ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Jonas Magnusson

Sidor: [1]
1
Inga anbytaradresser har använts till något utskick. Endast adresser som finns i vårt prenumerationssystem har använts, dvs. adresser där det finns eller har funnits ett kundförhållande, t ex en prenumeration. Detta är inget nytt, förbundet har sedan många år skickat ut erbjudanden med bifogade inbetalningskort för Rötters vänner, Årsboken och Släkthistoriskt forum. Så har gjorts via vanlig post och även via mejlutskick. Att bifoga ett inbetalningskort är inget fakturaskojeri, det är bara att kasta det om man inte är intresserad.
 
Förbundets har ett avtal med en prenumerationstjänst. Självklart äger förbundet alla adresser och de kan inte användas i något annat syfte än att värva prenumeranter till ovan tre produkter. Just nu gäller det Årsboken - vi ska bestämma upplagan och ju fler som har förhandsbeställt desto bättre. Det har flera hundra gjort sedan det senaste utskicket och det tackar vi naturligtvis för.
 
Årsboken 2012 kommer inte att beställas i någon överupplaga. Endast några få extra böcker som vi räknar med ska säljas under Släktforskardagarna. Så räkna inte med att årsboken 2012 kommer att kunna köpas för ett reapris redan i höst eller nästa år.

2
Wiki-Rötter / Äldre inlägg (arkiv) till 19 oktober, 2010
« skrivet: 2010-10-19, 14:40 »
Jag startar upp en tråd här på förbundsforumet som rör den Rötter-Wiki som lanserades idag.

3
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 13 juli, 2010
« skrivet: 2010-03-04, 19:17 »
Funderar på om någon meddelade redaktionen för nu står det iallafall arkivarie, så Björn har rätt titel. Fantastiskt bra val!
 
Var det någon som skickade in något om ÖGF till den frivillige som publicerar info på Rötter?

4
Jag tänkte inte på att det kan misstolkas när jag skev -:00. Det jag avsåg var alltså att det står 00 under öre och inte något under kronor.  
Men eftersom det förekommer olika summor på inbetalningskorten så tycker man ju att det borde finnas någon tanke bakom. Vilken den nu än är...? Det kan ju inte vara så att vi är en del som får välja hur mycket vi vill betala, medan andra måste hålla sig till ett bestämt belopp, t.ex. Eva enligt inlägg ovan.

5
Den 7 juni ställde jag en  mycket enkel fråga angående moderatorers anonymitet riktad till alla moderatorer och ansvariga i förbundet:
”Eftersom det (märkligt nog) finns några som anser att det finns godtagbara skäl till att vara anonym, så skulle jag - som sagt - vilja ha några exempel på sådana ”godtagbara skäl”. Kan jag få det?”
 
Jag har ännu inte sett tillstymmelse till svar trots att det finns 11 styrelseledamöter, två forumvärdar och ca 24 moderatorer. Det är bedrövligt, minst sagt!
 
En diskussion om moderatorernas funktion kanske borde tas upp i Falköping under Släktforskardagarna?
 
Ungefär sex – av 24 - moderatorer är aktiva och gör verkligen en insats för att hålla ordning i sina ämnen. Vad övriga gör är osäkert, dock inte mycket moderering.
Var det meningen att det skulle vara så?
Finns någon ansvarig som överhuvudtaget vet vad moderatorerna gör eller inte gör?  
”Moderatorsidan” har uppdaterats några enstaka gånger, men den som gör det verkar inte ha någon kontroll över vilka moderatorer som finns – eller inte finns, och inte ens vilket datum uppdateringen skett.  
Ett ämne som inte har moderator enligt listan, blir trots det modererat av en person som är moderator för det ämnet.
En moderator har aldrig varit inloggad.  
En har inte varit inloggad sedan 6/3 och aldrig gjort något inlägg.  
Ytterligare en har aldrig gjort något inlägg, men var inloggad senast 15/7.  
Några har aldrig gjort ett enda inlägg i AF eller FF, enbart i Moderatorforum.
En anonym moderator gjorde 17/3 ett oförskämt inlägg (som blev raderat) i Förbundsforum och sedan dess har den personen inte varit inloggad.
 
Ann-Mari skriver ovan att hon kan förstå att Moderator Västerbotten vill vara anonym p. g. a. hur diskussionerna har förts i det ämnet tidigare. Men det är ju just sådana saker som skett där som en moderator är till för att stävja, och det kan jag inte tänka mig att moderatorn klarar bättre som anonym, snarare sämre. Vem vill bli - eller godtar att bli - tillrättavisad av någon som inte törs stå för vad han/hon säger/skriver? Enligt reglerna får man inte (kan inte ens) vara anonym när man skriver inlägg, alltså bör inte heller den som modererar inläggen få vara anonym, det tycker jag borde vara en självklar sak.  
 
En moderator som inte törs stå för vad han/hon gör kanske inte ska vara moderator alls?!

6
00 - Skilsmässa / Det saknas en skilsmässa!
« skrivet: 2008-09-02, 14:59 »
Jag har sökt information kring en anas emigration till USA då hon lämnar två barn och sin make kvar i Sverige. Jag har tidigare trott
att hon gifter om sig i USA, men nu börjar jag luta åt att hon gifter sig IGEN!
 
Jag har varit i kontakt med folkbokföringen för att ta reda på vad som hände med mannen hon lämnade här i Sverige (även han lämnade barnen). Jag blir lite förbryllad när jag nu fått veta att han 45 år senare dör boende ensam men fortfarande gift med den emigrerade kvinnan.
 
Det finns lite mer info här:  
 
Intresserad av åsikter från mer erfarna forskare!
 
Mvh Jonas

7
I en rapport från SMHI hittade jag nedanstående diagram. Det blir ju lite grovt när det är medelvärden för hela Sverige, men kan ändå ge en hint om skördeutfall, svårigheter att betala räntor, emigrationsmotiv etc under olika år.

8
Jag håller inte riktigt med eller så är det punkt 4 som gäller. Jag tycker att det varit ett större intresse och mer prat om programmen bland de som inte släktforskar, till och med frun har tittat!  
 
Jag tycker Malmbergs program har varit bäst hittills. Dels är Claes en underhållande personlighet samt att det var ett ovanligt pedagogiskt avsnitt med ett par lite ovanliga ingredienser som nyfunnet halvsyskon samt anor i Jönssonligan som Claes kallade dem.

9
00 - Historiska brott / Hötorgsligan - 1888
« skrivet: 2009-07-27, 11:03 »
I Sundsvallstidningen år 1888 kan man läsa om den fruktade Hötorgsligan, som spred skräck för allt hederligt folk i trakten.
 
De inblandade var:
 
slaktare A R Andersson
J P Andersson Linderkrona
C O Färnström
C O Hallsenius från Uppsala
Murare Cato
J E Dahlén
Eriksson
 
Hötorgsligan

10
Anbytarforum / Ros och ris, Anbytarforum
« skrivet: 2008-05-24, 23:58 »
Anbytarforum har man en hel del nytta av, men många frågor får man aldrig svar på. Stor nytta och hjälp har vi fått av Niklas Rosenbalk, Olle Elm, Maj-Britt Sundin, Ingegärd Johansson, Kerstin Olofsson, Mikael Persson, Solvig Nilsson, Allan Sjöö, Solvig Nilsson, Göte Peribert och Rune Johansson. Tack till er, ni har gett oss svar som har varit till hjälp i forskandet och ni har kommit med tips. Er har jag inte kunnat hjälpa tillbaka för ni är mycket mer hemma i släktforskning än vad jag är, men jag hoppas att någon gång ska jag kunna hjälpa er också.
 
Vad jag kan se så finns det personer här på forumet som bara vill ha hjälp och som inte hjälper andra tillbaka. I regel får de hjälp av någon men sedan så hjälper de inte andra tillbaka, utan verkar bara till att använda forumet när de själva har störst nytta av det. Sedan finns det personer som hjälper andra väldigt mycket och kanske inte får någon hjälp själva. Det finns snälla människor som lägger ner tid och möda på att hjälpa andra och det händer faktiskt i enstaka fall att de inte ens får ett tack för hjälpen. Och det tycker jag faktiskt de kunde få.
 
Det här är inget illa menat för Anbytarforum är bra, men det är lite orättvist ibland.  
 
Carina

11
Stängda dublettdiskussioner / Fosterfördrivning
« skrivet: 2008-12-20, 10:19 »
Hej,
 
Med risk för att det här kan bli en smått otrevlig tråd...
 
Jag har nyligen snubblat över en ganska ruskig händelse som inbegriper fosterfödrivning. En ana till mig hamnade i ett prekärt läge då en 16-årig flicka som han umgåtts med blev gravid. Ungdomligt oförstånd ledde då till följande:
 
När han då märkte att hon var med hafvande, beslöt han söka förmå henne genom intagande af något gift befria sig från dessa följder af deras brottsliga förhållande. Sedan skulle han öfvergiva henne. Nästan med våld förmådde han henne att intaga en dosis kvicksilfver, men sen hon fruktade för detta gift, valde hon sedan själf fosfor och intog det i så stor myckenhet att döden följde.  
 
Utdrag ur rättegångshandlingarne: Genom Anderssons eget, fritt och otvunget, afgivna, erkännande samt genom eljest i målet förekommit är lagligen styrkt, att Andersson anskaffat och till ogifta Alfrida Wilhelmina Dahlberg öfverlämnat kvicksilfver och 5 bundtar fosfortändstickor med sträng tillsägelse att hon skulle intaga giftet för att därmed fördrifva foster, hvarmed hon vore hafvande och hvartill Andersson vore fader. Dahlberg intog på grund häraf sagda gift: tre och en half bundtar af tändstickkorna i 2 dosisar. Den ena förtärdes söndagen den 7 maj, den andra dagen därpå, hvarefter hon insjuknade och afled fredagen den 12 maj efter att först ha framfödt ett dödt , ofullgånget foster i fjärde månaden.
 
Jag har sett en annan tråd om just fosterfördrivning med hjälp av fosfor .
 
Kvicksilver låter ju rent av ännu otrevligare än fosfor. Har ni stött på andra metoder? Var detta med fosterfödrivning vanligt?
 
Mvh
 
Jonas

12
Yrken K / Kabinettssekreterare
« skrivet: 2016-01-30, 18:38 »
Var kabinettssekreteraren även under 1700-talet den i rikets högsta ämbetsmannen inom utrikespolitiken? Hur var kabinettssekreteraren organiserad under den tiden, innan utrikesdepartementet existerade (1791)?
 
Eller är det så att titeln kabinettssekreterare i själva verket betydde något annat innan 1791?
 
Någon som vet?

13
03) Latinska uttryck / Iam nascitur ille parvulus
« skrivet: 2009-03-31, 15:12 »
Hej,
 
Jag är nyfiken på vad Iam nascitur ille parvulus betyder?
 
Arkiv, serie och volym:  
Eksjö kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker. Huvudserien, SE/VALA/00075/C I/1 (1633-1672) sid 338
 
Bildid:  
C0021317_00178  
 
Mvh
 
Jonas Magnusson

14
Dialekter / Stintor i Småland anno 1634?
« skrivet: 2009-04-20, 22:49 »
I nedanstående volym, på sid 18 (23/3) och 19 (16/6) tycker jag att det står stinta. Det uttrycket förknippar jag med Ångermanland och Hälsingland och inte Småland?! Har någon annan stött på detta ord i dessa trakter av Svea rike? Prästen som skrivit är infödd Eksjöbo.
 
Arkiv, serie och volym:  
Eksjö kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker. Huvudserien, SE/VALA/00075/C I/1 (1633-1672)  
 
Bildid:  
C0021317_00016

15
Förgiftning / Döda efter att ha ätit vad?
« skrivet: 2010-12-27, 20:33 »
Eksjö CI:2 (1673-1695) Bild 23 / sid 39 (NAD: SE/VALA/00075)  
 
Arkiv Digital AID: v33568.b23.s39
SVAR Bildid:C0021318_00027
 
Den 21 april 1674 är det något som går snett och folk i samma hushåll stryker med, det verkar ha med kokande och ätande av något att göra. Är det någon som vet vad det handlar om? Jag hittar inget som heter skillingrot eller liknande när jag Googlar, har jag läst det galet?
 
