ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Anders Berg

Sidor: [1] 2 3 ... 16
1
Hej Mattias, det har aldrig funnits något uppgradering från förhandsversionen, utan den uppgradering du hittar på Rötter gäller den slutliga versionen 1860-2017.

Mvh Anders Berg
projektledare Namn åt de döda

2
Före 2016 gäller rimligen församling som tidigare.

3

Folkbokföringen införde 2016 distrikt
https://www.scb.se/hitta-statistik/regional-statistik-och-kartor/regionala-indelningar/distrikt/

Kommer dödskivan att innehålla det också?
Ambitionen är att distrikt kommer att vara med i SDB8.

4
Jo, det är ett beklagligt fel som uppstod sent vid själva produktionen av SDB7, att dubbla o blev till enkla o, och upptäcktes för sent för att rättas till. Det kommer dock att vara fixat till nästa utgåva.

5
Hej igen Ben,
Den finns att ladda ned på adress: https://www.rotter.se/dodbok2017. Man får fylla i Namn och e-post och sedan klicka på ”Ta mig till nedladdning” för att ladda ned fil för Windows eller Mac

6
Y-DNA (det raka fädernet) / SV: I1
« skrivet: 2020-02-05, 21:25 »
Hej Tim, jag får kolla upp mina träffar både på BigY och STR. Det var ett tag sedan. Hör gärna av dig via FTDNA. / Anders

8
Ja, ett felaktigt födelsedatum ska rättas med RÄTTA-knappen på Sveriges Dödbok. Använd helst födelsebok som källa.

9
Hej Gunnar,
Ja, det är ett olyckligt fel gällande könet på flertalet kvinnor döda 2017. Det kommer åtgärdas av programutvecklaren med en mindre buggfix (patch) på 2 MB, alltså betydligt mindre än den stora nedladdningen.
Att församlingsnamnet saknas i folkbokföringsorten beror på att den informationen saknas i det underlag som kommit från Försäkringskassan. Jag vet inte om det är en miss att det inte ersatts med distrikt, eller om det helt inte finns hos FK. Vi får titta på det.
Mvh Anders Berg, projektledare Namn åt de döda

Edit: enligt Riksarkivet är distriktet inte validerat men finns i en stor andel av posterna från FK. Något borde kunna göras åt detta (säger jag).

10
Jag har frågat den programansvarige och raderingsmöjligheten i söklistan togs bort eftersom den "ställde till det" med sorterade träfflistor. Att kunna sortera på namn och födelsedatum tycker jag själv är betydligt viktigare, men kanske raderingsmöjligheten kan göra comeback någon gång. Nu finns dock inte tid för det.

Vid rättelser ange källan så nära du kan, det finns ett kommentarsfält där man kan förtydliga om du tycker att bara t ex födelsebok är för oprecist. Det man skriver där kommer med i Sveriges Dödbok.

11
Hej Bengt,

1) Att adressen saknas 2014-16 var en miss i leveransen från FK men kommer att vara åtgärdat i gratisuppdateringen (främst med 2017 års döda men även andra rättelser och fixar) som kommer att kunna laddas hem och installeras senare i år. Mer info om detta kommer på Rötters hemsida.


2) Ja, det finns en del dubbletter och det kommer det finnas till viss del även framöver. Det är inte en högprioriterad sak. Principen är hellre en dubblett än en helt missad person. "Församling med SCB-kod" kommer rättas till i gratisuppdateringen.

Mvh Anders Berg, projektledare Namn åt de döda

https://www.genealogi.se/forbundet/nadd

12

99,99% av uppgifterna är korrekta!

Vart skickar man rättelserna?

Jag vet att man kan skicka rättelser för en enskild person och det gör jag för mina egna släktingar.
Rättelserna skickas in per enskild person, något annat sätt finns inte. Bra att du rättar egna släktingar, men inget hindrar att rätta ett större antal sådana här felslagningar. Korrekturläsning sker i olika steg men visst kunde det förbättras. Men det är också en fråga om resurser och vad värdet är att få bort dessa promillen fel jämfört med tidsåtgången.

Bäst hjälp för dödboken är nog att ställa upp som frivillig att registrera en församling. Det gör man här:https://www.genealogi.se/forbundet/nadd/soek-foersamling


13
Tack Bengt, men det är bekant att det finns ett antal sådana här fel. Jämför detta med hur många korrekta uppgifter som finns i Sveriges Dödbok! Det är ganska meningslöst att lista dessa misstag och ge en oförtjänt negativ bild av dödboken, och av alla som hjälp till med det svåra arbetet att registrera.
Men gör gärna så att du skickar in rättelser på de fel du hittar!

14
Hej Bengt!

Tack för din rapport.

* Åtskilliga "trippel-bokstäver" har åtgärdats, t ex så finns inga Anderssson. Tydligen har några få slunkit igenom, men om man använder listan till höger om inmatningsfältet så ser man även dessa. Välj t ex Emausson så noterar man att det slunkit med 2 Emaussson, och då bockar man förstås för även dessa i sin sökning.

* I övrigt är det mest detaljer, förvisso inte alltid så snygga, men man måste betänka den mänskliga faktorn vid registrering, kontroller och databehandling. Det är helt omöjligt att undvika att en liten promille fel smyger sig in. Självfallet jobbar vi hela tiden på att minimera denna andel.

* Ett råd är att söka på mer än ett sätt. Hittar man inte vad man letar efter vid sökning på t ex namn så välj att söka på något annat t ex datum.

Mvh
Anders Berg
projektledare Namn åt de döda
https://www.genealogi.se/forbundet/nadd
dodbok@genealogi.se

15
Historia / SV: Finjatattare
« skrivet: 2018-09-12, 20:14 »
Hej!
Anders Otterberg dog 14 januari 1839 och Catarina Wagner 27 januari samma år, bägge i  i Färingtofta. Det framgår av dödboken och Landskrona garnisonsförsamlings husförhörslängd.

16
Inte i dagsläget. Vill du lägga in rättelser i SvDb6 så går det alltså bra nu, annars kan du ju vänta och kolla så det inte redan är rättat i SvDb7.

17
Hej alla!

Den här diskussionen är främst avsedd för frågor av teknisk art för handhavandet av Sveriges Dödbok, och därför har jag missat inläggen här.

Rapporter om helt saknade personer, som inte kan rättas med Rättaknappen, skickas helst med epost till dodbok@genealogi.se.

Tack Johan A Olin, du har hittat en lucka i tidigare registrering av Ala på Gotland. Perioden 1947-1949 är ofullständigt registrerad av någon anledning. Jag lägger in ett uppdrag för volontärerna i Namn åt de döda att komplettera detta, men tyvärr kommer dessa döda med först till nästa års slututgåva av Sveriges Dödbok 7.

Ann-Mari, bäst är naturligtvis att utgå ifrån den senaste versionen när man skickar in rättelser. Det går ännu att göra rättelser även från Sveriges Dödbok 6, men sannolikt kommer detta att stängas. Det blir stora problem med hanteringen av rättelser om de kommer in från olika versioner.

18
Namn åt de döda / SV: Namn åt de döda
« skrivet: 2017-08-08, 10:34 »
Hej!

Det är på sin plats att även här på Anbytarforum passa på att tacka för allt intresse som visas Namn åt de döda och Sveriges Dödbok, och de insatser så många gör.

Som ni vet kommer en förhandsversion att ges ut i slutet av detta år, med ungefär 2/3 av totala materialet, och att slutprodukten för hela perioden 1860-2017 kommer ut i slutet av 2018.

Läs om projektet här
https://genealogi.se/namn-at-de-doda

Det behövs fortfarande hjälp för att nå ända fram. Hittills är ca 73% av församlingarna klara men mycket av återstoden är större och svårare församlingar, som i Göteborg och Stockholm.

Vill ni se hur det ligger till exakt och kanske adoptera en församling, gå in på Sök församling på ovanstående länk!

Mvh
Anders Berg
projektledare Namn åt de döda
dodbok@genealogi.se

19
Namn åt de döda / SV: Namn åt de döda
« skrivet: 2017-08-08, 10:28 »
Hej Karl Göran!

Ursäkta sent svar, haft problem med återställning av lösenord.

Du har uppfattat saken helt korrekt. Instruktionerna som gäller är de som du fått höra av Carl Szabad. De två personer du nämner bör definitivt tas med, de är ju extra svåra att finna på vanligt sätt.

Jag kan endast gissa att det blivit ett missförstånd och registrerarna av Sveg och Söderköping hoppat över dessa som tillhörande "annan församling", men eftersom varken Norge eller Danmark ingår i Sveriges Dödbok så kommer de ju inte med alls på detta sättet.

Skicka alla "dödboksuppgifter" du har med källor till dodbok@genealogi.se så ser jag till att de här personerna kommer med.

Mvh
Anders Berg
projektledare Namn åt de döda

20
Namn åt de döda / SV: Rättelser - Namn åt de döda.
« skrivet: 2016-12-30, 13:16 »
Hej Ann-Marie!

Dessa rättelser, inskickade med Rätta-knappen på dödskivan, sparas automatiskt i en databas och kommer att läggas in till nästa utgåva av skivan.

Mvh
Anders Berg
projektledare Namn åt de döda

http://www.genealogi.se/namn-at-de-doda

21
Wetterling / Wetterling
« skrivet: 2014-07-14, 11:58 »
Paul, visst är det möjligt, men har du några mer indikationer på att så är fallet? Efternamnet talar ju starkt emot det. Wetterling är inte samma namn som Westerling. Om denne Lars Wetterling någon gång är belagd som Westerling (var?) så kan det vara ett missförstånd pga hustrun, som ju tillhör släkten Westerling/Wallin.

22
Wetterling / Wetterling
« skrivet: 2014-07-13, 14:36 »
Hej Paul!
 
Lars Wetterling (Wetterlin/Wetterlind) är väl hans namn. Den enda ledtråden till hans ursprung jag känner till är att jungfru Margareta Wetterlin är fadder vid Lars' barndop i Skarhult 1762.

23
Resandesläktnamn A-Ö / Stenruth? Svärdsjö
« skrivet: 2014-05-22, 19:13 »
Detta ärende tas också upp här:
 

24
Wimmerstedt / Wimmerstedt
« skrivet: 2013-08-24, 12:56 »
Jag tror inte följande födelsenotis från Landskrona sfs 1725 tidigare har observerats. Fadern till Anna Regina är soldaten vid överstelöjtnant Livens regemente Isak Elieson Wemmerstedt, och faddrarna är intressanta ur resandesynpunkt. Bär barnet gör skarprättaren Werner Wallins i Helsingborg hustru Juliana Westerling, och som faddrar ser vi soldaten Sven Ulfs (Wulf) hustru Anna Maria, och deras dotter Dorothea, gift med soldaten Widrik Persson Nordberg.  
 
Alla dessa är omnämnda tidigare på flera ställen på Anbytarforum. Rimligen är Isak Eliasson Wimmerstedt en bror till Israel Eliasson Wimmerstedt, och son till tartaren Elias Axelsson (se inlägg ovan av Niclas Rosenbalck). Att Werner Wallins hustru är gudmor innebär rimligen något släktskap dem emellan, troligast på Werners sida.
 
Tack till Martin Brandt som uppmärksammade denna notis.
 

Landskrona stadsförsamling CI:1 (1685-1732) Bild 202 / sid 392 (AID: v108967.b202.s392, NAD: SE/LLA/13241)

25
Under  finns uppgift om en kvinna som omkring 1734 kommit till Sverige med sin man, dragonen Mattias Brandt, som suttit fången i 19 år hos Kalmucherne.
 
Det är väl knappast en tillfällighet att tidpunkten överensstämmer med Johan Gustaf Renats och hans fru Brigitta Scherzenfeldts hemkomst. Kanske de hjälpt till med hans frigivning.

26
Övrigt / Skråväsendets källor
« skrivet: 2013-05-30, 09:29 »
En förteckning på över 270 skånska skråhandlingar och var man kan finna dessa har gjorts av Paul Bergström. Han har låtit publicera denna lista på
 
http://www.scangen.se/skrahandlingar.htm

27
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Foton på gravsten
« skrivet: 2013-05-11, 21:25 »
Jag har sett ett exempel på Katarina kyrkogård i Stockholm.

28
Österman / Österman
« skrivet: 2013-02-13, 00:07 »
Ett tillfällighetsfynd, som jag inte säkert kan placera. Vem är en vandrande änka Catharina Österman från Östergötland, död av moderpassion 1804 4/3, begr 7/3 50 år gammal i Magleby, Kvidinge?
Kvidinge FI:1 (1794-1861) Bild 25 (AID: v100138.b25, NAD: SE/LLA/13221)
 
Kan det möjligen vara Peter Laurins hustru Anna Catharina Antoniusdotter Österman?

29
Lars-Åke, javisst rent tekniskt går det.

30
Ctrl+F söker bara på den aktuella sidan. Marianne ville söka på alla sidor med Äldre inlägg för en viss socken.

31
Marianne, en möjlighet är att gå in på Sök i Anbytarforum och i Googlesökningen komplettera din önskade sökning med socknens namn. Sätt din egen sökning inom citattecken.
 
T ex skriv
elin svensdotter rackeby
 
för att leta upp Elin Svensdotter under socknen Rackeby, även bland äldre inlägg. Dessutom kommer förstås inlägg som ligger på helt andra ställen också med, vilket ju är bra.

32
Olle, Det har i alla fall inte gått ut något mail om ditt inlägg i morse.

33
Jag, som även är moderator på Anbytarforum, kan självfallet hålla med Niclas om sockendiskussionerna. På Arkivguidens Forum är de föredömligt uppdelade i underrubriker för varje socken, medan de är mycket svåröverskådliga på Anbytarforum och äldre inlägg snabbt förpassas i glömska bland äldre inlägg.
 
Problemet är, som Sari antyder, Anbytarforums storlek och aktivitet. För att administrera och hålla den koll som behövs för att rubriker blir relevanta och inlägg placeras rätt skulle det nästan behövas en moderator per socken. Man måste komma ihåg att på Arkivguidens Forum inkommer kanske ett tiotal inlägg per dag som högst och det totalt i hela forumet. Forumet har också en hängiven forumvärd som ser till att alla rubriker rättas och struktureras, och att inlägg flyttas. Var och en kan förstå vilket hästjobb detta skulle vara med en mycket större volym av inlägg.
 
För att göra den ändring som Niclas föreslår måste man nog först lösa problemet med administrationen, och tillsätta en stort antal moderatorer med intresse för sina socknar. Som moderator vet jag dock att intresset att jobba med sådant här är minimalt, och att vi ändå kan hålla så pass många avdelningar med en moderator beror på att några eldsjälar dubblar som moderator i flera ämnen.
 
(Meddelandet ändrat av zzz 2013-01-01 14:56)

34
Kan bara hålla med Olle Elm, och andra som tyckt till, att en logisk och pedagogisk ordningsföljd är bättre än en alfabetisk, som blir helt slumpartad. Med andra ord var det bättre som vi hade det innan ändringen.
 
Köper gärna också Kristina Gunnarsdotters förslag om Släktnamn.
 
Gott Nytt År!
 
(Meddelandet ändrat av zzz 2012-12-31 17:43)

35
Rekord i inlägg / Rekord i inlägg
« skrivet: 2012-11-01, 23:20 »
 Ser att jag halkat ner från förstaplatsen. Numera blir det bara några inlägg i månaden. Har ju ett liv nu, tihi.

36
Anders Borgs kommentar är ändå rätt hoppfull, eftersom han lämnar den efter debattartikeln i Svenska Dagbladet publicerades. Jag var egentligen ute efter något offentliggjort förslag, inte bara ett rykte eller läcka, så man vet vad man ska reagera och argumentera emot. Vi får hoppas att man har förstånd att inte endast lyssna på Skatteverkets personal.  
 
(appar med fastigheters placering tar vi gärna emot ändå)

37
Jag läser i ett svar från finansminister Anders Borg på en fråga i riksdagen att
 
utredningen föreslår också att en uppgift om distrikt, som ska bygga på församlingsindelningen 1999/2000, ska registreras i folkbokföringsdatabasen.
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Svar-pa-skriftl iga-fragor/Bevarande-av-sockenindelningen_GZ12647/
 
Är detta tillägg borttaget? Ted Rosvall och andra nämner det inte. Om uppgiften är korrekt kommer ju inte sockennamnen att försvinna, och man kommer t ex att kunna se i folkbokföringen var någon är född eller dör (ett argument mot den nya folkbokföringen).
 
Jag hittar ingenstans lydelsen av Finansdepartementets proposition som tydligen ska upp i höst.

38
Saktmodig / Saktmodig
« skrivet: 2012-07-15, 10:23 »
Ett tillägg till Niclas' uppgifter ovan 20 april 2008 om Tobias Saktmodig vid Hamiltonska regementet.
 
Han var redan i december 1754 enrollerad i regementet som nr 110 vid kapten de la Gardies kompani. Den 15 december i Helsingfors stjäl han och soldaten Sven Kierström av bonden Simon Mårtensson från Lojo socken ett skrin med pengar till ett värde av 17 Daler Smt. Saktmodig lämnar pengarna hos krögerskan Maja Johansdotter och säger att han fått dem av sin mor. Kierström och Saktmodig sägs bägge vara mycket benägna till vanart, och Kierström är redan avstraffad för flera resor snatteri.
 
14 april 1755 dömdes dessa av Regementskrigsrätten för stölden till 12 par spö och att stå uppenbar kyrkoplikt. De kunde inte bevisas ha brutit upp skrinet och blev således inte dömda för inbrott.
 
23 september 1755 dömdes dessutom Saktmodig för rymning till döden, vilket (regelmässigt) av Kungl. Generalkrigsrätten omvandlades till 15 par spö.
 
Källor:
Änkedrottningens livregemente, Arkiv med löpande volymnumrering, SE/KrA/0141/0/1 (1752
-1757) http://www.svar.ra.se/image.asp?imageid=A0069930_00033
Änkedrottningens livregemente, Arkiv med löpande volymnumrering, SE/KrA/0141/0/1 (1752-
1757) http://www.svar.ra.se/image.asp?imageid=A0069930_00106
(med flera sidor i samma volym)

39
Stoltz / Stoltz
« skrivet: 2012-07-06, 15:37 »
Jag har nu fått klarhet i hur det förhåller sig med Sven Christian Stoltz. Som sagts ovan kallas han tidigare Sundberg (Lundberg var en felaktig läsning), och hans ursprung framgår av ett förhörsprotokoll 1835 7/10 (Malmöhus läns landskansli AIIa:40 Bild 5810). Här kallas han Sven Christiansson och det meddelas att hans föräldrar är förre husaren Ola Sundberg och hans hustru Catharina. Det sägs också att han är född i Löderup, och mycket riktigt finner man 1818 15/9 permitterade soldaten Ola Sundberg och hustru Anna Catharina Sjöbergs son Sven Christian, född på deras resa från Malmö till Kristianstad.
 
Avskedade soldaten och gratialisten vid f.d. Konungens eget värvade regemente Ola Sundberg avlider under sin kringvandring i Gudmuntorp 1840 26/10, och i dödboken står exakt när han är född, nämligen 1780 1/12 i Jämshög socken i Blekinge. Där finner man att han är son till torparen Sven Persson i Vilshult.
 
Det är alltså tveksamt om Ola Sundberg är av resandehärstamning, men hans hustru Anna Catharina Sjöberg är det. Hon föddes 1798 20/5 i Holmby som dotter till Jöns Sjöberg och Helena Peter Wärnersdotter under deras resa på kopparsmedsarbete. Jöns Sjöbergs härstamning är oklar för mig, men Helena Christina Werner är född 1757 21/5 i Tanum av artillerihantlangaren, glasföraren m.m. Peter Werner och Kerstin Christoffersdotter Lund. Om dem, se under Werner.
 
Summa summarum så verkar det inte finnas någon uppenbar anknytning till Peter Testrups hustru Benedikta Stoltz, och varför Sven och hans barn börjar kalla sig Stoltz är ännu okänt.

40
Förbundets mål och mening / Förbundets mål och mening
« skrivet: 2012-07-04, 12:26 »
Jag tror nog många släktforskare skriver under på formuleringen på slutet. Det behöver inte vara någon speciell inom rörelsen som yttrat sig, utan ett intryck Riksarkivet fått genom alla kontakter man haft med släktforskare under senare år.
 
På senare år har knappast några klagomål framförts från användarnas sida mot att SVAR tar betalt för sina tjänster. Däremot upplever Riksarkivet ett starkt engagemang från användarnas sida när det gäller att vara med och påverka vilket arkivmaterial som SVAR digitaliserar och publicerar. Från släktforskarrörelsen har till arbetsgruppen framförts farhågor för att ett avskaffande av avgifterna skulle leda till minskad digitalisering och publicering. Glädjen över fri tillgång skulle då, menar man, snabbt övergå i stor besvikelse.
Slutsatsen måste bli att den stora användargruppen idag, det vill säga enskilda släkt- och hembygdsforskare, är beredda att betala en rimlig avgift för att på ett enkelt och smidigt sätt kunna sitta hemma och forska i arkivmaterial. Det finns därför all anledning förmoda att arbetsgruppens förslag, som syftar till att säkerställa Riksarkivets möjligheter till fortsatt digitalisering och nätpublicering, står i samklang med önskemålen hos breda användargrupper.
 
Jag skriver gärna under på att en minskad digitalisering skulle vara ett mycket högt pris att betala för glädjen att slippa några hundralappar i avgifter. Något som också tas upp av arbetsgruppen är de kommersiella aktörernas framtid, om allt material på SVAR blir fritt. Även här tycker nog många släktforskare att de hellre betalar lite och då får tillgång till högklassiga digitalfotografier av handlingar genom Arkiv Digital, än att denna aktör skulle tvingas stänga ner, och vi blir sittande med svartvita SVAR-bilder och en avstannande digitalisering.

41
Skarin / Skarin
« skrivet: 2012-06-07, 12:10 »
Dessa inrikes pass finns fotograferade för åren (hittills) 1813 och 1814 på Genealogiska Föreningens medlemssidor. En anledning att bli medlem där!
 

42
Skarin / Skarin
« skrivet: 2012-06-06, 13:39 »
Hej CJ!  
 
Titta under Husfolken.
Tranås C:3 (1795-1825) Bild 79 / sid 83 (AID: v101458.b79.s83, NAD: SE/LLA/13415))

43
Hej CJ! Ser inget som tyder på det, och Niklasson är egentligen inte hans patronymikon utan han heter Casper Niclas Andersson enligt födelseboken i Fleninge 1770 25/5, vilket också framgår av dödboken 1815. Hans föräldrar är nattmannen Anders Hansson och Elsa Catharina Hansdotter.
 
När det gäller bouppteckningen efter änkan 1817 så uppger hennes tjänstepiga Elna Catharina Askegren boet, men hon ärver inte. Änkan har den 10 samma månad testamenterat allt till fjärdingsmannen Johan Svenssons omyndiga son Pål Johansson, mot att fjärdingsmannen ser till att hon får en anständig begravning. Det noteras att inga arvingar är kända i orten.
 
Södra Åsbo häradsrätt FIIa:18 (1816-1817) Bild 2890 (AID: v158526.b2890, NAD: SE/LLA/10059)

44
Fogde / Ladufogde
« skrivet: 2012-04-14, 18:32 »
Hej CJ, utan att ha någon annan hänvisning än min egen erfarenhet, skulle jag vilja hävda att en ladufogde i den miljö du beskriver inte kan likställas med en inspektor. Jag menar att en ladufogde var underställd gårdens inspektor.

45
Anbytarforums administration / Anbytarforums administration
« skrivet: 2012-03-16, 19:09 »
Hej Stefan, du nämner något om att jag (som moderator) varit kritisk till långa inlägg, nu kommer jag inte exakt ihåg vad det handlade om, men jag tror inte det främst var längden utan snarare att du någon gång lagt in väldigt mycket kopierad information som redan fanns på Anbytarforum. Det var alltså inte längden i sig som var problemet (om jag minns rätt), utan onödig dubbelpostning. Sökfunktionerna på Anbytarforum (och på nätet!) är ju väldigt bra.
 
I det här fallet med Fårö tillhörde jag dem som inte såg något direkt regelbrott.

46
Anbytarforums administration / Anbytarforums administration
« skrivet: 2012-03-16, 12:36 »
Bra att detta nu diskuteras på en bättre plats än under Fårö.  
 
Håller med Jonas att man måste fråga sig var gränsen går, när man lägger ut mycket information. På de punkter som Stefan radar upp så är det för mig endast punkt 2) som kommer ifråga. Med tanke på hur vi har organiserat sockendiskussionerna med alla inlägg efter varandra, så är just överskådligheten där ett stort problem. Inlägg flyttas snabbt ner bland arkiverade sidor, och självfallet blir det problemet större om hundratals sidor som i Jonas' exempel skulle läggas ut där. Stefans 19 inlägg räckte för att alla gamla frågor och svar direkt flyttades till arkiverade sidor. Det var väl spontant det problem jag såg när jag såg diskussionen, men tyckte inte det var tillräckligt för att kallas ett regelbrott.
 
Ett alternativ kan vara att placera en sån här mängd inlägg under Allmänt och en egen rubrik, Saxat från Post- och inrikestidningar om Fårö eller vad man vill kalla den.
 
Mvh
Anders
(i egenskap av privatperson och inte moderator)

47
Förbundets mål och mening / Förbundets mål och mening
« skrivet: 2012-02-15, 14:14 »
Jag ser aldrig några annonser på Facebook, eftersom jag har AdBlock påslaget där. Med tanke på hur lätt det är att skaffa AdBlock (gratis!) kan man undra hur många som egentligen nås av alla dyra annonser.

48
Förbundets mål och mening / Förbundets mål och mening
« skrivet: 2012-02-14, 18:54 »
Mats, det går inte att se Ann-Louise Paulssons (känd från Genline tror jag) grupp Släktforskning utan att vara inloggad på FB. Jag gick med där för flera år sedan, när man som nykomling letade efter det lilla som fanns om släktforskning, och har knappt tittat in sedan dess. Ser nu att den har en fantastisk utveckling och 2146 medlemmar just nu.  
 
Den största nackdelen jag ser är att så mycket forskning försvinner odokumenterat. Det finns visserligen en sökfunktion, men den verkar inte hitta några inlägg äldre än september 2011... Efter sex månader försvinner allt i praktiken (såvida man inte letar sig tillbaka på måfå med timmars arbete).
 
Alla frågor är också helt ostrukturerade, i en enda lång rad i tidsordning.
 
Ett problem med att göra reklam för t ex Rötter är att man inte kan gå med i hennes grupp som en sida, t ex som Rötters Vänner utan om man vill pusha så måste man göra det som privatperson.  
 
En annan nackdel är att det inte finns något vettigt sätt att följa gruppen. Det går inte att prenumerera på den med vare sig RSS eller epost, vad jag kan se. Vet någon om det går?

49
Allt på Facebook är ju inte slutet. Mats' exempel går till en sida/grupp som valt att vara mindre öppen. Här är ett oss näraliggande exempel på en sida som alla kan läsa:
 
Anbytarforums sida på Facebook

50
Lundberg / Lundberg
« skrivet: 2012-01-10, 11:22 »
Ett tillfällighetsfynd rörande Anders Lundbergs kvinna Elin Strömgren:
 
I Öved 1815 6/2 avlider kringvandrande soldatänkan Eli Wigrens från Karlskrona son Johan Gottlieb 16 dagar gammal. Han var född i Bjäresjö samma år 3/1 som Carl Johan skriver ovan.

51
Arvsanlag från valloner / Arvsanlag från valloner
« skrivet: 2011-12-01, 09:28 »
Släktforska! Det är nog enda sättet.
 
En doktor som säger att man är vallon pga ett födelsemärke skulle jag vara mycket skeptisk till.

52
Har nu sett avsnittet från Stockholm (på play) och gårdagens program från Birka, och måste nog säga att riktigt så uselt som vissa här ovan vill få programmet till tyckte jag inte att det var. Visserligen får de rena släktforskningsuppgifterna en väldigt liten plats, men det är nog bara vi som är totala genealoginördar som önskar se allt som står i de papper och antavlor som deltagarna får.  
 
Ett småtrevligt program som säkert lockar fler att börja släktforska. Tävlingsmomenten störde mig inte så mycket. De hör nästan till i ett sådant program av idag.

53
Råberg / Råberg
« skrivet: 2011-11-17, 12:36 »
Hej Carl Johan!
 
Var är Carl Magnus född? Jag hittar honom inte född i den kyrkobok där Nils Råberg och Bereta gifte sig.
 
Vad menar du med Skytts hd 1821, M län? Vad hände 1821?

54
Lindström / Lindström
« skrivet: 2011-11-08, 13:36 »
Då har vi nu dessa data för Elias Lindström:
 
Elias Lindström. Grenadjär, soldat. Född 1737 (db). Död av lungsot 66 år gl 1803-03-19 i Sandåkra,
Strövelstorp (db). Begravd 1803-03-25 i Sandåkra, Strövelstorp (db).
Grenadören wid Sprengportens Regemente uti Landscrona Elias Linström [Strövelstorp fb
1777]. Desse soldater [Lindström och Johan Nordahl] berättades wara engagerade wid Major Böhnes
Compagnie, men arresterade för et slagsmål wid Wexiö [Osby fb 1781].
Far NN Lindström.
Gift 1773-03-18 i Vinberg med
Anna Maria Eliasdotter Backman. Född mellan 1750 och 1754 (Osby fb 1781,Tvååker fb 1794). Far:
Elias Backman. Soldat.
Barn
Peter Lindström. Född 1772-09-23 i Greppered, Krogsered (fb). Döpt 1772-09-26 i Greppered, Krogsered
(fb).
Johannes Lindström. Född 1777-10-31 i N.Varalöv, Strövelstorp (fb). Döpt 1777-11-01 i N.Varalöv,
Strövelstorp (fb).
Anna Brita Lindström. Född 1781-11-12 i Dubbarp, Osby (fb). Döpt 1781-11-13 i Dubbarp, Osby (fb).
Död 4 m 14 d gl 1782-03-22 i Förslöv sn (db). Begravd 1782-03-23 i Förslöv sn (db).
Emanuel Lindström. Soldat. Född 1783-12-20 i Säby sn (Härslöv fb). Döpt 1783-12-21 i Säby sn
(Härslöv fb). Gift med Anna Christina Melldahl.
Carl Gustav Lindström. Född [ej i Oderljunga fb] 1786 (db). Död 16 d gl 1786-11-08 i L.Ry, Oderljunga
(db). Begravd 1786-11-12 i L.Ry, Oderljunga (db).
A. D. Cecilia Lindström (sannolikt Anna Dorotea Cecilia). Född 1787 (db). Begravd 3 år gl 1790-10-24 i Froarp, Asarum (db).
Anna Sofia Magdalena Lindström. Döpt 1789-01-26 i V.Vram sn och by (fb).
Carl Magnus Lindström. Född [ej funnen i Välinge fb] 1793 (db). Begravd 1 m 2 d gl 1793-03-13 i
Tånga, Välinge (db).
Peter Andreas Lindström. Född 1794-08-07 i Tvååker sn (fb). Döpt 1794-08-08 i Tvååker sn (fb).
Peter Andreas Lindström. Född 1796-08-05 i St.Feltenborg, Strövelstorp (fb). Döpt 1796-08-06 i
St.Feltenborg, Strövelstorp (fb).
 
Hur har du kommit in på denna familj, Carl Johan? De ser ut att vara resande, men jag har inga direkta kopplingar till mer kända resandesläkter. Sonen Emanuel är som vuxen endast belagd när dottern Susanna föds 1806 11/11 i Slimminge.  
 
Nära släktingar är nog soldaterna vid samma kompani (von Böhnen) Anders Åkerhult och Johan Nordahl (eller deras hustrur), eftersom de flera gånger är faddrar till varandras barn. Åkerhults hustru heter Susanna Lindström.

55
Rosengren / Äldre inlägg (arkiv) till 30 oktober, 2011
« skrivet: 2011-10-30, 12:55 »
Bra, jag ville bara kolla om du hade något mer än det antagandet. Det är ju inte orimligt, eftersom barnamodern både 1778 och 1782 heter Maria Fredriksdotter.

56
Rosengren / Äldre inlägg (arkiv) till 30 oktober, 2011
« skrivet: 2011-10-29, 10:16 »
Anna Maria Fredenfelt är troligen identisk med en Anna Dorotea Bredenfelt, född 1744 3/3 i Norra Vram av soldaten (sedan korpralen) vid Hamiltonska reg. Nils Bredenfelt (Braiderfelt m m) och Christensa Nilsdotter Dahlman.
 
Hon kallas också någon gång Anna Florentina Bredenstedt, och är hustru till en nattman Peter Hansson Wigstedt, nämnda i fångtransporter i Kristianstads län 1778-1781.
 
Hur gör du kopplingen mellan Elias Carlberg i Harplinge och Elias Rosengren, Carl Johan?

57
I FF7 får jag bara en helt tom vit ruta som svar vid en sökning med Sökning på Anbytarforum med Google men om söksidan öppnas utanför ramen så fungerar sökningen.
 
Det måste vara Google som inte vill att man bäddar in deras sidor i ramar längre.
 
Jag antar att ramarna på sikt ska bort på Rötter hur som helst, så då kan man börja med denna funktion.

58
Yrken L / Lösdrivare
« skrivet: 2011-10-26, 21:59 »
Hej Sonja,
 
Enligt Sverige Befolkning 1890 (CD) så finns lösdriverskan Johanna Jonsdotter, född 1842 i Hallaryd, med oäkta barnen smedlärlingen Fredrik Ernst Henrik f 1871 i Tyskland, Bengta f 1875 i Danmark, och din Nils f 1879 i Näs (Malmöhus län), på socknen i Hallaryd 1890.
 
Du borde alltså kunna gå vidare till husförhörslängden i Hallaryd, längst bak brukar på socknen finnas, och följa personerna framåt och bakåt. Åtminstone en bit, men att de är lösdrivare gör förstås att de plötsligt kan försvinna från radarn.

59
Stoltz / Stoltz
« skrivet: 2011-10-06, 10:32 »
Hej, tveksamt om dessa har något med resande att göra. Helena Christina (1761-1807) är dotter till befallningsmannen och lanträntmästaren Mattias Testrup (1718-1787) i Kristianstad, och Sven Lundberg (d 1818) son till handelsmannen och skeppsredaren Sven Lundberg i Karlshamn. Lite om dessa finns i en artikel av Hellerström i Släkt och Hävd 1954, och i Sjöströms matriklar över studenter i Lund från Blekinge och Skåne.

60
Dom kanske skulle göra ett Bakom kulisserna som visade lite av all research som gjorts i förväg...

61
Peter Lindqvists far och farfar var ju nattmän, så nog ser denna härstamning ut att passa bra in som resandeanor. De är i varje fall inga bönder.
 
Peters syskon dog de allra flesta unga. Kerstin är den enda jag har något om som vuxen, och hennes liv ser ju också ut som 100% resande.
 
Har själv en hel del luckor i detta släktträd. Kan du nämna vem som var Peter Lindqvists tredje fru/sambo?

62
Lindgren / Äldre inlägg (arkiv) till 17 augusti, 2013
« skrivet: 2011-09-16, 11:22 »
Tony,
 
Vad baseras det på att han tydligen ska vara av resandesläkt?

63
Lundberg / Lundberg
« skrivet: 2011-09-14, 08:29 »
Tack, tyvärr har jag då inget att bidra med om denne Fredrik Lundberg, hade endast Fredrikas födelse 1788 15/12 i Älmhult, Svensköp och då kallas fadern bara soldaten Lundberg. Noterar att vi har en resandesoldat som fadder 1782, Johan Werner som tjänstgjorde vid samma kompani som Fredrik.
 
Det ser inte speciellt sannolikt ut att Anders Persson(!) Lundberg är son till Fredrik Lundberg. Födelsedatum är också bara 10 månader efter Fredrika.

64
Förslag på nya projekt / Förslag på nya projekt
« skrivet: 2011-09-13, 09:46 »
Bambuser tycker jag fungerar bra, och är gratis. Min erfarenhet är dock bara som tittare.
 
http://bambuser.com/groups-events

65
Lundberg / Lundberg
« skrivet: 2011-09-13, 09:00 »
Hej Carl Johan,
 
Kan du komplettera med födelsedata för Christina och Albertina och dödsdata för Fredrika? Jag känner inte till dessa.

