ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Tommy Petersson

Sidor: [1]
1
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Lindestam
« skrivet: 2018-08-02, 16:56 »

Enligt "Biographiskt lexicon öfver namnkunnige svenska män, Volym 11" ska en "Capitaine Lundstedt" ha skvallrat på Carl Anders Plommenfelt om dennes nedsättande skrift om Kung Gustaf III. Lundstedt blev senare adlad Lindestam men behövde ta avsked då ingen kollega ville ha med honom att göra. Inga förnamn anges på kaptenen, jag kan inte hitta något om Lindestam mer än modernare notiser samt en felaktig post i Disbyt.

Jag kan tänka mig att det var en av sönerna till brukspatron/bergmästare Gustaf Lundstedt (1710-1766), men det kan ju också varit någon helt annan...

Någon som har info?

2
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 12 juni, 2013
« skrivet: 2012-09-11, 19:19 »
Kanske dags att förbundet ändrar lite på marknadsföringen, med tanke på antalet gravar från de tidiga århundrandena.  
 
Undrar också om graven från skiva 1, som pekade en begravning 3/82 1550 är borttagen?

3
32 Tideräkning / Kyrkliga dateringar
« skrivet: 2011-01-11, 10:22 »
I de äldre död- och begravningsböckerna står ofta de kyrkliga benämningarna på när någon har avlidit. Finns det någonstans där man kan hitta en översättningsnyckel till en modern datering? Det är så otympligt att varje gång behöva be om läshjälp i de enskilda fallen. Jag skulle bli mycket tacksam om det finns någon som kan ge ett litet tips!
 
Mvh/Ove Eriksson

4
Hej!
 
Jag har i en bouppteckning stött på att en ana till mig är en omyndig persons mosterman och skulle nu bra gärna vilja veta släktskapet mellan dem.
 
Är min ana den omyndiga personens mosters make... eller något helt annat?  
 
Vore tacksam för svar!
 
Bästa hälsningar Marie

5
26 Resor / Transporter / Uppgifter om arbete utomlands
« skrivet: 2013-03-12, 13:49 »
Min farmor reste till Storbritannien 1938, och hade arbete där tills kriget bröt ut, då hon skickades hem. Eftersom min farmor mig veterligen aldrig genomförde någon förmell flyttning, så finns det inga uppgifter om datum i kyrkböckerna, och jag vet inte heller just vad hon arbetade med under sin vistelse där.
 
Vet någon var liknande uppgifter kan tänkas finnas noterade?

6
Jag har en flicka som dog 8 år gammal år 1816 och orsaken var Binnikemask. Hur fick hon det och gick det att behandla eller var det en dödlig sjukdom då ?
Finns det någon som vet mer om detta.
Med vänlig hälsning
Christina

7
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Gravskötsel
« skrivet: 2009-02-06, 09:55 »
Min fråga gäller en grav med 12 personer, tre generationer, begravda, alltså en stor familjegrav. De anhöriga är spridda för vinden och ingen bor i närheten av graven. Min väninna, barnbarns barnbarn till den först begravde, har ingen möjlighet att själv sköta om den (bor långt ifrån), och eftersom hon redan har flera andra gravar att ta ekonomiskt ansvar för känner hon inte att hon har någon möjlighet att ta sig an även denna. Finns det fonder att vända sig till för att få hjälp? Är det verkligen sant att kyrkogårdsförvaltningarna KROSSAR stenarna till gamla, oskötta gravar - jag trodde att de iallafall bara lyfte bort dem till annan plats på kyrkogårdsområdet? Har någon något tips om vad hon kan göra?

8
Skogvaktare / Hejderidare
« skrivet: 2001-02-04, 12:53 »
Min frus förfader Caspar Säfvendahl f. 1758 var vid på 1790-talet hejdridare med placering i Trankil (Skenhall) och Blomskog (Gårdsnäs). Vad gjorde en hejdridare? I vems tjänst var han? Finns någon form av register över hejdridare i Värmland?
Tacksam för kontakter och information.

9
01) Allmänt / 1645 Probate translation
« skrivet: 2014-12-22, 08:59 »
Hi,
I know this is a big ask, but can someone help me with translating a probate and inventory from 1645 please?
It is for Karin Larsdotter, 11/7/1645. Stockholms rådhusrätt 1:a avdelning F1A:1 (1598-1649)Bild 4000/sid 357a.
Even if someone could give the gist of it, with beneficiaries etc., that would be great.
 
Thanks in advance,
Darren

10
Äldre ord A - K / Brandgult
« skrivet: 2014-05-04, 20:52 »
Godkväll!
 
Är/var brandgult ett uttryck som används i hela Sverige?
 
Nu när vi har alla väderstreck på forumet passar jag på att fråga. Är ordet ett slanguttryck, eller har det varit officiellt i skolorna?
 
Jag vill minnas att det gällde när jag gick i skolan (70-tal, Kungälv,O-län), och att då orange började sitt intågande. Kommer till och med ihåg en diskussion mellan oss i småklasserna angående detta. Men minns inte vad de vuxna sa.
 
Vänligen Patrick

11
Orts & gårdsnamn / Orts & gårdsnamn
« skrivet: 2003-09-11, 00:06 »
Enligt flera ortnamnsforskare är förleden ett uttryck för vattendrag. Det förekommer i olika former i nordiska språk, Ylma, ?lma och Ölma, men tolkningen är osäker.
 
MVH
 
Sam

12
03) Efternamn på kvinnor / Efternamn på kvinnor
« skrivet: 2010-01-04, 20:28 »
I vilken ordning sorterar ni dom? om kvinnan som ogift hette persson för att som gift heta andersson, vilket namn tar man först som standard? finns det ens nån standard för det?

13
Hej!
 
Jag är extremt nyfiken på att ta reda på ursprunget till mitt efternamn - om det är ett soldatnamn, om det är finskt, om det är tyskt, eller vad det nu kan tänkas vara. Har postat på de flesta svenska sidor som har någon anknytning till släktforskning för att se om någon har en aning men ingen framgång hittills.
 
Den tidigaste jag hittat av släkten är Nils Löhman (f. 1740)som vid hans sons födelse (Johan Nikolaus Löhman) år 1784 uppgavs arbeta som dagkarl i Uppsala någonstans (Ullfors/Österlövsta). Enligt andras släktträd på Ancestry.se finns det en Nils Löhman d.ä. född 1704, död 1782 - men jag har inte själv kunnat hitta bevis på hans existens. Har för mig att någon skrev att han arbetat som mjölnare.  
 
När ni ser dessa förutsättningar, har ni experter några gissningar? Förnamnen låter i min mening rätt så svenska? Nils, Johan och Nikolaus. Någon gissning på vad Löhman betyder? Jag har ingen aning nämligen och det vore kul att veta vad ens efternamn betyder.  
 
Hur kan det komma sig att mitt släktnamn som inte är adligt/borgerligt/prästerligt användes så pass tidigt? Tidigt 1700-tal. Använde inte alla fattiga patronymikon vid den här tiden?

14
Förnamn - L / Lindorm
« skrivet: 2013-03-03, 16:49 »
Namnet Lindorm är ett gammalt förnamn som förekommer bland frälsemän samt även på ofrälse bönder. Hur förhåller sig detta namn till den gamla folksagan om Prins Lindorm ?  
 
Går det att se när namnet Lindorm var populärt över tid ? Eftersom skattelängder med bönders förnamn är ytterst sällsynta för tiden före 1540-talet så är det svårt att klargöra en total frekvens under medeltiden och det är lätt att luras att alla med förnamnet Lindorm skulle på något sätt vara släkt - detta har bland annat framförts för frälsemän som burit namnet.
Det finns en gängse uppfattning att det inte uppfanns några nya namn under medeltiden, att namnskicket var statiskt och att en germansk uppkallningsprincip efter avlidna släktingar var för handen. Jag betvivlar att detta rådde, eftersom människor i alla tider haft en kreativitet och nyfiken att skapa nytt, om så namnen var lånade ur bibliska kontexter (ss namnet Gabriel) eller ur andra kulturer (ex. kvinnonamnet Lucretia). Att möjligen namn upptagits efter populära sagomotiv finner jag vore intressant att diskutera. Finns det några parallella namn till Lindorm ur den nordiska sagoskatten som kan ses ha blivit populära under medeltiden ?  
 
Vilka Lindorm kan beläggas under t ex 1500-talet ? Hur vanligt var detta namn egentligen ?

15
Förnamn - J / Jeppe / Jeppa
« skrivet: 2003-10-06, 09:30 »
Jeppe anges som medeltida smekform för Jakob. (Otterbjörk)
När jag går igenom ÄLII för Småland, Jönköpings län, finner jag en hel del Jeppar. Tror mig veta att namnformen förekom länge i Skåne, men är detta också fallet med Småland (och möjligen även andra landskap)?
Vänligen,
Olle Elm

16
Förnamn - J / Jaen
« skrivet: 2011-11-14, 17:24 »
Jag har hittat en person med namnet Jaen Persson.
Jaen är det ett förnamn.
 
Hälsningar  
 
Patrik

17
Förnamn - A / Aron
« skrivet: 2013-03-18, 22:20 »
Var någonstans i Östergötland var det vanligt att man döpte sina söner till Aron runt år 1700?
 
Min farmors farmors mormors farfar heter Aron Andersson. Han levde i alla från 1727 i Kristberg (han gifte sig då) till sin död 1782. Enligt dödsnotisen ska han ha blivit 82 år (död i Herrfallet, Karlsby ägor), och bör då ha fötts runt 1699-1700 - men vad jag kan se så finns det ingen Aron född i Kristberg dessa år och undrar var han kan ha fötts någonstans?
 
Mvh,
Susanne Carlsson

18
Förnamn - A / Aidi
« skrivet: 2013-03-29, 19:31 »
Enligt Svenska Kennelklubben är Aidi en marockansk vakthundsras, självständig och med stor pondus. Men det har också funnits några människo-Aidi i Sverige. Troligen inte uppkallade efter hundrasen.
 
Om man tittar i Sveriges Dödbok innehåller den 12 Aidi + 2 Aidie.
 
Det som är lite underligt, och roligt, är den lokala förankringen av namnet.
 
Av dessa 14 är en från Örebro, en från Västerbotten och en från Finland. Övriga 11 från Kalmar län. 10 av dessa är från Egby, Persnäs, Löt, Alböke och Högby - vilka alla är på Öland(!)
Kvinnan från Finland dog dessutom i Oskarshamn, Kalmar län.
 
Flera lär väl vara släkt med varandra och ha någon Aidi tidigare i släkten, annars kan man ju verkligen undra över att namnet är så lokalt bundet. Det är ju inte heller så att dialekten gör att Aida skulle låta som Aidi på Öland...

19
Titlar och befattningar / Adelsryttare
« skrivet: 2000-01-22, 17:15 »
Hej !
Kan någon ge mig en närmare förklaring vad en adelsryttare var? Jag vet/tror att de hörde de närliggande slotten/herrgårdarna till. Men vad hade de mera för uppgifter än att skydda slottsherrarna? Finns de några register eller dyl. över dessa män.  
Tack på för hand.

