ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Moderator Särskilda

Sidor: [1]
1
Arvsanlag från valloner / Arvsanlag från valloner
« skrivet: 2005-06-08, 19:37 »
Jag skulle vara mycket intresserad av att få veta var du läst detta om örsnibbar Inger, ty jag har läst en hel del genetik och utvecklingsbiologi utan att någonsin höra talas om varken att innehav av örsnibb eller inte styrs av en gen (detta att något styrs av bara en gen är mycket ovanligt.) Över huvud taget är det sällan så att det är så enkelt att en gen är helt dominant eller helt recessiv.
 
Vidare så är det så att man har två exemplar av varje gen. Varje barn får slumpvis en av dessa. Om man skaffar barn med en person som saknar en dominant gen helt gäller detta: Har man två dominanta gener får samtliga barn den dominanta genen. Har man en dominant och en recesiv gen får hälften av barnen den dominanta genen. Hur en siffra som 94 % kan komma ut ur denna beräkning övergår mitt förstånd.

2
Romska släkter A-Ö / Andreas
« skrivet: 2012-03-09, 14:54 »
{Hej på er alla duktiga släktforskare. Jag har stött på ett problem i min forskning. Kommer inte vidare från den här födelsenotisen från Tranemo B:4 (1900-1924)bild 320 s 169. Jag har lyckats rätt så bra med att följa dottern Nuntia, för jag har inte hittat nån annan med det namnet i några register. Hoppas på tips angående Oskar Andreas och Katarina Andreas. MVH
Sonny Eisfeldt}

3
Wetterberg / Wetterberg
« skrivet: 2005-10-10, 16:04 »
Hej,
och tack för svaret Staffan. Ursäkta att det dröjt.
 
Anders Wetterberg är svår att få grepp om. Han verkar just under den period det fattas böcker i Skara. Jag har beställt hem domboken för staden för att se om jag kan hitta när han blir borgare där. När han gifter sig i Skövde kallas han i vigselboken för unge borgaren. Beställde även dombok för Skövde, men fick överraskande nog Uddevalla istället!
 
I Skara tycks han för det mesta kallas för Anders Ersson eller Ericsson. Om man antar att han först är borgare i Skövde och gifter sig där med Elisabeth Larsdotter 1719, vilken avlider där 1721, och om det är han som får sonen Erik 1725 i Skövde så måste han blivit borgare i Skara 1721.
 
I Skara år 1721 den 9 januari föds borgaren Anders Erickssons barn Britta. I Skara dödbok 1725 11/10: Borgaren Anders Ericssons hustru på Gunnarmånsgata död. Detta borde i så fall vara hustru nummer två och i så fall mor till Johannes och Erik. Vidare kan man läsa i kyrkoräkenskaperna för 1728: Anders Ericssons barn 4. Skulle detta stämma skulle han varit gift ytterligare en gång innan han gifter sig med Catharina Hedenberg. Detta skulle givetvis kunna vara två olika Anders Ericsson, men jag har bara hittat en borgare med det namnet i Skara (hittills)och när han förekommer i böckerna i Skövde kan man inte hitta honom i Skara och tvärt om. Tillfällighet?!
 
I flyttningslängden i Skövde 1736 flyttar en Maria Larsdotter Wetterberg från Johan svenssongård för att gifta sig med drängen Sven Siögren. I ett dop 1745 18/7 när borgaren i Skövde Oluf Beck får en son Anders är Catharina Andersdotter Wetterberg fadder.
 
Vet Staffan eller någon om rådmannen med syskon hade Larsson som patrinymikon?
 
Vh
 
B-A Stenqvist

4
Werner / Verner / Werner / Verner
« skrivet: 2004-07-29, 08:44 »
Maria Johansson Werner, född 1877-10-25 i Smedstorp
 
Jag har via Disbyt hittat att hennes mor är Karna Persdotter född 1846 i Östra Vemmerlöv. Någon som kan hjälpa mig med vem som var Karnas make. Vad jag förstår så gifte hon sig senare med Johan Jonasson Werner, men är detta Marias fader? Tacksam för hjälp!
Eija Svensson

5
Sandberg / Sandberg
« skrivet: 2004-09-13, 23:45 »
Kan nedannämnde Jonas Sandberg vara släkt med handelsmannen Lars Jonsson Sandberg (1683-1729), (västgöte och pinkaren), borgare i Vimmerby men bosatt i Västrum, Östra Ed sn (Tjust härad) (se Anders Bergs inlägg ovan den 23 febr 2003 kl. 19.10) ?  
 