66
Lundberg / Lundberg
« skrivet: 2011-07-31, 12:41 »
Carl Johan, jag har missat ditt mail av någon anledning. Jag har nog ändå inget att tillägga, allt finns i trådarna här. Johannes Strömgrens flytt var ett enstaka fynd.

67
Lundberg / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juli, 2011
« skrivet: 2011-07-30, 10:35 »
Johannes Strömgren är kanske den avskedade volontär som 1802 5/9 flyttar från Karlskrona amfs till Göteborg. Familjen har kanske flyttat till Karlskrona från Ö.Torsås. Elin verkar vara det enda barnet fött där i alla fall.
 
Karlskrona amiralitetsförsamling BII:2 (1799-1821) Bild 9 / sid 11 (AID: v96128.b9.s11 Öppna, NAD:  SE/LLA/13200

68
Firefox  5.0  
 
Verkar funka.

69
Förbundets ekonomi / Förbundets ekonomi
« skrivet: 2011-07-25, 12:55 »
Fick svar idag från Prentjänst Sveriges Släktforskarförbund att jag av någon anledning legat med två RV-prenumerationer, och därför fått påminnelser för den andra. Den har man nu avaktiverat.
 
Det verkar alltså som att, åtminstone inledningsvis, så har betalningar med bokhandeln med kort skapat en ny prenumeration, och inte ersatt den gamla.
 
Trevligt att få ett så snabbt svar hur som helst, så här i semestertider, och att det löste sig.

70
Förbundets ekonomi / Förbundets ekonomi
« skrivet: 2011-07-23, 14:48 »
Förbundet verkar fortfarande ha problem att få de olika systemen att hänga samman. Jag betalade ju till RV i april (se ovan 11 till 26 april) och fick till sist databaserna aktiverade. Nu har jag fått ett par påminnelser att betala detta frivilliga bidrag, hemskickat med snigelpost. Jag har även rapporterat detta till info@genealogi.se idag.
 
Även om Förbundets ekonomi är bra känns det lite onödigt att det ska gå till en massa onödiga utskick.

71
Westerling (Wallin) / Westerling (Wallin)
« skrivet: 2011-06-30, 13:34 »
Det är ett av problemen med resandesläkter. De är ofta inte skrivna någonstans, och flyttsedlar får de sällan med sig. De som varit soldater har väl för det mesta ett papper från regementet, och det kan vara den enda attest de har långt efter att de fått avsked.

72
Westerling (Wallin) / Westerling (Wallin)
« skrivet: 2011-06-29, 09:14 »
Hej Paul!
 
Några luckor kan fyllas i. Jag har tittat lite på denna släkt tillsammans med några andra forskare, vilket mynnade ut i en bok om skarprättare Verner Wallins ättlingar, skriven för några år sedan av ättlingen Sven Lindahl (tyvärr numera avliden). Vad är ditt intresse i släkten?
 
Magnus Westerling bör vara avskedade krigsmannen Westerling, död 65 år 1808 18/2 i Östra Strö. Familjen har vistats en del i denna socken även tidigare. Åldern stämmer också bra.
 
Christina Hult har jag inte funnit död, men misstänker att hon lever ännu 1807 och är den hustru Christina Westerlin som är gudmor till Ingrid Helena i Hurva.
 
Vigseln i Remmarlöv hade jag inte. Tack för den. Carolina Lovisa B?ckner är född 1776 3/5 i Reslöv av korpralen vid Sprengtportska regementet och Livkompaniet Johan Henrik B?ckner (död 1820 6/10 i Håstad) och Anna Christina Lustig (död 1822 10/3 i Håstad). När dessa 1813 30/10 flyttar till Håstad står det i attesten att han är född 1751 15/1 i Berlin, och att hon är född 1748 28/8 i Flädie (dock ej funnen där).
 
Så över till barnen du frågar efter.
 
* Johanna Brita dör 1870 på socknen i Saxtorp, och går att följa i hfl. Var först gift med husaren Rasmus Sallin och sedan sammanlevande med en Carl Fredrik Svensson.
 
* Christina dör 1887 i Håstad, och var gift med husaren Bengt Bergqvist. Många barn i Håstad.
 
* Juliana Catharina var gift med Nils Larsson (av klockarsläkten Brygger, men lade bort släktnamnet). Dessa bor först i Stävie, men flyttar sedan till Lilla Råby, Lund. Där har jag den sista uppgiften 1835, då ett barn föds.
 
* Ingrid Helena saknar jag också alla uppgifter om efter födseln.
 
Jeremias Westerling måste ha dött senast 1810. Carolina Lovisa B?ckner gifter som änka om sig 1811 11/1 i Lilla Harrie med Lars Åkesson Schomell (Schumel). Dessa lever åtskiljda efter 1819 och jag vet inte vad som händer med henne. Schomell dör 1857 23/4 i Fattighuset i Västra Sönnarslöv.

73
Tack, jag förvillades av att Flintabarnen står med patronymika. Det gäller även Anders född 1762 på sid 317, vars hustru Christina Persdotter för övrigt också är en Svaretz!

74
Hej Niclas!
 
En parentes, men hör verkligen personerna med namnet Svaretz på sid 316 till de resande? Se den här diskussionen under Dalarna - Efterlysningar

75
Segerholm / Segerholm
« skrivet: 2011-05-03, 14:57 »
Om August Fredriksson Segerholm finns en läshjälpsfråga här:

76
Fick inloggningen aktiverad nu på eftermiddagen.

77
Nu tycker jag inte längre att väntetiden är rimlig för den här manuella hanteringen av betalningar till Rötters Vänner. Nu har det gått 15 dagar sedan jag betalade in 100 kr med kort, och jag möts fortfarande av denna text när jag loggar in:
 
Du tillhör gruppen Rötters vänner.
 
Din prenumerationstid har utgått och därför har du inte längre tillgång till någon databas.
Du kan förnya din prenumeration hos Förbundets bokhandel.
Gör så här:
Klicka på följande länk.
När du kommer till bokhandels webbplats, välj alternativet 'Prenumerationer, etc' från vänstermenyn.
FÖRNYA DIN PRENUMERATION >>
 
Betalar man till en onlinetjänst, där pengarna dras direkt, förväntar man sig att få tillgång till denna tjänst inom högst några dagar (egentligen omgående). I stället för att skicka ut en faktura med Betald handgripligen stämplad kunde man kanske med samma arbetsinsats (sannolikt betydligt mindre) ha kopplat på tillgång till databaserna.

78
Då har det gått en vecka jämnt sedan jag betalade till RV men kommer fortfarande inte in till databaserna. Manuell hantering kanske innebär att man väntar tills automatiken är igång? Idag kom en faktura trots att jag betalade med kort, med en stämpel Betald på. Slöseri med papper och porto känns det som. Det man betalar med kort brukar man aldrig numera få pappersfaktura eller -bekräftelse på. Eposten kan ta emot bägge. Men vi ska inte klaga, det blir säkert bättre när automatiken är igång.

79
Till vänster i menyn på Rötters förstasida finns Logga in, Carin.
 
Upptäckte idag att mitt abonnemang på Rötters vänner hade gått ut. Betalade i Bokhandeln men ännu flera timmar senare kommer jag inte in. Hur lång fördröjning är det? Manuell hantering?

80
Det här är nog mycket en generations- och vanefråga. Jag ser att de flesta som kommenterat (inklusive jag själv) är gamla uvar som varit med sedan starten i princip. Då såg forum ut så här. Vi har vant oss med det. Idag ser som sagt inga andra forum ut så här, varför nya användare av AF reagerar som Maria gör. Dagens nykomlingar är vana med phpBB och vBulletin.
 
Maria har absolut en poäng att ämnesindelningen vi har på AF idag lika gärna kunde passa i något av de modernare forumen. Bägge hennes exempel har ju mycket tydliga indelningar. Däremot är norska och danska forumen dåligt indelade.
 
I och för sig har inte skillnaden något med programmeringsspråket att göra, dagens populära forum hade säkert kunnat skrivas i cgi/perl också, men numera är det php som gäller.

81
Noring / Norling / Noring / Norling
« skrivet: 2011-02-20, 18:55 »
Hej Niclas! Israel Noring och Catharina Gabrielsdotter Malm har sonen Peter Noring (f 1741), som har barn tillsammans med Anna Catharina Norman 1763 och 1764. Jag hade förstått det så att A C Norman tidigare var gift med Magnus Melldahl och hade med honom en son Anders Peter Melldahl. Uppgifter från Bo Lindwall (Släktforskarna Årsbok 1995) och inlägg här i forumet, men det är möjligt att jag missförstått något.

82
Noring / Norling / Noring / Norling
« skrivet: 2011-02-19, 15:56 »
Niclas, handlar inte det där om Catharina Gabrielsdotter, änka efter Israel Noring? I så fall är Anders Melldahl i själva verket hennes sons styvson.

83
Förslag på nya projekt / Förslag på nya projekt
« skrivet: 2011-01-21, 12:32 »
Förtydligar länken till diskussionen om privat inmatning av Folkräkningen 1930 så den inte hamnar mitt i diskussionen.
 

84
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 01 juni, 2011
« skrivet: 2011-01-05, 18:56 »
vem är egentligen intresserad av att säga att man härstammar från en Farao?
 
Uppenbarligen flera att döma av Diskulogen, Smålandsposten och otaliga träffar på Google.  Och visst vore det något att tala om, om det vilade på någon minsta säker grund. Problemet är ju att det inte gör det, därför bör vi som varit med lite längre i gemet och inte minst föreningar och förbund hålla en sund skeptisk inställning till detta. Och även visa det! Det är lite för mycket låt-gå-mentalitet över Jojjes och Barbros inställning tycker jag. Att det alltid finns felmarginaler i forskningen är självklart, men det har ingenting med saken att göra. I så fall kunde vi ju lägga ned all släktforskning direkt. Då skulle en inställning som Klart jag kan härstamma från faraoner lika gärna som från farfar, det är ju ändå osäkert . Men då har vi lämnat genealogi bakom oss för gott. Lyckligtvis kommer nu DNA in i släktforskningen, så man kommer inte längre att kunna urskulda fantasihärstamningar med att det ändå inte är något som är säkert.
 
Ser att länken till SMP nu är borttagen från Rötter, så tydligen har kritiken ändå tagit viss skruv. Egentligen ska vi inte censurera dessa länkar, utan hellre balansera dem med vetenskapliga och källkritiska länkar. Diskussionen är ju både rolig och intressant.

85
Sten Magnusson:Beträffande reklam på Anbytarforum undrar jag hur det kommer sig att det finns en reklamskylt för Genline på förstasidan? Den har väl funnits där rätt länge, men om det nu enbart får förekomma reklam på länktips, borde det väl vara så även här?  
 
Kan det möjligen förklaras med att Genline betalar för reklamen? Reklamförbudet i Anbytarforums regler gäller givetvis gratisreklam, och det är gratisreklam som hänvisas till Länktips.

86
Wiki-Rötter / Äldre inlägg (arkiv) till 17 mars, 2012
« skrivet: 2010-12-28, 12:56 »
Mina inlägg här är självfallet mina egna synpunkter, Sten. Jag har ingen position inom förbundet.
 
Det är fortfarande ett mysterium vart du vill komma. I synnerhet när meningar som Bidraget går väl inte till att täcka reklamutgifter? förekommer. Du tror väl inte att frivilliga bidrag till Rötters Vänner går till Förbundet för att betala en annons för Rötters Vänner på Wiki-Rötter? Det vore ju helt absurt.  
 
Min kvalificerade gissning som oinsatt är att Förbundet vill utnyttja det nya Wiki-Rötter till att också få lite extra inkomster. Hittills är det endast Arkiv Digital som nappat, och i väntan på att fler vill annonsera så har man också lagt in banners för sina egna verksamheter Bokhandeln och Rötters Vänner.
 
Ibland räcker det med att tänka efter lite själv för att få ett rimligt svar.

87
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 01 juni, 2011
« skrivet: 2010-12-25, 09:50 »
Korrekt svar borde väl vara 0 kronor?  
 
Den som vinner tävlingen på julafton får det ju gratis!  
 
För att bli Röttervän och stödja Rötters utveckling betalar man minst - ja vadå?

88
Wiki-Rötter / Äldre inlägg (arkiv) till 17 mars, 2012
« skrivet: 2010-12-25, 09:34 »
Det är väl bara bra om Rötter kan finansieras på fler sätt än genom bidrag och avgifter? Fast du föredrar kanske högre avgifter för medlemmarna? Om du har ett ideologiskt motstånd mot reklam så får du förstås ha det, men då har du nog viktigare kamper att utkämpa än mot Rötter. Mot irriterande TV-reklam t ex.

89
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 10 februari, 2012
« skrivet: 2010-12-25, 09:25 »
Som jag skrev så påpekade jag felet via kontaktformuläret. Jag fick sedan ett mail från Nina som berättade att min betalning nått fram och att felet är rapporterat vidare till bokhandelsleverantören.

90
Wiki-Rötter / Äldre inlägg (arkiv) till 17 mars, 2012
« skrivet: 2010-12-23, 20:27 »
Hur menar du att det ska ha någon betydelse, Sten? Bägge använder MediaWiki, som kan installeras fritt. Wikipedia har valt att finansiera sig utan reklam, Wiki-Rötter har valt att göra det med reklam. Jag kan inte se under Terms of use att man skulle vara på något sätt förhindrad att använda reklam.

91
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 10 februari, 2012
« skrivet: 2010-12-22, 12:38 »
Jag råkade ut för ett felmeddelande när jag beställde 1990-skivan idag, men pengarna drogs ändå från kontot. Jag använde formuläret för att påpeka att jag betalat. Hoppas verkligen att någon läser mailen.  Det kom inget automatiskt svarsmail som ofta är brukligt.

92
Lindgren / Äldre inlägg (arkiv) till 17 augusti, 2013
« skrivet: 2010-12-04, 23:48 »
Familjen kan ha kommit i kontakt med tattare genom yrket lumpsamlare och grannar i Björka nr 13, där de bodde. På samma nummer är skrivna en resandefamilj lumpsamlaren Nils Petersson och Anna Dorotea Hjertman, och deras barn, vilka hade ett lika digert brottsregister som Olof Jönsson Lindgren.
 
Jag funderade om kanske modern, som inte nämns vid namn i tidningen, kunde vara resande men hittar inget belägg för det. Hon hette Albertina Johansson, född 1866 4/3 i Brandstorp, och hennes son Karl Olof, mördaren i dramat, föddes 1894 30/3 i Brandstorp, före äktenskapet med Olof Jönsson Lindgren som ingicks 1898 14/10. Albertina med sina barn flyttade först 1901 ner till Björka i Skåne. Albertinas föräldrar är jordarbetaren Johan Henrik Johansson, född 1835 21/1 i Härja (enligt Brandstorp hfl men jag fann honom inte i Härja fb), och Maria Lotta Nilsdotter född 1835 23/12 i Brandstorp (Nils Andersson/Maria Andersdotter).
 
Karl Olofsson som dödade sin far, eller om det var styvfar, dog själv redan 1918 17/11 på Malmö Centralfängelse, enligt SvDödbok-CDn.

93
Lindgren / Äldre inlägg (arkiv) till 17 augusti, 2013
« skrivet: 2010-12-04, 17:50 »
Olof Jönsson Lindgren tillhör inte någon resandesläkt Lindgren. Hans far Jöns Johansson (född 1820 27/9 i Ilstorp) är son till lumpsamlaren Johannes Ehrensander (1779-1855). Denne är faktiskt son till en vice pastor och sonson till kyrkoherden Andreas Ehrensand (1685-1752) i Billinge.

94
Lind / Lind
« skrivet: 2010-12-04, 12:07 »
Frans Oskar Johanssons dödnotis 1874 har rapporterats av Peder Andersson . Han blev alltså knivdödad av Karl Fredrik Vilhelmsson.

95
Stålberg / Stålberg
« skrivet: 2010-11-26, 10:44 »
Hej Arvid och Lena! Går det att sammanfatta vad vi vet nu? För mig är det total förvirring.  
 
Vi har Karl Gustav Abrahamsson Svärd (1796-1870) och Agneta Stålberg (1803-efter 1876). De har söner Karl Magnus f 1823 i Norge och Johan Fredrik f 1831 i Skog. Eller är dessa samma person? Vilka kvinnor var sammanboende med dem?

96
De politiska ungdomsförbunden verkar vara öppna för ganska åldrade personer, i alla fall är många runt 30. Att släktforskning inte är någon utpräglad ungdomssysselsättning visar min åldersenkät på Scangen:  
 
Släktforska nåt för pensionärer? Nja, jag är
 80 år [1 %] (8)
Totalt: 616 röster
 
http://scangen.se
 
(Meddelandet ändrat av zzz 2010-11-23 22:16)

97
Det borde vara detta inlägg av Bo Lindwall i aug 2004 som Arvid menar.
 

98
Svart / Svart
« skrivet: 2010-11-21, 11:19 »
Intressant! Är då Alexander Busk identisk med Alexander Johansson Bergman, som enligt Sebastian Casinge uppgivit att hans första hustru hette Anna Catharina Sebastiansdotter? I så fall är väl Alexander Bergmans döttrar Hedvig och Lisa troligen födda i detta äktenskap.
 
Namnet Busk för tankarna till ett samband med resandesläkten Busch, där Johan förekommer som förnamn.
 
Anna Catharinas far hette tydligen Adam Sebastian. Det leder mig in på den Adam Zephanes (~Zebastian??) som nämns 1715 i Söderala C:1 s 23 som soldat i Jämtland och son till ett tartarfolk Anna Dorotea Henriksdotter.

99
Långström / Långström
« skrivet: 2010-11-15, 11:56 »
Källan för min uppgift är inlägget av Lisa Berg. Jag har inget eget som styrker detta.

100
Stoltz / Stoltz
« skrivet: 2010-11-12, 13:01 »
Hej Morgan! Vi har ju haft en hel del kontakt och antavlan du har på hemsidan är utskriven ur min databas för några år sedan. Det är fortsatt stor osäkerhet om Svens föräldrar, och något är självfallet fel på de datum man får fram av ålder vid dödsfall och annat, om det nu är så att Johannes Testrup Stoltz är Svens far. Att jag överhuvudtaget har denna koppling i databasen beror på en andrahandsuppgift jag fått för länge sedan från en mycket framstående resandeforskare (som tidigare skrev ofta här på AF), men jag vet inte resonemanget som lett fram till denna koppling.
 
Det var intressant att det skrivits en uppsats om Alfred Stoltz, som du lagt upp på hemsidan.
http://stoltz.scangen.se/Alfred.pdf
 
En rättelse kan göras till uppsatsen. Det är inte mördaren Alfred Stoltz som finns på bilden över Olander Stoltz familj, det måste vara Olanders son Alfred. Den äldre Alfred dog nämligen 1923 28/11 i Rosendal, Kvidinge, enligt den nya dödskivan som kom ut i år. Bilden i uppsatsen är ju tagen långt senare, gissningvis 1940-1945.

101
Wiki-Rötter / Äldre inlägg (arkiv) till 17 mars, 2012
« skrivet: 2010-11-10, 10:28 »
Det var jag som skapade denna artikel med utgångspunkt från Wikipedia, just av det skälet som Sten anför, nämligen att artikeln verkligen borde finnas så fort som möjligt på Wiki-Rötter. Det var i min värld högprioriterat. Med de regler som Jonas nämner är det alltså helt okej att använda Wikipedia så här. Meningen är förstås att andra ska bygga vidare på denna artikel, och omforma den till att på bästa sätt beskriva förbundet. Där är säkert andra mer lämpade att göra det än jag.
 
Var inte rädd att skapa en artikel ni tycker saknas. Andra kommer att hjälpa till och göra om den om det behövs. Det är så en wiki fungerar. Det är alltså inte så logiskt att sitta på läktaren och klaga över att den eller den artikeln saknas, det är bara att skapa den själv.
 
Det finns en hel del välskrivna artiklar om släktforskning på Wikipedia, så det här är nog inte enda gången vi kan utgå från en sådan på Wiki-Rötter.

102
Wiki-Rötter / Äldre inlägg (arkiv) till 05 november, 2010
« skrivet: 2010-10-27, 13:28 »
Ja, integritetspolicyn finns, men ser ut som ett standarddokument och inte direkt anpassat för Wiki-Rötter.  
 
Ska personer tas med i Wiki-Rötter? Jag tänker då på individer som utmärkt sig inom släktforskning på olika sätt. Om t ex Victor Örnberg och Gustaf Elgenstierna platsar, var drar man gränsen nedåt?

103
Wiki-Rötter / Äldre inlägg (arkiv) till 05 november, 2010
« skrivet: 2010-10-26, 17:43 »
Några frågor:
 
Vilka regler gäller för artiklarna i Wiki-Rötter? Vem bestämmer om en artikel inte passar och har befogenhet att ta bort den? Vem bestämmer om en användare ska stängas av?
 
Hur kommer reklam att hanteras? På Wikipedia har man policyn att man inte får skriva artiklar om sig själv, organisationer som man företräder etc. Jag antar att vi inte kan ha sådana regler i Wiki-Rötter, då skulle inte mycket skrivas. Men var går gränsen? Får jag skriva en artikel om min ideella sajt Scangen? Får Ancestry skriva en artikel om sin kommersiella verksamhet?  
 
Får olika synvinklar på ämnen tas upp? För och emot, kritik. Vanligt på Wikipedia är att olika synsätt får förekomma om dessa balanserar varandra.
 
Hur hanterar vi om redigeringskrig utbryter?

104
Skarprättare / Häradsman
« skrivet: 2010-10-04, 12:26 »
För en del yrken utsåg häradsrätten personer med ensamrätt att arbeta med detta inom häradet.
 
Om nattmän kan man läsa under rubriken Nattman.

105
Skogvaktare / Skogvaktare
« skrivet: 2010-10-01, 10:29 »
Hej Niclas! Jag har inte boken, men 8 jan 2004 har Niklas Hertzman på Anbytarforum citerat vad som står om Dahlman.  
 
Om Bartolomeus Dahlman (d.ä.) skriver Samzelius i Jägeristaten s.260.  
Dahlman, Bartholomaeus, d.ä. Född 1658, död 1748. Kronojägare i Pommern på Carl XI:s tid.  
Deltog i kriget mellan Sverige och Brandenburg. Kom 1682 till Sverige, blef 1690 hejderidare i  
Torna och Bara af Malmöhus län och 1697 i Börringe. Gift med Ingri Bertilsdotter.

106
Dimitri (Demeter) / Dimitri (Demeter)
« skrivet: 2010-09-27, 14:25 »
Gossen Johannes i SvBef1890
 
Post 3221833
 
Demetri, Johannes
 
f. 1873 i Ungern
 
fosters.
Ogift man, barn i familjen
 
Lillängen
Mariestad (Skaraborgs län, Västergötland)
 
Zignenare
 
Födelseort i källan: Ungern
 
och i SvBef1900
 
Post 99554
 
Demetri, Johannes
Gjuteriarbetare
 
f. 1873
 
Ogift man, ensam i familjen
 
I Mantalsboken qvarstående år 1901 ej mantalsskrifna personer
Maria Magdalena rote 16 (Stockholms stad, Uppland)
 
Bjelken N:o 4
 
Kyrkobokföringsort: Maria Magdalena Stockholms stad
 

107
Noring / Norling / Noring / Norling
« skrivet: 2010-09-13, 09:58 »
Garvaren i Ronneby bör vara karduansmakaren och garvaren mäster Gabriel Noring, gift 1759 11/11 i Växjö med jungfru Sara Östergren. De har flera barn mellan 1760 och 1774 i Växjö, enligt KGF-skivan.

108
Noring / Norling / Noring / Norling
« skrivet: 2010-09-13, 09:48 »
Tack och lov för Arkiv Digital.

 Här kommer en bild av Catharina Malms dödnotis, numera lättläst.
 


 
 
Sönerna lever alltså. Det bör vara Daniel, Gabriel och Peter. Men vem är vem? Jag har en uppgift (från Skogsjöarkivet i Göteborg?) att Peter dog 1778 på Sveaborg. Vad är primärkällan till det?

109
Westerling (Wallin) / Westerling (Wallin)
« skrivet: 2010-09-07, 15:21 »
Maria bör vara en felskrivning i födelseboken, eftersom när barnet dör 1695 26/6 nämns att modern är Sofia Vernersdotter. Fadern kallas där felaktigt skarprättare.
 
Är något mer känt om mästermansgesällen Tobias Janert? Kanske han och Sofia ändå slog följe, eftersom Sofia verkar försvinna från Helsingborg efter 1709.
 
PS Nattmannen Nils Andersson begrovs 1692 20/10.

110
Kan Ted Rosvall eller någon av majoriteten bland ombuden som gick på hans linje försvara sig mot kritiken? Jag var inte där men hörde på söndag att det tydligen handlade om förslaget att rösta in Håkan Skogsjö i styrelsen.

111
Släktforskardagarna / Äldre inlägg (arkiv) till 31 maj, 2012
« skrivet: 2010-08-30, 11:54 »
Tack för ett väl genomfört evenemang!

112
Släktforskardagarna / Äldre inlägg (arkiv) till 31 maj, 2012
« skrivet: 2010-08-28, 12:08 »
Av en slump hittade jag en länk till planskissen över utställarna på Arkiv Digitals hemsida.
 
http://www.sfd2010.se/images/stories/blanketter/2010-08-19_SFD-Arenan.pdf

113
Släktforskardagarna / Äldre inlägg (arkiv) till 31 maj, 2012
« skrivet: 2010-08-28, 11:05 »
Tack Leif! Bra att det finns en förbindelsegång, som förhoppningsvis är väl utmärkt. I morgon kommer jag och testar live.

114
Släktforskardagarna / Äldre inlägg (arkiv) till 31 maj, 2012
« skrivet: 2010-08-27, 14:17 »
Jo, det tycker jag nog. Se här
http://www.conventum.se/om-oss/hitta-till-och-parkera-i-orebro/index1,243.htm
 
Man får tydligen gå någon smal gränd eller gata söderut och sedan passera Näbbtorgsgatan för att komma från Conventum Arena till Konferens.
 
Oj, upptäckte att jag råkat skriva Kongress i förra inlägget, men har ändrat det nu.

115
Släktforskardagarna / Äldre inlägg (arkiv) till 31 maj, 2012
« skrivet: 2010-08-27, 14:01 »
Tack Chris! Det är ganska dålig information om lokalerna på http://www.sfd2010.se/. Upptäcker att Anbytarforum IRL liksom andra föredrag är i Conventum Konferens, en helt annan lokal flera kvarter bort från Conventum Arena där utställningarna är. Bara att hoppas att någon besökare hittar fram till oss så det inte bara blir en intern moderatorträff.
 
(Meddelandet ändrat av zzz 2010-08-27 14:17)

116
Finns det någon planskiss över Conventum, där man ser var salarna där föredragen sker ligger, restauranger m m och var de olika utställarna har sina bås?
 
Har inte lyckats hitta detta på hemsidan, men vet att det vid tidigare mässor funnits sådana.

117
Lundberg / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juli, 2011
« skrivet: 2010-08-27, 11:08 »
Hej Daniel!
 
Anders Persson Lundbergs far borde heta Per, inte Tuve. För att ändå vara på den säkra sidan och utesluta Tuve Persson Lundberg i Galthult så kanske det går att följa familjen i Rökes husförhörslängder. Dessa finns inte på DDSS eller andra avskrifter utan du får ta ett abonnemang på Arkiv Digital eller annan onlinetjänst och läsa originalet.

118
En fråga i anslutning till Carls. Måste föredragshållare eller deltagare i föredragen betala entré?

119
Yrken T / Tiggare
« skrivet: 2010-08-25, 18:33 »
Jodå, det är riktigt. Även tiggare fick gifta sig.  Bruden heter Boel Håkansdotter.

120
Skarprättare / Nattman
« skrivet: 2010-08-05, 21:23 »
Hej Irene,
 
Jag tror det står S. Moberg. Då kan han vara identisk med den nattman Samuel Moberg, som nämns 21 april 2003 under .

121
Oj, har den sidan kommit tillbaka. Inga uppdateringar skedde där under tre år, och jag slutade att följa den.
 
Att presentationen ser lite olika ut beror nog på att sidan återupptagits 21 juni 2010. Hemsidorna före det är från 2007 och tidigare, tror jag, och lades till under en annan webbredaktörs tid.
 
Håller med om att man skulle kunna diskutera presentationen i en större dialog med användarna. Det borde vara ett ständigt utbyte mellan webbredaktör och användare om sådana saker. Varför inte på förbundsforum? Vad säger Nina?

122
Resandesläktnamn A-Ö / Winberg (Windberg) och namnet Grisilla
« skrivet: 2010-07-06, 13:08 »
Om förnamnet Gresilia m fl finns lite sedan tidigare här på Anbytarforum.
 
http://forum.genealogi.se/index.php?topic=125196

123
Resandesläktnamn A-Ö / Winberg (Windberg) och namnet Grisilla
« skrivet: 2010-07-05, 12:37 »
Aha, Bjärtrå ska vara Bygdeå!
 
Per Stadig återfinns i Bygdeå hfl, men hustrun kallas Maria Hansdotter och sägs vara född 1718. Det bör väl vara Maria Winberg ändå.
 

Bygdeå AI:2 s 66
 
Kolumnerna avser åren 1755-1760.

124
Resandesläktnamn A-Ö / Winberg (Windberg) och namnet Grisilla
« skrivet: 2010-07-05, 12:18 »
Tack Jan! Det stämmer bra. Christian Windberg påstås i Njutångers db 1798 ha varit guldsmedsgesäll i Umeå.

Njutånger EI:1 s 99
 
Chris, Maria Winbergs barn med Per Stadig var en nyhet för mig. Tydligen gifte de sig eftersom barnet Fredrik förklaras som äkta. Grisilia är fadder, och Isak Högmodig var tilltänkt att vara det, men trumslagaren Carl Rygdeman stod för honom.
 
Kan inte återfinna notisen. Vilken volym i Bjärtrå är det där ifrån? Enligt AD Online finns inte fb, vb och db mellan 1746 och 1773...

125
Resandesläktnamn A-Ö / Winberg (Windberg) och namnet Grisilla
« skrivet: 2010-07-05, 10:06 »
Nej, de är knappast tvillingar. Maria får barn så sent som 1763, inte troligt att hon då är 52 år, så hennes födelseår (som jag gissar är uträknad från dödsåldern) bör vara senare.  
 
Peder, var dör Maria? Du uppger att hon dog 1798 29/5.
 
Går några av Christier Olofsson Winbergs och Anna Olofsdotters barn att finna i norska kyrkoböcker?

126
Resandesläktnamn A-Ö / Winberg (Windberg) och namnet Grisilla
« skrivet: 2010-07-04, 23:30 »
Hej Britt-Marie, jag tror du missförstått mig, för jag förstår inte riktigt vad du anmärker på. Henrik hör till första giftet utan tvekan, men jag har inte kommenterat honom alls.

127
Resandesläktnamn A-Ö / Winberg (Windberg) och namnet Grisilla
« skrivet: 2010-07-04, 00:05 »
När jag tittade i Ytterlännäs efter Maria Norman såg jag att Johan Ramström, som kallas resande, har en dotter Maria som dog där 1758 11/2 2 år 10 mån gammal. Hittade inte Maria Normans dödnotering (hon ska ju vara död när Christier Winberg dör 1759), inte heller någon passande första man som dog åren före 1755.

128
Resandesläktnamn A-Ö / Winberg (Windberg) och namnet Grisilla
« skrivet: 2010-07-03, 12:57 »
Ja, det är Grisilia som är mor till Isak! Hon dyker enligt hfl upp 1757 (tidigare varit borta) och har också en son Nils 1741.
 

Bygdeå AI:2 s 67

129
Resandesläktnamn A-Ö / Winberg (Windberg) och namnet Grisilla
« skrivet: 2010-07-03, 12:32 »
Isak Högmodig har enligt Olle Hörnlunds DISBYT-utdrag patronymikonet Olofsson, och ska vara född 1728 i Norge och död 1762 i Tyskland. Han gifter sig 1750 i Bygdeå med Anna Nilsdotter. De har en son Fredrik Isaksson Stridsfelt (1756-1841). Hörnlund anger inga föräldrar till Isak. Enligt Kråken har Högmodig också barnen Olof 1751, Nils 1752, Katarina 1754 och Anna Brita 1758, alla i  Bygdeå.

130
Resandesläktnamn A-Ö / Winberg (Windberg) och namnet Grisilla
« skrivet: 2010-07-03, 11:47 »
Peder Andersson skriver ovan 7 juni 2009 kl 23:57 om Christier Olofsson Winberg. Det borde kanske ligga under en egen rubrik men jag fortsätter här tillsvidare.
 
Christier(n) Winberg har nämnts på flera ställen i Anbytarforum genom hans döttrar, Petronella gift med Hans Malm, och Maria, gift med Christian Jägare. Några ytterligare barn framgår av Peders inlägg ovan. Men jag har aldrig sett att Christierns död varit tidigare känd. Nu har det dykt upp en fråga under  [sedermera flyttat till här ovanför /moderator], där det visar sig att Christiern dör 95 år gammal i Bygdeå 1759 4/6. Nekrologen är omfattande och förtjänar att lyftas fram.
 
Jun 4 Christier Olofsson Winberg, sold. Isac Högmodigs morfader, född 1664 i Norige på  
Qvikne Bruk, fadr Olof Vinberg ifrån Stockholm, modr Gresilia Drake, född på Frösön. Gift i  
Norige 1sta gången med en vid namn Anna Olofsdotter, med hvilken han hade 16 st barn, 2ne  
söner och 14 döttrar, hvaraf en son och 5 döttrar lefva ännu, de öfrige äro döde. I senare  
giftet hade han Maria Norman ifrån Ytterlänäs, hvilken ock för honom gått in i evigheten. Var  
vid gvarnizon i Bern i Norige i 14 eller(?) 16 år. Annars har hans vistande varit mångestädes  
både i Norige, i Sverige och andre orter utom Riket. Haft god hälsa annars, förutom då han en  
och annan gång legat i bränsjukan. Förledit år började han bli nog kraslig och svag, i  
synnerhet af hög ålder och de dermed följande bräkligheter. På slutet ganska sjuk, såsom  
ansatt af en hård styng och hufvudsvaghet, blef aldeles som barn på nytt. Dödde d 4 Junii,  
sedan han här lefvat vid pass 95 [år]. Begrofs d. 6 Junii här i Bygdeå.


 
Bygdeå C:2 s 241
 
Dottern Grisillas namn får här sin förklaring, hennes farmor hette Gresilia Drake och sägs vara född på Frösön! En tanke är att Gresilia Drake även är upphovet till norska Grisilla Mickelsdotters namn, som Arnvid Lillehammer skrivit om [Arnvid Lillehammar, Grisilla og folket hennar]. Hon föddes 1712 döpt 22/5 i Ullensaker i Norge av Fattige og skrøbelige omvankende ektefolks efter slottspresten magister Anders Borchis dennem meddelte pass Mickel Olofsson och Marta Christiansdotter. Är Mickel Olofsson kanske en son till Olof Winberg och Gresilia Drake, och bror till Christiern Olofsson Winberg?
 
Andra frågor är om Maria Norman kan identifieras i Ytterlännäs, och vilken dotter till Christier som är mor till soldaten Isak Högmodig i Bygdeå 1759.

131
Ruut / Ruut
« skrivet: 2010-06-13, 19:57 »
En soldat Rut vid kapten Renats kompani i Kalmar nämns 1745 som fader till Anna Catharina Ekmans oäkta barn Lars. Se under . Denne Lars heter sedermera (och redan som 15-åring 1760) Hasselgren.
 
Jag har en teori att Rut är soldaten nr 90 vid Kronprinsens regemente och Bresnards kompani Elias Ruth, som enligt GMR antogs 1744 5/10 och fick avsked 1745 17/9, Blev igenkänd av Artilleriet och fördes till Stockholm d.18 september 1745.. Min tanke är att han är identisk med artillerihantlangaren Elias Hasselgren, som 1745 28/11 sitter på Varbergs fästning dömd av General- och Leuterationsrätten för stöld och rymmande till 3 års arbete . Han sitter där ännu 1747 31/7 [Hallands landskontor GVIII:1].  
 