20
Torslunda / Torsl. Fö 1767-1835 GID 164.20.80300 CI:3 s219
« skrivet: 2012-08-14, 19:51 »
Enligt uppgifterna jag har om Lars Sparring (född 13 MAR 1793 i Torslunda, Öland, Kalmar län) så bör det här vara hans post i födelseboken. Kan någon tyda (delar av) texten? Jag klarar knappt något...
 
Torslunda Födde 1767-1835 GID 164.20.80300 CI:3 J-1368 s219
 

21
Runsten / Runsten CI:1 (1713-1806) Bild 331 / sid 645
« skrivet: 2014-06-10, 11:30 »
Hej
Jag skulle vilja ha hjälp att tyda texten vid vigsel nr 4 1766 mellan erolleringsbåtsmannen Måns Larsson Läderberg och Brita Bengtsdotter.
 
Mvh
Simon

22
Resmo / Resmo AI:1 (1762-1776) Bild 135 / sid 253
« skrivet: 2014-02-06, 18:17 »
Sven Fröbergs familj i Kleva, Resmo Hfl. Andra hustrun Carin Larsdotter dör, och det görs ett par kommentarer vid barnen. Kan jag få hjälp med att tyda dem?
 

 
Resmo AI:1 (1762-1776) Bild 135 / sid 253 (AID: v23785.b135.s253, NAD: SE/VALA/00303)
 
 
(Meddelandet ändrat av tommypeters 2014-02-06 19:59)

23
Persnäs / Persnäs Vigda 1825
« skrivet: 2013-04-14, 21:43 »


 
Persnäs C:2 (1767-1831) Bild 57 / sid 103 (AID: v40602.b57.s103, NAD: SE/VALA/00296)
 
Det är väl inte så mycket hjälp att läsa som hjälp att få förklarat lite mer betydelsen av det som står där om Lars Andersson som jag försöker spåra.
Var han någon sorts gårdfarihandlare utan riktig fast bostad?
Finns det fler Ammarp än det i Hakarp, Västra Götalands län? (till exempel på Öland...?)
Där har jag hittat både födsel (16 mars 1793) och hfl för en Lars Andersson, men den Lars Andersson har en annan kvinna och bor med henne fortfarande efter 1825.
Någonstans har jag sett en uppgift om födelsedatum på 6 oktober 1793 för den här Lars Andersson, ingen födelseort. Men om han ska vara Handlande från Ammarp så borde han ju i alla fall bott där någon gång...)
 
Någon som kan bidra med upplysning?

24
Köping / Nils Hultins dödsnotis i Köping 1766
« skrivet: 2012-09-04, 12:46 »
Jag har en dödsnotis som jag skulle behöva ha hjälp med i Hultin-tråden
 
 
(själva bilden kom i efterföljande inlägg)
 
Jag har inte hittat hans födelsenotis i de närmaste församlingarna (Böda, Köping, Högby), så han bör vara inflyttad. Men det finns ju inga inflyttningslängder från den tiden, så jag hoppas någon hjälpande info kan finnas i dödsnotisen...

25
Böda / Böda AI:8 (1844-1852) Bild 193/sid 178
« skrivet: 2013-01-25, 23:12 »
Från Böda, Hunderum hfl 1844-1652 finns här förre båtsmannen Jaen (Johan) Nilsson Smålänning.
 

 
På många platser står hans födelsedatum, med någon liten variation, men det här är det enda stället jag har hittat något om födelseort. Men även om det ser ut att vara tydligt skrivet får jag inte ihop det till någon plats i Sverige. Däremot i Thailand, men det tror jag inte på...
 
Kan någon hjälpa mig?
 
Böda AI:8 (1844-1852) Bild 193 / sid 178 (AID: v21749.b193.s178, NAD: SE/VALA/00055)

26
Böda / Böda AI:8 sid 15
« skrivet: 2014-01-27, 17:54 »
Hjälp mig med det som står skrivet undet rubriken Särskildte Anmärkningar mitt på sidan. Tack på förhand
Ingemar

27
Bredsätra / Bredsätra C:2 b.37 s.67.
« skrivet: 2014-02-27, 15:04 »
Hej, den 15 föds Måns, men vad står det I resten av notisen.  
 

 
 
 
Den senare bilden är ifrån Gärdslösa AI:1 s.323 hfl.
 
Mvh // Janne.

28
Som jag fattar det står det i Maraia Abrahamsdotters dödsnotis att hennes far var Abram Pehrsson. Det verkar som att moderns namn också står där, men det kan jag inte alls tyda...
 

 
Kan någon hjälpa mig?

29
Ervalla / Ervalla C:1 (1672-1757) Bild 191 / sid 378
« skrivet: 2012-09-28, 23:12 »
Jag undrar om jag kan få hjälp med den här svårlästa födelsenotisen:
 

30
Dimbo / Dimbo C:1 AD Bild 160 / sid 301 - Chr. Insulan
« skrivet: 2012-08-26, 23:01 »
I Dimbo C:1 Bild 160 (Arkiv Digital) / sid 301 finns en födelsenotis för Christina Insulan i mars 1715, men jag kan inte klura ut vilken dag det rör sig om. Krumeluren framför Martii liknar ingen annan siffra skriven i närheten, krumeluren före Lars Insulanus vet jag inte vad det är... Sedan ser jag inte heller moderns namn, fast jag vet vad det borde vara. Kan jag få hjälp med att tyda texten?
 

31
Åseda / Åseda CI:1 (1688-1780) Bild 213 / sid 417
« skrivet: 2012-09-25, 22:20 »
20 februari 1779 föds Maria Andersdotter i Hulubergshult, Åseda i Kalmar län.
Jag kan inte tyda fadern Anders efternamn, modern får jag till Sara Nilsdotter (31 år) men är inte säker.
Det är väl mest det, vet inte om faddrarna innehåller någon nyttig info.
 

32
Torsås / Torsås CI:1 (1652-1711) bild 224/s.435
« skrivet: 2014-06-04, 13:11 »
Hej!
 
Jag har en anfader, Måns Eriksson, född 1700, vars fars namn jag försöker få reda på. Jag tror jag har hittat när han döps men kan inte riktigt tyda vad det står. Står det bara Erik eller finns hans efternamn med också?
 
Tack på förhand,
Caroline

33
Hej Önskar läshjälp på dödsorsak på Samuel Larsson d. 1881 11 21
 
Källa: Statistiska Centralbyrån (SCB) - samlingspost, Utdrag ur födelse-, vigsel- och dödböcker 1860-1949, SE/RA/420401/01/H 1 AA/713 (1881) sidan 619
 
Johanna

34
Ryssby (G) / Ryssby CI:3 (1701-1735) Bild 31/sid 55
« skrivet: 2013-02-04, 12:28 »
Jag söker efter Thor Simonsson, som är min mormors farfars morfars farfars farfar...
 
Enligt bl.a. The Milennium File (se nederst i inlägget) ska han ha dött 2 nov 1713 i Ryssby, Kronobergs län. Så jag försöker kolla upp det i Arkiv Digital, men det är lite svårläst där för mig... Det jag hittar på uppslagets vänstra sida verkar vara någon som begravts 22 nov, och möjligen dött den andra, men jag behöver hjälp med att tyda texten. I första hand om det verkligen gäller Thor Simonsson samt om datumet är rätt.
 
Ryssby CI:3 (1701-1735) Bild 31 / sid 55 (AID: v30302.b31.s55, NAD: SE/VALA/00313)
 

 
Heritage Consulting. Millennium File [database on-line]. Provo, UT, USA: The Generations Network, Inc., 2003. Original data: Heritage Consulting. The Millennium File. Salt Lake City, UT, USA: Heritage Consulting.
About Millennium File
The Millennium File is a database created by the Institute of Family Research to track the records of its clients and the results of its professional research. It contains more than 880,000 linked family records, with lineages from throughout the world, including colonial America, the British Isles, Switzerland, and Germany.

35
Nottebäck / Nottebäck CI:1 (1683-1744) Bild 119 / sid 223
« skrivet: 2013-03-01, 09:40 »
Det här bör vara födelsenotisen för min mormors farfars mormors mor, Christina Samuelsdotter. Jag har senare i hennes liv att hon är gift med Nils Svensson och bor på Galtbäck Fösingsgård i Nottebäck [Nottebäck AI:4 1783-1788 Bild 16 / sid 11 AID: v19126.b16.s11, NAD: SE/VALA/00275]
 
Jag har dock svårt att tyda texten... Hon är i alla fall döpt 26 december 1740, men födelsedatumet som är angivet för de andra barnen på det uppslaget verkar saknas. Så hjälp önskas! notisen fortsätter med ett par rader på nästa sida
 


[Nottebäck CI:1 1683-1744 Bild 119 / sid 223 AID: v30372.b119.s223, NAD: SE/VALA/00275]
 
Bilden från Hfl Nottebäck AI:4 1783-1788 Bild 16 / sid 11:
 

36
Nottebäck / Nottebäck AI:8 (1805-1810) Bild 201 / sid 387
« skrivet: 2014-07-16, 10:39 »
Jag undrar över vad som står på dottern Lisa Stina, 1809 flyttar hon någonstans men vart? Det finns ju inga flyttningslängder för den tiden...
 

 
Nottebäck AI:8 (1805-1810) Bild 201 / sid 387 (AID: v19130.b201.s387, NAD: SE/VALA/00275)

37
Enligt hfl i Böda på Öland, liksom inflyttningslängden bilden längst ner flyttar före detta musikanten S P Petersson till Böda från Kalmar den 26 Oct 1823.
 
Motsvarande post från Kalmars utflyttningslängd för oktober 1823 [Kalmar stadsförsamling BI:3 1821-1829 Bild 77 / sid 147] syns på första bilden. Där syns att han är född 1 Sep 1799, dock kan jag inte tyda större delen av texten och där står möjligen var han är född finns ingen som passar född 1 Sep - eller 9 Jan - 1823 i Kalmar Stadsförsamling. Här i utflyttningen står han väl som Jon Pettersson, men det måste ju ändå vara samma person hur många musikanter Petersson kan det ha flyttat från Kalmar till Böda i oktober 1823...?
 

 
Böda inflyttning:

 
 
Någon som kan hjälpa till med tydningen av utflyttningsnotisen?
 
Någon som har någon information om musikanten?

38
Dädesjö / Dädesjö C:2 (1720-1775) Bild 48 / sid 79
« skrivet: 2012-09-30, 12:47 »
(AID: v30749.b48.s79, NAD: SE/VALA/00063)
 


 
 
Det här är födelsenotisen för Jonas Matthisson, 6 februari 1730.
 
För fadern undrar jag dels om det först står Torper (torpare?), Corpor(al?) eller något annat? Tycker det borde vara Corporal, dubbla efternamn betyder ju ofta soldat.
Fadern Heter Matthis ***** Siöström, namnet mellan ser för mig mest ut som Frusson. Mer troligt är väl Jonsson, men där behöver jag hjälp.
Modern ser ut att heta Lisbeth Nilsdotter, men säker är jag aldrig med gammal handskrift...  Hon lär väl dessutom egentligen heta Elisabeth.
 
Platsen? Ser ut som Sisatorp eller Siöatorp...?

