ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Annika Lidén

Sidor: [1]
1
Efter att ha tittat på texten från Skellefteå ändrar jag mig, jag tror inte att sista ordet är hernia=bråck

2
Kan sista ordet vara hernia = bråck med reservation för att jag tycker att det står stavat haernia.

3
Risinge / SV: Dödsorsak?
« skrivet: 2023-10-24, 16:09 »
Hej!Jag tror att det ska stå cancer caecum perforation alltså cancer i blindtarmen som orsakat hål på tarmen. Ordet som jag tror är caecum är mycket konstigt stavat, inget jag känner igen. mvh Annika.

4
Okända personer / SV: Okänt Brudpar
« skrivet: 2023-10-11, 08:14 »
Ett annat förslag är att det står Gunnar och Lena.

5
Bjälbo / SV: Dödsorsak olyckshändelse?
« skrivet: 2023-09-20, 07:43 »
Hej Niklas.
Jag läser Laceratio thorax.
Laceratio =sönderslitning, sargad.
Thorax = bröstkorg.

Mvh Annika.

6
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / SV: Vilken uniform?
« skrivet: 2023-04-06, 12:28 »
Mitt inlägg den 1 april angående foto på Robert Gillis mor är felaktigt. :-[ Ursäkta! 
Mvh Annika.

7
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / SV: Vilken uniform?
« skrivet: 2023-04-01, 11:22 »
Robert Gillis mor finns på foto i porträttfynd se foto #186997.

Mvh Annika.

8
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / SV: Vilken uniform?
« skrivet: 2023-03-30, 08:09 »
Hej Helena.
I Svenskt porträttarkiv finns ett välliknande foto som sägs föreställa Robert Gillis Heijl född 1875-07-13 död 1941.Yrke Major. Andra livgrenardär regementet. Vaxholms grenardärregemet. Göta livgarde. Livregementets grenardjärer.Uppgiften bör bekräftas.
Mvh Annika.

9
Hej!
Ett tips är att lägga in dina foton i Porträttfynd så kanske de hittas av någon som vet något mer om dessa två män.
Mvh Annika

10
Hej Leif.
Utifrån dina senaste uppgifter så är det nog troligt att det är fel Erik Lind som jag hittade. Han var den ende med detta namn inom Garpenberg. Om man däremot söker inom hela Kopparbergs län så finns det drygt 15 personer med det namnet inom födelseåren 1885 - 1899. Utökar man till Stockholm så blir det naturligtvis betydligt fler.
Mvh Annika.

11
Hej!
Carl Vilhelm Tranberg finns i församlingsboken för Garpenberg 1910-1918 AII:4 sidan 415. Har flyttat dit från Stockholm.

I församlingsboken för Garpenberg år 1919-1928 AII:6 finns han på sidan 418.
MVH Annika.

12
Hej Leif.
Jag har sökt i Arkiv Digital efter dessa två personer. Har hittat två som kan stämma in:

Carl Vilhelm Tranberg född 1887-09-24 i Sköldinge. Står som verkmästare vid Ryllshytte gruvor. Garpenbergs socken. Jag har också hittat ett foto på honom i Svenskt porträttarkiv som mycket väl kan föreställa rätt person.
Erik Johan Henrik Lind född 1891-04-13 i Virestad, Kronobergs län. Bor vid Intrångets gruvor, Garpenbergs socken och står som kamrer till yrket.
Dessa uppgifter bör bekräftas.
Mvh Annika.

13
Åmot / SV: Söker rötter i Åmot...
« skrivet: 2023-01-27, 12:25 »
Hej Anders.
Föräldrar till Kajsa Greta Rönnlund är:
Nils Olsson Rönnlund född 1819-11-23 i Rönnbacken, Åmot. Yrke husman, arbetskarl och kolare.
Karin Ersdotter född 1828-02-02 i Ockelbo.Familjen bor i Källsjö, Åmot.
Mvh Annika

14
Östersund / SV: Journal från Östersunds sjukhus 1935
« skrivet: 2022-10-22, 19:26 »
Hej! Jag har försökt se vad det står och en hel del är svårt att tyda. Jag kan inte garantera att allt är rätt. De ord jag inte kunnat tyda har jag ersatt med ? i texten.

