ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Sari Wilhelmsson

Sidor: [1]
1
Hej Carl,
 
Jag har givetvis inte svar på alla dina frågor. Jag vill bara väcka en debatt om detta och jag förmodar att föreningsbegreppet i en framtid kommer innehålla annat än vad som Wikipedia skriver. Vem som helst skulle kunnat ta upp denna fråga och den är mer av generell karaktär än ett verkligt intresse från någon.
 
De kraven du listar upp ovan känns föråldrade i en modern digital värld. Förslagsvis diskuteras dessa i någon form av framtidsgrupp inom förbundet om man har en vilja att vara ett organ för alla typer av Släktforskar-föreningar även framledes. Facebookgrupp kallar du det. Facebook är bara ett media som skulle kunna vara en hemsida eller något annat där man virtuellt kan samlas och diskutera frågor m m.
 
I Högsbys släktforskarförening:
 
* Föreningens namn och hemvist - Namn finns. Hemvist behövs ej. Molnet är det moderna begreppet.
* Syfte (den s k ändamålsparagrafen) - Självklara är medlemmarnas gemensamma intresse som  givetvis kan förändras och därför inte behöver fastställas.  
* Vilka kan bli medlemmar - Alla
* Vad krävs av dessa för medlemskap - Inget (Intresse?)
* Hur ska verksamheten utövas - Ad hoc
* Vilka styr föreningen (val och hur det går till) Ingen. Behövs ingen styrning.
* Hur upplöser man föreningen - Sker automatiskt när intresset svalnat och är inget problem då det inte finns några tillgångar eller skulder.
 
Är det idag inte ett problem för traditionella föreningar som har lokala aktiviteter att engagera medlemmar som inte bor på orten?  
Har man släktband i andra delar av landet än sin bostadsort kan man oftast bara vara passiv medlem i släkt och hembygdsföreningar.  
 
Avslutningsvis:
Det intressanta är huruvida Sveriges Släktforskarförbund ska inkludera dessa typer av föreningar i framtiden eller inte och vad det får för konsekvenser.
 
Jag tror förbundet måste ta denna diskussion förr eller senare.

 
vänligen
 
//Mats

2
Instämmer till fullo med Anders Berg angående Ctrl+F-funktionen.
 
Gå in och titta på Småland-Torsås med 1985 inlägg. Man får upp att alla dessa inlägg finns på 66 sidor. Jag gjorde en enkel sökning på namnet Anna och då blev även orden annan och annat och annanstans markerade. För varje sida, 66 gånger, måste man klicka på sökordet.
 
mvh Lars-Åke
 
(Meddelandet ändrat av larsakej 2013-01-06 19:44)

3
15 Historia / Vådlig händelse på Gruvsjön vid storrymningen
« skrivet: 2011-03-17, 00:28 »
Hej!
 
Söker här efter en närmare förklaring till en händelse den 17:e maj 1786 på gruvsjön Dannemora/Film.  
Sammanlagt 4 personer som och drunkade i Grufsjön efter vådlig händelse med ena dottern och två andra ungdommar.
 
Enkan Cajsa Jonsdotter f 1747-12-20 Film
hennes dotter Greta Jacobsdotter Lönnqvist f 1769 Dannemora
de två gossarna hette  
Eric Ericsson Vikman 16 år
Mats Jansson Morberg 13 år
 

 
Kan det finnas något mera skrivet om detta, där fans ju läkarhus mm vid gruvan.
Kanske bland andra olyckor i och omkring gruvorna.
Har läst om flera som drunkat i gruvsjön eller trillat i dagbrotet då en itaget i dödboken.
 