Jag tolkar texten så här:
 
Afsompnade Jöns Baas af en hastig bråd död
# en Isak i samma stufwa, i thet the hade kokat skillin
ga rötter(?), och ther af döde blefwo.
# Afsompnade en Isaks flicka, som ååt af samma dot.
 
 
# = tecken för samma datum
 
Det kanske står växter och inte rötter?
 
(Meddelandet ändrat av jonas_magnusson 2010-12-27 21:20)

16
Äldre uttryck / Blandat sällskap
« skrivet: 2008-12-19, 22:39 »
Jag studerar en biografirulla från Malmö Centralfängelse där min anas släktförhållande, levnadsutveckling med mera beskrivs. En passus där lyder:
 
Kom, 20 år gammal, till Valdemarsvik i plåtslagarelära, där han ock vistades vid begåendet af sitt brott. Som dräng hade han enligt egen uppgift ”blandat” sällskap, ej så den senare tiden.
 
Jag har svårt att få grepp om vad uttrycket blandat sällskap egentligen betyder här? Menar han att han umgicks med olika kvinnor (brottet är kopplat till en oönskad graviditet) eller kan han syfta på det allmänna umgänget, att han var i dåligt sällskap?
 
Edra åsikter är välkomna!
 
Mvh
 
Jonas

17
Äldre ord L - Ö / Ofrades
« skrivet: 2008-12-08, 22:58 »
Hej,
 
 finns en läshjälpsfråga om en födelsenotis från sent 1600-tal där texten lyder 4 april Ofrades Jöns Suänssos barn. Utan att vara tvärsäker, men ändå ganska,  på att det är rätt transkriberat så undrar jag vad det egentligen betyder? Det kan väl inte röra sig om det första man tänker på?
 
/Jonas

18
Äldre ord A - K / Hälftenbruk
« skrivet: 2008-03-13, 22:08 »
På en gård om 1/2 mantal är det i de flesta av de hfl jag kollat tre ägare med fördelningen 1/4, 1/8 och 1/8. Men i ett par hfl för gården är en av åttondelarna utbytta mot ett hälftenbruk, men ingen ägare är angiven.
 
Har jag då fattat rätt att den i detta fall ej angivna ägaren står för utsäde och dylikt och att hälftenbrukaren driver gården mot halva förtjänsten?
 
Jag antar att det är rimligt att anta att det är den ägaren i den hfl direkt före den det gäller som fortfarande äger sin 1/8 av gården!?

19
Källor och arkiv / Personalhandlingar krigskollegium
« skrivet: 2015-12-20, 12:10 »
Jag undrar var man kan finna personalhandlingar för till exempel Krigskollegiums olika underavdelningar såsom artillerikontoret, fortifikation eller liknande. Jag kan inte hitta sådana handlingar hos Krigskollegi kansli eller hos respektive underenhet. Jag är intresserad av 1700-tal. Någon som vet?

20
I NAD finner man nedanstående intressanta volymer:
 

 
Är det någon som har erfarenhet av det källmaterialet?

21
I nedanstående två notiser avslutas domarna med något som vi (jag och Simson) tyder till: Gudz och Werdzlig lag Levit 20 af sagdha ifrån lijfvet. Är det rätt tolkat?
 

 
Ändrat efter fynd i annan dombok.
 
Mvh
 
(Meddelandet ändrat av Jonas_Magnusson 2009-10-15 22:51)

22
Jag behöver hjälp med det röda i denna notis!?
 


 
 
Kom för rette, Jon Såneson i Skiefuersta, anklaga
des för Lönskeläge, medh Britha Månsdotter, vij (dij?) feste
han weh en 12 manna Eedh, att icke hafua wetitt af
sin broder som ähr i Röchte (Köchte?) för henne.
 
Mvh

23
Mantalslängder 1642-1820 Jönköpings län, SE/RA/55203/55203.05/13 (1655)
SVAR Bildid: A0006967_00072
 
Jag har svårt att uttyda vad som står på den andra raden uppifrån.
 


 
 
Befaldningsman Niels i Grönlid     1
Hustru Ingerdh ???                    2
 
Mvh
 
(Meddelandet ändrat av Jonas_Magnusson 2010-05-02 21:49)

24
Jag undrar vad nedanstående understrukna soldat har för befattning?
 

25
Jag behöver hjälp att tyda det understrukna ordet i denna längd över handkvarnstullspenning som står att finna i:
 
Landskapshandlingar, Landskapshandlingar  Smålands handlingar, SE/RA/5121/5121.05/1625: 9, bildid: A0048287_00236
 
 

 
Jag tolkade det först som Diuurson men det finns en Diur i Lida på den högra sidan på samma uppslag och jag tycker inte att de ser likadana ut. Dessutom så vill jag tro att Locke i Hagersryd heter Persson, men det kan ju finnas fler...
 
Det finns en likadan notering strax nedanför Diur i Lida på den högra sidan. Där ser det ut som ett förnamn i Kúlla.
 
(Meddelandet ändrat av Jonas_Magnusson 2010-10-03 00:21)

26
Jag undrar vad det är för skatt som följande längd tar upp?
 

27
I Landskapshandlingar Smålands handlingar, SE/RA/5121/5121.05/1563:32, sid 63 (Bildid: A0047174_00039) finns denna notering som jag behöver hjälp att tyda:
 

28
Västra Ryd / Västra Ryd , C:1, flyttningslängd
« skrivet: 2008-10-02, 21:25 »
Hej,
 
C0019341_00250
 
Jag behöver hjälp med denna notis ur ovanstående flyttningslängd:
 

 
 
Mvh
 
Jonas

29
Rystad / Rystad A I:14 (1851-1855) Bild 86 / sid 158
« skrivet: 2010-01-30, 22:22 »
Hej,  
drängen Holsten Johansson f. 1815 i Nykil. Kan någon tyda för mig vad som står ang hans föräldrar samt vartifrån han kom 1852.
Vartifrån kanske är lättare att se i Rystad B I:1 (1832-1860)  Bild 49 / sid 91 nr.70.
 
Mvh
Bo Lindquist

30
Köping / Köping, C:3, sid 123
« skrivet: 2010-06-10, 11:40 »
Hej, söker lite läshjälp här då man är ganska ny på detta med släktforskning. Jo, 4 aug 1802 föds Anders, min mmmmff och jag undrar vad det står i födelsenotisen, lite har jag nog kunnat tyda själv; Ordinarie kronobåtsmannen Nils Bloc?(fis)? och Maja ?? i Kolstad?
 
Tacksam för lite hjälp.
 
Janne.K

31
Åland / Åland hfl - vart flyttar Lisa?
« skrivet: 2008-06-22, 12:57 »
Kan ej tyda vart Lisa Olsdtr tar vägen! (GID 2286.18.63500)

32
Singö / Singö db gid 2513.19.6900
« skrivet: 2010-07-07, 00:46 »
Hej
 
Barbro Matsdotter dog 24 februari 1758, vad står det efter Ellan ......
 
Är det dödsorsaken?
 
mvh
lena

33
03) Osorterat / Födda Edebo C:2 1723-1788, GID 2408.39.62700
« skrivet: 2010-02-09, 21:56 »
Jag har där en födelse 3 mars 1732 med föräldrarna Johan Mickelsson och Brita Staffansdotter. Men vad står det för namn på barnet. Jag skulle vilja ha det till Catharina men är högst osäker på vad det står.
Tacksam  för tydning.
Mvh
Margaretha Strömberg

34
Gränna / Gränna AI:10 Sid 218, NAD: SE/VALA/00106
« skrivet: 2009-05-18, 17:20 »
Hej,
 
Jag skulle behöva hjälp med att tyda orterna varifrån Carl Svan och hans hustru Eva flyttar in ifrån.
 
Mvh
 
Jonas Magnusson

35
Eksjö / Eksjö kyrkoarkiv, CI:2 sid 359
« skrivet: 2008-09-28, 00:39 »
Bild id: C0021318_00193
 

 
Angaf Kerstin Per Nilsson i Böttery som sit pigobarns fad---- den 17. Julius
och wit-- hafwa h----til torpet nästkommande Söndag den 25.  
 
Det är den sista noteringen som börjar med Angaf som jag är intresserad av och där det fattas lite! Kan någon snäll person där ute assistera och kontrollera!

36
Eksjö / Eksjö kyrkoarkiv, CI:1 sid 304
« skrivet: 2009-04-02, 16:32 »
Jag behöver hjälp med efternamnet på fadern i denna födselnotis!
 


 
 
Jag läser det som: döptes liutnandtens dotter N Lorentz Wandt(?) i Quensåås
 
Tacksam för hjälp
 
Jonas Magnusson
 
(Meddelandet ändrat av Jonas_magnusson den 02 april, 2009)

37
Eksjö / Eksjö kyrkoarkiv, CI:1 sid 223
« skrivet: 2009-03-26, 21:27 »
Bild-ID SVAR:C0021317_00120
 
Den 24 januari 1659 döps en Anders vars far heter Jon i förnamn, men jag har svårt att tyda faderns efternamn. Jag tycker att det står grywslöpare men jag kan inte hitta någon information om att något sådant yrke har existerat?

38
03) Osorterat / Mantalslängd, Eksjö lf 1653
« skrivet: 2010-01-06, 21:36 »
Jag behöver hjälp med att tyda en återkommande notering i ovanstående mantalslängd.
 
På första sidan rörande Eksjö landsförsamling finns noteringen bland annat på följande ställen:
 
Fjärde raden efter Anders Nilsson
Tionde raden efter Joen Jonson Hunsnäs
Fjortonde raden efter Joen Karllson: sgd.
 
Mvh
 
(Meddelandet ändrat av jonas_magnusson 2010-01-06 21:46)

39
02) Militära rullor / Rulla Erik Oxenstiernas kompani 1656:3
« skrivet: 2009-03-12, 15:48 »
I den rulla jag studerar nu söker jag efter uppgifter om Eksjö som ligger i Södra Vedbo härad. Jag hittar rubriken för den häraden och kan se att det finns 10 st underrubriker, det vill säga de 10 socknar som finns i den häraden. De 10 socknarna skall vara:
 
Ingatorp  
Bellö  
Hässleby  
Hult  
Edshult  
Höreda  
Mellby  
Eksjö  
Flisby  
Norra Solberga
 
Jag kan ganska enkelt identifiera nio av socknarna i rullan, men när jag kommer till mitt intresseområde blir jag förbryllad?
 
Den tionde rubriken ser ut så här:
 

 
Jag tycker inte det står Eksjö här? Kan någon hjälpa mig förstå detta!
 
Mvh
 
Jonas

40
Tirup / Tirup
« skrivet: 2010-04-18, 17:24 »
Nils Håkansson, Tirup(M)AI:4 (1858-1867)sid 10. Kan någon tyda vart familjen flyttar 1865, tack på förhand

41
03) Äldre osorterade inlägg / GID 100011.71.14400
« skrivet: 2008-11-05, 19:14 »
Hej Kan någon läsa vad som hände med Olas tvilling bror de föddes den 4 sept OLa som barn nr 25
Tack på förhand
Ann-Helen

42
Stora Mellösa / Stora Mellösa AI:17a sid 88
« skrivet: 2009-11-10, 00:22 »
Jag behöver hjälp med att tyda den notering som gjorts i inflyttningskolumnen för torparen Erik Ersson med familj. 1837 kommer de från var?
 
Mvh

43
Masthugg / Göteborgs Masthugg, FI:1, 1911, p83
« skrivet: 2010-03-22, 20:55 »
Vad är det för dödsorsak, barnet var 3år gammalt.
 

 
// Joakim

44
Foto- och skanningsteknik / Scanner
« skrivet: 2010-09-10, 09:51 »
Vad ska man kräva av en scanner för att den ska fungera bra att scanna in gamla foton med? Behöver tips på bra apparater!
Anki Nordin

45
Byggnader och miljöer / Vad är detta för """"samhälle""""?
« skrivet: 2009-10-25, 00:02 »
Jag var på samlarmässa idag och gjorde ett litet inköp. Mest på grund av att jag blev nyfiken på om detta forum kunde knäcka denna bild!
 
Så vad är detta för samhälle? Det ser ut att vara från den norra halvan av Sverige på grund av älv och höglänt terräng.
 

46
Hej,
 
Jag kanske skulle ha lagt in mitt tidigare inlägg under denna rubrik!? Men nu får det bli en länk istället!
 
