ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Jojje Lintrup

Sidor: [1]
1
Medlemsavgifter / Äldre inlägg (arkiv) till 25 oktober, 2008
« skrivet: 2008-08-03, 00:25 »
Tillgångar och skulder är begrepp som hänförs till balansräkningen. Resultaträkningen består i begreppen kostnader och intäkter. Sen har du en poäng i att även förändringar i tillgångar och skulder kan påverka resultaträkningen. Om man gör felaktiga avskrivningar eller värderar tillgångar på ett felaktigt sätt, så kan ju även resultaträkningen påverkas.
 
(Meddelandet ändrat av kajan den 03 augusti, 2008)

2
Lokalisering i framtiden / Lokalisering i framtiden
« skrivet: 2008-02-14, 23:15 »
Jag undrar när nästa flytt ska bli av?
 
Enligt stadgarna gäller ju följande:
 
§ 11 Förbundsstyrelsens säte
 
Förbundsstyrelsen har sitt säte i Stockholm.
 
 
Jag tror inte det finns någon Solna-bo som kan tänkas sig att Solna är en del av Stockholm, så antingen måste förbundet flytta eller stadgarna revideras (om nu inte styrelsen har ett eget litet undangömt rum någonstans i Stockholm)

3
Internationellt / Äldre inlägg (arkiv) till 16 augusti, 2010
« skrivet: 2008-09-27, 21:16 »
Att vara ersättare ska väl inte ta någon tid? Dessutom är det i praktiken så att vi kommer att få träffas via telefonmöten i början, just p.g.a. de geografiska avstånden och det faktum att det ännu inte finns några stora pengar avsatta för ändamålet.
Tiden är en prioriteringsfråga, som alltid. Man gör det man tycker är kul, och blir det kul, så har man tid.
Första tiden blir väl att försöka dra med några fler duktiga personer i kommittén, så att vi får till en bra start.
Så var med nu!

4
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 04 april, 2008
« skrivet: 2008-03-13, 10:22 »
Förbundets största medlem DIS håller också på att se över sin hemsida, och tänker använda det trevliga CMS-verktyget Drupal. Här kanske en del erfarenheter kan tillvaratas och komma även Rötter till del. Jag ansluter mig till Daniels synpunkter hur man bör gå fram, vilket dock inte står i motsatsförhållande till Mats visioner om en portal.
 
Vad gäller betallösningar till databaser på Rötter bör det inte ses som en ersättning för utgivningar på CD utan som ett komplement.

5
Bokhandeln / Bokhandeln
« skrivet: 2013-07-09, 10:36 »
Tyvärr så gick en ivrig identifierare av gamla fotografier i Porträttfynd bort i början av året. Han använde sig bl a av Kugelbergs klippsamling. Jag har sökt i AF efter klippsamlingen och där stod att man kunde skaffa den från Släktforskarförbundet. Är det så eller var köper man klippsamlingen? Jag får ingen träff, när jag söker i Bokhandeln.

6
Stefan (och andra) - för mig handlar den här diskussionen om två saker:
 
* Hur släktforskar man? Jag tror de allra, allra flesta är helt överens. Originaldokument är bättre än avskrifter. Tredjehandsuppgifter är sämre än andrahandsuppgifter. En osöker minnesuppgift är sämre än en skriftlig dokumentation från tiden. Osv, osv... Liksom det finns en rad fördelar med att göra noggranna anteckningar om källor till de uppgifter man tar fram. Fördelar för egen del, och fördelar då man redovisar eller delar med sig av sina resultat.
 
* Det som fick mig att starta denna sträng är något annat. Kanske man kan kalla det pedagogik? Förstasidans text om Galne Gunnar kunde gjorts för att inspirera. De forskare som - helt naturligt - börjar forska i de lättillgängliga källorna kan lockas att gå vidare. För att uppleva den härliga känsla det är att läsa originaldokument. Dels för att undvika felkällor, men också av andra skäl, som kan vara svåra ett beskriva. Tyvärr upplevde jag inte texten som entusiasmerande, utan som kritiserande och dömande. Det reagerade jag emot, delvis därför att det är en attityd som jag tycker kommer fram alltför ofta.
 
Jag tror inte jag har mer att tillföra debatten utan ska försöka lämna den nu...

7
Rötter / Rötter
« skrivet: 2006-02-11, 02:42 »
Efter en märklig censur tackar jag för mej och önskar alla andra god fortsättning. Anbytarforum känns inte längre så angeläget.
 