(Enkan var gift med Jacob Lönnqvist f 1745 Ralby Dannemora d 1783-05-20 Norrtorp Bryttby Film)
Är det någon som vet mera om denna sorgeliga 17:e maj på gruvsjön?
/Magnus

4
11 Föremål / Sko, gammal
« skrivet: 2010-09-12, 14:32 »
Hej, länge sedan jag frågade om något här. Men nu har jag nått jag funderat på länge. Jag har hittat en gammal sko under vårat torp Holbergslandet i Långbanshyttan, Färnebo, Värml.l. Misstänker att det kan vara en gruvdräng som burit den, då det mestadels bott gruvdrängar på platsen. Någon som kan ge mig någon uppfattning i vad gammal den kan vara, jag tror den kan vara 1800-tal? Den är gjord i läder, med tränubbar i sulan. Klacken är i olika lager med vad som också verkar vara av tjockare läder, men det kan vara helt galet. Så om någon kan tipsa om ålder vore det jättekul, då det även kan hjälpa mig datera stugan närmare. Eller om någon har något tips dit jag kan vända mig för svar? En bild av skon, har fler ur andra vinklar.
 
Med vänliga hälsningar  
Sari Wilhelmsson

5
Börjar fundera på om det kan vara något som är en detalj i något annat. Typ på ett skepp...vagn...plog...lok...m.m.
 
Eller en del av en kamin...kakelugn...
 
Har varit inne på digitalmuseum.se och kollat om det finns några järnföremål, men inte hittat något där heller som liknar detta.. fast det finns många gamla prylar där

6
En tanke jag har haft av och till är om det finns intresse och utrymme inom släktforskarsverige för att starta upp en webb-baserad journal för släktforskningsartiklar?  
Man kanske undrar varför man skulle vilja starta något sådant då gemene man kan på ett väldigt enkelt sätt publicera vad man vill på en egen sida. Men idén bygger på att skapa en högkvalitativ (förmodligen oregelbunden) publicering där inskickat material genomgår granskning av peer reviewers och efter genomarbetning presenteras på nätet.
 
Det finns till exempel en plattform (open source) som heter Open Journal Systems (OJS) som är skräddarsytt för detta ändamål.
 
Introduktionsfilm
 
Med en inte allt för stor arbetsinsats tro jag att man skulle kunna skapa något riktigt bra och läsvärt som både tilltalar den mer akademiska/vetenskapliga inställningen till släktforskning men även de som genom gediget hobbyknåpande på kammaren skapar kvalitativt material.
 
Finns intresset?

7
Latinska ord / Äldre inlägg (arkiv) till 16.4.2002
« skrivet: 2002-01-04, 09:40 »
Litofagi av grekiska orden li\thos = sten och fage\in = äta, alltså en som äter stenar och används ibland för att beteckna en (mentalt) störd person som sväljer stenar eller andra främmande föremål(personligen har jag sett såväl löständer som rakblad och andra metallföremål nedsvalda i magsäcken).
   Andra exempel på användningen av ordet lithos i medicinska sammanhang är urolithiasis resp. cholelithiasis för njursten och gallsten.  
   Litofager är en mussla som borrar sig in i sten, litofyt är stenkorall och litoglypt är stensnidare, för att nämna några andra sammansättningar.
Bengt

8
Äldre ord A - K / Benefierad
« skrivet: 2011-03-15, 19:16 »
Håller på o kolla i gamla domböcker från mitten av 1600-talet och har nu stött på några latinska ord. Har sökt på nätet men hittar inte dessa.  Någon som är duktig på latin?  
 
Här är orden;
benefierad (engelskt låneord? benefit)
zecompenie
bonis  
zefiduum eller residuum (osäker på stavning)
sumpto funeris
 
Jag vet inte om det är svårt utan deras sammanhang i texten. Jag kan lägga till detta om det behövs.
 
MvH Sari
 
(Meddelandet ändrat av Willa 2011-03-15 19:19)

9
Förnamn - H / Haftor / Habthor
« skrivet: 2002-05-24, 19:57 »
Hej!
Känner någon till ursprunget för namnet Haftor eller med en annan stavning som jag sett Habthor.
Den Haftor som jag forskar på föddes 1676 (vet ej var)och levde i Haborshyttan, Nordmarks socken. Var det ett vanligt namn på 1600-talet och i sådana fall var i Sverige var det vanligast. Tacksam för all hjälp.
Med vänliga hälsningar Sari

10
Heter mannen Bratt och vad är betydelsen av förkortningen därefter?
 
Med vänlig hälsning Sari

11
06) Brev m. m. - 1900-talet / Kodade brev
« skrivet: 2002-11-16, 16:51 »
Hej!
En stor chansning men jag prövar, har nämnligen funnit 3 vykort, som är kodade. Kanske någon kan känna igen koden, vem vet. Alla 3 koderna är författade år 1909. Stämplade i Rämmen.
 

