ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Magnus Påhlsson

Sidor: [1]
1
20) Engelska / Crew List """"Eureka"""" 9/7 1942
« skrivet: 2009-08-16, 14:37 »
Kan någon möjligen tyda det som står framför Eureka. Bilden blev otydlig när jag beskar den och gjorde om storleken.

2
Hörröd / Hörröd mantalslängd 1766
« skrivet: 2003-11-14, 13:00 »
Nu behöver jag hjälp igen. Det gäller rubrikerna
i den här mantalslängden. En del fixar jag, men
inte alla. Någon som vill offra sig? Jag vet att
texten blir ganska liten här, men om någon känner
sig intresserad, så mailar jag gärna över hela
bilden.
 

3
Bjäresjö / Bjäresjö GID 1185.29.71700
« skrivet: 2007-05-15, 08:38 »
Svårt att tyda vad det står om Pehr, någon som kan hjälpa?
 
 

/Marléne

4
Söker uppgifter om Maria Lovisa Bonnevier född
1817 varit bosatt i Storebro Vimmerby lsf gift
1838-09-21 med Erik Eriksson torpare i Mohäll
Storebro.
MVH
Silwa Carlsson.

5
I Sverige har ju de flesta lagt av med oskicket att sätta nummer på medeltidskungarna.  
 
(Den enda som det fortfarande råder diskussion om är Gustav Vasa/Gustav I/Gustav Eriksson. En fråga är hur han skall betecknas. Vore inte det bästa att följa möntret från hans senaste svenskfödde företrädare och kalla honom Gustav Eriksson (Vasa), då ju övriga varianter är inte är samtida?)
 
I vilket fall så undrar jag när ungefär man bör dra gränsen för numrering i andra länder, så väl i Norden som på kontinenten?
 
Anledningarna till att jag anser medeltida kunganumrering som ett oskick är tre. Dels så har numreringen inget stöd i samtiden. Dels så bygger de på ett antal påhittade kungar. Slutligen förmedlar de en farlig bild av såväl startpunkt som kontinuitet, att ett Sverige helt plötsligt trätt ut ur skogarna, fixt och färdigt, och att kungamakten alltid varit organiserad, mäktig och allmänt erkänd. I verkligheten har vi ju ofta en komplicerad situation där kungamakten, och för den delen Sverige, succecivt uppstår, och där dessutom det ofta råder konflikt om vem som är kung, och vilket område han är kung för.
 
En annan fråga som också är relaterad till detta är hur man skall hantera kungars tillnamn. De allra flest verkar vara överens om att man bör skriva Magnus Ladulås, och ingen som är inläst på modern historisk litteratur skriver Magnus Smek om Magnus Eriksson. Men hur gör man med till exempel Magnus den läspe och halte, eller Erik den helige? Den senare titeln kan han definitivt inte ha tillvitats i sin livstid.
Och internationellt. Kristian Tyrann tycks ha varit ett öknamn som användes i både Sverige och Danmark, medan Kristian den gode bara förekom i hans egen propaganda. Men andra kungar?

6
Hej,
Jag följer Hilda Abrahamsdotter, född 1857-07-16 i Tving, i spåren. Hon befann sig 1890 i Åryd. Hur ser det ut i folkräkningen 1890 och 1900 för Hilda Abrahamsdotter?
 
Lisskulla

7
Kristianstads län L / Lövestad
« skrivet: 2004-09-20, 13:31 »
Hej!  
 
Jag satt och letade i flyttlängderna för Lövestad församling på genlines hemsida, när jag upptäckte att det högst upp i kyrkboken stod Fogeltofta. Jag undrar nu om det kan ha blivit fel, eller om församlingarna har gått ihop? Någon som har en id? om varför hälften av boken står under Lövestad och den senare delen står under Fogeltofta? Var det samma präst i två församlingar?  
 
