ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Anna Peters

Sidor: [1]
1
Äldre ord L - Ö / 1700-tal Liquidation, militärt sammanhang?
« skrivet: 2024-02-24, 21:53 »

I häradsrättsprotokoll från 1720-talet förekommer på flera ställen ordet Liquidation. Det tycks förekomma i samband med militära utgifter, men jag kan inte utesluta att det kan gälla även andra situationer. Jag uppfattar det som att det rör något slags regelbunden ekonomisk avräkning, men vill gärna förstå mera exakt vad detta betydde. Jag har en till fråga kring detta också, som jag hoppas framgår via textutdraget nedan. Det verkar som att allmogen i vissa fall får kontant betalning för vissa produkter, (nedan: får). Det får mig att tro att åtminstone dessa produkter inte avsåg ordinarie skatter eller avgifter. Vad var det i så fall för typ av transaktion? Man skulle kanske kunna uppfatta den här kontanta ersättningen som en likvidation av produkterna i fråga, men jag förstår det som att begreppet används bredare än så. 
Inom parentes är inte detta orsaken till mitt intresse för protokollet, men man vill ju gärna förstå vad som avses. Begreppet återkommer på flera ställen i texten.

"Ännu orijmeligare är att Länsmannen will betahla pundetahls, det slackt som 1718 in Julio till Armeens durchmarche uthtogs och wärderades styckeahls efter ricktig Längd pag. 318, så att han ofehlbart bör wara answarig för de pag. 45 så som disputable afsatte 493 D. sökiandes Befallningsman Sundberg på hwilken han sig beropat det bästa han gitter om Boskapen till wickten kunnat wara sämbre än han till stycketahls accorderat. Hwad siälfmyndighet Länsmannen brukat till Allmogens stora skada med innehållande af 7 D. 12 ./. för hwart Boskaps Creatur som 1718 in Julio uthtogs och affördes till Jämpteland, det uthwijsa Liquidationen pag. 45 til 49, men som Längden från pag. 320 till 326 är alldeles ostridig både till quantiteten och qualiteten så är och Lag lijkmätigt att det prijs och wärde som är träffat och slutit wijd (uttaget?) bör stå fast, kommandes den sedermehra tijmande antagen magerhet eller annan skada under resan på köparens men ingalunda säljarens Risico och således bör Länsmannen vara answarig för de pag. 49 för stridige utsatte 3326 D. Hwad angår de 16 st. Fåår som Länsman allenast will bethala med 6 mkr stycket och hwarföre således 10 D pag. 55 så som disputable blifwit upptagne, så är det så mycket mera obilligt som slika creatur på denna orthen icke allenast intet blifwit för så ringa prijs sållde, utan och hade han bordt innan de uthtages låta dem tillbörligen wärdera, och icke så egenwilligt tillbinda betahlning sedan Allmogen släpt sitt uthur händerna."

2
Kartor / Storskiftesprotokoll tolkning
« skrivet: 2023-11-21, 13:22 »
Jag har en fråga om en storskifteskarta, som tyvärr är så nött att detaljerna oftast inte kan läsas. Den är indelad i tre nivåer. Den mest övergripande nivån är större områden markerade med versaler. Under de områdena finns en nummerindelning, som i stort sett följer versalindelningen, men inte fullständigt. Slutligen finns den mest detaljerade indelningen markerad med små bokstäver. Det är den nivå som lantmätaren har mätt upp och beräknat bördighet för.
I protokollet kopplas ägaren till områden med versalbeteckning. Under versalbeteckningen följer en uppräkning av en rad jordlotter betecknade med siffra och liten bokstav.
Jag har hittills läst uppräkningen av de enskilda jordlotterna som en förteckning över de områden som ägaren blir tilldelad vid storskiftet, trots att dessa lotter i stor utsträckning ligger utanför det område som markeras med versal och som i protokollet knyts till en ägare. Jag börja undra ifall förteckningen över de små jordlotterna i stället syftar till att redovisa markinnehavet före storskiftet, som grund för en ny avgränsning av jordinnehavet innanför gränsen för områden markerade med versal?
Så som förteckningen är formulerad uppfattar jag språkligt sett att listan över jordlotter utgör den nya fördelningen efter skiftet. Men formuleringarna är inte så kristallklara att det inte finns utrymme för en annan tolkning. Den andra varianten, att ett spritt ägande överförs till sammanhållna områden är ju i linje med storskiftets syfte. Inget av alternativen gör att mina pusselbitar faller helt på plats. Men det är ju nästa steg.
Vet någon hur man ska uppfatta uppräkningen av jordlotter? Handlar det om ägandet före eller efter storskiftet, och kan man utgå ifrån att tillvägagångssättet alltid var detsamma?
Den karta jag undrar över är Historiska Kartor och Akter - Storskifte - 21-jär-126 (lantmateriet.se). Protokollen över fördelningen börjar på s. 20. Det område jag specifikt funderar över är område Hh på s. 27, men det sistnämnda är inte viktigt för principfrågan.