39
Dädesjö / Dädesjö 12/4 1739 GID 820.20.84900
« skrivet: 2012-09-05, 17:47 »
Här är Elisabeth Andersdotters födelsenotis från 12 april 1739. Dop 15 april.
 

 
Jag tycker mig kunna få fram föräldrarnas namn till Anders Johansson och Ingierd/Ingrid Nilsdotter. Kan det stämma?
Står något mer av värde?

40
Valleberga / Valleberga, Lars Svensson född 24 apr 1792
« skrivet: 2012-09-05, 15:56 »
Här är Lars Svenssons födelsenotis från 24 april 1792 i Valleberga:
 


 
 
Jag kan se att fadern är Sven Thuasson i Walleberga.
Modern verkar också vara från Valleberga, heter hon Kierstina?
Sedan är det väl lite vittnen som jag delvis får till: Erci(?) Dalin, Britta Mattisdotter, Bengta...
Modern var 33 år när Lars föddes.
 
Kan någon fylla i mer, framförallt moderns namn?

41
Valleberga / Valleberga, födda 1784-1841, GID 1715.2.13600
« skrivet: 2012-08-14, 00:10 »
Jag har lite problem med att tyda infon från Elna Larsdotters födelseattest 12 mars 1819.
Henne far heter Lars Svensson, men är han Rusthållare eller vad?
Modern heter Jönsdotter, men förnamnet är jag inte säker på...
 

42
Valleberga / Valleberga CI:1 (1678-1784) Bild 62 / sid 55
« skrivet: 2013-07-31, 22:47 »
Hej,
 
kan jag få hjälp med att tyda den här födelsenotisen?
 

43
Valleberga / Valleberga CI:1 (1678-1784) Bild 430 / sid 38
« skrivet: 2013-11-12, 14:03 »
Skulle behöva hjälp med tydningen av den här födelsenotisen från 1 november 1743:
 

 
Valleberga CI:1 (1678-1784) Bild 430 / sid 38 (AID: v112955a.b430.s38, NAD: SE/LLA/13437)

44
Riseberga / Riseberga födelsebok 1819
« skrivet: 2012-08-17, 00:16 »
Från Maria Lundströms födelseattest har jag via moderns ålder och namn letat mig fram till en möjlig födelsattest för modern, men jag har trots att den här är rätt tydlig lite svårt att tyda texten - så jag vädjar om hjälp...
 

45
Hörup / Hörup-CI-1-1684-1803-Bild-24-sid-15 Olof o Carna
« skrivet: 2013-08-06, 12:58 »
Varifrån kommer Olof?
 

 
Hörup CI:1 (1684-1803) Bild 24 / sid 15 (AID: v110641.b24.s15, NAD: SE/LLA/13184)
 
Jag försöker få reda på var och när Olof föddes...

46
Hörup / Hörup CI:1 (1684-1803) Bild 73 / sid 101 - Måns
« skrivet: 2013-08-04, 16:34 »
Det här borde vara Måns Ottesons födelsenotis. men jag skulle vilja ha hjälp med texten samt om det är 18:e (eller möjligen 12:e) mars?
 

 
Hörup CI:1 (1684-1803) Bild 73 / sid 101 (AID: v110641.b73.s101, NAD: SE/LLA/13184)
 
(Meddelandet ändrat av tommypeters 2013-08-04 16:39)

47
Hörup / Hörup CI:1 (1684-1803) Bild 52 / sid 80 - Carna
« skrivet: 2013-08-04, 15:59 »
Hej, jag skulle behöva lite läshjälp här, är bara säker på Carna samt datumen...:
 

 
Hörup CI:1 (1684-1803) Bild 52 / sid 80 (AID: v110641.b52.s80, NAD: SE/LLA/13184)

48
Det har ju gått bra hittills...
 
Här är notisen över Carna Svensdotters andra vigsel, med Måns Ottesson. Behöver hjälp med den löpande texten.
 
 
 
Hörup CI:1 (1684-1803) Bild 27 / sid 18 (AID: v110641.b27.s18, NAD: SE/LLA/13184)
 
(Meddelandet ändrat av tommypeters 2013-08-04 18:19)

49
Glemminge / Glemminge CI:1 (1756-1806) Bild 90 / sid 87
« skrivet: 2013-11-12, 21:05 »
Skulle behöva lite hjälp med att tyda en del av Pär Månssons dödsnotis från 1781:
 


 
 
Juni 4 begrofs åbon på ********* (Corporals?) ********* i
Glemminge Pär Månsson som dödt af
styng i ******* 48 *** **.

50
Torhamn / Torhamn Död 1719
« skrivet: 2013-11-04, 19:14 »
Hej,  
Kan någon hjälpa mig att se vad som står skrivet om Annika Larsdotter, i Torhamn Död 1705-1740 bild 119, höger sida.
9 Oktober 1719 Begraver Annika Larsdotter...  
Tack på förhand Kerstin Loo
 

51
Rödeby / Rödeby CI:3 (1701-1770) Bild 179 / sid 349
« skrivet: 2012-09-18, 18:27 »
Jag skulle behöva hjälp med den översta notisen:
 

52
Ramdala / Ramdala CI:2 (1713-1741) Bild 12 / sid 15
« skrivet: 2013-02-24, 21:41 »
Jag söker efter Karin Trulsdotters födelse, det finns lite olika uppgifter om hennes födelse i Vallby, Ramdala i december 1715. Bifogat klipp skulle kunna vara hon, men jag behöver hjälp med tydningen av texten, inklusive vilket datum. Om det är klart att detta är en Karin Trulsdotter återstår förstås för mig att se om det är rätt Karin Trulsdotter (gift med Nils Olsson, Karin död 5 Sep 1773, hennes föräldrar troligen Truls Jönsson och Maria Jonsdotter) - men ett steg i taget...
 

 
Någon som har bra öga?
 
Ramdala CI:2 (1713-1741) Bild 12 / sid 15 (AID: v96559.b12.s15, NAD: SE/LLA/13303)

53
Kristianopel / Kristianopel CI:1 (1713-1769) Bild 110 / sid 197
« skrivet: 2013-05-14, 20:25 »
Det här lär vara vigselnotisen för Zachris Zackrisson (cirka 1708-1 juli 1753, Helgarum 62, Jämjö) och Sissa Andersdotter (7 maj 1705, Älmtaryd, Augerum-mars 1748, Helgarum 62, Jämjö) från deras vigsel i Kristianopel:
 

 
Kristianopel CI:1 (1713-1769) Bild 110 / sid 197 (AID: v96299.b110.s197, NAD: SE/LLA/13211)
 
Men jag behöver hjälp med texten, inklusive vigseldatum.
 
(Meddelandet ändrat av tommypeters 2013-05-14 20:30)

54
Det finns andra särdrag när det gäller Tjörnbor Patrick  
Läste om en läkare för länge längesedan, som skulle arbeta på Tjörn.
 
Han skrev att det var ett vresigt och snålt folk och det berodde säkert på de kala klipporna och blåsten.
(Hoppas ingen tar illa upp - jag har ju själv anor där)
 
Snålhet kan ju liknas vid skottarna, men det var säkert männen som kom till Tjörn och Orust och inte kvinnorna.
Det var många skottar i Bohuslän under sillfiskeperioden.
Du får be några skottar eller Irländare att räcka ut tungan, så kanske man kan se.
DNA tas på tungan förresten    
 
Hälsn. Eivor

55
Allmänt om DNA i släktforskningen / Uppladdning av Gedcom fil
« skrivet: 2015-03-02, 09:38 »
Hej
Jag har köpt ett test av Familyfinder
och ska nu ladda upp en gedcomfil till ett träd  
där. Det första gick bra, det som är kopplat till
mitt eget test men nu har jag även beställt ett till
min pappa och ska även lägga upp hans träd men...det  
kommer upp men inte alla personer i min forskning. Tex inte hans barn(jag+bror)
och inte vår mamma.  
Är det någon som vet vad som kan ha gått fel i filen?  
Susanne

56
Foto- och skanningsteknik / Skanner, olika märken .
« skrivet: 2010-04-05, 11:27 »
Jag använder idag en multimaskin för att scanna bilder/dokument och eftersom den innehåller en skrivare är den rätt stor/hög och då är det svårt att scanna större böcker då man måste fixera boken vid scannern samtidigt som man skall sköta datorn.
 
Jag undrar om det skulle gå att använda en tunn flatbäddsscanner likt denna och istället lägga scannern (upp och ned) på den uppslagna boken och scanna. Har någon provat det?

57

 
Jag undrar vad det här kan vara för en slags uniform? Bilden borde vara tagen under senare delen av 1800-talet.
 
Tack på förhand!

58
Människor / Efterlysning: Foto på Karl Folke Malmén
« skrivet: 2008-08-03, 20:38 »
Hej!
 
Jag söker fotografier på min farfar Karl Folke Malmén, född 1910-04-24 i Västra Eneby Östergötland.
Han avled i en trafikolycka 1965-07-30 på Lullehovsbron som leder till Svartsjölandet Stockholm.
 
Jag hann aldrig träffa honom och skulle sätta stort värde på se ett foto av honom vilket jag aldrig har gjort.
 
/Jonas

59
Människor / Ålderdomshem, kanske Öland, möjligen Räpplinge
« skrivet: 2003-03-13, 20:58 »
Hej!  
Har ett foto som verkar vara från ett ålderdomshem.  Ett möjligt ställe är Räpplinge på Öland. Andra personen från vänster är lik personen på ett annat oidentifierat foto jag har, vilket får mig att gissa att det möjligen kan vara Anna Sofia Lander, född Olsdotter, som dog 1915 i Räpplinge. Är det någon som kan identifiera lokalen eller någon av personerna vore det roligt. Även andra orter på Öland eller i Kalmarområdet är möjliga.  
Mvh  
Dagny Bjer?n-Lander

60
Människor / Sommarfest
« skrivet: 2003-06-25, 11:31 »

Kan någon hjälpa mig att identifiera denna bild, gissningsvis från 1920- eller början av 1930-talet? Fotot är antagligen från Öland eller kalmartrakten. Byggnaden skulle eventuellt kunna vara det numera rivna hotellet i Mörbylånga. Två av flickorna bär skolmössa, från vilken skola?

61
Archive - Swedish language / Postcard translation
« skrivet: 2012-02-14, 01:18 »
We'll see if this works.  My G-Grandfather traveled back to Sweden a number of times in the 40's and 50's but I don't have an address book of his encounters.  Now I'm looking through his postcards in the hope of finding relatives that he visited during his travels.

62
General questions / Cemetery address in Lund
« skrivet: 2014-02-15, 00:08 »
Could someone please give the address of the North Cemetery in Lund?
 
In 1898, did family members of the deceased give orders as to the disposition of the body?  Were records of this kept and if so, where?   Pehr Larson died Sept 22 1898 in Vastra Sallerup but was reportedly buried in the ash graves place in North Cemetery in Lund.  I'm wondering why he was buried in Lund; if cremated is there a plaque or something giving his name and birth/death dates?
 
Thank you.
 
Regards,  
Sharon

63
Religion / Johannes Paulus II alt. Karol Woltyja (1920-2005)
« skrivet: 2013-02-17, 00:05 »
Hej
 
Finns det någon som vet något om denne mans liv, föräldrar, bakgrund, anor etc.? han är polack från början. kommer han från en religiös bakgrund?
 