Någon från trakten som känner igen något/n?
 
 
 
Mvh
 
Jonas

47
Begravning / Begravning
« skrivet: 2008-11-02, 13:31 »
Jo, naturligtvis varierar solhöjden långamt, så det kan säkert ha varit flera veckor från tidpunkterna jag angav. Men solen står alldeles för högt för att det skulle kunna vara senhöst.
 
Wikipedia har f ö en lista över kända personer som är begravda på Uppsala gamla kyrkogård.
 
/Jan

48
Begravning / Äldre inlägg (arkiv) till 02 november, 2008
« skrivet: 2008-10-31, 11:10 »
Hej,
vet någon när och varför denna bild togs ?
Platsen är ju uppenbar, men vilka skall begravas ?
Mvh Leif

49
Byggnader och miljöer / Marknad för åkerredskap? ca 1912
« skrivet: 2009-08-29, 11:39 »

 
I mitten med tuba står Ernst Goding, f. 1890 i Lerbäck d. 1937 i Västerås. Han var med i en blåsorkester som förmodligen är där för att uppträda. Men vad är det egentligen för tillställning? Någon form av marknad? Det står åkerredskap på skylten i bakgrunden, men vad står det mer? Och vad är det för flaggor, de ser inte ut som svenska flaggan? Jag är heller inte säker på att marknaden är i Närke, men åren före och under första världskriget var Ernst bosatt i Örebro och orkestern uppträdde mest i Örebro-området.  
 
Tacksam för tips.
 
Mvh
Erika

50
Byggnader och miljöer / Bild på Nya varvets centralfängelse?
« skrivet: 2009-06-29, 23:45 »
Jag söker en bild på Nya varvets centralfängelse som kan tänkas vara publicerbar i en hembygdsskrift som går ut i några hundra exemplar.
 
Mvh
 
Jonas

51
Röök / Röök
« skrivet: 2011-06-12, 13:02 »
Jacob Andersson Röök, befallningsman på Gotland, har en dotter Catarina som döps den 17 augusti 1679 i Maria Magdalena församling, Stockholm. Moderns namn nämns inte, men däremot faddrarna.
 
Källa: Maria Magdalena CIa:3 1679-1682, sid. 34
 
Hälsningar
Karin

52
Robsahm / Robsahm
« skrivet: 2010-06-04, 12:57 »
Försöker hitta kopplingar helst via kyrkoböcker från min förfader Magnus Lönnrot (1679-1741), Jägmästare på Stora Ulfsgryt, Täby, Örebro, och  
 
a) hans fru Catharina Robsahm, förmodligen dotter till Daniel Robsahm (1666-1716) på Villingsberg g.m. Christina Saxenberg
b) hans (möjliga) bror Sven Lönnrot (- c.1731), bruksförvaltare på Hällefors, g.m. en Robsahm, förmodligen Anna Cajsa Robsahm (1686-1773), dotter till Jakob Robsahm (1646-1716) på Bofors & Björkborn
 
Jag har lusläst kyrkböcker via Arkiv Digital för Örebros socknar, men hittills inget. Primärkälla för Magnus & Catharina finns t.ex. i Täby C:1 (1672-1768) Bild 34 (Arkiv Digital): 1722 d. 1 jan. föddes Herr jägemästare Magnus Lönrots och mad. Catharinae Robsams barn i Store Ulfgryt, Emerentia, och döptes d. 4 ejusdem . Testes Herr Borgmäst Eric Stockenström, Herr kyrckioherden högwäl. Johan Dahlbohm, Herr Jägemäst. Johan Jost Holand, Herr comissarien Johan Boman, fru Emerentia Stockenström, Mad. Scheffer i Örebro, mad. Anna Fabricia på Åkerby, Jungf. Ana Stina Robsahm.

53
Phragmenius / Phragmenius
« skrivet: 2016-02-02, 23:07 »
Jonas Phragmenius och Jungfru Margareta Isæa gifter sig i Segerstad 1709-12-28 enligt ett par bröllopsskrifter som finns bland Personverserna på Carolina Rediviva.
 
Det är ett dubbelbröllop där även Lars Ekeberg (pastor Helsinge Regementet) vigs samman med Jungfru Catharina Isæae.
 
(Meddelandet ändrat av jonas_magnusson 2016-02-03 09:39)

54
Allmänt om adel / Personerna i familjen kring den adlade
« skrivet: 2009-08-26, 16:06 »
Jag har ett par frågor som rör personerna i den adlade personens närhet, de närmaste släktingarna.
 
Exemplet som fått mig att fundera hur det fungerade för dessa personer är Jonas Palmgrens (605) tredje hustru Catharina Andersdotter Utterklou. När Jonas vill gifta sig med henne, 1656, måste han gå till kungs för att gå i ofrälse gifte.
 
Catharina är syster till assessorn Johan Utterklou (849) som adlades 1673 och introducerades 1675.
 
Jag undrar, när Johan Andersson (förmodar jag) blir adlad Utterklou 1673, vilka blir frälse och har rätt att ta sig namnet Utterklou? Hans syster kunde det uppenbarligen.
 
Varifrån kommer namnen, vem konstruerade dem?
 
Mvh Jonas

55
Allmänt om adel / Naturaliserad
« skrivet: 2010-02-24, 12:54 »
Kunde man vara ointroducerad adel i sitt hemland och bli naturaliserad på svenska riddarhuset? (Detta självklart att man även utrikes hade samma förfarande som Sverige när det gällde adlad/introduktion!)
 
Eller var man tvungen att vara introducerad även på sitt riddarhus för att kunna bli naturaliserad?
 
Finns det isåfall några exempel!
 
Vänligen Patrick

56
Rehbinder / Rehbinder
« skrivet: 2005-06-22, 12:56 »
Carolina Mar(ia) Rehbinder med sin man lt Johan Ad. Becker bodde i Härnösand 1806-11 med barnen Helena Carolina 89, Charlotta Aurora 93, Wendela Lovisa 95 och Maria Elisabeth 96. Varifrån kom de?

57
Posse / Posse
« skrivet: 2010-04-23, 11:53 »
Hej Ann-Charlotte,
Johan August Posse (auktarie på Riksarkivet) tillhör en annan gren kan man kalla det, egentligen en annan släkt (även om de har gemensamt ursprung från den adliga ätten Posse) som heter Posse av Säby (friherrlig, nr 57) och Arvid Posse som var gift med Napoleons brorsdotter och den Carl Knut Johan Posse (1826-1902) på Bergkvara var ifrån den grevliga nr 51. De två grevliga är släkt mellan varandra där Arvid är syssling till Knuts farfar.

58
Nassokin / Nassokin
« skrivet: 2005-05-12, 14:04 »
Nassokin nr. 740
 
Claes von Köhler, nr. 167, d. 1675. Han var gift 2 ggr, 1:a med Maria Nassokin 2:a med Gertrud Romanowitz.  
Frågan är vem av de båda som är mor till Hans Henric von Köhler f. 1699 i Estland d. 1710-12-26 i Viborg ?
 
(Svenska adelns ättartavlor:Elgenstierna IV)

59
Lindeström / Lindeström
« skrivet: 2014-02-12, 16:43 »
Enligt det huvudbanér som sitter i Bro kyrka (Värmlands län) är Per Lindeström född 1632-05-18 och död 1691-12-20.
 
Jag hittar inte de uppgifterna i EÄ eller i något av dess komplement.

60
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 06 november, 2013
« skrivet: 2013-10-23, 23:33 »
Det bliver vel så sådan, at allerede oprettede links til billeder i Porträttfynd aldrig mere kommer til at fungere?
Hvis man bevæger sig uden for Rötter?
Det er jo lidt ærgeligt.
 
Hvad angår Anbytarforum, er der da sket lidt. Under Länder er USA rykket ud af alfabetisk orden, og står nu først på listen.
Ser man på listen over lande under Ämnen står alle lande som de plejer.

61
Missa inte Johan Hakelius krönika i Aftonbladet i dag, I dödböckerna finns dina rötter. Han skriver bland annat: Släktforskarna är villiga att lägga dagar, månader, år på att en gång för alla slå fast att de inte bara lever ett obemärkt liv i dag, utan att deras ätt gjort det i århundraden. Det är rätt storslaget.

62
Här finns ca 900 fotograferade gravplatser i Västra kyrkogården, Umeå.
 
http://www2.vk.se/bildspel/vastrakyrkogarden/
 
Ann-Mari

63
Övriga källor / Skrivelser till Kung. Maj:t
« skrivet: 2015-02-15, 18:46 »
Jag har hittat uppgifter i Personregister över skrivelser till Kungl. Maj:t som jag vill följa upp.
 
På kortet står det Sammansatta kollegier till Kungl. Maj:t (Volymnummer inom parentes) samt ett datum och ett volymnummer.
 
Alla dessa skrivelser till Kungl. Maj:t har jag för mig(?) ska finnas digitaliserade, men jag börjar tro att jag kommer ihåg fel. Det är länge sedan jag botaniserade id etta material. Tidigare vill jag minnas att det tillsammans med specialsök för Riksregistraturet även (utöver personregistret på kort) fanns ingångar till detta material på SVARs hemsida, men dessa finns inte längre.
 
Om inte, vet någon om diariet till detta material finns digitaliserat och om så är fallet , var finns det?

64
Övriga källor / Personverser
« skrivet: 2010-06-01, 23:50 »
Jag kommer de närmaste veckorna att besöka Carolina Rediviva lite av och till då jag bland annat botaniserat bland de Personverser som finns där. Det handlar mest om högreståndspersoner men man ska väl inte utesluta något...
 
Är det någon som vill att jag kollar efter material rörande någon speciell person kan ni höra av er till mig mailvägen. Sen går det säkert att beställa kopior på materialet via posten om man finner något intressant.
 
Mvh

65
Hej Birgitta!
Dessa uppgifter är väl värt att forska vidare på. Tack!
 
//Tony

66
Jag har   ställt lite frågor om tomtöreslängder, avkortningslängder, prostens tionde och räntekammarböcker. Jag skulle behöva hjälp om dessa källor, men svara i den andra tråden.
 
Mvh
 
Jonas

67
Olle! Jag har just fått beskedet från SVAR att man är medveten om att det finns mer material i databasen som kan utnyttjas för en mer detaljerad beskrivning av innehållet i varje häfte. För ögonblicket ligger dock prioriteringen i att få upp bilderna på nätet, men senare kommer informationen om innehållet att utökas.

68
Övriga hemsidor, databaser och program / Project Runeberg
« skrivet: 2011-12-21, 00:10 »
Som säkert många vet är Project Runeberg ett digitaliseringsprojekt för Nordisk Litteratur som har förlorat sin copyright.
 
Det finns redan idag en hel del material ho PR som är intressant för oss släktforskare, sedan tidigare t ex Porträttgallerier, Vem är det, Vem är vem. Nu sitter jag och jobbar med att mata in ett ganska stort antal intressanta böcker som jag fått mig tillskickade. Bland annat tre herdaminnen, ett stort antal småskrifter om olika släkter plus ett flertal stora viktiga genealogiska verk.
 
Om man skall beskriva vägen från vanlig bok till digital bok, ser det ut så här i grova drag:
 
1. Skanning, bilderna skannas (minst 300dpi men helst 600dpi) och sparas som TIFF-bilder. Tidsödande.
 
2. Bearbetning av skannade bilder. Bilder rätas upp, snyggas till mm mm för läsbarhetens skull. Relativt snabbt gjort när man väl vet hur det skall gå till. Görs med speciell mjukvara.
 
3. Publicering av bilder på PR. (Skapa den digitala boken)  Ladda upp filerna till PR och komplettera med grundläggande uppgifter om boken. Snabbt gjort.
 
4. Indexering av bok. Bokens indelning i kapitel och dess namn mm skall kopplas till de uppladdade bilderna. Detta görs via webbläsaren och är relativt enkelt när man vet hur det går till.
 
5. OCR, gör med speciell mjukvara på den egna datorn. Inte särskilt tidsödande.
 
6. OCR-text kopplas till publicerade bilder genom att ladda upp textfiler. Snabbt gjort.
 
7. Korrekturläsning av OCR-text. Ganska enkelt men det kan vara oerhört tidsödande beroende på kvalitén på OCR-texten och bokens omfång. Men det bidrar till en bättre sökbarhet i det publicerade materialet.
 
