ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Birgitta Carlstedt

Sidor: [1]
1
Madesjö / Äldre inlägg (arkiv) till 01 november, 2015
« skrivet: 2015-09-19, 22:02 »
David!
 
De två tidigaste Mantalslängderna i Madesjö är knepiga och inte heller så pålitliga när det gäller uppgivna åldrar. Från AI:3 blir det bättre.
 
Förstår inte riktigt vilken person i Spakstorp du är intresserad av och inte heller varför Måns Persson i Gangsmad (som har anknytning till Per Gummessons svärfar) dyker upp lite lösryckt.
 
Men om det är Per Gummesson du vill veta mer om så gifte han sig 30/12 1753 med Elin Persdotter född 31/12 1730 i Spakstorp. Per Gummesson var född 22/2 1735 i Erngislahyltan, eller Hyltan som platsen ibland benämns. Hans föräldrar var Gumme Persson och Lisbet Nilsdotter vigda 1734. Efter Gummes död 1747 gifte Lisbet Nilsdotter om sig med Josef Svensson 1748.

2
Ljungby (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 15 juni, 2014
« skrivet: 2014-02-20, 12:41 »
Hej Andreas!
 
TACK för tipset om Mantalslängderna. Så bra att få tillgång till många av de längder som saknas i Riksarkivets samling.
 
När jag såg namnen på faddrarna till Jöns Svenssons och Anna Persdotters barn blev jag först förvånad. Varför fanns det dopvittnen från Tomteby som ligger så långt ifrån Kulla? Men så insåg jag att allt stämde om Anna skulle vara dotter till Per Abrahamsson i Tomteby. Flera vittnen blir självklara och det skulle inte heller vara konstigt att Anna bodde i Kulla eftersom hon hade sin syster där.
 
1700 föds Sven. Vittnen: Jon Folkessons hustru i Kulla (Annas syster) och Jonas i Tomteby (Annas bror).
1702 föds Per: Vittnen: Olof Ebbesson (granne i Kulla) och Jon Folkesson(Annas svåger).
1704 föds Gunilla. Vittnen: Daniel Anderssons hustru i Tomteby (Annas svägerska) och grannen Olof Ebbesson.
1706 föds ett Barn (inget namn). Vittne: Nils Bengtssons hustru i Nygrantorp.(Jag vet inte vad hon heter men hon skulle kunna ha anknytning till Jöns. Nils Bengtsson är skomakare. När hans son Per föds 1706 är Jöns Svensson i Kulla vittne)
1712 och 1714 föds också barn enligt kyrkoräkenskaperna. Men födelsenotiser saknas. Kyrkobokföringen i St. Sigfridsdelen av Ljungby är inte särskilt fullständig under första delen av 1700-talet.
 
Bakgrund: I Lilla Tomteby finns på 1640-talet bl a en Abraham och från 1655 en Per Abrahamsson (troligen hans son) med hustru. Han har säkert flera barn men de som jag har råkat hitta är:
Född 1662 Barn (inget namn angivet)
Född 1664 Lucia, gift 1686 med Joen Folkesson (från Bossgård) som flyttar till Kulla.
Född före 1668: Abraham, gift med Maria Filipsson, Råby.
Född före 1672: Jonas, gift ned Karin Anelsdotter, Vassmolösa. När Jonas dör 1702 gifter hans änka om sig med Daniel Andersson från Koholma.
Samt troligen Anna, född före 1682.
 
Källor: Statsarkivets Mantalslängder, Ljungby Födda, Vigda, Döda samt Kyrkoräkenskaper. St. Sigfrid Kyrkoräkenskaper.
 
Hälsningar/Birgitta

3
Ljungby (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 15 juni, 2014
« skrivet: 2014-02-19, 15:25 »
Hej Andreas!
 