Notera också att Lars Hasselgrens barn född 1771 26/1 i Hästveda döps till Elias.

132
Anbytarforums förnyelse / Anbytarforums förnyelse
« skrivet: 2010-05-30, 10:48 »
Det är väl fortfarande IRC som gäller för det mesta. Facebook erbjuder bara chat person till person, inte i en grupp, vad jag vet.
 
A och O är väl att chatten blir välbesökt, annars tröttnar folk snabbt på att gå in där. Moderatorer, eller oppar tror jag det heter i chatsammanhang, är en nödvändighet.
 
En viktig fråga är om man ska få vara anonym (vilket är det vanliga i chattar) eller om det ska krävas riktiga namn som i forumet.
 
Personligen gillar jag inte detta media för kommunikation speciellt mycket, eftersom det inte ger utrymme för eftertanke. Känner mig ofta stressad i en chat.

133
Nordström / Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2010
« skrivet: 2010-05-30, 10:04 »
Vem är Erik Backman-Nordström? En musiker?

134
16 Internet, netikett och webbpublicering / Scangen?
« skrivet: 2010-05-24, 07:56 »
Visst gör den det. Funkar nu, men tillfälliga fel kan förstås hända.
 
http://scangen.se/
http://www.scangen.se/
http://personsok.scangen.se/
http://forum.scangen.se/
http://mailinglist.scangen.se/
http://gidconverter.scangen.se/
 
Hälsn
Anders
Scangen webbmaster

135
Lindberg / Äldre inlägg (arkiv) till 28 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-14, 10:56 »
Niclas, kan du reda ut varför det är mycket troligt att glasmästaren och tidigare soldaten vid Ruthensparres reg. Fredrik Lindberg i Falkenberg är identisk med Fredrik Svensson Dunder?
 
Fredrik Lindberg är ju 1745 7/7 i Slöinge gift med Florentina Petersdotter, och så ännu vid sin död 1764.
 
Fredrik Svensson Dunder/Lindberg/Lindström ska å andra sidan varit gift(?) med Ulrika Sivertsdotter Hök, och har bl a barn med henne både 1750 och 1755.
 
Dessutom anges Fredrik Lindberg i åldersuppgifter vara född 1701-1705, vilket diffar väldigt mycket mot ca 1727 som du anger att Fredrik Dunder borde vara född.

136
Du tittar i födelseboken för 1897 i Helsingborg, stadsförsamlingen eller landsförsamlingen. Med ett så ovanligt namn finns säkert bara en som passar.

137
Lindgren / Äldre inlägg (arkiv) till 18 november, 2010
« skrivet: 2010-04-27, 09:28 »
Nej, han är född 1767 i Frillestad. Se bland äldre inlägg  
 och efterföljande inlägg.

138
Lindgren / Äldre inlägg (arkiv) till 18 november, 2010
« skrivet: 2010-04-26, 23:28 »
Svarte Petters hustru (de gifte sig 1851 i Gladsax) var Johanna Sofia Fredriksdotter Lindgren, född 1817 20/9 i Västra Karaby. Hennes föräldrar var soldaten Carl Fredrik Lindgren och Anna Maria Petersdotter Ullman. Dessa är omnämnda tidigare i Anbytarforum.

139
Yrken F / Filmregissör
« skrivet: 2010-04-23, 11:50 »
Skådepelaren Karl Viktor Lindqvist (född 1872 9/8 i Hedvig Eleonora) bor 1904-1905 på Åsögatan på Söder i Stockholm och är då gift med Sigrid Maria Ingeborg (f. Lindberg 1874 5/4 i Hedemora) och har två söner. Familjen flyttar 1905 15/5 till ort utanför Stockholm. Källa Rotemansarkivet.
 
(Meddelandet ändrat av zzz 2010-04-23 11:52)

140
Yrken F / Filmregissör
« skrivet: 2010-04-23, 11:44 »
Enligt rotemansarkivet på nätet (Stockholms Stadarkiv) så flyttar hon 1906 från Hedvig Eleonora till annan rote, som tydligen ännu inte är registrerad. De måste ha gift sig före 1910 om det kan vara rätt Ebba.
 
Viktor och Ebba dör bägge i Malmö, 1957 respektive 1942, så långt ser det lovande ut.
 
Hittade inga spår av Viktor Lindqvist som operasångare på nätet.

141
Yrken F / Filmregissör
« skrivet: 2010-04-23, 08:26 »
Lars-Ola,  
 
Vilka uppgifter får ni fram om nästkusinens mormor de vanliga släktforskningsvägarna? Det kanske blir enklare att eventuellt knyta ihop om du berättar det.

142
Yrken F / Filmregissör
« skrivet: 2010-04-22, 21:53 »
Filmproducenten Frans Lundberg jobbade mycket med danska skådespelare, så en möjlighet är att Ebba är danska eller var aktiv i Danmark.
 
Det finns två tänkbara Ebba Lindqvist boende i Malmötrakten enligt folkräkningen 1900.

143
Resandesläktnamn A-Ö / Lövert Johansson och hans släkt
« skrivet: 2010-04-19, 20:09 »
Inga stora problem  men jag undrar över ett par saker (som jag kanske missat, eller som aldrig tagits upp i forumet).
 
* Caspar Lövertssons hustrus namn står inte i Vimmerby fb 1711. Är Reinhold, Ludvig och/eller Britas födelsenotiser återfunna? Hur vet vi att den Caspar som Marta Christiansdotter först var gift med är Caspar Lövertsson?
 
* Hur är det belagt att Gabriel Mejers svärfar är Sivert Joakimsson Hök och inte någon annan Sivert?

144
Resandesläktnamn A-Ö / Lövert Johansson och hans släkt
« skrivet: 2010-04-19, 13:32 »
Under  lämnar Bo Lindwall följande information om Lövert:
 
Bo Lindwall:I Vimmerby mtl finns 1709 en Kasper Lövertsson Klarin och han får 1711 27/2 en son Peter i Vimmerby. Vid Vedens HR 1717 15/3 kallas han borgare från Vimmerby. Vart han sedan tar vägen och vilka fler barn han har vet jag tyvärr inte. Denne Kasper Klarin är son till häktmakaren, soldaten och borgaren i Hjo och Linköping Lövert Johansson och Anna Isaksdotter. Lövert dömdes för stöld vid hammartinget vid Norrköpings mässingshammare 1709 24/7 och åter vid Gudhems HR 1710 14/10. En annan son till Lövert var Henrik Lövertsson , född ca 1689, som var efterlyst när fadern häktades i Norrköping men han var då borta med värvare. Senare nämnd vid Gudhems HR 1710 14/10 då han var borgare i Alingsås och han blev antagen till borgare i Trosa 1726 27/9, samt var då avskedad dragon med gott betyg från Karl Gustaf Hård.
 
(Meddelandet ändrat av zzz 2010-04-19 13:33)

145
Sahlman / Sahlman
« skrivet: 2010-04-18, 11:37 »
Dohnas regemente är intressant. Finns GMR bevarat? Lustigt nog var en annan resande vars hustru också hette Christina Johansdotter vid samma tid vid regementet, nämligen Alexander Sahlman. Se Vittskövle dödbok i maj 1733 (son Ludvig dör) och Algutsboda födelsebok 1734 26/9 (son Hans föds).

146
Det är så klart enkelt om man har alla översättningarna. Då kan det göras med automatik. Problemet är att det inte finns någon vilja från Genline att göra detta. Från DIS vet jag inte.  
 
Jag har tagit upp precis detta med ett översättningsprogram för flera år sedan, och även varit på DIS att DISPOS borde kunna användas till detta, men utan nämnvärd reaktion.
 
Har också själv haft lust att fixa detta, men det faller på att jag inte har enkel tillgång till alla översättningarna. Ett stort problem är att Genlines översättning inte alltid stämmer med SVARs och landsarkivens volymsigna, utan gäller situationen på 1950-talet när mormonerna gjorde sin mikrofilmning.

147
Svart / Svart
« skrivet: 2010-04-07, 19:35 »
Det verkar som att Inga Brita egentligen heter just Inga Helena och är då helt klart identisk med Anna Svarts syster belagd i Laholm.
 
Se under Falköping 11 febr 2004:

148
Svart / Svart
« skrivet: 2010-04-06, 17:18 »
Vid Peter Rydbergs och Anna Svarts son Eriks dop 1749 i Falköping är en jungfru Catharina Warenberg fadder.
 
Kan Inga Britta vara identisk med Ingar Helena Svart, syster till Anna Svart, som förekommer i Laholms mtl fram till 1729 och då flyttar till Karlshamn? Eller är (kanske troligare) Inga Britta en faster till Anna Svart?

149
Yrken B / Besökare
« skrivet: 2010-04-06, 09:59 »
När ungefär har du exempel på det här, Björn? Var det på landsbygden eller i städerna?

150
16 Internet, netikett och webbpublicering / Webbpublicering
« skrivet: 2010-04-02, 12:13 »
Kom ihåg att publicering på en hemsida inte alltid behöver betyda att uppgifterna ligger helt öppna för alla att söka fram. Många program har möjlighet att begränsa åtkomst till nu levande personer eller på annat sätt känsliga data så att endast utvalda personer (t ex släktingar) kan se detta genom att logga in på hemsidan.

151
Fadern till Axel Algot skall vara nattmannen Niklas Gustav Lindqvist, enligt Göteryd födelsebok 1866. Om Niklas Gustav har jag noterat från Gunilla Östlin att han är styvson till Anna Lovisa Ahlqvist och halvbror till Andreas Lindqvist. Niklas Gustav Lindqvist dör 60 år gammal 1897 6/12 i Pjätteryd, se ovan Gunilla Östlin den 14 september 2008, men var är han född?

152
Resandesläktnamn A-Ö / Lövert Johansson och hans släkt
« skrivet: 2010-03-24, 21:50 »
Jag har fått ett fynd rörande Sara Lövertsdotter skickat till mig med tillåtelse att lägga in det här.
 
I Barnhusförsamlingen i Stockholm döptes den 10 juli 1739 det uti fängelset på Smedjegården födde oäkta barnet Christina.
Fadern bekändes vara en valackare vid namn Jert Faltinsson och modern en änka vid namn Sara Löfwensdotter.
Haver farit med andra häktmakare omkring landet och fördenskull på Smedjegården insatt tillsvidare.
Den 21 oktober samma år begravdes där Smedjegårdsarrestanten Sara Löfvensdotter och den 5 december Sara Löfwensdotters oäkta barn både fött och döpt på Smedjegården.

153
Wimmerstedt / Wimmerstedt
« skrivet: 2010-03-20, 23:44 »
Peder, lite om Wimmerstedt och Kellberg i Vimmerby finns i en gammal tråd på AF

154
Malm / Malm
« skrivet: 2010-03-17, 16:10 »
Sebastian, du skriver Christina bör väl vara samma Christina Henriksdotter som 1739 vistades hos Gabriel Meijer i Örebro men hette inte hon Catharina enligt ditt inlägg 5 mars 2010 - 15:32 under Falck?

155
Malm / Malm
« skrivet: 2010-03-17, 10:30 »
Intressant, borgaren Gert Valtinsson i Nyköping enligt Tensta fb 1740 är alltså Gert Henriksson Wennergren.
 
Barnet i mars 1738, vem är hon? Var föds hon?

156
Lindberg / Äldre inlägg (arkiv) till 28 maj, 2010
« skrivet: 2010-03-15, 10:10 »
Jöns' namnbyte till Lindberg kanske har samband med (släktingen?) Gabriel (Andersson) Lindberg. Jöns och Gabriel fick burskap samtidigt i Trosa 1726 8/11 och de nämns också tillsammans i Trosa inflyttningslängd 1728 27/2 (som rapporterats av Ola Larsson tidigare):
 
Ola Larsson:1728  27/2  viste Gabriel Lindberg, Jöns Lind och
            Hindrich Löfwersson sina pass för sig
            själva, sina hustrur och barn, att
            bliva antagne i församlingens
            gemenskap här i Trosa.
          Har tillförne haft burskap i
          Vimmerby.
 
Släktrubrikerna med fasta namn blir svåra att hålla sig strikt till. Jag tror i alla fall att de senaste inläggen här med fördel kan flyttas till Lindberg (jag fixar det eftersom ingen moderator finns för denna avdelning).
 
Edit: Jag ser att det inte finns något fast system för hur rubrikerna bör skrivas här under Resandesläkter, så det går säkert bra att starta en som heter Lövert Johanssons familj eller liknande.

157
Wimmerstedt / Wimmerstedt
« skrivet: 2010-03-15, 00:54 »
Ingrid Lena född 1802 och Sara Christina född 1805, bägge i Lönneberga, är halvsyskon till Peter Wimmerstedt, och döttrar till volontären Håkan Persson Wimmerstedt.

158
Lindberg / Äldre inlägg (arkiv) till 28 maj, 2010
« skrivet: 2010-03-14, 23:46 »
Med tanke på namnet på hustrun Dordi Lövertsdotter kanske denne Jöns Lindberg är identisk med Jöns Ekman och Jöns Lind, tidigare omnämnda av mig och Niclas Rosenbalck på AF.
 
Jag kan inte återfinna inläggen nu, men så här skrev Niclas 2002:
 
Niclas Rosenbalck:Av Niclas Rosenbalck fredag den 6 sept 2002 kl. 00.29:
 
Ovan har nämnts om f.d. ståndsdragonen Jöns Ekman och hans
hustru Dordi Lövertsdotter, vilka nämns i Vimmerby dombok
1722 31/3, maken Jöns efterlystes detta datum (målet i
Vimmerby dombok skulle vara intressant att se i avskrift).
Vidare uppges att de hade gift sig i Hjo. Dordi är troligen
en dtr av (soldaten?) Lövert Johansson och syster till
Caspar Lövertsson Clarin, borgare bla en tid i Vimmerby.
 
Av Anders Bergs uppgifter framgår vidare att en Henrik
Lövertsson blev borgare i Trosa 1726 27/9. Några dagar
senare (8/10) antas också Dorothea Löfversdotters man Jöns
Lind som borgare i Trosa. Han nämns då ha varit borgare i
Falköping i 7 år med gott vittnesbörd och i deras följe
finns också Sara Löfversdotter, tydligen ogift.  Denne Jöns
Lind (1726) kan vara samme som f.d. dragonen Jöns Ekman
(1722) - eller möjligen en andra make till Dordi?
 
Nedannämnde domboksmål torde behandla dragonen Jöns Ekman
ohh Dordi:
 
Allbo härads dombok , laga ting 21 juni 1720, 153§:
Cronones Befallningzman Wälb:de herr Lars Brantingz
begiärer, att Soldaten Gudmund Ringberg må höras, hwem som
ordsak warit till de i Örs kista liggande Arrestanters
utkommande förleden April Månad.
Gudmund Ringberg säger att Dragonen Jöns Ekmans hustru Dordi
skaffadt dem in en Nafwar och 3 knifwar, hwar af hon tagit
Nafwaren på giästgifwaregården och knifwarna kiöpt i Wexiö,
sampt tagit en Järnstång i Klåckaregården Ör, med
hwilcken hon stötte utan före, och Fångarna med den andra
redskap arbetat innan till, och begynte
de samma arbete fierdedag påsk, och lögerdagen effter war
der med så wida kommit, att de om natten kommo ut, friar
dock Qwinfolcken Crisdence
Johansdotter, född i Wästergiötland, Tollstad  sochn och
Wallstad By, sampt Wirica Jönsdotter, född i Schiöfde, att
de intet skaffat dem något wärcktyg eller hulpit till på
något sätt till rrestanternes utkommande, så wäl som Britta
Swensdotter i Tolestorp, kunnandes TingzRätten eij heller
förmå deße Qwinfolck till någon  bekiännelße, att hafwa
hulpit Fångarna ut. Och ehuru Fångewachtaren Germund
Germundßon och des Broder Håkan willia öfwertyga Gudmund
hafwa sagdt, att Britta sökt effter nycklarna till kistan
att släppa Arrestanterne ut. Så nekar likwäl Gudmund sig de
orden sagdt, så wäl som Britta, att hon effter nycklarna
sökt, eller den tankan hafft dem att utsläppa och på
flychten hielpa, hwarföre emedan deße qwinfolck en lång tid
suttit fängzlige, och till deras öfwertygande, att hafwa
befordrat de för-
rymbdes utsläppande, inga skiäl finnas, utan de
der till högeligen neka, hustru Dordi icke eller
är tillstädes, eller wetterligit hwar hon står till att
igenfinna. Ty finner Tingz Rätten henne
frånwarande, intet widare kunna tillgiöras
utan förmantes qwinfolcken, att förfoga sig till
sina hemwister, och icke gifwa ordsak till widare
klagomål.
Det framkommer inte i domboken mer om Ekman - alltså ej
säkert att han varit en av arrestanterna! Under 1719-1720
präglades trakten av inkvarteringar av dragoner och flera
konflikter skedde som ledde till domboksmål.
 
I målet framkom även följande personer som möjligen var
resande:
*Crisdence Johansdotter , anges född i Vallstad by, Tollstad
sn i Västergötland
*Wirica Jönsdotter, född i Sköfde [jfr namnet Wirica med
mansnamnet Vidrik som var vanligt bland vissa resande]
 
är mer känt om Jöns Ekman (=? Lind) mm ?

159
Feltolkade yrken / Bågdragare
« skrivet: 2010-03-03, 12:49 »

160
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 04 mars, 2010
« skrivet: 2010-03-01, 12:20 »
Vad jag kan se så uppmanas föreningarna att ha en tydlig länk till Rötter. Varken mer eller mindre. Inget fel med det. Som ett exempel på tydlig länk informeras om möjligheten att använda bannern, men ingenstans uppmanas att använda just denna.  
 
De flesta är nog överens att en bildlänk är tydligare än en textlänk. För övrigt kan väl inte den där lilla bannern anklagas för att vara blaffig? Det är inte 1995 längre.  
 
PS Björn Jönsson är inte moderator, men som IT-ansvarig har han tillgång till Moderatorforumet och tillhör därför den gruppen användare.

161
Malm / Äldre inlägg (arkiv) till 03 mars, 2010
« skrivet: 2010-02-24, 11:59 »
Elias Malm är 23 år 1744, så han borde vara född ca 1721. Då blir ålderskillnaden inte så stor.
 
Jag funderar lite över namnet Wass. Elias avviker från arresten med fadern, och tämligen snart måste han tagit värvning som gardessoldat. Kanske var namnet Malm för hett då.
 
Senare under 1700-talet finns flera Wass i Sala, bland annat en Erik Wass som döper en son till Elias. Samband?

162
Malm / Äldre inlägg (arkiv) till 03 mars, 2010
« skrivet: 2010-02-23, 14:46 »
Elias Malm bör vara identisk med gardeskarlen Elias Wass, vars hustru heter Brita Håkansdotter. De är faddrar 1745 i Roslags-Kulla till Sigrid Carlsdotter Malms och Nils Flintas barn.

163
Palm / Palm
« skrivet: 2010-02-13, 11:28 »
Etzler (s 122 not) nämner förre borgaren och zigenaren Carl Palm i Nådendal, som är huvudperson i ett misshandels- och lösdriverimål 1779-1780.
 
Vad mer är känt om denna familj? (diskussionen borde kanske ligga under Palm)

164
31 Släktskap och släktrelationer / Knyt dina nävar
« skrivet: 2010-02-01, 11:41 »
Jag har fyra kullar.

165
Adoptioner / Äldre inlägg (arkiv) till 17 juli, 2011
« skrivet: 2010-01-31, 18:14 »
Skojar du med oss, Steve? Maud riktar sig ju till Ingela. Nog kan du räkna ut vad fina betyder i detta sammanhang. Och visst var väl Eivors historia lite rolig.  Hon förklarar ju t o m poängen.

166
Malm / Äldre inlägg (arkiv) till 03 mars, 2010
« skrivet: 2010-01-30, 17:22 »
Det bör vara Elias Jönsson Norman, gift med Catharina Nilsdotter Lille, vars dotter Anna Catharina var gift med Magnus Melldahl (allt enligt tidigare diskussioner).
 
Frågan är då om Carl Jonsson Malm först var gift med en syster till Catharina Nilsdotter, och sedan gifte om sig med Maria Johansdotter? Det skulle förklara namnet Sigrid efter Catharinas mor Sigrid Andersdotter Malm.

167
Personuppgifter på hemsidor / Personuppgifter på hemsidor
« skrivet: 2010-01-17, 10:03 »
Anita, nog har du väl upphovsrätt till din löpande text och bilder på din hemsida. Jag tror det är ett brott att kopiera sådant i större mängd (mer än citat) och publicera. Sedan är det en annan sak om det är svårt att lagföra pga att servern ligger i ett laglöst land.
 
Rena anlistor med basfakta (född, död osv) har nog inte verkshöjd, så det kan man inte göra mycket åt om det sprids, även om det också kan kännas olustigt om inte källan anges.
 
Jag tycker du ska skriva i klartext vem som har denna hemsida och länka till den, då ökar du trycket på honom/henne att ta bort det som är taget från dig.

168
Hemsida / Hemsida
« skrivet: 2010-01-14, 12:03 »
Jag har 123 hemsidor som ligger på web.telia.se i Personsökaren, och vill uppmana er som flyttat och känner på er att era databaser finns med där att meddela mig (med epost) om era nya adresser (och vilken gammal adress som ska tas bort).

169
Hemsida / Hemsida
« skrivet: 2010-01-12, 10:53 »
Enligt Telia så har deras privata hemsidor upphört från årsskiftet. Det är många släktforskare som har sina sidor där, och jag undrar vad som nu händer med dessa?
 
Det verkar som att de ännu finns kvar, men hur länge? Går de att uppdatera?
 
Hur tänker ni göra som har era sidor hos Telia?

170
Glasmästare / Äldre inlägg (arkiv) till 25 augusti, 2011
« skrivet: 2010-01-06, 10:17 »
Det fanns ju gott om glasmästare landet runt och inte bara i städerna, men de på landsbygden var ju aldrig med i något skrå.
 
Var det någon skillnad i arbetsuppgifter mellan stadens glasmästare och landsbygdens? Av någon anledning verkar yrket inte riktigt ha haft den höga status som ett mästaryrke vanligen hade, åtminstone inte på landet (se lite av diskussionerna i början av tråden). Jag har ett flertal exempel i Skåne på att glasmästare kombinerade yrket med att vara vallackare.
 
Finns några mer vetenskapliga studier av detta? Jag vill minnas att i Claes Westlings Småstadens dynamik, Skänninges och Vadstenas befolkning 1630-1660 finns beskrivet att redan då hade utövare av yrket inte det bästa rykte. Möjligen rörde det sig om en enstaka person, jag minns inte riktigt.

171
Ja, det är så att antalet gånger man skriver inte har någon betydelse för den statistiken. Så du har fattat alldeles korrekt.
 
Statistiken togs fram medan AF var avgiftsbelagd, och då var det intressantast att se hur många unika som var aktiva. Avgiften var ju samma oavsett om man skrev ett eller tusen inlägg. Om man bara tittade på antalet inlägg kunde det vara så att några få skrev oerhört mycket och statistiken kunde bli missvisande.

172
Unika skribenter är unika skribenter.  
 
Du, jag och 638 andra har skrivit inlägg senaste veckan.

173
Det ökande intresset mattades något i december, men senaste veckan har det gått i taket igen!
 

174
Feltolkade yrken / Ankman
« skrivet: 2010-01-02, 13:32 »
Ser rätt ut! I vilket sammanhang står det? Kan man ha glömt att skriva krumiluren och att det egentligen ska vara Änk(e)man?

175
Feltolkade yrken / Ankman
« skrivet: 2010-01-02, 13:16 »
Patrick,
 
Eftersom ordet inte ger några vettiga träffar i Google och saknas i SAOL så måste du berätta i vilket sammanhang du sett det. Det kan ju vara en felläsning.

176
24 Rekord / Medellivslängd
« skrivet: 2009-12-26, 12:22 »
Man kan göra lite egna undersökningar om detta med hjälp av Sveriges Dödbok, men det blir väl begränsat till stickprov. Jag testade med mitt födelsedatum och där visade det sig att när jag plockade bort de som avlidit i späd ålder så hade 8 av 13 döda icke-svenska namn och var inte födda i Sverige, en markant överrepresentation med andra ord. Om man får lita på undersökningen från Socialstyrelsen så var det tydligen en tillfällighet.
 
Det skiljer tydligen väldigt mycket mellan olika invandrargrupper. Se figur 3 under Migration och hälsa. Utomeuropeiska invandrare har en underrisk att avlida, medan EU-invandrare (till stor del finska invandrare) har en tydlig överrisk.  
 
Dock finns det en felkälla med utomeuropeerna, som noteras i texten: När man analyserar dödsfall bland utlandsfödda i den folkbokförda befolkningen i Sverige är det viktigt att tänka på att dödsfall som inträffar när personen vistas utanför Sverige inte alltid rapporteras till svenska myndigheter. Detta gäller särskilt när dödsfallet äger rum utanför Europa. Denna underrapportering leder till en systematisk underskattning av de verkliga dödstalen.

177
Diskussionen om programmet har i år skett på Proveniens. Där finns trådar för alla avsnitten.
http://proveniens.ifokus.se/
 
Kolla under 20 Släktforskning och 28 Vem tror du att du är
 
Bland annat medverkar Mats Hayen på Stockholms Stadarkiv med nya rön efter programmets inspelning om Dogge Doggelitos ana Rebel/Revel.
 
(Meddelandet ändrat av zzz 2009-12-22 11:08)

178
Jag reagerade bara på det något kategoriska i inte kan skapas i en webbpublikation som du skrev. Jag har inga exempel på rak arm men min erfarenhet är att det går utmärkt med mycket stora databaser i mySQL (och ja, det handlar om miljoner poster).  
 
Jag kan tänka mig att man inte laddar ned hela plocklistor, vilket skulle ta alltför lång tid, utan man i webbapplikationen gör en sökning i en plocklistdatabas och på så sätt begränsar urvalet, och därefter görs sökningen i huvuddatabasen. Numera kan sådant snyggt integreras på webben. Kolla på Ajax-tekniken. Man märker den mer och mer när man surfar, t ex får man ofta automatiskt förslag när man skriver saker i sökboxar. Vad som sker då i bakgrunden är att applikationen jobbar mot en sökordsdatabas och direkt levererar resultaten.

179
Trevliga nyheter att höra att du kommer att jobba med version 5, Carl! Och att du tror på fler skivor framöver i eller utanför förbundets regi.
 
När det gäller webbpublicering så håller jag nog i princip med Anders R, men det ena utesluter inte det andra. Risken med försäljningstapp pga av kopieringsmöjligheten får man lägga i vågskålen och förbundet liksom alla andra producenter av skivor med film och musik tvingas helt enkelt leva med det. Det lär inte gå att lagstifta bort.  
 
Carl:CD-skivor har också fördelar som inte kan skapas i en webbpublikation, exempelvis plocklistorna, där man kan se alla varianter på olika namn med antalet för varje variant. De äldre befolkningsskivorna 1890 och 1900 har även möjligheten att söka på barn via uppgifter om föräldrar och syskon, något som skulle bli komplicerat att lösa i en databas med dynamiska index. 1900 har också en statistikfunktion som är intressant för den som även forskar på demografiska parametrar.  
 
Det här köper jag inte. Varför skulle man inte kunna ha plocklistor, statistik och barnsökning på webben? Det handlar nog bara om att ha kompetensen att skapa en sådan applikation.

180
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 04 mars, 2010
« skrivet: 2009-11-09, 13:50 »
Länkar till rapporter om fel och problem med Tillfällighetsfynd
 
 
Tack alla som jobbar hårt med flytten av Rötter och databaserna. Bra Per att du vill ta på dig att granska tillfällighetsfynd. Det kan inte vara ett så stort jobb, det krävs bara att någon känner ansvar för att det görs regelbundet. Ett fynd eller en kommentar kan säkert bedömas och godkännas på en minut i vanliga fall.

181
Qvick / Äldre inlägg (arkiv) till 08 november, 2009
« skrivet: 2009-11-08, 11:23 »
Vilket år och datum föds Jacob Olof, Chris?
 
(Meddelandet ändrat av zzz 2009-11-08 11:25)

182
Qvick / Äldre inlägg (arkiv) till 08 november, 2009
« skrivet: 2009-11-08, 11:20 »
Trond, det var Hans Magnus Qvicks far Anders Jönsson Qvick som var fältjägare och glashandlare, enligt Stefan.
 
Det var vanligt att resandepar inte gifte sig eller väntade länge med att gifta sig, så både Oskar och Vilhelmina kan säkert vara deras gemensamma barn.
 
Funderar på om de fick två Vilhelmina. 24 jan 1851 föds en, som tydligen sägs vara avliden 2/2. De kan ha hunnit med att få en till Vilhelmina 17 dec samma år, men tydligen inte i Gustafs.

183
Qvick / Äldre inlägg (arkiv) till 08 november, 2009
« skrivet: 2009-11-07, 16:15 »
Det verkar så, att döma av de uppgifter Stefan Jernberg tidigare lämnat i tråden. Magnus far var fältjägare och glashandlare, och Vilhelmina hade en bror Oskar f 1844 ingift i resandesläkt.

184
Nu ser det bra ut.
 

185
Westerling (Wallin) / Westerling (Wallin)
« skrivet: 2009-10-30, 10:38 »
Hallå alla skarprättare Wallin och Westerling-ättlingar!
 
Det verkar som att Werner Wallins hustru Juliana Larsdotter Westerlings anor har kommit nära en lösning. Se här:
 
 
Det finns kanppast något resande i blodet här, utan snarare adliga anor.

186
02 Arkivväsende / Medeltida arkiv
« skrivet: 2009-10-28, 11:59 »
Hur kommer det sig att det finns pengar för språkvetenskapliga projekt om svensk medeltid men inte för historiska projekt?
 
Är det språkvetenskapliga böcker som allmänheten slukat under senare år? Jag som trodde att det varit historiska...
 

187
Qvick / Äldre inlägg (arkiv) till 08 november, 2009
« skrivet: 2009-10-18, 23:16 »
Här följer en diskussion som startat under . Inlägg som rör Leander Bergströms hustru Wilhelmina Qvick och hennes släkt flyttades hit 2009-11-09. / Mvh Anders Berg, Moderator Släkter
 
Mycket märkligt! Någon av dessa män verkar ha tagit över den andres identitet. Två personer sammanslagna i en. Klas Viktor Israelsson och Leander Bergström förvandlas till Klas Leander Viktor Israelsson Bergström.
 
Trond, du skriver att han var en slags omstreifer vilket får mig att undra om Leanders hustru Wilhelmina Qvick var resande. Kopparslagare är ett typiskt resandeyrke också. I Sunnansjöby, Grangärde bodde Wilhelmina med sin far Magnus Qvick på 1880-talet. Kopparslagare Leander Bergström anländer från Stockholm 1887 4/6. Se bild från Arkiv Digital Grangärde AI:20 c s 976.
 
 
 
Jag hittar inte Magnus Qvick i Hedemora fb 1810. Wilhelmina finns inte heller i Gustafs fb 1851.

188
Häradshövding / Häradshövding
« skrivet: 2009-10-14, 17:53 »
Intressant Björn! Något för Dick Harrison att skriva om kanske.
 
Enligt Schlegel & Klingspor s 92f levde Beata 1495-1547 och var dotter till Nils Bosson till Vinäs (född omkring 1460, mördad 14 febr 1522) av den s.k. yngre släkten Grip, och Anna Arvidsdotter (Trolle) (1476-1532). Beata gifte sig 1514 med riddaren och riksrådet Holger Karlsson (Gera) till Björkvik, död 1541.
 
Var det således hennes make hon efterträdde som häradshövding? Jag har inte tillgång till Almqvists bok här och nu. S&K nämner ingenting om detta.

189
000 Osorterat / Släktforskarföreningar, behövs de?
« skrivet: 2009-09-07, 19:57 »
Finns det en hemsida?
 
Vad står egentligen fria för?

190
Förkortningen var inte omedelbart självklar för en utsocknes!

191
Klv fria?

192
Ja, det låter som en bra tanke. Var finns denna icke offentliga databas över begravningsvapen?

193
Den här typen av bilder är väl oftast knutet till en person eller till en släkt. Kan man inte lägga in sådana bilder under respektive släkt här på Anbytarforum?
 
Med tanke på att vi dels har Bäckmarks Gröna stubben för borgerliga vapen och dels de redan väldokumenterade adelsvapnen, så vet jag inte om en egen databas på Rötter är så akut.

194
Jodå, det går bra att skicka post till denne moderator, Göran. Men problemet tidigare var att brukaren inte verkade ha något förtroende för moderatorn, och ville tala med en överordnad. Brukaren hade drabbats av det som Anders R beskriver.
 
Sedan kan det vara så att moderatorn inte finner någon anledning att ingripa om brukaren bara klantat sig och vill ha hjälp med att ändra sina inlägg. Det är inte moderatorns huvudsakliga uppgift.
 
Till saken om anonymitet så kan vi moderatorkollegor inte göra annat än att redovisa vår personliga inställning. Min är den att vi inte bör vara anonyma, och att det inte finns godtagbara skäl för det. Det krävs lite tålighet att vara moderator ibland, det bör man vara medveten om när man tar på sig uppgiften.
 
Lotta frågar efter vad som gäller och så här löd åtminstone den instruktion som vi moderatorer fick av Anna-Lena inledningsvis. Vad mer exakt som ligger bakom beslutet får de ansvariga svara på.
 
Anna-Lena H:Du väljer själv om du vill vara anonym eller uppträda under ditt eget namn som Moderator i Anbytarforum. Det har tidigare förekommit påhopp på frivilligarbetare i Anbytarforum, så vi ger därför möjligheten till anonymitet. När du skriver i Anbytarforum kommer det att stå t ex
 
Moderator Gotland
(mod_gotland)
Moderator
 
till vänster om ditt inlägg. Du väljer sedan om du vill underteckna dina inlägg med ditt namn eller inte. I din profil som du når via Användarkonto i vänstermenyn bör inte finnas några uppgifter om dig själv. Sätt - i de obligatoriska fälten. Med anonyma moderatorer kan man vara två om samma ämne och även vikariera för varann vid frånvaro, utan att detta behöver kommenteras eller skapa förvirring.  
 
 
När det gäller aktiviteten så tycker jag att kritiken kanske är lite orättvis. Som Anders R och Jonas beskrivit så kan man vara aktiv på olika sätt. Man följer sitt område och moderatorforumet genom eposten, och behöver inte logga in om inte något verkligen behöver åtgärdas eller besvaras. Dessutom har vi precis haft en sommar med allt vad det innebär av godtagbar frånvaro!  Min personliga inställning är dock att, visst, moderatorerna behöver synas lite mer på sina håll.
 
Efter ett halvår som moderator tycker jag responsen varit till 99% positiv från användarna. Många uppskattar att vi hjälper till och håller koll. Samarbetet mellan oss moderatorer tycker jag också fungerar ypperligt. Ni som är intresserade, tveka inte att höra av er till Anna-Lena, det finns som sagt flera lediga moderatorstolar, och den bild som kanske framträder att det är ett otacksamt jobb stämmer som regel inte. Det är endast kritiken som syns utåt. Jag har själv värvat ett par moderatorer och vi bör hjälpas åt att få in fler moderatorer. Förbundet bör kanske vara lite mer aktiva på den fronten också.
 
Mvh Anders / Moderator Släkter

195
Segerholm / Segerholm
« skrivet: 2009-07-26, 13:13 »
Lars Segerholm förekommer tidigast bland mina uppgifter som fadder 1796 i Mörarp till krämaren Nils Hallin och Anna Brita Westerlings son Carl Peter, född 26/10. Det står inget yrke på Lars Segerholm.