Mvh
 
Kaj A.

8
46 Ordet är fritt om släktforskning / Om dagens ros
« skrivet: 2006-08-23, 21:12 »
Enligt ordningsreglerna för Anbytarforum gäller följande:  
 
Var alltid artig och vänlig!  
Oförskämdheter, förolämpningar och personangrepp hör inte hemma på Anbytarforum. Även om du inte delar en skribents åsikter och id?er ska du alltid visa hänsyn och respekt. På så vis skapar vi en trevlig atmosfär på Anbytarforum. Inlägg som bryter mot Anbytarforums netikett, eller där skribenten på annat sätt allvarligt missköter sig, kommer att tas bort av anbytarvärden.  
 
Det är inte heller tillåtet att diskutera nu levande personer.
 
Inläggen under denna rubrik har därför raderats.
 
Anna-Lena Hultman
Anbytarvärd

9
Har en vännina som påstår att någon av mina föräldrar inte är min biologiska förälder då båda är blåögda och jag personligen är brunögd. Har tre barn varav ett är brunögt och de två andra är blå respektive grönögda. Kan inte hitta svaret någonstans. Kan någon hjälpa mig?

10
Väv- / Buldansvävare
« skrivet: 1999-07-25, 00:58 »
Att bulldans är ett finare tyg har jag förstått av en sökning på internet där det framgår att en kvinna haft bulldansväv bland sitt kvarlåtenskap. Nu undrar jag om det är någon som vet mer om vad det är, och på vilket sätt det har tillverkats?

11
Latin > Svenska / Äldre inlägg (arkiv) till 21.1.2002
« skrivet: 2001-08-15, 12:49 »
Jag hittade följande....
 
Brevis declamatio super illum communen locum: per angusta ad augusta. Ab. 1643. De Incarnatione, Ab. 1648. Ab. 1649. De modestia. Ab. 1650.
 
Är det någon som vet vad det betyder?
 
/paul

12
Är det någon som är duktig på Latin?
I husförhörslängden för Överenhörna, Stockholms län år 1861-1865 hittade jag en hel mening som prästen skrivit som jag förmodar är Latin. Kan någon översätta meningen åt mig och förklara vad den betyder vore jag mycket tacksam. Hoppas att jag nu har skrivit av den korrekt. Enquam bonum est, quam qui juendum habitare frates jomut concorditer!  
Mycket tacksam för svar.

13
04) Feltolkade ord / Gripen
« skrivet: 2002-09-17, 13:39 »
Dog av gripen 1802  
 
undrar om någen vet vad hon dogav egentligen. det står att hon dog av gripen. Men vad är det?

14
Äldre ord A - K / Consistorium
« skrivet: 2001-02-05, 17:00 »
Läste i en insändare under efterlysningar i Bohuslän:Efternavnet Klotts:
Äktenskapet blev aldrig av utan parterna skilda av Consistorium
Vad betyder det ? Vad betyder Consistorium ?

15
Oanständiga ortnamn / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-05-26
« skrivet: 2001-02-17, 11:56 »
För den som är intresserad så lär 'pinkare' betyda plåtslagare. Fast det förtar ju en del av skämtet ...
 
MVH
Mikael

16
10) Namnbyte / Kopiera efternamn (Gradin) ??
« skrivet: 2007-05-14, 00:01 »
Jag har (haft) avlägsna släktingar med efternamnet Gradin i byn Mångrav, Multrå socken, Ångermanland. Då jag sitter och bläddrar i kyrkböckerna finner jag att folk ur två olika familjer i Mångrav - utan släktskap med varandra? - tycks ha tagit efternamnet Gradin under loppet av ett par årtionden.  
Det ena fallet är en Erik Andersson (f. 1823) som blivit Andersson Gradin i husförhörslängden 1853-1862.
Det andra fallet är (mina släktingar) bröderna Erik (f. 1842) och Olof (f. 1847) Olofsson som blir Olofsson Gradin mellan 1863 och 1874. En tredje broder, Per (f. 1850) tycks också ha kallat sig Gradin ett tag men bytte sedan till sin mors efternamn (Sjölund).
Det är knappast fråga om skrivfel, för Gradin står kvar i senare HFL, i bägge fallen.
Jag vet att det var något av vilda västern med efternamn på den här tiden, att folk tog och fick efternamn inskrivna som det behagade dem. Men, jag tycker det är märkligt att olika (uppenbarligen obesläktade) människor tar samma nya efternamn när de bor i samma by vid samma tid.  
Förklaring? Brist på fantasi? Annan...?
MVH
Lars

17
02) Efternamn på män / Lasson
« skrivet: 2006-06-22, 21:34 »
Hette fadern Lars eller något annat i dessa fall?