Vimmerby rådhusrätt 1736 den 8 mars:
handelsdrängen Jonas Sandberg anmälte
sig at här i Staden winna Burskap
i anseende där till at hans fader
i många åhr härstädes dragit
Borgelig onera; hwar wid äfwen
infuno sig handelsmännerna
Jöns Åbrandt och Johan Mådvigsson
som för honom wilja wara i bor-
gen, utlåtandes sig Sandberg at
han will bruka kramhandell
och sig här i Staden bofast giöra;
hwilket måhl magistraten fant  
nödigt at utställa till nästa allmänna
rådstugudag då Borgerskapet där
öfwer höras skall och Resolution
honom tilldelas.
[någon vidare borgared eller hörande i saken ej funnen i domboken]

6
Palm / Palm
« skrivet: 2007-04-12, 23:10 »
Bo Lindwall skrev under Resandesläkter, tillfällighetsfynd (angående Palm);
 
Sonen Johan Fredriksson bör väl vara sonen Johan Fredrik Palm, född 1803 i Skön, som i så fall inte är identisk med den Palm som avlider i Bjuråker 1860, denne är nog en norsk Palm. Sofia Molin skulle kunna vara Maria Sofia Molin, född 1816 22/11 i Skepptuna sn som dotter till glas- och mässingshandlaren mm Peter Valentin Pettersson Molin (1781-1826) och Anna Elisabet Dahlberg (1783-1825), om hon nu inte är en vanlig buro-Molin förstås. Ättlingarna tycks ju inte föra något resandeliv precis.
 
Enligt födelseboken för Råneå 1858 får Sofia Molin en son Johan Fredrik, fader är  djurläkaren Johan Fredriksson och hon kallas då Maja. Hon anges i hfl vara född i Gävle stad 1818 men finns inte där. Att hon också kallas Maja (Maria) torde väl kanske visa att hon är den Maria Sofia som Bosse nämner ovan under tillfällighetsfynd.. Hon är änka 1862 när hon utflyttar samma år från Råneå och då kan det väl mycket väl stämma med att Johan (Fredrik) Palm som dör 1860 20/12 i Bjuråker är hennes make.
Under detta år vistas också Johan Frediks systerson Karl Gustav Faltins hustru Anna Kristina Henriksdotter med barn i Hälsingland och hon ska ha begått nattvard 1861 11/8 i just Bjuråker(Bo Lindwall).
 
I Bjuråker 1860 föddes två barn av resandesläkt;
 
Johan Erik 24/1, son till Johan Erik Löfgren och hh Agnetha Johansdotter (eg Anna Gustava), dopvittnen var Nils Peter Olsson och hh Johanna Larsdotter, Lars Erik Löfgren (kusin till Johan Erik) och hh Magdalena Persdotter (dotter till Johan Vilhelm Palm, alltså eg Johansdotter, av norska resandesläkten Palm).
 
Samt Karl Gustav den 9/3, son till Karl Fredrik Faltin  och hh Emogenia Dorothea Faltin. Dopvittnen var Karl Magnus Andersson (systerson till Karl Gustav ovan och hh Lisa Jerner samt Johan Peter Fagerberg och Brita Kajsa Ekengren.
 
Och Johan Peter var son till Lovisa Molin född 1803 i Mo (X) och denna kvinna var förmodligen syster till Maria Sofia Molin som nämns högst upp i mitt inlägg.
Och så kanske cirkeln var sluten?

7
Lindgren / Äldre inlägg (arkiv) till 18 november, 2010
« skrivet: 2009-07-15, 12:58 »
Kört lite fast! Är det någon som har uppgifter att dela med sig av angående Oskar Lindgren och hans kvinna Matilda Helena Bergström? Paret fick en son, Frans Oskar, den 13/7 1897 i Ramsbergs socken (T). Det står i marginalen att föräldrarna är okända i orten. De anger sig vara skrivna i Askersund. Men de uppgifterna visar sig vara falska. Jag vet att senare ättlingar till gossen Frans Oskar rörde sig i Stockholmsområdet. Han bytte namn från Lindgren till Bergström, vilket hans barn och nu levande barnbarn också heter.