Med vänliga hälsningar
Björn bergqvist

64
Musik / Moraeus, Kalle (f. 1963)
« skrivet: 2012-09-11, 09:14 »
En känd musiker framträdde igår kväll i TV programmet, Vem tror du att du är.
Han sökte en släkting Per Olof Adolf Hansson f 1912 i Brasilien. Pelle emigrerade
senare till sovjetunionen och försvann där. Hans fru och son tog sig till Finland.
Frun var ifrån Finland, förmodligen Karelen. Måste väl gå att finna dem i Finland.

65
Thelander / Thelander
« skrivet: 2000-10-28, 17:32 »
Elsa Thelander bor i Vrigstad sn Jönköpings län
1785-1834 då hon avled. Hon gifte sig med hovslagare Lars Blom. I hennes bouppteckning står det att hon var född Hofberg. Vid tiden för bouppteckningens upprättande vistades ene sonen som då var 14 år i Stockholm. Kan detta vara en ledtråd?

66
Liljegren / Liljegren
« skrivet: 2000-10-15, 12:00 »
Söker uppgifter om Ingrid Liljegren, född 1748?. Hon var gift med överskeppare Nils Wiberg i Karlskrona amiralitetsförsamling och fick barnen Sara Maria 1784-04-11 och Gustava 1786-12-16. Sara Maria gifte sig med repslagaren och konstapeln Andreas Agge och Gustava gifte sig med styrmannen Gustaf Enbuske.  
Ingrid överlevde sin make, som dog 1812.
 
Med vänlig hälsning
 
Anette

67
Insulan / Insulan
« skrivet: 2014-01-18, 20:46 »
Har någon tagit reda på vad Insulansyskonen arbetade med eller gifte in sig i? Det jag har uppgifter om är:  
Helena - ?
Brita Sigrid - gifter sig med Anders Pettersson Yrke?
Håkan, yrke? - gifter sig med Karin Jonsdotter.
Ebba Maria - gifter sig med konstnär/kyrkomålare/klockare Anders Wallin Wetterlind.
Katarina - ?
Eva - gifter sig med Lars Wallin (av namnet att döma soldat)
Annika - ?
Andreas Lorentz, brukare - gifter sig med Elin Swensdotter  
Kristina - enligt era uppgifter ovan; Linvävare Henrik Wackström och Frälsefogde Anders Fröberg.
Erik - ?

68
Hultin / Hultin
« skrivet: 2001-01-24, 23:11 »
Finns det någon som känner till mumästaren Hans Hultin och hans hustru Cecilia Stefell, de gifter sig den 25 mars 1760 i Kropp socken, och båda bor då på Rosendal. De bor sedan i Värmöllehuset i samma församling, hustrun dör 1769 där och skall vara född cirka 1725 enligt åldersuppgiften. Av barnen blir sonen Andreas Hultin sadelmakare och bosatt i Tollarp, Mörarp socken.

69
Gräsberg / Gräsberg
« skrivet: 2004-10-21, 21:08 »
Jag söker uppgifter Catharina Gräsberg född 1784 i Visby.
 
Svar på frågan finns under . Mvh Moderator

70
Burman / Äldre inlägg (arkiv) till 31 juli, 2014
« skrivet: 2008-11-09, 09:46 »
Torgny Carl-Göran Burman var född 26/2 1925 i Umeå.
För att få rätt på hans föräldrar söker du rätt på födelseboken i Umeå där dessa uppgifter bör finnas.
Huruvida han är född i Umeå stad eller Umeå Lands framgår inte i de uppgifter som finns när han dör. ( År 2000 i Vingåker)

71
Vinstorpaätten / Vinstorpaätten
« skrivet: 2001-12-31, 02:07 »
Riddaren Sigge Magnussons fader skall enligt bland annat Äldra Svenska Frälsesläkter ha varit riddaren Magnus Kristinasson. Enligt samma verk kan hans moder ha varit identisk med fru Margareta Filipsdotter, sannolikt dotter av Södermanlandslagmannen Filip Ingevaldsson (Örnsparre). Jag har sett denna koppling i flera antavlor och undrar därför om det finns något som bevisar att Sigge Magnusson på mödernet härstammar från Örnsparre.

72
Lejonansikte / Lejonansikte
« skrivet: 2004-01-16, 15:47 »
Den medeltida frälsesläkt som av eftervärlden begåvats med namnet Lejonansikte (efter sitt vapen: ett framvänt lejonhuvud, sk lejonansikte) behandlas i ÄSF del 1, s 69ff..
En dess äldste medlem var Brud Benasson (nämnd levande 1310-1321) som anges ha varit bosatt i Bergunda socken, Kinnevalds härad i Småland (strax sydväst om Växjö stad).
 
Fadersnamnet Bena/Bene återfinns på en by i Värend, nämligen Benestad i Aringsås socken, Allbo härad (några kilometer strax väster om Bergunda sn). På denna plats har barnbarn till Brud Benasson utgivit brev 1379 (se här). Kan denna by, med sitt säregna namn, ha något med släktens ursprung att göra?
Arvid Bengtssons (Lejonansikte), ovannämnde Bruds sonson, barn tilldömdes 1402 gods i Benestad (SD 142,avskr.; ref. efter L-O Larsson i Småländsk bebyggelsehistoria s 120).
Trakten vid sjön Salen där byn Benestad är beläget är intressant med tanke på att någon kilometer söderut ifrån byn ligger gården Näs (idag: Blädingenäs) varifrån man menat att den högadliga frälseätten Bielke kan haft sitt ursprung (en Kettil i Näs nämns 1290, se Larsson aa s 469; om Bielkeätten se vidare Torleif Ericsons artikel Vem var Bielkeättens stamfar?i SoH 1998:2, s 75ff).
 
Några kommentarer om Benestad och kopplingen till Lejonansiktesläkten?

73
Rent principiellt, men måste kunna diskutera en persons forskning och forskningsmetoder, även om denna inte själv deltar i diskussionen. Man måste kunna framföra kritik mot hur en nu levande person forskar.
 
Om jag till exempel, mot all förmodan, skulle upptäcka att Hans Gillingstam slarvat någonstans, då skulle jag naturligtvis framföra att han slarvat, även om jag vet att han inte är datoriserad, och inte deltar här. (Jag tror i sig inte att han slarvat, men bara som högst teoretiskt exempel.) Det vore orimligt att inte kunna kritisera någon som inte deltar i en diskussion, och det är också orimligt att inte få diskutera möjliga motiv till en persons agerande inom genealogin och närliggande områden. Att man sedan inte kan kasta ur sig vad som helst är en annan sak, och att vissa saker passar bäst opostade, men det borde nog även Maud tänka på ibland.

74
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Trampe, af
« skrivet: 2002-10-17, 16:13 »
Ointroducerade grevliga ätten af Trampe (urspr. fr. Pommern).  
 
Söker uppgifter om grevliga ätten af Trampe (ointroducerad i Sverige)och speciellt om en viss Oberleutnant af Trampe, vilken tjänstgjorde i tyska arm?n under Första Världskriget (1918). Vilket/vilka militära förband tillhörde han?
 
Med vänliga hälsningar
 
Sven Engkvist

75
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Keith
« skrivet: 2005-03-04, 15:02 »
Fältmarskalk Andrew Keith, som var här i Sverige under Erik XIV: s tid, gifte sig med Gustav Wasas kusindotter, Sigrid Birgersdotter. Han var greve av Finsta och Eka och bildade familj i Sverige, men hade inga manliga ättlingar. Många  ska dock räkna släktskap med honom på kvinnolinjen. Min fråga är; vilka var deras döttrar?

76
Pistol / Äldre inlägg (arkiv) till 13 november, 2013
« skrivet: 2013-11-07, 13:37 »
Brevet i Axel Oxenstiernas brevväxling är mycket riktigt från Per Brahe. Det nämner Pistols giftermål med en adlig kvinna, ger goda vitsord rörande hans militära kompetens etc., men innehåller inte något rörande Pistols egen härkomst.

77
De Silentz / De Silentz
« skrivet: 2007-04-20, 08:18 »
Finns det någon länk till denna G-grupp?

78
Från Harald I Blåtand till Carl XVI Gustaf och Charles, prins av Wales och lite därtill.
 
Det finns olika släkgrenar, men här är ett släktband i rakt nedstigande led från Harald I Blåtand av Danmark, Gustaf Vasa och andra kända förfäder till Carl XVI Gustaf ( kung av Sverige) och Charles ( prins av Wales) .
 
Källa: http://historiska-personer.nu/min-s/default.html
 
* = född det året.
? = året då personen dog.
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
1)
Gorm den gamle av Danmark
 
? 958
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
2)
Harald I Blåtand av Danmark (Gormsson)
* omkring 910
? 987 Danmark, Jomsborg
Kung i Danmark c:a 958-c:a 987
Blev ca 77 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
3)
Sven I Tveskägg av Danmark (Haraldsson)
* omkring 960 Danmark
? 1014-02-03 England, Gainsborough
Kung i Danmark 986-1014, kung i England 1013-1014
Blev ca 54 år
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
4)
Estrid av Danmark
 
Fick barnet Sven II år 1019
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
5)
Sven II av Danmark (Estridsson)
* omkring 1019
 
Kung i Danmark 1047-1074
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
6)
Knut IV den helige av Danmark
* omkring 1043
? 1086-07-10 Danmark, Odense
Kung i Danmark 1080-86, helgonförklarad 1101
Blev ca 43 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
7)
Ingegerd (Inger) av Danmark (Knudsdotter)
* 1085
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
8)
Bengt Snivil Folkesson
 
Fick 3 mellan åren 1150-1165.
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
9)
Magnus Bengtsson Minnesköld
* omkring 1150 Bjälbo, Östergötland
? 1210 Gestilren, Västergötland
 
Blev ca 60 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
10)
Bengt Magnusson
 
? omkring 1237
Biskop i Linköping, lagman i Östra Götaland
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
11)
Magnus Bengtsson
 
? 1263
Lagman i Östergötland
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
12)
Bengt Magnusson
 
? 1294
Riddare, lagman i Östergötland
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
13)
Ingeborg Bengtsdotter
 
? 1314
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
14)
Israel Birgersson
 
? 1351
Lagman i Uppland 1334 och riksråd 1344
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
15)
Ramborg Israelsdotter
 
Fick ett barn.
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
16)
Christina Lejonansikte (Anundsdotter)
 
Fick ett barn.
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
17)
Gustaf Sture (Anundsson)
* omkring 1410
? 1444
 
Blev ca 34 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
18)
Birgitta Sture (Gustavsdotter)
* omkring 1440
? 1472 Rydboholm, Östra Ryd, Uppland
 
Blev ca 32 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
19)
Erik Vasa (Johansson)
* 1470
? 1520-11-09 Stockholm, Stockholms blodbad
Riddare, riksråd
Blev högst 50 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
20)
Gustav Vasa (Eriksson)
* 1496-05-12 Rydboholm, Östra Ryd, Uppland
? 1560-09-29 Stockholm
Kung i Sverige 1523-1560
Blev 64 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
21)
Katarina Vasa (Gustavsdotter)
* 1539-06-06 Stockholm, Stockholms slott
? 1610-12-21
Prinsessa i Sverige
Blev 71 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
22)
Enno III av Ostfriesland
* 1563
? 1625
 