18
Förnamn - V W / Vandus
« skrivet: 1999-05-23, 02:19 »
Jag har stött på namnet Vandus bland utvandrade svenskar till Brasilien/Argentina. Möjligtvis kan det ha finlandssvensk anknytning? Att det skulle ha snappats upp från portugisiskan eller spanskan är nog inte troligt.
Har någon sett namnet förut?

19
Förnamn - J / Jannes
« skrivet: 2001-12-03, 22:48 »
Jag har funnit en släkting med namnet Jannes.Var detta en vanlig form av Jan på 1700-talet ? Har aldrig stött på det förut.

20
Förnamn - E / Erika
« skrivet: 2006-03-24, 22:10 »
Har givit min dotter namnet Erika men har nu erfarit att min farmors mor hette detsamma. Kollade runt lite i den ålderskategorin alltså senare hälfen av 1800-talet och då var det ganska vanligt med detta namnet. Så till frågan är detta en kvinnlig variant av namnet Erik eller vad ?
Kan vara kul att veta....
Mvh
Ulla-Britt

21
Övrigt / Soldat i annan socken än hemsocknen
« skrivet: 2010-03-21, 09:50 »
Hej.
 
Jag har en ana Måns Svensson Lamberg som var soldat nr 131 i Livkompaniet, Kalmar regemente som representant för Jonsryd rote i Bäckebo socken från 1720 och fram till sin död 1741. Det verkar dock som han inte har varit bosatt i den socken där han var soldat eftersom det inte finns några uppgifter om honom eller hans familj i några kyrkoböcker från socknen. Dessutom föddes två av barnen i grannsocknen Långemåla och enligt uppgift i hans bouppteckning verkar familjen ha varit bosatt i Fliseryds socken vid hans död. Min fråga är nu hur det var möjligt att man inte var bosatt i den socken där man var soldat?

22
Hej!
 
Jag tycker att det står Brasilien, har jag rätt!?
 
GID:833.55.55700
Husförhör 1886-1890
Volym: AI:24
Sid.592
 
Familjen August Magnusson.
Dottern Eva Maria vistas i Danmark (en son flyttade 1887 till Gävleborgs Län) annars flyttar alla de andra i familjen till samma ställe 30 Nov 1887.
 
Om det nu var Brasilien de emigrerade till, hur reste man till Brasilien på den tiden?
Tacksam om någon vill hjälpa mig!
 
Mvh, Anne-lee Wilson
anne-leewilson@telia.com

23
Malmö Karoli / Malmö Caroli AI:126, 1884-1899 sida 54
« skrivet: 2006-05-27, 23:21 »
Jag har suttit och följt min ffm en stund och har hittat jag en märklig text där egentligen det enda jag kan utläsa är fyra månaders straffarbete. Jag kan ha läst fel eller missförstått, men om någon kunde klargöra det hela för mig vore jag mycket, mycket tacksam.
 
Det gäller HFL för Malmö Caroli, AI:126, 1884-1899 sida 54 (sid 38 enligt Genline paginering). GID 1308.296.26400 och Selma Matilda Grönlund (född 10/9-74) på den sidan.
 

 
Mvh
 
Tommy Samuelsson

24
Mora / Mora Hfl 1847-56 GID 149.35.13900
« skrivet: 2006-10-09, 00:27 »
Längs ner på sidan, oäkta dottern Anna f.1854-12-29 men var är hon född?

25
Bildgåtan - Övrigt / Vem tog skolkorten?
« skrivet: 2006-03-26, 18:53 »
HEj!
Är det någon som vet något om gamla skolkort? Vem tog dem, i allmänhet? Kan de finnas kvar i skolarkiv (kommunarkiv? När började de bli vanliga och när blev det vanligt att alla barn i klassen köpte en kopia?

26
Människor / 7 söner. En med skenor på benen
« skrivet: 2002-05-26, 21:18 »
Vilka är barnen på bilden? Jag tycker det verkar vara pojkar. Möjligtvis är den minsta en flicka.Tyvärr finns ingen fotograf angiven. Bilden är gjord som ett vykort, men det finns inget skrivet på dess vykortsida.
Tidsbestämning? Hur länge har man använt skenor av den typen för barn med svårighet att gå?
Min forskning hör huvudsakligen hemma i Kalmar, Karlskrona och Skåne, då främst i Malmö-Lundområdet.
Hoppas på hjälp  
Keth
 
   

27
Människor / Torp i Sollefteå? (brevkort)
« skrivet: 2000-05-29, 01:08 »
Är det någon som känner igen torpet och/eller människorna på kortet nedan? (För att ansiktena ska synas har jag förstorat dessa och lagt in under kortet.)
 