Diabetes mellitus och ? Otit med dx.
Anamnes: En farbror död i sockersjuka.Tidigare alltid varit frisk. Föräldrarna lagt märke ? att ?? druckit mycket.
Sökte i aug 1935 läkare i Västerås ? sockersjuka. Låg på Västerås lasaretts med avd i 20 dagar.Fick insulin och diet. Insulinet slutade föräldrarna med någon dag efter hemkomsten
dieten har däremot något så när följts. På ? fått ? ? . Ett ? ? ett par små fläskbitar per dag
? ? 2 små ?? på grädde och vatten. Ätit dåligt, magrat ? Druckit mycket.Sjuknade den 19/11 1935 och fick ? i h öra ur vilket var runnit.
Haft ?? 37.3 grader C kräkts ? ?
Kan fått i sig de 2 sista dagarna. Verkar dåsig och sovit mycket.Idag (26/11) kl 17 plötsligt sämre. Har svarat på tilltal hela ? Inkommer kl 21 ?

Detta är vad jag fått fram, det verkar vara ett barn som har sockersjuka. Legat inne på en medicin avdelning. Åkt hem och sedan blivit sjuk i öroninflammation i höger öra. Försämrats och åkt in igen.
Hoppas detta är till någon hjälp för dig.  Mvh Annika.


15
Kättilstad / SV: Dödsorsak?
« skrivet: 2022-04-09, 08:24 »
Jag läser femur dx = dexter. Höger lårben.
mvh Annika.

16
Människor / SV: Finska krigsbarn + översättning
« skrivet: 2021-12-09, 12:58 »
Hej!Tack för översättningen :) Mvh Annika.

17
Bildgåtan - Övrigt / SV: Okänd präst funnen i medaljong
« skrivet: 2021-11-29, 15:57 »
I Svenskt porträttarkiv finns ett foto på denna man i civila kläder.Omnämns då som Johan Tycho Ekström kyrkoherde, född 1822-03-25 i Torsåker.

18
Tack igen Maud.
Eftersom Ted Pearson och Alma Tholen finns på korten från Mia så är det ju rätt faster som du nämner.
Om det är Mias faster Anna Kristina som är denna kvinna är ju inte helt bevisat men det som verkar mest troligt.

19
Stort tack Maud och Kristina!
Så mycket ni hittat. Jag är nu övertygad om att det är rätt Mia som jag hittat. Roligt att få hennes efternamn som gift.
Roligt att få fram så mycket uppgifter om denna kvinna som jag så länge undrat över vem hon var. Nu återstår frågan vem hennes faster var som återfinns på flera kort och som Mia verkade bo tillsammans med.

20
Jag öppnar nu denna gamla diskussion efter att jag funnit nya fakta i fallet med Mia Nelson.
Jag hittade gamla kort i mitt föräldrahem som min pappa fått från denna Mia Nelson, på ett kort hade hon skrivit att det var från Eufemia Nilsson. Jag hittade då att en Eufemia Nilsson född 19030917 varit piga hos min farmor och farfar när min pappa var liten. Detta är troligtvis Mia Nelson. Jag har hittat att hon reste till Nord Amerika 21/1 1929, till Philadelfia. Nu är jag nyfiken på vart hon tog vägen sedan. Gifte hon sig och fick familj? På korten finns en faster, vem var det? En faster till Eufemia, Sofia Eriksson född 18560622 reste till Amerika 18870808 men till New York, kan det vara hon som benämns faster på korten?
Tacksam för alla ledtrådar.

21
Människor / SV: Finska krigsbarn + översättning
« skrivet: 2021-01-14, 12:58 »
Hej Åsa Helén.
Min pappa var född 1920 så han var mycket äldre än Martti och Maire.Min pappa var i det militära under lång tid mellan 1942 och 1945 så han var troligtvis inte hemma så mycket då barnen var där.
På baksidan av kortet på barnen och deras mor står det något på finska som jag läser som "Muistok si Rustsûn Martti 4 v 11 kk 7 Maire 4 kk 12" Är det något du kan översätta till svenska? Siffrorna efter barnens namn tyder jag som deras ålder.
Mvh Annika.