Blev högst 62 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
23)
Anna Maria av Mecklenburg
* 1601
? 1634
 
Blev högst 33 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
24)
Anna Maria av Sachsen-Weissenfels
* 1627
? 1669
 
Blev högst 42 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
25)
Magdalena Sibylla av Sachsen-Gotha
* 1648
? 1681
 
Blev högst 33 år
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
26)
Fredrik II av Sachsen-Gotha
* 1676
? 1732
 
Blev högst 56 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
27)
Augusta av Sachsen-Gotha
* 1719
? 1772
 
Blev högst 53 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
28)
George III av Storbritannien
* 1738
? 1820
Kung i Storbrittanien 1760-1820
Blev högst 82 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
29)
Edvard av Kent
* 1767
? 1820
Hertig
Blev högst 53 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
30)
Victoria Alexandrina av Storbritannien och Irland
* 1819-05-24 England, London, Kensington Palace
? 1901-01-22 England, Isle of Wight, Osborne house
 
Drottning i Storbritannien och Irland 1837-1901
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Till kung Carl XVI Gustaf av Sverige:
 
30)
Victoria Alexandrina av Storbritannien och Irland
* 1819-05-24 England, London, Kensington Palace
? 1901-01-22 England, Isle of Wight, Osborne house
Drottning i Storbritannien och Irland 1837-1901
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
31)
Leopold George Duncan Albert av Sachsen-Coburg-Gotha
* 1853-04-07 England, London, Buckingham Palace
? 1884-03-28 Frankrike, Cannes
Hertig av Albany
Blev 30 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
32)
Leopold Karl Edvard George Albert av Sachsen-Coburg-Gotha
* 1884-07-19 England, Surrey, Esher, Claremont House
? 1954-03-06 Tyskland, Coburg
Hertig av Sachsen-Coburg-Gotha
Blev 69 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
33)
Sibylla Calma Marie Alice Bathildis Feodora av Sachsen-Coburg-Gotha
* 1908-01-18 Tyskland, Gotha, slottet Friedenstein
? 1972-11-28 Stockholm
Prinsessa av Sachsen-Coburg-Gotha
Blev 64 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
34)
Carl XVI Gustaf Folke Hubertus Bernadotte
* 1946-04-30 Stockholm, Haga slott
 
Kung i Sverige 1973-
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Till Charles, prins av Wales:
 
30)
Victoria Alexandrina av Storbritannien och Irland
* 1819-05-24 England, London, Kensington Palace
? 1901-01-22 England, Isle of Wight, Osborne house
Drottning i Storbritannien och Irland 1837-1901
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
31)
Edvard VII av Storbritannien och Irland
* 1841-11-09 England, London
? 1910-05-06 England, London
Kung i Storbritannien och Irland
Blev 68 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
32)
George V av Storbritannien
* 1865
? 1936
Kung i Storbritannien och Irland 1910-1936
Blev högst 71 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
33)
George VI av Storbritannien
* 1895-12-14 England, Norfolk, Sandringham
? 1952-02-06 England, Norfolk, Sandringham
Kung i Storbritannien 1936-1952
Blev 56 år
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
34)
Elisabeth II av Storbritannien
* 1926-04-21 England, London, 17, Bruton Street
 
Drottning i Storbritannien 1952-
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
35)
Charles Philip Artur George av Storbritannien
* 1948-11-14 England, London, Buckingham Palace
 
Prins av Wales
 
-

79
Källkritik / Fel förnamn på bruden, kunde sådant ske?
« skrivet: 2007-12-15, 19:32 »
Hej
Jag undrar om någon har någon erfarenhet av att prästen skrivit fel förnamn på bruden vid en vigsel? Jag tror att jag hittat mina anors vigselnotis i Källa C:1 s. 209 men är inte säker eftersom förnamnet på bruden inte stämmer.  
Mvh
Birgitta

80
Kalmar stift (1672-1915) / Kalmar stift (1672-1915)
« skrivet: 2010-12-08, 22:13 »
Hej Leif, tack för din hjälp. Det kunde ju ha varit mitt i prick. Jag sökte också igenom Torslunda utan resultat. Ska se om Schmitt kanske tjänstgjorde i fler församlingar. Mvh Sandra

81
Adel och frälse / Elgenstierna 1 och 2?
« skrivet: 2001-03-08, 19:16 »
Enl Nyhetsbrev från GF framgår att Riddarhuset har framställt en CD-ROM med den svenska adelns stamtavlor. Till att börja med innehåller innehåller den hela texten i Elgenstiernas ättartavlor, med ändringar, tillägg och rättelser. Sedan har genealogierna uppdaterats, långt in på 1990-talet, för nu levande ätter.
En del i meddelandet har fått mig att fundera - meningen lyder: Man har använt bildläsarteknik (scanning med OCR-tolkning) vilket ju medför vissa kvalitetsproblem. Särskilt årtal får därför kontrolleras en extra gång om man använder skivan.
Om detta nu stämmer - villet jag inte betvivlar - medför det att vi plötsligt har två (EÄ) som källor när vi refererar till Elgenstierna, Ättartavlor. Skall vi kalla referensen (EÄ1) = Elgenstierna i bokform, original resp faksimil, resp (EÄ2) = CD versionen? Annars blir det väl ogörligt för den som vill kontrollera ....

82
Hej!
Jag har ett barn som föds 1905 och där fadern och modern båda står med. Nu har jag fått höra en annan historia om att det barnet
tillhörde henne syster och var född utom äktenskap. Hur trovärdiga är födelseböckerna längre tillbaka?

83
Allmänt / SVAR 1870
« skrivet: 2004-10-17, 16:06 »
Finns den eller när kommer den?

84
Allmänt / Ancestry
« skrivet: 2013-04-16, 21:24 »
Hej, är det någon som har erfarenhet av ancestry.se? Är de seriösa? Jag har sett att en ana finns där, men man kommer inte åt någon information utan att betala. Jag vet inte om det finns så mycket info eller vad det skulle kunna vara. Vänliga hälsningar Daniel E

85
Ancestry / Ancestry
« skrivet: 2013-01-26, 22:25 »
Hej och tack.
Kanske fel av mig att invänta svar istället för att söka mera aktivt på Augusta?
Dom jag verkligen vill hitta är syskonen Eriksson:
Karl Johan Eriksson, 13 Dec 1862, utvandrad 23 Nov 1895.  
Erik Victor Eriksson, 26 Mar 1866, utvandrad 16 Mar 1889.  
Anna Matilda Eriksson, 5 Dec 1869, utvandrad 3 Apr 1888.
Bild 1 från 1899.

Karl Johan har jag inte sett ett spår av.
Erik Victor dog troligen 1903.
Anna Matilda gift Johnson, möjligen mor till Clarence Albert Johnson född 1893 och Richard Wilford Johnson född 1897 och dottern Emily P född 1905 eller Emily E född 1906, det finns många Johnson!
Bild 2 från 1916.

/Peter

86
Allmänt / AID vs GID
« skrivet: 2013-08-09, 16:28 »
Tidigare använde jag Genline, men har på senare år gått över till ArkivDigital som jag tycker har en betydligt högre kvalité på bilderna.  
Problemet nu är att jag i min iver, och enfald, gjort en del anteckningar med ref till enbart GID-nummer. Alltså inte riktiga källhänvisningar utan bara korta noteringar som jag tänkt följa upp i framtiden.
 
För att inte behöva lägga allt för mycket tid på att leta skulle det vara värdefullt med en referenstabell mellan GID och AID. Jag kan knappast vara den första att söka den funktionen. Men var finns den? Har sökt på en mängd ställen, utan någon större framgång. Är jag bara blind?
 
/Peppe

87
Övrig teknik / WiFi
« skrivet: 2012-09-26, 13:11 »
Hej!
Vad är det för (teknisk) skillnad ur användarsynpunkt mellan WiFi och ett trådlöst LAN?
Kan jag flytta min PC från hemmanätverket (trådlöst LAN med internetuppkoppling via router) till ett WiFi-nät utan att uppdatera hårdvara eller softvara. Modem saknas alltså i PCn.
Är det någon teknisk skillnad mellan att surfa från PC eller Surfplatta i ett WiFi-nät?
MVH Barbro

88
Övrig teknik / Sökfuktion på sin hemsida
« skrivet: 2005-05-08, 12:04 »
Jag skulle vilja ha hjälp med hur man lägger in en sökfuktion på sin hemsida.
man söker till exempel på ett efternamn, och den söker igenom alla namn i mina släktträd, och listar alla personerna med det efternamnet.
Tacksam för hjälp.

89
Sociala medier / Forum i USA
« skrivet: 2014-07-28, 19:55 »
Hej,
jag försöker hitta ett forum i USA typ Anbytarforum. Jag har provat GenelogyWice och AncestryForum men det tycks inte vara någon större aktivitet. Det är inte många inlägg per dag.
 
Är det någon som känner till några forum (gärna i Missouri) som ni kan rekommendera.
/hälsn Ingvar

90
Jag har jobbat vidare med min webbsida för indexering av domboksavskrifter. Jag har kompletterat utifrån en del uppgifter från diskussionen ovan. Jag har även jobbat med att försöka skapa ett överskådligt index med möjlighet till utökad information och har nu landat i något jag tycker verkar fungera bra.
 
Sökresultatet presenteras i en listan som ser ut så här:
 

 
Om man sedan vill veta mer om en post klickar man bara på raden och får fram följande:
 

 
I denna vyn har man tillgång till alla eventuella uppgifter som matats in för posten, även de som inte är relevanta för själva sökbarheten.
 
Dessutom finns där uppgifter om vem som har lagt upp den och om denne person önskar en länk till en egen sida där kanske mer information finns!?
Det finns även utrymme för viss information från inmatarens sida.
 
Alla dessa uppgifter administreras i ett eget gränssnitt som ser ut som nedan:
 

 
Det är inte så vansinnigt mycket kvar av utvecklingsarbetet men jag är fortfarande intresserad av att få återkoppling kring detta så slutprodukten blir så pass användbar som det bara går!
 
Närmast förestående är att addera:
 
- en sökfunktion till underhållssidan
- sorterings och navigeringsfunktion på index och underhållssidan.
 
Åter igen, in och testa, skapa fejknotiser, editera och ta bort. Fiddla runt så mycket ni orkar och tala om för mig vad som behöver läggas till och vad som inte fungerar.
 
 
 
Mvh
 
Jonas

91
Datorprogram (för släktforskning) / Webbaserad programvara
« skrivet: 2013-04-01, 16:06 »
Hej!!
Jag heter Sten-Åke Granberg och har en fråga! Jag är inte någon släktforskare i ordets rätta betydele. Jag har inget program och av denna anledning skriver jag! Under ett år har jag letat fram min morfars syskon som utvandrade till USA. Jag har konstaterat att jag har fler släktingar  där än jag har i Sverige. De personer som jag har haft kontakt med har jag hittat i databaser och register via Intenet. Jag har ringt och mailat! Nu har jag ett problem med att jag vill dokumentera det hela.
 