196
Segerholm / Segerholm
« skrivet: 2009-07-26, 13:01 »
Jag kan nämna att detta regemente stationerat i Kristianstad har sin kyrkobok bevarad i Landskrona garnisonsförsamlings arkiv. Jag har tidigare gått igenom denna efter resandepersoner, men gjorde igår en ny genomläsning med vetskap om Nils Segerholms kompani. Tyvärr hittade jag inga spår efter honom, vare sig barn eller som fadder. Otaliga barn till soldater vid Mecks och Leijonhufvuds kompani finns med.
 
De två barnen i mantalslängden kan vara Lars Segerholm och Anna Kristina Segerholm, som gifter sig 1809 6/5 i Hässlunda med avskedade soldaten Christian Olsson. Observera att Lars Segerholm gifter sig endast två månader senare också i Hässlunda.  
 
Anna Kristina, som redan 1808 17/10 har en son Andreas Christoffer i Nattmanshuset, Hässlunda utan angiven fader, kallas senare oftast Johanna Christina och någon gång Johanna Maria. Från 1818 finns Christian Olsson i Farhult som nattman. Han dör 1845 20/1 i Fattighuset, Farhult, och Johanna Christina Segerholm dör 1843 9/2 i något hus som kallas Brännan i Farhult. Johanna Christina Segerholm sägs i Farhult hfl vara född 1777 24/5 i något som möjligen ska föreställa Nosaby (dock ej funnen i fb där).
 
Christian Olsson har en kort period som rotesoldat med namnet Tall i Sireköpinge 1813, då dottern Christina Sofia föds 23/6. Denne dotter använder senare efternamnet Segerholm och har åtta oäkta barn i Farhult och Väsby mellan 1836 och 1853. Hon dör 1888 3/4 i Väsby fattighus.
 
Christian Olsson och Johanna Christina Segerholm har också barnen Elna 1818 26/1 i Norra Heljaröd, Farhult, och Peter 1821 6/4 i Farhult. Den senare kallar sig Peter Christiansson eller Olsson och dör 1874 11/2 i Farhult. Tituleras lösdrivare eller arbetskarl. Enligt hfl straffad för 2:a resan stöld och förfalskningsbrott. 1857 återkommer han från Karlsborgs fästning till på socknen i Farhult.
 
(Meddelandet ändrat av zzz 2009-07-26 13:06)

197
Lindgren / Äldre inlägg (arkiv) till 18 november, 2010
« skrivet: 2009-07-26, 11:48 »
Ett litet tillskott:
 
Glasföraren och artilleristen Peter Lindgrens och Anna Maria Ahlqvists son Gert dör 2 år gammal i Harlösa 1801 6/3, begr 8/3.
 
Tidigare känt är att Gert föddes i Hishult 1799 26/11.

198
Segerholm / Segerholm
« skrivet: 2009-07-25, 20:51 »
Nils Segerholm i Växjö är sämskmakare, och har flera barn på 1770-talet i Växjö. Det är nog inte samma person som soldaten vid Konungens eget värvade regemente.

199
Segerholm / Äldre inlägg (arkiv) till 24 juli, 2009
« skrivet: 2009-07-23, 13:01 »
Hej Niclas och Gull-May,
 
Knektregistret tycks inte ha några uppgifter från rullor, åtminstone vid den tidpunkt som du fick ditt utdrag, Gull-May. Det där är forskningsmaterial från kyrkböcker som någon skickat in (märkligt att ingen källa finns till uppgifterna).
 
Vad gäller Lars Segerholms militära placering har jag inte heller några uppgifter från rullorna, men från andra källor finns följande:
 
1800 soldat nr 29 vid kapten Wahlboms kompani (Landskrona gfs kommunionlängd)
1802 soldat vid samma nr och kompani i Landskrona (mtl)
1806 soldat vid Konungens regemente (Kristianstad domb 1806 18/3)
1810 soldat vid Konungens regemente (fadder 23/8 till Lars Bergvalls barn i Allerum)

200
Segerholm / Äldre inlägg (arkiv) till 24 juli, 2009
« skrivet: 2009-07-22, 11:02 »
Tack Olle! Ingrid står som född i Lunds domkyrkoförsamling och hittas också där 1849 13/9, döpt 15/9. Fader torparen Fredrik Segerholm i Blentarp. Gudmor är Gustava Rybergs syster Maria Jönsdotter i Västra Karaby (gift med åbon Andreas Carlsson). Ingrid dör 1850 6/1 enligt samma sida i Blentarps hfl.
 
Gull-May, det är inte ovanligt att modern inte nämns i födelsenotiserna. Eftersom Lars Segerholm och Sofia Christina Ahlqvist gifte sig 1804 så kan vi nog lugnt förutsätta att det är hon som är modern 1807. Det står inget om att barnet skulle vara oäkta. Segerholm och Johanna Bergvall gifter sig först 1809.

201
Lindgren / Äldre inlägg (arkiv) till 18 november, 2010
« skrivet: 2009-07-21, 16:37 »
Första notisen: Anna Lovisa Holmström är mor till barnaföderskan Anna Maria Ahlqvist. Anna Lovisa var först gift med Carl Petersson Ahlqvist, och sedan med Josef Scherman (han är nämnd tidigare på AF). Vet inte om det är samma släkt som Skarman, men ditt fynd från 1734 av Johan Axelsson Scherman kanske tyder på det!
 
Andra notisen: enligt en gammal uppgift från Skogsjö/Lindwall så dör en lumpsamlare Peter Lindgren 1845 i Jämshög, som enligt dessa ska vara son till föräldrarna i första notisen.

202
Segerholm / Äldre inlägg (arkiv) till 24 juli, 2009
« skrivet: 2009-07-21, 10:37 »
Ricky, kan du ange en tydligare källa än GID för Ingrid född 1849, så kan vi hjälpas åt att tyda födelseorten.

203
Rekord i inlägg / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-10-29
« skrivet: 2009-07-18, 21:24 »
Grattis Chris, nu kan jag lämna över ledartröjan till dig!  (min siffra stämmer nog rätt bra för jag har haft samma användarkonto hela tiden)

204
Segerholm / Äldre inlägg (arkiv) till 24 juli, 2009
« skrivet: 2009-06-23, 10:56 »
Kompletterar med alla kända barn till Fredrik Segerholm och Gustava Ryberg:
 
Gustavas utan känd fader:
* Carl 1829 6/4 i Vittsjö (faddrar bl a avskedade båtsmannen Gustaf Rybergs hustru Ingar Jönsdotter och avskedade soldaten Jacob Wagner i Landskrona)
 
Gemensamma barn:
* Nils Peter 1833 25/4 i Röke (faddrar bl a änkan Johanna Sophia Bergvall i Finja), död ca 1836.
* Johan Fredrik 1835 3/2 i Finja (faddrar torparen N.P. Krooks hustru Juliana Hallström, lumpsamlare Sven Johan Bengtsson, Gustafsfors, dr Johan Magnus Brandt, Mjölkalånga), död 1835 27/5 i Hässlunda.
* Johannes 1836 13/7 i Välluv (faddrar bl a Petronella Sjöberg från Kvidinge och lumpsamlaren Johan Lindgren från V.Sönnarslöv), död 1837 27/2 i Kvidinge.
* Johanna Sofia 1838 6/10 i Kropp, troligen död ung.
* Johanna Sofia 1840 17/6 i Blentarp (faddrar bl a pigan Petronella Ryberg från Landskrona), död 1869 13/2 i Slimminge.
* August 1843 7/9 i Blentarp, död 1928 18/8 i Malmö S:t Pauli.

205
Segerholm / Äldre inlägg (arkiv) till 24 juli, 2009
« skrivet: 2009-06-21, 09:44 »
Hej Gull-May, vi är fortfarande intresserade. Det är väl Lars Segerholm som Laila nämner, och som det står lite om under  (resande), eller hur?
 
Har du hittat Lars Segerholms föräldrar? Det vore väldigt spännande!

206
Rekord i inlägg / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-06-16
« skrivet: 2009-06-16, 21:31 »
Ann-Mari, vem har sagt att det är nedsättande att ställa frågor? Om du menar det jag skrev så har du missförstått mig. AF vore ganska tomt om inga ställde frågor!  
 
Helene var rädd att man skulle tro att hon inte hade något liv, men du har ju bara skrivit en fjärdedel så mycket som jag. Så jag hade säkert inget liv när jag skrev som mest för några år sedan, vilket faktiskt också stämmer rätt bra... Ständig tillgång till dator riskerar också att höja antalet inlägg!
 
(Meddelandet ändrat av zzz 2009-06-16 21:42)

207
Rekord i inlägg / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-06-16
« skrivet: 2009-06-16, 18:37 »
Haha, men vad är detta?  Verkar som ni ligger i lä hela gänget... Men numera skriver jag mycket mindre än förr. Mitt konto är också obrutet sedan 1999, så det är ju lång tid.  
 
Lite konstigt att jag leder ändå, eftersom jag inte ställer många frågor och nästan aldrig chattar.

208
Som moderator för det delforum där Moderator Uppland erbjöd sig ge hjälp med MSN, rubriken Brännlund under Övriga Släkter, vill jag säga att jag inte tyckte att det begicks något fel, tvärtom. Det var ju knappast så att diskussionen om Brännlund skulle flyttas till MSN utan det var mer ett erbjudande om att ge forskningsstöd rent allmänt. Det skulle snarare avlasta diskussionen från alltför många allmänna Hur gör jag nu-frågor. Inget fel heller att berätta om detta i forumet.
 
I övrigt håller jag med Michael, med tillägget att det vore önskvärt om inga moderatorer vore anonyma, dock är det positivt att nästan alla valt att inte vara det. Det enda fallet jag på rak arm känner till kan jag inte bedöma om det är godtagbart eftersom jag inte känner till bakgrunden tillräckligt väl.
 
Vissa moderatorer är väldigt osynliga, och det är kanske något vi borde ta upp internt. En förklaring kan ju vara att det inte varit några större akuta saker att moderera, och när det gäller att ta tag i gamla inlägg så har vi inte någon tidspress på att saker ska göras omedelbart.
 
Mvh Anders Berg tillika Moderator Släkter

209
Elisabeth Thorsell:Kanske kommer Anders Berg med litet statistik när månaden är slut?
Kan jag väl göra... Man ser en positiv utveckling senaste veckorna!
 

210
Rydberg / Rydberg
« skrivet: 2009-05-23, 01:11 »
Som en liten exkurs är det roligt att notera att min anfader Tor Hesselgren (1717-1764) är fadder till Peter Rybergs båda barn i Frillestad. Hans son Per Torsson är fadder till Gert Lindgrens barn 1767 och ett annat resandebarn 1769 i Frillestad. Enligt en familjetradition förmedlat av nu avlidne Erik Hesslund så berättar 1937 en ättling på följande sätt om Tor Hesselgren:
 
Samtidigt med Ingeman Persson levde en storbonde, som hette Thor Hesselgren. Han var hästhandlare och så var han husar, så han red själv för sitt rusthåll. Han ägde hela nr 11 samt Pantängen och var rik och mäktig. Så hade han en son Nils Torsson, som ärvde allt detta.
 
I sedvanlig stil förhärligas förfäderna, men tydligen har traditionen också fört vidare att Tor Hesselgren handlade med hästar. Troligen är det därför han har kontakt med Peter Ryberg! Tor Hesselgren var ryttare under Norra Skånska Kavalleriregementet och majorens kompani 1737-52. Jag tror inte han är resande, utan han kommer troligen från en bondesläkt i Hässlunda där namnet Tor är vanligt.
 
(Meddelandet ändrat av zzz 2009-05-23 01:15)

211
Rydberg / Rydberg
« skrivet: 2009-05-23, 00:59 »
Det finns flera kopplingar till Laholms resande när det gäller Nils Möller. Hans son handelsmannen Sjunne Möller blev 1745 26/4 gift med Sara Maria Svart, en syster till Peter Rybergs hustru Anna Brita Svart. En annan son skomakaren Hans Möller blev 1748 8/5 gift med Charlotta Johansdotter Lindgren, född 1729 15/3 i Holmby av ett Boråseqvinfolk Gunilla Maria Carlsdotter, sedan gift 1732 23/1 i Falkenberg med krämaren Truls Lindgren i Laholm. Charlotta fick bland andra halvsyskonen hästhandlarna Hans Lindgren (g m Regina Darell) och Nils Lindgren.

212
Stark / Stark
« skrivet: 2009-05-23, 00:37 »
Anders Andersson Stark är tydligen angiven född dels i Frillestad, dels i Örby. Kanske det är Örby i Raus socken utanför Helsingborg som avses? Denna plats ligger helt nära Frillestad geografiskt. Men det finns ingen bra kandidat i Raus födelsebok tyvärr. Det närmaste är en Anders Andersson född 1766 13/10 dt 19/10, men i så fall har han inte resandeanor.

213
Rydberg / Äldre inlägg (arkiv) till 22 maj, 2009
« skrivet: 2009-05-22, 10:50 »
Tack för rättelsen. Uppgiften Helsingborg kommer från DDSS, där man alltså läst fel i dödnotisen.

214
Ruut / Ruut
« skrivet: 2009-05-12, 14:13 »
Det bör väl vara mästaren Carl Johanson Ruuth som gifter sig 1718 28/2 i Helsingborg (Raus ligger alldeles nära) med Anna Maria Hedman, trots att hustruns efternamn avviker något.

215
Ja, det var ett välkommet beslut!  
 
Nu går jag direkt och betalar avgiften till Rötters Vänner, som jag avvaktat med i väntan på besked.  
 

216
Ruut / Ruut
« skrivet: 2009-05-10, 20:46 »
Bara en notering att Olof Swart verkligen var rådman i Laholm åtminstone åren 1721-1724, enligt mantalslängd och dombok.

217
Ruut / Ruut
« skrivet: 2009-05-10, 17:07 »
Hej Niclas! Det kanske handlar om förlofvade Corporalen Oluf Segerström som dör 44 år gammal i Lökaröd, Degeberga, 1737 begr 24/6. Det finns bouppteckning efter honom [Gärd hd 1737-39:52].
 
Vad är källan till släktskapet med Ruth?

218
Kanske man tillsatt en arbetsgrupp för att utvärdera den första arbetsgruppens rekommendation?  
 
(kunde inte låta bli!)

219
Två veckor senare...
 
Arbetsgruppen har lämnat sin rekommendation, men tydligen fått munkavle på att prata om dess innehåll. Förbundsstyrelsen har haft sitt sammanträde men ändå kommer ingen information om vad ni kommit fram till.
 
Vad är beskedet?
När kommer något besked?
Vad väntar vi/ni på?

220
Nu har det gått ytterligare en vecka och ännu inget om utvärderingen. Det vore trevligt med något besked här i Förbundsforum.

221
Bra initiativ! Bra serie!

222
Schultz / Schultz
« skrivet: 2009-04-10, 12:14 »
Det föds en Christopher Schultz just detta datum i Sundslätt, Urshult, med föräldrarna Peter Schultz och Marta Månsdotter. Källa Kronobergsskivan.
 
Men är det här resande? Eller ska frågan ställas under ?
 
(Meddelandet ändrat av zzz den 10 april, 2009)

223
Glad Påsk / Äldre inlägg (arkiv) till 09 april, 2009
« skrivet: 2009-04-09, 12:00 »
Ann-Mari, sluta nu med dom där dumheterna!  Klart att du ska fortsätta skriva på Anbytarforum. Ta inte åt dig personligt för hur en moderator formulerar sig i sitt jobb att hålla ordning. Det är ju inte riktat mot dig som person. Och så har säkert budskapet gått fram att uttrycka sig lite vänligare!
 
 [color=ffff00]GLAD PÅSK![/color][/b]

224
Lotta, numera lönar det sig att uppmärksamma oss med epost, eftersom det inte endast finns en person som kan ingripa. En annan effekt av det är att metadiskussioner inte tillåts bli metadiskussioner. Bevakningen av forumet är helt enkelt mycket bättre nu.
 
Jag ska hojta till igen så att moderatorlistan uppdateras med epostadresser.

225
Jag kan inte se att Moderator Övriga Ämnen gjort något fel eller uttryckt sig olämpligt, Ann-Mari. Det hör till saken att när man agerar i sin roll som moderator så talar man om vad som gäller, och inbegriper sig inte i diskussioner som inte hör till ämnet. Tonen blir då något striktare än om vi som privatpersoner diskuterar något. Själva hanteringen kan diskuteras här i FF, eller genom eposten.
 
Mvh Anders (aka Moderator Släkter)
 
 
(Meddelandet ändrat av zzz den 08 april, 2009)

226
Lindgren / Äldre inlägg (arkiv) till 27 juni, 2009
« skrivet: 2009-04-06, 12:28 »
Ojoj, här tvingas man släppa allt man har för händer när du kommer med så här intressanta uppgifter!  
 
Fredrik Modig är alltså son till Anna Maria Fredriksdotter. Jag har nog nämnt honom tidigare, men då kan vi komplettera bilden ytterligare nu.
 
Soldaten Fredrik Modig, antagen 1744 20/8 som nr 71 vid Hamiltonska regementet och Granatenhielms (sedermera Segebadens) kompani, fadder 1750 till Hans Laurins barn i N.Rörum, soldat vid Hamiltonska regementet i Malmö 1750, då han kom vandrande till Finja, får avsked 1751 6/5, föravskedad soldat när ett barn föds 1752 i Brandstad och hustrun samtidigt avlider, föravskedad soldat 1757 i Malmö när han gifter sig i Brandstad. Vidare öden okända.
 
Gift 1:o med Anna Catharina Johansdotter, kallas Reinholdsdotter 1750, död i barnsäng 1752 6/10 vid pass 41 år gammal (i hennes 2:a gifte, gift 1:o med volontären i Karlskrona och sedan borgaren i Sölvesborg Staffan Mejer).
 
Barn (4 st enligt Brandstad dödbok 1752):
* Zacharias, född c1747, död 1754 16/2 i Bjällerup
* Peter f 1750 22/12 i Finja
* Henrik f 1752 5/10 i Brandstad, d 1752 26/10 i Lövestad
 
Gift 2:o 1757 5/7 i Brandstad med dess trolovade käresta Maria Axelsdotter från Stockholm.
 
Nekrologen över Modigs hustru 1752 är mycket givande [Brandstad C:2 s 64]:
 
D 11 October begrofs en fattig Soldatehustru från Klamby, Nom: Anna Catarina Johannesdotter. Hon kom med dess man, en förafskiedat soldat Fredrick Modig, till Klamby, at låna hus, och födde der barn, som blef döpt, men hon döde strax efter födzlen. Hon warit först gift med en Woleunteur i Carlscrona Staffan Meyer, haft med honom 6 barn, sedan gift med denne Modig, och fött 4 barn, begrafwen östan til muren wid kyrkian, och war wid pas 41 år gammal.
 
Fredrik Modig är alltså änkling 1752-1757 och lämnar tydligen sina barn hos modern Anna Maria Fredriksdotter och styvfadern Gert Lindgren. Tidigare är känt att Peter Fredriksson (senare med namnet Strandberg) är tjänstegosse hos sin fader borgaren Gert Lindgren i Skanör [flyttattest i Kågeröds kyrkoarkiv 1765]. Jag misstänker nu att det är Fredrik Modigs son Peter född 1750 i Finja som avses här! I själva verket är i så fall Gert Lindgren hans fars styvfar, men har växt upp med Gert som sin fader.
 
Det intressanta slutar inte där, men nu blir det mer spekulationer. Vem är Fredrik Modigs far? Varför döper han sin son till Zacharias 1747? Nu råkar det vara så att krämaren och soldaten m m Zacharias Klosterman var gift eller höll ihop med en kvinna som hette just Anna Maria Fredriksdotter, och dessa har också en son Fredrik född 1727 11/6 i Ysby. Om Klosterman finns mycket på andra platser på Anbytarforum. Z Klostermans hustru är inte belagd efter 1734. Det verkar dock inte som om Zacharias har avlidit, för han(?) lever från åtminstone 1751 med en Brita Falkengren och har flera barn, samt dör 1778 21/2 i Kågeröd.  
 
Har Anna Maria Fredriksdotter lämnat Zacharias Klosterman och slagit sig ihop med Gert Lindgren?

227
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 29 april, 2009
« skrivet: 2009-04-05, 11:30 »
Jag tror inte det är Landsort. Infarten är för smal. Det var mycket mer bebyggt vid Landsort. Har jämfört med fotografi från 1892 och hittar inga hus som stämmer.

228
10 Folkliv / Luffare och lösdrivare
« skrivet: 2009-04-03, 09:55 »
Björnjägaren har sedan tidigare en diskussion under .

229
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 07 september, 2010
« skrivet: 2009-04-01, 19:48 »
Den händelsen ändade Lotties släktforskningsintresse, tycks det. Dagen efter skrev hon blogginlägget, och dagen efter det sitt sista inlägg på Anbytarforum. Hennes hemsida idag innehåller ingenting om släktforskning.

230
Yrken K / Kittelpinkare / Kittelpinkerska
« skrivet: 2009-03-30, 10:39 »
Jag tror hon var kittelpinkare. Jämför kittelflickare och pinkare. Det finns diskussioner om dessa på Anbytarforum, men inte där de borde vara (under Yrken) så du får använda sökfunktionen.
 
I vilket sammanhang nämns hon? Det var ett riktigt lågstatusyrke om jag förstått saken rätt.

231
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 24 mars, 2009
« skrivet: 2009-03-24, 11:39 »
Japp, AF och Rötter skulle behöva integreras mycket mer. Sajten måste bli dynamisk och inte så statisk. Ta t ex kalendariet. Inte många hittar dit, men det är först när man är där som man kan välja Nytt senaste vecka. Den informationen bör ligga mycket mer synlig. Ser man att föreningen Sollentuna Släktforskare ska ha föreläsning 21 april, då går man in i Kalendariet för att kolla detaljerna. Man går inte in i Kalendariet för att helt på chans se om det möjligen är något på gång. Det är vi för stressade och otåliga för att göra regelbundet.

232
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 24 mars, 2009
« skrivet: 2009-03-24, 11:03 »
Bokhandelstips (nya med jämna mellanrum) skulle ju kunna synas i den övre nu tråkigt statiska och oinformativa ramen Handla i Rötterbokhandeln Klicka här!. Hur många ser den efter några besök?

233
Förbundsforum / Släktforskningens dag
« skrivet: 2009-03-24, 10:55 »
Bra Barbro att ni fått upp Vem tror du att du är? överst!  
 
Stefan nämner en annan sak som är intressant. ..och då försvann väl förstås reklampengarna. Reklamen bör man ha på de populäraste sidorna, då kan man ta bäst betalt för den. Nu finns inte någon reklam på Anbytarforum, den tveklöst mest attraktiva platsen, men däremot trängs ett stort antal små banners på liten yta på startsidan. Jag ser dessa knappt. Det är förstås bra för många som ogillar reklam, men det är inte bra för att tjäna pengar och kunna ta bra betalt av annonsörerna.
 
Allt det här är väl saker som den nya data- och webbansvarige som anställs får titta på. Det finns en hel del som kan göras, så det är ett inspirande jobb!
 
Ett tips för att få ett begrepp om vad som är populärt och mindre populärt är att använda Google Analytics (helt gratis). Då får man hårda fakta på hur mycket besök som t ex Anbytarforum får, och vilka delar där som är intressantast, och kan lättare sätta ett pris på reklamplatsen. Man kan se om det finns sidor på Rötter som behöver lyftas fram, eller om det finns sidor som trots att de syns inte är intressanta. Man kan se hur väl vi tar hand om utländska besökare. Hittar dom till informationen på engelska? Hur stor är avvisningsfrekvensen (hur många lämnar sajten direkt man kommit hit), ett mått på hur tilltalande sajten ser ut rent allmänt. Plus tusen andra analyser man kan göra.  
 
EDIT: ser nu på källkoden att Rötter faktiskt använder Google Analytics, så då har ni ju ett bra analysmaterial!
 
EDIT2: men tydligen inte Anbytarforum! Varför inte?
 
(det här borde kanske ligga under FF: Rötter, men det har ju med marknadsföring att göra också)
 
(Meddelandet ändrat av zzz den 24 mars, 2009)

234
Förbundsforum / Släktforskningens dag
« skrivet: 2009-03-23, 22:33 »
TV-serien borde väl upp överst på förstasidan med fetast möjliga stil? Nu ligger den som nyhet nr 12 eller så. För övrigt borde sidan bli mer lockande över huvud taget! Den är för tråkig, rena sömnpillret. Gärna alltid en stor nyhet överst. Större typsnitt på rubrikerna. Man behöver inte alltid lägga varje liten nyhet överst och putta ner något intressantare.  
 
Kalendariet känns inte speciellt lättillgängligt. Det är Anbytarforum som lockar läsare. När man kollar Nytt senaste dygn osv vore det smart om tips om nya evenemang kom fram. Därav förslaget i förmiddags om att bredda Länktips.
 
Man borde kunna diskuteras organisationen av förbundets och föreningarnas aktiviteter på FF och samtidigt marknadsföra dessa på AF. Varför inte? Hellre att utstå lite kritik och uppmärksammas än att bli bortglömd.

235
Det behövs både en bra sökfunktion och en ordnad struktur. Det ena kan inte ersätta det andra.
 
Jag hävdar att även sökfunktionen blir mer användbar med en ordnad struktur. Om du söker efter Per Persson så lär man få väldigt många träffar, och då underlättar det säkert enormt att hitta rätt i träfflistan om inlägget ligger på dess logiska plats. Eller hur?
 
Det som jag ser ganska begränsade problemet med gamla länkar som blir döda (se även ovan 22 mars 2009 - 14:50) kommer man ju också väldigt enkelt förbi genom att (om man fastnar på en död länk) välja den eminenta sökfunktionen och hitta vart inlägget har flyttats.
 
(skrivet som privatperson, men det hör till saken att det är just möjligheten att få ordning på alla felaktiga rubriker och felplacerade inlägg som gjorde att jag nappade på att bli moderator, så om förutsättningarna ändras i våra arbetsuppgifter är jag troligen inte längre intresserad av att vara moderator; man jobbar ju ideellt endast med något man tror på)

236
Förbundsforum / Släktforskningens dag
« skrivet: 2009-03-23, 11:29 »
En idé skulle ju kunna vara att bredda Länktips till att gälla Tips för släktforskare av lite olika slag. Tips om länkar, visst, men också tips om litteratur, evenemang mm.  
 
Det vill säga att även kunna använda AF i marknadsföringen utåt. Kategorin Registrerade användare men inte Föreningsmedlemmar borde vara högvilt att rikta in sig på för att locka till föreningarnas evenemang.

237
(skrivet som enskild användare och inte som moderatorrepresentant)
 
Carl!
 
Det är gamla länkar till det flyttade inlägget som slutar fungera vid en flytt mellan toppnivåerna, t ex mellan Släkter och Landskap. Den länk som görs vid flytten kommer att fungera.
 
Så frågan är hur mycket hänsyn man ska behöva ta för den eventuella möjligheten att det någonstans kan finnas en kanske många år gammal länk till inlägget man vill flytta. Min mening är ju att ordningen idag är viktigare än denna gamla länks status!
 
Jag tror inte du svarade på min tidigare fråga vad du tycker om patronymikon som läggs under Släkter. Bör man alltså föredra att låta den vara kvar för att eventuellt någon gammal länk till den kan finnas, och för att användaren som frågar om släkten Andersson alltid ska få mailavisering? Väger inte ordningen tyngre? Jo, det tycker i alla fall jag!

238
Inte nollat och avsåg årsboken. Snabbt svar från Sara med besked att bara strunta i checksiffran.

239
Jo, gör det också. Tänkte fler kunde vilja höra ett eventuellt svar. Vore konstigt om bara jag råkat ut för det. Hade du samma problem, Tord?

240
Fakturafråga
 
Min internetbank vägrar lägga in en betalning till 4120604-6 pga fel checksiffra eller belopp eller fakturanr.
 
Det gäller
1864776 215.00 5
 
Något är fel på det utskickade inbetalningskortet. En av de andra avierna har dock rätt checksiffra vid kontroll.

241
Jag har blivit ombedd att lägga ut nya grafer över antal inlägg och unika skribenter, som fortsättning från de som senast lades ut 9 februari (se äldre inlägg).
 
Dessa grafer avser inlägg t o m igår, och innehåller alltså inte det som kommit hittills idag.
 
Antalet inlägg har kommit ned lite sedan den stora aktiviteten i jul/nyår och januari. Staplarna är exklusive inlägg gjorda av moderatorer.

 
Så här aktiva har modsen varit (alltså det antal som inte är med i första grafen):
 
 
Antalet unika skribenter är ganska stabilt. Även här har moderatorerna tagits bort (senaste veckan var 11 mods aktiva, och veckan innan 6, dessförinnan fanns dom inte).

242
Jag har också fått alla inbetalningskort med korrekt ifyllda siffror. Men vad gäller egentligen för Rötters Vänner? Det finns ingen som helst information vare sig på informationsbladet eller på avin att denna frivilliga avgift är en förutsättning för anbytarkontot. Är det så att man avvaktar, som Ingegerd är inne på, hur utvärderingen blir och fram tills dess inte kommer stänga några konton?
 
Jag är nog personligen böjd att inte betala detta förrän vi vet att denna avgift verkligen kommer att permanentas och gälla i ett år framåt. Mycket talar väl för att den tas bort. En annan fråga är väl om vi som jobbar ideellt med Anbytarforum som moderatorer verkligen ska betala för det nöjet!

243
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juli, 2009
« skrivet: 2009-03-09, 10:10 »
Oj, vad snälla ni är! Tack så mycket! Ros tillbaka till er alla.  

244
Hej!
 
Jag är en av dem som kommer att vara moderator. Jag tror det är positivt på många sätt att vi är ett team av moderatorer, och i praktiken tror jag det sällan kommer vara någon som känner behov att vara anonym. Jag kommer alltid att underteckna med mitt namn.  
 
Fördelen med att vara flera moderatorer är att vi i vårt Moderatorforum kan gemensamt komma fram till lämplig åtgärd i svårare ärenden. Då behöver ingen moderator själv ta ett svårt beslut och vi kan hänvisa till vår gemensamma bedömning. Därför minskar också behovet att skydda sig bakom anonymitet.
 
Länken under Moderatorer kommer förhoppningsvis att innehålla mailadresser till oss, om än inte namn.

245
Skotte / Skotte
« skrivet: 2009-02-28, 22:17 »
Ingen Skotte är fadder till Berent Strandbergs barn. Vid dottern Brita Johannas dop 1782 10,11/5 är en gesäll Nils Strandberg fadder.

246
Skotte / Skotte
« skrivet: 2009-02-28, 22:11 »
Ur ett halländskt vigselregister finner jag att Per Bengtsson Skotte och Johanna Elisabet Brandt gifter sig 1779 12/12 i Falkenberg.
 
Lumpsamlaren Berendt (Bernt) Bengtsson Strandberg gifter sig 1774 24/4 i Träslöv med pigan Johanna Johansdotter. De har 8 barn (varav 5 dödfödda) mellan 1779 och 1792 i Falkenberg, där de bor på gården nr 39.

247
Även om Anbytarforum får del av den allmänna forskarboosten nu så tror jag det i långa loppet vore förödande att behålla avgiften. AF riskerar att bli en databank som man bara läser, men (när man märker att det inte går att skriva på ett snabbt och smidigt sett man är van vid från andra forum) så tar man sin fråga eller kommentar till ett annat forum och kanske bara hänvisar till AF.
 
Tendensen på internet är nog att den blir mer decentraliserad och fragmentiserad, men verktyg för att knyta ihop delarna blir bättre och bättre. Se t ex hur alla bloggar organiseras och länkar till varandra och till nyhetssidor, och se t ex K-samsök, projektet för samsökning av kulturarvsinformation. Man knyter en serie olika databaser till varandra genom ett gemensamt sökgränssnitt.
http://www.svenskhistoria.se/default.aspx?newsid=1432
 
Daniels kommentar om aktiviteten med Tidningsjubilarer stämmer. Så här ser antal inlägg veckovis ut för endast delforumet Gamla bilder, och som synes så bidrar denna kraftigt till att AF-aktiviteten totalt håller sig så bra ännu i februari!
 

248
Justerad graf över inläggen (det blev ytterligare några utöver de 2008 som visas i sista stapeln)
 

249
Ska fixa korrekta grafer nu innan midnatt, som ersätter de tidigare. Just nu ligger staplarna på 497 (unika skribenter) och 2008 (inlägg) med några minuter kvar på dygnet. Helt klart är att inläggen har stabiliserats på så mycket som 400 st fler i veckan än under hösten, samtidigt som också andra forum har en ökning!  
 
Internetsläktforskandet ökar på bred front.

250
Kanske det gavs några abonnemang på AF i julklapp som förklarar uppgången då?
 
Så är det som Mats säger att sista stapeln är för låg, beroende på att jag var någon minut för sen att ta fram statistiken och klockan gick över midnatt och sista dagen i veckan (dvs idag) blev nästan helt tom. Korrigerat för det borde sista stapeln vara ungefär 1955, dvs ingen nämnvärd minskning.

251
Hallojs, Mårten, dags för en ny uppdatering med diagram. De täcker tre månader, så det passar bra nu att följa upp min rapport ovan från den 23 november.
 
Slutsatsen är nog inte den man spontant kunde tro, att konkurrens från andra forum skulle minska aktiviteten på AF, utan tvärtom verkar mångfalden av olika forum (Proveniens, Scangen, Arkivguiden osv) befrukta varandra och ge ökad aktivitet överallt.
 
Som man ser här har den ökade aktiviteten från och med jul och mellandagarna hållit i sig under januari och det är först nu man möjligen kan se en liten avmattning.
 

252
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 30 augusti, 2009
« skrivet: 2009-01-26, 17:54 »
Varför nöja sig med guld, silver, brons (som man har i USA?) när man kan ha summan i klartext så alla kan se hur mycket man betalt!  
 
Anders Berg
(Zzz)
Föreningsmedlem
Röttervän
123.560 :-
 

253
Rolin / Äldre inlägg (arkiv) till 10 mars, 2010
« skrivet: 2009-01-02, 17:29 »
Det måste väl vara ännu ett barn till trumslagaren Abraham Rolin som jag funnit i Strövelstorp (Skåne) född oäkta 1733 29/11 av modern Cajsa Kruse.
 
Denne son Magnus kan vara den vicekorpral Magnus Rolin som 1783 är fadder till Christoffer Rolins barn i Bräkne-Hoby.
 
Vad mera är känt om Magnus Rolin? Vem är modern Cajsa Kruse?
 

Strövelstorp C2 s 197 (Arkiv Digital)

254
Lund / Lund
« skrivet: 2008-12-28, 17:15 »
Som en liten illustration till Gabriels utredning kommer här borgaren och handlaren Hans Lunds i Kungälv son Anders född 1771 26/4 i Skörpinge, Höja (Skåne), där gudmodern är Hans Lunds syster, borgaren Peter Verners hustru Kiersti i Kungälv.
 
Tidigare hade jag bara uppgiften om att detta barn dör 1771 19/9 i Drakahuset, Ausås, en grannsocken till Höja. De här bohuslänska borgarna uppehöll sig tydligen mycket i denna trakt. Nästan alla Peter Werners barn finns också senare i Skåne.
 

 
Bilden från AD Online

255
Jag skrev 15 oktober 2004 - 14:54:Det kan också vara samme man som den sotare Niklas Nilsson i Helsingborg, vars son (utan namn) dör 1765, begr. 22/3, i en ålder av 2 mån. Han finns inte i födelseboken.  
 
Sonen hette Fredrik och föddes med sin tvillingsyster Märta i Skörpinge, Höja (Skåne) 1765 23/2. Fadern Niclas Nilsson sägs vara sotare från Helsingborg, modern nämns inte. Bland faddrarna utmärker sig sotaren Per Andersson och hans ej namngivna hustru från Helsingborg.

256
God Jul / Äldre inlägg (arkiv) till 21 december, 2009
« skrivet: 2008-12-23, 09:58 »
 God Jul och Gott Nytt År!

257
Notisen har tydligen återigen redigerats, för nu ger den ett positivt budskap. Men det är ju fullständig skandal att det ska behöva gå till så att redaktören först med kniven mot strupen och tydligen efter ingripande från andra får till en jubileumstext som inte direkt avskräcker släktforskarna från Anbytarforum!
 