 
Kortet hittades på vinden bland gamla vykort, brev, kvitton o dyl. Det har troligen tillhört min morfars mor Ebba Bolund (g Hillbom), brodern Arthur eller modern Helena (f Sjödin). På baksidan är stämplat adressrader för att kortet ska kunna skickas som brevkort. Det har inte blivit skickat så antingen har det lämnats över från hand till hand eller så tillhör det familjen, så att säga. Jag trodde först att det kunde vara Ebbas man, Olof Emanuel Hillbom, och hans mor Märta Greta Olsdotter. Men vid en närmare jämförelse stämmer inte Olles ansiktsform med den unge mannens.
 
mvh
Birgitta

28
Hi am searching for any information on Sven Nilsson. His parents names are Nils Svensson and Karna Jonsdotter. Sven was born 27th October 1848 Ossjo, Kristianstad county and married Petronella Persdotter they had 5 children. Sven and family immigrated to New Zealand in 1884 but from stories that I have heard his brothers and sisters may have immigrated to America. I really want to know how many brothers and sisters he had also more info on his parents details. I think that he had at least 2 brothers maybe named Janne and Johanne, also at least one sister named Johanna. I would really love to hear from anyone who may have any kind of information on this family. Even if someone could let me know how I can go about finding the information that I need.
Thank you in advance and I really look forward to hearing from anyone who may be able to help me.

29
My ancestor, Johannes Jensen Kaas, was a sargeant major in the King's Norwegian Guard in Stockholm in the 1860s.  Is there any resource that provides more information about this military unit and its officers?

30
Archive - General questions / Reino Lindquist
« skrivet: 1999-08-28, 00:36 »
I am looking for information on Reino Lindquist.
Mrs. Lindquist's mother is a Mrs. Isaac Kyao?.
I would like to find out if Kyao is a swedish name.

31
Hittade i en släktutredning att hennes farfar skulle ha hetat Sandberg (ev.Johan).
Han skulle vara född i Stenkyrka (O) och flyttade till Stockholm där han öppnade en pälsaffär.
är det någon som känner till om så är fallet.
Tacksam för alla ledtrådar.
 
Mvh
Dennis

32
Kock / Cock / Äldre inlägg (arkiv) till 25 januari, 2007
« skrivet: 1999-03-04, 19:13 »
Finns det någon som forskat på släkten Kock som levde på Gotland. Jag har en anfader, Clas Henriksson Kock, komminister i Ardre och sedemera Kyrkoherde i Endre socken. Han var född 1642 i Visby.

33
Bonny / Bonny
« skrivet: 1999-09-14, 20:31 »
Hejsan!
Jag fann idag namnet Bonny i min forskning om egna släkten. Jag undrar om någon känner till namnet? Är det ett för- eller efternamn? Var kommer det ifrån?
Hälsningar Veronica

34
Syrien / Syrien
« skrivet: 2006-09-21, 18:25 »
Hur släktforskar man i Syrien?

35
Makedonien / Makedonien
« skrivet: 2006-03-15, 20:00 »
Hej!
 
Jag bor i Sverige och undrar hur jag kan släktforska ifrån Sverige, i Makedonien?
 
Finns ministerialböckerna, d v s kyrkoböcker tillgänglig på något sätt, antingen via deras s k kyrkobokföringssystem, mikrofilmat, databaser över nätet eller dyl?
 
Någon som vet mer om detta och vill delge mig dessa funderingar, - med svar i någon riktning - mottages högaktningsfullt och tacksamt?
 
 
Med vänliga hälsningar
 
//Nikolina

36
Gibraltar / Gibraltar
« skrivet: 2000-06-19, 09:05 »
Efter ett kort besök i Gibraltar sommaren 2000, då jag besökte den katolska katedralen St Mary the Crowned (Santa María la Coronada på spanska som är huvudspråket i staden), kunde jag konstatera att det finns hopp för släktforskare att få hjälp på plats. Louis Pereira (som kan nås via ovan nämnda församling) släktforskar på många Gibraltar-släkter och har färdigställt en hel del antavlor. Man bör dock börja med att ta reda på vilken religion vederbörande tillhört (blandningen är stor av katoliker, protestanter, judar och muslimer), och i första hand ta hjälp av mormonerna som har filmat alla böcker.
Befolkningen på Gibraltar är till huvuddelen ättlingar till sydeuropeer. Italienare, malteser och spanjorer, samt till en viss del också britter och nordafrikaner, har blandats till en egen mix. De flesta har sysslat med handel och sjöfart.