 
Med vänlig hälsning Sari

12
Mariestad / Mariestad EVIIBAA-4316-1622-1643-Bild-670
« skrivet: 2012-08-22, 18:49 »
Årtalet är 1633, Lars ???? Guldsmed? Ja, kan  någon läsa namnet?

 
Finns ett par Guldsmeder som heter Lars. En heter Lars Månsson Guldsmed. Men jag kan inte se att denna heter Månsson.
 
Kan någon hjälpa, mvh Sari
 
(Meddelandet ändrat av Willa 2012-08-22 19:20)
 
(Meddelandet ändrat av Willa 2012-08-22 20:13)

13
03) Osorterat / Advokatfiskalen-Skaraborgs län
« skrivet: 2011-03-07, 16:39 »
Hej skulle behöva lite läshjälp, det är det här ordet som jag har svårt att se. Vad heter gården? Som ligger i tror jag Vadsbo härad?
Om ni behöver mer text att jämföra med, kan jag lägga upp det separat eller så kan ni titta på AD online Advokatfiskalen-Skaraborgs-län-EVIIAAAA-24-1659-1659-Bild-1640,
 
MvH Sari Wilhelmsson

14
03) Osorterat / Advokatfiskalen Skaraborgs l.1659-Bild-1640
« skrivet: 2011-04-28, 07:19 »
Detta är något som jag verkligen behöver hjälp med, för frågan är om jag läst och tolkat texten rätt. Detta är ganska avgörande då ett släktskap därigenom kan bestämmas.
Min tolkning: Angående ett testamente skrivet av LTB gentemot hans hustru;
 
Binnebergs ting den 22 april 1659. Ordinarie häradsting.”Hans ärhervyrdige M. Lars gaf och rätten tillkommer, och emedan den högste Gud hafvuer honom och hans hustru utij närvarande äktenskuap icke wällsignast med barn och lyks främst, för. skull af kärlig affection moot Enär anden öfver sin wääl fångar egendom, som är hans nästa arfvinge upprättat ett Testamentum recipoeum, hvarför hans wyrd; och fram kallade för sig, ska och hans barn samtl. låtandes han sådan förnimmer,  med begiäran, och ska sig samtycka därtill bevillia villia, på det i framtyden , der något dödeligt förefalla icke någon måsta orsaka hustrun berörde testamente att giälla, enär  till ska samptligen frij, och god nådligt berikade, fram i ställandes allt utij hans wägnar och hans k. hustrus behagliga  dispositoin.”  
 
 

 
MvH Sari

15
Hej, skulle behöva hjälp att tyda vilken plats Hindrick Schröder finns på. Tinget hållet i Hova.
 
.  
 
MvH Sari

16
Hej, har en riktigt för mig svårläst text.
Advokatfiskalen-Skaraborgs-län-EVIIAAAA-19-1653-1653-Bild-2220
 
Min tolkning börjar bra då jag vet den första personen som nämns. Men sedan...hmm

 
Bifogar resten av texten i nästa inlägg.
 
Kom för rätten H. ?? höglärde son Lars Thoreri kyrkoherde utij Mariestad ???? för Margareta Andersdotter???? all ???ArfeJords, som ähr  sall Pär Mellangården. ???? I från samt och eller ???? ??? I lijka måtta framträdde Nils Oluffsson och ???? Oluffsson i Wallby och Eggby giäldh på sin ????så när som fullmäcktigh för deras brodersbarn efter Lars Oluffsson ???, och ???? all dheras fädernes ??? bördh, sampt ???? förbehålla Mällangården och ??? ifrån dhem samptligen ????? ??? ??? och tillhopa frij????  Bal??? mr Berttill? icke kiöpta jorden för wällnöjgdd? uppburen betallningh 51 rdl och för Jordeskatten ???bekommit aff Mr Bertill halfua Pär Skräddares gårdh Wallby. Att niutha bör ? ?? ?, till ??? äghande.
 