22
Människor / SV: Finska krigsbarn + översättning
« skrivet: 2021-01-10, 19:06 »
Hej Åsa Helén!Stort tack för ditt svar! Så roligt att få veta lite mer om dessa barn. Jag fick ett fotoalbum efter min faster Anna (som var född 1918) där dessa kort finns. Anna bodde hemma hos sina föräldrar August och Albertina Eriksson när barnen var där. Din mammas namn var alltså Maire och inte Marie som det är skrivet vid korten. Efternamnet på barnen var Toppala vilket på korten var skrivet så jag trodde att det var platsen de kom ifrån. Jag har sökt förgäves på den finska kartan utan att hitta den platsen vilket ju nu får sin förklaring. Vet du hur gamla Maire och Martti var när de kom till Sverige och hur länge stannade de här? Det finns ju också ett kort från en begravning som enligt text på baksidan av kortet ska vara taget vid Marttis fars begravning. Var barnen finsktalande eller pratade de någon svenska som barn? Det står skrivet på finska på baksidan av korten som din mormor skickat så jag förmodar att hon inte talade svenska.Min pappa bodde också i samma hus under den här tiden och han skrev dagbok så jag har försökt hitta om han skrivit något om barnen men har inte hittat något än. Pappa var inkallad mycket under den här tiden så det kan ju förklara varför jag inte hittat något i dagböckerna.Lever Martti och Maire än?
Detta var många frågor som jag inte kom ihåg att ställa när någon här levde och kunde svara på dem. Du kanske har svaret på frågorna.Mvh Annika

23
Jag kan tänka mig att de med röntgen förutom skelettet även kunde vara intresserade av att undersöka lungorna. Hon hade ju besvär med andningsvägarna enligt journalen.Ida dog i TBC men det står inget om att det var TBC i lungorna hon dog av, TBC kan ju även sitta på andra ställen i kroppen, bland annat i skelettet.I detta fall står det röntgenbehandling. Röntgenstrålar användes som behandling mot diverse sjukdomar, tex sjukdomstillstånd i inre organ och tbc i skelett och lymfbanor, klart vad de ville behandla utifrån vad som jag kan se i journalen.
Att någon fallolycka och förlamning inte finns omnämnd i journalen talar emot att hon skulle lidit av detta vid detta vårdtillfälle.En fundering som jag har, du har tidigare nämnt att det i bouppteckning står att hon varit sängliggande efter 1910. Är du säker att det står det årtalet. skulle det kunna vara 1916, det kan ibland vara svårt att se skillnad på siffrorna. 1916 skulle stämma bättre med att hon vårdades på sjukhem från 1917.
Mvh Annika.

24
Hej Håkan.
Jag ska försöka hjälpa dig med en del i journalen. Känner mig manad då jag är sjuksköterska.Vid en gynekologisk undersökning så går det att känna på livmodern och äggstockarna och bilda sig en uppfattning om det är något onormalt där.
Det skulle nog stå något i journalen om det gjorts ett operativt ingrepp vid detta vårdtillfälle.
På sidan 2 som du visar tycker jag att det står 4/9 0 blod faces = inget blod i avföringen. 12/9 0 socker = inget socker (troligtvis i urinen).
Vad gäller texten där det står om cor=hjärta och pulm = lungor har jag svårt att tyda vad det står.
Läkemedlen som användes har jag slagit upp i Nordisk Familjebok för att se vad de användes mot.Järnarsenik = Mot blodbrist, svaghetstillstånd, envis frossa.Bromkalium= Mot nervös sömnlöshet, mot fallandesotsanfall.Jodkalium= Öka "saftströmningar" minska och få bort vätskeansamlingar.Aspirin= Acetylsalicylsyra, mot feber och smärta.
Hoppas att detta svar kan räta ut några frågetecken om den hårt drabbade Ida.
Mvh Annika.

25
Människor / SV: Prästpar i Bohuslän(?)
« skrivet: 2020-10-12, 13:13 »
Det är ju möjligt att Ida kan ha flyttat inom Östra Haga 97 utan att det framgår men om detta brukar förekomma vet jag inte.
Ett tips är att du kan jämföra olika familjer i folkräkningen 1900 och 1910 och se om familjer som hade piga 1900  också har piga 1910 eller om det är så att pigorna står för sig i andra familjer i folkräkningen 1910.
Jag har hittat en kvinna som står som tjänarinna ( Signe Karolina Lundin född 18941026) som flyttar till H Norborg 9/12 1910, (hustrun Helena Norborg). Detta talar mot att familjen inte hade pigor efter Lars död.
Jag har sökt flyttattest för Ida när hon flyttade hem till föräldrarna utan att hitta någon, om en sådan går att finna skulle den kanske kunna ge en del svar var hon arbetade den sista tiden i Östra Haga.
Har Ida varit i kontakt med sjukvården? Går det att få tag på en sjukjournal? Hon dog ju trots allt i TBC och kan ju ha varit i kontakt med sjukvården för det.
Lycka till med ditt sökande!Mvh Annika.