För mig är det ett mysterium hur Crister Lindström kan fortsätta vara redaktör. När tjänster dras in varför låter man inte det svagaste kortet gå? Ett Rötter helt utan uppdateringar är bättre än ett med konstanta grodor. Avgå!

258
Försökte göra lite research genom att Googla och kolla på piratbukten, men kunde inte hitta några uppgifter på antal nedladdade torrents eller filer. Ser att man kan registrera sig och bli medlem på Pirate Bay, och möjligen kan man då se mer detaljer om nedladdningarna.
 
En annan möjlighet är att det är uppladdaren som kan se uppgifter om hur många som laddar ner sina filer, men hur i så fall den informationen nått förbundskansliet kan man ju undra!  

259
Norberg / Nordberg / Norberg / Nordberg
« skrivet: 2008-11-30, 23:42 »
Lena, jag får inte ut så mycket mer än du. Vad står det efter tigger? har K[unglig??] remiss? af d. [lucka] Julij 1728. No 1015.  
 
15 december 1730 är nog datumet man beslutar att ge honom underhåll.

260
Norberg / Nordberg / Norberg / Nordberg
« skrivet: 2008-11-29, 01:40 »
Jacob Fredrik Armfeldts sannolike far Fredrik Armfeldt sägs 1728 vara så usel att han går och tigger och får underhåll 1730.
 
Krigskollegium Krigsmanshuskontoret D:4 Bild 244, Inget sidnr, NAD: SE/KRA/0014 (genom Arkiv Digital)
 

261
Okej, iFokus har en sån lista, men användarna väljer så anonyma namn man önskar. Andra forum som har medlemslistor som standard är phpBB.
 
Den som inte vill vara medlem alls eller uppge epostadress kan skriva i Scangens Efterlysningsforum, men man måste skriva under med sitt riktiga namn.

262
Och här antal inlägg:
 

263
Uppdatera mig. Finns det en lista publicerad på vilka som har användarkonto på AF? Eller något annat forum? Var finns den listan i så fall?
 
Till Olle: aktiviteten på AF har varit ganska konstant senaste månaderna. Det har skett en stabilisering.
 

264
Herrgården i Välinge stavas numera vanligen Rögle. Det kända ishockeylaget Rögle från Ängelholm har sitt namn härifrån.
 
Det finns dessutom en by Rögla i Jonstorps socken.

265
Ja, det fanns (finns?) en mölla i Rögle i Välinge socken. Det är bara att titta i husförhörslängden så ser man vilka som var möllare vid olika tidpunkter. T ex 1847 så hette möllaren Jacob Öhrström.
 
Det finns överhuvudtaget väldigt många möllor här, så jag kan inte säga vilken du tänker på nordväst om Helsingborg.

266
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 06 mars, 2010
« skrivet: 2008-10-31, 23:55 »
Man ska ju inte klaga på att det är billigt, men lite konstigt ser det ut när    
Släktforskarnas årsbok 2006 kostar 25 kr och Släktforskarnas årsbok 2007 365 kr! En möjlig reaktion kan bli att många låter bli att köpa den nya årsboken och väljer att vänta två år. Innehållet är ju inte färskvara och är lika intressant om två år som nu.

267
Skog / Skog
« skrivet: 2008-10-19, 11:13 »
Jag har fått lite hjälp på Scangen-forumet från Trelleborgskännaren Gert Påhlsson.
 
http://forum.scangen.se/?svar=9880
 
Det visar sig att det är Johan Fredrik Skougs far som är ryttmästare. Fadern Erik Skoug är bror till Mikael adlad Silfverskog och dessa är systersöner till Jöns adlad Gyllenskog!
 
Johan Fredriks öde påminner med andra ord lite om Jacob Fredrik Arenfeldt/Armfeldt. Steget mellan adel och resandeliv var i vissa fall inte så långt på garnisonen i Göteborg!

268
Skog / Skog
« skrivet: 2008-10-18, 18:08 »
Ja, Skoug verkar inte vara av resandesläkt, men kanske Annika Svahn är det? Finns barn till paret?
 
Jag har från Hamiltonska regementets födelsebok att en förare Johan Fredrik Skog och Annika Olander har en dotter Helena Christina 1750 27/8, och att en fältväbel Johan Fredrik Skoug och hans hustru Anna Oglander är faddrar 1758 till ett soldatbarn, men det kanske är en annan person.
 
Citerar Magnussons avhandling:
Garnisonssoldaten Johan Fredrik Skoug och hans följeslagerska
Annika Svan stod den 2 augusti 1759 anklagade för urkundsförfalskning.
De påstods ha låtit förfalska ett respass för resa mellan
län samt två personintyg (”attester”). Krigsrätten underströk målets
allvarliga art och framhöll angelägenheten i att få veta vad de båda
sysslat med under det gångna året. De båda hade gripits i Skaraborgs
län och suttit i stadshäktet i Mariestad. Skoug uppgav att han var
född i Trelleborgs by i Skåne där han skulle ha varit ryttmästare i
ett tremänningsregemente (dvs. uppsatt ursprungligen under Stora
nordiska kriget i början av 1700-talet, m. a.). Skoug skulle enligt
egen uppgift ha varit borgare och köpman på samma plats. Genom
två bränder skulle hans fars hus som han ärvt, ha förstörts och
därigenom alla hans tillgångar. Annika Svan påstod sig vara född
i Göteborg. Under rättens utredning om de förfalskade handlingarna
rullades stora delar av de anklagades antecedentia upp. Enligt
uppgift från kronobefallningsmannen i Skougs hemtrakt Trelleborg,
hade Skoug redan i unga år visat prov på ”vanart”. Han hade uppträtt
våldsamt och oförskämt mot sina föräldrar, ej förmåtts att lära
något yrke samt även sålt sin fars hus ”två gånger” efter det att han
fått detta i arv. Både Skoug och Svan hade tidigare varit straffade och
den förre nära att dömas som lösdrivare till krigstjänst i Hamiltons
regemente i Malmö. Då Skoug frigetts från fästningsstraff på Bohus
hade han träffat Annika Svan. Annika hade bl. a. i Skaraborgs län
uppträtt som ”läkare” samt med ”konster” och på detta sätt lurat till
sig ”guld, silver, pengar och kläder”. Paret hade på våren 1758, alltså
halvtannat år före den nu pågående rättegången, vistats i närheten av
Kristianstad. Där hade Skoug arbetat tillfälligt vid Andrarums alunbruk
medan Annika gått runt i trakten och tiggt pengar.252
 
252 KrA. Domböcker och krigsrättsacta: Göteborgs garnisonsregemente 1759: mikrofiche, vol.424, 2 aug.

269
Skog / Skog
« skrivet: 2008-10-18, 14:02 »
Dessa gifter sig 1747 9/10 i Trelleborg, och sägs vara från Bohuus. Jag vet inte om det finns något ställe nära Trelleborg som heter så, eller om det är Bohuslän som åsyftas.
 

 
Bilden från Arkiv Digital.

270
Det går inte att få fram på forumet genom att räkna inlägg eller så. Jag har ett program som fixar det och materialet jag utgår ifrån är epostaviseringen (jag har inställt att få alla inlägg med epost).
 
En siffra på t ex 400 i en stapel i diagrammet betyder alltså att under den veckan skrev 400 olika användare minst ett inlägg. Varje användare räknas bara en gång oavsett om man skrivit 1 eller 100 inlägg.
 
Siffran gäller Anbytarforum och Föreningsforum tillsammans, och inkluderar alltså även eventuella gratisanvändare på FF.

271
Men om man jämför med min  ser man att vi nu under släktforskardagarna inte ens nått upp till den sämsta veckan (446) under perioden jan-april.

272
Mina grafer gäller senaste tre månaderna, och jag skulle behöva göra om dem till en längre period. Men har inte tid att pyssla med det nu.  
 
Här kommer i alla fall en tremånaders över antalet aktiva unika skribenter. Den ser ju bra ut, men det är kanske inte så överraskande eftersom vi haft sommarstiljte följt av all uppmärksamhet kring släktforskardagarna.
 

273
För ett halvår sedan tog jag upp hur DIS borde enligt mitt förmenande ställa sig till 100-lappen m m genom ett inlägg på DIS Forum. Det kom inte en enda kommentar från någon inom styrelsen, men några som instämde bland enskilda medlemmar.
 
Idag har jag frågat hur man faktiskt röstat till motionerna i Malmö. Återstår att se om någon svarar på det.

274
En lista på vilka föreningar som röstat FÖR avgiften till Anbytarforum vore verkligen användbar. Så vi vet vilka medlemsavgifter vi ska spara in på..  
 
Det är redan i princip ren välgörenhet att vara med i en förening överhuvudtaget och inget som på det minsta sätt är en förutsättning för att kunna släktforska, så varför göda föreningar som är direkt kontraproduktiva i sina ställningstaganden?
 
Personligen tänker jag nu dra ned min närvaro på Anbytarforum till ett minimum.

275
Lindgren / Äldre inlägg (arkiv) till 27 juni, 2009
« skrivet: 2008-08-25, 18:54 »
Fler frågor:
 
Finns domböcker eller burskapshandlingar från Södertälje med uppgifter om när Per Jönsson, Christian Larsson och Peter (Larsson!?) blev borgare där?
 
Finns något spår av Per Jönsson i Bogesund (Ulricehamn), varifrån han har gott besked daterat 1708 13/3 enligt Ytterenhörna fb 1709. Var han borgare i Bogesund?

276
Lindgren / Äldre inlägg (arkiv) till 27 juni, 2009
« skrivet: 2008-08-25, 11:26 »
Niclas, jag undrar om du (och Lars Hedenberg) inte har fel datum på urtima tinget i Gudhem. Enligt inlägg från Gabriel Wallgren 11 januari 2000 som svar på inlägg från Bo Lindwall så inföll tinget 1741 21/8, inte 1743 21/8 (även Bergstrand har i sin bok fel årtal, vilket kanske är källan även till Hedenbergs uppgift).
 
Därmed är det åtminstone inte något problem med att Per Lindgren inte sägs tjäna vid Hamiltonska regementet, för det gjorde han ju inte 1741.
 
Man kan tänka sig att han velat göra sig yngre vid enrolleringen i Hamiltonska, och det kanske gick om han var vid god vigör. Det fanns inga möjligheter att kolla hans egna uppgifter. Detta är förstås bara spekulationer.
 
Har det skrivits på AF om Christian Lorentsson (jag har honom som Larsson) och Peter Lorentsson i Södertälje? Den senare borde då vara mässingsarbetaren Peter Larsson som 1709 är fadder till Per Jönssons (Hellbom) barn i Ytterenhörna. Jag känner att jag inte är riktigt uppdaterad på resonemanget här.  Var är namnet Lorentsson belagt på Christian och Peter?
 
Edit: har nu sett diskussionen med Anne Minken från 2007 och ser att det är troligt att Peter Lorentsson=Larsson=häktmakaren Peter utan efternamn i Södertälje mtl 1710 är identiska.
 
(Meddelandet ändrat av zzz den 25 augusti, 2008)

277
Skarin / Skarin
« skrivet: 2008-08-25, 10:45 »
Kan tillägga att även Carl Fredrik Skarin är vid von Heines kompani vid vigseln 1782. Har antagit att detta är ett kompani vid garnisonsförsamlingen i Malmö på 1780-talet utan att närmare efterforska saken. Kan det vara av intresse att kolla på rullorna helt klart.

278
Lindgren / Äldre inlägg (arkiv) till 27 juni, 2009
« skrivet: 2008-08-24, 19:34 »
Kanske bygger identifieringen mycket på att han tidigare tjänat vid Hälsinge regemente (som ju Per Hellbom gjorde).

279
Skarin / Skarin
« skrivet: 2008-08-24, 19:22 »
Viktig upptäckt du gjort Niclas att Christian Skarin är identisk med Christian Hellbom. Det finns en del Skarin (Scharin) senare under 1700-talet som kan vara barn till troligast Henrik Skarin att döma av namngivning av barnen.
 
Soldaten Carl Fredrik Skarin af ett följe af Sigeuneslägtet [V Karaby fb 1783]
u ä med Petronella Hermansdotter
d Kersti 1781 5/3 i Holmby (Skåne)
Gift 1782 14/4 i Borlunda med Anna Catharina Klarin
s Henrik d 14 d gammal 1782 begr 22/11 i Torrlösa (Skåne)
d Hedvig f 1783 28/9 i V Karaby (fadder bl a Peter Hultqvist)  
d Johanna f 1784 dt 9/11 i Fjälkinge
s Alexander f 1786 9/6 i Kristianstad [Landskrona gfs fb]
 
Sara Christina Skarin
Gift som änka 1779 6/7 i Malmö gfs med soldaten vid överstelöjtnant von Heines komp Fredrik Fredriksson
d Sofia Albertina f 1783 9/11 i Visseltofta, d 1784 19/2 i Stoby
s Hans Henriksson f 1785 23/3 i V Vram
s Henrik f 1787 2/11 i Skepparslöv
 
Soldat NN Skarin vid överstelöjtnant von Heines komp, död 39 år gammal 1782 16/5 i Malmö gfs
 
Hantlangare Joh: Skarin död 1757 i Malmö gfs [uppgift från register]
 
Lumpsamlare Jonas Skarin
u ä med Anna Rosengren
s Lorentz 1814 25/1 i Tranås (Skåne)
Gift som dräng 1819 5/4 i Ö Herrestad med änkan Anna Greta Bergfeldt (hon död som kringvandrande hustru Anna Greta Skarin 60 år gl 1822 7/5 i Degeberga; tidigare gift med Henrik Bergfeldt).

280
Wetterstrand / Wetterstrand
« skrivet: 2008-08-22, 10:09 »
Johan Brun och Sofia Hansdotter i Söderköping har två tidigare tydligen okända barn födda 1739 och 1741 i Ljung (Östergötland). Maud Lindeberg rapporterar dem i Tillfällighetsfynd:
 
Landskap:   Östergötland
Ort:    Söderköping
Källa:    Östergötland, Ljung, C:I sid 181
År:    1741
Fynd:    d. 1 - 4 Martii Krämarens ifrån Söder Kjö- --- Christina
ping Johan Bruns och hustr. Sophia
Hans dotters barn, som gjästa i Hjelmsät-
ter. Fadd. Lars Sw. i Råbÿ, Lars Person
i Släta, dr. Hans Ol. i Råbÿ. Inspectorskan
Beata Borolnia på Ljung, Larses hustru
[Jn]grid i Hjelmsätter, pig. Karin på Ljung.
     Meddelat av Maud Lindeberg 20 augusti 2008 kl 22:24
   
Landskap:   Östergötland
Ort:    Söderköping
Källa:    Östergötland, Ljung, C:I sid 177
År:    1739
Fynd:    d. 21 [född] - 25 April [döpt]. Krämarens ifrån Söder --- Brita
Kjöping Johan Bruns b. faddr. Jacob
Jacobsson i Hjo, Hans M: i Nÿble, dr. Oluf
Olßn ibid. Bengt på Ljung, insp. hustr.
Beata Borolnia på Ljung, Lars Olßs
Hust. Maria i Nÿble, pig. Margeta
Jacobsdr från Hjo, Brita Olsdr i Nÿble.
     Meddelat av Maud Lindeberg 20 augusti 2008 kl 22:22

281
Lindgren / Äldre inlägg (arkiv) till 27 juni, 2009
« skrivet: 2008-08-21, 22:29 »
Jag funderar om följande änka Anna Maria Lorentz, som dör 1763 i Ronneby, möjligen kan vara Per Lindgren/Hellboms hustru. Hon kallas visserligen också Christiansdotter, men i målet 1741 i Gudhem sägs hon heta Lorentzdotter.
 
1763 Jan: 31 begrofs Enkian Anna Ma-
ria Lorentz, som d: 26
ejusdem blef afdagatagen gl: 86 år.
Nota! denna Anna Maria Lorents, som icke hördt
til denna församlingen, utan war komen från
danska Norrige ärnade sig vidandes till Backary Sochn
der hon hade sitt kringstrykande följe och blef på wä-
gen emellan Ettebro(?) och ??slestad(?), der man tager af til
Möllenäs, af en Smålenninge /.wanwettig./ med sin
egen knif ihiälskuren
 


 
ronneby db 1763 gid 1773.125.80400

282
Westberg / Westberg
« skrivet: 2008-08-20, 18:08 »
Det finns en Fredrik Vestberg som nämnts på Anbytarforum. Kanske det är samma? Har inga andra tips.
 
Av Olof Bergström lördag den 20 juli 2002 kl. 11.25:
 
Ankom till Växjö kronohäkte 1809 30 november.
Förre glasföraren Movits Laurin.
Dess Dotter Maria Lovisa Laurin.
Volontären Fredrik Vestberg.
Qvinnspersonen Anna Greta Laurin.
Fredrika Henriksdotter ett dess barn.
Brott: För passlöshet och grovt slagsmål.
Urtima ting den 2 januari 1810 Kinnevads Härad.
Källa: [RK]JK EIIIcc:376 fånglistor.

283
Westberg / Westberg
« skrivet: 2008-08-20, 09:40 »
Carina,
 
Jag kände inte till honom alls. Vem är han?

284
Malm / Äldre inlägg (arkiv) till 03 mars, 2010
« skrivet: 2008-08-19, 17:50 »
Stefan Jernberg tipsar om en intressant födelsenotis i Tensta (Uppland) 1740. Det gäller ett barn Anna Lena, vars föräldrar är Sigrid Carlsdotter 18 år och en borgare Gerdt Valtinsson i Nyköping. Sigrid är dotter till borgaren och hovslagaren i Öregrund Carl Malm och Maria Johansdotter, men boende vid Salberget eller Stentorpet i Sala socken (Maria uppger olika uppgifter).
 
Tydligen är detta en relation som Sigrid hade innan hon gifte sig med Nils Flinta. Vem är Gert Faltinsson?
 


285
Mitt Genline går ut 1 sept och har fått erbjudande om trogen kund abonnemang på ett år för 995 riksdaler. Funderar på saken..  
 
Undrar om man kan få med ShF också på kuppen.

286
Sveriges Släktforskarförbund / Konsulatsmatriklar
« skrivet: 2008-07-31, 08:39 »
Det är säkert Anna-Lena som har välförtjänad semester, men visst är det lite synd att det inte finns någon som kan uppdatera sidan och skicka ut adopterade konsulat. Det är nog mycket som är klart nu och väntar i Anna-Lenas inkorg. Själv väntar jag på flera nya konsulat som hade varit roligt att i lagom takt pyssla med under sommaren.

287
Linda, visst är fritextsökning bra men det förutsätter avskrift i fulltext, vilket är det mest tidskrävande sättet att registrera domböcker. Olika sammanfattningar eller register är antagligen det enda som är praktiskt genomförbart. Så länge man inte kan skanna och OCR-läsa gammal skrift!

288
Det hänger väl helt på hur detaljerade sakregister man vill göra. Om man skummar igenom ett mål efter alla namn och orter kan man omöjligen missa om det gäller lägersmål, arv, uppbud eller gränstvist t ex.

289
Om man tar sig tid att göra ett person- och ortregister till t ex domböcker så är merarbetet minimalt att också göra ett sakregister. Det behöver inte vara mer avancerat än i Teds exempel. Man måste ändå läsa igenom hela målet för att få med personerna och orterna, då vet man också vad det handlar om.
 
Jag blev väldigt besviken av den fjärde delen av Sammandrag av Fryksdals härads domböcker (1741-1750), som till skillnad från de tre första delarna saknar sakregister. Här kan det förstås vara en kostnadsfråga och att boken skulle blivit orimligt tjock, men hur som helst saknar man sakregistret mycket.

290
02 Arkivväsende / Genline eller Svar
« skrivet: 2008-07-24, 12:41 »
Dina geografiska områden är redan klara eller på gång i Arkiv Digital, som även har mycket bättre bildkvalitet. SVAR är kanske också ett bättre alternativ än Genline med tanke på att du vill fokusera på slutet av 1800-talet och 1900-talet.

291
Stängda dublettdiskussioner / Förgångsmor
« skrivet: 2008-07-21, 17:24 »
Som bl a står här
http://forum.genealogi.se/index.php?topic=126587
 
(Meddelandet ändrat av zzz den 21 juli, 2008)

292
Norberg / Nordberg / Norberg / Nordberg
« skrivet: 2008-07-13, 20:04 »
En fascinerande kvinna måste hon onekligen ha varit. Vore intressant om något om hennes ursprung kom fram också.
 
Det verkar ha varit en rejäl trafik mellan Helsingland och Finland. Hittar nu att trumslagaren Tiburtius Palm, som står direkt efter Jacob Fredrik Armfelt i mtl 1740, också har koppling till Finland. Han gifter om sig i Mörskom, Östra Nyland, nära Lovisa stad 1742 26/2 med Maria Johansdotter, och anges i finska kyrkboken som trumslagare vid Helsinge regemente och Arbrå kompani (källa Hiski). Han var tidigare gift 1724 29/6 i Arbrå med Brita Johansdotter och hade åtminstone barnen Johannes 1729, Christopher 1732, Anders 1735 och Sara 1737 i Koldemo, Arbrå. Namnet Tiburtius är extremt ovanligt speciellt i Sverige, men finns även i Bollnäs nära Arbrå, antagligen genom ättlingar till Tiburtius Palm. Något vanligare i Finland men ändå ovanligt.
 
(Meddelandet ändrat av zzz den 13 juli, 2008)

293
Norberg / Nordberg / Norberg / Nordberg
« skrivet: 2008-07-13, 11:21 »
Tack Niclas! Hustrun (Anna Catharina Möller) nämns väl inte för att hon också njuter adeliga privilegier som hustru, antar jag.
 
Av någon anledning tycker jag nästa namn också är intressant: trumslagaren Tiburtius Palm.

294
Norberg / Nordberg / Norberg / Nordberg
« skrivet: 2008-07-12, 11:03 »
Jag har inte tillgång till SVAR just nu, men undrar om det inte står något om adeliga privilegier. Viktigt att notera i en mtl eftersom han därmed var skattebefriad. Vem hade tagit över hemmanet 1725?
 
Finckenberg är en rakt igenom finsk ätt. Det verkar varit många som förlorade sina tillgångar vid flykten även bland adeln. Kaptenshustrun Finckenberg är kanske Gustav Adolf Finckenbergs (tab. 8 Elgenstierna) (levde 1708) hustru Brita Catharina Giös (levde 1711), såvida hon inte är Fredrik Armfelts svärstyvmoder Christina Elisabet Rosenm?ller (1683-1728) som efter mannens död föll i svårmod och blev sinnesrubbad.

295
Wigart / Wigardt / Äldre inlägg (arkiv) till 31 juli, 2009
« skrivet: 2008-07-10, 14:48 »
Jan,
 
Inlägget är borttaget och därmed vill jag inte offentligt återberätta vad som stod där. Det blev säkert borttaget av en anledning och det respekterar jag. Men du har fått ett mejl!

296
Wigart / Wigardt / Äldre inlägg (arkiv) till 31 juli, 2009
« skrivet: 2008-07-10, 10:28 »
Märkligt. Jag trodde Tomas Larsson svarade på Niclas' fråga i resandediskussionen Wigart, men nu verkar det inte finnas kvar längre. Svaret var att Tomas själv plockat uppgiften från en annan hemsida. Den hemsidan saknar numera helt släktuppgifter.
 
Det kanske finns en anledning till att Tomas svar tagits bort, så jag väljer att inte berätta mer. Om detta är obekant för dig Niclas, så mejla mig så berättar jag varifrån Tomas hämtat uppgiften.

297
Norberg / Nordberg / Norberg / Nordberg
« skrivet: 2008-07-09, 16:05 »
Hedvig Sofia von Schmieden, som 1719 i Arbrå gifte sig med Fredrik Armfelt, var då änka efter kaptenen vid Helsinge regemente Henrik Vilhelm von Rehausen (d 1717 26/11 på sitt hemman Tomta i Arbrå sn enligt Elgenstierna, von Rehausen tab. 9). Elgenstierna har med frågetecken att denne H V v Rehausen är son till Baltsar Johan Rehausen (adlad von Rehausen).
 
Inga barn nämns i Elgenstierna till H V v Rehausen och Hedvig Sofia v Schmieden, så antagligen har hemmanet Tomta gått över i hennes och Fredrik Armfelts ägo. När Jacob Fredrik Armfelt och AC Möller får sitt barn i Arbrå 1740 är de kanske på besök i hans föräldrarhem.
 
Några kompletteringar till Elgenstierna rapporterade i Släkt och Hävd:  
* Fru capit. Hedvig Sofia von Schmeiden nämnd som fadder 1743 31/8 i Hamrånge
* Capitainskan Hedvig Sofia Rehus död 1747 11/6 begr 14/6 i Gävle
 
Tydligen har Hedvig Sofia efter Fredrik Armfelts död föredragit att kalla sig kaptenska efter sin första make.

298
Norberg / Nordberg / Norberg / Nordberg
« skrivet: 2008-07-06, 21:17 »
Det låter som du hittat Fredrik Armfelts döduppgift (tabell 19 i Elgenstierna). Nej, jag vet inte mer än dessa kompletteringar förutom vad som står i Elgen.
 

 
(Meddelandet ändrat av zzz den 06 juli, 2008)

299
00 - Begravning / Begravd tillsammans med modern - vanligt?
« skrivet: 2008-06-29, 09:46 »
Jag har inga referenser men vad jag tror mig minnas från forskning i någon nordskånsk socken under tidigt 1700-tal så kunde gravplatser ägas (även köpas och säljas) av en gård och dess innehavare. Det var inte uteslutande för de övre samhällsskikten, men krävde förstås att man inte tillhörde de allra fattigaste. Det kan ha varit en viss status att äga en gravplats. Hoppas någon kan lämna närmare upplysningar. Om i det här exemplet hustrun begravdes vid sin moder och det är en gårdsgravplats så kan det tyda på att gården gått i arv från hustruns föräldrar. Kanske en ledtråd i forskningen?

300
Har du hört med Genealogiska Föreningen?

301
Norberg / Nordberg / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2008
« skrivet: 2008-06-25, 22:21 »
Lena, det första giftet med NN har jag endast kommit fram till eftersom giftet med Sommerfeldt i Göta Hovrätt sägs vara Anna Catharinas fjärde. Hon bör vara född 1700-1715.
 
Det mest märkliga tycker jag är att hon först är gift med den resande krämaren och soldaten Vidrik Persson Nordberg och sedan blir gift med välborne (så i Arbrå fb 1740) Jacob Fredrik Armfelt! Ätten Armfelts medlemmar måste väl roterat i sina gravar flera varv. Kanske därför han saknas helt i ättartavlorna.
 

arbrå fb 1740 gid 1441.51.5900

302
Norberg / Nordberg / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2008
« skrivet: 2008-06-25, 13:02 »
Statens Arkiver i Danmark har den goda smaken att göra sina arkivalier tillgängliga utan kostnad på nätet, och efter lite letande (det fanns flera olika volymer med vigda i garnisonsförsamlingen) så hittade jag vigseln 15 april 1744 i en volym som täcker åren 1732-1769. Sommerfeldt kallas vad jag kan se Portier? hos græf? Caurwig? eller nåt sånt, och Anna Catharina tituleras Enka.  
 
En portier är väl en portvakt, eller kan det stå porteur, i så fall är han en bärare. Eller portner, men vad är i så fall det?
 

 
(Meddelandet ändrat av zzz den 25 juni, 2008)

303
Norberg / Nordberg / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2008
« skrivet: 2008-06-24, 21:37 »
Gudrun, vigseln är nämnd i Göta Hovrätts protokoll, som Niclas läst, men den borde också finnas i kyrkboken. På Familysearch hittade jag
 
JOHAN HINRICH SOMMERFELDT     
Spouse: ANNA CATHRINA MOLLER    
15 APR 1744      Garnisons Sogn, Kobenhavn, Kobenhavn, Denmark
(från en avskrift av vigselboken, inte ett insänt forskarbidrag som ju kan vara helt fel)
 
Christer, intressant stavning på namnet i Snöstorp. Vidrick Wollvik! Alla faddrarna är för övrigt resande krämare från Laholm.
 
Jag har en rättelse till Vidriks första dotter Christina i Laholm. Hon är född 1753 8/3 och inget annat.
 
(Meddelandet ändrat av zzz den 25 juni, 2008)

304
Norberg / Nordberg / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2008
« skrivet: 2008-06-24, 19:35 »
Vad hände med den dödsdömde Jacob Fredrik Arenfeldt? Lyckades han också som sina släktingar smita undan rättvisan?  
 
Den sista uppgift jag har är fem år efter händelserna i Mark 1776. Då nämns den lösa danska personen Jacob Friedrich Ahronfeldt i en fångtransport från Halmstad som passerar Bjäre och Åsbo härader i Skåne med ordern daterad 1781 21/5 [Kristianstads landskontor fångtransporter 1756-1781 (vad volymen exakt heter har jag inte uppgift om)].  
 
Det verkar som han lyckats fly till Danmark, men gripits i Halmstad 1781. Sedan är det åter tyst!

305
Norberg / Nordberg / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2008
« skrivet: 2008-06-24, 19:27 »
Tack Christer för dina uppgifter ur bouppteckningarna! Där framgår alltså att båda bröderna Vidrik och Peter Bolvig är landsflyktiga men vid liv ännu 1765, och att Vidriks son Nils Peter är antagen av sin farbror soldaten Peter Bolvig 1763. Peter är som Lena säger skyldig till dråp, så har jag också tolkat mtl, och Vidrik flyr väl undan sitt tvegifte.
 
Vidrik bör vara bland de äldsta barnen till Boldevin/Bolvig Petersson och Marta Hansdotter. Han är rimligen identisk med Didrich Bolwig som 1747 1/12 namnges som far till kvinnfolket Pernilla Svensdotters oäkta son Sven i Förslöv (Skåne). I äktenskapet 1750 22/8 i Laholm med Johanna Bergman är följande barn kända av mig:
Nils Peter 1751 4/4 i Engelsbäck, Grevie (Skåne)
Christina 1753 3/3, d 6/10 s å i Laholm
Christina 1754 okt i Laholm
NN d 1759 26/8 i Laholm
 
Tydligen lever endast Nils Peter 1763. Han passar ju faktiskt in som sonen till sockenapotekare Vidrik Petersson Nordberg, och kan också vara den Niels Peter Norberg (Nordberg), født ca. 1748 i Sverige som efterlyses av Hanne Heen på Anbytarforum 22 juli 2004 kl. 00.11.  
 
Så till Armfelt! Många av Jacob Fredrik (von) Arenfeldts uppgifter verkar gå att styrka om hans uppgivne far. Den förare vid Bousquets regemente och sedermera tydligen sergeant (1740) Jacob Fredrik Armfelt saknas i Elgenstierna, men kommer troligen att omnämnas i kompletteringsbanden som ges ut i sommar. I SoH 1962 nr 1 s 62 har under Kompletteringar och rättelser till genealogiska arbeten barndopet i Arbrå sn observerats, med modern Anna Cath. Möller. Jacob Fredr. Armfelt anges som utan känt samband med ätten.
 
Frågan är om inte den troligaste familjen där Jacob Fredrik Armfelt hör hemma är under adliga ätten nr 458 tab. 19 Fredrik Armfelt (1674-ca 1740) och Anna Margareta Finckenberg (dotter till kapten Jacob Finckenberg och Anna von Dunten). Elgenstierna har en lucka bland deras barn mellan 1696 och 1710. Ingen son Jacob finns trots att hustruns far heter Jacob. Anna Margareta född 1740 i Arbrå kan då vara namngiven efter sin farmor.  
 
Denne ryttmästare Fredrik Armfelt gifter om sig 1719 17/12 i just Arbrå med Hedvig Sofia von Schmieden (detta är också en komplettering till Elgenstierna som rapporteras i SoH nr 1 1962). Det finns en son Claes även i denna familj, dock inte överstelöjtnant, utan en mer beskedlig förare och fältväbel Georg Claes Armfelt (ca1696-1751) vid garnisonen i Göteborg. En son Carl Gustav är född 1712 i Juva, Finland. En annan son är en hantlangare och lärkonstapel Christoffer Vilhelm Armfelt (1710-?) som döms av krigsrätt 1729 att degraderas till gemen, och sedan försvinner. Denna släktgren verkar tappa fart rejält i det sociala racet.  
 
Vi får se om det finns ytterligare kompletteringar till Armfelt i de nya banden. Kanske har någon möjlighet att titta efter redan nu?
 
(Meddelandet ändrat av zzz den 24 juni, 2008)

306
Norberg / Nordberg / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2008
« skrivet: 2008-06-22, 14:50 »
Föräldrarna till Vidrik och Bolvig har klarlagts under våren med hjälp av norska uppgifter. De är Peder Eriksen och Katrine Kristofersdotter (död 1722 - omgift senast 1709 med soldaten sedermera handlanden Zacharias Markusson på gården Auleröd, Sem sn, Vestfold fylke i Norge) (snabbkopia från ett av Niclas inlägg!).
 
Se diskussioner under Rydberg och Bolvig (även Brukarforum).
 
Går Florentina att passa in här?

307
Norberg / Nordberg / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2008
« skrivet: 2008-06-22, 11:39 »
Här faller bitarna på plats, tack för det Niclas! Kan det vara den dödsdömde Vidrik Bolvig som återkommer under namnet Vidrik Petersson Norberg (sin farbrors namn) från 1764 i Jämtland?
 
Sammanfattningsvis, den äldre Vidrik Persson Nor(d)berg f 1703-1705 i Bohuslän, död före 1758, var alltså gift 1:o med Dorotea Maria Svensdotter Wulf (och hade åtminstone 3 barn födda i Skåne 1724-1726) och gift 2:o med Anna Catharina Möller (och hade med henne åtminstone en son Peter Norberg som levde 1776); och dessutom i utomäktenskaplig relation 1720 med Ingeborg Torjesdotter en dotter Catrine född i Kongsberg i Norge.
 
Anna Catharina Möller tycks ha varit gift fem gånger. En okänd relation, och 2:o (ordningen osäker) med Vidrik Persson Nordberg (åtminstone en son), 3:e med adelsmannen sergeanten Jacob Fredrik Armfeldt (sonen Jacob Fredrik Arenfeldt, borgare i Laholm, se Bergstrand a.a.; och dottern Anna Margareta född 1740 20/8 i Arbrå), 4:o 1744 15/4 i Köpenhamns garnisonsförsamling med Johan Henrik (eller Fredrik) Sommerfeldt (åtminstone en son Carl Gustav 1745 dt 17/12 i Göteborgs gfs, d 1746 27/6 ib), samt slutligen(?) gift 5:o (tvegifte) omkring 1756 i Näsby med sin förre mans brorson Vidrik Bolvig.
 
Vidrik Bolvig anses tydligen vara död 1760, eftersom hans änka Johanna Bergman gifter om sig i Laholm 1760 14/11 med grovsmeden Peter Skånberg.
 
(Meddelandet ändrat av zzz den 22 juni, 2008)

308
Norberg / Nordberg / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2008
« skrivet: 2008-06-22, 09:43 »
Lena, jag har också tänkt att Anna Catharina Zachrisdotter kan vara Zacharias Markussens dotter. Men om Kurt Nordmans uppgift är korrekt att den hetlevrade sockenapotekaren är född 1736 måste det vara en annan Vidrik Petersson Norberg. Vad är källan till födelseåret? Det kan ju vara fel.

309
Norberg / Nordberg / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2008
« skrivet: 2008-06-22, 09:31 »
Det är sannolikt Vidrik Persson Norbergs och Dorotea Maria Svensdotter Wulfs två barn som dör i Norra Vram 1726 begr 8/1. Fadern är en främmande soldat Wedrich Person. Barnens namn nämns inte och inte heller deras ålder.

310
Leijon / Leijon
« skrivet: 2008-06-17, 19:10 »
Enligt Bo Lindwall:
 
[color=119911]Gustav Johansson, född 18 juli 1806 i St Skedvi sn (W),  
död 25 nov 1886 i Folkärna sn (W). Hästhandlare, valackare  
i Norrtäkten, Hedemora lfs. (f,v,d).  
son till bonden Johan Persson och Margareta Hansdotter i Djup-  
dalen, St Skedvi sn[/color]

311
Det är ju sant. Jag undrar om DIS har tagit hänsyn till det i DISPOS eller om man kör med Genlines volymer... De kanske duger som utgångspunkt i alla fall och är bättre än bara ett GID-nummer.

