 15 - 26 oktober, troligen redan svårt sjuka och inte som en direkt följd av strandningen. 

I senare halvan av november 1790 förolyckas också lastdragaren Sohlen på resa från Finland till Karlskrona också vid Gotland med ett antal ryttare ombord.

Nu undrar jag vad som hände ryttarna på Gotland och  hur de överlevande tog sig vidare till fastlandet och hem? Vid mönstringen i januari 1791 var nämligen 22 av de totalt kanske 52 ryttarna hemma och närvarande. Lastdragaren Sohlens tidigare besättning avmönstras på Karlskrona skeppsvarv den 6 december 1790, men inte en ledtråd om vart  deras ”passagerare” tog vägen?


Kartlägger de avsuttna skånska kavalleriregementenas upplevelser till sjöss under 1790 års krigståg och vore mycket tacksam för all hjälp och ev. ledtrådar!
 

4
01) Ortnamn A - M / Buddahus / Buddatorpet / Buddbyn
« skrivet: 2015-01-20, 19:08 »
Hej,
 
stöter på förleden Budda- på flera torp och gårdar i NÖ Skåne. Buddatorpet strax öster om Högsma är ett exempel och Buddahus vid Årröd i Västra Vram där den stora silverskatten hittades 1894 är ett annat. Nu undrar jag om någon vet vad denna förled betyder och kommer ifrån.  
 
Är det härlett från ett namn Budde eller vad betyder det egentligen?
 
Någon som vet?
 
MVH
Christer E

5
Västerbottens regemente / Hwippa, Mårten Olofsson
« skrivet: 2014-02-07, 22:10 »
Hej,
 
Jag håller på att följa upp min ana Mårten Olofsson Hwippa från Burträsk som var soldat vid Västerbottens regemente och Lövångers kompani 1748-74.
Jag hittar honom i GMR så länge han är hemmavid och även i Pommern 1761.  
Han skall även ha varit i Pommern vid mönstringar 1759 och 1760, men hur hittar jag igen dessa rullor?  
Har gått igenom det jag hittar digitaliserat för regementet under den aktuella tiden, men jag antar att det är i någon annan samling (som antagligen inte är digitaliserat) som jag behöver söka.  
Alla förslag hur jag lättare hittar fram till dessa rullor från tiden i Pommern mottages tacksamt.
 
Hälsningar,
/Elisabeth

6
Hej,  
Jag har hittat en ryttare, Tulson Turesson Kihlström/Killström. Han föddes 1724 i Norra Sandby Skåne, antogs 1757 (enl. soldatregistret) vid Skånska husarregementet, Landskrona kompani, Reslövs socken, Åkarp 5 rote. 1789 blev han avskedad och han dog i Önnestad socken 1803. Tulson Kihlström var gift med Christina Dorotea Christensdotter. Hon sägs vara född 1741 i Tyskland. Paret fick 12 barn mellan åren 1763-1781.  
 
Jag har letat i Norra Skånska kavalleriregementet under de åren som är aktuella. Det verkar som regementet hade olika namn. Tyvärr har jag inte lyckats finna Kihlström. Har någon några idéer kring var man skulle kunna finna denne ryttare i generalmönstringsrullorna? Jag har hittills letat på fel ställe
 
Tack på förhand.
Annette

7
På denna sida framgår det vilka båtsmän från blekinge som dog vid Sofia Albertinas förlisning i Holland 1781
http://www.swe-gen.se/Blekinge/Batsman.htm
 
Någon som har tillgång till vilka båtsmän från Södra Möre som omkom och vilka som överlevde?
 
Källan ska vara Film Wa 2283
 
Var hittar jag den?
 
Vid en expeditionsrulla 1781 för det skeppet så är en bror till min ana, korpral Johan Marin   på det skeppet, och i slutet av rullen står det
att det utbröt en brand på skeppet och att endast ett 10 tal personer dog.
Flottans arkiv: Amiralitetskollegiets med efterföljares kontor, Arméns flotta, loggböcker, rullor m.m.: Sjöexpeditioner, skeppsmönsterrullor 1689-1873 A:12 (1780-1782) Bild 7210 / sid 1425
 
Finns det någon källa vilka som överlevde förlisningen i Holland?