26
Människor / SV: Prästpar i Bohuslän(?)
« skrivet: 2020-10-11, 09:50 »
Nu blev det svårt....
Jag kan bara säga att hon bodde i Ö Haga 97 när hon flyttade hem till Foss 2/1 1911. Stod då som tjänarinna.Jag har sökt igenom Ö Haga 97 och hittar ingen annan prästfamilj där efter Lars Norborgs död.Kan inte olyckan ha hänt hos familjen Norborg? Mvh Annika

27
Människor / SV: Prästpar i Bohuslän(?)
« skrivet: 2020-10-10, 18:51 »
Ida Josefina har varit piga i familjen Norborg hela tiden hon bodde i Östra Haga Göteborg. Siffran som du hittat i folkräkningen 2167 står för sidan som hon finns i husförhörslängden. Familjen Norborg finns tidigare i husförhörslängden som boende i kvarteret Östra Haga 97 tillsammans med många andra familjer. Alla som inte hörde till familjerna utan var pigor osv finns uppräknade längre fram i husförhörslängden, fortfarande under Östra Haga 97 och det är bland alla andra som var anställda i kvarteret som man hittar Ida Josefina, vid hennes namn står att hon arbetade hos familjen Norborg.Mvh Annika.

28
Människor / SV: Prästpar i Bohuslän(?)
« skrivet: 2020-10-09, 09:01 »
Hej Håkan.
Jag har tittat på Ida Josefina i husförhörslängden. Hon bor hos föräldrarna i Munkedal Fabriken fram till 24/11 1904 då hon flyttar till Göteborg Haga och står som piga hos komministerfamiljen L. Norborg. Den 4/1 1911 återvänder hon hem till föräldrarna i Munkedal Fabriken där pappan arbetar som gjutare. Finns inget om att hon därefter arbetar som piga någonstans. Bor hos föräldrarna fram till sin död i TBC 4/3 1922.
Mvh Annika.

29
Människor / SV: Prästpar i Bohuslän(?)
« skrivet: 2020-10-08, 10:48 »
Emil Axel Anderberg och hans hustru Adele gifte sig 1906. Efter att ha kollat i Arkiv Digital så kan jag inte hitta att de hade några barn.Vem är denna Ida som var piga, när var hon född?Det skulle vara lättare att försöka hjälpa dig om du lämnar dessa uppgifter.Mvh Annika
 

30
Människor / SV: Finska krigsbarn + översättning
« skrivet: 2019-08-01, 09:33 »
Tack Tapani för ditt svar.
Jag har tyvärr inget efternamn på barnen. Jag tror att de var hos min farmor och farfar endast en kort tid och att de inte gick i skolan här. Barnens pappa dog troligtvis under kriget då det finns ett kort från hans begravning.  Matti bodde i Finland när det sista kortet togs eftersom fotografen är därifrån.
Mvh Annika.

31
Byggnader och miljöer / SV: Grävning vattenledning
« skrivet: 2018-11-21, 08:40 »
Tack för det! Mvh Annika.

32
Byggnader och miljöer / SV: Grävning vattenledning
« skrivet: 2018-11-19, 18:05 »
Ett stort TACK Hasse för ditt svar.
Så roligt att få veta var fotot är taget. Ligger denna gård i själva Sollefteå? Min mans farfar Teander Lidén född 1888 i Söderfors, Ådalsliden är den ende som vi känner igen på fotot, han står som nr 2 från vänster. Arbetslaget tror vi gräver in vatten eller möjligtvis avlopp. Teander flyttade och bildade familj strax utanför Umeå där vi nu bor så vi har dålig lokalkännedom i Sollefteå. Mvh Annika.

