ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Klas Wallén

Sidor: [1]
1
Äldre uttryck / Orätt teknad
« skrivet: 2024-02-06, 20:53 »
Hej!

Har stött på uttrycket "orätt teknad" i två husförhörslängder från 1786-1792 och 1792-1997. Det stod efter ett barn som hette Greta. Har någon annan stött på det uttrycket eller har en förklaring till det, tar jag gärna emot informationen. Jag funderar på om Greta hade någon form av handikapp, gomspalt eller födelsemärke i anskiktet och därför inte såg ut som folk normalt gjorde. På andra ställen i husförhörslängden har det antecknats "hörer illa" och "Sinnes svag" efter en del personer.

Obs i den andra längden framgår det tydligare att det är ett t i början av andra ordet men då är bokstaven ä inte lika tydlig.


VH Klas

2
Gamla bilder / Ungefär när togs detta foto?
« skrivet: 2023-03-01, 14:08 »
Hej!

Jag har kommit i kontakt med några släktingar i USA som påstår sig ha ett foto som visar min farmors farmor och hennes förste man. Då den mannen var född 1794 blir jag misstänksam och undrar givetvis om de kan ha misstagit sig. Det är ju inte vanligt med foton på personer födda på 1700-talet och dessa var dessutom ganska fattiga. Den person jag varit i kontakt med har frågat sin mor och de är mycket säkra på att det verkligen är de på bilden som texten på fotot nämner.

Jag undrar nu om någon kan datera fotot ungefärligt? Det skulle hjälpa mig att räkna ut om det överhuvudtaget kan vara min farmors farmor på fotot.

VH Klas

3
Hej!

Har ett foto som inte kan ha tagits före 1928 och som högst troligast inte togs efter 1934. På bilden sitter en taxichaufför och på var sin sida av honom en ung dam. Jag undrar nu om någon utifrån damernas klädsel kan dra slutsatser om deras sociala ställning? Jag misstänke först att damerna kunde ha varit kunder som bott på ett lite finare hotell. I så fall borde de i alla fall ha tillhört den övre medelklassen, men om de istället var släkt med mannen på bild kom de nog från lite enklare förhållanden. Det ser i mina ögon ut som att damerna har silkesstrumpor eller liknande.

Tacksam för hjälp med analysen av deras kläder och hårmode.

VH Klas


4
Förnamn - J / Jens
« skrivet: 2022-03-20, 16:01 »
Historiska muséet påstår att mansnamnet Jens (dansk kortform av Johannes) äldsta belägg i Sverige är från 1842. Jag har svårt att tro att det stämmer och själv tror jag att jag har funnit det redan på 1500-talet, och då inte i de gamla skånelandskapen. Är det andra forskare som stött på namnet Jens/Iens i Sverige tidigare än 1842, så vore det intressant att få ta del av när och var.

VH Klas


5
Hej!

Jag har nyligen återkommit till ett gammalt problem jag har nämligen att försöka få fram information om när och var Elin och Peder föddes och dog. Peder och Elin står nämnda som föräldrar till sonen Göthar som föds 18/8 1729 på Stora Hultrum i Vireda (Vireda C/2 sid 329) och i mantalslängderna kan man följa familjen. Elin försvinner från längden någon gång mellan 1735 -1737 och Peder 1742 då sonen Zachris tar över. (Göthar bor på Stora Hultrum då han gifter sig 1757) Dock kan jag inte finna någon av dem i dödsboken och jag har heller inte funnit deras vigsel. Det finns dock en del luckor i Vireda så kanske har de gift sig under en sådan period eller så flyttade de in till Vireda från någon annan socken. Namnet Göthar är extremt ovanligt och jag har bara stött på det några få gånger bland annat fann jag att pigan Sigrid Giötharsdotter från Rödjestugan i Haurida gifte sig med Abraham Andersson från Gränna 2/12 1733 (Haurida C/2 sid 237) så hon kan tidsmässigt ha varit en syster till Elin. Jag kan dock inte finna vare sig någon Göthar eller Zachris i mantalslängderna för Stora Hultrum så deras koppling till platsen är oklar.

Undrar nu om någon här på forumet har koll på dessa personer eller i övrigt kan hjälpa mig att få reda på Elin och Peders öden.

VH Klas Wallén

6
Hej!

Jag söker just nu med ljus och lykta efter foton på mina anor. I flera års tid har jag hört mig för i de släktgrenar jag känner till men har ändå en del luckor som jag tror skulle kunna fyllas av för mig okända släktingar eller hembygdsforskare. Två av dessa anor är klamparen och Faktorn Carl Johan Andersson, som bland annat verkade i Östergötland (klampare i Mem och sedan faktor på SJöbacka såg i Ljung socken) och som avled i Mem 1903-07-23, samt hans fru Marthe Helene Larsdatter som efter makens död levde kvar i Mem tills hon blev sjuk och tog sig till Göteborg där hon avled 1914-01-27. Om någon själv har foton på dem eller vet någon annan som har det vore jag mycket tacksam om jag kunde få kopior av fotona.