37
Källor / Arkiv / Databaser / CD-skivor / Register / Länktips
« skrivet: 2000-12-15, 23:16 »
For de der forsker i Danmark kan jeg anbefale at man forsøger i danske YAHOO under samfund, Folk
Her finder du personlige hjemmesider og der er en undergruppe der hedder Slægter og efternavne som måske kan være til nytte for nogen
Hilsen Fritz

38
jag håller på att forska om danmark så ja undrar hur landskapet ser ut?
 
1. vad lever man på(jobb)??
2.historiaom danmark?
3.mat på danmark?
4. bostäder??
 
snälla svara på mina frågor
 
om ni inte kan så kan ni vell seja om ni vet om det fins någon hemsida som jag får reda på nånting om danmark    
hej då
min hotmailaddres är jennieriksson13@hotmail.com

39
I boken El Peque?o Cementerio Protestante de la Calle del Socorro av Maxine Hanon och Jorge Alfonsin, Buenos Aires 1998, återfinns en lista över de personer som begravts i en av de brittiska kyrkogårdarna i Buenos Aires åren 1821-33. Bland de döda återfinns några svenskar:
 
1822-03-20: John Lane, 32 år, skomakare, svensk.
1823-03-10: John Pogerstrom, 40 år, snickare, från Sverige.
1825-04-26: NN, sjöman från Sverige, 38 år.
1825-05-09: NN Marlin, sjöman, 30 år, Sverige.
1826-05-05: William Henderson, 54 år, snickare, svensk.
1827-11-18: John Simson, 43 år, från Stockholm.
 
Dessutom återfinns några som kan ha svensk bakgrund, men som anges som annat:
 
1826-01.05: Francis Trowlson, 30 år, snickare från Köpenhamn.
1829-01-15: Peter Broberg, 35 år, sjöman, Danmark.
1829-03-16: Michael Starshanskee, 42 år, tabernero, Tyskland.
1830-03-27: Martha Olives, 31 år, Norge.
1833-01-18: Teresa Underhaegen, 14 mån. Buenos Aires.
 
Namnen är förstås skrivna som de låter och har därför förvanskats. Var och en kan dock, med hjälp av fantasin, gissa vad de egentligen hette.

40
Hej,
 
Kan någon hjälpa mig med kompletteringar till nedanstående listade antavla. Jag hjälper en dansk släktforskare med hans småländska anor, men tycker att det är onödigt att uppfinna hjulet två gånger, om det nu finns forskare som gett sig ikast med dessa personer tidigare. Antavlan bör betraktas som rent arbetsmaterial då ett par anor saknar hållbara belägg.
 
MVH
Jojje Lintrup
 
 
1 Helena Andersdotter, född 20 april 1810
         i V.Torsås sn?, Kronobergs län.
         [Karlshamn AI:9 (1831-36) Kv.Asien s.325]                          
         Nr.174, Inh(yses) Pig. Helena Andersdr. 10 20/4, Thorsås, fr.    
         Nr.153 (år) 31, Örmo Bruk 35, f.g.h. 2dra. res. 11/4 32 icke abs,  
         skrifven på Strömma 32, f.o.fb. 3ne. res. d. 13/11 34 ej abs.    
         o.D. Charl. Amanda 30 5/10, Chmn, Asm 149, 33;                    
         o.S. [Jon] Wilhelm 32 7/1 ibm. do., do.                          
         [Karlshamn BI:2, utflyttade 1835] 4/11 Inh. Pig. Helena Andersdr.
         No.174, Öremo Bruk sak.abs. för lägersm. 3 rs com eg.l.          
         I klartext betyder dessa anteckningar att Helena bestraffats för  
         att ha haft utomäktenskapligt umgänge som resulterat i att hon    
         fått oäkta barn. Det straff hon dömts till vid minst tre        
         tillfällen, verkar ha bestått i (tvångs)arbete vid Strömma        
         bomullsspinneri och fabrik i Asarums socken.                      
         Den 4 nov 1835 flyttar hon till Örmo Bruk i Södra Sandsjö sn, där  
         hon troligtvis tar anställning som arbetskvinna. 1841 ansluter    
         sonen Vilhelm sig till henne efter att ha vistats hos sin morfar i
         Asarum i omkring åtta år.                                          
         Örmo Bruk i S. Sandsjö sn, Kronobergs län.                        
         Strömma fabrik och bomullsspinneri i Asarum sn, Blekinge län.      
         