3
Järvsö / Latinsk fras i hfl
« skrivet: 2023-10-02, 21:08 »
I husförhörslängd Järvsö socken AI:12a sid 182 finns ett uttryck på latin som jag undrar över. Det finns på första raden i kolumnen "omständighet". Jag har testat googleöversättningar av olika tolkningar, men får inte någon klar bild av betydelsen. Det står även ett latinskt ord i kolumnen "seder". Det tolkar jag som att personen i fråga dricker för mycket. Jag gissar att  den första frasen har något med detta att göra. ArkivDigital: Järvsö (X) AI:12a 1824-1830 Bild 188 / Sida 182

4
Ekshärad / Hfl AI:9, 1800-1809
« skrivet: 2020-07-18, 18:55 »
Den rubricerade husförhörslängden ser ut att omfatta endast åren 1800-1805 i stället för fram till 1809 när man läser i årtalskolumnerna. Men när man kollar noggrannare verkar det som om prästen har lagt till resterande år (eller vartannat av de resterande åren) i kolumnerna för de föregående åren. Det ser ut som att han har noterat husförhörstillfällena endast för husfadern och då för både den första serien av år och, under detta, för de senare åren. Det skulle i så fall betyda att åren 1806-1809 inte saknas. Kan någon som är hemmastadd i dessa kyrkböcker bekräfta att detta stämmer?

5
Ekshärad / Anna Larsdotter i S. Öjenäs
« skrivet: 2019-12-25, 16:31 »
Hej
Jag lyckas inte spika härkomsten för mamman till Ingeborg Halvardsdotter, född 1812-03-21 i Ekshärad, Yggenäs, födelsebok C4, sid 75. Föräldrar är Halvard Halvardsson och Anna Larsdotter. Familjen finns i Hfl A1/10, sid 277 i Yggenäs. Anna anges där vara född 1788. De flyttar sedan till S. Öjenäs, sid 282 samma bok. Giftermålet var, såvitt jag kan förstå, 1810-12-26, vigselbok E1/1, sid 51. MEN då har Anna fått namnet Karin i stället. Hon anges komma från S. Öjenäs. Jag hittar dock varken någon Anna eller Karin Larsdotter i S. Öjenäs, född 1788. Det finns en Karin Larsdotter född 1788 i födelseboken, men hon kommer från Hamra och gifter sig med en annan man. Det finns inte någon Anna Larsdotter född 1788. Anna måste ju inte ha varit född i S. Öjenäs, men om hon var det funderar jag på om hon i så fall är dotter till Lars Larsson och Brita Jonsdotter i S. Öjenäs. I Hfl A1/9, s. 156 finns den familjen. Anna anges då vara född 1782. Det stämmer inte heller. Denna Anna föddes 1783-01-10 (födelsebok C2, sid 339). Dödboken ger inte heller några nya uppslag. Hon dör 1854-12-03, 66 år gammal (dvs. född 1888). Dödbok F4, bild 58 hos Riksarkivet. Men åldern kan ju vara beräknad från fel födelseår. Är det någon som har stött på Anna tidigare eller kan ge några tips hur man kan komma vidare?

6
Någon som letar en Filip Sjöström f. 14 jan 1880, kanske i Göteborg? Han gifter sig i Tyskland i orten Forst in der Lausitz den 27 dec 1910. Bruden är Martha Spahn, född 16 mars 1888. Hennes far är Friedrich Spahn, bagarmästare i Forst. Filips far är Er(e)hard Sjöström och anges bo i Göteborg, Sverige. Både far och son är Tuchmacher, ”tygmakare”. Vet inte vad titeln skulle vara på svenska, men Forst var vid den här tiden ett tyg-Mecka. Den som behärskade alla momenten i tygtillverkningen titulerades Tuchmacher. Forst ligger i sydöstra Tyskland vid gränsfloden Neisse.
Källan framgår av bilden.

7
Skogsfinnesläkter A-Ö / Makkoinen
« skrivet: 2014-01-15, 23:28 »
Jag undrar om det har dykt upp någon ny information sedan 2003 om hur det hänger ihop med härkomsten för Sigfrid Persson (ev. 1694-1751) och Anna Matsdotter (ev 1690-1775) i Ovanåker, Skräddarbo? Här är ett av flera äldre inlägg som speglar oklarheten vad gäller den finska härkomsten:  
 
Det är oklart om Anna Matsdotter är dotter till Mats Göransson Makkoinen (165(8)-172(9)) o.h.h. Helga Göransdotter (1673-1754), Kvarnberg Orsa, eller om hon är en Kirjalainen från Norra Los. Tyvärr är ju inte heller hennes dödsnotis överensstämmande med några av dessa tidigare föreslagna föräldrar: Ovanåker F:1 (1772-1803) Bild 29 / sid 49. Det står att hon är dotter till Mats Matsson i Qvarnberg och hans hustru Anna? Matsdotter och att hon är född 1690. Dessa namn finns inte vid den tiden i Kvarnberg. Frågan är kanske vad som mest sannolikt stämmer i dödsnotisen. Jag gissar att Mats stämmer, eftersom Anna har patronymikon Matsdotter. Förmodligen stämmer även Kvarnberg. I alla fall verkar det osannolikt att man skrev Kvarnberg om hon i själva verket skulle ha kommit från Los. Eftersom det enligt husförhörslängderna bara fanns en Mats i Kvarnberg vid den tiden så borde detta avse Mats Göransson (Makkoinen) och att det är namnen på föräldrarna som har blivit fel i dödboken. Jag förmodar därför att Anna snarare är av släkten Makkoinen än Kirjalainen?  Födelseåret måste väl i och för sig inte stämma, men eftersom Mats dotter Anna i Kvarnberg är född 1690 och Anna i Los var född 1682 enligt en ännu äldre uppgift från anbytarforum, så talar väl även detta för att det handlar om Anna från Kvarnberg.  
 