Jag har länge funderat på varifrån Jöns Svensson, som plötsligt dyker upp i Kulla, kommer. Tycker därför att din idé om att han skulle vara styvson till Olof Persson låter intressant. Jag har inte vetat när Olof Persson gifte sig eftersom jag inte har kunnat titta på några Mantalslängder från 1690-talet. Hur har du fått tillgång till dem? Bor du i närheten av Vadstena, eller går det att få tag på dem på något annat sätt om man inte kan besöka Landsarkivet?
Olof Perssons hustru, som dör redan 1699, heter Karin Håkansdotter och visst kan hon ha varit en änka som gifte om sig. Hon kommer troligen inte från Ljungby, utan från någon annan socken. Mortorp ligger nära till hands. De som bodde i nordvästra Mortorp och nordvästra Ljungby hade nära till varandra och många gick oftare till Kapellet i St. Sigfrid än till sina huvudkyrkor.
 
Det finns en Per Andersson i Kulla och först trodde jag att Anna var dotter till honom men det stämde inte alls med dopvittnena. När jag gick vidare såg jag att hon så gott som säkert är dotter till Per Abrahamsson i Lilla Tomteby och syster till Lucia Persdotter gift med Jon Folkesson i Kulla.
 
Hälsningar
Birgitta

4
Ljungby (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 15 juni, 2014
« skrivet: 2014-02-16, 15:05 »
Hej Andreas!
Jag har anor framför allt i Källstorp men också i Kulla och Bottorp och har forskat en del på de platserna så jag kan komma med lite mer information.
 
Änkan MARIA ANDERSDOTTER i Bottorp gifter sig 23/11 1770 med änkemannen Per Persson från Kölbygärde och flyttar dit. Där dör hon 4/9 1773 av rötfeber. Enligt Husförhörslängden borde hon vara född 1716 men åldrarna som anges i 1700-talets längder brukar vara mycket ungefärliga, hon är ju född 1713 som du såg i Birgitta Berkemars svar.
 
PER JÖNSSON är född i Kulla 1702, döpt 20/1. Föräldrarna är Jöns Svensson och Anna Persdotter vigda i Ljungby 30/10 1698. Fadern dör 1721, begravs 6/8. Modern, änkan Anna Persdotter gifter om sig 1726 med Jon Larsson från Brändebo.
 
Så slutligen JONAS JONSSON i Källstorp. Han är född 6/7 1744 i Ölvingstorp. (Föräldrar Jonas Månsson och Elin Månsdotter). Jonas gifter sig med Ingrid Nilsdotter i Källstorp 23/10 1768. De får fyra barn innan Ingrid dör 27/3 1775.
Troligen får Jonas Jonsson också ett oäkta barn med 22-åriga Kajsa Olofsdotter i Bosgård innan han gifter om sig 28/4 1776 med KAJSA PERSDOTTER från Bottorp. De två har troligen kommit i kontakt med varandra genom Kajsas bror Jonas Persson i Bottorp, eller snarare hans hustru Maria Johansdotter som är från Källstorpsmåla (en syster till min mormors farfars farfar).
Jonas och Kajsa får sex barn. De bor kvar i Källstorp 3 till 1803/04 och flyttar sedan till Södra Ljungby med sina tre hemmavarande barn. Jonas Jonsson dör som gift Inhysesman i Ljungby 16/12 1809, Kajsa som Inhysesänka 4/1 1812.
I samband med flytten anges i Husförhörslängden att Jonas gårdsdel i Källstorp nu ägs av Olof Persson i Kopparmålen=Källstorpsmåla, en brorson till Kajsas svägerska Maria Johansdotter.
Hoppas att jag inte slarvat med datumen, kolla för säkerhets skull.
 
Hälsningar/Birgitta
 
PS: Beträffande de dubbla vigselnotiserna så handlar det säkert om en virrig präst, för det är givetvis samma par.