(Meddelandet ändrat av Willa 2011-03-15 17:10)
 
(Meddelandet ändrat av Willa 2011-03-15 17:19)

17
Visnum / Mantalslängder 1642-1820 Örebro län, (1657),s.230
« skrivet: 2013-11-30, 10:42 »
Hej skulle behöva tyda noteringen efter Kiärret, Arvid Hansson i ???.

Mantalslängder 1642-1820 Örebro län, (1657),s.230

18
Hej skulle behöva hjälp med den här delen av en text vad gäller Jacob Schröders gärningar gentemot Johan Persson.
Låtit instämma Jacob Henriksson Schröder för det han förledne 8 hujus inkommit i Jonas gård där slagit hans??? tillika med hugg och slag överfallit Johans moder Kerstin Jönsdotter och hans hustru Annika månsdotter som ??????? icke kommit Jacob Schröder i laga tyd tilhanda???
 


 
 
MvH Sari

19
03) Osorterat / Mer svårläst
« skrivet: 2009-11-23, 20:05 »
Hej!
Någon som kan läsa ut åt mig? Jag hoppas då kunna hitta familjen i HFL.

2066.19.30400,  [Västernorrland]  Njurunda,  C:2, Födde,Dop,Vigsel,Död,Begravning, 1724-1806, 214/0,  Bild 114 av 272    
 
Tack på förhand
 
MVH
 
David Back
Uppsala

20
Interiörer / Äldre inlägg (arkiv) till 21 december, 2009
« skrivet: 2009-04-20, 12:00 »
Tydligen kan fotot vara från 1936. Är det det?
 

21
Hej, kanske kan någon här på forumet ge ledtrådar som närmare tidsbestämmer bilden. Något jag även undrar över är om bilden är tagen i Sverige eller möjligen USA. Vet inte mycket om jordbruksmaskiner men misstänker att det är någon slags skördetröska. På vagnen står namnet Cyklone.
Har någon några id?er?
 
Med vänliga hälsningar Sari

22
Människor / Vilka, vart och när?
« skrivet: 2002-03-09, 14:18 »
Hejsan!
 
Undrar vilka dessa skulle tänkas vara. Bilden kommer från min morfars fotoalbum fr. omk. 1930-40-talet. Han är född och uppvuxen i Stockholm. Mycket möjligt att det är därifrån, vidare har hans morfar kommit till stockholm från östergötland och hans far likaså. Kanske det skulle kunna vara någon av deras arbetskamrater därifrån om inte från stockholm.  
 
Morfars namn Gösta Rune Westerling F:1907-12-15 Maria förs. D: 1972-05-05 Vällingby
 
Morfars morfars namn Elias Vahlberg F:1843-04-10 i högserum, kalmar län.
 
morfars fars namn Axel Emil Verner Westerling F 1873-02-15 Gladhammar Kalmar län  
 
 
 

23
Nordenfeldt / Nordenfeldt
« skrivet: 2002-05-24, 10:23 »
Hej alla Nordenfelt-forskare!
Om ni inte förr har stött på boken Björneborgs bruk av Hans Lennart Lund, skulle jag vilja tipsa er om den. Där står det en hel del om släkten Nordenfeldt(över 40 sidor). Hör av er om ni behöver hjälp med något. Det kanske finns ledtrådar i boken.
Med vänliga hälsningar Sari
 
Detta inlägg var ursprungligen inlagt under Landskap » Östergötland  » Efterlysningar » Fanjunkarfamiljen Neuman och flyttades hit 2010-03-21 / mvh Anders Berg, Moderator Släkter