33
Porträttfynd / SV: Kommentarer i Porträttfynd
« skrivet: 2018-11-19, 08:36 »
Tack för svar.
Nu har jag äntligen lyckats lägga in en kommentar efter väldigt många försök. Oklart vad som varit problemet. Jag hoppas att det ska fungera utan problem nu för risken är annars att glädjen med att lägga in kommentarer avtar. Tack Ann-Mari för adressen till Nina.
Mvh Annika.

34
Byggnader och miljöer / Grävning vattenledning
« skrivet: 2018-11-16, 09:51 »
Vi har i vår ägo ett gammalt foto som är taget någonstans i trakten av Sollefteå. Fotograf Amanda Sandberg. Det föreställer män som arbetar med grävning och arbete med dragning av vattenledningar. Min mans farfar arbetade med detta omkring år 1911 - 1913. Han arbetade för en firma som hette Sana Bolag. Är det någon som känner igen detta. Var kan fotot vara taget?/ Annika.

35
Porträttfynd / SV: Kommentarer i Porträttfynd
« skrivet: 2018-11-16, 09:43 »
Man måste kryssa i rutan "jag är inte en robot" för att få upp bilderna. Jag har lagt in många kommentarer tidigare då det fungerat men nu går det inte. Jag har försökt både då jag varit inloggad och utan inloggning./ Annika.

36
Porträttfynd / SV: Kommentarer i Porträttfynd
« skrivet: 2018-11-15, 16:05 »
Problemet är att bilderna där man ska kryss för ex alla bilder med bilar, aldrig kommer upp efter att jag kryssat i rutan med att jag inte är en robot utan det blir bara en roterande pil som visar att den jobbar men den tar sig inte vidare.

37
Porträttfynd / Kommentarer i Porträttfynd
« skrivet: 2018-11-15, 09:00 »
Jag har haft problem att kunna lämna kommentarer till bilder i porträttfynd den senaste tiden. När jag trycker på "jag är inte en robot" så står det bara och stampar. Inget händer och jag får ge upp försöket att kunna lämna kommentaren. Är det bara jag som har detta problem. Vad beror det på?/ Annika.

38
Bildgåtan - Övrigt / SV: Datering av fotografier
« skrivet: 2018-03-07, 10:01 »
Hej Ann-Mari.
Stort tack för ditt svar. Detta foto finns i album efter min farfar. Det skulle kunna vara farfarsfarfar och farfarsfarmor. De var födda 1824 respektive 1823. Om fotot är från ca 1880 skulle mannen vara ca 56 år och kvinnan 57 år. Kan det stämma?
Men hur gammal är flickan på bilden? Parets yngsta dotter som levde till vuxen ålder föddes 1963 och skulle då vara i 17 års åldern. Jag tycker att flickan ser yngre ut.
Mvh Annika.

39
Detta foto finns i senaste numret av tidningen Släkt. Ska föreställa en barnmorska med namnet Evy Lundström fotograferat ca 1910.
Det finns en Evy Elinda Lundström född 13/11 1891 i Jörn, Västerbotten.
1916-1919 finns hon i Hedberg Arvidsjaur som barnmorska. 1919 flyttar hon till Åbyn Byske står då också som barnmorska.

40
Resele / SV: Resele A1:4 1826-1835 sida 147
« skrivet: 2018-01-12, 09:13 »
Jag har utgått från att modern arbetade i Mo eftersom Anders Petter föddes där.
Eftersom Anders Petter får efternamnet Matsson och förnamnet Mats inte verkar finnas i mammans familj har jag gissat att den biologiske fadern hette Mats i förnamn.
Det är ju svårt när pigorna och drängarna inte finns antecknade i alla familjer som de arbetade i. Svårt att följa hur de flyttar runt.

41
Resele / SV: Resele A1:4 1826-1835 sida 147
« skrivet: 2018-01-10, 12:12 »
Tack även till dig Per för värdefulla uppgifter.
Ja jag försöker mycket riktigt hitta var Greta var när hon blev gravid.
Anders Petter hette Mattson som vuxen. Bodde då med sin familj i Gårelehöjden.
Lite långsökt men jag har hittat en dräng inom Resele som hette Matts Matsson född 3/9 1799, dräng i Hällås.

Vid graviditet utanför äktenskapet har jag förstått att kvinnan kunde stå med i vad som tydligen heter absolutionsregister. Är detta något man kan hitta någonstans?
Blev alla kvinnor stämda?
Ska de då finnas med i domböcker?
Jag tar tacksamt emot alla tips på hur jag kan söka vidare.
Ja, jag har många frågor kring detta då jag inte förut har försökt hitta en okänd fader.