Ytterligare en faktor som kan tala för Kvarnberg är att det i Ovanåkers släktbok tydligen står att Sigfrid gifte om sig 1720 med Anna Matsdotter. Det står i hennes dödsnotis att hon var 30 år gammal när hon gifte sig, alltså 1720 om hon var född 1690.  
 
En annan fråga är i vilka källor man kan hitta Anna Matsdotter från Los?
 
Även för maken finns motvarande frågetecken, men jag får återkomma om det vid tillfälle.

8
Skogsfinnesläkter A-Ö / Kasakka
« skrivet: 2014-08-04, 22:31 »
Hej
Tar upp tråden Kasakka igen, eller i alla fall soldat Sigfrid Persson i Skräddarbo, ev. = soldat Sigfrid Persson Westgren. I sonen Per Sigfridssons dödsnotis (Ljusdal F:2, sid 61) anges föräldrarna soldat Sigfrid Persson och hustru Anna Matsdotter. I Anna Matsdotters dödsnotis (Ovanåker F:1, sid 49) anges som make Sigfrid Persson i Skräddarbo. Om det är denna Sigfrid Persson som blir soldat Westgren, så återfinns han i generalmönsterrullorna från Järvsö kompani. Han tillträder år 1716, 23 år gammal, soldat nr. 149 (Generalmönsterrullor - Hälsinge regemente 672 (1715-1717) Bild 1350). Han blir inte så långvarig i tjänst, för han deltar i kriget i Norge 1718 och kommer hem med förfrusna fötter som jag tolkar texten: Generalmönsterrullor - Hälsinge regemente 674 (1719-1719) Bild 2270. Han ersätts av en annan året därpå: Generalmönsterrullor - Hälsinge regemente 675 (1720-1720) Bild 1930.  
Det står dessvärre inte särskilt noga angivet var han är född, bara Hälsingland. Eftersom sockentillhörigheten för vissa av de intressanta byarna har skiftat så är jag inte säker på om man kan dra några slutsatser av det. Dvs skulle man kunna utesluta Björkberg i Orsa? Uppgiften om att han skulle vara född i norra Los 1682 (enligt inlägg 18 september 1999) borde man ändå kunna utesluta, för han är född omkring 1693-1694 att döma av gmr.  
Jag är inte tillräckligt bevandrad för att veta om man kan hitta ytterligare uppgifter för att länka ihop uppgiften i generalmönsterrullorna med kyrkbokens Sigfrid Persson i Skräddarbo (eller någon namne för den delen) och vidare till rätt finskt släktnamn . Ovanåkers kyrkoböcker saknas ju. Någon som vet? Jag kan tillägga att jag även letat efter Sigfrid i gmr från Orsa och Alfta, men utan resultat (kan också bero på mig), för det kan ju finnas mer än en... Har också försökt leta efter gratialister för att ringa in ev. dödsår, men han finns inte i de få listor som finns tillgängliga digitalt.  
Angående en annan uppgift från 18 september 1999 från Ovanåkers släktregister skulle Sigfrid ha varit gift i första giftet med en Ella Olofsdotter. Jag undrar om det stämmer. Det verkar ju mest troligt att de skulle ha gift sig i Färila i och med att hon skulle komma därifrån, men jag hittar ingen sådan uppgift. Jag hittar henne inte heller i dödboken. Om hon gifte sig och dog i Ovanåker undrar jag hur författaren till släktregistret kan ha fått tag i de uppgifterna? Ev sammanblandning med sonen Pers hustru?

9
Gölin / Gölin
« skrivet: 2003-12-03, 17:54 »
Hej
Vare mig fjärran att lägga mej i diskussionen om fornti?n. Har palaver varje dag med mej själv  törs jag äta den goda maten som jag ser. Mitt förnuft säger NEJ, men snålvattnet vinner 99 av 100 gånger. Så jag är alldeles för van att förlora för att våga ge mej in på den här om Gölin.
 
På vetenskapens nuvarande nivå verkar ju ingen vara så övertyga Magdalena om nåt annat än det hon tror.
 
Får jag göra en jämförelse. Visserligen handlar det om verkligheten, men ändå. Vetenskapen på nuvarande nivå inom mitt specialområde har inga bra svar på mina frågor. Lägsta nivå vet väldans lite vad det handlar om, eller rättare sagt,  dom har aldrig hört talas om det. En nivå högre hänvisar till att det inte finns vetenskap och beprövad erfarenhet, som vet nåt.
Inte ens den mest initierade och erfarne forskaren i Sverige har svar på mina frågor.
 