5
Schmidt / Smitt / Smith / Schmidt / Smitt / Smith
« skrivet: 2012-07-08, 16:07 »
Hej Åke!
Vad intressant med dödsnotisen som du har hittat. Jag har letat en hel del i Svennevad bland annat i Husförhörslängder (jag hade ju inte en tanke på att han dog så snart efter att han kom dit)utan att få tag på Johan Gottfried Schmidt. Men alldeles nyligen hittade jag hans dödsnotis och lustigt nog inte samma som du utan en något kortare i Svennevad C:5 sid 190. Där fanns inte uppgiften om Hjortkvarnen med, det var intressant att få reda på var glasbruket var tänkt att ligga. I Svennevads-notisen anges Johan Gottfrieds ålder vid dödsfallet till 57 år, vilket säkert ligger närmare sanningen än 52 år. Uppgiften du har om att han skulle vara född ca 1712, tror jag stämmer ganska bra, bland annat uppges han vara 50 år när han flyttar till Göteborg i början av 1763.
När driften tillfälligt lades ner vid Göteborgs glasbruk började Johan Gottfried Schmidt planera att starta eget. Han ansökte om privilegier hos Kungl. Majt. för att starta ett glasbruk i Skåne eller Halland tillsammans med sina tre söner. Inspirerad av engelska metoder tänkte han använda torv eller stenkol som bränsle. Men han fick avslag. I ett brev från oktober 1771 påpekade Kommerskollegium att det redan fanns tillräckligt många glasbruk i Sverige.
När och hur Hamilton och Johan Gottfried Schmidt fick kontakt kan man fundera på. Johan Gottfried hoppades väl troligen ända fram till oktober 1771 starta sitt eget glasbruk men sedan dyker han upp i Svennevad bara några månader senare för att starta Hamiltons.
 
När det gäller Johan Georg Schmidt verkar du ha en mängd information. Eftersom han är bror till min ana har jag tittat på honom men jag har bara tagit reda på hans barn och de olika giftermålen. Jag såg på dina uppgifter i Disbyt att jag kanske kan tipsa om ytterligare ett barn.
Hösten 1749 befinner sig Johan George med sin familj i Ettarp. Om han är tillbaka där för att arbeta en kortare period eller om han är på tillfälligt besök, kanske för att övertala brodern att flytta till Kosta, vet jag inte. Men den 8 oktober 1749 döps Johan Georges son Johan Gottfried född den 29 september i Enslöv. Mästaren Johan Gottfried Schmidt och hans hustru Anna Catharina Denner är med bland vittnena(Enslöv CI:2 sid 49). Georges son Johan Gottfried dör i Kosta, Ekeberga 16 november 1752 (Ekeberga C:1 sid 543).
 
Vet att jag för många år sedan tittade i Anteckningar om släkten av Grefberg, där jag hade hoppats hitta Johan Georges och därmed också Johan Gottfrieds föräldrar, men de fanns inte med. Däremot har jag för mig att boken var full av tabeller med ättligar till Johan George. Men den var, som jag minns det, ganska så gammal och därmed från en tid då det var mycket svårare att släktforska, så den innehåller kanske inte några idag okända uppgifter.
 
Många hälsningar
Birgitta

6
Schmidt / Smitt / Smith / Schmidt / Smitt / Smith
« skrivet: 2012-06-13, 21:09 »
Hej Dolly!
Här kommer ett kort svar men jag skickar mer information till dig via e-mejl.
 
Visst är de systrar! Anna Catharina, Stina Rebecka och Johanna Schmidt, som de heter även om prästen i Väne-Ryr verkar ha blandat ihop deras namn lite i husförhörslängderna. De har en spännande bakgrund med en far som är glasblåsarmästare. Han heter Johan Gottfried Schmidt och kom till Sverige från Tyskland 1744 tillsammans med sin bror Johan George. Johan Gottfried arbetade på flera olika glasbruk bl a på Göteborgs glasbruk mellan 1762/63 och 1771. När familjen flyttade dit var Catharina 15 år, Stina Rebecka 6 år och Johanna 2 år.
 