 
När jag nu sitter med den mängd böcker (där punkt 1 ovan redan är avklarad) som jag vill kunna lägga upp så snabbt som möjligt undrar jag om det finns några andra där ute som tycker detta är intressant och viktigt och kan tänka sig att hjälpa till med delar av detta?
 
Det som är ganska enkelt att hjälpa till med är indexeringen av böckerna när de väl kommit upp på webben. Som exempel tog det mig ca ett par timmar att indexera Skara Stifts herdaminne (Det vill säga skapa den sidindelning ni ser om ni klickar på länken).
 
Finns det även de som känner sig så pass vana vid denna typ av databearbetning att de kan tänkas hjälpa till med övriga bitar också vore det tacknämligt.
 
Sen så slänger jag även ut frågan ifall det finns läsare av detta som själva har skannat in böcker, kanske för eget bruk. Om de nu har förlorat sin copyright, varför inte få upp dem på webben under ordnade former. Har ni sådant material, hör gärna av er till mig!
 
Materialet kommer förr eller senare att landa i Project Runeberg, men det vore väl trevligare om det blev förr snarare än senare?
 
Mvh Jonas

69
Övriga hemsidor, databaser och program / Nomago
« skrivet: 2011-11-15, 01:18 »
Här om dagen så lanserade jag ett litet hemmabygge vid namn Nomago, vilken innehåller  
bokreferenser för ett ganska stort antal personer. Böckerna som i dagsläget är inlagda är 69 till antalet och av typen porträttgalleri
(t ex serien Svenskt Porträttgalleri), men det kommer att fyllas på successivt med fler böcker, jag har just nu ett femtontal väntandes i bokhyllan.
 
Det är kostnadsfritt att använda Nomago.
 
Inbyggt i databasen finns också sökfunktioner för bibliotekssökning hos LIBRIS och på Bokbörsen.se som är en antikvariatsajt. Dessutom finns det direktlänkar till befintligt digitaliserat material på t. ex. archive.org och Project Runeberg.
 
Nu skriver jag inte detta för att göra reklam för databasen utan för att jag behöver hjälp med att göra Nomago bättre! Det är till exempel så att det nog är ganska bra att få reda på att en viss person figurerar i en viss bok, men om det sen är för krångligt att få tag på uppgifterna ur denna bok mister databasen en hel del av sitt värde! Sen så känner inte jag till alla tänkbara böcker som lämpar sig för att lägga in i Nomago även om jag börjar bli rätt hemtam ibland hyllor med signum Lm-c. Därför tänkte jag ta upp några områden här och se vad användarna av AF kan bidra med.
 

Böcker!?

 
Jag har letat en hel del efter lämpliga böcker att lägga in i Nomago. Vad är då lämpliga böcker? I stort sett alla böcker av den här typen går
att lägga in men det är ju mer eller mindre arbetskrävande.  
 
Majoriteten av det inlästa materialet har lästs in med hjälp av en skanner och ett OCR-program. OCR står för Optical character recognition och innebär att datorn automatiskt läser och tolkar text i ett dokument. Visst material är digitaliserat av andra aktörer såsom Google och Project Runeberg. Några enstaka böcker har jag läst in med en skannerpenna, vilket är en pennliknande liten handskanner som kan läsa in kortare textsnuttar.
 
En nästan avgörande faktor ifall en bok har varit lämplig eller inte för inläsning är ifall de har haft ett personregister. Det är stor skillnad på att processa några få registersidor jämfört med att extrahera ut uppgifter på ett flertal ställen på var och en av alla bokens sidor.
 
Nu är jag i den sitsen att jag nog har lånat det flesta böcker där jag vet (utifrån andra verk i samma serie) eller att jag har sett det på hyllan i biblioteket att det finns personregister. Det känns inte som jag kan sitta och ta hem böcker på fjärrlån land och rike runt på rena gissningar om
böckerna kan vara lämpliga därför hoppas jag på lite hjälp med den informationen!?
 
Nomagos utvecklingssida har jag listat en del böcker i olika faser av inmatning i databasen. Där har jag också en lista över potentiella böcker som jag inte har tillräcklig kunskap om.
 
En önskan vore att om någon som har en bok ifråga skulle kunna meddela mig så jag kan få reda på ifall det finns personregister eller inte!? Vill man dessutom bistå med att skanna in dessa personregister vore det tacknämligt, men jag blir oerhört glad om jag bara kan erhålla det förstnämnda. (Innan någon börjar skanna register så hör gärna av er till mig så att jag kan redogöra för vad som krävs för kvalité på det skannade materialet för att det skall gå att köra OCR på det.)
 
Känner ni till andra lämpliga böcker???
 
Bistå med inmatning av data?
 
Om det finns någon som känner att de skulle vilja bistå med att komplettera registeruppgifterna i databasen med uppgifter ur någon av böckerna (t ex så saknar de flesta personerna födelsedata som skulle underlätta identifikation) så är ju det välkommet! Hör av er så kan jag bistå med lämpligt inmatningsark (Excel är att föredra men allt går att lösa).
 
Bibliotekskataloger på Internet!
 
Just nu finns det en sökfunktion för KB's LIBRIS på Nomago. LIBRIS är ganska begränsat och omfattar svenska universitets-, högskole- och forskningsbibliotek samt ett tjugotal folkbibliotek..
 
Mitt önskan vore att kunna komplettera Nomago med sökfunktioner för mindre bibliotek (länsbibliotek och kommunala bibliotek). I dagsläget finns det ingen rikstäckande sökmotor för dessa bibliotek, men däremot några lokala såsom:
 
Biblioteket.se (Stockholms stadsbibliotek, ett 40-tal bibliotek inom Stockholms stad)
 
www.lb.stockholm.se/mellansok/ (Katalogsök MellanSverige omfattar värdbiblioteken i de nio mellansvenska länen)
 
Bibli.se (alla folkbibliotek i Uppsala län)
 
Bibliotek.se (svenska offentligt finansierade bibliotek, ingen lånefunktion)
 
 
Vilka fler finns det?
 
Ovan nämnda internetkataloger är av typen OPAC och det återstår för min del att lösa frågan hur Nomago skall kunna kommunicera med dem innan
jag kan komplettera med sökfunktionen för dessa.
 
Föreningar
 
En annan tanke jag haft är att försöka få så många släktforskarföreningar som möjligt att redogöra för ifall de har böckerna i databasen, så det även kan vara möjligt att den vägen komma över eftersökta uppgifter!?
 
Kan er förening tänkas vilja vara med och bidra till detta?
 
 
 
Det var nog allt jag hade för nu. Fråga om ni undrar något!
 
Mvh
 
Jonas Magnusson

70
Efter ha gått in på Nordkalottbiblioteket och klickat på länken på en bok och fått lägga till ett visningsprogram går det att läsa....ungefär en tiondel av boken, man får scrolla både hit och dit.
Är det någon annan som har samma problem ?

71
Finland / Åbo stifts herdamine: 1554-1640
« skrivet: 2009-08-22, 00:11 »
Titel: Åbo stifts herdamine: 1554-1640  
Författare: Leinberg, Karl Gabriel
Utgiven: 1903
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

72
Finland / Statistisk och biograf...presterskapet i Finland
« skrivet: 2010-08-07, 23:05 »
Titel: Statistisk och biografisk matrikel öfver församlingarna och presterskapet i Finland
Författare: Hornborg, Anders Johan  
Utgiven:1873
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Google Books

73
Finland / Minnespenningar öfver enskilda personer födda...
« skrivet: 2010-08-08, 17:54 »
Titel: Minnespenningar öfver enskilda personer födda eller verksamma i Finland
Författare: Hallberg, Mauritz Emil Fredrik
Utgiven:1906
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive

74
Finland / Finsk biografisk handbok
« skrivet: 2010-08-08, 00:01 »
Titel: Finsk biografisk handbok
Författare: Carpelan, Tor  
Utgiven:1903
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Google Books

75
Danmark / Dansk Biografisk Lexikon
« skrivet: 2009-08-16, 00:46 »
Titel: DANSK BIOGRAFISK LEXIKON, tillige omfattende Norge for Tidsrummet 1537-1814.
Författare: Bricka, C.F.
Utgiven:1887 - 1905
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg
Innehåll: Dette er Projekt Runebergs digitale faksimileudgave af Dansk biografisk Lexikon, første udgave, 19 bind, 1887-1905, redigeret af C. F. Bricka.  
 
(Meddelandet ändrat av Jonas_Magnusson 2009-08-16 11:00)

76
Danmark / Biographiske Efterretninger...Kjöbenhavns Univ...
« skrivet: 2009-08-16, 00:36 »
Titel: Biographiske Efterretninger om dem, der ved Kjöbenhavns Universitet have erholdt de höjeste akademiske Vaerdigheder
Författare: Hundrup, Ferdinand E.  
Utgiven:1854
Text sökbar: JA, men dålig kvalitet.
Tillhandahållen av: Google Books

77
Tidningar / Vestkusten; årgång 1920
« skrivet: 2010-08-08, 00:17 »
Titel: Vestkusten; årgång 1920
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Internet Archive
 
Beskrivning:Frisinnad Veckotidning för svenskarne på Stillahafskusten

78
Ångermanland / Boken om Högsjö
« skrivet: 2009-08-16, 23:26 »
Titel: Boken om Högsjö
Författare: Salvén, Arvid
Utgiven:1918
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg
Innehåll: Kulturbilder, sägner och minnen

79
Västmanland / Beskrifning öfver Westerås län
« skrivet: 2009-08-16, 23:38 »
Titel: Beskrifning öfver Westerås län
Författare: Tham, Wilhelm
Utgiven:1849
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg
 
(Meddelandet ändrat av jonas_magnusson 2009-08-16 23:41)

80
Titel: Probstens i Skellefteå doctor Pehr Högströms Missions-förrätningar i lapmarken, 1741 och de följande åren.  
Författare: Högström, Pehr  
Utgiven: 1774
Tillhandahållen av:  Umeå Universitetsbibliotek

81
Titel: Från bygd och vildmark i Lappland och Västerbotten, Luleå stifts julbok
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg
 
1915
1921
1924

82
Uppland / Stockholms omgifningar:...och från Upsala.
« skrivet: 2009-08-24, 10:54 »
Titel: Stockholms omgifningar : ett album med 12 utsigter från hufvudstadens nejder och från Upsala. Efter originalteckningar och fotografier, utförde i litografiskt färgtryck hos Em. Baerentzen & komp. i Köpenhamn.  
Utgiven: 1866
Tillhandahållen av:  Stockholmskällan  
Innehåll: Denna bok beskriver natursköna och betydelsefulla platser i Stockholms omgivningar. Innehåller vackra färgillustrationer och något romantiserande beskrivningar av idylliska områden i Stockholmstrakten. Författaren skildrar både naturmiljön och platsernas historia. Språket är gammaldags och stämningsfullt och beskrivningarna detaljrika.

83
Uppland / Från Fyrisån till Capris klippor
« skrivet: 2009-08-18, 11:13 »
Titel: Från Fyrisån till Capris klippor  
Författare: Lundberg-Nyblom, Ellen  
Utgiven: 1931  
Text sökbar: Ja  
Tillhandahållen av:  Project Runeberg

84
Uppland / Beskrifning öfver Upsala län
« skrivet: 2009-08-16, 23:35 »
Titel: Beskrifning öfver Upsala län
Författare: Tham, Wilhelm
Utgiven:1850
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg

85
Stockholm / Stockholms omgifningar:...och från Upsala.
« skrivet: 2009-08-24, 10:53 »
Titel: Stockholms omgifningar : ett album med 12 utsigter från hufvudstadens nejder och från Upsala. Efter originalteckningar och fotografier, utförde i litografiskt färgtryck hos Em. Baerentzen & komp. i Köpenhamn.  
Utgiven: 1866
Tillhandahållen av:  Stockholmskällan  
Innehåll: Denna bok beskriver natursköna och betydelsefulla platser i Stockholms omgivningar. Innehåller vackra färgillustrationer och något romantiserande beskrivningar av idylliska områden i Stockholmstrakten. Författaren skildrar både naturmiljön och platsernas historia. Språket är gammaldags och stämningsfullt och beskrivningarna detaljrika.