MvH Jessica

8
Allmänt / Lysningsintyg till salu på Tradera
« skrivet: 2003-03-17, 12:13 »
Hej
 
Jag såg på på Tradera, en internet-auktion, att det finns ett lysningsintyg som berör drängen Per Månsson från Bagganäs och pigan Elin Nilsdotter Betet.
Auktionen slutar den 29 mars 2003. Se länk:
http://www.tradera.com/auction/auction.asp?aid=1862704
För framtiden bifogar jag en bild av dokumentet här:

 
MVH/Magnus

9
Jag söker efter släkt till min far, Lars Bertil Persson, född 16/12 1952. Jag tror han var född i Skåne. Jag vet att han har en annan dotter i tjugo års åldern, som har en son och möjligtvis bor i Stockholmsområdet.

10
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Sascerides
« skrivet: 2004-05-03, 08:54 »
Jag söker uppgifter om en präst vid namn Jens Poulsen Sascerides. Han var präst i Gyrstinge-Flinterup i Danmark. Han ska sedan, enligt S. V. Wiberg, eventuellt ha blivit präst i Malmö (eller annan stans i Skåne?) 1623
 
Hans far ska vistnok/troligen ha varit den kände Gellius Sascerides men hans patronym var Poulsen.
 
Finns det någon som känner till något om detta?
 
mvh Lotte Jensen

11
Jag söker information om Carl Peter Petersson f.1861 d.1917. Han ska ha varit Kolhandlare och  Norsk vice konsul i Malmö. Gift med Maria Christina Gadd f.1863 d.1937 dotter till handl. Jonas Magnus Gadd i Malmö och prostdottern Charlotte Marie Möller. Om den information jag har har tagit del av hittills stämmer, så ska denne man vara min farfars farbror.

12
Ur födelseboken för Rebbelberga 1817:
 
D. 10 martu föddes Husaren Dahlbergs och des trolofvade Johanna Åkesdotters flickebarn som döptes den 16 ejsudem och kallades Maria
G.mor pig. Sissela Nilsdotter i Rebbelberga  
Faddrar Jöns Nilsson Falck, dr. Nils Påhlsson, pig. Gunilla Ebbesdotter och Kerstin Påhlsdotter. Modern 25 år.
(reservation för ev. felaktigheter, är tex osäker på en del av faddrarnas namn)
 
Hur kan jag ta reda på vem Husaren Dahlberg var? Var kom han ifrån, vad hette han som civil osv.?
 
Innebär ordet trolofvade att föräldrarna inte var gifta? Jag trodde att man såg till att gifta sig innan barnet föddes, om en sådan situation skulle uppstå, annars brukade väl fadern var okänd? Kan Husaren ha varit iväg på ngt militärt uppdrag som hindrat giftemål? (Jag trodde inte att Sverige varit involverat i något krig efter 1814, eller har jag fel?)

13
03: Geografi / Månstorp vid Lärkesholmssjöarna
« skrivet: 2000-02-04, 23:52 »
Hej!
 
Är det någon som känner till torpet Månstorp som ligger vid Lärkesholmsjöarna nordost om Örkeljunga. Min familj hyrde detta när jag var barn och jag undrar vilka som har bott där tidigare.
 
mvh
 
Lena Thelin

14
03: Geografi / Brassarp, Skåne?
« skrivet: 2001-03-12, 14:54 »
Jag har funnit en Bengta Andersdotter i min släktforskning som lär ha kommit från Brassarp.
Trots att jag letat bland alla möjliga kartor (inkl lantmäteriets) kan jag inte hitta ngt Brassarp, men namnet låter väl bördigt från Skåne el Halland?
Tacksam för svar om någon vet.
Hälsningar
Elin Ericson

15
Villie / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-11-12
« skrivet: 2000-04-06, 19:17 »
För dem som forskar på personer från Villie (M) vill jag gärna göra veterligt att Olof Andersson, som föddes 22/12 1778 i Trunnerup i Villie, så småningom kom att hamna i Närke. 1794 flyttade han först från Villie till Skurup (M). I samband med utflyttningen 1807 från Skurup står i husf.längden där att han flyttade till Västergötland. I stället inflyttade han detta år till Säbylunds säteri i Kumla (T). Han ingick 1809 äktenskap och blev med tiden far till fem barn.
Står givetvis till tjänst med närmare uppgifter.
Hälsningar  
Ellert Peterson

Sidor: [1]