8
Hej,
I denna husförhörslängd från 1762 är min ff ff mm mf Jeppa Jönsson noterad med sin familj i Vagnlihuset, Österslöv.  
 


 
 
[color=0000ff]Österslöv AI:3 (1751-1765) Bild 570 / sid 92 (AID: v102539.b570.s92, NAD: SE/LLA/13514)[/color]
 
Prästen har senare lagt till med annat bläck ”Son Pär född d. 23 Junii 1763” och fortsatt med samma bläck, kanske vid samma tillfälle: ”NB efterfrågat(?) men intet ???”.
 
Kan någon hjälpa mig att förstå vad han skrivit? Det gäller tydligen hustrun Kierstina, men vad gäller anteckningen?
 
Tacksam för hjälp!
 
Christer E

9
Vånga / Vånga CI:5 (1767-1810) -Bild-271-sid-262
« skrivet: 2015-01-12, 20:12 »
Hej,
Hoppas någon kan hjälpa mig att fastställa var ryttare Jöns Carolin dog någonstans på sin väg hem till Vånga från Finland i oktober 1790.  
 
Han var en av de 8 ryttare från Ö. Göinge Compagnie som hamnade på fregatten Eurodice när Södra Skånska kavalleriregementet mobiliserades avsuttet till flottan i april 1790. Av dessa dog 4 st ombord och av de övriga sändes de 3 med huvuddelen av regementet  hem med linjeskeppet Konung Adolph Fredric och hemförlovades från Karlskrona den 17 september.
 
Jöns däremot, finns inte med i flottans rullor under hemtransporten utan nämns först i denna dödsnotis. Han dör alltså nära hemorten nästan 6 veckor efter att hans kamrater kommit hem.
 
På vilka vägar han tagit sig så långt vet jag inte, och en säker ortsbestämning hade varit ovärderlig för att lösa den gåtan! Inte alls säkert att orten ligger mellan Karlskrona och VångaâEUR¦ han kan ha kommit från Kalmar.
 

 
âEUR25 Jöns Carolin Rÿtt. i Wånga, född i Wiby Sockn af Rÿtt. Per Malmborg och hústrú Karna Jons d. 1745, gift med pig Sissa Oreds dt. i Wånga 15 års tid och med henne afladt 3ne Söner och 2nne döttrar hwaraf 1 Son och 1 dotter redan äro döda, sjuk 14 dagar af förkylning, död under hemresan från Finland i ??????  d 30 Oct, begrafven i Wånga d. 7 Nov.âEUR
 
 Här en closeup på ortsnamnet:

 
Min ff mm ff far No 104 Ola Sandberg var också med flottan denna krigssommar och gifte sig sedan med Jöns Carolins änka, Sissa Oredsdotter som blev min ff mm ff mor.  
 
Med hopp om hjälp med denna min gåta,
Christer E

10
Hej,
 
söker hjälp med ett ord som helt undgår min  tolkning. Det skulle kunna vara ett tillnamn typ ryttarenamn eftersom fadern Göran var avskedad ryttare redan 1716, men hittar honom inte i Södra Skånska kavalleriet. Kan givetvis vara något annat regemente. Ett annat alternativ är möjligen en referens till bostället, men enligt expertis på Kjuge by finns där ingenting som kan kopplas till detta ord. Göran bor i gatehus No 4 i Kjuge by vid doptillfället.  
 
Här är dopnotisen från 1723:
 

 
âEURd.24 Febr: Dom:50: lät Giöran Jönsson Gvastenhårdt??? ock hûstrûn Hanna Ohlsdr i Kiuke, döpa sin Son né Jöns föddes d.12 febr: om morgonen. Jungfru Johanna Påhlsdr. Liungberg på Bäckaskog bar barnet. Manfolksfaddrar. Mons: Carl Bergkvist? på Bäckaskog Anders Eskelson i Kiuke. Ohla ???? i Kiuke. Qvinfolksfaddrar Ällsa Jöns Ohlss i Kiuke hust. Karna Ohlasd. och hust Ohlû Niels Anders i Kiuke.âEUR  
 
Här ordet separat
 

 
Har rådfrågat erkända experter på tidig 1700-talsskrift, men utan resultat.
 
Kan någon här hjälpa mig?
 
Göran Jönsson är min ff mm ff ff f.
 
Christer E

Sidor: [1]