Att de här döttrarna, det finns många fler syskon, så småningom hamnade i Väne-Ryr beror på Kollerö Bruk. 1764 blev göteborgaren Peter von Cahman ny huvudägare där. Han anställde så småningom Peter Clark, vilken han troligen kände till från Göteborg, som bruksinspektör. Anna Catharina Schmidt och Peter Clark hade gift sig i Göteborg 1769. När de senare flyttade till Kollerö hade flickorna Schmidt hunnit bli föräldralösa. De två yngsta systrarna följde därför med Anna Catharina och hennes man till Väne-Ryr och gifte sig därför där i trakten.
Hälsningar
Birgitta Carlstedt

7
Madesjö / Äldre inlägg (arkiv) till 26 maj, 2012
« skrivet: 2012-05-14, 23:25 »
Hej Kenneth!
 
Vad intressant att du har hittat Olof Olofsson i Mortorps kyrkoräkenskaper. De som bodde i Gårdsryd hade ganska långt till Mortorps kyrka och gick därför ofta till Sankt Sifrids kapell som låg mycket närmare. Om du vill veta mer om Olof Olofsson finns han säkert också med i deras kyrkoräkenskaper. (Sankt Sigfrid LI:1).
 
Karin Svensson på sid 121 i Madesjö C:2 är inte Måns syster. Henne hittar du i stället på sid 100. Den 10 mars 1728 gifter sig drängen Nils Påvelsson i Örsmåla (öjarsmåla) med pigan Karin Svensdotter i L. Gangsmad.
 
Hälsningar
Birgitta C

8
Madesjö / Äldre inlägg (arkiv) till 26 maj, 2012
« skrivet: 2012-05-13, 23:33 »
Hej Kenneth!
 
Jag har forskat en del på L Gangsmad eftersom jag har en ana som härstammar därifrån. Han hete Per Svensson och är äldre bror till din Måns Svensson.
När det gäller Elin Olofsdotter framgår av vigselnotisen att hon kommer från Gårdsryd i Mortorp. Någon födelsenotis verkar inte finnas (inte så ovanligt när det gäller Mortorp under tidigt 1700-tal).
Tänkbara föräldrar är Olof Olofsson och Kerstin Börjesdotter i Gårdsryd som gifter sig 1705. Enligt Mantalslängden 1729 har de en hemmavarande dotter som försvinner under 1730 (samma år som Elin flyttar till Madesjö i samband med giftermålet). Men det är svårt att veta säkert när det inte finns någon födelsenotis.
 
Bland mina Gangsmad-anteckningar har jag faddrarna till Måns Svenssons barn.
 
Vittnen när Ingjerd döps 1735 är Nils Håkansson i Ingemundsmåla och Hustru Karin i Kulltorp, Arby socken. (Denna Karin heter Olofsdotter och kan vara en syster till Elin. Olof Olofsson i Gårdsryd får 1710 en dotter Karin, som finns med i födelseboken). Vidare Nils i Öjarsmåla (gift med en Måns Svenssons syster Karin) och Ingrid i Gummemåla (dotter till Måns Svenssons kusin Kerstin).
 
Vittnen vid Pers dop 1737 är Jon Philipsson i L Gangsmad (gift med - nu blir det krångligt - Måns Svenssons farbrors änka) och Sven i L Gangsmad. Vidare pig Kerstin i St Gangsmad och Hustru Ingeborg i Gårdsryd (när hon gifter sig 1734 med en Olof Nilsson kommer hon från Gårdsryd och heter Olofsdotter och kan alltså vara en syster till Elin, men i likhet med Elin saknar hon födelsenotis.
 
Inga klara besked alltså, men hoppas det ändå kan vara till någon hjälp.
 