24
Bothniensis / Bothniensis
« skrivet: 2009-09-18, 09:32 »
Hej
Har i min jakt efter släktingar fått ett namn Nicolaus Olai Bothniensis född Nils (Nicolaus)Olofsson omkr.1550
i Långnäs Piteå landsförsamling (BD) död 18 maj 1600 i Uppsala län.En herre med massor av Historia.Lärare vid  
Stockholmskollegiet. Satt i fängelse 1589-1592 för att ha trotsat kung Johan III:s försök att återinföra  
katolismen.Utnämd till professor i Exegetik och Hebreiskaa vid Uppsala universitet.1593-1599 Domprost i Uppsala
Vald till ärkebiskop 1599.Jag blir nyfiken på flera historiska uppgifter bla.han familj evt bilder mm.
MVH
Bengt

25
Billichius / Billichius
« skrivet: 2011-03-09, 20:04 »
Hej, lägger här in kyrkoherden sedemera biskopen Laurentius Thoreri Billichius f.1597 i Långsäter i Berg sn, Skaraborgs län. Då jag en längre tid forskat på honom och hans släkt. Han finns lite här o där i Anbytarforum, men då det inte är ett släktnamn har jag inte riktigt vetat var jag ska placera honom.
Nu har jag funnit ny information i dagarna som jag har lite frågor om. Visar sig att han och hans syskon hade arvejord lite här o där.  
De ärvde så klart gården Långsäter i Berg sn, sedan har det visat sig att de även hade en gård i Tidevad (möjligen Stommen gård), sedan talas det även om att en broder till Lars, Måns Tordsson (nämndeman) hade arvejord i Timmersdala (har tolkat detta som Wästra Bärkadalls? skattegård).
Nu är frågan vem deras fader Tord (i Långsäter d.1631-13-06) och moder var, om det nu är så att barnen ärvt alla tre gårdar från Tord och/eller modern. Så mycket vet jag att han var nämndeman i Vadsbo härad, han fick i kyrkan nyttja biskopsstolen då Biskopen eller andre förnämlige män inte är närvarande. Så kan man säga något om denne Tord vad var hans status, rik bonde som tidigare spekulerats? Eller vad?
 
Om hans barn:
 
Laurentius TB. Var kyrkoherde, senare biskop i Göteborg.(Tilldelades Långsäter, år 1659)
Jonas Tordsson adlad Lejonram.
Botilla Tordsdotter g.m. Israel Canuti Carolstadius.
Måns Tordsson (nämndeman i Vadsbo härad, tilldelades Långsäter år 1659, levde där, men möjligt att han levt tidigare i Timmersdala)
Håkan Tordsson i Tidavad (efter delning fick han och systern Elin överta den gården de andra syskonen tilldelades Långsäter)
Elin Tordsdotter i Tidavad
Ingrid Tordsdotter (tilldelades Långsäter, år 1659)
Ingeborg Tordsdotter (tilldelades Långsäter år 1659)
 
Någon som stött på dessa personer eller gårdar, eller har någon som helst uppfattning om nått jag skrivit.
 
Om någon kan förstå den här röran...skulle vara tacksam för all hjälp.
 
MvH Sari

26
De Wet / De Wet
« skrivet: 2012-03-18, 14:51 »
Hej, någon som har någon uppgift om det finns någon vallonsläkt i Sverige kallad de Wet? Enligt en uppgift skulle dessa senare ha kallat sig Jette. Finns nämnligen en Jettesläkt i Holmestad, Skaraborgs län som lär ha ursprunget. Detta är en uppgift som jag och en annan forskare har svårt att tro på. Skrönorna är i allafall att släkten ska ha vallonskt ursprung.
Ska nu försöka reda ut detta.  
 