Mina önskemål är ungefär så här!
1. Ett  webbaserat program. Inte av Ancestrys karaktär
2 Ett antal personer skall kunna skriva i fakta om sina närmsta
3. Måste fungera både för svenskar och amerikaner
4. Förvaras på en egen webbplats! Vi har en plats för bilder som jag gärna vill uttnyttja för släktträdet
 
M.v.h
 
Sten-Åke Granberg

92
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juli, 2012
« skrivet: 2010-05-15, 23:36 »
Hej Hans
 
Det är egentlligen inget som är helt fel översatt. Ibland blir det dock ändå fel när man ser vad innebörden blir om man inte gör på ett visst sätt.
Det var någon felstavning jag hoppas jag kan hitta igen (två bokstäver var omkastade). Exakt det felet jag själv gör när jag skriver min pekfinger vals...
 
Ett riktigt exempel på hur fel det kan bli, fast du översatt perfekt (rakt av visserligen), är när jag inte lägger in .. jag tror det var landskap, på gravplatserna. Då visas den svenska texten ingen stat eller nåt i den stilen. Det stämmer ju inte för oss med de svenska förhållandena vi har. Borde vara inget landskap eller län.
 
Version 8, wow jag blir väldigt spänd av förväntan  
 
Jag hoppas kunna återkomma med ev. få rättningar till den utgåvan.
mvh // Ove

93
Jag har tittat runt lite på olika släktforskningsprogram, och vad jag kan se så har de flesta undermåligt GEDCOM stöd. Använder GenoPro för tillfället (ca500 personer än så länge), men det har långt ifrån bra GEDCOM stöd.
 
Som jag ser det sysslar man som släktforskare med insamling, strukturering, och lagring av data. Det allra mest väsentliga bör alltså vara att man lagrar sin data på ett så kompatibelt och framtidssäkert sätt som möjligt.
 
Nya bättre program skrivs och gamla läggs ner, så kommer det alltid att vara. Därför är det viktigaste att ens data är lagrade i ett så kompatibelt format som möjligt. Ett super-program är värdelöst om ens data går förlorad när programmet läggs ner. (Som många företag och myndigheter har fått erfara... Det finns numera mängder med arkiverad data på företag och myndigheter lagrade i format som ingen längre vet hur man läser eftersom formaten varit proprietära och programmen lagts ner för länge sedan)
 
Så min fråga är, vilket släktforskningsprogram (med grafiskt interface) har bäst stöd för GEDCOM?
Specifikt så vill jag att saker som ort, datum och källhänvisningar ska kopplas till varje händelse (födsel, vigsel, flytt, död, osv..)
Men ju bättre GEDCOM stöd desto bättre.

94
Datorprogram (för släktforskning) / IPad
« skrivet: 2011-08-20, 12:11 »
Hej
Använder Min släkt på min vanliga dator. Bra program.
Nu har min man köpt en IPAD och själv har jag en Iphone.
 
Finns det bra släktforskningsprogram för dessa.
 
Där jag kan ta fram antavlor, anfäder, platser, söka m.m. Skriva  
Och som funkar även utan uppkoppling mot internet.
 
Jag laddade ner appen för Ancestry.  
Har nog inte kikat ordentligt kanske. Men blev inte så imponerad.  
Så vad kan man göra med den?.  
Jo lägga in namn. o så. Men vilka dokument kan jag få fram. Hur och vad kan jag söka. Kan jag filtrera m.m.m

95
Holger 7 / Holger 7
« skrivet: 2011-06-23, 17:46 »
Ingegerd!
Kom ihåg att börja med en säkerhetskopia. Då gör det inget om ett importförsök till en existerande databas misslyckas. Det kan behövas flere försök innan man får det rätt. Gedcom har sina sidor...
 
bh
Kim

96
Datorprogram (för släktforskning) / GedcomWebExport
« skrivet: 2009-06-20, 15:26 »
Hej alla!
 
Nu har jag byggt klart ett program som exporterar GEDCOM-fil till en webbsida med tekniken PHP.
Jag använder till vardags MinSläkt och gillar detta program men jag saknar några funktioner i exporten.
Jag har byggt detta främst för att jag själv ska kunna få de saknade funktionerna.
Nuvarande version exporterar två PHP-sidor per person, en personakt och ett släktträd. Det blir ganska många webbsidor av det hela men jag planerar att en framtida version ska kunna exportera till databas (MySQL) så det inte blir så många filer.
 
Programmet är gratis och källkoden (MS Visual C# 2008) finns tillgänglig under GNU GPL licensen.
 
OBS! Mallen som medföljer programmet stödjer ej Internet Explorer 6.0.
 
GedcomWebExport 0.9.0 Beta
 
Finns att ladda ner här: http://brandt.radient.org/GedcomWebExport/
 
Några funktioner:
 
* Mallstyrt - Programmet riktar sig främst till de som har en lite kunskaper om webbsidor redan. Programmet är mallstyrt och har man kunskaper om html och php så kan man bygga sin egen mall och styra det mesta av utseendet av exporten. Men det går att klicka sig igenom programmet utan att ändra på några mallar.
 
* Google Maps - Det finns stöd för Google Maps för att på karta visa var en person föddes och dog (dock visar kartan inte alltid rätt.. beror på vad Google tycker är rätt plats.
 
* Google Analytics  - Med google analytics kan man mäta besökare du behöver bara ange ditt Google Analytics kontonummer.
 
* Visa släktskap - Programmet kan utifrån personer du anger visa släktskap på en personakt (hur du är släkt med personen)
 
Exempel på export kan ses här: http://brandt.radient.org/demo/?p=Julius+Brandt-4b2d2ff0
 
 
Stöter ni på buggar, har frågor, idéer eller kommentarer skriv gärna här eller på mail. (finns på webbsidan)
 
Hoppas programmet kan vara användbart för fler än mig!  
 
mvh
Martin Brandt
 
(Meddelandet ändrat av Martinb 2009-06-20 15:26)

97
Family Tree Maker / Äldre inlägg (arkiv) till 28 juli, 2013
« skrivet: 2007-12-08, 19:46 »
Hej
Jag har varit i kontakt med dem och de har meddelat att den svenska versionen är försenad och ska komma ut i mitten av januari.
 
Kruuse

98
Hej. vet ej om jag sätter denna notis rätt. min fråga är. jag letar efter ett dataprogram som jag har använt tidigare, men jag kommer inte ihåg vad det heter. har sparat mappar på disket och behöver ha programmet. länken man fick var en sköld som var blå och röd, programmet var på engelska, skulle villa ha en på svenska istället. det var ett litet program som inte kostade något. kan någon hjälpa mvh carina månsson

99
Disgen / Äldre inlägg (arkiv) till 20 februari, 2014
« skrivet: 2012-09-06, 08:54 »
Camilla och andra duktiga på Disgen,
Vilken mapp ska jag välja när jag byter datamapp, för att komma tillbaka till min egen släkt? Den 3 april fick jag hjälp här att göra ny mapp till ny släkt.  
Men nu hittar jag inte tillbaka till min egen! Under Arkiv/ byt datamapp gör jag som dom säger. Den nya mappen, var jag smart och döpte till ett namn och den fungerar.  
Kvar finns Dg82Data och Dg82Data-1 (samt Dell och Fingertips och Microsoft, obs datorn är köpt i USA). Några andra alternativ har jag inte.
 
Dg82Data: här finns en kort variant av en annan mapp jag försökte göra.
Dg82Data-1: här finns inga personer alls?!
 
Har allt försvunnit? Måste jag skriva in alla ca 700 personerna igen? Jag skulle behöva en enkel manual för att växla mellan mina nu 3 mappar.
 
Snälla någon hjälp mig, tusen tack
Eila

100
Anarkiv / Äldre inlägg (arkiv) till 17 juli, 2012
« skrivet: 2005-01-05, 19:05 »
Hur gör man en säkerhetskopia av databasen i Anarkiv53?

101
17 - Emigration / Emigration
« skrivet: 2013-10-20, 15:03 »
jag har två personer som emigrerade till N Amerika både namn, födelse och när de reste, hur gör jag för att finna var de blev av och om det fortfarande finns efterlevande kvar.
personerna ifråga är kvinnor så har de gift sej i N Amerika så har de ett annat efternamn.
eftersom jag är synskadad är det lite svårt att veta var jag ska söka.
är mycke tacksam för hjälp så jag kan söka vidare.
 
   vänlig hälsning Göran

102
Hej. Jag har efter lite tips här på forumet lyckats hitta en (ev två) släktingar som emigrerat till Amerika, tack. Det jag nu undrar är hur man kan vara helt säker på att det är rätt person man hittat? T ex har jag sökt efter Carl Alfred Svensson från Ås i Jkp län och hittat Carl A Swanson från Jkp (står ej Ås)med samma födelsedata, detta borde vara samma person men kan man hitta någonstans att det verkligen är det? Uppgifterna har jag hittat i passansökningar i USA. Jag har även letat efter fler släktingar och hittat en som åkt till Hull England med fru och barn. Slutdestinationen var New York men i passagerarlistorna dit hittar jag bara ett namn som stämmer överens med mannen, inget om fru och barn så då vet jag inte om det är rätt person. Tänkte även fråga om någon vet hur lång tid det tog att åka från England till Amerika i slutet av 1800-talet? Kan det stämma att det bara tog elva dagar 1890? Och en sista fråga: Brukade folk stanna länge i England innan de fick åka vidare till Amerika? Den person jag hittat som jag är ganska säker på att det är rätt person åkte inte vidare förrän fem månader efter ankomst till England. Den släkting jag är osäker på att det är rätt person åkte från Göteborg till Hull den tionde juni och vidare därifrån den 24:e juni. Låter detta rimligt, att de åkte vidare så gott som omedelbart eller var det alltid väntetid i England?

103
14 - Juridiska spörsmål / Förfalskning av prästbevis
« skrivet: 2014-12-27, 13:10 »
Min morfars mormors farmors mor Christina Granat står i ett husförhör som dömd för förfalskning av prästbevis - går det att ta reda på något om det? Dvs straff eller vad det var i prästbeviset som hon förfalskade.
 
Hon står som änka när hon bor i Lökenäs, Glömminge församling med dottern Johanna Gustava, och jag håller just nu på att se om jag kan hitta maken Olof Granats dödsnotis i Kalmar stadsförsamling, för det var där dottern föddes 1816-06-21.
Christina Granat hette dessutom Kärstin Svensdotter i dotterns födelsenotis.
 
Det slog mig alldeles nyss att maken kanske inte alls är död (jag har hittills letat i dödsnotiserna mellan 1816-1822 utan att hitta någonting), men att Christina tog dottern och rymde och kallade sig änka, fast då borde hon kanske inte ha tagit namnet Granat...
 
/Susanne Carlsson

104
Jag söker all sorts information om Johan Jacobsson som föddes i Alvedsjö i Högby på Öland 18580727. Han uppges ha utvandrat till USA på 1880-talet, men två barn föddes 1889 resp 1892 så han reste förmodligen senare. Vid folkräkningen i samband med sekelskiftet antecknades att han var i Amerika och han kom aldrig hem igen.
 
Går det att hitta upplysningar om en man med ett så vanligt namn? Tacksam för hjälp!