         Utomäktenskaplig förbindelse 1830 med  
         Bengt.
         
         Utomäktenskaplig förbindelse 1831 med  
         Vilhelm.
         
         Barn med Bengt :
         Charlotta Amanda Bengtsdotter, född 5 oktober 1830
           i Kv.Asien nr.153, Karlshamn, Blekinge.
           Karlshamn AI:9, Asarum AI:11, AI:12,                              
 
         Barn med Vilhelm :
         Vilhelm Vilhelmsson Lundgren, född 8 januari 1832
           i Kv.Asien nr.153, Karlshamn, Blekinge. Bosatt i Hoby,
           Bräkne-Hoby sn, Blekinge.
           [Karlshamn CI:5, födda 1832] (Januarii) Wilhelm, Oäkta, 8,15, Son
           af pigan Helena Andersdr. 24 år. Bars af Fru Martha Ellesson, M.  
           dol, Arbetskarlen Sven P: Persson, jungfru Johanna Persson,        
           Arbetsk. A. Wallberg. Past. Nelander.                            
           Då modern tvingas till 2:a och 3:e resan arbetskommendering i ett  
           bomullsspinneri som straff för lägersmål, skickas barnen hem    
           till sina morföräldrar i Gungvala i Asarums socken, Kronobergs    
           län. Där stannar Vilhelm fram till år 1841, då han nio år gammal  
           reser till sin mor som då är bosatt i Örmo Bruk i Södra Sandsjö.  
           Karlshamn CI:5, AI:9, Asarum AI:11, AI:12,                        
           Gift 23 juni 1860 i Bräkne-Hoby sn, Blekinge med  
           Botilla Månsdotter, född 25 maj 1835 i Trensum,
           Hällaryd sn, Blekinge. Bosatt i Hoby, Bräkne-Hoby sn, Blekinge.
           
 
                     *** Generation I ***
 
         f
       2 Anders Jönsson Åhl, född 23 mars 1780 i Stockhult,
         Agunnaryd sn, Kronobergs län. Soldat, torpare i Gungvala nr.149,
         Asarum sn, Blekinge län.
         [Agunnaryd C:4, födda 1780] Mars, 23,27, Anders Jönsson på        
         Stockhults Soldattorp; Modren Kierstin, vittnen: Olof Persson i    
         Stockhult, Soldaten Bengt Stör på Stussentorp (?), drengen Jacob      
         Persson i Stockhult, Hustru Elin Karlsdotter i Stockhult, Hust.    
         Kjerstin Andersdotter dersammanstädes, Pigan Johanna Jönsdotter i  
         Presteg(årde)n.                                                  
                                                                           
         Familjen försvinner från soldattorpet redan efter 1:a delen av    
         husförhörslängden som är uppdelad i tre delar.                    
                                                                           
         [Almundsryd C:2, vigda 1802] Februari 7, Anders Åhl vigd med Pig.
         Kjerstin Nilsdr. i Olofsbohl.                                    
                                                                           
         Det är ännu inte helt belagt att det är den samme Anders Jönsson  
         som föds i Agunnaryd 23/3 1780, som den dräng som senare dyker upp
         i Järnmåla i Almundsryd sn 1799 (från Hovmantorp - dock ej funnen  
         i dess hfl). År 1800 flyttar han till Hjortalid i samma socken,    
         och nästföljande år tar han värvning som indelt soldat och flyttar
         in i Olofsbols soldattorp, också denna i Almundsryd sn, där han    
         får soldatnamnet Åhl. År 1802 gifter han sig med pigan Kerstin    
         Nilsdotter i granngården, som kommit dit från en annan socken året
         innan. Samma år föds äldste sonen Jöns. De följande två barnen är  
         sannolikt födda i Västra Torsås, där Anders förmodligen tjänat som
         soldat. Denna tjänst avslutas dock när han dyker upp i Marieberg  
         nr. 137 i Asarum sn. Dottern Johanna hinner födas i Marieberg,    
         innan familjen slår sig ned i Gungvala nr.149 i samma socken, där  
         de får återstoden av sina barn. Makarna är fortfarande skrivna på  
         samma plats 1841, när samtliga barn flugit ur boet. De har då det  
         elvaåriga barnbarnet Charlotta boende hos sig.                    
         Asarum AI:6, AI:7, AI:8, AI:11, AI:12, Almundsryd C:2, AI:6,      
         Agunnaryd A:1, C:4, Hovmantorp hfl,                                
         