MvH Sari

27
Bruse / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-09-28
« skrivet: 1999-09-20, 18:21 »
Hej
Har hittat en förfader vid namn Jan Bruse, hammarsmed, troligen född i mitten av 1700-talet.
Är det någon som känner till eller har stött på honom.
Tacksam för all hjälp jag kan få.
Mvh Petra Engvall

28
Carl-Fredrik
Jag håller givetvis med dig om att det är orimligt att en person som inte tillhör släkten ska kunna blockera någon som gör det från att anta sitt utdöda adliga namn. Men i princip kan den situation som Carl-Fredrik och Anders skisserar ju redan inträffa, dvs att en utdöd adlig ätts namn övertas av någon annan, enligt dagens namnlag utan att någon ens behöver ansöka om det. Christer Larsson kanske gifter sig med en adlig kvinna och tar hennes namn eller kanske hans mors flicknamn var adligt som han då kan anta (som t ex Björn von Sydow har gjort). Detta måste ni också ändra på i så fall. Eftersom jag inte själv tycker att adliga namn är finare än andra namn så har jag faktiskt svårt att förstå att det måste handla om högfärd när man byter ut ett sonnamn mot ett familjenamn som råkar vara adligt. Jag skulle i så fall kunna tycka att det är lika illa att Pettersöner och Persöner bytt till det (i Sverige) icke adliga namnet Petr? (Petre) fast det fanns en släkt som burit detta namn redan i flera generationer. Men det kanske inte definieras som högfärd eftersom släkten inte är adlig? Men i England är de faktiskt adliga...Varför värnar ni så om just de adliga släkterna? De sista privilegierna? Inse att tiderna faktiskt förändras...
Observera att jag inte själv tänker byta namn, ens om jag hittar ett adligt namn bland mina anor...

29
Düben, von / Düben, von
« skrivet: 2004-05-25, 08:08 »
Medan Gustav von Düben följde kungen i fält som hovintendent tjänstgjorde hans bror Joachim i fältkansliet. Systern Emerentia var prinsessan Ulrika Eleonoras allra närmaste vän och Anders D. var hovkapellmästare. Även deras far och farfar hade haft nära kopplingar till hovet. Familjen Düben var alltså såväl kring 1700 som 1719 en familj med mycket, mycket starka kopplingar till kungafamiljen. På gott och ont. På gott därför att de samlade på sig rikedomar och ett betydande inflytande, på ont därför att när Karl XII gick i fält fick vissa av dem följa med - oavsett ålder och personliga preferenser. Vilket t.ex. medförde att Joachim fick tillbringa flera år i rysk fångenskap. Vare sig Gustav eller Joachim kunde säga till Karl XII: Nej, jag har ingen lust att lämna Stockholm. Fabian Persson ger i sin avhandling andra exempel, t.ex. den tidigare nämnde Rehnhorn, där en trogen tjänstgöring som kammartjänare etc. så småningom ledde till adelskap och högre poster. När Rehnhorn dog 1688 skrev den annars så kylige Karl XI i sin dagbok att han mist sin allra bäste vän.

30
BETAVERSION för påseende och tilltyckande!
 
Ta gärna en titt på denna biblioteksdatabas jag håller på att skapa. Den innehåller digitaliserad litteratur med koppling till genealogi, så alla böcker man kan hitta där kan man läsa genom att följa en direktlänk.
 
http://www.cognatus.se/digbok.php
 
Vad skulle ni vilja se för funktioner och vilka böcker känner ni till?
 
Mvh

31
Allmänt / Boktips över kyrkans män
« skrivet: 2002-06-06, 15:42 »
Några bra boktips för oss som forskar på kyrkans män.
 
Hollander, Biskopar och superintendenter i Sverige och Finland efter reformationen. Med biografiska uppgifter.
 
Prästerståndets Riksdagsprotokoll utgivna på Riksgäldskontorets uppdrag. Tryckta böcker från riksdagens äldre protokoll. 1600-1786.
 
Herdaminnen.  
 
Hjälp mig fylla på denna lista.
 
Med vänliga hälsningar Sari

32
Karlstads stift / Äldre inlägg (arkiv) till 22 oktober, 2011
« skrivet: 2007-07-04, 19:24 »
Hej Chris!
 
För mig är Gunnar Lindberg helt okänd. Jag tog bara fram den biografiska matrikeln från 1970 och letade efter präster med efternamnet Lindberg, för att se om jag kunde ge någon liten hjälp till Anna. Uppgifterna om tjänst som apotekare är hämtade därifrån.
 