312
GID-numrets förtjänst är att det är så smidigt att kopiera in i Genlines Familyfinder och direkt komma till den sida man vill ha hjälp med. Däremot säger inte numret ett skvatt om källan. Jag har i annat sammanhang efterlyst en översättningstabell mellan GID-nummer och arkivsignum och sidnummer. I ett program kunde då en riktig källhänvisning skapas ur ett GID-nummer (och vice versa).
 
Möjligheten att direkt peka på ett viss sida är något som jag hoppas att AD Online också ska få i framtiden. Med en översättningstabell skulle man t o m kunna använda GID-numret. Det måste finnas en sådan tabell hos DIS, som man använder i DISPOS. Lägg ut den som nedladdningsbar kommaseparerad fil.

313
Skarprättare / Nattman
« skrivet: 2008-06-15, 10:46 »
Nattmannen Fredrik Wallmarsson i Halmstad dömdes till 10 par spö i Malmö i sept 1729 för att med kniv ha hotat nattmansänkan Elna Eriksdotter. Hon hade tänkt anställa honom (Alan Dufberg, Nattmännen i Malmö i Släktforskarnas Årsbok 2001 s 161).

314
Skarprättare / Nattman
« skrivet: 2008-06-13, 15:12 »
Jag noterade dessa personer när de satt inne på Malmö citadell för brottet (Malmöhus läns landskansli AIIa). Tilläggas kan att Christian Olofsson ett år senare är intagen igen, nu dömd för dråp till halv mansbot, men ändrat till 40 par spö. Han satt på slottet mellan  1736 11/11 och 1737 5/1.
 
Ur Lövestads kyrkbok finner man att Gert Niklas Stein och Metta Nilsdotter har en son Per 1735 6/5 i Heinge, Lövestad. Tiggerskan Mättha Steens son Per dör som krympling 10 1/2 år gammal 1745 31/10 i Heinge.
 
Kan borgaren Berkenberg vara Brekenberg (jfr släkten Bräckenberg)?

315
Handlande / Handlare / Handlande
« skrivet: 2008-06-10, 12:17 »
Handlande kan betyda mycket. Det är nog lika missvisande att alltid tolka det som gårdfarihandlare som att tolka det som köpman. Köpman är i mina öron en mera välbeställd handelsman i större städer. Nu tänker jag förstås inte på vad yrket står för idag utan historiskt.  
 
Forskningen får visa vad för slags handlande just din handlande är.

316
Björn, det var mer en observation än kritik. Och så tyckte jag att nyheten passade bra att nämna här, eftersom inte alla läser vare sig HD eller Angeläget.
 
(för övrigt sysselsätter jag mig rätt ofta med att skriva i Anbytarforum också, till skillnad från somliga andra)

317
Visst är det så, men man kunde väntat sig att en nyhetstidning på nätet skulle skriva lite mer än att bara lägga ut en länk till Angeläget. Inte ett knyst om innehållet.

318
Det blir tydligen Barbro Stålheim som kandiderar till ny ordförande. Som vanligt är det Helsingborgs Dagblad som är först med nyheterna! Före Rötters förstasida i alla fall.

319
10 Folkliv / Egen bibel
« skrivet: 2008-05-26, 13:14 »
Ingela skriver ovan  
 
Det fanns under andra halvan av 1800-talet särskilda välgörenhetsorganisationer som gav bort Biblar
 
Redan under första halvan av 1800-talet gavs biblar bort av Fruntimmersbibelsällskapet i Stockholm. I vigselboken 1817-1861 för Oderljunga och Perstorps församlingar i Skåne är noterat vilka vigselpar som fr o m 1822 fått dessa biblar med tjenliga uppmuntringar till dessa dyrbara gåfvors rätta begagnande.
 

gid 1688.9.45800

320
Det framgick att det måste vara socknen Tingstad. Nog om det.

321
Du besvärar inte, Eivor . Men jag tycker inte heller att alla de som såg din fråga om var Tingstad ligger ska behöva känna sig besvärade  för att de inte svarade dig. Ingen kan kräva att man svarar på en fråga bara för att man har svaret. Tänk på tidsaspekten. Det tar 2 sekunder att finna ut med Google att Tingstad ligger i Östergötland, och därför tror jag de allra flesta som läste din fråga efter t ex 1 timme eller senare tog för givet att du då redan hade svaret.

322
Eivor, man har ofta frågor även efter man sökt efter ett svar, och då kanske förutsättningarna för en intressant diskussion är större. Med andra ord tycker jag Michaels reflektion har en poäng. Och jag tror inte AF låga aktivitet direkt beror på att de enklaste frågorna inte får svar. Snarare tvärtom, det är avsaknaden av utmaningar som gör forumet ointressant.

323
Anna-Lena Hultman behöver nog inte vara inloggad för att göra vissa saker. Åtminstone gjorde hon en rubrikändring häromdagen efter att jag mejlade henne.  
 
Eller så är informationen i profilen under Senast inloggad fel.

324
Jag blev lite undrande över ditt inlägg, Eivor. Om du menar din fråga om häktmakare, så hade jag besvarat den om jag hunnit se den innan du själv besvarade den. Anledningen till att ingen svarade kan också vara att den inte ligger under Resandesläkter utan Yrken, eller att frågan var besvarad i samma diskussionstråd redan inledningsvis.
 
Resandediskussionerna har väl både positiva och negativa inslag idag. Åtminstone en namnkunnig forskare saknas utan tvekan, medan det förstås är väldigt positivt att flera namnkunniga norrmän hittat tillbaka trots den komplicerande avgiften. Den måste för övrigt upplevas som märklig eftersom nog ingen skulle komma på tanken att avgiftsbelägga motsvarande tunga fora i Norge.
 
Sedan kan man bara instämma i kritiken från Lena Eriksson, Rickard Brun och Lotta Nordin angående genomgången av de gamla stängda diskussionerna. Under tiden som gått har ju reglementet kring PUL blivit lite mindre strikt, vilket antagligen innebär att det allra mesta utan problem kan öppnas omedelbart...

325
Strandberg / Strandberg
« skrivet: 2008-05-18, 20:17 »
Tilläggas kan att fänrik Carl Ljungberg och jungfru Ingrid Strandberg gifte sig i Jönköping Sofia 1738 10/2, enligt JBGF hemsida.

326
Strandberg / Strandberg
« skrivet: 2008-05-18, 20:12 »
En fattig vandringsänka vid namn Ingrid Strandberg, kan det vara något? Om inte dödnotisen i Norrvidinge 1773 14/3 varit så innehållsrik hade man lätt sorterat in henne bland de resande. Men det är nog tveksamt, eftersom hon med ett pass från magistraten i Jönköping daterad 1748 11/6 visar att hon är änka efter fänriken Carl Ljungberg. Denne dog 1747 enligt Lewenhaupt, Karl XII:s officerare, efter en karriär vid Jönköpings regemente, som slutade med att i många år vara expektant (i princip sökande tjänst). Antagligen inte helt lukrativt.
 
Ingrids levnadsöde är ändå intressant och kan möjligen kasta något ljus över resandesläkten Strandberg, vem vet. Hon dör alltså som vandringsänka 77 år gammal under tillfälligt vistande i Torup i Norrvidinge. Hon sägs höra hemma i Klinta församling (dagens Bosjökloster).
 

norrvidinge db 1773 gid 1324.15.60600

327
Jo, jag håller med, och det är säkert flera olika bidragande orsaker.
 
* Antal inlägg och aktiva har minskat.
* Det är färre frågor med tyngd som engagerar många.
* Vissa sektioner har nästan helt dött, som Medeltiden och engelskspråkiga diskussioner.
* Ordet är fritt saknas som en möjlighet att chatta lite mindre allvarligt om annat än släktforskning.  
* Det hettar aldrig till längre. Ingen Burediskussion t ex.

328
Vem ser endast till nästa månadsskifte? Jag är mycket långsiktig. Det handlar inte om att girigt räkna kronor och ören utan att ha en vettig balans mellan visioner och den krassa verkligheten. Speciellt snett kan det gå om den ena parten i en förhandling räknar kronor och den andra endast drömmer om samarbete.

329
Självfallet är det bra att förbundet verkar för förmånliga priser. Men man ska komma ihåg att det inte är någon större uppoffring av vare sig Genline, SVAR, Ancestry eller någon annan aktör att erbjuda ett förmånspris till förbundets medlemmar. Varför inte? Jo, ett avtal med Sveriges Släktforskarförbund ger en kvalitetsstämpel och är ett marknadsföringsmedel för att nå nya kunder. Saker som har ett värde som man mycket väl kan tänka sig att betala för!  
 
Genline är säkert oerhört nöjda med den draghjälp man fått av Förbundet med avtalet om förmånspriser. Skillnaden mot Ancestry är väl att Genline inte dessutom fått en gigantisk databas i gåva...

330
Ju mer man tänker på detta desto mer framstår det vilket otroligt klipp som Ancestry gjort. Ted vill framställa det som ett smakprov av död-CDn, men jag är övertygad om att Ancestry inte ser det så. De ser vad de får och vad de betalar för det.
 
Ancestry får namn och födelsedata för alla svenskar som avlidit under över 50 års tid, i princip hela befolkningen under 2 generationer, utan att betala ett nickel.
 
Allt man behöver bjuda tillbaka med är en länk till Förbundets bokhandel, och ett erbjudande (som antagligen ger dem nya betalande kunder).  
 
Ingår det något mer i avtalet om hur Ancestry får marknadsföra och paketera denna databas, annat än att det ska finnas en länk på ancestry.se till bokhandeln?

331
Jag minns inte säkert om det var Ancestry eller några andra, men var det inte så att man anlitade billig arbetskraft i Indien(?) för att registrera census 1930?
 
Nu har man kanske hittat några som gör det gratis!  High-five!

332
Förbundets ekonomi / Äldre inlägg (arkiv) till 06 maj, 2008
« skrivet: 2008-05-06, 09:14 »
Okey, då har lite olika lösningar diskuterats, och vi får hoppas att ni valde rätt väg. Helst skulle man vilja se både en säkrad årlig inkomstkälla och förhoppning om extra inkomster från bokhandelsförsäljning.
 
Visst är emigrationen en oerhört stor händelse som alla släktforskare kommer i kontakt med, men intresset att aktivt söka sina avlägsna släktingar (om man har några) varierar nog mycket. Hur som helst så kan man inte jämföra betydelsen av emigrantforskning med möjligheten att läsa svenska kyrkböcker online för majoriteten av oss släktforskare.  
 
Inget ont om emigrantforskning, det är jättebra om det underlättas och blir billigare. Jag reagerade mest på att förbundet kanske missade en god inkomstkälla lite för lättvindigt med det här avtalet. Ancestry behöver egentligen inte bjuda någonting tillbaka, eftersom det rabatterade priset ändå är en inkomst för dem (de har väl ännu inte så många betalande svenska användare).
 
(Meddelandet ändrat av zzz den 06 maj, 2008)

333
Förbundets ekonomi / Äldre inlägg (arkiv) till 06 maj, 2008
« skrivet: 2008-05-05, 22:38 »
Skillnaden jämfört med avtalen med Genline och SVAR är att dessa tjänster är av väldigt stort värde för nästan alla medlemmar i Förbundets medlemsföreningar, medan ett (fortfarande dyrt) medlemskap i Ancestry är i bästa fall av perifert intresse för svenska släktforskare. Visst, det är ju kul att morfarsfars syster utvandrade till Amerika, men inte lägger man tusenlappar på att forska vidare om det.
 
Värdet av reklamen för bokhandeln får visa sig, men jag är tveksam. Med namn, födelsetid och födelseförsamling ur dödboken kanske man går vidare med andra källor direkt.
 
 
Kontaktskapande med amerikanska släktforskare motverkas för övrigt av att Anbytarforum i praktiken stängts för dessa.
 
Gjordes inget försök att ta betalt av Ancestry?

334
Förbundets ekonomi / Äldre inlägg (arkiv) till 06 maj, 2008
« skrivet: 2008-05-05, 22:10 »
Grattis Ancestry till samarbetsavtalet får man väl säga.
 
Förbundet skänker bort Sveriges Dödbok och Kugelberg och ger reklam genom rabatterbjudande till ett privat vinstdrivande företag med tveksamma metoder att locka kunder, utan att få någonting tillbaka! Hade det inte varit lämpligt att åtminstone ta rejält betalt för allt det här? Eller är det ancestry.se som ska bli Förbundets nya portal?

335
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 06 maj, 2008
« skrivet: 2008-05-05, 21:23 »
 

336
 
 
Mitt namn går inte att ändra i profilen.

337
Ett gratis användarkonto skulle knappast minska de utländska inläggen så mycket. Det skulle i så fall vara det här med att ange födelsedatum som upplevs som stötande internationellt.
 
Användarinloggning finns ju på i stort sett varje forum numera. Utan att hindra deltagare från andra länder, men väl hindra spam.

338
Daniels långa statistik visar verkligen hur allvarligt avgiftsbeläggningen har slagit mot Discussions in English.
 
Inte ser det bättre ut om man tittar på de tre senaste månaderna och hur många unika skribenter som är aktiva.
 

statistiken bygger på epostaviserade inlägg, och innehåller därför även inlägg som sedan tagits bort

339
Skarman / Scharman / Skarman / Scharman
« skrivet: 2008-05-03, 09:05 »
Tack Magnus! Andrarums kyrkböcker är ju brunna, så det är en utmärkt ersättningskälla som Österlens SF publicerat.
 
Den här notisen visar sig vara mer intressant än man kunde tro. Så här ser födelsenotisen ut i Östra Sallerup 1816 20/6:
 


 
 
Modern är änkan Brita Maria Scharman, men fadern påstås vara en husar Carl Berg. Den i Andrarum 1817 nämnde fadern Didrik Lindgren sägs i andra källor vara gift med en Brita Maria Sandberg! Se bl a .
 
Är Brita Maria Sandberg identisk med Brita Maria Skarman (Scharman)? Är Carl Berg ett alias för Didrik Lindgren?
 
Säkert torde i alla fall vara att Brita Maria Skarman tidigare var gift med lumpsamlaren Carl Magnusson Mentzer, som dog 1811 13/7 23 år gammal i S.Rörum. Didrik Lindgrens och Brita Maria Sandbergs första barn är född 1812 31/10 vilket gör det fullt möjligt att modern redan då är Brita Maria Skarman.  
 
Faddern Johannes Scharman bör vara Brita Marias bror. Deras föräldrar är Christoffer Skarman och Botilla Flenberg. Gudmodern Karna Skarman känner jag inte till, men det kanske är Johannes hustru?
 
Vem är då Carl Berg? Kanske är det en falsk identitet för Didrik. Han och flera medlemmar av familjen Skarman var kring denna tid inblandade i en mordbrandshistoria, enligt fångrullor från Malmö. De skall ha rannsakats vid Frosta härad 1817. Jag har inte forskat i några originalhandlingar om detta.
 
Det kan också vara så att Brita Maria Skarman lämnat Carl Berg mellan 1816 och 1817, och sedan gift sig(?) med Didrik. Lurigt är att namnet Carl Berg också uppträder som fadern till Didriks syster Charlotta Lindgrens son Carl Lindgren (förnamn!) 1797 11/10 i Ottarp. Denne Carl Berg ska vara soldat vid Konungens eget värvade regemente. Inget annat är känt om dessa Carl Berg...

340
Wetterstrand / Wetterstrand
« skrivet: 2008-04-27, 22:12 »
Det kan kanske vara Fredrik Eriksson från Hjo, som 1723 dt 30/11 har dottern Brita i Godegård, och som från ca 1730 finns i Norge som mässingssmed. Fredriks hustru Kerstin Jacobsdotter var syster till Anders Danielsson Swarts hustru (se Anne Minkens inlägg under )

341
Saktmodig / Saktmodig
« skrivet: 2008-04-27, 16:40 »
En resande avskedad soldat Carl Fredrik Söderstedt från Malmö dör 1794 31/1 hos Pål Jönsson i Åstorp, Björnekulla sn. Han anges vara 56 år gammal. Begravd 2/2 på församlingens bekostnad.

342
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 06 maj, 2008
« skrivet: 2008-04-27, 11:55 »
Med anledning av Olles fråga ska jag förtydliga lite hur jag tänkt med enkäten. Det finns möjlighet att nyansera sitt svar med att vara försiktigt positiv, neutral eller tveksam, just för att det kan finnas saker som man är positiv till och annat som man är negativ till. Man får alltså lägga avgifter och annat i sin egen vågskål och bedöma hur man totalt sett ser på AF/FF efter några månader i praktiken med det nya systemet.  
 
Naturligtvis är detta mest på skoj och man ska inte dra för stora växlar av resultatet, hur det nu blir. Enkäten kommer ligga ute ett tag. En liten fingervisning ger den nog ändå.

343
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 06 maj, 2008
« skrivet: 2008-04-26, 17:09 »
Du måste läsa hela meningen, Olle.  Den slutar med ..sedan en avgift införts för att skriva. Det är alltså din inställning till detta som mäts och det står i frågan.

344
Olle,  
 
Du måste använda formateringskoden topurl och inte link för att den länken ska fungera.
 
link öppnar länken i samma ram som i ditt exempel, medan topurl lägger den på toppen, alltså inte bara i högerramen.

345
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 06 maj, 2008
« skrivet: 2008-04-26, 09:31 »
Olle, det är inställningen till avgiften som ska mätas. Jag tror de allra allra flesta är klart positiva till ett väl fungerande forum.
 
Många var negativa innan avgiften infördes, men jag vill testa om motståndet minskat när många faktiskt betalt sin hundralapp och systemet är igång.

346
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 06 maj, 2008
« skrivet: 2008-04-26, 01:45 »
Ursäkta. Jag kunde inte heller rösta. Röstningskontrollen blev av någon anledning inte nollställd ordentligt när jag bytte enkät.
 
Nu ska det gå bra.

347
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 06 maj, 2008
« skrivet: 2008-04-25, 22:27 »
Jag försöker mäta inställningen till hela paketet, men visst kanske det är svårt att svara om man t ex är för avgift på AF men mot avgift på FF.

348
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 06 maj, 2008
« skrivet: 2008-04-25, 20:26 »
Ny enkät!  Jag har valt att försöka pejla stämningen idag till avgiften och hur inställningen är bland släktforskarna när forumen varit igång några månader.
 
Hur är din inställning till Anbytarforum och Förbundsforum sedan en avgift införts för att skriva?
 
Klart positiv
Försiktigt positiv
Neutral
Tveksam
Klart negativ
Ointresserad
 
Klicka på länken för att rösta.

349
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 06 maj, 2008
« skrivet: 2008-04-25, 12:39 »
Enkäten om hur många släktforskarföreningar vi är medlemmar i har pågått ytterligare två veckor efter min  i den här diskussionen.
 
Den tendens som man märker ju längre tid enkäten ligger ute är att andelen släktforskare helt utanför föreningslivet ökar sakta. Nu är det knappt 10% som anger det alternativet.  
 
Däremot är dubbelanslutningsgraden nästan exakt samma som den 11 april. 192 medlemmar innehar idag 588 medlemskap, vilket om man applicerar den kvoten på totala antalet medlemmar i förbundets föreningar ger låga 23 000 unika medlemmar.
 
Tydligen stiger inte den siffran när enkäten ligger ute länge. Den är ju för låg. Bara DIS har 25 000 medlemmar. Möjligen kan man dra slutsatsen att just DIS medlemmar är mer aktiva på nätet och hittar fram till enkäten, och att DIS medlemmar också ofta har minst en annan förening de är medlem i. Mörkertalet kan då vara alla släktforskare som inte använder internet, inte är medlemmar i DIS, antagligen med hög medelålder, som inte enkäten når hur länge den än ligger ute. Hur många föreningar dessa är medlemmar i kan man bara gissa. Kanske ofta bara en enda.
 
Jag kommer snart stänga enkäten och starta en ny. Några förslag?  
 
Edit: fixat andra länken
 
(Meddelandet ändrat av zzz den 25 april, 2008)

350
Jojje:...det sammelsurium av organisationer kors och tvärs av idag, som är en av huvudorsakerna till den senaste tidens kräftgång
 
Vilka fler organisationer tycker du är överflödiga? Jag har lite svårt at förstå varför en minskning av antalet föreningar och därmed minskade intäkter till förbundet skulle leda till något bra, i sig. Jag tror du angriper problemen i fel ända.  Det handlar om att kunna samarbeta och det måste man kunna göra mellan många organisationer i ett förbund. Det är väl ofta personkonflikter som är roten till det onda många gånger.

351
Bra förslag, jag gör ofta så.
 
Ett annat sätt är att använda knappen (till höger om smileyknappen) för att citera text.

352
Nej, det räcker inte. Förbundsforum är för diskussioner mellan medlemsföreningarnas medlemmar.  
 
I Anbytarforum har det ingen betydelse om man är reg användare eller föreningsmedlem. Man måste ändå betala hundralappen (tokigt nog).

353
Ni har inte angett att ni är med i någon förening. Gör ni det dubbas ni till föreningsmedlemmar!

354
Det vore intressant att veta vad som gjort att man betalat. Det verkar av statistiken inte vara ett stort behov av att skriva på AF eller FF. En allmän vilja att stödja Rötter, databaserna och kanske förbundets ekonomi? Jag tror också alla utskick av fakturor i dubbla och tredubbla upplagor spelat in (till sist betalar man...), liksom ganska mycket kampanjande av Crister på förstasidan.

355
Det efterfrågas mer statistik över aktiviteten på AF/FF. Här kommer mina stapeldiagram igen över antal inlägg per vecka och antal unika skribenter per vecka.
 

 
 
 
Mats önskade en lite längre period för att bättre se hur många som var aktiva av de nu tydligen över 5000 konton som finns. Tittar man på antal unika skribenter per månad så ser det ut så här (det blir bara tre staplar).
 
 
 
Den observation man kan göra är att det stigande antalet konton (som redovisas på Rötters framsida) inte resulterar i ökande antal vare sig inlägg eller aktiva skrivande användare.

356
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 16 april, 2008
« skrivet: 2008-04-16, 00:38 »
Jag behöver egentligen inte svara eftersom andra redan har argumenterat övertygande mot radering, men eftersom det är en form av enkät så kommer här en röst till.
 
10-0 mot radering.
 
Heder åt Anna-Lena som frågar forumet. Hoppas våra argument vinner gehör på styrelsemötet.

357
Ledsen Ted om det uppfattades som bitskt, men det lät lite som idén var något som ni kommit på på tu man hand, när den i själva verket fanns med bland många goda förslag på förbättringar som diskuterades livligt för 1-2 år sedan. Det är bra att något av det kommer upp på agendan igen. Vi fortsätter bygga Rom.

358
Att inordna läshjälpen under socknarna har varit föreslaget och diskuterats, och mottagits väl, sedan en längre tid. Men det kanske krävs att Ted talar med anbytarvärden om saken för att det ska uppmärksammas!
 
C-G, läshjälpsinläggen är värda att spara.

359
Släktforskare / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-04-12
« skrivet: 2008-04-12, 17:22 »
I ett pressmeddelande från Genline 2006-06-19 säger man  
 
Idag finns det omkring 50 000 aktiva släktforskare i Sverige, därutöver 150 000 personer som småfuskar och enligt en SIFO-undersökning uppger närmare två miljoner svenskar att de skulle prova, bara det fanns tid och möjlighet.
 
Det vore intressant att se undersökningen i sin helhet. Jag hittar inte det på nätet.

360
Släktforskare / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-04-12
« skrivet: 2008-04-12, 16:07 »
Det borde vara en enkel match att kolla Bokhandelns kundregister och se hur många kunder med medlemsrabatt som finns. Till det behövs inga medlemsregister eller samkörningar. Det kommer dock inte att säga så mycket. Kanske får vi en ny högre lägstanivå för antal unika medlemmar, alltså över DIS 25 0000. Men vi kan inte veta hur många ytterligare medlemmar det finns som aldrig handlat i Bokhandeln.
 
Hur kollas förresten att köparen verkligen är föreningsmedlem? Förbundet har ju som sagt inte tillgång till medlemsregistren... 95% låter väldigt högt. Om den siffran är korrekt så säger den förresten något om antalet aktiva icke-föreningsanslutna släktforskare. Hmm.
 
(diskussionen borde nog flyttas till FF)

361
Släktforskare / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-04-12
« skrivet: 2008-04-12, 13:34 »
Hur menar du då? Inte kan väl en medlem i t ex DIS Öst räknas som både medlem i DIS och DIS Öst i förbundets siffra på 70 000?  
 
Hur många av DIS medlemmar är också med i en regional DIS? Ganska många tror jag.

362
Släktforskare / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-04-12
« skrivet: 2008-04-12, 00:04 »
Hej Gabriel!
 
Precis, DIS medlemmar måste ju vara unika, men bland dem är det nog väldigt hög andel som är med i andra föreningar. Vad gäller tillväxten är det väl mycket just DIS som står för den?

363
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 13 april, 2008
« skrivet: 2008-04-11, 23:35 »
Jo Ingemar, det är en tendens att antalet svar med lägre antal medlemsskap ökar i förhållande till de multianslutna, vilket säkert beror på att jag först pushade för undersökningen här på Förbundsforum. Sedan har jag även länkat till den i öppna AF och vanliga Scangenbesökare har också haft tid att upptäcka den.
 
Den trenden pekar tvärtom mot att siffran 23 000 är lågt räknad. Nu vet vi också att den måste vara för låg pga DIS! Så kanske man ska hugga till med 30 000 unika medlemmar som en rimligare gissning?

364
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 13 april, 2008
« skrivet: 2008-04-11, 23:21 »
Självfallet är det så att felmarginalen är stor med ett så litet urval. Däremot är tendensen så tydlig att min lilla kalkyl ändå borde ligga i någorlunda rätt härad.
 
DIS medlemmmar måste ju vara unika (får vi hoppas). Det sätter som du säger Lars-Olof en nedre gräns även för förbundets unika medlemmar. Det måste alltså vara över 25 000 personer.  
 
Rimligen visar detta att DIS medlemmar i väldigt stor utsträckning också är medlemmar i någon annan förening. Många är säkert medlemmar endast därför att de köpt släktforskningsprogrammet.

365
Släktforskare / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-04-12
« skrivet: 2008-04-11, 18:22 »
Jag dubbelpostar här ett inlägg från det slutna Förbundsforum, eftersom det är relevant för diskussionen. Det är möjligt att vi överskattar antalet icke föreningsanslutna forskare. Föreningarna är nog rätt duktiga på att locka nya medlemmar, och många hittar åtminstone 1 förening som passar dem rätt fort.
 
________________________________________________________________________________
 
Enkäten ger en del intressanta svar. Av nu 151 forskare är så många som 95% med i någon förening. Av dessa är hela 77% med i fler än en förening. 143 personer innehar  sammanlagt ca 438 medlemskap i olika föreningar. Osäkerheten ligger i gruppen Fler än 8 föreningar där jag antagit ett snitt på 10 föreningar.
 
Om M är det totala antalet medlemskap i alla föreningar så kan man approximera antalet unika personer UP bland dessa till
 
UP = M * 143/438
 
Enligt uppgift i Angeläget 2/2007 och från Crister Lindström 19 mars 2008 finns det ca 70 000 medlemskap i föreningarna. Det betyder att man kan anta att det finns ca 23 000 unika medlemmar, inte fler. Jag har sett gissningar på mer än det dubbla i diskussionerna. Här finns anledning till en liten reality check.  
 
Varför är detta intressant? Jo, eftersom det finns förslag om att kraftigt höja föreningarnas medlemsavgifter mot att vissa förmåner som t ex Släkthistoriskt forum eller annat ska delas ut till föreningsmedlemmarna. Hur ska detta administreras utan att medlemmar får dubblerade förmåner? Hur ska man bestämma vilken förening som ska betala avgiften för den medlem som är med i fem olika föreningar?

366
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 13 april, 2008
« skrivet: 2008-04-11, 18:14 »
Enkäten ger en del intressanta svar. Av nu 151 forskare är så många som 95% med i någon förening. Av dessa är hela 77% med i fler än en förening. 143 personer innehar  sammanlagt ca 438 medlemskap i olika föreningar. Osäkerheten ligger i gruppen Fler än 8 föreningar där jag antagit ett snitt på 10 föreningar.
 
Om M är det totala antalet medlemskap i alla föreningar så kan man approximera antalet unika personer UP bland dessa till
 
UP = M * 143/438
 
Enligt uppgift i Angeläget 2/2007 och från Crister Lindström 19 mars 2008 finns det ca 70 000 medlemskap i föreningarna. Det betyder att man kan anta att det finns ca 23 000 unika medlemmar, inte fler. Jag har sett gissningar på mer än det dubbla i diskussionerna. Här finns anledning till en liten reality check.  
 
Varför är detta intressant? Jo, eftersom det finns förslag om att kraftigt höja föreningarnas medlemsavgifter mot att vissa förmåner som t ex Släkthistoriskt forum eller annat ska delas ut till föreningsmedlemmarna. Hur ska detta administreras utan att medlemmar får dubblerade förmåner? Hur ska man bestämma vilken förening som ska betala avgiften för den medlem som är med i fem olika föreningar?

367
Släktforskare / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-04-12
« skrivet: 2008-04-10, 07:48 »
Ett sätt att uppskatta frekvensen kan vara genom en enkät liknande den som pågår på Scangen. Känner man totala summan medlemmar i föreningarna så kan både graden av dubbelmedlemskap och antal forskare utanför föreningarna uppskattas.
 
Hur många släktforskarföreningar är du medlem i?
 
En osäkerhetsfaktor är att en sådan enkät endast når forskare som använder internet. Å andra sidan är det inte uppenbart varför frekvenserna skulle skilja beroende på det. En annan osäkerhetsfaktor är om forskare utanför föreningarna tycker enkäten är ointressant för dem att delta i.

368
Tydligen blir länkar klickbara automatiskt numera.

369
Nåt mysko är det. Efter jag trycker på Signet-länken så står det http://aforum.genealogi.se/discus/iiindex.html i adressfältet.  
 
iiindex.html??

370
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2008
« skrivet: 2008-04-06, 08:40 »
Några har reagerat på att släktföreningar inte är samma sak som släktforskarföreningar, vilket naturligtvis är helt korrekt, men jag tror att alla som röstat i alla fall har förstått vad som menas! Ordet är helt enkelt för långt för omröstningsrutan, men med en liten omformulering så gick det.  
 
Hur många föreningar för släktforskning är du medlem i?
 
Resultatet hittills är kanske lite snett i och med att det är mest aktiva på Förbundsforum som hittat dit, men man kan nog ändå redan nu säga att väldigt många släktforskare är med i fler än en förening. I alla förslag som innebär att t ex tidningar skickas ut som medlemsförmån måste man på något sätt administrera så att inte medlemmar får (och betalar för) ett antal identiska tidningar.

371
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2008
« skrivet: 2008-04-05, 12:39 »
En liten undersökning inspirerad av Stefan Simanders inlägg finns nu upplagd på min hemsida.
 
Hur många släktföreningar är du medlem i?
 
Skall givetvis endast ses som en fingervisning och inte som en vetenskaplig undersökning.

372
Ett tillägg: en av ledamöterna skriver i själva verket ganska ofta, och är den ende i ÖGF styrelse som deltagit i FF, men så tillhör han också de som är negativa till avgiften!

373
Kan skälet till många föreningars positiva inställning till avgiftsbeläggningen vara att styrelsens medlemmar (och de medlemmar som har möjlighet att gå på årsmötet) är ointresserade av Anbytarforum i synnerhet och släktforskning på nätet i allmänhet? I så fall är det mycket lätt att acceptera en kostnad som man personligen inte behöver drabbas av.
 
Jag gjorde en liten undersökning av ÖGF med anledning av Mårten Swärds inlägg. Den nyvalde ordföranden har aldrig skrivit ett inlägg på AF. Vice ordf har aldrig skrivit ett inlägg. Sekreteraren har skrivit 14 inlägg i år, men inget i Förbundsforum. Kassören har aldrig skrivit ett inlägg. Lokalansvarig i Linköping har skrivit 1 inlägg under 1 år. Två ledamöter har skrivit några inlägg sporadiskt, och den tredje har aldrig deltagit på AF. Suppleant 1 har skrivit 1 inlägg på 1 år. Suppleant 2 inget.
 
Till detta kan läggas att avgående ordföranden tidigare var en stor forumprofil, men skriver allt mer sällan. Även sekreteraren och suppleant 1 räknar jag till högst uppskattade skribenter i forna tider på AF. De syns alltså allt mer sällan här.
 
Det är med andra ord ett totalt ointresse för Anbytarforum bland dem som beslutar om föreningens inställning till avgift. Ändå hänvisar man på sin hemsida sina medlemmar till AF för efterlysningar!
 
Om bilden är liknande i andra föreningar är det inte så konstigt om många accepterar en avgift av ren okunskap. I vissa fall kanske rent av en önskan att forumet ska självdö.

374
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2008
« skrivet: 2008-04-04, 21:09 »
Det är inte på något sätt några hemliga frågor som ställs i denna enkät.
 
Ändå censurerar du den... Hur ska ett förbundsforum ha en chans att fungera om allt underlag för diskussion raderas? Menar du, Barbro, att föreningarnas ordföranden inte klarar att hantera detta om det samtidigt pågår en diskussion om innehållet i enkäten? Jag tror du underskattar dem å det grövsta.
 
Jag noterar för övrigt i ditt mail att du totalt missuppfattat vem som publicerat brevet. Allt jag gjorde var att länka till en extern sida som jag inte har något med att göra, men vars innehåll var av intresse för alla som önskar en öppen diskussion och kommunikation i släktforskarrörelsen. Dit hör knappast du, kan man nu slutgiltigt konstatera.

375
Dags för lite aktuell statistik igen. Aktiviteten har stabiliserats något.
 
Antal inlägg per vecka

 
Antal unika skribenter per vecka

376
Går Stina Cathr. Källman att knyta till resandesläkten Kjellman, som höll till mycket i Torshälla?

377
Rickard, Firefox fungerar på samma sätt som IE7. Jag vill mena att det är bättre än den gamla IE6-varianten. När nu endast det inlägg man gått in på markeras som läst är det enkelt att se om det tillkommit några inlägg efter man läste diskussionen senast.

378
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 04 april, 2008
« skrivet: 2008-03-18, 07:50 »
Oerhört tröttande att inte avgående förbundsordföranden kan hålla sin vendetta med några utvalda personer borta från veckobrev och dessutom måste dra in Förbundsforum i sammanhanget. Det räcker tydligen inte att ha fryst ute de mest oönskade, alla som framför minsta kritik på FF får nu leva med stämplar som hejdukar, papegojor och tyckare.  
 
Från att ha använt tyckare i klart negativa ordalag vänder han i nästa stycke fokus och beklagar sig över den dåliga aktiviteten på FF och önskar att fler än de redan etablerade skribenterna vågade sig på att tycka till! Och bli utmålad som hejduk och papegoja? Och dessutom betala för att bli förolämpad? Det kan ju vara några skäl till att dra sig för att skriva på FF!
 
Nej Ted, du hade gott kunnat svara Jörgen Tollesson direkt på nog.nu om du hade synpunkter på hans inlägg om dina epostäventyr. Så hade vi sluppit den här diskussionen på FF.

379
Skog / Skog
« skrivet: 2008-03-17, 13:31 »
Stackars människa.  
 
När jag letade efter ursprunget till namnet Danielsson så hittar jag i mina uppgifter att Bosse kallar Peter Skog så i ett mail till mig för (tror jag) ganska många år sedan nu.

380
KB är närmare till Stureplan, därför sitter nog studenterna där.  
 
Jag förstår inte riktigt vad du menar faktiskt. Borde studenterna sitta i Riksarkivet? De kanske har större nytta av utbudet på KB.

381
Jag har ju koll på inlägg och antal skribenter, och lägger ibland in grafer. Just igår fredag var en en exceptionellt dålig dag med endast 170 inlägg (lägst sedan julafton) av 109 olika skribenter (lägst sedan juldagen). Dock har det sett något bättre ut tidigare i veckan. Från söndag till torsdag var det högre noteringar alla dagar än motsvarande dag veckan innan. Fredagen förstörde dock statistiken på veckobasis. Ändå en viss stabilisering av nedgången kan man säga.
 