105
Jag försöker att hitta Kenneth Gustav Wilhelm Johnson i 1940 års Census, men det verkar vara omöjligt.  
Han fick sin naturalisering 1931 och då bodde han på 2322 36th Street, Long Island City, L.I. NY
Jag hittar inte ens Long Island i Census.

106
Emigrationen till USA / Emigrantskeppet Minona
« skrivet: 2013-01-21, 11:34 »
Jag har läst boken ”Emigrantskeppet 'Minona' af Götheborg, Karl Oskar och Kristinas emigrantfartyg - ett skeppsporträtt berättar” av Berit och Göran Valinder (2012).
 
Mitt speciella intresse är resan från Göteborg till Boston med utresa i maj 1850 och ankomst till Boston 2 juli 1850 eftersom en Johan Peter Gustafsson född 17 december 1820 i Brånhult, Södra Vi socken (H) skall ha varit med på denna resa.
En mera känd emigrant Anders (Andrew) Pettersson från Sjöarp, Västra Ryds socken (E) var med på samma resa. Andrew blev en förebild för Mobergs Karl Oskar genom sin dagbok.
I boken om Minona har författarna listat namnen på 60 personer av 76 som skall ha varit ombord. För övriga 16 har de inte kunnat säkerställa namn och hemort i Sverige.
Enligt en anteckning jag har skall 69 personer ha överlevt resan.
Är det någon som vet om det finns möjlighet att hitta namn, ålder och hemort för de 16 icke identifierade (”min” Johan Peter är bland dessa) och dessutom vilka 8 som ej överlevt?
Detta är ju en relativt tidig utvandring. Finns det ändå möjligheter att spåra ödena för några av dessa utvandrare, t.ex. Johan Peter, efter landstigning i Boston?
Tacksam för hjälp/tips?
Göran Ignell

107
I Emigranten Populär har jag fått följande uppgifter:
Namn: Sandrik Johansson
Födelseår: cirka 1869
Kön: Man
Ursprung: Vickleby Kalmar Län, Sverige
Destination: Stillwater Minnesota
Registerdatum: 4 apr 1889
Utresehamn: Malmö
Namn på databas: EmiHamn
Yrke/Titel: Drg
Källkod: 1889:799:6236
Huvudman: Johansson Sandrik
 
Enligt kyrkböckerna så åker han 30 mars 1889 och kommer tillbaka till Sverige 1 maj 1902. Sedan åker han tillbaka 8 maj 1903 och återkommer slutligen till Sverige 7 nov 1903 för att stanna.
 
Jag har letat runt utan direkt struktur då jag inte vet exakt vart man ska börja men tänker mig att både förnamn och efternamn kan ha förändrats stavningsmässigt.
Sandrik är inte så vanligt så jag letat efter San och Sam. I bouppteckningen för Sandrik (som dör i Sverige) så har förnamnet Seme lagts till före Sandrik. Jag har sökt efter det oxå samt en Esme som verkar vara någon engelsk variant av Seme.
 
Jag försöker hitta mer information om Amerika resan då jag hört berättelser om guldgruva och cowboy.
 
Någon som har förslag?
 
Tack på förhand!
 
Niklas

108
Förutom guld vad lockade?
Flera av mina förfäder kom till Usa och några till Kalifornien. Till Fresno.
Två av de fyra syskonen som kom till Usa jobbade som ingenjörer bl.a i Chicago varav en av de två bodde i Fresno.  
Två av de fyra dog i Fresno.

109
Hur skall jag hitta födelsplats i Tyskland till mina släktingar?  
G?nther Schanow, född 9 februari 1929, och Lisa Alwine Luise Cordes, född 1 maj 1928. Båda födda i Tyskland, de skall ha flyttat till Sverige som unga men träffats i Sverige. Barnen är födda i Sverige. 1978 skildes de. G?nther död 1987 och Lisa Alwine Luise död 1996.  
 
Men hur skall jag hitta var ifrån de kom?
 
Behöver hjälp
Susanne

110
Skottland - Efterlysningar / Lamech
« skrivet: 2015-01-07, 16:47 »
En av fältherrarna, Torstensson, tog hit en bildhuggare  Lamech från Skottland för att göra utsmyckningar på slottet Forstena. Är det någon som vet mer om honom. Han stannade kvar i Sverige och bildade familj.
mvh Gösta

111
Polen / Äldre inlägg (arkiv) till 17 juni, 2014
« skrivet: 2013-10-18, 16:55 »
Tack båda för all hjälp - nu får min släkting leta vidare i USA

112
Polen / Polen
« skrivet: 2014-10-21, 15:31 »
Hej alla!  
 
Varför så få människor i Sverige söker sina polska rötter ?  
 
Helt annorlunda med danskarna, de har en mycket aktiv grupp på FB grundade 1,5 år sedan.
 
https://www.facebook.com/groups/1386839981529717/  }

113
Källor och arkiv / Domböcker
« skrivet: 2012-04-09, 23:10 »
Domböcker i Finland?
Hur söker man efter dessa?
Vad heter dombok/domböcker på finska?
Och indelningen, år det härader som gäller även i Finland?
Vad heter härad/härader på finska?
(T.ex. vad hette rätten som på 1600-talet dömde lokalt i Saarijärvi kommun med närmare omnejd och var hittar man denna rätts handlingar från denna tid?)

114
Anders Erik Alfred Goliath flyttar till Sverige och bildar familj, jobbar bl.a. på Krigsskolan och inom Flygvapnet, dör i Täby år 2000.
 
Men var i Finland föds han 16 Nov 1923, och har någon uppgifter om hans föräldrar?

115
Söker någon som kan ha upplysningar om min mormors bror som försvann spårlöst omkr.1905-10.
Senast kända vistelseadress var Umeå där han förmodligen gjorde militärtjänst...därifrån skickade han ett foto till sina föräldrar, där han sitter till häst i uniform. Sedan slutar alla spår.
Det har berättats mig att hans föräldrar (min mmf och mmm)Carl Albert Johansson och hh. Anna Fredrica f Skjöld gjorde stora ansträngningar för att få reda på hans öde. Emigrerade han, eller  hände något annat? Tacksam för upplysningar då det hela har varit ett stort mysterium i släkten.

116
Allmänt / Ölands-länkar
« skrivet: 2000-01-03, 22:16 »
Hej!
 
Jag har, som sagts tidigare på annat ställe, gjort en liten sida om Ölandsforskning. Jag skulle väldigt gärna vilja ha mer länkar till forskare som har ölänningar i sin släkt eller forskning.
 
Titta in på min sida och skicka mig sen ett mail med tips
http://home.swipnet.se/~w-87735/oland.html
 
Det kan kanske till och med bli en liten Ölands-förening på nätet av det om man vill....
 
Mvh//
Lotta

117
Allmänt / Nytt forum, Öland
« skrivet: 2008-03-11, 07:34 »
Här kan du gratis ställa alla dina frågor rörande Öland   http://klgf.forumportal.se/forum/
Klipp ut och lägg in som favorit

118
Allmänt / Dödsfången Gustaf Möller?
« skrivet: 2013-03-12, 22:14 »
I släktforskningen i Bredsätra på Öland hittade jag en födelsenotis [Bredsättra C:2 (1747-1832) Bild 124 / sid 239 (AID: v37368.b124.s239, NAD: SE/VALA/00046)] för Eric Gustaf, oäkta son till änkan Maria Nilsdotter och Dödsfången Gustaf Möller:
 
 
 
Jag antar det inte funnits hur många dödsfångar som helst ens på den tiden i Sverige, någon som har någon information om Gustaf Möller och hans brott, om han sedan blev avrättad osv - eller var man kan hitta informationen?
 

119
Norra Möckleby / Norra Möckleby
« skrivet: 2008-02-18, 22:50 »
Bill,
 
The cause of death of the two little girls was gastric fever, some kind of desease in the stomac.
Sigrid Elisabet was born 29/10 1877, daughter of Emma Sophia Henriksson, no father mentioned.
Albert Wilhelm was born in Stockholm 4/9 1864. He was an orphanage child and stayed in N.Möckleby only for a short time.
 
Birgitta B

120
Köping / Äldre inlägg (arkiv) till 21 oktober, 2013
« skrivet: 2012-05-02, 16:09 »
Nils Danielsson föddes 1752 här. Mamma Maria Olofsdtr och pappa Daniel Olofsson när föddes dem? Hade Nils syskon?

121
Köping / Köping
« skrivet: 2014-05-11, 21:25 »
De fick sonen Carl Petter i Christinelund, Högby, 11 februari 1815. Regina avled 16 december 1853 i Alfvidsjö, Högby. Eric dog 7 oktober 1837 i Christinelund, Högby.

122
Högsrum / Äldre inlägg (arkiv) till 22 april, 2013
« skrivet: 2009-06-08, 15:54 »
Söker födelsedatum/ort, samt föräldrar till Magnus Håkansson gift 1804-03-25 i Högsrum med Kajsa Persdotter f. 1784-04-08 i Rönnerum, Högsrum . Barnen och Kajsa har jag funnit på PLF:s skivor, men saknar data om Magnus.

123
Högby / Högby
« skrivet: 2015-06-02, 22:25 »
Hej Ninni!
 
Ytterligare fadder, som är syskon till Jon född i Flakböle 1747: 1794 Måns Nilssons hustru Elin i Flakböle. Hon är syster till Jon, född 1767. Hon var fadder även 1786. Då står hon som piga i Flakböle.
Karl Axels skiva är alldeles utmärkt men det har kommit nyare material, t.ex PLFskivorna.
Jag har tittat i mantalslängderna för Högby. Högström finns med som värvad båtsman/matros under namnet Högström 1782-1793 därefter står han som inhyses i Flakböle.
Mantalslängderna hittar du i Arkiv Digital under Kalmar läns landskontor. EIIIc:38 sid 542 och EIIIc:47 sid 552 och längderna där emellan.
Nej, tyvärr finns ingen kartläggning av båtsmännen på Öland.
 
Birgitta B

124
Bredsätra / Äldre inlägg (arkiv) till 21 februari, 2013
« skrivet: 2013-02-10, 12:14 »
Hej Mats!
 
Nils Peter Nilsson f. OÄ-barn 7 nov 1825 i Störlinge, Gärdslösa. Moder Maria Erlandsdotter.
1844 från Skedstad, Bredsättra till Jämjö, Gärdslösa.
1845 från Jämjö, Gärdslösa till Kläppinge, Bredsättra.
1847 från Kläppinge, Bredsättra till Gotland.
 
Där har jag ännu inte sökt honom.  
 
Med vänlig hälsning
Astrid

125
Hej
 
Släktforskare på Småland och särskildt i Torsås-Vissefjärda.  
 
Jag söker allt jämt efter bonden Jon Erlandssons hustru, som möjligen hetter Ingelsdotter  (Ingedotter) Familjen bosatt i Klippingsbo Östra gården nr:2, i Vissefjärda (H). Jon Erlandsson född 1700 i Klippingsbo son till Bonden  Erland Jonsson. Jon Erlandsson-  o.h.h.  (Ingelsdotter? gift före 1732 då ett barn Kerstin födds i Klippingsbo.
 
Är det någon som kommit in på släkten och vet något att berätta tips- råd är jag tacksam.
 