Mvh
Ingegerd

33
Släkter / Naumanen
« skrivet: 2000-04-20, 11:58 »
Hej!
 
Naumanen, Påhl soldat i Kajaani kompani, ryss eller?  
Har en anfader med det annorlunda namnet Naumanen.
Han är f.1747 vet ej var och d.4/4 1793 i Suomussalmi i Paltamo härad. Nu är frågan var namnet har sitt ursprung, jag har alltid fått höra att en anfader till mig var rysk handelsman. Är det möjligt att denne Naumanen är handelsmannen, och är det troligt att en ryss fick anställning som soldat i finska armen under 1700-talet då det förekom stridigheter mellan Ryssland och Sverige/Finland?
Jag undrar om det inte är troligare att det var en anfader till Påhl, som invandrade till Finland?
Kan det vara så att ursprunget på namnet Naumanen är det tyska namnet Naumann?
 
Med vänliga hälsningar Sari

34
Källor och arkiv / Släkt databaser
« skrivet: 2012-04-15, 11:31 »
En länk till en släktdatabas, Jurvanuu släkten, många intresanta länkar, ett flertal släkttavlor m.m. En andrahandskälla, men värd en koll. http://www.jurvansuu.net/

35
Källor och arkiv / Historiska kartor
« skrivet: 2009-09-18, 07:18 »
Sveriges Lantmäteri har ju sin fantastiska sökbara databas Historiska Kartor, finns det någon motsvarighet i Finland? Mer specifikt är det äldre sockenkartor och kartor över delar av Finland som är avträdda till Ryssland i olika perioder jag söker.
 
MvH Sari
 
(Meddelandet ändrat av Willa 2009-09-18 07:40)

36
Källor och arkiv / Bouppteckningar, forskningsmöjligheter?
« skrivet: 2001-02-28, 21:18 »
Hej
 
Hur är det att forska via bouppteckningar i Finland? Har någon prövat? Sekretess?
Får man läsa överhuvudtaget och var/hur finns dessa tillgängliga isåfall?

37
0> Privata databaser / Släktföreningar (Sukuseuroja)
« skrivet: 2012-04-15, 11:37 »
En sida med register och länkar till mängdera av släktföreningar. Laihonen.eu heter sidan.  http://www.netti.fi/~mil/sukuseura_sv.htm

38
03> Finlands landskap 1998 - / 03> Finlands landskap 1998 -
« skrivet: 2010-04-10, 16:35 »
Några nack- och fördelar
 
- Onödigt många landskap
- Finns landskapsnamn som känns främmande för nån
 
+ Lätt att via Hiski kontrollera vart en kommun eller stad hör
+ även Digiarkisto använder samma landskapsindelning (de har tappat bort siffran 3)
+ Österbotten, som har flest inlägg, är delat i mindre delar.
+ Detta är en landskapsindelning som används inom Finland ( inofficiellt )
+ Befintlig indelning i Anbytarforum känns mycket främmande för de flesta finländare
+ Befintlig indelning i Anbytarforum är ej samtida med indelningen för Sverige
 
Denna lista uppdateras av Moderator Finland vid behov.
 
Sammanslagning av landskap till större enheter verkar ej vettigt eftersom äldre landskapsgränser ej sammanfaller med dessa nya.
 
Detta känns nu som minst dåliga alternativ.
 
Moderator Finland

39
Hej!
 
Söker denna Greta-Kajsa, hon borde levt ca 1760-1830 i Visnum. Hon gifte sig med en Jonas Larsson Jätte i från Brännebronna i Holmestad. Känner någon till henne eller släkten Wennerström i Visnum (Visnums-Kil).