8
Fogelqvist / Fogelqvist
« skrivet: 2009-06-11, 02:17 »
Hej!
 
Jag undrar om någon känner till denne, och om han tillhör resande-släkten Fogelqvist?
 
Hans namn var Anders Alfred Fogelqvist. Han var bosatt i Vitvattnet, Nederkalix socken, Norrbotten (BD) en tid, där han verkade som rallare vid järnvägsbygget.
 
Barn (kända):
 
Sten Fogelqvist, född 1901, död 1982. - Gift 1:o med Anny Friman, från Avafors, död i TBC i unga år; 2:o med Helmy Nevander, född 1916, död 1974, dotter till Fanny Nevander, Björkvattnet, Nederkalix sn.
 
 
En Margareta Åkerlund gjorde en förfrågan på en man, som troligen är identisk, onsdagen 12 januari 2005 - 13:23, i Anbytarforum » Landskap » Närke » Socknar » Axberg » Äldre inlägg (arkiv) till 15 mars, 2007.  
 
Hej!  
Jag söker Anders Alfred Fågelkvist född 1859-04-16. Han kom 1895-01-11 till Malmberget i Gällivare och gifter sig 1895-11-17 i Gällivare med Henrika Molin född 1860-04-29 i Neder Kalix. De flyttar sedan runt en hel del i Norra Sverige men överallt står att Anders Alfred ska vara född i Axberg, Örebro län. Känner någon till honom? I Gällivare heter han Andersson Fågelkvist men namnet Andersson försvinner på en gång. Resten av tiden heter han endast Fågelkvist.
 
 
Mvh
 
//Peder

9
Ekeberg / Ekberg / Ekeberg / Ekberg
« skrivet: 2002-09-26, 15:46 »
Detta är ett svar på ett  rörande Rönnebergamålet 1764, och har flyttats hit eftersom det startar diskussionen om Maria Axelsdotters släkt. / mvh Anders Berg, Moderator Särskilda forskningsområden
 
hej!
 
Tack Marie för dina utdrag!  
Nedan rör sig visserligen inte om Lind men kanske ändå kan tas upp här i anslutning till Maries uppgifter:
 
I Birgitta Svenssons ovan refereade bok står om Axel Ekeroth (Andreas Holmström oh1:a h. Annika Persdotter) att han döptes 12 juni 1744 i Gårdstånga (C:1). Vidare var Axel Ekroth volontär vid amiralitetet i Karlskrona. Hans hustru uppges vara den 16-åriga Maria Axelsdotteroch denne anges född i Ljungby i Kronobergs län. Sistnämnda Maria Axelsdtr är således född ca 1748. Möjligen är hon dotter av en resande som ej var skriven i Ljungby (G) - men om fadern var skriven i socknen då hon föddes där (kyrkböckerna är förstörda tyvärr) så finns bara två kandidater som kan vara hennes far:
*Axel Håberg , gift, tullvisiteur/besökare (bodde år 1717 i Växjö stad), nämnd ss bosatt i tullstugan i Ljungby 1747, i Kånna Persgård, Kånna sn 1748 (men s.å. skrivna i Ljungby). Ej med i Ljungby tullstuga 1749 (mtl), men bör vara den Axel Jönsson , gift, som 1749 bor i Kånna Persgård, Kånna sn Pensionarius, fattig.
*Axel Olofsson , gift , bodde i Hofdinge norregård, Ljungby sn 1746-49.

10
Darell / Äldre inlägg (arkiv) till 08 februari, 2016
« skrivet: 2010-04-06, 19:07 »
Ser också att diskussionen ovan om Borgaren och Järnhandlaren Petter Darell som avled i Åmål 1822 som make till Lena Kajsa Heden berg pågått här länge om hans eventuella hemmavist i Kungsbacka eller Strömstad zom jag stött på under resandesläkten Hedenberg här:
 
 
Jag har som sagt gått igenom husförhören i Kungsbacka och Strömstad för åren runt 1822 utan att lyckas finna Petter Darell! Hur hänger detta ihop?  
 
Se gärna mina inlägg i Hedenbergdiskussionen för eventuella kompleteringar om dessa förhållanden! Jag är nu hungrig och trött! Sorry!
 