86
Stockholm / Stockholms Djurgård. Gammalt & nytt
« skrivet: 2009-08-24, 10:30 »
Titel: Stockholms Djurgård. Gammalt & nytt  
Författare: Bergstrand, Per-Emanuel
Utgiven: 1886
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Stockholmskällan  
Innehåll: Visste du att Djurgården har hetat Valdermarsön en gång i tiden? I den här skriften kan du läsa om Djurgårdens historia, och vilka personer som rörde sig däromkring.

87
Stockholm / Några borgaresläkter i det medeltida Stockholm
« skrivet: 2009-08-24, 11:27 »
Titel: Några borgaresläkter i det medeltida Stockholm  
Författare: De Brun, Frans
Utgiven: 1924
Tillhandahållen av:  Stockholmskällan  
Innehåll: Här presenteras några borgarsläkter från 1400-talet. Med borgare menas sådana som hade erövrat burskap, det vill säga rättigheter att utöva handel och hantverk.
Övrigt: Utdrag ur De Brun, Frans, Holmiana et alia ; 5:1. - 1924. - S. 1-11
 
(Meddelandet ändrat av jonas_magnusson 2009-08-24 11:30)

88
Stockholm / ...några bokbindare i det gamla Stockholm
« skrivet: 2009-08-24, 11:42 »
Titel: Strödda anteckningar om några bokbindare i det gamla Stockholm  
Författare: De Brun, Frans
Utgiven: 1922
Tillhandahållen av:  Stockholmskällan  
Innehåll: Författaren berättar här om bokbindare som var verksamma i Gamla stan på 1500-1600-talen. Bökman verkar ha varit ett efternamn som förknippades med bokbindare.
Övrigt: Utdrag ur De Brun, Frans, Holmiana et alia ; 2. - 1922. - S. 240-247

89
Stockholm / Målare, pärlstickare, snickare...i Stockholm...
« skrivet: 2009-08-24, 11:24 »
Titel: Målare, pärlstickare, snickare och stenhuggare i Stockholm under medeltidens sista århundrade
Författare: De Brun, Frans
Utgiven: 1922
Tillhandahållen av:  Stockholmskällan  
Innehåll: På medeltiden hade inte konstnärsyrket samma status som det har idag. Man var medlem av ett skrå, som alla andra hantverkare. Man sågs helt enkelt som en hantverkare. En av de mest kända målarna på 1400-talet är Albertus Pictor (Albert Målare). Hans verk finns kvar att beskåda i flera kyrkor. Han dekorerade kyrkornas tak och väggar med bibliska motiv. Han nämns också i källorna som pärlstickare. Det betyder att han broderade tyger med guld och pärlor, främst för kyrkan.
 
Här kan du läsa om de konstnärliga hantverkarna och de spår som de har lämnat efter sig i stadens dokument.
 
Övrigt: Utdrag ur De Brun, Frans, Holmiana et alia ; 1. - 1922. - S. 177-188

90
Titel: Förgårdarne i villastaden. Ett par ord i en för hufvudstaden vigtig fråga
Utgiven: 1890
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Stockholmskällan  
Innehåll: I början av 1870-talet köpte Stockholms byggnadsförening en tomt norr om Humlegården. Tanken var att de skulle bygga fristående hus med visst avstånd till varandra och till gatan, antingen enkla eller dubbla, en så kallad Villastad.

91
Stockholm / Beskrifning öfver Stockholms län
« skrivet: 2009-08-16, 23:33 »
Titel: Beskrifning öfver Stockholms län
Författare: Tham, Wilhelm
Utgiven:1850
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg

92
Stockholm / Aspudden
« skrivet: 2009-08-24, 10:34 »
Titel: Aspudden  
Författare: Blomberg, Ingela; Wehlin-F?rst, Eva  
Utgiven: 1998
Text sökbar: Ja  
Tillhandahållen av:  Stockholmskällan  
Innehåll: Här, i skriften om Aspudden, får vi ta del av stadsdelens historia allt ifrån 1700-talet och fram till idag. Centrala Aspudden började bebyggas tidigt, redan på 1910-talet byggdes de första flerbostadshusen. Arbetsplatser i närheten fanns det gott om, bland annat Nobels fabriker vid Vinterviken.

93
Stockholm / Anteckningar om Stockholms byggmästare
« skrivet: 2009-08-24, 12:05 »
Titel: Anteckningar om Stockholms byggmästare  
Utgiven: 1897
Tillhandahållen av:  Stockholmskällan  
Innehåll: Här en sammanställning över de byggmästare som byggde hus i Stockholm på 1880-1890-talen. De är införda i alfabetisk ordning med fotografi, personfakta samt adressuppgifter över de fastigheter som de uppfört. Dessutom beskrivs stadens byggnadskontor.

94
Stockholm / ...25 års arbete bland de fattiga
« skrivet: 2009-08-24, 11:47 »
Titel: Hvad ondt har jag gjort? : redogörelse och försvar för 25 års arbete bland de fattiga  
Författare: Hedberg, John  
Utgiven: 1905
Tillhandahållen av:  Stockholmskällan  
Innehåll: Frikyrkopastor John Hedberg tycker att han har blivit orättvist behandlad av tidningar och av den statliga kyrkan. Här skriver han om den verksamhet som han bedriver i Stockholm. Han hjälper fattiga stockholmsbarn att få placering i nya hem på landet. Hans hjälporganisation har också köpt ett hus i Sundbyberg där han inrättat ett barnhem. Meningararna går isär om Hedbergs sociala projekt; en del tycker att han går förbi de samhällsinstitutioner som egentligen ska ta hand om dessa barn.

95
Småland / Hågkomster från Hembygden och Skolan
« skrivet: 2009-08-18, 12:19 »
Titel: Hågkomster från Hembygden och Skolan  
Författare: Ödmann, Samuel  
Utgiven: 1830
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Project Runeberg
Övrigt: Ingår i Svenska bygder i äldre beskrivningar, med anmärkningar och register, utgivna av Jöran Sahlgren. Småland 1. Ödmanns hågkomster.

96
Närke / Beskrifning öfver Örebro län
« skrivet: 2009-08-16, 23:40 »
Titel: Beskrifning öfver Örebro län
Författare: Tham, Wilhelm
Utgiven:1849
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg

97
Norrbotten / Etnografiska studier från Öfverkaliks socken
« skrivet: 2009-08-21, 22:17 »
Titel: Etnografiska studier från Öfverkaliks socken i Norrbottens län - några anteckningar från den nordligaste svenskbygden  
Författare: Samzelius, Hugo
Utgiven: 1892
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

98
Titel: Familjeregister för Övertorneå församling för åren 1740-1851: Ur ovannämnda församlings samtliga kyrkoböcker sammandragen av Aug. Ljung år 1923. Utdrag ur räkenskaper och mantalslängder åren 1539-1769.  
Författare: Ljung, August
Utgiven: 1923  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

99
Lappland / Waarachtige en...Historie van Lapland
« skrivet: 2009-08-18, 22:27 »
Titel: Waarachtige en Aen-merkens-waandige Historie van Lapland...  
Författare: Schefferus, Johannes
Utgiven: 1682  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

100
Lappland / Våra nomader:...nybyggesväsendet i Lappmarken
« skrivet: 2009-08-21, 21:37 »
Titel: Våra nomader: framställning med en blick på nybyggesväsendet i Lappmarken  
Författare: Cajanus, August
Utgiven: 1870
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

101
Lappland / The History of Lapland
« skrivet: 2009-08-18, 22:57 »
Titel: The History of Lapland  
Författare: Schefferus, Johannes
Utgiven: 1674
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Kungliga biblioteket

102
Lappland / Om lapparna i Sverige
« skrivet: 2009-08-21, 22:35 »
Titel: Om lapparna i Sverige  
Författare: Wiklund, Karl Bernhard
Utgiven: 1899  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

103
Lappland / Norrländska slägter: genealogiska och biograf...
« skrivet: 2009-08-18, 23:26 »
Titel: Norrländska slägter: genealogiska och biografiska anteckningar, Volym 1-2  
Författare: Ahlström, O. C.
Utgiven: 1890-1892  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

104
Lappland / Neue und wahrhafftige Beschreibung von Lappland ..
« skrivet: 2009-08-18, 22:21 »
Titel: Neue und wahrhafftige Beschreibung von Lappland und dessen Einwohnern  
Författare: Schefferus, Johannes
Utgiven: 1675  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

105
Lappland / Memoire sur les Samojedes et les Lappons
« skrivet: 2009-08-18, 23:16 »
Titel: Memoire sur les Samojedes et les Lappons  
Författare: Klingstedt, Timotheus Merzahn von
Utgiven: 1762  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

106
Lappland / Lapponia : id est, regionis Lapponum...
« skrivet: 2009-08-18, 22:18 »
Titel: Ioannis Schefferi Lapponia : id est, regionis Lapponum et gentis nova et verissima descriptio  
Författare: Schefferus, Johannes
Utgiven: 1673  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

107
Lappland / Lappland och lapparne:en skildring ur höga Norden
« skrivet: 2009-08-21, 21:42 »
Titel: Lappland och lapparne : en skildring ur höga Norden  
Författare: Helms, Henrik
Utgiven: 1868
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

108
Lappland / Lapparnes giftermål
« skrivet: 2009-08-21, 21:48 »
Titel: Lapparnes giftermål  
Författare: Hofberg, Johan Herman
Utgiven: 1879
Text sökbar: Ja, i PDF-formatet.  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket  
Övrigt: Boken finns även som PDF här.
 
 
(Meddelandet ändrat av jonas_magnusson 2009-08-21 21:54)

109
Lappland / Kurtze Beschreibung des Lapplandes
« skrivet: 2009-08-18, 23:22 »
Titel: Kurtze Beschreibung des Lapplandes  
Författare: Örn, Nicolaus
Utgiven: 1707  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket  
 
(Meddelandet ändrat av jonas_magnusson 2009-08-18 23:29)

110
Lappland / Knud Leems Beskrivelse over Finmarkens lapper...
« skrivet: 2009-08-18, 23:18 »
Titel: Knud Leems Beskrivelse over Finmarkens lapper, deres tungemaal, levemaade og forrige afgudsdyrkelse  
Författare: Leem, Knud
Utgiven: 1767  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

111
Lappland / Histoire de la Laponie,:sa description, l'origine.
« skrivet: 2009-08-18, 22:24 »
Titel: Histoire de la Laponie, : sa description, l'origine, les moeurs, ...  
Författare: Schefferus, Johannes
Utgiven: 1678  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

112
Lappland / Hagers...der Hungarn mit den Lappländern...
« skrivet: 2009-08-18, 23:12 »
Titel: Hagers Neue Beweise der Verwandtschaft der Hungarn mit den Lappländern : Eine Beilage zu Sprengels und Forsters Neuen Beiträgen aur Völker- und Länderkunde.  
Författare: Hager, Joseph  
Utgiven: 1794  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

113
Lappland / Från bygd och vildmark i Lappland och Västerbotten
« skrivet: 2009-08-18, 11:31 »
Titel: Från bygd och vildmark i Lappland och Västerbotten, Luleå stifts julbok
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg
 
1915
1921
1924

114
Lappland / Ett lapp-frieri
« skrivet: 2009-08-21, 22:00 »
Titel: Ett lapp-frieri  
Författare: okänd
Utgiven: 1855
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

115
Lappland / Dissertation sur la Laponie et sur le gouvernem...
« skrivet: 2009-08-18, 23:08 »
Titel: Dissertation sur la Laponie et sur le gouvernement de ces isles [skall vara peuples].  
Författare: Gueudeville, Nicolas
Utgiven: 1718
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

116
Lappland / Damianus à Goes i Lappland
« skrivet: 2009-08-17, 00:03 »
Titel: Damianus à Goes i Lappland
Författare: Damianus à Goes
Utgiven:1540, i översättning av Gösta Thörnell, 1915  
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg

117
Lappland / Beskrifning, öfwer Torneå och Kemi lappmarker
« skrivet: 2009-08-18, 23:20 »
Titel: Ioannis Schefferi Lapponia : id est, Beskrifning, öfwer Torneå och Kemi lappmarker : författad år 1672  
Författare: Tornaeus, Johannes
Utgiven: 1772  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