VH Klas Wallén

7
Viker / Kopparslagaren Per Gustaf Pettersson
« skrivet: 2018-08-14, 18:11 »
Hej!

Jag har i flera års tid sökt efter foton på mina anor men har fortfarande en hel del som jag misstänker kan ha fastnat på bild någon gång utan att de fotona blivit kända i min släktgren. En sådan ana är kopparslagaren Per Gustaf Pettersson och möjligtvis även hans fru Johanna Persdotter. Per Gustaf och Johanna levde i Bengtstorp i Vikers socken där de båda avled, hon 1892-05-14 och han så sent som 1913-11-13. Jag har fått tag på en kassabok som Per Gustaf förde och i släkten finns några av hans arbeten bevarade men jag har inte kunnat finna ett foto på honom. Jag misstänker att någon har ett foto på honom även om de inte vet vem mannen på fotot är. Då det både i min egen släktgren samt i andra grenar som jag kommit i kontakt med gått ett rykte om att han var väldigt lång, omkring 2 meter, samt att han skulle ha haft ett långt skägg så bör han ju sticka ut på ett foto. Om någon här själv har eller känner till någon annan som har ett foto på någon av dem så skulle jag bli väldigt glad om ni hörde av er till mig så att jag kunde få en kopia av dem.

VH Klas Wallén

8
Hej!

Jag har under årens lopp sökt kontakt med släktingar som skulle kunna tänkas ha foton på Johan Ståhl och hans hustru Anna Petersdotter, men jag har hittills inte fått något napp. Hoppas nu att någon på forumet själv har eller kanske känner till någon som har foton på dem. Jag känner inte till samtliga släktingar så det är troligt att det finns någon där ute med foton då Johan och Anna bör ha fastnat på bild någon gång. Att jag finner detta troligt är på grund av att de båda var födda 1824, dog i slutet av 1800-talet samt lät fotografera i alla fall en av döttrarna. Johan, som från början varit soldat, brukade under andra halvan av 1800-talet en liten del av Björkenäs Södergård vilken tidigare hade ägts och brukats av svärfadern. Johan avlider 1899-06-09 och Anna 1897-12-11. De båda föddes i Ölmstad- Anna 1824-04-05, dotter till nämndemannen Peter Larsson (som avled i Björkenäs 1850) och Kerstin Johannnesdotter- och Johan 1824-06-159 son till sockenskomakaren Per Nilsson och Cecilia Håkansdotter.  Ifall det finns någon därute som har foton på dem tar jag gärna emot kopior.

VH Klasse

9
Byggnader och miljöer / Järle i Ervalla socken?
« skrivet: 2017-06-08, 22:54 »
Hej!

Jag undrar om någon kan identifiera platsen på bilden? Bilden kommer från min morfars sida och bör vara ifrån Ervalla socken. Min morfar bodde hos sina föräldrar i Järle från 1907 till 1914 och därefter i Flåten fram till 1921. Morfars far arbetade där som skogsarbetare.

VH Klas

10
Hej!

Jag har en Stina Boström bland mina anor och hon uppges i Gåsborn A I/7 bild 164 vara född 1769, i vad jag tolkar som Brattfors. I de tidigare husförhörslängderna står ingen socken nämnd och då hon gifter sig med torparen Anders Jansson i Månhöjden i november 1805, benämns hon som jungfru från Gustavsström (E I/1 bild 144). I hfl för Gustavsström finns en piga Stina som flyttar det året, vilket skulle kunna vara rätt Stina. Jag har dock inte funnit någon smed med namnet Boström i hfl för Gustavsström. Jag har dock funnit en trolig syster som heter Kajsa Boström, född runt 1772 i Brattfors(?), och som troligtvis även hon är piga på Gustafsströms bruk, men som sedan gifter sig med bruksinspektorn Per Wallmo, då hans andra hustru avlidit runt 1803. Per Wallmo och Kajsa Boström är vittnen på Stina och Anders dotters Anna Kerstins dop den 30/1 1811. Jag undrar nu om någon här på forumet känner till Stina Boströms bakgrund och familj innan hon kommer till Gåsborn och gifter sig med Anders. Någon kanske har stött på namnet Boström vid forskning i annan socken och där även funnit en dotter Stina (och Kajsa). Jag har inte funnit henne i Brattfors eller Gåsborns födelseböcker. Tacksam för hjälp.

VH Klas

11
Hej!

Jag har en klarinettblåsare/soldat som heter Jöns Holmgren och som är verksam i Lyrestad socken där han 1784-09-05 gifter sig med Lena Andersdotter ifrån Slättervalla. Det finns inga husförhörslängder att tillgå men i vigsellängden framgår att hans föräldrar är Abraham Holmgren och Annika Andersdotter. I gmr står det att han är Smålänning då han först blir antagen och i dödsboken från Kils socken i Närke (F/1 1762-1826 bild 104) anges att han är född smålänning 1756-09-03. Jag har sökt i Jönköpingsbygdens genealogiska förenings skiva samt i diverse småländska socknar under åren, men inte hittat honom där. Jag har nyligen blivit medlem här och hoppas nu att någon på forumet kan hjälpa mig vidare. Om det är någon som har träffat på föräldrarna eller kan hjälpa på annat sätt så tar jag gärna emot information.

VH Klas

Sidor: [1]