(Meddelandet ändrat av simson 2010-04-06 19:10)

11
Allmänt / »Gubbakarlen»
« skrivet: 2010-07-21, 12:13 »
I boken Strövtåg i kulturbygd utgiven av sydkraft i samband med 75-årsjubileet 1981 - sammanställd och redigerad av Tore Evers nämns i en artikel Vägen över åsen av Rolf Thorpert följande om Hallandsåsen:
 
Otaliga är historierna om bl a tattarnas bravader på åsen. Mest fruktade man på 1800-talet »Gubbakarlen» och hans vältrimmade pågar, vars namn förknippas med våldsdåd, tjuveri och lurendrejeri av alla de slag. De bodde i en liten grå koja på den skånska sidan nära Benmöllan ett stenkast från Kägleån. Huset myllrade av svartlockiga barn i alla åldrar, som tidigt fick lärdom om syskons och föräldrars färdigheter. Den mest fruktade var Kalle, en legendarisk figur i trakten och som med sitt svartlockiga och ovårdade skägg hade ett skrämmande utseende. Stugan var väl placerad med tanke på överfall. Resenärer som kom söderifrån hade en stark stigning och kom man från norr bar det brant utför och det var svårt för kusken att hålla igen hästarna.
 Enligt Maria Döös, som skrivit Postridaren på Åsen, var reptricket Kalles specialitet. I skydd av nattens mörker spände han ett rep över vägen, hästen stannade, resenären slogs sanslös och plundrades, repet lossades och med en påk sattes hästen i sken utför slänten. Kägleån blev ofta slutmål för ekipaget.
 
Benmöllan var en lägenhet vid Hulebäckseröds by nära Vanstad i Hjärnarp socken, Bjäre härad (Kristianstads län, Skåne).
 
Finns det någon kärna av sanning i denna folkliga berättelse och går dessa människor på åsen att identifiera i kyrkböckerna? Vem var »Gubbakarlen»  och hans son(?) Kalle ?
 
(Meddelandet ändrat av niclas 2010-07-21 14:44)

12
Allmänt / Hamiltons regemente
« skrivet: 2013-12-14, 07:45 »
Ett antal inlägg har i samråd med Moderator Militaria flyttats till
 
Militaria - Regementen - Överste Gustaf David Hamiltons regemente
 
Inlägg rörande medlemmar i olika resandesläkter som Wennergren och Skarin, samt några inlägg om släkten Cothenius, har flyttats till sina respektive släktnamn.

13
Judiska släkter A-Ö / Szarkowsky (Kahn)
« skrivet: 2015-05-29, 21:04 »
Jag söker uppgifter om Handlande Nathan Kahn född i Stockholm 15/8 1876. Är även nyfiken på hur vanligt namnet Kahn är. Det finns åtskilliga i Sverige och utomlands, men om det är ett vanligt namn som Johnsson här i Sverige eller om det är ett specifikt släktnamn.
 
Från 1910 och framåt har jag koll på Nathan Kahn. Det är tiden före som är oviss. Han kom tillbaka till Sveriege 1910 från USA dit han emigrerade med sina bröder.
 
Frågan är också om någon av dem gjorde sig ett känt namn i USA.

14
Under förutsättning att det i båda släktleden är ättlingar på raka manslinjen som lämnar dna kan släktskap (gemensam anfader) påvisas eller uteslutas.

15
Darell / Darell
« skrivet: 2006-02-07, 22:50 »
Kan någon hjälpa mig att spåra ovannämnde man?Anders ursprung? Följande är från bouppteckning efter hustrun.
 Anders Darell, Sågmästare, gift med Elin Lund som dog 1774 i Göteborg. De ska ha haft 5 barn.  Inga Helena ogift död 1800 26/8 43 år, Göteborg Johanna död 21/5 1820 62 år Gbg, gift med Anders Lindqvist död 1821 5/7 Gbg, Anna Maria 47 år 1800, Anna Christina vid första barnets födelse 1790, 31 år gift med Mätaren Sven Ljungqvist död 1793 23/12, 36 år Gbg. Efter Svens död är hustrun och dottern Anna Catharina 1790 8/1 Kristine, Gbg, spårlöst försvunna, har letat i alla Gbg:s församlingar.Den enda som finns i församlingarna är Johanna Darell med familj.Svårigheten är att de flesta hfl börjar omkring 1811 i Göteborg.
Mvh Annette

Sidor: [1]