118
Lappland / Beskrifning...til Sweriges krona lydande Lapmarker
« skrivet: 2009-08-18, 23:14 »
Titel: Beskrifning öfwer de til Sweriges krona lydande Lapmarker : innehollande kort underrättelse så wäl om landets belägenhet och beskaffenhet i gemen, som des inwånares tilstånd och husholdning, deras seder, maner och lefnadsart, samt laster och widskepelser, m.m.  
Författare: Högström, Pehr
Utgiven: 1746  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

119
Lappland / An account of the family of Laplanders:..
« skrivet: 2009-08-21, 21:58 »
Titel: An account of the family of Laplanders : which, with their summer and winter residences, domestic implement, sledges, herd of living reindeer : and a panoramic view of the North Cape  
Författare: okänd
Utgiven: 182?  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

120
Lappland / Angående Lapparnes flyttiande...
« skrivet: 2009-08-18, 18:24 »
Titel: Kongl. Mayst:tz Placat, Angående Lapparnes flyttiande ifrån theras Hemwister.  
Utgiven: 1671  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

121
Halland / Halländsk årsbok , 1927
« skrivet: 2009-08-18, 11:56 »
Titel: Halländsk årsbok  
Utgiven: 1927
Text sökbar: Ja  
Tillhandahållen av:  Project Runeberg

122
Halland / Halländska herregårdar
« skrivet: 2009-08-18, 11:58 »
Titel: Halländska herregårdar  
Författare: von Möller, Peter  
Utgiven: 1871
Text sökbar: Ja  
Tillhandahållen av:  Project Runeberg

123
Halland / Hallands historia och beskrivning
« skrivet: 2009-08-18, 11:54 »
Titel: Hallands historia och beskrivning  
Författare: Bexell, Sven Petter  
Utgiven: 1931
Text sökbar: Ja  
Tillhandahållen av:  Project Runeberg

124
Göteborg / Orousts och Tjörns Häraders Fögderier...
« skrivet: 2009-08-18, 11:38 »
Titel: Försök till Beskrifning öfwer Orousts och Tjörns Häraders Fögderier uti Götheborgs- och Bohus-Län  
Författare: Hellberg, J. F.
Utgiven: 1824  
Text sökbar: Delvis  
Tillhandahållen av:  Project Runeberg

125
Gotland / Gotlands land och folk
« skrivet: 2009-08-18, 11:49 »
Titel: Gotlands land och folk  
Författare: Snöbohm, Alfred Theodor  
Utgiven: 1871  
Text sökbar: Ja  
Tillhandahållen av:  Project Runeberg

126
Bohuslän / Orousts och Tjörns Häraders Fögderier...
« skrivet: 2009-08-18, 11:38 »
Titel: Försök till Beskrifning öfwer Orousts och Tjörns Häraders Fögderier uti Götheborgs- och Bohus-Län  
Författare: Hellberg, J. F.
Utgiven: 1824  
Text sökbar: Delvis  
Tillhandahållen av:  Project Runeberg

127
Blekinge / Blekingskt folklif och öfvertro
« skrivet: 2009-08-16, 23:53 »
Titel: Blekingskt folklif och öfvertro
Författare: Nilsson, Karl  
Utgiven:1910
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg

128
Titel: Svenska ättartal, för år 1908
Författare: Örnberg, Victor  
Utgiven:1908
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive

129
Titel: Svenska ättartal, för år 1890
Utgiven:1890
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive

130
Titel: Svenska ättartal, för år 1885
Författare: Örnberg, Victor  
Utgiven:1884
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive

131
Titel: Svenska släktkalendern
Författare: Elgenstierna, Gustaf
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive
 
Årgång 1912, del 1 del 2  
 
Årgång 1913, del 1 del 2
 
Årgång 1918,  del 1 del 2 del 3
 
Årgång 1919, del 1 del 2 del 3

132
Titel: Svenska fideikommiss
Författare: Segerstråle, Nils  
Utgiven:1979
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg

133
Titel: Vem är det : Svensk biografisk handbok 1969
Redaktör: Lagerstam, Sten
Utgiven:1968
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg

134
Svenska allmänna samlingsbiografier / Svensk biografi
« skrivet: 2010-08-08, 00:05 »
Titel: Svensk biografi
Författare: Lindeberg, Anders  
Utgiven:1818
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Internet Archive

135
Svenska allmänna samlingsbiografier / Svenskt porträttgalleri
« skrivet: 2009-08-16, 10:33 »
Titel: Svenskt porträttgalleri
Författare: Wrangel, F.U.; Bergenstråhle, Edvard; Hildebrand, Albin m.fl.
Utgivningsår:1895-1913
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg
 
Volym 1; I. Kungliga familjen, II. Kungl. hofstaternaII. Kungl. hofstaterna, III. Kungens statsråd m. m.  
Volym 2-16 ej tillgängliga.
Volym 17  Register till hela verket. Förteckning öfver subskribenterna

136
Titel: Svenskt biografiskt handlexikon
Författare: Hofberg, Herman et al.  
Utgiven:1906
Text sökbar: JA, delvis.
Tillhandahållen av: Project Runeberg
Innehåll: Svenskt biografiskt handlexikon (SBH), 2nd edition, 1906, contains detailed descriptions of renowned Swedish men and women from the reformation (16th century) until the present times. The two volumes of 630 + 815 pages contain 4,419 articles on families and individuals, more than 3,000 of which are illustrated with miniature portraits.

137
Titel: Minnespenningar öfver enskilda Svenska Män och Quinnor
Författare: Hildebrand, Bror Emil
Utgiven:1860
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive

138
Titel: MINNESTECKNINGAR öfver utmärkte svenske statsmän, hjeltar, lärde, konstnärer och skalder. Volym 1-3
Författare: Franzén, Frans Michael  
Utgivna: 1848, 1859 och 1860
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg

139
Svenska allmänna samlingsbiografier / Bilder och minnen
« skrivet: 2009-08-16, 16:17 »
Titel: Bilder och minnen
Författare: Wieselgren, Harald  
Utgiven:1889
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg
Innehåll: Detta är Projekt Runebergs digitala faksimilutgåva av Harald Wieselgrens samling av korta biografier

140
Titel: Anteckningar om svenska qvinnor
Författare: Berg, P.G.; Stålberg, Wilhelmina
Utgiven:1864
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg
Innehåll: Detta är Projekt Runebergs digitala utgåva av ett biografiskt lexikon från 1864, omfattande enbart svenska kvinnor. Dock har även ett antal kvinnliga sagofigurer ur förhistorien tagits med.

141
Titel: S. Barthelemy under svenkt [sic!] välde
Författare: Högström, Erik Olof Emanuel
Utgiven:1888
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive

142
Titel: Stockholms stads och handels vägvisare. Med Kongl. Maj:ts allernådigste privilegio. Finnes uti Runemarcks boklåda på Lilla Nygatan näst intill Kongl. Post-Contoiret  
Utgiven: 1789  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Stockholmskällan  
Innehåll: Det här är en adresskalender (som dagens telefonkatalog, fast utan telefonnummer), vars syfte var att vara en vägvisare för den som besökte Stockholm. Den är liten till storleken och skulle vara lätt att ta med sig överallt.  
 
Adresskalendern har mer än 1200 uppgifter till olika personer, där namn, yrke och gatuadress står med. Den här adresskalendern har sitt fokus på Gamla stan. I förordet poängteras att det kan finnas fel, men i de senare upplagorna kommer de att ha uppdaterats med rätt uppgifter. 42 sidor.

143
Titel: Stockholms adresskalender för 1460  
Författare: De Brun, Frans
Utgiven: 1924
Tillhandahållen av:  Stockholmskällan  
Innehåll: Här är något så ovanligt som en adresskalender från 1400-talet! Den omfattar de boende i vad som idag är en stadsdel, Gamla stan, men som då var själva staden. De boende är uppställda kvartersvis.
Övrigt: Utdrag ur De Brun, Frans, Holmiana et alia ; 5:1. - 1924. - S. 20-58

144
Titel: Upsala universitets matrikel 1906
Författare:  Bahr, Johan von
Utgiven:1906
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Google Books

145
Skola, universitet och dylikt / Upsala academies matrikel 1841
« skrivet: 2010-08-07, 22:59 »
Titel: Upsala academies matrikel 1841
Författare:  Lastbom, Aug. Th
Utgiven:1841
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Internet Archive

146
Titel: Chalmersska institutet 1829-1904
Författare: Wijkander, August  
Utgiven:1907
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg
Innehåll: Chalmersska institutet, grundat 1829, heter idag Chalmers tekniska högskola. Den här boken summerar dess första 75 år.

147
Titel: Riddare af Konung Carl XIII:s orden 1811-1900. Biografiska anteckningar
Författare: Anjou, Anton Frans Karl
Utgiven:1900
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive

148
Titel: Personhistorisk Tidskrift 1915-1916
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Google Books
Övrigt: Register över artiklar i Personhistorisk Tidskrift 1898-1997 (Per-Olov Bergman)

149
Titel: Personhistorisk Tidskrift 1913-1914
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Google Books
Övrigt: Register över artiklar i Personhistorisk Tidskrift 1898-1997 (Per-Olov Bergman)

150
Titel: Personhistorisk Tidskrift 1907-1908
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Google Books
Övrigt: Register över artiklar i Personhistorisk Tidskrift 1898-1997 (Per-Olov Bergman)

151
Personhistorisk Tidskrift / Personhistorisk Tidskrift; 1901
« skrivet: 2010-08-07, 23:26 »
Titel: Personhistorisk Tidskrift 1901
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Google Books
Övrigt: Register över artiklar i Personhistorisk Tidskrift 1898-1997 (Per-Olov Bergman)

152
Titel: Personhistorisk Tidskrift
Redaktörer: Wrangel, F. U.; Rosman , Holger
Utgivna:1898-1899, 1903-1906
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg
Innehåll: Detta är Projekt Runebergs digitala faksimilutgåva av några äldre årgångar av Personhistorisk tidskrift.
Övrigt: Register över artiklar i Personhistorisk Tidskrift 1898-1997 (Per-Olov Bergman)
 
(Meddelandet ändrat av Jonas_Magnusson 2009-08-16 19:50)

153
Titel: Dödsfall, skvaller, nybyggen och väder : ur en stockholmskas dagbok  
Utgiven: 2005
Tillhandahållen av:  Stockholmskällan  
Innehåll: Christina Juliana Wargentin levde i Stockholm. Hon tycks ha fört ett ganska stillsamt liv, men umgicks i borgarklassens högre skikt. Många dagboksnotiser handlar om staden - de nya broarna och vägarna, som hon tycker är kostsamma. Hon skriver om bränder och katastrofer och rapporterar väderleken. Arvet från fadern märks i notiser om vetenskapliga upptäckter. Fadern var astronom.
Övrigt: Utdrag ur Blick : Stockholm då och nu/ Stockholms stadsmuseiförvaltning. 2. - 2005. - S. 28-35

154
Personhistoria / Tal vid...Eric Crispin Segercronas begrafning
« skrivet: 2009-08-24, 10:10 »
Titel: Tal vid kongl. maj:ts högtbetrodde mans, stats-secreterarens välborne herr Eric Crispin Segercronas begrafning i Clarae kyrka, den 14 april 1795  
Författare: Asplund, Arnold
Utgiven: 1796  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Stockholmskällan

155
Personhistoria / Strödda anteckningar om...Ignatius Meurer
« skrivet: 2009-08-24, 11:36 »
Titel: Strödda anteckningar om boktryckaren Ignatius Meurer  
Författare: De Brun, Frans
Utgiven: 1924
Tillhandahållen av:  Stockholmskällan  
Innehåll: Ignatius Meurer arbetade som boktryckare på 1600-talet. Han har lämnat spår efter sig i tänkeböckerna. Han ställdes nämligen inför domstol ett antal gånger. Det var kollegor som anklagade honom för olika saker. Här kan du läsa domstolsprotokollen från rättegångarna.
Övrigt: Utdrag ur De Brun, Frans, Holmiana et alia ; 5:1. - 1924. - S. 12-19

156
Titel: Johannes Schefferus: en storman från 1600-talets Uppsala  
Författare: Scheffer, Henrika
Utgiven: 1918  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

157
Personhistoria / Johanna Lovisa Åkerbergs lefnad och äfventyr
« skrivet: 2009-08-24, 10:14 »
Titel: Johanna Lovisa Åkerbergs lefnad och äfventyr  
Utgiven: 1861  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Stockholmskällan

158
Titel: Den beryktade mördaren Alexander Breitfelts lefverne.  
Utgiven: 1843
Tillhandahållen av:  Stockholmskällan  
Innehåll: Denna skrift handlar om den 19-årige Alexander Breitfelt. Han blev gripen och anklagad för mord på sin musiklärare 1841. Han skyllde ifrån sig på en kamrat, Ferdinand Rumstedt.