Hälsningar
Birgitta Carlstedt

9
Kristvalla / Äldre inlägg (arkiv) till 08 mars, 2013
« skrivet: 2011-11-06, 16:36 »
Hej  Christel!
Jag har hittat en hel del om din familj som jag tror kan vara till hjälp. Jon Ol(of)sson kommer från Släta Rösbo, Kristvalla. Hans föräldrar finns med i utkanten av min forskning så jag har en del anteckningar om dem. Hans far är Olof Jonsson från Släta Rösbo, född ca 1708 enligt mina anteckningar (vet inte vad jag har fått uppgiften ifrån men troligen är det baserat på uppgift om ålder i dödboken) och död 11/9 1792. Hans mor är Britta Jonsdotter från Jonsryd, Madesjö född ca 1714 och död 1789.  
Jons föräldrar gifter sig 28/10 1733 i brudens hemförsamling Madesjö. Jon är deras första barn. Han är född 10/1 1735 i Släta Rösbo. Jag har sedan en hel rad barn registrerade men det är väl Jon du är intresserad av.
Jon Olsson gifter sig 15/10 1765 med Anna Gudmundsdotter från Wedby. Äktenskapet är registrerat i Kristvalla även om Wedby ligger i Förlösa.
Anna är född 24/11 1742 i Wedby, Förlösa. Hennes föräldrar heter Gudmund Månsson och Britta Jönsdotter.
Jons och Annas barn är födda i torpet Bommersmålen i Kristvalla. Per (Peter) 14/2 1768, Britta 8/10 1771 som du ju redan vet, Ingrid 31/10 1774 och Kajsa 6/1 1777.
1790 verkar familjen flytta till torpet Snickarmålen. Där bor föräldrarna kvar tills de avlider, Jon Olsson 25/8 1804 och Anna Gudmundsdotter 22/11 1808.
Hälsningar
Birgitta

10
Ljungby (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 11 januari, 2011
« skrivet: 2010-08-15, 18:25 »
Hej
 
Birgitta B och du Sweneric, som tyvärr kanske redan hunnit iväg på din USA-resa. När jag kom hem från semestern såg jag er diskussion om Måns Håkansson och Lucia Persdotter och har lite nya uppgifter.
 
Lucia Persdotters föräldrar kommer inte från Slät. Per Hemmingsson får visserligen en dotter Lucia 1707 men hon dör redan 1709. Den Lucia som Måns Håkansson gifter sig med 19/6 1726 kommer, som det står i vigselnotisen, från Bossgård. Hon är troligen dotter till Per Larsson (död 1739) och hans hustru Britta Persdotter (död 1737).
 
Lucia Persdotter har en bror, Lars Persson, som så småningom tar över faderns gård i Bossgård. Han gifter sig 1724 med Sigrid Håkansdotter i Lilla Mölebo. Två år senare är det dags för hans syster Lucia att gifta sig med sin svåger Måns.
 
När och varför Måns Håkansson och Lucia Persdotter bosätter sig i Gränö vet jag inte, kanske har det att göra med tidigare släktförbindelser.
 
Tyvärr finns inte, vad jag har sett någon födelsenotis för Lucia Persdotter, inte heller för hennes och Måns Håkanssons gemensamma barn. Från S:t Sigfridsområdet är det tunt med födelse- och dödsnotiser i Ljungby kyrkböcker  före 1744. Eventuellt har det en gång funnits egna böcker för S:t Sigfrids Capell (där de som bodde i närheten oftast döptes och begravdes).
 
Lucia Persdotter begravdes troligen 15/11 1741 då Måns Håkansson från Gränö  betalade Testamente efter sin hustru till kyrkan (Sankt Sigfrid LI:2 sid 248).
 
När Måns Håkansson gifter om sig efter hustruns död, handlar det om ett nytt syskongifte. Hans yngsta syster Ingrid Håkansdotter gifte sig 1741 med Jöns Johansson i Gisslabo. När änkemannen Måns gifter sig 19/6 1743 är det med svågerns syster Elin Johansdotter i Gisslabo.
 