Den dåliga dagen igår kanske beror på att alla släktforskare förberedde sig för Släktforskningens Dag och hade annat för sig? Vi får se hur det ser ut idag, med konkurrens även från Melodifestivalen.

382
Bra Crister, nu har du visat dig. Kan du också börja besvara frågorna vore det trevligt. Som vanligt gömmer du dig bakom okontrollerbara floskler som mottagandet är positivt ute i landet. Jag har fått såväl mail som telefonsamtal med stöd för min uppfattning. Varför inte hänvisa dessa hit så de kan delta i debatten?
 
Ska allt drivas med idéella krafter? Kraven i denna tråd på ytterligare besparingar är inte verklighetsförankrade och vittnar om liten insyn i hur förbundet arbetar och verkar idag.
 
Det är just hur förbundet arbetar och verkar som lett till problemen. Men som part i målet är förstås inte ideella krafter något du uppskattar.

383
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 04 april, 2008
« skrivet: 2008-03-13, 10:22 »
Förbundets största medlem DIS håller också på att se över sin hemsida, och tänker använda det trevliga CMS-verktyget Drupal. Här kanske en del erfarenheter kan tillvaratas och komma även Rötter till del. Jag ansluter mig till Daniels synpunkter hur man bör gå fram, vilket dock inte står i motsatsförhållande till Mats visioner om en portal.
 
Vad gäller betallösningar till databaser på Rötter bör det inte ses som en ersättning för utgivningar på CD utan som ett komplement.

384
Rosengren / Äldre inlägg (arkiv) till 23 mars, 2008
« skrivet: 2008-03-12, 20:53 »
Tack, det måste ju gå att knäcka härstamningen på Johannes Petersson och Helena Vilhelmina Rosengren. En fadder som förekommer vid tre av barnens dop är valackareänkan Margareta (Greta) Wetterstrand. I Åseda fb 1823 står att hon bor i Hulubergshult, men finns inte där i Äseda hfl. En annan fadder 1823 är valackaregesällen Carl Gustaf Ros.
 
Kan Margareta Wetterstrand vara Carl Fredrik Wetterstrands änka Margareta Falk? Dessa har dottern Sigrid Cajsa 1796 15/3 i Nottebäck, då han är soldat, och samma barn dör 1808 i Lenhovda och då är Wetterstrand avliden som vallackare.
 
Älghult C:4 1814 från Arkiv Digital:

385
Rosengren / Äldre inlägg (arkiv) till 23 mars, 2008
« skrivet: 2008-03-12, 14:49 »
Var föds barnen 1814 och 1823, Carina?

386
Var finns Crister i dag;
eftersom han inte kan svara i en debatt som han har startat???
Har datorn pajat eller är han frånkopplad från internät;
eller värre, har han tappat sin inloggning?  
 
Han kanske inte betalt hundralappen.

387
Jag ser i en annan diskussion att åtminstone två vars sista betalningsdag gått ut för över en vecka sedan fortfarande kan skriva. Inte för att jag vill det, men för att en utvärdering av avgiften ska kunna göras krävs att de som inte betalar också tas bort.  
 
Är det kanske så att det kostar mer än det smakar? Klarar inte administrationen av att hålla reda alla konton och deras betalningsstatus? Jag har tidigare frågat hur man tänker hantera det här, utan svar. Det kanske inte fanns något svar för man visste inte.

388
Rent superegoistiskt för mig är detta ett kanonförslag av Crister. ;) Som ständig medlem i GF kan jag alltså genom att lämna alla andra föreningar få ShF och AF helt utan kostnad. Men vad kommer hända med föreningarna om många resonerar så? I slutändan kommer det betyda att de där pengarna till Förbundet ändå inte kommer in.  
 
Nåväl, det här förslaget kommer aldrig att klubbas igenom på en stämma. Det är ju föreningarna som är de stora förlorarna på det. Några enskilda personer är kortsiktigt stora vinnare, andra förlorare när de tvingas betala mer för sådant de inte använder, och vissa flera gånger om.
 
Det verkar som man på kansliet vill fortsätta pengarullningen och vägrar förstå att man måste krypa in i mindre kostym. Och det är föreningarna som ska stå för kalaset.

389
Nu har jag inte läst ledaren, endast referaten här, men det låter som ett förslag som kommer leda till massflykt ur föreningarna...
 
Christer, debatten startar här och nu. Hur tänkte du motivera folk att vara med i fler än en förening, eller ens en förening? T ex tycker kanske många som jag att man kan avstå från Släkthistoriskt Forum.

390
Eva, titta på Daniels grafer som sträcker sig över längre tid. De säger en del. Just hur många som skrev tror jag blir svårt att ta fram före användarkontot blev obligatoriskt. Då måste man i så fall begränsa sig till de som valde att skaffa konto genom frivilligt bidrag till Rötters Vänner.

391
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 13 mars, 2008
« skrivet: 2008-03-07, 08:28 »
Ja, visst är det så, Eva. Men för att kunna läsa Förbundsforum så måste det också skrivas något där! Störst ansvar där har de förbundsansvariga. Ted och andra gjorde lite ansatser i början att använda forumet för att informera och ta in synpunkter. En och annan fråga besvarades också. Men när det upphör och det som senaste veckan endast varit några kommentarer om bristen på inlägg, då dör forumet ut. Jag hoppas att man kommer att använda FF mer nu för att ta in synpunkter och tips när det nya Rötter ska dras igång. Till att börja med lite information om dagens möte i ämnet.

392
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 13 mars, 2008
« skrivet: 2008-03-07, 00:02 »
Anna-Lena måste mena 2000 registrerade användare inom gruppen Föreningsmedlem, som ger tillgång till Förbundsforum, men det är inte samma sak som 2000 användare av Förbundsforum!
 
Det är endast 23 användare som skrivit något inlägg under senaste sju dagarna i FF.
 

393
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 13 mars, 2008
« skrivet: 2008-03-06, 20:46 »
Men var håller de hus?  
 

394
Lite aktuell statistik:
 
Veckovis (rullande)
 
Antal inlägg

 
Antal aktiva skribenter

395
Här är några skäl till tystnaden:
 
1) De har inget att vinna på en debatt, deras önskan är redan på väg att genomföras.
2) De är förmodligen inte särskilt aktiva vare sig i AF eller FF.
3) Några tycker troligen att AF mest är ett problem som stör ordningen. För dem är minskat användande snarast positivt. Och så får vi in lite pengar också. Bingo!. Till den kategorin hör rimligen de som motsatte sig FF helt och hållet, och den som ville radera allt i FF efter 24 timmar.
4) Man tror inte själv på idén, utan resonerar som Kjell-Olof Feldt: nu har vi baxat den hit osv

396
Igår torsdag var det 118 olika skribenter aktiva i AF/FF. Det var en ny årslägstanotering.  
 
Citerar här ett inlägg av Kenth Johansson skrivet på ett annat forum och lämnar det till var och en att begrunda:
 
  Av Kenth Johansson torsdag den 28 februari 2008 - 22.20: Ändra
 
Nej det är alldeles riktigt att vi är många som slutat skriva på Anbytarforum. Det är med vemod jag öppnar sidan ibland. De forskare som hjälpte mig skriver inte längre och de frågeställare jag hjälpte har slutat fråga.
Hundra kronor är inte mycket men det sänder signalen att värdet ligger i arbetet med sighten och inte hos forskarnas dialog.
Det sänder också signalen att antingen kan du vara med i en förening på hemorten eller bli Rötters vän. Förbundet har genom avgiftsbeläggningen fjärmat sig från föreningarna. Ett bättre alternativ hade självklart varit (och strukturellt riktigare) att föreningarna stödjer sighten med ökat anslag och forskarna stödjer föreningarna. Nu förefaller dock förbundets ekonomi följa sin egen vindflöjels lag.
Det är konstigt att i Norge är disskussionen fri liksom den scannade kyrkobokföringen (å andra sidan är det helt rimligt: dialogen tillhör forskarna och arkiven tillhör folket)
För mig har det sänts en tveeggad signal där förbund ställts mot förening och forskarnas dialog i Anbytarforum ansetts bli ett merarbete som inte gett tillräcklig spinnoff effekter till förbundets ekonomi utan att man avgiftsbelägger den.
För att förtydliga mig: Hur ska jag göra? När jag har läst en frågeställning som jag har svaret på, fast jag inte har betalat hundra kronor. Frustrerad ser jag att ingen annan heller svarar. Ska jag då betala hundra kronor för att få glädjen att hjälpa till?
Ja självklart svarar kanske styrelsen, om du ger oss hundra kronor för att överlämna svaret. Men genom mitt arbete kan jag bara enstaka gånger gå in på Anbytarforum, svarar jag. Är det värt hundra kronor för att ni ska förmedla mitt svar till en annans fråga? Hundralappen, utlämnande av personuppgifter, ansökan om konto. Tillsammans är det alltid en risk för ett förbund att betonandet av tillhörighet utesluter fler än att det känns inbjudande. Dialogen upphör och svaren ges inte.
Anbytarforum riskerar då att bli ett forum bara för de invigda. För dem som har många frågor och svar.
Jag kan förstå att man vill komma ifrån ovidkommande spam och atacker, men det skulle kunna ske genom enbart lösenord. Trots detta tycker jag att nöjet att bli Rötters vän genom den frivilliga obligatoriska avgiften har blivit tveeggad. Jag saknar de engagerade forskare med mycket kunskap i de socknar jag forskar, som likso jag bara har tid att gå in under några perioder per år. Risken är att man sågar den gren man sitter på, för rekrytering och nya besökare.

397
Lite statistik av intresse för forumets administration.
 
Inlägg per veckodag

 
Inlägg per klockslag

398
Mats, varifrån citerar du det uttalandet? [color=0000ff]EDIT tack, där var det ja... [/color]
 
Det var en intressant kommentar av Ted som endast kan tolkas som att kostnaden för Anbytarforum har minskat. Då faller ett argument för avgiften. Jag är dock lite undrande över att anbytarvärden tycks mena att det inte finns något behov av anbytarvärdar bara för att akutåtgärderna blivit färre. Det finns mycket att göra i form av underhåll av rubriker, flytt av felplacerade diskussioner och enskilda inlägg, att öppna fortfarande stängda resandediskussioner och bara att vara närvarande även under helgtid för att assistera användare.
 
Ann-Marie, jag kommer vara kvar för att kunna deltaga och påverka i debatten där den, trots allt, bäst förs.
 
(Meddelandet ändrat av zzz den 25 februari, 2008)

399
Nu har jag fått fram grafer över antalet olika skribenter som är aktiva under en given dag och given vecka. Hur många eller hur få inlägg som skrivs har ingen betydelse. Chris Bingefors räknas bara en gång per dag/vecka t ex  
 
Dag för dag
 
 
Vecka för vecka
 
 
Kommentar: Här förväntade jag mig en tydligare stigande trend. Användarkontot blev obligatoriskt i början av graferna, och naturligt nog tog det ett tag innan gamla kontolösa användare skaffade ett och kunde skriva. I januari och februari har vi fått höra hur stort sug det varit att skaffa konto. Statistiken talar annorlunda. Nedgången i antalet aktiva personer i februari är ganska markant och lite förvånande, eftersom ingen väl ännu fått sitt konto stängt.  
 
Bryter vi ut förbundsforum ger det följande graf.
 
 
 
Här måste jag säga att intresset att debattera förbunds- och föreningsfrågor är skandalöst dåligt. Det är en liten klick som finner det intressant. Om det ska vara någon mening med FF bör man åtminstone se till att alla föreningsmedlemmar kan deltaga utan en straffavgift.

400
Ann-Marie, det är antalet inlägg som visas i staplarna. Många frågor och svar och tack mellan två personer kan ge rätt stor aktivitet. Små vulkanutbrott. Jag håller med om att det ger en lite skev bild, i alla fall om man med statistiken vill ha underlag för hur betalningsvilliga man är. Man betalar ju inte per inlägg. Några extremt aktiva betalande kan göra att statistiken ser bättre ut än den är. En felkälla att beakta.
 
En ännu bättre statistik vore antalet olika användare som postat minst ett inlägg under en dag/vecka/månad. Jag får gräva lite djupare i mina programmeringskunskaper för att ta fram den statistiken. Daniel hinner kanske före.

401
Det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser av den här statistiken. Som Daniel visade så är januari alltid en stark månad, och det är därför helt i linje med det att det sjunker lite i februari. Avgiften kan inte heller haft någon stor effekt än. Det är först när många konton förfaller till betalning och vad som då sker det blir intressant. Och om administrationen klarar att hålla ordning på detta, så inte det blir många gratisanvändare bara för att ingen hinner med att se över vilka som betalat och vilka som inte gjort det. Detta hade man dålig koll på tidigare vet jag av egen erfarenhet.  Jag frågade tidigare utan att få svar på vilka rutiner man ska ha för det. När börjar man att radera obetalda konton?  
 
Ett tänkbart fenomen som kan uppstå är att en del öppnar konton och använder dessa intensivt i en månad, utan avsikt att betala. Sedan återkommer man om ett halvår och öppnar ett nytt konto och använder det i en månad. Hur tänker man hantera dessa?
 
Man bör observera att min statistik inte är exakt vetenskap. Den bygger på epostaviseringen och det kan förekomma problem med den både på mottagande och sändande sidan. Fördröjningar likaså. Men en mycket god approximation är det nog.
 
Ann-Marie, här följer statistiken för Västerbotten. Senaste dagarna har forskarna vaknat till liv!  
 

402
Lennart, här har du statistiken endast för Anbytarforum.
 
Dag för dag

 
Vecka för vecka
 
 
Det är så förhållandevis få inlägg i FF jämfört med AF så bilden förändras inte speciellt mycket.

403
Här kommer en altruistisk komplettering till den förra statistiken. Nu veckovisa staplar.
 
Anbytarforum+Förbundsforum
 

 
Rullande veckor, så den högra stapeln alltid avser de senaste 7 dagarna.

404
Lite statistik över antal inlägg för Anbytarforum+Förbundsforum senaste 90 dagarna
 

 
Motsvarande endast för Förbundsforum
 
 
 
Underlag: epostaviseringen
 
AF har nu varit igång nästan 3 månader sedan det långa uppehållet i höst. Efter en trög start tog aktiviteten fart över jul- och nyårsledigheten, och har fortsatt på samma nivå i januari. I februari kan skönjas en liten nedgång.

405
Skapar inte bildandet av en ny förening bara ytterligare administration och kostnader?
 
500 000 för ett internetforum!  
 
Sätt fokus på att skära ner så mycket som möjligt av denna kostnad, i stället för att försöka skaffa fram pengarna.

406
Jag vet inte om det är den allmänna meningen, men min mening är att Anbytarforum praktiskt taget inte borde kosta något och följdaktligen borde heller ingen behöva betala för det. Det är förbundets sanslöst dåliga ekonomiska hantering som gör att AF kostar en massa pengar, och som gör att de måste få in inkomster från AF. Jag tycker personligen det är helt huvudlöst att ha anställd personal att på timlön administrera och moderera ett diskussionsforum, när det med all sannolikhet hade gått utmärkt att ett antal hängivna, tekniskt kunniga och intresserade släktforskare gjort detta på frivillig basis. Det är nämligen inget märkligt att sätta upp ett forum, inte heller att moderera det.
 
Men jag tror ju att man inte vill ha en sådan lösning eftersom man då släpper kontrollen och styrningen (makten) över forumet. Risken är nämligen överhängande att dessa hängivna släktforskare också tillhör de mer kritiskt tänkande.

407
Den allmänna meningen? Hur mäter du den?

408
På tal om att frågor med epost ökar, så tycker jag också att det nu blivit svårt att hantera många frågor man får som man inte har möjlighet eller kunskap att besvara. Tidigare kunde man alltid hänvisa till Anbytarforum nästan oavsett vad det rörde sig om. Skriv en fråga på Anbytarforum så får du säkert ett svar! Nu bär det emot att sända folk till ett forum där man måste plocka fram plånboken, i synnerhet om man själv tycker att det är principiellt fel att ta betalt för ett forum.
 
Det är för övrigt ett problem även för föreningar. Föreningar har avstått från att ha frågespalter på sina hemsidor och hänvisat till Anbytarforum, även när det gäller deras egna medlemmars frågor. Ett exempel på det är DIS. Vad man gör nu är att skicka sina egna betalande släktforskarmedlemmar till ett annat betalforum bara för kunna upprätthålla sina forskarkontakter medlemmar emellan. I princip en dubblering av medlemsavgiften till DIS!

409
Werner / Verner / Werner / Verner
« skrivet: 2008-02-22, 14:12 »
Hej Finn, tack för erbjudandet, jag har dock de där uppgifterna redan.  
 
Salomonsdotter har jag sett vid ett enda tillfälle, och det mesta talar nog för att det är ett missförstånd av namnet Sa(h)lman. Så här kallas Helena vid olika tillfällen:
 
Helena Saleman Dunder [Träne vb 1779], Lena Saleman [Träne fb 1781], Helena Salomonsdr [Oppmanna fb 1784], Helena Dunder [V.Vram fb 1785], Lena Sahlman [Vittskövle fb 1788], Helena Sahlman [Svensköp fb 1803]
 
Skånes Knektregister samlar in uppgifter om familjerna till knektarna från olika forskare, och skickar det sedan vidare. Jag tycker det är lite tveksamt faktiskt. Man kan ju inte veta vilken kvalitet som en insänd uppgift har. Ett soldatregister kanske bör koncentrera sig på de militära källorna.

410
Werner / Verner / Werner / Verner
« skrivet: 2008-02-21, 23:27 »
Finn, nej inget tyder på tysk härstamning (utom möjligen namnet). Johan Werners far finns i Bohuslän och det är så långt vi kommit. Allt är väl inte helt klarlagt, men jag gör en sammanfattning här med det väsentliga. Det är kanske på tiden att den här diskussionen även handlar lite om de äldsta generationerna.  
 
Peter Werner, född ca 1728 i Bohuslän (gmr), artillerihantlangare, glasförare. Gift med Kerstin Christoffersdotter Lund.
Barn:
* Johan Werner f 1754 8/8 i Foss, se nedan.
* Helena Petersdotter Werner f 1757 21/5 i Tanum, d 1817 15/11 i Högseröd. Gift 1:o 1790 7/4 i Kristianstad (Landskrona gfs vb) m soldaten Christoffer Fontin (f 1763 Småland, d 1790 3/7 på skeppet Enigheten), 2:o m ryttaren och kopparsmeden Jöns Sjöberg.
* Elisabet Persdotter Werner f 1767 8/1 i Fors (P), d 1833 8/4 i Skettilljunga, V Vram. Gift 1790 20/4 i Kristianstad (Landskrona gfs vb) m artilleristen, borgaren och lumpsamlaren Elias Sandberg (f 1756 enl db, d 1847 17/2 i Skettilljunga).
* Samuel Werner f 1772 24/7 i Ale-Skövde, d 1837 4/2 i Östraby, artillerist och soldat.
 
 
Johan Werner, f 1754 8/8 i Foss, soldat, levde 1815. Gift 1779 24/8 i Träne med Helena (Lena) Sahlman eller Dunder.
Barn:
* Peter Werner f 1774 i Värnamo (såsom han säger), d 1849 13/1 i Njura, Ö Broby, korpral.
* Carl Werner f 1777 24/12 i S:t Olof (hfl), d 1814.
* Christoffer Werner f april 1779 i Djurröd (hfl), d 1852 9/5 i Smedstorp, artillerist, lumpsamlare.
* Anna Sofia Werner f 1781 15/4 i Träne, d 1859 7/3 i Östraby. Gift m soldaten Lars Nilsson Risberg (f 1776 22/2 i Kristianstad enl hfl, d 1836 7/4 i Östraby).
* Samuel Werner f 1788 4/3 i V Vram, lumpsamlare, vargeringskarl.
* Hans Werner, f 1790 10/8 i Gudmuntorp (hfl), soldat, lumpsamlare.
 
Jag har utelämnat några barn där jag antingen inte vet något om dem som vuxna, eller det är osäkert om de hör till dessa föräldrar.  
 
Den äldste Peter Werner har troligen en bror som heter Samuel Werner, f 1731 (db), d 1805 16/2 i Äspinge, sannolikt far till Christina Samuelsdotter Werner f 1790 23/4 i Ö Sallerup (hfl), gift 1809 9/4 i Malmö garnisonsförs med lumpsamlaren och korpralen Peter Hallberg (f 1783 27/11 i V Karaby enl hfl och därmed tydligen son till soldaten Bengt Skotte).

411
Mentzer / Mentzel / Mentzer / Mentzel
« skrivet: 2008-02-21, 21:20 »
Grenadjären Fredrik Fredrikssons hustru Sofia Mentzer dör 60 år gammal 1800 25/3 i Norrtou, Lyby, under resa från Malmö till Kristianstad.
 

lyby db 1800 gid 1302.41.93800
 
Fredriksson och Mentzer gifte sig 1792 13/6 i Kristianstad [Landskrona garnisonsförs vb]. Sara var då änka, troligen efter en i övrigt obekant soldat Lundberg, eftersom dessa har en dotter Fredrika 1788 15/12 i Älmhult, Svensköp.

412
Vilken plan gäller för att verkställa avgiftsbeläggningen fullt ut? Enligt Ted infördes avgiften 1 februari. Därefter antar jag att åtminstone 30 dagar till förfallodag gäller. När kommer alla användarkonton som fanns 1 februari men ej betalat avgiften att vara raderade? Det är först då vi egentligen kan börja utvärdera.
 
Vad sägs exakt till dem som idag söker nytt användarkonto? Hur lång grace period har man innan man måste betala?
 
(Meddelandet ändrat av zzz den 19 februari, 2008)

413
Det vore märkligt om inte t ex DIS-Öst och Släktdatas ordförande hade epost. Kanske flertalet valt att inte vara med?

414
Rolin / Äldre inlägg (arkiv) till 10 mars, 2010
« skrivet: 2008-02-17, 10:40 »
Småland är stort.

415
Att lämna förbundet är en drastisk åtgärd. Vad är de huvudsakliga skälen till att det kommit på tal? Är det inte enklare att förnya styrelsen, eller är det den tysta massan som gör det svårt?

416
Det känns ju tryggt för förbundets och släktforskarrörelsens framtid att de förtroendevalda ägnar sig åt viktiga frågor...
 
Man tycker som utomstående att det kanske i första hand är föreningen där missämjan råder som bör lösa sina interna problem snarare än att utesluta alla viceordföranden över en kam. Det låter som samma problemlösare som kom på idén att rensa Förbundsforum efter 24 timmar varit i farten igen.
 
Men ingenting förvånar längre.

417
Vad var motiveringen att porta alla vice ordföranden?

418
Skarprättare / Nattman
« skrivet: 2008-02-14, 08:46 »
Det har jag inte märkt av i Sverige.

419
Allt efter Bengt Isacssons inlägg 12 februari 2008 - 12:12 kan nog flyttas till Tips & idéer förslagsvis.
 
Carl, du menar att alla förbundets CD kan installeras på HD, antar jag. Bra, problemet är ju att de tar mycket plats på hårddisken, och det var inte att tänka på för mig på min förra PC, inte heller på den bärbara (där det vore mest behov enligt argumenten). Nu skulle det förstås gå på min nya stationära. Får fixa det så man slipper detta hattande med skivor.  Så om man för fram skogsargumentet mot internetlösningar måste man också ta fram hårddiskargumentet mot CD-lösningar. Bägge dock problem som kommer minska med tiden.
 
Kort sagt, internet är mycket mer flexibelt. Där kan man tillgängliggöra material allt från gratis som så många gör (tack Tjörn, JBGF, Blekinge båtsmansregister och många många fler) till alla varianter av betalning eller som medlemsförmån.

420
Vilka CD kan installeras på hårddisken?

421
De extra få sekunderna man får vänta med modemet och den extra millisekunden som sökningen på CD tjänar in uppvägs med marginal av den minut det tar att plocka fram CDn, ta ut skivan ur fodralet, öppna CD-läsaren, stoppa in CDn, vänta på att datorn ska känna av den, starta programmet, och vänta läääänge på att själva söksidan ska komma upp.  (speciellt SvBef1890 är väldigt trögstartad på min snabba dator med Vista).
 
Man måste se lite framåt också.

422
Ytterligare några argument:
 
Fördelar med internet
Som C-G är inne på så kan man ordna en central söksida där man kan söka i alla register på en gång, vilket är omöjligt med CD som bara kan användas en i taget. Det här ligger ju mig varmt om hjärtat! Personsökaren
 
Nackdelar med internet
* det är något mer komplicerat att sälja tillgång till en databas på nätet, jämfört med att bara pressa upp en CD, speciellt om det redan är framtaget ett presentationsprogram som går att använda. Här har jag ju tidigare i FF önskat mig en webbversion av detta presentationsprogram.

423
Det är svårt att hålla sig till rätt rubriker, eftersom frågorna glider in i varandra. Ekonomi, organisation, framtidsprojekt osv.
 
Här har vi kommit in lite på frågan om databaser och annat material bör publiceras på CD/DVD eller på nätet. Bägge vägarna har sina förespråkare, och sina för- och nackdelar. Jag tillhör dem som föredrar internet. Frågan är ganska viktig för framtiden vilken väg man bör satsa på. De flesta är nog överens att det bästa vore om man kunde erbjuda bägge vägarna (som JBGF gör), men det är en ekonomisk fråga också som kan göra att man måste välja.
 
Fördelar med CD/DVD
* kan tas med till arkiv och andra platser som kanske inte har uppkoppling till nätet
 
Fördelar med internet
* kan alltid hållas aktuellt
* möjliggör många olika betalalternativ beroende på användarens behov och önskemål
 
Nackdelar med CD/DVD
* statiskt, en ny CD måste ges ut om kompletterande material tillkommer
* problem med piratkopior och piratnedladdning som riskerar att minska eventuell vinst
* (personlig synpunkt) knöligt att hantera skivorna, fram och tillbaka i datorn (kan undvikas om materialet går att spara ner på hårddisken, men ställer då högre krav på diskutrymme hos användaren)
 
Chris nämner ovan att många inte har bredband som ett argument mot internetpublicering. Det håller jag inte riktigt med om. En sökning i en databas på nätet tar inte längre tid om man har modem än bredband. Rent allmänt är det också fler och fler som skaffar bredband eller ADSL osv.
 
Listan på för- och nackdelar kan säkert göras längre. Det här är vad jag spontant kommer att tänka på. Trenden tycker jag är att man går mot internetpublicering och ifrån CD-utgivning.

424
Eivors idé är nu sjösatt!
 
Boktips

425
Projekt / Emibas
« skrivet: 2008-02-13, 10:35 »
Grunddatabasen måste också ligga på nätet, inte bara kompletteringarna, men det kanske du menade Chris. Endast en kompletteringsbas på nätet lär inte locka många betalande.

426
Det blir som ett forum, och jag tror många föreningar valt att hänvisa diskussionerna till Anbytarforum. Så gör DIS och så gör några av landskapsutgåvorna av Rötter, har jag för mig.

427
Efter undersökning av källkoden ser jag att just Litteratur-Sök, Tillfällighetsfynd och Kalendariet fortfarande ligger på domänen aland.net. Men är det inte bara att blåsa över detta till genealogi.se? Utrymme finns väl. Och inte lär dessa bortglömda databaser tynga servern speciellt mycket.

428
På vad sätt är det vattentäta skott mellan AF och Rötter? De ligger nu åtminstone under samma domän, vilket brukar betyda att de ligger på samma webbserver.

429
Fast informationen blir onekligen mer permanent om den finns på det ställe där den är avsedd.
 
Det handlar om lite olika typer av information, eller kommunikation av information.  Det ena utesluter inte det andra. Jag tror kära Litteratur-Sök bara skulle må bra av en tipsdiskussion i Anbytarforum, som komplement och ögonöppnare.

430
Medlemsavgifter / Äldre inlägg (arkiv) till 11 februari, 2008
« skrivet: 2008-02-11, 14:30 »
Bengt, det ligger säkert till som Anders R skriver. Den genomsnittliga föreningen ser inget enormt värde av förbundet för dess egen verksamhet.
 
Det här är egentligen en EU-debatt i miniatyr...

431
Carl! Litteratur-Sök är en databas för sökning, och inte lämpat som ett ställe att komma med tips. T ex kan man vilja tipsa om en bok som redan finns i databasen. Man vill gärna också ha någon respons när man tipsar.  
 
Porträttfynd är en databas, men bilderna diskuteras ofta i AF. Varför skulle inte ett liknande samarbete kunna finnas för alla databaser?

432
Jag tror inte ShFs minskade upplaga beror på att innehållet blivit sämre, utan det är som Ingemar är inne på en allmän nedgång i försäljningen av papperstidningar.
 
För min del så har jag blivit mindre och mindre benägen att betala för skval oavsett vilket media det är, däremot kan jag gärna betala för substans. Det kan handla om TV, radio, tidningar eller tjänster på internet. Därmed inte sagt att jag inte konsumerar skval men det finns tillräckligt av det gratis utan att jag behöver öppna plånboken. T ex prenumererar jag inte längre på en dagstidning.
 
I släktforskarvärlden gäller samma sak för mig. Lättsamma artiklar och hemmahos-reportage får man läsa ändå. Jag lägger pengarna på substansiell information. Jag köper årsboken, prenumererar på nättjänster som ger konkret värde för forskningen, men jag har valt bort ShF och är mycket tveksam till avgiften för AF. Dessa upplever jag alltså som till genomsnittet ganska mycket skval och ganska lite substans.
 
Inte vet jag om detta ger något för hur man ska göra med ShF, men så ligger landet och det är en allmän utveckling i mediavärlden.

433
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 08 februari, 2008
« skrivet: 2008-02-08, 12:39 »
Jag puttar åter för frågan om motivet till att radera inlägg efter en viss tid. Bristen på svar börjar bli lika uppseendeväckande som själva idén.

434
Rydberg / Äldre inlägg (arkiv) till 22 maj, 2009
« skrivet: 2008-02-08, 01:35 »
Det måste vara Gagnef i Dalarna.

435
Rydberg / Äldre inlägg (arkiv) till 22 maj, 2009
« skrivet: 2008-02-07, 18:11 »
Man undrar om inte även Vidrik och Bolvigs styvfar Zacharias Markusson var resande... Vad hände med barnen till honom?
 
Svaret finns delvis i en annan bygdebok på nätet, den för Stokke i Vestfold.
 
Handelsmannen Zacharias Markussen tycks med sitt omgifte med Kari Jacobsdotter kommit in i en släkt som var mer vanlig allmoge. Hans ättlingar i detta gifte brukade gården Östre Borge till långt in på 1800-talet. Närmast gick den över till sonen Markus Zachariassen. Alltså en ingift halvbror till Bolvig Petersson i Laholm, men inte biologiskt släkt.

436
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 08 februari, 2008
« skrivet: 2008-02-07, 12:00 »
Motiveringen kan i alla fall inte vara utrymmesbrist. Inläggen i FF lär bli en droppe i havet jämfört med AF.
 
Det skulle onekligen vara intressant att höra motiveringen av den som förslog radering efter 24 timmar. Är personen inte medveten om vad ett diskussionsforum är? Han eller hon vill uppenbarligen att det som skrivs på FF möjligen ska läsas men absolut inte kommenteras, i värsta fall förmedlas till styrelsen och sedan glömmas bort! Varför då ha ett forum, skicka epost i stället. Nej visst ja, det uppskattas ju inte heller, allt ska visst gå genom föreningarna.
 
Om man av någon anledning ska rensa gamla inlägg i ett forum för förbunds- och föreningsfrågor, så måste inlägg åtminstone ligga kvar ett år, från förbundsstämma till förbundsstämma. Men varför ens en sådan begränsning? Jag håller med Ted att evig arkivering är det bästa.

437
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 08 februari, 2008
« skrivet: 2008-02-07, 10:14 »
Jag fick precis höra att allt som är äldre än 90 dagar ska tas bort från FF. Vi får alltså våra 90 dagar på scenen och förväntas vara nöjda med detta.  
 
Är detta verkligen sant? Varför har det i så fall inte nämnts i den färska deklarationen om sakernas tillstånd från Ted.
 
Det är ju fullkomligt att absurt att ett forum med idéer och förslag ska rensas kontinuerligt. På 3 månader hinner ändå inte mycket förverkligas. Man ska alltså inte kunna följa upp inlägg under längre tid än 90 dagar.
 
Finns det ingen gräns för vansinnigheterna? Vem hittar på dessa saker?

438
Rydberg / Äldre inlägg (arkiv) till 22 maj, 2009
« skrivet: 2008-02-06, 19:57 »
Magnus, det kan nog tänkas.  
 
Peter Jonas Darells far Peter Darell var under långliga tider borgare i Laholm samtidigt som Bolvig Petersson var det. Johanna Skotte var född i Vrå i Småland, och jag misstänker att Karin Nilsdotter Gryberg är från Vrås grannsocken Annerstad, så det kan också finnas en relation mellan Karin och Johanna (en soldat Nils Gryberg har en dotter Karin 1732 18/8 i Öjarps Skattegård, Annerstad).
 
Bygdeboken för Sem var intressant att läsa. Härligt att hitta sådant fritt tillgängligt på nätet. Där nämns ytterligare några sannolikt resande, kramhandlare och hästhandlare, med kopplingar till Sverige, i kapitlet om kulturhistoria och yrkesutövare. Under rubriken Handel står följande:
 
Handel.
     Så nær Tønsberg som vår bygd ligger var det her lite behov for handelsmenn med fast bopel, så lenge bøndene søkte å klare seg mest mulig med sine egne produkter. Det som måtte kjøpes fikk man i Tønsberg og senere også i Åsgårdstrand, hvor det fra før 1700 har bodd handelsmenn.  
     Fra gammel tid hadde kjøpmennene i byene privilegium på all handel også i det byen tilhørende handelsområde. For å øke omsetningen sendte de mere driftige handelsmenn sine kremmere ut i bygdene, med et utvalg av varer som almuen hadde bruk for.  
     Handelen med bøndene foregikk ellers for en stor del som byttehandel. Bøndene solgte trelast og gårdens produkter: smør, kjøtt, huder og skinn. Men det foregikk en hel del ulovlig handel rundt om i bygdene. Fra vår bygd ser vi i lensregnskapene for 1656-57 at skomaker Laurits Kleppen (bind I, s. 1082) hadde «brukt kjøpmannskap med en stut å kjøpe, derfor stuten ble forbrudt og vurdertes for 5 rdl.» Erik Anderssen Kongsberg, som var eier av Lille Oseberg 1720-22, drev  handel med småkram, såsom lerret og desslike (bind I, s. 832). Svogeren Petter Hanssen på Høkli handlet med hester m. v. (bind I, s. 909). På Aulerød bodde Zakarias Markussen i begynnelsen av 1720-årene. Han kalles handelsmann.  
Stesønnen Widerich Pedersen reiste rundt i grevskapet og annetsteds med «Krams Gods» for sine foreldre. Vinteren 1720-21 rømte han til Sverige med en anselig sum penger, og varer for vel 220 rdl. (bind I, s. 257-58).
 
bind I, s. 832
 
   Erik Anderssen Kongsberg, 1720-1722. Han drev handel med småkram, såsom lerret og deslike. På Høkli bodde hans svoger Petter Hanssen, som handlet med hester m. v. Erik var g. m. Lisbet Johansdatter (Johannesd.). Et barn født her: Anniken, f. 1720.   Erik lånte i 1720 124 rdl. av Vincents Stoltenberg i Tønsberg, som fikk skjøte på gården i 1722 for gjelden. Stoltenberg solgte igjen s. å. for 124 rdl. til Otto von Cappelen på Bragernes.
 
bind I, s. 909
 
Petter (Peder) Hanssen, 1718-1720, hestehandler. Hans svoger, Erik Anderssen Kongsberg, bodde en kort tid på Lille Oseberg. Konen Karen Johansdatter, pantsatte gården i 1720 til Vincents Stoltenberg i Tønsberg med 127 rdl. Dette beløp var Petter blitt Stoltenberg skyldig.  
Det oplyses ved pantsettelsen at Petter var reist fra konen til Sverige, og hun visste ikke når han kom hjem igjen, derfor vilde hun reise efter og opsøke ham. Senere s. å. solgte Kristoffer Hanssen på Korsgården i Botne Høkli på sin brors vegne til Jens Sørensen for 159 rdl. Det oplyses i skjøtet at Petter aktet å bli i Sverige en tid og hadde gitt sin bror i opdrag å selge Høkli.