159
Näringsliv / Vem är vem inom handel och industri? 1944-45
« skrivet: 2009-08-16, 10:53 »
Titel: Vem är vem inom handel och industri? 1944-45
Redaktör: Pravitz, Gunnar
Utgiven:1944
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg

160
Titel: Les français dans le Nord: notes sur les premières relations de la France avec les royaumes scandinaves et la Russie septentrionale depuis l'antiquité jusqu'à la fin du XVI siècle.  
Författare: Delavaud, Louis
Utgiven: 1911  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

161
Kyrkböcker, kyrkboksavskrifter / Pajala: 1838-1884
« skrivet: 2009-08-21, 23:48 »
Titel: Pajala: 1838-1884  
Författare: Ljung, August
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket  
Innehåll: Här finner ni en rekonstruktion av Pajala kyrkoböcker för åren 1838-1884. Kyrkoböckerna för den aktuella tiden förstördes under en brand 1941. Uppgifterna för tiden 1838-1859 kommer från mantalslängder i Kammararkivet och uppgifterna för tiden 1860-1884 är tagna ur Statistiska Centralbyråns årliga meddelanden om födda, döda och vigda. Uppgifterna är ej fullständiga.
 
(Meddelandet ändrat av jonas_magnusson 2009-08-21 23:50)

162
Titel: Nederkalix: Födelsebok 1656-1689; 1690-1718: Dödsbok 1656-1686.  
Författare: Ljung, August
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

163
Titel: Juckasjärvi: Dödbok 1719-1743: Vigselbok 1720-1751  
Författare: Ljung, August
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

164
Titel: Kongl. Svea hofrätts presidenter samt embets- och tjenstemän 1614-1898
Författare: Anton Frans Karl Anjou
Utgiven:1899
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive
 
(Meddelandet ändrat av Jonas_Magnusson 2010-08-08 17:17)

165
Titel: Minne af presterskapet i Lappmarks-församlingarne inom Hernösands stift  
Författare: Grape, Isak
Utgiven: 1853
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

166
Titel: Matrikel öfver Hernösands stift  
Författare: Sidner, Anders
Utgiven: 1866
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

167
Titel: Matrikel öfver Hernösands stift  
Författare: Svedbom, Jonas  
Utgiven: 1845
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

168
Titel: Matrickel öfver Hernösands stift  
Författare: Svedbom, Jonas  
Utgiven: 1830
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

169
Titel: Härnösands Stifts Herdaminne
Författare: Bygdén, Leonard
Utgiven:1923-1928
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Blästa Genealogi Hemsida

170
Titel: Hernösands stifts matrikel  
Författare: Högström, Erik Olof Emanuel  
Utgiven: 1896
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

171
Titel: Hernösands stifts historia och herdaminne  
Författare: Biberg, Jacob Fredrik
Utgiven: 1876-1879  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

172
Titel: Framstående kyrkans män härstammande från Vester- och Norrbotten  
Författare: Englund, Jakob Albert
Utgiven: 1889  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

173
Titel: Genom Sveriges bygder  
Författare: Hofberg, Herman; Velander, Johan  
Utgiven: 1896
Text sökbar: Ja  
Tillhandahållen av:  Project Runeberg
Innehåll: Skildringar af vårt land och folk

174
Titel: Östergötlands läns landsting 1863-1962 : porträttgalleri
Redaktör: Thulin, Sven Gösta  
Utgiven:1962
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg
Innehåll: Till 100-årsjubileet lät Östergötlands läns landsting skriva en historik, Östergötlands läns landsting 1863-1962 (1962), vilket uppdrogs åt folkhögskolerektorn Robert Myrdal. Historiken är inte digitaliserad. Som ett tillägg utgavs denna volym med porträtt av ett stort antal landstingsledamöter, sammanställd av landstingskansliets direktörsassistent Sven Gösta Thulin. Uppgifter om upphovsrätt till porträttbilderna saknas helt i det tryckta verket, det tycks ha varit en icke-fråga. Därutöver finns uppgifter om ledamöternas levnadsår, ort och uppdrag.

175
Titel: Ur Wästerbottens mantalslängder: Jukkasjärvi 1667-1742  
Författare: Ljung, August
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

176
Titel: Pajala (Kengis): utdrag ur räkenskaper och mantalslängder 1665-1775  
Författare: Ljung, August
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

177
Titel: Mantalslängder för Pajala, Muonioniska och Tärendö. Pajala 1603-1820: Muonioniska 1637-1820: Tärendö 1645-1820.  
Författare: Ljung, August
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

178
Förvaltning / Junosuando: utdrag ur mantalslängder 1637-1775
« skrivet: 2009-08-21, 23:20 »
Titel: Junosuando: utdrag ur mantalslängder 1637-1775  
Författare: Ljung, August  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

179
Förvaltning / Hietaniemi.Ur mantalslängder 1794-
« skrivet: 2009-08-21, 22:54 »
Titel: Hietaniemi.Ur mantalslängder 1794-  
Författare: Ljung, August
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

180
Förvaltning / Haparanda.Ur mantalslängder från 1794.
« skrivet: 2009-08-21, 22:52 »
Titel: Haparanda.Ur mantalslängder från 1794.  
Författare: Ljung, August  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket

181
Titel: Den nu för tiden florerande widtberömde kongl. residence-staden Stockholm, eller: Fullkommelig förteckning, på alla kongl. maj:ts och cronans höga embets-män  
Författare: Henel, Anders Joakim von  
Utgiven: 1728
Tillhandahållen av:  Stockholmskällan  
Innehåll: Anders Joakim von Henel gjorde karriär inom militären. Han var den förste som försökte att göra en sammanställning av rikets ämbets- och tjänstemän. Han kom ut med tre stycken olika ämbetskalendrar. det här är den första som kom ut.  
 
Man hittar varje ämbetsman under den statliga institution eller den institution i staden som han arbetade på. Man får veta personens yrke och adress. Inget gatunummer anges, man skriver populärnamnet på fastigheten, exempelvis Bergstedtske huuset. Eller om man ägde huset står det egit huus.

182
Folkrörelse / Nykterhetsrörelsens banérförare
« skrivet: 2009-08-16, 15:05 »
Titel: Nykterhetsrörelsens banérförare
Författare: Skarstedt, Waldemar  
Utgiven:1903
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg
Innehåll: BIOGRAFIER AF NUTIDA SVENSKA NYKTERHETSKÄMPAR

183
Titel: The Swedish settlements on the Delaware, 1638-1664
Författare: Johnson, Amandus
Utgiven:1911
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive
 
Volym 1
 
Volym 2
 
(Meddelandet ändrat av Jonas_Magnusson 2010-08-08 14:06)

184
Titel: The Swedish colonial society. Constitution and list of officers and members
Utgiven:1911
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive

185
Emigration, emigranter / The Swedes in America, 1638-1900
« skrivet: 2010-08-07, 22:46 »
Titel: The Swedes in America, 1638-1900
Författare: Johnson, Amandus
Utgivningsår:1914
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Internet Archive
 
Volym 1, THE SWEDES ON THE DELAWARE 1638-1664

186
Titel: A history of the Swedish Engineers' Society of Chicago, 1908-1948
Utgiven:1948
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive

187
Emigration, emigranter / Svensk kalender i Boston, 1881
« skrivet: 2010-08-08, 13:47 »
Titel: Svensk kalender i Boston, 1881
Författare: Wretlind, Eric
Utgiven:1881
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive

188
Titel: Jubelalbum till minne af Svenska Ev. Luth. församlingens i New Windsor, Ill., : femtioårsfest den 23-25 Maj 1919 med kort historik öfver församlingen och dess föreningar
Utgiven:1919
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive

189
Titel: Svenskarne i Worcester, 1868-1898. Strödda anteckningar, historiker och biografier om Svenskarne, deras lif och verksamhet i staden Worcester, Mass., under de senaste 30 åren. Samlade, ordnade och utgifna af Hjalmar Nilsson och Erick Knutson
Författare: Nilsson, Hjalmar; Knutson, Eric
Utgiven:1898
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive

190
Titel: Svenskarna i New Britain; historiska anteckningar
Författare: Klingberg, John Erik
Utgiven:1911
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive

191
Titel: Scandinavian immigrants in New York, 1630-1674; with appendices on Scandinavians in Mexico and South America, 1532-1640, Scandinavians in Canada, 1619-1620, Some Scandinavians in New York in the eighteenth century, German immigrants  in New York, 1630-1674
Författare: Evjen, John O.
Utgiven:1916
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive
 
Volym 1
 
Volym 2

192
Titel: Scandinavians on the Pacific, Puget Sound
Författare: Stine, Thomas Ostenson
Utgiven:1900
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive

193
Emigration, emigranter / Illinois census returns, 1820
« skrivet: 2009-08-26, 14:04 »
Titel: Illinois census returns, 1820
Författare: Cross Norton, Margaret  
Utgiven:1820
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Google Books

194
Emigration, emigranter / History of the Swedish Baptists...
« skrivet: 2010-08-08, 13:45 »
Titel: History of the Swedish Baptists in Sweden and America : being an account of the origin, progress and results of that missionary work during the last half of the nineteenth century
Författare: Schroeder, Gustavus Wilhelm
Utgiven:1898
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive

195
Emigration, emigranter / History of the Swedes of Illinois
« skrivet: 2010-08-08, 14:11 »
Titel: History of the Swedes of Illinois
Författare: Olson, Ernst Wilhelm; Engberg, Martin J.; Schön, Anders
Utgiven:1908
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive
 
Volym 1
 
Volym 2

196
Titel: History of the Scandinavians and Successful Scandinavians in the United States
Författare: Olof Nickolaus Nelson
Utgiven:1899
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive

197
Titel: Historik öfver Första svenska baptist församlingens i Chicago, Illinois, fyratioåriga verksamhet, 1866-1906
Utgiven:1906
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Internet Archive

198
Emigration, emigranter / Connecticut....Vasa Orden...1896-1921
« skrivet: 2010-08-08, 11:47 »
Titel: 25-års historik öfver Distriktlogen Connecticut No. 1, Vasa Orden af Amerika, 1896-1921
Författare: Andersson, A M
Utgiven:1921
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive
 
(Meddelandet ändrat av Jonas_Magnusson 2010-08-08 12:36)

199
Titel: Chapters on Scandinavian immigration to Iowa
Författare: Flom, George Tobias
Utgiven:1906
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive

200
Titel: Celebration of the decennial anniversary of the founding of New Sweden, Maine
Författare: Thomas, William Widgery
Utgiven:1881
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive

201
Titel: Catalogue and errata of the records of Holy Trinity (Old Swedes) Church
Författare:  Burr, Horace  
Utgiven:1919
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Internet Archive

202
Titel: A history of the Swedish-Americans of Minnesota
Författare: Strand, Algot E.
Utgiven:1910
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive
 
Volym 1
 
Volym 2
 
Volym 3

203
Titel: A history of New Sweden : or, The settlements on the River Delaware
Författare: Acrelius, Israel; Reynolds, William M.
Utgiven:1874
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive

204
Emigration, emigranter / Annals of the Swedes on the Delaware
« skrivet: 2009-08-26, 13:47 »
Titel: Annals of the Swedes on the Delaware
Författare: Clay, Jehu Curtis  
Utgiven:1835
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Google Books

205
Titel: Amerika-boken. Hjälpreda för utvandrare
Författare: Zilliacus,K
Utgiven:1893
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg

206
Titel: 250th anniversary of the first Swedish settlement in America. September 14th, 1888. Minneapolis, Minn
Författare: Mattson, Hans
Utgiven:1889
Text sökbar: JA
Tillhandahållen genom: Internet Archive

207
Adel / Sveriges ridderskaps och adelskalender, 46:e årg.
« skrivet: 2009-08-16, 11:28 »
Titel: Sveriges ridderskaps och adelskalender, fyrtiosjätte årgången
Författare: Lewenhaupt, Claës C:son  
Utgiven:1923
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg

208
Adel / Om svenska riddarhuset och dess ätter. 1
« skrivet: 2009-08-16, 10:13 »
Titel: Om svenska riddarhuset och dess ätter. 1, De åren 1625-80 introducerade
Författare: Wieselgren, Per Sigfrid  
Utgiven:1869
Text sökbar: JA
Tillhandahållen av: Project Runeberg

209
Adel / Grifte-tal, öfver...herr Jonas Meldercreutz
« skrivet: 2009-08-18, 23:04 »
Titel: Grifte-tal, öfver den i lifstiden välborne herren, herr Jonas Meldercreutz  
Författare: Drufwa, Gerhard S.
Utgiven: 1785  
Text sökbar: Nej  
Tillhandahållen av:  Nordkalottbiblioteket  
 
(Meddelandet ändrat av jonas_magnusson 2009-08-18 23:05)

210
SVAR / Originalböcker contra SVAR
« skrivet: 2009-09-01, 07:32 »
Det skiljer på födelseböckernas uppgifter mellan AD Onlines avfotograferade kyrkoböcker och det man kan läsa i SVAR:s mikrokort. Varför?
Ett av många exempel:
Anna Maria Johannesdotter, född 1842-09-28 i Persbyn, Mo (P) finns på SVAR mikrokort i Mo (P)C:7 kort nr 2/3.
I AD Online avfotograferade originalhandling finns hon inte med över huvudtaget. Här måste man tydligen kontrollera uppgifter på två olika håll om man vill vara säker. Var det inte originalhandlingen som mormonerna avfotograferade?
 