Så jag har sopat iväg den s k expertisen och  försöker själv hitta svaren på dom frågor jag ställer. Ibland lyckas jag få svar.
 
Så tror att du Magdalena får göra likadant, för nuvarande nivå på vetenskapen, är ju redogjort för.
Och den hade ju inga svar som var tillfyllest.
 
Lycka till med forskandet.
mvh
rune

10
Hälsinge regemente / Mårtensson, Jonas
« skrivet: 2011-11-21, 18:35 »
Jag har inte tillgång till SVAR själv, men jag har som hastigast letat efter en Jonas Mårtensson, f. 1849-08-26, som troligen mönstrade 1870. I den vevan flyttade han från Ovanåker, Knåda till Järvsö församling, men troligen mönstrade han som boende i Ovanåker. Jag hittar honom inte i generalmönstringsrullorna för Helsinge regemente från 1870 eller 1874 när jag letade på Alfta och Järvsö kompanier. Jag försökte leta efter ett beväringsnamn som enligt hfl börjar på G och ser ut att sluta på k, troligen 4 eller 5 bokstäver. Kan han finnas där ändå och hur letar jag i så fall vidare?

11
22) Tyska / Tyskt ord 1880-tal
« skrivet: 2012-01-03, 22:36 »
Jag undrar om det finns någon som kan tyda detta ord från ett tyskt dokument som är någon form av överlåtelsehandling/-avtal eller liknande från 1860-talet. Jag får inte ihop det till något riktigt ord. Det verkar sluta med ...parenten, men vad är i så fall början? Det är möjligt att det har en innebörd som anger någon form av relation, men det verkar i så fall vara ett okänt ord för mig. Om jag har tolkat sammanhanget rätt så lyder meningen: Dieses vorausgeschickt schliessen xxxx nachstehenden Überlassungsvertrag.

12
Ekshärad / Ekshärad F:1( 1688-1829) sid 45
« skrivet: 2012-04-02, 18:05 »
Nu behöver jag litet läshjälp igen. Per Jonsson verkar drukna den 5/9 1752 men återfinns inte förrän den 1/10 och begravs den 5/10. Jag vet ej var drunkningsolyckan sker men tycker mig tolka att det är i en sjö.
Det verkar också som han har varit gift två gånger.
Tacksam om någon kan tolka vad prästen skrivit om honom i dödsboken.

13
Ekshärad / Ekshärad AI:2 (1750-1756) sid 90
« skrivet: 2012-01-31, 16:22 »
Kan någon tyda vad som står tvärs över hela sidan på raden vid nr. 4 Per Jonsson f. 1686? Kan han vara struken som död? Finns en antydan till överstrykning över en del av namnet och möjligen ett litet kors efter hans födelseår.

14
Vänge / Vänge AI:2 (1773-1779) sid 68
« skrivet: 2012-07-30, 20:07 »
Hej
Jag har flera undringar som gäller uppgifter på den rubricerade sidan Vänge AI:2 (1773-1779) sid 68. Det gäller strax under mitten där Anders Jansson och Anna Larsdotter står sammankopplade med en klammer till höger om namnen. Jag undrar om någon kan läsa:
- orten som Anders kommer ifrån (Jag har kollat igenom alla födda på 1750-talet i Nysätra socken som var min förstahandsgissning, men utan passande resultat),
- årtalet som han föddes, dvs vad står efter 5:an,
- vad som står i födelsekolumnen för Anna (ser ut som Barnf.) och vad som kan avses med årtalet 1748 i kolumnen för utflyttning. Det kan ju inte avse en utflyttning 1748 i hfl från 1773-1779. Kan det vara födelseår, och ska man koppla ihop det med Barnf. eller vad det nu står?

15
Ovanåker / Ovanåker F:2 död 1840, nr 3
« skrivet: 2011-11-04, 14:44 »
Kan någon läsa vad som står under de båda raderna för Marta Johansdotter, död 21 januari 1840? Det sista ordet ser ut att vara förteckning

16
Ovanåker / Ovanåker F:1 s. 14 död 1773
« skrivet: 2010-06-14, 11:37 »

Hej !!
 
Finns det någon som kan tyda ???
Ovanåker dödnotis F:1 s. 14 1669.11.103700  
Bonden
Olof Olofsson född 1709 död 1773 Edsbyn
Vad Står det Allti notisen ???
 
MVH
Ulla

17
Ovanåker / Ovanåker F:1 sid 52
« skrivet: 2012-06-02, 21:53 »
Hej
Kan någon hjälpa till med tydningen av uppgifterna om Elias Persson f. 1719 längst upp på vänstra sidan? Jag kan förstå hjälpligt till efter uppräkningen av barnen, men sedan blir det svårt.