Skeppebo. Vissefjärda fanns bonden eller torp. Per Larsson- Märtha Svensdotetter  som tyvärr är försvunna i Smålands skogar.  En son vid namn Anders Pehrsson blev bonde i Skeppebo. gift med Maria Pehrsdotter född i Långemåla. Återkommer senare med data.
 
I Madesjö. byn Hannemåla fansn bonden Gumme nilsson f. 1730-talet och Annika Nilsdotter född 1730 talet. Var en tid bosatt i hälleberga.
 
Fick bl.a. en son vid namn Anders Gummesson bonde i Hannemåla, Madesjö.(H) Återkommer med data uppgifter.

126
Allmänt / Ölandssläkt+
« skrivet: 2009-09-07, 17:10 »
Kan någon Hjälpa mig med att kartlägga 2 olika släkter:
1.Karin Helga Alice Nilsson från Bredsätra Öland,Far:Karl Helge Fridolf Nilsson
 
2:Gustav Adolf Adolfsson Född 6/1 1907 i Sankt Sigfrid (Kalmar län, Småland).Prästsläkte tror jag!
 
skulle vara intresant att se hur långt bakåt det går att spåra.

127
Ryssby (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2014
« skrivet: 2012-09-20, 15:12 »
F'låt mig jag glömde bort det helt...
1862 flyttade Per Olof Carlsson in till Kalmar Domkyrkoförsamling som yngling....1865 flyttade han till okänd ort..Det är allt jag har tyvärr..
 
Genline
Kalmar Domkyrkoförsamling: B1:7 bild 27
Husförhör:Kalmar 1860-1865 huset Sabelström
Flyttattest:109  
 
Det är allt jag har och tyvärr har jag inte Genline längre själv...
 
Mvh
JanoZ
 
(Meddelandet ändrat av Casanunda 2012-09-20 15:25)

128
Nottebäck / Äldre inlägg (arkiv) till 22 juni, 2014
« skrivet: 2013-08-17, 16:13 »
Hej Torbjörn!
 
Har du följt dem framåt och bakåt i tiden och ingenstans avslöjas mer än i ursprungsbilden du visade? Ofta kommer både orten och kanske också datum en bit in på 1800-talet och ibland i dödnotisen.
 
Namnbytet var helt klart för att han blev smed, titta på de andra smedlärlingarna i Braås, de har alla tagit andra namn. Namnbyte var lätt, och inget han gjorde för att han skämdes.

129
Nottebäck / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2012
« skrivet: 2012-01-09, 10:47 »
Hej Christel. Stämmer födelseuppgifterna? Jag har kollat Nottebäck CI:3 (1745-1860)-SVAR och för 1819 8/1 finns en Eva Lisa döpt 9/1. Vilken källa har du för den du frågar om.
Ovannämnda Eva Lisa Petersdotter bodde 1880 i Nottebäck och Nöbbeledes By och gift med Johan Peter Andersson (Folkräkning 1880 - SVAR).
 
//Lennart
 
(Meddelandet ändrat av susc 2012-01-09 10:54)

130
Bredaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 19 mars, 2013
« skrivet: 2011-04-07, 19:44 »
Hej Jakob.I husförhöret Rydaholm AI:12 SIDAN 379 finns en Peter Crantz med sin familj han ska komma från Ryssby enligt notering.Kanske en bror till henne namnet Crantz är inte så vanligt i dessa trakter.Lycka Till Vänliga Hälsningar Thina Johansson

131
Berg / Berg
« skrivet: 2014-02-07, 23:20 »
Conny, tittade i Norrvidinge häradsrätt FII:1 (1759-1763) Bild 194 / sid 25 (bouppteckning efter Kerstin Nilsdotter i Slätthult) och tror mig förstå att Kerstin varit gift tidigare med Jöns ?? och har 4 döttrar. Vilket efternamn har Jöns?
MVH Ivar

132
13: Källmaterial / Södra Sveriges husförhörslängder
« skrivet: 2013-10-18, 17:47 »
Jag har inte riktigt hittat svaret på en fråga som förbryllar mig lite (måhända har jag sökt lite dåligt). Är det så att jag lägger frågan i fel forum, flytta den gärna rätt.
 
Hur kommer det sig att södra Sveriges äldsta husförhörslängder (Skåne, Blekinge, Södra Småland, Södra Halland är de jag tittat i) ofta är yngre än exempelvis Mälarregionens? De härrör ofta från 1800-talets början och Mälarregionens från slutet av 1600-talet.

133
Löderup / Löderup
« skrivet: 2015-11-07, 14:35 »
Enligt mitt inlägg av den 5 november kl 1533 har jag problem att hitta Karna Gabrielsdotters bakgrund. Första gången jag hittar henne är då hon gifter sig med Elias Pehrsson sedermera Lundgren i Kverrestad 1743-12-04. Båda är bosatta på Lunnarp. Karna är troligen född 1721-08-29. När man söker  i AD vigselregister på hennes farsnamn Gabriel hittar man en Gabriel Lundgren som gifter sig 1716-12-21 i Ystad Sta Maria med Johanna Hansdotter och han skrivs som Kronobåtsman och sägs vara född i Gjöteborg.  Jag har sökt honom i Flottans rullor men det är värre än arméns rullor och har misslyckats. Tycker någon mer än jag att det kan vara en tråd att fortsätta söka då soldatnamnet Lundgren kan vara gemensamt mellan en möjlig svärson och svärfar frågar sig
Björn

134
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Gräsberg
« skrivet: 2005-04-15, 15:10 »
Jag söker föräldrar och födelsedatum för Anna Catharina Gräsberg född i Visby 1784.

135
Väskinde / Väskinde
« skrivet: 2014-11-04, 08:18 »
Dina sidanvisningar stämmer inte med mina i SVAR!!! Inte kunde jag svara på din mejl heller!!!  
   
http://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0073446_00062
Källa: Väskinde kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker, SE/ViLA/23088/C I/2 (1667-1705) Bild 62/Sida 57:
 
A:o 1673.
   
 d: 4 Nov. Claas St. Bläsnungz bägge barn som äro Twillingar Hindrich och Karijn. (nr) 39.
   
 
 
(Meddelandet ändrat av simson 2014-11-04 23:32)

136
Visby stadsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-04-24
« skrivet: 2013-02-17, 14:03 »
Hej!
 
Jag undrar  vem som var privatchaufför åt landshövding Oskar Erik Nylander född 1885-01-30 död 1951-12-11 i Visby, 1950.
 
Tacksam för svar.
 
MVH Ingela.

137
Allmänt / Konstiga namn
« skrivet: 2012-09-17, 11:49 »
hej. den 12/5 1889 föds en pojke i Leksand och döps till  Furste Nikolaus. Han är son till en urmakare Berg och dör endast 20 år gammal. Frågan är fick man verkligen döpa ett barn till vilket namn som helst?. Det finns inga dopvittnen antecknade och dopförrättaren är KHP Vet någon något om denne pojke.
Jag är bara nyfiken.
Gullbritt h

138
Allmänt / Karlskrona och öknamnet Pinan
« skrivet: 2015-01-02, 15:24 »
Hej,
 
“Detta öknamn fick Krono- eller Straffängelset som fram till 1920-talet fanns på södra Björkholmen. Det var en pina att komma dit. Efter att fängelset lagts ned överfördes begreppet “Pinan” till att göra “lumpen” i Karlskrona varefter hela staden fick detta namn.” [”Länkar till det förflutna” av Ingmar Fredriksson]
 
Någonstans har jag läst, minns ej var, att Karlskrona redan tidigt 1800-tal började kallas för Pinan. Någon som vet mer exakt?
 
Mvh

139
Torhamn / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-08-04
« skrivet: 2013-01-26, 15:31 »
Hej Tommy.
Nej Hilda åkte bara över en gång, men så dog hon 1919 så hon är ju inte med i 1920 års folkbokföring, så jag vet inte hur man få reda på hur många barn dom fick efter 1910. Sedan dog Andrew 1939.
Tack för ditt svar som jag fick förut.
Mvh
Ingvar

140
Torhamn / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-12-04
« skrivet: 2012-08-25, 13:29 »
Hej, jag skulle behöva hjälp i sökandet efter skräddaren Ygge Perssons i Torhamn ursprung. Han dog 1794-10-09 i Torhamn, då 85 år gammal, och efterlämnade hustru Gertrud Eriksdotter och fyra barn. Då jag är ättling till hans enda barn (Nils Yggesson) i första äktenskapet, som var med en som hette Kerstin, så är jag även intresserad av hennes föräldrar o.s.v. Kerstin dog 1762 i Torhamn.  
En sak som förbryllar är att det i bouppteckningen efter Ygge, står att sonen Erich företräddes av närmsta släktingen bonden Åke Persson i Torhamn. Men Åke Persson i Torhamn var ju son till Per Månsson i Sandhamn och född 1748, och kan ju knappast vara lillebror till Ygge. Eller fanns det två bönder i Torhamn som hette Åke Persson? Eller var Åke och Erich Yggesson släkt på annat sätt?
Tacksam för hjälp.
 
Paul Nilsson

141
Rödeby / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-02-22
« skrivet: 2013-01-03, 10:41 »
Hej
Är det någon som känner igen personerna på bilden?
Min gissning är att det är taget i Hökamåla tidigt 1900-tal. Mannen till höger skulle kunna var Petter Håkansson, född 1850 i Fridlevstad.
Lasse

142
Ramdala / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-12-23
« skrivet: 2012-03-20, 18:43 »
Hej!
 
Jag undrar om någon har information om föräldrarna till Sissa Nilsdotter född 8/4 1791 i Granhult (CI:4 sid 103, se bifogad bild). Föräldrar var pigan Kerstin Pehrsdotter och om jag förstår texten rätt drängen Nils Olsson i Fabbemåla. Jag lyckas inte hitta någon information om dem, någon som vet?
 
Mvh
Pierre Petersson
 

143
Fridlevstad / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-01-13
« skrivet: 2012-10-20, 18:31 »
Anton f 18670801 i Fridlevstad (K) ????
Fridlevstad CI:6 (1861-1876) Bild 100 / sid 96
Utflyttad från Ronneby år 1887 till USA. ??
Vigd 1914 i Mason county , Washington med Anna Mattsson.
I bifogad vigselattest tolkar jag det som att fadern heter
C. Belerson.  Kan det vara Carl Petersson Bill som avses.
Se Fridlevstad AI:22 (1866-1870) Bild 134 / sid 506
Anton Lindberg död 6 dec 1932 i Lilliwaup, Mason, Washington
Tacksam för synpunkter. Vi har länge sökt efter Anton Lindbergs  
födelseplats i Sverige. Han var vän med C.A. Erneberg . De brevväxlade med
varandra efter Ernebergs återkomst till Sverige.
Britt Maria

144
Augerum / Äldre inlägg (arkiv) till 07 augusti, 2014
« skrivet: 2014-04-12, 19:58 »
I SVAR finns det flyttlängder gemensamma för Lösen och Augerum, sökbara under Augerum men klassificerade under Lösen. Lösen SE/LLA/13263/B/2 (1843-1861) SVAR bidid: C0058173_00040 Opaginerad men bild 40. Nr 61. Till Strågeryd.

Sidor: [1]