Lars Larsson

211
SVAR / SVAR - Sockenkatalog
« skrivet: 2003-03-12, 22:42 »
hej
har stött på en del ställen där det står om sokenkatalog,men jag vet inte vad den använd till och vad man får tag på den.
Vad är det för information man får?

212
SVAR (allmänt) / Äldre inlägg (arkiv) till 01 februari, 2010
« skrivet: 2009-04-26, 23:57 »
Hej Sofia!
 
Jag lyckades komma in på Undenäs och hittade den person du söker under Spårlöst försvunna. Jag har skrivit några rader i den diskussionen.
 
Mvh
Ingegerd

213
Allmänt om arkiv / Hovkansliet
« skrivet: 2014-06-17, 14:06 »
Är det som kallas hovkansliet i bland annat Den introducerade svenska adelns ättartavlor liktydigt med Kunglig Majt?
 
(Meddelandet ändrat av jonas_magnusson 2014-06-18 08:55)

214
Allmänt om arkiv / Fögderiers arkiv
« skrivet: 2010-02-26, 12:26 »
Med anledning av diskussionen kring länsmän i Jokkmokk samt att jag för stunden pluggar förvaltningshistoria så har jag frågor kring fögderiers arkiv.
 
Länsmännen var underställda fögderierna (kronofogden/häradskrivaren) som i sin tur var underställda länsstyrelsen. Om man nu vill söka efter korrespondens kring tillsättandet av en länsman i Jokkmokk så borde man alltså kunna leta i gällande fögderis arkiv.
 
Efter 1918 tillhör Jokkmokk Gällivares fögderi och det beståndet finns att finna via NAD. Jag har försökt finna information om fögderitillhörighet innan 1918 men gått bet. Vet någon här hur det ligger till med den saken?
 
Man kan även söka information om tillsättandet i en högre instans än fögderiet, d v s länsstyrelsen i Norrbottens län i detta fall. Söker man på länsstyrelsen norrbottens län i NAD får man bara träffar från senare tid (1900-tal). Landskapshandlingarna som innehåller fögderiernas material sträcker sig fram till 1630. Var finner jag materialet för perioden där emellan?

215
Riksarkivet Marieberg / Skrivelser till Kungl. Maj:t
« skrivet: 2009-08-10, 23:25 »
Jag har för drygt ett år sedan gjort en skärmdump på ett kartotekskort som jag var intresserad av. När jag nu skall ta tag i detta ärende så kan jag inte komma på var någonstans jag hittade det? Jag var övertygad att det kom från SVAR's Brevdatabas, men så verkar inte vara fallet? Kan någon därute, utifrån utseendet luska ut var i jösse namn jag hittat det? Det är ju en smula pinsamt...
 

 
Mvh
 
Jonas

216
I Jörgen Tollessons senaste (?) inlägg kan man bland annat läsa följande: ........ har vi, som alla läsare av Anbytarforum vet, fått ett tydligt exempel på de senaste dagarna. Eftersom jag läser Anbytarforum varje dag, i regel flera gånger om dagen, anser jag mig tillhöra alla läsare av Anbytarforum, men förstår ej vad som åsyftas. Kan man kanske få anhålla om ett förtydligande?

217
Riksarkivet Marieberg / Riksarkivet
« skrivet: 2011-03-15, 18:12 »
Vi är en grupp som skall besöka Riksarkivet i Marieberg, Stockholm. Nu är det så att vi diskuterar hit och dit om vad vi kan få se där, som vi inte kan se på våra digitaliserade sidor i bl.a SVAR.
Jag påstår att det finns domböcker från hela landet att söka i t ex fader okänd, att det finns kartsamlingar, kanske kyrkböcker som inte är digi-taliserade, man kan söka efter när ens föräldrar  fick medborgarskap, när de kom till Sverige första gången o s v, - sedan tog det slut på min fantasi Är det någon som vet vad man mer kan kika mera efter?
det någon som vet något och har varit där, snälla svara mig?

218
Övrig teknik / Solid State-diskar
« skrivet: 2010-12-13, 16:03 »
Är det någon som har några erfarenheter av att köra sina släktforskarprogram/databaser på en Solid State-disk(SSD)?
 
Jag är sugen på att skaffa mig en som systemdisk, men det borde rimligtvis finnas en del förtjänster även för hantering av databaser. SSD har ju framför allt den fördelen att accesstiden är så ruskigt mycket snabbare än en ordinär hårddisk.
 
(Meddelandet ändrat av Jonas_Magnusson 2010-12-13 16:21)

219
Jag får ibland upp en liten grå informationsruta när jag går in på Rötters förstasida. Det står något i stil med Windows Installer Installation påbörjas. Sen försvinner den efter ngn sekund. Det verkar var enbart när jag använder IE7, inte Firefox. Det går inte att upprepa igen genom att uppdatera sidan. Det är enbart när jag går in på Rötters sida ingen annan.
 
Har någon annan sett samma sak? Vet någon vad det kan vara frågan om?
 
Mvh

220
Datorprogram (operativsystem) / Windows XP Home
« skrivet: 2004-04-18, 20:38 »
Problem med Sveriges befolkning 1970 ver.1.02
får upp ACCESS VIOLATION vid sökning i programmet.Har avintallerad och installerat om
men utan resultat.sveriges befolkning 1890 går att köra utan problem.Vad ligger felet??
Kenneth Östman.

221
Windows Vista / Windows Vista
« skrivet: 2009-01-23, 12:51 »
Sveriges Släktforskarförbund ska inte sälja böcker om operativsystem för datorer. Och ännu värre är det, som sagt, när det sker med falsk marknadsföring.
 
På Rötter står:
Även om du inte har Vista kan du använda denna bok som också behandlar grunderna. Passar alltså lika bra för nya datoranvändare som för den som har Vista.
Av det får man intrycket att det är grunderna i datoranvändande för nybörjare som boken behandlar. Det är det inte!!
 
Så här står det i förlaget Docendos (och övriga säljares) beskrivning av boken:
Med hjälp av den här boken lär du dig effektivt grunderna i Windows Vista. Boken beskriver de viktigaste egenskaperna i Vista ur hemanvändarens perspektiv.
 
Förutom grunderna i hantering av operativsystemet får du bland annat lära dig arkivera digitalbilder, redigera video, lyssna till musik, bränna cd-skivor och använda Internet. I bokens sista del lär du dig datasäkerhet och underhåll av operativsystemet.
 
Var tog den beskrivningen vägen på Rötter och i Rötters bokhandel?
 
Dom flesta frågor som rör Vista som ställts här i Anbytarforum rör ju problem med installation av dom CD/DVD som förbundet säljer i datorer som har det operativsystemet. Står det något om dessa CD/DVD i boken? Skulle inte tro det....

222
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 28 november, 2009
« skrivet: 2009-09-10, 11:33 »
Hejsan
 
Allt detta har funnits i Anarkiv sedan minst 15 år tillbaka på ett utsökt arrangerat sätt.
 
MVH
Sven-Erik

223
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2009
« skrivet: 2009-03-21, 23:31 »
För att inte tala om Dis Arkiv. Möjliheten att testamentera sin forskning för framtida generationer.
När sände du senast några disketter till Kjell Weber?
Åke

224
Källor & nyheter (Sources & news) - USA / Footnote.com
« skrivet: 2010-03-12, 16:00 »
Då Footnote nu tydligen släpper en del material fritt under en period gav jag mig på att söka lite i deras databas. Självklart springer jag på något som inte omfattas av deras generositet och jag undrar därför om någon med tillgång till ett Premium-konto kan hjälpa mig.
 
Jag sökte på efternamnet Almborg och får en träff i City Directories - Chicago:
 

 
Kan någon vänlig själ hjälpa mig att ta reda på fortsättningen?
 
Mvh

225
Norrköping / Arkivera till och med 02 december, 2007
« skrivet: 2007-02-22, 20:33 »
Jäg søker uppgifter på Alma Maria Levin, född 1870 i Norrköping. Hennars mor het Clara Josefina Levin. Hvad het hennars fader?
 
Folkräkningen 1900]
 
Landskrona församling, kvarteret Tärnan.
Helena Petronella Josefina Levin, född 1830 i Kalmar, ogift.
Alma Maria Levin, född 1870 i Norrköping,  
Skicka mej gärna e-mail: jafjohan@start.no
 
Detta inlägg flyttades den 10 augusti 2010 från Socknar, Norrköpings Sankt Olai (Sankt Olof).
Magnus Hjärtström, moderator

226
Söderby-Karl / Äldre inlägg (arkiv) till 04 januari, 2011
« skrivet: 2009-03-08, 12:59 »
Hej Jan.
Tack för hjälpen, Nu ska jag forska vidare, i första hand på dottern Anna Brita.
m.v.h.
Birger

227
Hedvig Eleonora / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-12-19
« skrivet: 2010-11-29, 20:40 »
Hej Maud !
Ett jätte tack för hjälpen, trevligt att stryka oä och skriva in faderns namn så tack för det
Hälsningar  
Bengt

228
Eksjö / Äldre inlägg (arkiv) till 17 november, 2009
« skrivet: 2009-03-29, 20:22 »
Karin
 
Här har du svaret på din undran:
 
Johansdotter, Anna Greta
Piga (ogift kvinna)
 
f. 20/10 1860 i Svinhult, Östergötlands län (Östergötland)
 
Utvandrad 11/7 1881
från 2 Kv 24, Eksjö stadsförs, Jönköpings län (Småland)
till Nordamerika
 
Källa: Husförhörslängd, s. 253
Emibas emigrationsakt: Eksjö stadsförs F 1881 018
 
Birgitta B

229
Eksjö / Äldre inlägg (arkiv) till 24 februari, 2008
« skrivet: 2007-09-25, 12:50 »
Hej Peter !
 
Det står  Gl. Bond. = Gamle Bonden.

230
Jag kan också nämna att det endast föds en enda Nils med en far som heter Per under åren 1726-1729 i Piteå lands, enligt sökning i CDn Piteanor 2008. Denne Nils Persson dog 4månader gammal. Allting pekar alltså på att den Nils Persson som dör 1801 i Piteå vid en ålder av 73 år är just Per Johansson Dyhr son Nils f.1728 som därmed inte kan vara identisk med den Nils Persson Granström som dyker upp i Jokkmokk.

231
Hille / Hille
« skrivet: 2010-06-02, 09:50 »
Hej söker någon som kanske kan hjälpa mig med info om
 
Dahlberg Margaretha josephina
 
Född 19080821 i Hille Gävleborgs län Gästrikland
 
Tack på förhand
 
Mvh Jim

Sidor: [1]