18
Ovanåker / Ovanåker AI:1 (1767-1777) sid 114
« skrivet: 2012-08-07, 10:34 »
Hej
Kan någon bistå med tolkning av det överstrukna namnet strax ovanför mitten på rubricerad sida? Det står födelseår 1703 och död 1771. Dessutom vad som står före namnet på nästa person Kerstin Olsdotter. Det jag egentligen undrar över är om den som dog 1771 var hennes make. I så fall borde han vara (fd) soldat och heta Jonas Frisk, eller kanske han har återgått till ett patronymikon i efternamn. Anledningen till att jag tror det är att i nästa hfl (Ovanåker AI:2 (1778-1792) sid 109)står hon som Frisk änka. Jag kan å andra sidan inte tolka ordet före hennes namn i AI som änka, vilket borde betyda att maken levde när boken påbörjades. Det borde ju också var så i och med att yngsta barnet föddes 1769 eller 1770, dvs under perioden för hfl AI. I hennes dödsnotering i Ovanåker F:2 1807, nr 4 står hon som soldatänka i Knåda. Att maken hette Jonas i förnamn förutsätter jag pga barnens efternamn.

19
Los / Orsa FI:4 (1806-1816) Bild 121 / sid 234
« skrivet: 2015-01-28, 19:59 »
Någon som vill hjälpa mig med dödsorsak.
Jag tycker det ser ut som det står coligve 1/2 dygn.
Hittar ingen sjukdom som heter det.
 
Anna-Lena

20
Ljusdal / Ljusdal F:1 1739-1791 sid 34 AD
« skrivet: 2014-03-27, 19:00 »
Jag har försökt att tolka Jonas Skogbergs dödsnotis, skulle behöva hjälp att fylla i luckorna.
 Min tolkning är
 Soldaten af ? regementet och Delsbo companie
 Jonas Skogberg, 45 år gl. fadren warit Anders Mattson
 ifrån Ede, modren hustru Gertrud Jonsdotter. Warit  
 gift med hustru Sigrid Olsdotter, 16 år og fått med
 henne 1 son og 4 döttrar. På hemresa ifrån
 Finland död i Stockholm om hösten 1742. ?
 ?  ?  ?  honom och hans dotter Brita
 10 1/2 år gl som dödt i Blodsoten, og ?  ?  ?
 bägge till ?  ? 5 ? fatt 1 ? ?
 
 Har även en fråga om soldaten Per Persson Staf Järvsö komp, har hittat en hänvisning:
 Vl:17,fm ff ff I GRM 1787, Var hittar jag det?
 
 Anna-Lena

21
Ljusdal / Ljusdal C:2 1732-1810 bild 109 nr 24
« skrivet: 2014-03-23, 17:01 »
Skulle någon kunna hjälpa mig med tydningen i födelseboken Ljusdal c:2 1732-1810 bild 109 nr 24.
Britas mor hette Gertrud Jonsdotter men jag hittar ingen far?
 
Anna-Lena

22
Hassela / Hassela AI:1 (1779-1797)
« skrivet: 2014-05-13, 19:59 »
Behöver lite hjälp med skrivstilen.  
 
Har fastnat på sida sid 75, Bild 44.  
 
Under sonen Nils Nilsson, står något nytt framför nästa namn? Är det ett barnbarn eller något sådant? Andra namnet under Nils Nilsson tror jag kan utgöra till den övres hustru?  
 
Har oxå svårt att hänga med i familjens släktskap, någon som kan förklara det för mig?

23
Färila / Färila F:1 (1752-1806) Bild 8
« skrivet: 2012-01-15, 21:40 »
Kan någon hjälpa mig tyda vad som står mellan döttrar och ålder? Förmodar att det är dödsorsak, men får inte ihop det. Kan ju också fråga om jag läser föräldrarnas namn rätt: Per Jonsson och Kerstin Andersdotter?

24
Färila / Färila, dödbok E:1 1711-1752 s. 51
« skrivet: 2011-11-05, 20:57 »
Kan någon läsa texten för den som dog 4 maj 1729 i Lillbyn? Jag tror att det ska vara Karin Nilsdotter. Hon blev tydligen 77 år gammal. Men i övrigt har jag svårt att se vad det står.

25
Färila / Färila B:1 (1759-1860) sid 51
« skrivet: 2012-04-08, 11:34 »
Hej
Jag intresserar mig för Kerstin Olsdotter född 3 sep 1750 som flyttar till Kårböle 1774/1775. Jag tror mig kunna läsa så gott som allt i själva huvudnotisen. Men sedan står det något strax nedan till höger som jag inte helt kan tyda. Hon flyttar till Nils Andersson, men gör hon det som piga eller sonhustru? Det står något om hustru på sista raden. Handlar det om Nils Anderssons hustru, eller är det Kerstin som ska bli sonhustru?
Undrar Anna

26
Bollnäs / Bollnäs Husförhör 1760 - 1775 AI:2A sid 4
« skrivet: 2013-12-25, 19:05 »
Hej!
 
Unge Lars i den här gården (Voxsäter 4) är en av mina förfäder. Det verkar som om familjen flyttade rätt snart efter att modern dog, men var kom fadern ifrån och vart någonstans flyttade Lars?
 