         Gift 7 februari 1802 i Almundsryd sn, Kronobergs län med nästa ana
 
         Barn:
         Jöns Andersson, född 1802 i Almundsryd sn, Kronobergs län.
           t. Mörrum 1817.
           [Almundsryd C:2, födda 1802] (Augusti) Jöns Andersson i Olofsbols
           Soldattorp, nat. d. 28, bapt. domi d. 29; Far: Sold. Anders Åhl,  
           H. Kjerstin Nilsdr. 23 år gl. Test: Måns Olofsson i Rumshults      
           Norreg. Håkan Håkansson ibm. Sörg. Hu. Ingeborg Mathisdr. i        
           Älmhults Påstg, Pig. Gunnild Bengtsdr. i Olofsbohl.              
         Johannes Andersson, född 30 juli 1807
           i V.Torsås sn, Kronobergs län. t. 621 1820 cirka.
         Helena Andersdotter, född 20 april 1810, se ana 1.
         Johanna Andersdotter, född 1813 i Gungvala nr.149,
           Asarum sn, Blekinge län.
         Sone Andersson, född 25 februari 1817 i Gungvala nr.149,
           Asarum sn, Blekinge län. till nr.216 1831.
         Marta Andersdotter, född 1819 i Gungvala nr.149,
           Asarum sn, Blekinge län. t. 894 1833.
         Mathis Andersson, född 26 augusti 1822 i Gungvala nr.149,
           Asarum sn, Blekinge län, död 18 december 1827 i Gungvala nr.149,
           Asarum sn, Blekinge län. drunknad i späd ålder.
         Ingrid Andersdotter, född 6 december 1824 i Gungvala nr.149,
           Asarum sn, Blekinge län. t. 860 1841.
           
         m
       3 Kerstin Nilsdotter, född 26 april 1779 i V. Elmhultstorp, Stugan,
         Urshult sn, Kronobergs län. Bosatt i Gungvala nr.149,
         Asarum sn, Blekinge län.
         [Urshult C:3, födda 1779] Kistin Nilsdotter i W. Elmehultstorp    
         född d. 4 och döpt d. 11 Apr. Par: Nils Jonasson och H. Ingrid    
         Sunesdotter. Test: Olof ----sson i W. Elmehult, H. Ingrid Andersd.
         W. Elmehultstorp, ---- -----sson, Ibm. H. Maria Johansd. i        
         Hätteboda.                                                        
         Urshult C:2, C:3, AI:3,                                            
         
         Gift 7 februari 1802 i Almundsryd sn, Kronobergs län med  
         föregående ana
 
 
                     *** Generation II ***
 
         ff
       4 Jöns Sunesson Jagare, född 1750. Soldat i Stockhult,
         Agunnaryd sn, Kronobergs län.
         
         Gift 1772 cirka med nästa ana
 
         Barn:
         Nils Jönsson, född 20 september 1773.
         Sune Jönsson, född 30 oktober 1775.
         Anders Jönsson Åhl, född 23 mars 1780, se ana 2.
         Lena Jönsdotter, född 21 februari 1784.
           
         fm
       5 Kerstin Nilsdotter, född 1745. Bosatt i Stockhult,
         Agunnaryd sn, Kronobergs län.
         
         Gift 1772 cirka med föregående ana
 
         mf
       6 Nils Jonasson, född 24 maj 1724 i Urshult sn, Kronobergs län.
         Inhyses torpare i V. Elmhultstorp, Stugan,
         Urshult sn, Kronobergs län.
         [Urshult C:2, födda 1724] d. 24 Maji föddes Jonas Jonssons och H.
         Kirstin Nillsdotters i Hu----- son, han nämdes i döpelsen d. 31    
         Ejusd. Nills. Faddrar: Måns i Karatorp, Sune i Möllekulla, H:      
         Martha i El----, Enk. Ingrid i ------- (mörka partier oläsliga)  
         Urshult C:2,                                                      
         
         Gift 29 mars 1778 i Urshult sn, Kronobergs län med nästa ana
 
         Barn:
         Kerstin Nilsdotter, född 26 april 1779, se ana 3.
         
         mm
       7 Ingrid Sunesdotter, född (döpt 12 juli 1741)
         i Almundsryd sn, Kronobergs län, död 19 augusti 1819 i V. Elmhult,
         Urshult sn, Kronobergs län. Bosatt i V. Elmhultstorp, Stugan,
         Urshult sn, Kronobergs län.
         