40
Jag söker mer uppgifter om Johannes Moklinius som var klockare i Sala 1665, född i Möklinta i början av 1600-talet samt död i Sala 1675, straffad genom hängning för att han stulit pengar ur kyrkkistan. Fadern heter Nicolaus Erici Lindemontanus och var kyrkoherde i Möklinta.
Uppgifterna om Johannes har jag fått genom Västerås Herdaminnen 1600-tal sid 670 där det står att han blev upphängd efter 37 veckor i fängelset.  
Vid studerande av den hänvisade källan i Herdaminnen LBVL 1674 f348 står det att han hette Johan Månsson. Vad jag förstår så kan det röra sig om samma person trots att namnet ej är lika (men snarlikt). Det kanske inte var så trevligt för övriga släkten att ha en kyrkotjuv bland dem.
 
Finns det någon som har mer uppgifter om denna Johannes, om det är samma person eller kan det vara feltolkat i Herdaminnen?
 
Hälsningar Johnny Andersson
Mail:      j.ason@telia.com

41
Hej!
 
Håller på och släktforskar i trakten av Visnum,
och har i min ägo en gammal träkista. Undrar
om någon vet var detta Mos ligger någonstans.
Det står så här i kistlocket C.W. Mos död 1826
den 6/10. Det kan ju även vara så att Mos är ett
efternamn, ett ovanligt sådant. Var det vanligt att man skrev dödsår i träkistor och vet någon varför.
Med vänliga hälsningar Sari.

42
Hej!
Söker all information om denne Jonas Jätte även kallad jätten i Hallerudsbacken.Jag har funnit
hans ättlingar bl.a en dotter Johanna f.18/9 1808 i Visnum. Gift med Johan Österberg skräddarmästare,dom levde senare i Hova. En son Lars Jette f.16/8 1806. Även han inflyttad till Hova. Tror att det finns ännu en son David Jette, men jag kan ha fel. Önskar att få reda på mer om denne Jonas Jätte (yrke, födelsedata, släktskap m.m).
mvh Sari
Ps. Jag tror Jonas patronymikon var Larsson. Ds

43
Allmänt / Et lite hjertesukk
« skrivet: 2011-12-13, 08:15 »
Hej
 
19. oktober 2011 postet jeg en fråge om en gitt person som angivelig skulle komme fra Brunskog i Värmland. Jeg lurte på om noen kunne hjälpe og jeg ba om informasjon om foreldre og søsken.  
 
Til dags dato har jeg ikke hørt noe fra dere i Anbytarforum, men jeg har fått hjälp på annet hold:
 
26. oktober: Lise Eskildsen i det danske Slægt og Data forum ga meg all informasjon, som jeg hadde frågat etter
12. desember: Aase Isaksen fra Norge har sett min etterlysning og sender meg en mail, hvor hun tilbyr å finne ut mer.
 
Hvor er de svenske släktsforskerne ? Fungerer ikke systemet med Landskap/Sockner ? Kanskje det er bedre med generelle etterlysninger, hvor flere personer leser spørsmålene ?
 
Hilsen en litt besviken  
Litta
 
NB Da jeg fikk mail fra Aase igår, kom jeg i tanker om at jeg fremdeles ikke hadde hørt noe fra dere og hadde glemt å si fra at jeg ikke trengte dere lenger, men nå skal jeg legge inn melding....

44
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-11-27
« skrivet: 2013-11-24, 18:31 »
Hej Carl. Tack för länken Carl. Jag är lite försiktig när det gäller information utan källor. Har gått på nitar förut och så mycket kan därefter bli fel. ;) Men en uppgift är en uppgift och allt bör tas i beaktande.
 
Bra att du lade ut kartan blir lite mer överskådligt så.
 
Tror inte det är helt omöjligt att denne Arvid blev far vid 60 år ålder. Troligen en yngre hustru och möjligt att han varit gift fler gånger.
 
Försöker hitta informationen som Martin nämnde i domböckerna. Kanske finns där mer ingående information om Arvid med söner.

45
Färnebo / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-09-28
« skrivet: 2002-02-26, 17:07 »
Hej Leif
Här är adressen. Men enklast är att gå in på  
www.Yahoo.se och sedan söka på collinsläkter
 
 
http://w1.193.telia.com/~u19309656/genealogi/colling/collin-slakt.htm
 
Hälsningar
Kerstin

Sidor: [1]