27
Alfta / Alfta CI:4 (1750-1806) sid 616
« skrivet: 2012-04-28, 19:23 »
Jag undrar vad som står framför namnet Anders Mårtensson. Mycket möjligt att det har någon militär innebörd.

28
Alfta / Alfta, AI.4B, Husförhör, 1762-1786 sid 940
« skrivet: 2011-04-02, 22:33 »
Jag undrar vart Jan Andersson född 1753 tog vägen. Jag kan inte läsa ortnamnet. Med anledning av senare historia förmodar jag att det avser någon ort i Alfta, Woxna eller Ore i Rättvik. Jag har försökt kolla på Näsbyn, men hittar honom inte där. Egentligen är jag ute efter att spåra hans föräldrar, som jag tror är Anders Mårtensson,f. 1725 och Anna? Johansdotter, f. 1725 från Alfta.  
 

29
Alfta / Alfta AI:1 (1678-1716) sid 193
« skrivet: 2012-04-29, 12:46 »
Hej
Jag undrar över några ord på angiven sida. Det gäller den andra gruppen som börjar med H Brita.
1. Vad står det i kolumnen längst till höger för dottern Kerstin 20 år?
2. Kan man tolka det som mannens syster Brita för henne som anges vara 56 år?
3. För systern Kerstin verkar det stå blind född till kropp och sinne. Är det rätt? Vad kan man i så fall mena med det?
Hälsningar Anna

30
Ore / Ore, FII:2 död 1771-1786, nr 10 1778
« skrivet: 2011-07-07, 23:09 »
Hej  
Jan undrar om någon kan översätta texten i dödsrunan för Margeta Jönsdotter, Sunnanhed? GID 159.35.99300.

31
Norrbärke / Norrbärke C:2 (1688-1704) sid 137
« skrivet: 2012-04-10, 20:40 »
Hej
Det tycks stå Erik Erssons snickares son vid Fahlun/Fahlån, eller ser jag fel? Det borde väl stå någon by i Norrbärke, men vilken i så fall? Hittar ingen bra matchning i hfl registret. Har någon ett bra tips?

32
Norrbärke / Norrbärke AI:1 (1671-1693) sid 15
« skrivet: 2012-04-14, 15:47 »
På högra sidan efter Erik Ersson och Margreta Ersdotter i Väderbacken står ett par rader som jag delvis inte får ihop. Först står något före drengen(?) Häst? Och på raden under står något som möjligen skulle kunna vara Modern Eriksdotter från ?? Är det i så fall Eriks moder? Kan dotter vara överstruket för att det bara ska stå Eriks moder? Eller står något helt annat? Och så kan jag inte heller läsa orten i fråga.
Kan ju också passa på att fråga ang. angiven ålder mm. I den här hfl står ålder 40 på både Erik och Margreta. Om man utgår ifrån att noteringen är gjord 1674 (vänsterkolumnen) skulle de vara födda omkring 1634. Men om man går till sid 166 i samma bok, där noteringarna verkar vara gjorda 1692/1693 (om man jämför med när barnen är födda) så står deras ålder som 67 respektive 70 år vid det tillfället. De skulle då vara födda ungefär 1623 och 1626. Kan man anta att de senare uppgifterna är mera korrekta, eftersom deras ålder verkar vara mera preciserad än på sid 15?
Hälsningar Anna

33
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Soldat - ungefär årtal
« skrivet: 2011-08-11, 22:13 »
Det vore kul om någon kan säga ungefär när detta kort kan vara taget, och om det utifrån uniformen går att säga något annat av intresse. Tidpunkten skulle kunna bidra till att identifiera en förmodad person, sannolikt hemmahörande i Järvsö.  

34
Människor / Ung årtal och gärna info om personerna
« skrivet: 2011-12-04, 15:02 »
Fotot lär ska vara på personer från Alfta, Flytjärnsbäcken. Men kan någon säga när fotot kan vara taget? Det finns ingen information om fotograf eller så.

35
Hej
Är det någon som känner igen någon person på fotot? Det är taget av John Schön - oklart om det är den äldre eller den yngre. Inte daterat, men troligen i början av 1900-talet. Negativet är glasplåt. Det är ju inte säkert att det är i Järvsö heller, men de flesta av hans foton är nog från Järvsö, eftersom han bodde där. Fotot finns i högre upplösning vid intresse.

36
Skattelängder / Nedsättningsbrev
« skrivet: 2014-07-25, 19:24 »
Jag har inte lyckats hitta något inlägg om var man eventuellt skulle kunna hitta nedsättningsbrev i allmänhet. I synnerhet är jag intresserad av ett specifikt sådant (om det nu kallas nedsättningsbrev?) som nämns i protokollet till denna skattläggningskarta: http://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/show.html?showmap=true&mapTypeSe lected=false&mapType=&archive=LMS&nbOfImages=8&sd_base=lms2&sd_ktun=4c4d535f5632 392d33303a31. Här hänvisas till En Kongl: Majts. Respective Befattningshafvandens Resolution under den 7 augusti 1772. Skattläggningen görs 1812 efter 30 frihetsår, vilket väl egentligen borde utgå ifrån år 1782...
Alltså - var skulle man kunna hitta denna resolution?