         Gift med  
         Mattis NN.
         Urshult AI:3                                                      
         
         Gift 29 mars 1778 i Urshult sn, Kronobergs län med föregående ana
 
         Barn i första giftet:
         Ingeborg Mattisdotter. Bosatt i W. Elmhultstorp, Stugan,
           Urshult sn, Kronobergs län.
         Botil Mattisdotter. Bosatt i W. Elmhultstorp, Stugan.
           
 
                     *** Generation III ***
 
         mff
      12 Jonas Jonsson. Bosatt i Karlstorp?, Urshult sn, Kronobergs län.
         
         Gift med nästa ana
 
         Barn:
         Nils Jonasson, född 24 maj 1724, se ana 6.
         Per Jonsson, född 15 april 1727 i Karlstorp?,
           Urshult sn, Kronobergs län.
           [Urshult C:2, födda 1727] Pehr Jonsson i Karlstorp (?) född d. 15
           döpt d. 23 Aprilis, föräldrar Jonas Jonsson H. Kirsti Nillsdotter.
           Faddrar: Pehr Ekeberg, Soldat Nills Anfelt, H. Sissa i Aramo, P.  
           Kirstin i Forsatorp.                                              
           Urshult C:2,                                                      
           
         mfm
      13 Kerstin Nilsdotter. Bosatt i Karlstorp?,
         Urshult sn, Kronobergs län.
         
         Gift med föregående ana
 
         mmf
      14 Sune Börjesson.
         
         Gift 1 maj 1736 i Almundsryd sn, Kronobergs län med nästa ana
 
         Barn:
         Ingrid Sunesdotter, döpt 12 juli 1741, se ana 7.
         
         mmm
      15 Ingegerd Månsdotter.
         
         Gift 1 maj 1736 i Almundsryd sn, Kronobergs län med föregående ana

41
I Gunnar Ekströms Västerås stifts herdaminne. II:1 1600-talet (Västerås 1971) räknas på s. 567 ett antal barn till Laurentius Beronis Helsingus, kyrkoherde i Älvdalen och senare i Stora Kopparberget. Han uppges vara gift 1:a gången med Anna Olofsdotter och 2:a gången med Elisabet Eriksdotter. Men det anges inte vilken hustru som är mor till vilka barn. Finns det någon som känner till detta?
 
Särskilt intresserad är jag av att få veta vem som är mor till dottern Justina Larsdotter, f. 1575, då denna är min anmoder.

42
I nyaste Fahlu Släktforskarblad (1999:4) finns en antavla där en gosse som heter Fredrik Zachariasson Troilius (1659-1717) figurerar. Som härstammande från hans yngsta syster Kristina intresserar han mig något. Han uppges vara gift med rådmansdottern Kristina Henriksdotter Schwan, f 1667 i Falun, och död 1693 i Norrköping. I en bifogad kommentar står att denna stackars kvinna dog i fattigdom och elände. Mannen uppges vara bancofullmäktig och rådman.  
 
Vid koll i Anreps Slägtbok, del I, s. 277, står att Fredrik var bokhållare vid Stora Kopparberget och bankokommissarie vid Bankokontoret i Falun från 1693, då det inrättades. Det låter ju inte som om det hade behövt vara så fattigt och eländigt precis. Hos Anrep finns också uppgiften om detta elände, men här anges inget dödsår, utan bara att hon dog i Norrköping.  
 
Vet någon mera om detta par, och varför kom hustrun till Norrköping? Några källor anges inte i Fahlu Släktforskarblad.

43
Allmänt / Dalpelle - nu har boken kommit!
« skrivet: 2001-01-26, 13:03 »
Författaren och släktforskaren Janne Bäckman i Orsa har nyligen släppt boken Testamente från stupstocken, en skildring (till stora delar självbiografisk) av den oförbätterlige förbrytaren Dalpelle från byn Färnäs i Mora sn, som slutade sina dagar på stupstocken i Uppsala den 28 mars 1849. Det är inte ofta de tragiska människoöden som återfinns i våra kyrkböcker kommer till tals, men här är ett lysande undantag.
Boken kostar 198:- i bokhandeln.

Sidor: [1]