Många hälsningar
 
Birgitta C

11
Ljungby (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 26 juli, 2010
« skrivet: 2009-12-29, 16:33 »
Hej Göran, Nils och Rolf!
Göran, för att trassla till det ytterligare har jag ett till förslag på födelseort för Maria Ingesdotter. När hon gifter sig kommer hon från Ekery i Madesjö (inte Ljungby). Gården i Ekery ägs enligt Mantalslängden 1686 av en Inge, och jag antar att han är hennes far.
Nils, inte, konstigt att du inte hittade Anders i Ljungbys mycket ofullständiga husförhör AI:1. De äldsta uppgifterna där verkar vara från sent 1730-tal och då var Anders för länga sedan död. Däremot finns hans son Olof Andersson (som tog över gården i Uddabo) med sin hustru och 5 av sina barn med.  
Anders kan du i stället hitta i Mantalslängder och Jordeböcker från slutet av 1600-talet och början av 1700-talet. Han dog 1706 och du kan också hitta hans dödsnotis i Ljungby C:2.
Rolf, jag vet inte om vi missförstår varandra. Olof Anderssons ättlingar ned till Anders August finns ju med i dein egen släktutredning.
Vänliga hälsningar
Birgitta

12
Ljungby (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 26 juli, 2010
« skrivet: 2009-12-16, 23:08 »
Hej Nils och Rolf!
Nils, du undrade om Ingrid Andersdotter. Enligt Vigselboken gifter sig Ingemund Carlsson i Bockekulla 1697-06-02 med Ingrid Andersdotter i Uddabo (Ljungby C:2 sid 95). Det är inte konstigt att du inte hittat henne bland födda i PLF. I Ljungby kyrkböcker saknas födda mellan slutat av juli 1675 och mitten av oktober 1698. För att få fram hennes födelseår har jag utgått från att hon anges vara 84 år gammal då hon dör 1759-06-18 (Ljungby C:4 sid 432). Åldersuppgifter i dödboken från den här tiden stämmer sällan helt. Men jag har räknat med att hon är född ca 1675-76.
Och Rolf, det slog mig plötsligt när jag tittade på det här igen att Adelina Josefina och Anders August är släkt med varandra genom att Ingrid, dotter till Anders i Uddabo, finns med bland din FFM:s anor och Olof, son till samma Anders, är med bland din FFF:s anor.
Många hälsningar/Birgitta

13
Ljungby (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2009
« skrivet: 2009-11-18, 11:48 »
Hej Rolf (och Helen)!
 
Det var intressant att läsa din släktutredning där jag hittade flera av mina anor. Du, och också du Helen, är tydligen släkt med mig på två olika sätt.
På din FFM:s sida får man gå många generationer tillbaka. Där finns hustrun till Ingemund Carlsson i Bockekulla,Ingrid Andersdotter, som är syster till min ana Olof Andersson i Uddabo, Ljungby. Ingrid Andersdotter är född i Uddabo ca 1676, hon gifter sig med Ingemund Carlsson 1697-06-20 och dör i Bockekulla 1759-06-18.
På din FFF:s sida har vi Jonas Olsson (1781-1848) och Stina Ingemundsdotter (1776-1859) i Västrakulla och alla deras anor gemensamt. Genom din utredning har jag nu fått reda på vad som hände med deras son Peter Jonsson som är bror till min ana Maria Jonsdotter. Som liten skadade han sig i benet och haltade enligt husförhörslängden och jag har länge undrat hur det gick för honom men inte lyckats hitta honom. Det var roligt att få reda på att han blev rättare och att han gifte sig och fick barn, bl a din FF FF.
 