37
Vad ska man tro om var en familj faktiskt var bosatt om det skiljer sig mellan uppgifter i mantalslängden och i husförhörslängden? I husförhörslängden anges mannen i fråga som nybyggare, men det var han inte på den plats som avses i denna längd, utan på den plats som avses i mantalslängden. Familjen det gäller finns på sidan Järvsö AI:7 (1793-1799) Bild 46 / sid 39, http://www.arkivdigital.se/aid/show/v135793.b46.s39. Gudmund Olsson och Sigrid Olsdotter med två döttrar. I mantalslängden för 1794 (och framåt), Gävleborgs läns landskontor EIb:250 (1794-1794) Bild 2040 / sid 397, http://www.arkivdigital.se/aid/show/v401505.b2040.s397 återfinns han efter ca 2/3 av namnförteckningen vid Långslått.  
Jag föreställer mig att man behöver jobba ihop till skatten på det ställe där man faktiskt bor och att det skulle tala för att det är mantalslängden som är mera rätt vad gäller bostadsort? I detta fall är det ca 2 mil mellan ställena, så det var inte två boställen man kunde sköta dagligdags oberoende av var man bodde.

38
Allmänt / Sockentorp - reglering av arrenden?
« skrivet: 2014-12-28, 18:54 »
Är det någon som känner till något om var och hur det reglerades vilket arrende som skulle betalas för torp på socknens mark? Eftersom det sockentorp jag just nu intresserar mig för existerade före kommunernas tillblivelse så förmodar jag att det borde finnas uppgifter av detta slag i några av kyrkohandlingarna. Indirekt har jag förstått från sockenstämmoprotokoll att det skulle betalas en avgift/skatt. Det framgår av ett protokoll där en tvist mellan socknen och staten om vem marken tillhörde slutade med att socknen vann. Då gavs i uppdrag åt en person att ansöka om att socknen skulle få tillbaka den skatt som under okänd tid hade betalats till Kungl. Majt. Om det gällde samma belopp i båda fallen vet jag inte.  
Undrar också om sockentorp var något som förekom i hela landet, eller om det var en relativt regional företeelse? Det verkar vara lite magert med information om ämnet överlag.

39
I Ovanåkers husförhörslängd AI:16 (1847-1860) sid 328a finns en lös lapp som verkar lite ovanlig.  
Det är ett löfte från en hustru till sin man att hon ska följa efter honom till Amerika.  
Löftet skrevs antagligen i samband med att maken reste iväg, eller åtminstone samma år som det hände.  
Jag har inte stött på något sådant innan. Är det någon annan som har gjort det och som vet hur man i så fall ska tolka en sådan lapp?  
Vad kan det ha funnits för skäl att fästa ett sådant löfte på pränt och dessutom lämna det i kyrkans förvar?  
 
Jag kan ju tillägga att hustrun aldrig reste till Amerika och att maken aldrig kom tillbaka igen.

40
Hej
Vid något tillfälle hittade jag i Emibas, emigrationsakt Ovanåker X1903 002, att Karl Johan Persson, ogift man från Ovanåker utvandrade den 24 januari 1903 från Bursjömyra i Ovanåker till Dundee i Minnesota.
I databasen EmiHamn Källkod 72:109:2465 står att han åkte från Göteborg den 6 februari 1903 till Hull i England med fartyget Ariosto. Han skulle åka till vännen Anders Pettersson (och ev. hans far) i Dundee, Minnesota.
Jag har försökt leta i folkräkningar utan att hitta honom. Men det kan ju bero på att jag inte letar på rätt sätt. Är det någon som lyckas bättre än jag?
Hälsningar Anna

41
07 Övrigt / Registrering av svenska barn i Berlin 1890-tal?
« skrivet: 2012-03-03, 13:14 »
Hej
Jag undrar å en tysk släktforskares vägnar följande. Han söker registreringen av några barn som föddes mellan 1883 och 1893 i Berlin, där pappan var svensk och mamman polska. Han vet födelsedatumen, men hittar ingen registrering i de tyska registren där de normalt borde finnas. Pappan var född 1830 i Stockholm (har inte frågat om församling). Gifte sig andra gången 1869 i Polen, bodde i Paris i mitten av 1870-talet och flyttade sedan till Berlin. Vet någon om barnen kan finnas registrerade någonstans i Sverige och i så fall var? Kan t.ex. svenska ambassaden ha varit delaktiga i någon form av registrering? Jag har faderns namn och yrke om det skulle hjälpa, men som sagt inte födelseförsamling (vid behov kan jag fråga om den är känd).

42
06 Var ligger platsen? / Hochstadt
« skrivet: 2012-09-28, 10:59 »
Är det totalt omöjligt att finna en Louise eller Louisa M?ller född i Tyskland 1884-03-03? Död i Borås 1923-11-26.
 