439
Rydberg / Äldre inlägg (arkiv) till 22 maj, 2009
« skrivet: 2008-02-06, 15:13 »
Fick Fredrik Hultman och Klara Ryberg några barn?
 
Anna Sofia 1773 21/10 i Ausås.

440
Rydberg / Äldre inlägg (arkiv) till 22 maj, 2009
« skrivet: 2008-02-06, 15:11 »
Jaha, det var med hjälp av Brukarforum du fick uppgifterna! Bygdeboken för Sem och Slagen finns alltså på nätet.  
 
Direktlänk till sidan om Auleröd
 
Vidrik och Bolvigs föräldrar bodde alltså inte på Auleröd, utan deras mor flyttade dit samma år hon dog 1722 i och med att hennes nye man köpte gården. Det är nog från skiftet efter henne 1725 som mycket av uppgifterna kommer fram.
 
Man undrar om inte även Vidrik och Bolvigs styvfar Zacharias Markusson var resande... Vad hände med barnen till honom?

441
Rydberg / Äldre inlägg (arkiv) till 22 maj, 2009
« skrivet: 2008-02-06, 12:08 »
Bolvig gör sig 10 år äldre i Laholm tycks det. I mtl 1759 står att han är 63 år gammal, fattig och får avsked från burskapet. Dock åter burskap 1762 26/10 enligt mtl 1763.
 
Var tar han och andra hustrun Karin Nilsdotter Gryberg vägen? Senast sedda 1767 i mtl i Laholm. Hustrun är troligen änkan Karna Bollvig död 1796 26/4 i Böske, Grevie 70 år gammal.

442
Rydberg / Äldre inlägg (arkiv) till 22 maj, 2009
« skrivet: 2008-02-06, 11:47 »
Mycket intressant! Allt stämmer väl med våra uppgifter om Bolvig och Vidrik i Sverige. Roligt att kunna knyta ihop de här personerna.
 
Du lämnar ute en del, verkar det som. Fanns det halvsyskon till Bolvig vid namn Hans och Jacob? Fick du data på dem från Ketil?

443
Tack för informationen, som inte innehöll mycket nytt och bekräftade en del farhågor.
 
* Begreppet Rötters Vänner förlorar helt sin innebörd genom att användarkontot likställs med att vara Röttervän.
 
När betalningen skett räknas man som Röttervän och får de övriga förmåner som Röttervänner har.
 
* Genom att införa en avgift för Förbundsforum, så tar man ställning, Ted! Att därefter säga att man inte tar ställning (och hänvisa frågan till nästa stämma, antar jag) är att inte ta ansvar för sina handlingar.
 
För övrigt tycker jag det är tveksamt att registrerade och betalande användare av AF inte ska ha något forum att diskutera och komma med förslag om samma forum, utan hänvisas till förbundsforumet. Hur många forum finns det som överhuvudtaget tar betalt? Inte många, och ännu färre är väl de som hindrar betalande att ha frågor om samma forum såvida de inte betalar ännu en avgift till en förening.
 
Tyvärr är risken att det blir för många trösklar för intresserade nybörjare och utlänningar, som sagts många gånger, och inget i ovanstående text från förbundsstyrelsen verkar adressera det problemet.

444
Men snälla Ted, när du nu tar till ordet kan du väl ändå säga något om vad som egentligen gäller för Rötters Vänner efter styrelsemötet! Hur ska ni separera betalkontot på Anbytarforum från Rötters Vänner? Eller tänker ni inte göra det? Hur går man till väga om man vill vara Röttervän men inte vill stödja avgift på AF? Alternativt, hur går man tillväga om man vill betala till AF men inte vill vara Röttervän? Hur definierar ni begreppen obligatorisk och frivillig? Tänker ni fortsätta planerna på att ta extra betalt av föreningsmedlemmar för att få deltaga i sitt eget förbundsforum? Något måste ni väl ändå ha diskuterat i helgen!
 
Jag vill gärna veta exakt vad jag betalar till och vad jag får för pengarna, och vad jag stödjer, speciellt frivilligt.

445
Rydberg / Äldre inlägg (arkiv) till 22 maj, 2009
« skrivet: 2008-02-04, 18:57 »
Lena,
 
Precis, Bolvig eller Boldevin Petersson var gift med Marta Hansdotter. Kanske vi kan få hjälp här från våra norska vänner, eftersom de enligt Familysearch ska ha gift sig i Norge i Sem, Vestfold fylke 1726 7/4. Vad står det om dem i kyrkboken?
 
Flera barn kan nog vara födda i Norge också. I Laholm föds Kerstin 1740 28/10, Jacob 1745 3/9 och Erik 1747 22/3. Peter Rybergs hustru bär Kerstin, och han är själv fadder till Jacob.
 
De har också äldre barnen Hans, Peter, Vidrik och Anders. Födda i Norge?

446
Ted Rosvall:Förbundsstyrelsen kommer att diskutera detaljerna kring Rötters Vänner vid sitt nästa möte den 1-2 februari, varför jag ber att få återkomma med besked i frågan efter detta datum.  
 
Nu väntar vi med spänning på att höra vad som egentligen gäller.

447
Hur kollar ni att en person har skyddad identitet, Carl?

448
Tips & idéer / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juli, 2008
« skrivet: 2008-01-30, 12:32 »
Hoppsan, det kände jag inte till. Har man kvar den posten, någon som vet? Det är klart olämpligt, jag håller verkligen med dig! Jag är själv medlem i DIS.

449
Tips & idéer / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juli, 2008
« skrivet: 2008-01-30, 12:15 »
Bengt, många bra förslag där som jag håller med dig om. Jag undrar dock lite över din punkt d/  
 
Finns det verkligen föreningar som gått in som ägare i sådana företag? Vilka föreningar är det? Du borde ha något konkret du tänker på när du tar upp den punkten, eftersom jag aldrig skulle komma på tanken att en förening tog en ägarställning i t ex  
 Genline. Så ska förstås inte medlemmarnas avgifter användas.

450
När du säger det, så låter det bekant, Lena! Den ser vi fram emot.

451
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 07 maj, 2008
« skrivet: 2008-01-27, 10:59 »
Det verkar som vi pratar förbi varandra en hel del här, Carl. Ingen har väl påstått att många skaffar ett användarkonto som man inte använder.  
 
Problemet kan nu bli att man tror att man skaffar ett konto genom att betala till Rötters Vänner, för att sedan upptäcka att man krävs på ytterligare personliga uppgifter, som man kanske inte kan acceptera. Eller menar du att t ex födelsedata inte krävs om man betalar via Bokhandeln? (alltså min ursprungliga fråga)
 
(Meddelandet ändrat av zzz den 27 januari, 2008)

452
Henrik, vi har ju i alla fall fått Svensk Genealogisk Tidskrift från SGS, med ett första nummer 2007. Den uppfyller kraven på kvalitetsessäer tycker jag! Jag håller med om att det är bra att vi får något tyngre komplement till den utmärkta årsboken, nu när Släkt och Hävd gått i graven.
 
Personligen har jag också hoppat över ShF fr o m 2007, av ungefär samma skäl som Henrik. Visst är den en läsvärt lättare tidning, och Hans Egeskog har gjort ett jättebra arbete med den, men jag tycker jag får det mesta av nyheter och reportage ändå genom nätet och även genom Diskulogen från DIS.

453
Förbundsforum / Aktivitetsidéer för den lokala föreningen
« skrivet: 2008-01-26, 21:46 »
Bra att kunna föra diskussioner även om föreningarna på Förbundsforum!
 
Förutom en allmän tråd med idéer som den här kunde man tänka sig att varje medlemsförening får en egen diskussion. Det kunde samlas under en gemensam rubrik Föreningarna direkt under Förbundsforum. En idé på sikt, just nu finns kanske inte resurser att administrera något sådant.  
 
Ett diskussionsforum om föreningsangelägenheter är nog något som inte många föreningar har ännu, och som många skulle ha glädje av. Speciellt om verkligen alla medlemmar får tillträde!

454
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 07 maj, 2008
« skrivet: 2008-01-26, 19:39 »
Åtminstone tidigare var det bara ungefär 40 % av de som betalade avgiften till Rötters vänner som även skaffade ett användarkonto.
 
Men det kan ju ha berott på att det då gick lika bra att skriva på AF utan användarkonto. Så är inte längre fallet.
 
Räkna med att de som nu betalar in hundra sekiner i Bokhandeln förväntar sig att få tillgång till Anbytarforum.

455
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 08 februari, 2008
« skrivet: 2008-01-26, 19:25 »
Jans förslag passar dock bättre på Rötter än på Förbundsforum. Det är ju inte meningen att vi ska diskutera de olika föreläsarna, antar jag.

456
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 07 maj, 2008
« skrivet: 2008-01-26, 13:45 »
Köpet av Rötter vänner genom bokhandeln är bara en betalningsmodell. Det har inget med hanteringen av användarkontona att göra.  
 
Jo, men hur hanteras en situation när ett köp inträffar med kort och pengarna är betalade, och personen sedan inte vill lämna ut sina födelsedata? Betalar förbundet då tillbaka 100:-?

457
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 07 maj, 2008
« skrivet: 2008-01-26, 13:39 »
För de flesta torde det ändå stå klart att avgiften till Rötters vänner är ett bidrag till både drift och underhåll av nätsatsningen.
 
Drift och underhåll är ungefär samma sak, jag gissar att du menar drift och utveckling. Jag har alltid förutsatt att bidraget till Rötters Vänner har handlat om att utveckla tjänsten, inte att hålla den i status quo.
 
En bättre skrivning om vad Rötters Vänner egentligen innebär får vi hoppas att styrelsen kommer fram till på mötet 1-2 februari!

458
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 07 maj, 2008
« skrivet: 2008-01-25, 17:15 »
Calle,
 
Om man köper Rötters Vänner genom Bokhandeln, behöver man inte då uppge födelsedata?  
 
Konstaterar också att före styrelsemötet 1-2 februari har inriktningen åter ändrats. Nu bidrar man inte längre till Rötters utveckling utan enligt bokhandeln bidrar man till Rötters drift. Det är två helt olika saker! Se skärmdump på nog.nu.
 
Kanske man ska betala bara för nöjet att få följa denna fars på första parkett i ett helt år! Lämna ett bidrag till Rötters underhållning.

459
100 kr till Rötters Vänner är ett frivilligt stöd till utvecklingen av Rötter, men också en förutsättning för att aktivt få delta i Anbytarforum/Förbundsforum
 
Så står det tydligen nu på de senast utskickade fakturorna. Hur kan något som kallas frivilligt stöd också vara ett krav för att köpa en produkt?
 
Det verkar som att man (före styrelsen har diskuterat saken!) vill att användarkontot till Anbytarforum ska vara samma sak som Rötters Vänner. För att få deltaga i AF måste man kalla sig Röttervän och lämna ett frivilligt stöd.  
 
Även om det inte gör någon praktisk skillnad, så känns det olustigt att från att ha frivilligt stött en positiv utveckling av Rötter (och fått som förmån ett användarkonto) tvingas att under samma namn betala till det rakt igenom idiotiska projektet att avgiftsbelägga Anbytarforum! Det är ju verkligen inte någon utveckling av Rötter, snarare inledningen på Rötters demontering. Det är möjligt att jag ändå betalar hundralappen, och försöker intala mig att det är samma hundralapp som jag tidigare betalt, men inte blir det lätt.
 
Nu ska jag lämna ett frivilligt stöd till ICA:s Vänner...

460
Men knäckfrågan är nog om en sådan webbversion av presentationsprogrammet ska ligger under förbundets Rötter eller under varje förenings egen hemsida. Som Anders R säger är föreningens hemsida kanske den bästa reklamen för föreningen.  
 
Jag som ser detta lite från distans tycker ju att Rötter tillhör föreningarna, och det borde gå att lösa ett sådant problem. Men men... Det fina med dessa register är att det är skyddat material i föreningarnas ägo och inte vem som helst kan göra samma sak, medan en scanning av t ex Schlegel & Klingspor och försök att sälja det stöter på konkurrens från en del kommersiella aktörer som kan göra samma sak.
 
Idén är i alla fall planterad, och jag ska inte älta det mer!

461
Hej Ingemar,
 
Jag tror också att Tjörns modell kan vara bättre om det gäller att få medlemmar engagerade och framförallt tror jag att allt som är gratis mottas med stor tacksamhet av oss som använder register och digitaliseringar!
 
Men mitt förslag handlar mycket om att hitta en ny inkomstkälla och att ge Rötter ett intressant innehåll. Presentationsprogrammet på CD är väl utarbetat för att föreningar lätt ska kunna sprida (läs: sälja) sina register. En webbversion skulle utöka möjligheterna att ordna flexibla betallösningar.

462
Det fanns enskilt (stödjande) medlemskap fram tills för några år sedan. Exakta skälet till att det togs bort kommer jag inte ihåg, men det som kom i stället var väl Rötters Vänner.

463
Så var det ja! I den här diskussionen beskriver Carl Szabad hur man med programmet kan söka i flera sådana databaser samtidigt på hårddisken. Steget är då inte långt tankemässigt till att kunna göra det på nätet också.
 
Om Förbundet kan hjälpa föreningarna med ett presentationsprogram på CD varför inte erbjuda samma sak på nätet? Till gagn både för föreningarna och Rötter.

464
Förslaget handlar givetvis om att ge föreningarna inkomster, inte att ta ifrån dem inkomster!  Kom ihåg att förbundet, om ni vill ha ett förbund, endast är föreningarnas förlängda arm. Eller borde åtminstone vara det. Ett projekt i Förbundets regi måste givetvis gynna föreningarna.
 
Och visst är meningarna väldigt delade mellan föreningar om man ska publicera sitt material gratis, eller försöka tjäna en slant på det. Ingen kommer naturligtvis att tvinga er i Tjörn att deltaga i en gemensam registerdatabas.

465
Här kommer ett annat förslag på nytt projekt, som kanske också kan bli inkomstbringande.
 
Om jag inte helt misstar mig, så togs det för några år sedan av Förbundet fram ett gemensamt gränssnitt för att publicera registrerade kyrkböcker på CD-skivor. Medlemsföreningar fick tillgång till detta för att publicera sina register. Jag tror också man gjorde en del för att harmonisera databaserna, så de kunde läsas av samma program. Jag var själv inte inblandad i detta, och har inte köpt någon av dessa skivor, men vill bestämt minnas att åtminstone Falbygden och PLF använder detta gemensamma gränssnitt. Finns det fler?
 
Min tanke är att detta också kunde lyftas ut på internet och resultera i en gemensam databas med avskrifter ur kyrkböcker på Rötter. Tillgängligheten till denna databas skulle t ex kunna vara så att föreningens egna medlemmar har gratis tillgång till sin databas, medlemmar i andra medlemsföreningar får tillgång till den med rabatt, och övriga betalar ett fullt pris.
 
Jag tror att en sådan databas, med flera föreningars register samlade i ett, kan vara klart attraktivt att söka i, och kan ge en del inkomster.
 
(tyvärr hittade jag inte i hastigheten någon information om det här arbetet med gemensamt gränssnitt för CD-skivor, så ovanstående är skrivet rakt ur minnet. Det var några år sedan det var mest aktuellt. Fyll gärna i med tillrättalägganden och synpunkter)

466
Se också under rubriken Elgenstierna, där även förslag på andra projekt nämns.
 
(Meddelandet ändrat av zzz den 23 januari, 2008)

467
Projekt / Elgenstierna
« skrivet: 2008-01-23, 11:42 »
Det var ju bra, då slipper man konkurrens åtminstone på den.

468
Projekt / Elgenstierna
« skrivet: 2008-01-22, 22:50 »
Det räcker nog med en hygglig digitalkamera, stativ och något som håller boken på plats. Med andra ord inga stora kostnader, så fota på Mårten och lägg ut det gratis tjoho!!

469
Fakturor / Äldre inlägg (arkiv) till 30 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-22, 19:44 »
Tog en sväng förbi nog.nu och konstaterar att Lotta Nordin fått samma faktura. Hon ställde några högst relevanta frågor med epost, och fick svar från kassören, som bland annat skrev:  
Texten på fakturan blev missvisande. Den rätta texten skulle varit Rötters Vänner årsavgift 2008 som berättigar till deltagande i anbytarforum och förbundsforum
 
Här föregriper vad jag förstår kassören styrelsemötet den 1-2 februari, genom att deklarera vad som skall ingå i Rötters Vänner 2008.

470
Fakturor / Äldre inlägg (arkiv) till 30 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-22, 19:23 »
Jag fick fakturan med epost.

471
Projekt / Elgenstierna
« skrivet: 2008-01-22, 19:19 »
Tja, det hjälper knappast om konkurrenterna erbjuder ett förmånligare paket. Dessutom är redan andra aktörer framme, se t ex vad DigiArkiv har att erbjuda av fotograferad äldre litteratur och utredningar:
http://www.digiarkiv.se/index.php?lsubmenu=matriklar
 
Detta säljs på CD, men tänk om man startar en onlinetjänst liknande Arkiv Digital, då är det en lätt match att också erbjuda denna litteratur över nätet.

472
Jag fick just en faktura för Rötters Vänner som avser 2008 på 100:-
 
Det är förstås väldigt bra att få veta vad man egentligen köper, så jag väntar nog till beskedet efter styrelsemötet 1-2 februari. Det är inom förfallodagen.
 
Kommer t ex en avgift för Anbytarforum att ingå i Rötters Vänner, och kommer eventuella avgifter för andra tjänster i Rötter att göra det? Vad kommer att skilja Rötters Vänner från ett betalkonto på Anbytarforum?

473
Projekt / Elgenstierna
« skrivet: 2008-01-22, 11:17 »
Visst vore det ett bra projekt, ett virtuellt bibliotek med äldre genealogisk litteratur på nätet.
 
Man bör dock komma ihåg att i och med att upphovsrätten gått ut så står det vem som helst fritt att fotografera och sprida samma material. Redan finns ju en del gratis i Projekt Runebergs regi, och många försöker redan sälja liknande material på CD (och dessa kan förstås snabbt också sätta upp en webblösning). Konkurrens finns alltså. En säkrare inkomstkälla är material som man har ensamrätt till.
 
Även den ursprungliga Elgenstierna (kompletteringsbanden undantagna) är väl fritt för vem som helst att scanna antar jag.

474
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 23 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-20, 13:49 »
Olle,
 
Du kan ju också skapa ett bokmärke/favorit av länken till nytt senaste dygn. I IE högerklicka på länken och välj Lägg till i Favoriter, eller i Firefox högerklicka och välj Lägg till bokmärke för länkmål.
 
Kan Du utveckla: så är det alltså lätt att göra så att ett användarkonto kan skriva i FF men inte i AF...; Hur menar Du rent praktiskt?  
 
Sorry, kan inte utveckla det, det var en parafrasering av Daniels ord den 20 januari 2008 - 00:26.
 
Jag gissar att Anders ovan har en idé om hur man skall göra för att stoppa obehöriga att komma vidare på den länken
 
Du frågar i och för sig fel person, men jag har förstått att det inte är något problem i Discus att förhindra obehöriga att komma åt valda delar av forumet. Det är ju det hela proceduren med att klassa användare som Föreningsmedlem gått ut på. Endast dessa har tillgång till Förbundsforum. För övriga hjälper det inte att följa en länk dit, de får ändå inte access.

475
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 23 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-20, 09:39 »
Lösningen med Förbundsforum som en del av Anbytarforums installation tycker jag är både tekniskt och ekonomiskt bra. Det måste ge enklare och mindre administration, utan onödiga utgifter som licenser och konsultmakeri (hoppas dock Daniel får någon slags ersättning för sitt stora arbete). Tydligare instruktioner och lämpliga länkar är lätt att ordna efter hand när önskemålen uppkommer.  
 
Och vill man ändra politik så är det alltså lätt att göra så att ett användarkonto kan skriva i FF men inte i AF...

476
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 23 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-19, 22:48 »
Ted Rosvall har i alla fall svarat på ett par frågor.

477
Jag instämmer med tidigare talare. Sedan accentueras problemet ytterligare av att Förbundsforum inte ens är läsbart för de medlemmar som inte vill/kan betala den planerade (beslutade) kostnaden för AF. Det blir en avgift utöver medlemsavgiften till kanske många föreningar endast för rätten att göra sin röst hörd i det egna förbundsforumet.
 
Se till att göra det gratis stt skriva och läsa i Förbundsforum för alla medlemmar i föreningarna. De som inte är medlemmar i någon förening bör varken få skriva eller läsa.

478
Tack Niklas, vilken skillnad, plötsligt blir den lättläst och eftersom jag hade flera fel i mina gissningar så kommer här en ordentlig avskrift:
 
d 8 Junij föddes i Flakarp Corporalens wid
Kronprinsens regemente Eric Ross dotter
af mod: Maria Ekenberg, och blef samma dag
hemma döpt och kallat Frederica Susciprix
hustru Lena Almin, faddrarna woro
Rustmästaren Peter Hultqvist, soldaten
Axel Clarin, drängen Måns Månsson
i Flackarp, samt hustru Florentina
Lagrin, och pigan Catrina Hultqvist
 
Gudmodern Lena Almin är då rimligen Helena Hultqvist, gift med Niklas Almin. Hustru Florentina Lagrin bör vara Gert Hultqvists hustru Florentina Laurin. Det verkar alltså som att rustmästaren Peter Hultqvist har med sig två döttrar och en svärdotter som faddrar till Erik Ross och Maria Ekenbergs barn. Hur dessa är släkt kan man undra.
 
Axel Clarin har nämnts under Klarin, men varför han är fadder här är inte uppenbart för mig.

479
Kan följande korpral Eric Ross vara samme man som tartarkungen i Finland, och/eller fadern till Reinhold Eriksson Ros? Reinhold är enligt uppgift i en hfl född i Malmö.  
 
Fyndet är hur som helst intressant, eftersom hela familjen Hultqvist är med som faddrar. Tyvärr är notisen väldigt svårläst i Genline, och jag tror tyvärr att moderns namn inte är nämnt.
 
Det gäller ett barn Frederica (Fredrika) född i Flackarp i Skåne 1769 25/6, ser det ut som. Fadern är korpral vid ett oläsligt regemente och heter Eric Ross. Av faddrarna får jag ut att gudmodern är hustru Sissa(?) _____, och att faddrarna är ____ Peter Hultqvist, soldaten ______, drängen Måns Månsson, _____ hustru Florentina _____ och pigan Catrina Hultqvist.
 
Är Erik Ross hustru möjligen född Hultqvist?
 


 
flackarp fb 1769 gid 1216.17.11400
 
Har någon tillgång till en bild från DigiArkiv?

480
Gevaldiger / Sjuderigevaldiger
« skrivet: 2007-10-10, 14:35 »
Hej!
 
Det bör vara en sammansättning av sjuderi och gevaldiger. Sjuderi tänker jag på t ex salpetersjuderi eller såpsjuderi. En gevaldiger var en slags polis eller vakthavande. Så min gissning (har själv aldrig sett titeln) blir att det var någon slags vaktkarl eller förman vid en sådan anläggning.

481
Tanken med ett forum är också att många ska kunna se och diskutera uppgifterna, vilket inte fungerar lika bra med epost.
 
Ett väl fungerande forum ska inte ha några gränser för storlek på vare sig inlägg eller bilder, annat än extremvärden (t ex över megabyten eller så). Gäller bara att dimensionera server och programvaror så de klarar dessa krav.

482
Dubbelkommando åter igen. / Dubbelkommando åter igen.
« skrivet: 2007-10-09, 22:05 »
Förklara gärna, Björn.

483
Dubbelkommando åter igen. / Dubbelkommando åter igen.
« skrivet: 2007-10-07, 15:13 »
Eva,
 
Anders, läsapparater skänks bort ibland ...  
 
Exakt, min finns för avhämtning om någon är intresserad.  Kan eventuellt slänga med ett tusental kort över nordvästra Skåne också.

484
När den färdiga CDn är klar kan man alltså be att få titta på fotografiet av den persons dödboksnotering man är intresserad av, för att kontrollera uppgiften?
 
PS Diskussionen borde kanske flyttas till ett mer lämpligt ställe och ges ett tydligare namn.

485
Carl, vad händer sedan med dessa digitalbilder, ligger de bara och skrotar  på din hårddisk eller funderar ni på att göra dem tillgängliga på något sätt? Sälja?
 
Som du säger så innehåller de ju inga sekretesskyddade uppgifter, och borde därför kunna vara tillgängliga. Registret på Döds-CDn är som bekant en sekundärkälla, och vi uppmanas att alltid kontrollera sådana mot originalet. Och originalet är i princip dessa fotografier. Åtminstone delvis.

486
Eva, att ta hem mikrokorten hjälper föga om man inte har en mikrokortläsare, vilket en försvinnande liten (och minskande) andel av släktforskarna har. Det handlar rimligen om att göra det möjligt för så många som möjligt att hjälpa till ideellt. Och det är faktiskt så att personers möjlighet att arbeta ideellt är begränsat av tid och kroppslig förmåga bland annat, vilket gör det i många fall omöjligt att springa omkring på arkiv, pastorsexpeditioner, föreningslokaler eller bibliotek som kan tänkas ha en mikrokortsläsare stående.
 
Häng inte fast i parentesen mikrokort. Dessa är förvisso redan tillgängliga men är med blixtfart på väg bort ur forskningens tjänst.
 
Hälsningar från en som för första gången reflekterar över att deltaga i projektet just på grund av möjligen att arbeta på distans vid sin egen dator.

487
Fast det är lite svårt att skicka ut mikrokort digitalt.  Som Jörgen är inne på så pågår ju redan fotografering av mycket material, och dödböckerna skall förr eller senare också fotograferas. Det vore ju bra med en samordning här så det inte sker dubbelfotografering. Man tycker att något samarbete med Arkiv Digital eller SVAR kunde vara lämpligt. För vad ska hända med dödboksprojektets foton när uppgifterna är registrerade?

488
Släktforskningsprojekt / Släktforskningsprojekt
« skrivet: 2007-09-29, 15:36 »
Ja, det är helt enkelt enklare att göra sockengenealogier i Norrland. Befolkningen är också mindre.  
 
Ett annat exempel på ett utforskat landskap är väl Gotland.
 
Det är faktiskt förklaringen till att jag mest har intresserat mig för släktforskningen i Skåne, trots att halva mina anor finns norrut. Redan på 1980-talet var det så att allt nästan var gjort av andra, så det var helt enkelt inte lika roligt att pyssla med sin norrländska antavla. Den var klar ner till 1600-tal på tre dagars besök på Hernösands Landsarkiv...  
 
Det släktforskas alltså minst lika intensivt i södra Sverige, men kanske inte i form av sockengenealogier.

489
Meijer / Äldre inlägg (arkiv) till 10 mars, 2010
« skrivet: 2007-09-10, 16:42 »
Volontären Adam Hall har också en son Henrik född 1730 7/4 i Lyckeby, Blekinge. Då får man veta att han även heter Henriksson. Hustrun kallas här Sara Blomsdotter.

490
Meijer / Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2007
« skrivet: 2007-09-10, 15:01 »
Bo Hellborg rapporterar att borgaren Lorens Mejers och hans hustru Ingrids dotter Anna Margareta dör i Evaryd, Bräkne-Hoby 1734 begr. 8/12 8 månader gammal.
 

 
När jag kontrollerade uppgiften hittade jag också följande dop, där Lorens Mejers hustru är gudmor till föravskedad volontären Adam Hals och Saras dotter Catharina, född 8/10 1734.
 
 
 
Samma höst 27/11 föder också löskvinnfolket Elna en oäkta son Olof i Evaryd, fader gifta båtsmannen Lars Appelgren.
 
Adam Halls hustru heter Sara Christiansdotter. Hall var senare glasförare vid Casimirsborg. En dotter till honom är väl Beata Adamsdotter Hall, gift med glasföraren Henrik Lindberg.

491
Hej Niclas, tack för nya uppgifter och rättelser av andrahandsmaterial.
 
Jag har inte tid att gå på djupet med detta nu, men när namnet Österberg kommer upp kan jag nämna att det namnet inte är helt obekant i skånska nattmanskretsar. Kanske går det att nysta i detta för att finna nya släktrelationer.
 
Jag tänker på en kringvandrande avskedad soldat, änkling och nattman Österberg, som dör 56 år gammal i Träne 1792 26/3.  
 
Också noterad är en permitterad soldat vid Kronobergs regemente Arvid Österberg, vars barn Måns med sin hustru Catharina Månsdotter dör 1764 28/10 i Örkened.
 
En Catrina Österberg i Malmö är 1777 gudmor till Peter Laurins barn född i Östraby.
 
Ovanstående kan möjligen avse samma man och hustru.
 
Vidare antar av någon anledning nattmannen Christian Tomassons (1753-1811) i Ystad och Lilla Isie son Peter namnet Österberg. Han är nattman i Malmö 1813-1825 och född 1786 i Ystad. Det är främst Alan Dufberg och Pehr Hedenqvist som forskat i denna släkt.

492
Det ena behöver ju inte utesluta det andra.

493
Lundberg / Äldre inlägg (arkiv) till 26 augusti, 2010
« skrivet: 2007-08-15, 16:36 »
Fru Benedicta Skarman är barnmorskan i Ystad, hustru till kvartermästare Mårten (Martin) Skarman. Hon var tidigare gift med en handskmakare Malmgren och får 1810 oäkta barn i Simrishamn troligen med Skarman. De har sedan barn 1812 i Simrishamn, 1816 i Ystad S:t Petri och 1818 i Simrishamn. 1822 har det spruckit även med Skarman och hon får ett oäkta barn i Ystad S:ta Maria.
 
Hennes eget namn anges som Benedikta Andersson Flink och är enligt hfl född 1788 i Onslunda sn (fb saknas pga brand).
 
Med andra ord ett ganska ostadigt leverne, så man kanske inte ska helt utesluta ett samband med resandesläkten Skarman, trots otypiska yrken som handskmakare, kvartermästare och barnmorska.  
 
Lumpsamlaren och artilleristen Anders Persson Lundberg har jag inte några uppgifter om från skånska kyrkböcker tyvärr.

494
000 Osorterat / Porträtt
« skrivet: 2007-08-08, 16:07 »
Jag har för mig det diskuterats tidigare om man får publicera bilder av porträtt på nätet hur som helst.
 
Skokloster har sin porträttsamling på nätet och de skriver:
Konstverken i databasen är skyddade enligt upphovsrättslagen (1980:729). Skyddet innebär att det inte är tillåtet att framställa exemplar av konstverket genom t ex kopiering till hemsidor, utskrift eller annat än enskilt bruk. Om Du önskar tillstånd att nyttja bilden av konstverket kontakta Skoklosters slott per tel 018-38 60 77 eller e-post skokloster@lsh.se
källa
 
Det verkar som man måste inhämta tillstånd från målningens ägare.
 
En stor porträttsamling finns i statens ägo, varav många finns på Gripsholm.
Svenska statens porträttsamling
 
Hur de ser på fri publicering hittar jag inte i hastigheten.

495
Hej Cecilia,
 
Ett par uppgifter om de här personerna har jag idag hittat i Önnestad.
 
Nattmannen Nils Olssons och Catharina Christoffersdotters son Christoffer dör 1780 20/10 i Önnestad 12 dagar gammal. Han har av våda blivit kvävd av sin mor. I dödnotisen står mycket klart att Christoffer är född  i Tullstorp i Vankiva, och döpt där 1780 9/10, men det dopet har aldrig skrivits in i Vankiva dopbok.
 
Den andra uppgiften gäller Niklas Nilsson Lindqvists och Elisabet Persdotters son Christoffer. Han dör 1794 24/7 i Skoglösa, Önnestad.

496
Lindgren / Äldre inlägg (arkiv) till 13 augusti, 2008
« skrivet: 2007-08-05, 18:08 »
Per Jönsson (Lindgren) Hellboms son Christian har förmodats vara den soldat Christian Hellbom i Göteborg som med Brita Petersdotter har en dotter Annika i Odensjö 1732 26/1. Se avskrift och bild under Tillfällighetsfynd av resande 08 febr 2007.
 
Ytterligare ett barn till dessa föräldrar kan vara Helena döpt 1733 12/7 i Dalsjö, Norra Åkarp (Skåne).  
 
d 12 Julij wid Probste Visitation blef Christnat ett barn
som blef födt i Dahlsiö, fadren till barnet
blef wid dopet nämnd Christen Pärss af Wexiö
och modren Britta Pettersdotter och barnetz
nampn Helena, Ett med de? fölljande
qwinfolck Johanna Axel?dotter hölt bar-
net öfr dopet
 
Är Johanna Axelsdotter känd?
 

497
Lundström / Lundstrøm / Lundström / Lundstrøm
« skrivet: 2007-08-02, 13:08 »
Olle och Niclas har tidigare rapporterat ännu ett barn till Lars Lundström, nämligen sonen Carl 1764.
 
Av Olle Elm (Smol) tisdag den 08 aug 2006 kl. 19.21:
 
I Trehörna (E) finns ett dop infört 1764 (GID 397.27.96900)
ang ?... vid artilleriet i Malmö Lars Lundström och hu
Hedvig Alexandersdotter. Omfattande text. Tillhör de månne
de resande?
 
Av Niclas Rosenbalck tisdag den 08 aug 2006 kl. 20.12:
 
Olle mfl!
Det står följande i Trehörna C:3, s 28, år 1764:
 
Febr.
den 21 föddes i Brickarp och Linderås Sochn och den 22
döptes
här i Kohlhult, för närmare belägenhet Handtlan-
garens wid Artilleriet i Malmö Lars Lundströms
och thess hustru Hedevig Alexandersdotters
barn, kallades                                Carl
Test Afskedade Soldaten wid Biörneborgska
[s 29:]
regementet Petter Lindh, Bonden Olof Bengtson
i Brickarp. Pastoris Hust: Helena M: de Rogier
Hust: Sara Larsdotter i Brickarp Pigor Ing:
och Elin i Kohlshult Om sin frägd upwiste
mannen sin Capitulations sedel (af?) den 22 (Juli?)
1763 utgifwen af (R?): Malmström underLeutenant
Sin permission (**?) at resa omkring såsom Glashand-
lare af den 23 Julii Do År, och wederbörligit
Pass af Högwälb: herr Baron LandsHöfdingen
och Ridd: C:E: Silfwerhielm i Jönkiöping
NB ofwannemde Petter Linds hustru Magda-
lena Christiernsdotter war okså witne.

498
Fältskär / Fältskär
« skrivet: 2007-07-30, 12:15 »
Hoppsan, javisst menade jag Hoffberg när jag skrev Hoffman!

499
Fältskär / Fältskär
« skrivet: 2007-07-26, 11:17 »
Hej Linda! Det är inte min egen forskning. Hoffman och Hildeman finns i Christina Odenbergs antavla  (Svenska Antavlor nr 240), utforskad av Gert Påhlsson, genom deras dotter Maria Elisabet (ca 1728-1805), gift med mönsterskrivaren Peter Runnerström (1729-1797). Bägge dessa döda i Stubbaröd, Södra Mellby, och gifta 1751 i Brösarp.
 
Enligt en annan forskare Peter Runnerström så levde Carl Hoffman 1702-1746. Han är också nämnd i artikeln Brösarps Gästgivaregård av Torsten Nilsson  [SkåneGenealogen 2/2004 s.1ff].
 
Carl Hoffman är son till gästgivaren i Brösarp och regementsfältskären Magnus Hoffman (död 1703 i Polen) och hans hustru Maria Wicken.
 
Ludolf Hadders känner jag inte till något om.

500
Fältskär / Fältskär
« skrivet: 2007-07-19, 13:55 »
Fältskären Carl Hoffberg gifter sig 1730 med Anna Elisabet Hildeman i Brösarp. Är hon en dotter till Johan Hildeman i Ystad?

Sidor: [1] 2 3 ... 16