I din släktutrdning hittade jag också Märta Eliasdotter som gifter sig med Jon Nilsson Ek 1744-12-09. Du uppger att hon är född i Källstorp 1719-12-06 men det är tyvärr fel. Den Märta som föds i Källstorp och döps 1719-12-06 heter inte Eliasdotter utan ESKILSdotter. Hennes far är Eskil Joensson i Källstorp. Hon gifter sig 1746-12-26. Då är det fråga om ett dubbelbröllop där hon och hennes bror Joen gifter sig med två syskon från Stora Tomteby.
Din Märta Eliasdotter verkar enligt dödboken vara född ca 1717 och bor i Bottorp när hon gifter sig. Jag har inte sett någon födelsenotis för hnne i Ljungby. Men det finns en ELIAS Nilsson i Bottorp som 1730 får en dotter, Annika, enligt PLO. Kanske kan det vara så att Märta är född någon annanstans och att fadern senare flyttat till Bottorp med sin familj. Vet inte om du har kollat på dopvittnen när hon får barn, det brukar vara ett bra sätt att få reda på mer.
 
Mvh
Birgitta Carlstedt

14
Mortorp / Äldre inlägg (arkiv) till 07 februari, 2008
« skrivet: 2007-03-24, 12:29 »
Hej Lars!
 
Överstrykningen av Svens är verkligen förvirrande men jag misstänker att det handlar om ett kladdstreck. På undre raden tror jag knappast att det står Joensson utan i stället:
sons barn.
samma konstruktion med namnet uppdelat på två rader som i dopnotisen ovanför där du hittar
 
----------------------Olof Lars
sons dotter-------------------
 
Allt talar nämligen för att Nils är son till Lars Svensson.
Enligt kyrkoräkenskaperna betalar Lars Svensson i Anebo (26/1 1735) för sin hustrus kyrkogång, hon har alltså fött barn i december 1734.
I Mantalslängden 1753 (som jag råkar ha en avskrift av) finns Nils med som son till Lars Svenson.
När Nils första barn föds i Anebo 1762 är två av hans syskon dopvittnen, bl a min ana Ingjärd Larsdotter, då gift i Gislabo, Ljungby.
Någon Lars Joensson verkar inte heller finnas i Anebo vid denna tid.
 
PS När jag tittar i mina anteckningar ser jag att jag har 11 i stället för 8 barn. Hör av dig om du vill ha namnen.
 
Hälsningar / Birgitta Carlstedt

15
Madesjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-03
« skrivet: 2006-11-15, 10:00 »
Hej Jan och Hel?ne!
 
Min ana är Sven Perssons son Per född 26/7 1695.
 
Han är gift med en Kerstin Persdotter och lever i Spakstorp, där han står skriven för 1/4 mantal skatte från 1727 fram till 1750-talet.
 
Jag har relativt nyligen hittat hans anknytning till Lilla Gangsmad. Än så länge är mina Gangsmad-noteringar lite spridda men jag ska nu samla ihop dem och skicka lite info till er.
 
Hälsningar
Birgitta

16
Madesjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-11-14
« skrivet: 2006-11-11, 17:53 »
Hej Jan och Hel?ne!
 
Min morfars-farmors-farmors-farfar är bror till er ana Måns Svensson i Lilla Gangsmad så jag har lite noteringar om familjen.
 
 Enligt mina anteckningar har jag tytt vigselnotisen från Mortorp 1730 till drängen Måns Swänsson i Gangsmad i Madesjö och pigan Elin Olofsdotter i Gårdsryd.
 
Jag kan givetvis ha läst fel. Har för tillfället  inte tillgång till vare sig mikrokort eller Genline och kan därför inte kolla, men har nu tittat på PLF CD-3. Även där anges Elin Olofsdotters hemort till Gårdsryd, så det kan kanske vara värt en extra titt.
 
Jag har också några uppgifter om Måns Svenssons föräldrar och syskon. Om någon av er är intresserad skickar jag gärna dem.
 