(Meddelandet ändrat av Cissis matte 2012-09-28 11:00)

43
04 Källor och arkiv / Register nyfödda Holstein
« skrivet: 2012-12-31, 09:25 »
Finns det register i Tyskland för nyfödda? Det gäller året 1894 Holstein Kiel och en svenska kvinna som födder en flicka.
Med vänliga hälsningar
Ingvar Pettersson

44
03 Släktnamn / Hildebrandt
« skrivet: 2014-01-08, 17:11 »
Jag söker pappan till Per Fredrik Wilhelm Hildebrandt f.28/4-1856 i Lybeck, mamma till Per Fredrik Wilhelm var svenska och hette Greta Stina Persdotter (som ogift) Hildebrandt (när hon gifte sig i Tyskland)f.8/11-1828 från Gräsö,Uppsala. Enl. uppgift ska Greta Stina flyttat tillbaka till Gräsö med sonen år 1858. Skulle bli tokigtglad om någon kunde hjälpa mig!
 
Med vänlig hälsning
//Karolina

45
03 Släktnamn / Ahnen, von
« skrivet: 2000-06-20, 00:25 »
Känner någon till släkten von Ahnen eller von Ahn? Det finns en Hans Anders von Ahnen i Östergötland omkring år 1700. Jag söker samband med denna svenska gren von Ahnen/Ahn och ett eventuellt tyskt ursprung.

46
02 Efterlysningar / Utech
« skrivet: 2013-10-10, 16:17 »
Hej hjälper en vän o har aldrig forskat i Tyskland. Söker allt vad jag kan hitta om Ingrid Helene Louise M Utech gift Österberg
Född 1930-04-06 i Tyskland. Död 1981 resten om hennes död vet jag.
Hur gör jag?

47
02 Efterlysningar / Schmidt från Bamberg, Bayern.
« skrivet: 2014-03-17, 23:54 »
Jag har en ana Johan Georg Schmidt som när han värvades t Kronprinsens regemente i Malmö i januari 1767 angavs i rullan vara 28 år, dvs f ca 1738-39, från Bamberg. Han noteras som skräddare.  
Hans första son får namnet Andreas, men denne dör, liksom hustrun, varpå första sonen i nästa äktenskap får namnet Andreas.  
Jag antar att det därför trol är farfaderns namn. Var det en namnregel som tyskar följde?  
 
Jag vet inte hur man forskar i Bamberg, men i Family search hittar jag faktiskt en enda Johan Georg född 1738, i Ziegelerden, Oberfranken, Bayern. Detta tycks vara en mycket liten ort alldelens nära staden Bamberg. Fadern hette Andreas... så det stämmer ju väldigt väl.  
Kan det vara så att han i rullan uppgett inte födelseförsamling utan närmsta stad?  
Hur jag går vidare vet jag inte.  
Finns det några register i Bayern eller kan man våga gissa hur han tog sig till Sverige och varför?  
Tacksam för all hjälp från er som är bevandrade i TysklandZiegelerden, Oberfranken, Bayern

48
02 Efterlysningar / Rehfuss
« skrivet: 2014-05-12, 21:42 »
Hej Jag har hittat ett gift par i Norrköping.
Baltahsar Rehfuss född 2/6 1866 Freylingen W?rtenberg och hans hustru Anna Emilia Bayer född 9/8 1868 F?rth Bayern.
kan någon hjälpa mig med parets föräldrar eller hjälp på vägen att hitta dom.
MVH Curth

49
Sachsen-Anhalt / Halberstadt
« skrivet: 2013-11-10, 16:54 »
Hej alla!
Vilka arkiv finns tillgängliga för Halberstadt? Jag söker uppgifter om en Johan Frierich Wieseman som skall var född i Halberstad omkring 1773. Han var Chirurgie Candidat och dog i Klara fs Stockholm 1816-10-02 43 år gammal.
Tacksam för alla tips.

50
Allmänt / Söker konfirmationskort 1931 Järvsö
« skrivet: 2013-09-22, 08:42 »
Hej
Finns det någon därute som har foton från 1931 års konfirmation i Järvsö? Åtminstone tror jag att jag söker det året, eftersom jag förmodar att konfirmanderna i huvudsak var födda år 1917. Man kan kanske förmoda att det var uppdelat på pojkar och flickor. I så fall är jag intresserad av flickorna, men pojkarna kan också vara av allmänt intresse.

51
Färila / Äldre inlägg (arkiv) till 06 november, 2011
« skrivet: 2011-03-02, 16:21 »
Hej
Hfl Järlåsa 1841-45 står hon som född i Lima 1823-02-10
I E:I vigsel, GID 2245.34.39200: 1842-12-27
Torparen Lowisian Lundström i Smedstorp, pigan Beata Cath. And.dr i Björnebo.
Beatas giftoman modern Brita Lena Andersdr vid Kyrkby
Hon återfinns i Hfl Järås 1841-45 på s. 130
Änkan Brita Lena Andersdotter 1800-02-15 i Lima
son Nils Thobias 1825
Anna Christina 1827 *
Johan Petter 1831
 
* Bingo!

Sidor: [1]