Många hälsningar
 
Birgitta Carlstedt

17
Ljungby (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-07-04
« skrivet: 2005-02-23, 15:39 »
Hej Ulf!
 
Jag har en syster till Nils Jaensson och en bror till Elin Petersdotter bland mina anor (de heter Olof    Pe(te)rsson och Ingrid Jaensdotter och är också gifta med varandra) och vet därför lite om bådas släkt bakåt.
 
Nils Jaensson (ibland kallad Johansson) från Svänebo och Elin Petersdotter ( ibland Persdotter) från Källstorp gifter sig 22 maj 1795 och bosätter sig i Svänebo (där du säkert kan hitta dem och deras barn i Husförhörslängderna).
 
Nils Jaensson är född i Svänebo. Hans föräldrar är Jaen/Johan Jönsson från Svänebo och Kerstin/Kirsten Månsdotter från Gräsmo, vigda den 25 november 1750.
 
Fadern Johan Jönsson är född i Svänebo 1720 och döpt den 30 okt. Han dör i Svänebo den 3 mars 1768. Modern Kerstin Månsdotter är född i Gräsmo ca 1729. Efter makens död gifter hon om sig den 6 november med Per Olsson från Kimramåla. Hon dör i Svänebo den 10 december 1806.
 
Elin Petersdotter är född i Källstorp troligen 1769. Hon är från gården Källstorpsmåla (som ibland kallas Kopparmoen). Hennes föräldrar är Peter Jon(a)sson från Källstorp och Ingeborg Olofsdotter, vigda den 27 oktober 1765.
 
Fadern Peter Jonsson är född ca 1729 och dör den 3 april 1776 i Källstorpsmåla. Modern Ingeborg Olofsdotter är född ca 1746. Efter makens död gifter hon om sig den 10 juni 1777 med Nils Svensson. Hon dör den 1 maj 1817 i Källstorpsmåla.
 
Hälsningar
Birgitta

18
Ljungby (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-19
« skrivet: 2004-11-28, 22:01 »
Hej Märta!
 
Jag kan kanske bidra med några tips om din Nils Börjesson och hans anor bakåt. I jakt på egna anfädrar i Källstorp har jag tittat en del på mantalslängder och jordeböcker men när det gäller Källstorp ännu inte så mycket på kyrkböcker. Med hjälp av dem får du säkert mer kött på benen, även om Ljungbyböckerna från tidigare delen av 1700-talet enligt min erfarenhet inte verkar vara särskilt heltäckande (men det gäller kanske framför allt den del av Ljungby som senare blev St. Sigfrid, som är den jag mest ägnat mig åt).
 
1697 finns enligt Jordeboken på den gård, som senare blir Källstorp 3, två bönder – en av dem heter Jon Börjesson. Enligt Jordeboken för 1709 skatteköper han den 15 maj 1707 sin del av gården (1/4 mantal). Enligt Död och begravningsboken dör Jon Börjesson 1713 och begravs D Jubilate (26 april), hans änka dör 1722 och begravs D 22 post Trinitatis ( 21 oktober). Sonen Börje Jonsson, född 1703, döpt D 6 post Trinitatis ( 5 juli) enligt Födelseboken, tar över. I mantalslängden 1725 är han och hans hustru skrivna på gården.
 
I mantalslängden 1746 nämns sonen Nils. Den sista mantalslängd jag tittat på är från 1753. Då är Börje Jonsson, hans hustru, sonen Nils och dottern Elin mantalsskrivna på gården. Den enda senare uppgift jag råkar ha är från husförhörslängden 1771-82, men den har du kanske redan tittat på. Där finns Nils Börjesson som uppges vara 44 år 1771 och hans hustru Anna Persdotter 20 år 1771 samt deras barn:
Elin 1 år 1773
Maria 1 år 1775
Peter 1 år 1778
Caisa 1 år 1780
Jonas 1 år 1781
 
Hoppas det här kan vara till hjälp när du söker vidare.
 
Med vänlig hälsning
 
Birgitta

Sidor: [1]