42
Resele / SV: Resele A1:4 1826-1835 sida 147
« skrivet: 2018-01-09, 21:29 »
Tack Kristina.

Jag ser nu också att det troligtvis är det som står där!
Kan hon ha varit och arbetat där under kort tid och därför inte blivit inskriven där i husförhörslängden ?
Kan man på något vis se när husförhöret har varit under året? Kan hon ha varit kvar i Sorte även i början på året 1830 då hon blev gravid med sin oäkta son?

43
Resele / SV: Resele A1:4 1826-1835 sida 147
« skrivet: 2018-01-09, 15:29 »
Texten ovan står under rubriken anmärkningar för seder mm.
Kan det möjligtvis stå Sorte som sista ord?
I byn Sorte finns en med efternamnet Sortelius, kan detta vara det längre ordet?
Tacksam för all hjälp då jag är dålig på att tyda gammal skrift!

44
Resele / Resele A1:4 1826-1835 sida 147
« skrivet: 2018-01-09, 11:51 »
Jag undrar om någon kan hjälpa mig med vad det står om pigan Greta Andersdotter.
Jag försöker hitta möjlig fader till hennes oäkta son Anders Peter som föds 1830.
Anteckningen gäller 1829 men vad står det?

45
Bo!
Tack för det.


46
Bo, dokumentet med bild på Marie Olson som du bifogat ovan, var kommer det ifrån?

Tack Anita för uppgifterna om var du hämtat din info.

47
En fråga till er som hjälpt mig.
Var har ni hittat de uppgifter som ni bidragit med?
Jag förmodar att det är betaltjänster som ni utnyttjar.
Jag har själv ingen erfarenhet av att forska på emigranter men det verkar ju gå att få fram mycket uppgifter.

48
Oj så glad jag blir!!!!
Tack för alla dessa fantastiska uppgifter.
Som jag kan bedöma så talar ju mycket för att detta faktiskt är rätt Maria = Mia.
Speciellt då också hennes faster emigrerat med sin familj. På foto nr två ovan så har ju Mia skrivit att hennes faster finns med på bild. Så detta stämmer ju utmärkt.
Åter igen stort tack för all hjälp jag fått med detta.

49
Jag har nu sökt igenom husförhörslängderna för de byar som har någon anknytning till min farmor och farfar. I min farmors hemby Storarmsjö hittar jag en Maria Eugenia Nygren född 1893-01-06 som utvandrar till Nord Amerika 4/5 1913.
Hon skulle kanske kunna vara den Mia som jag söker.
Jag börjar tro att Mia Nelson var en vän till min Mia och att min Mia troligtvis hette något annat i efternamn. På det första kortet här ovan i diskussionen så syns Mia Nelson och på det andra kortet syns ju min Mia. Det kan mycket väl vara två olika personer.
Jag har sökt i Arkiv Digital på Svenskar i USA 1940 då jag vet att Mia fortfarande levde. I min pappas dagbok kan jag läsa att han har skrivit brev till henne så sent som 1946.
Jag hittar då två  Mia med efternamnet Hansson födda 1893.
Den ena bor med sin make i Illinois Cook.
Den andra är intagen på ett mentalsjukhus i Iowa.
Jag tycker att Mia Hansson boende i Illinois Cook stämmer bäst då Mias väninna Olga Häggberg dog i Cook Illinois.

Finns det något sätt att följa Maria Eugenia Nygren från Storarmsjö, Sverige och till Nordamerika för att se var hon hamnar?

50
Bildgåtan - Övrigt / SV: Datering av fotografier
« skrivet: 2017-11-23, 09:29 »
Jag har ett foto som jag skulle vilja ha hjälp att datera.
Det finns ingen uppgift om fotograf så jag har ingen hjälp av det.

51
Stort Tack till både Bo och Ann-Mari för att ni engagerat er i mitt sökande.
Jag får fortsätta utifrån de tips som jag fått och se om jag kan hitta någon som kan stämma in på Mia i min fortsatta släktforskning.

52
Warg / SV: "Cajsa" Warg fel förnamn
« skrivet: 2017-10-16, 07:37 »
I Svenskt biografiskt handlexikon som utgavs 1906 står det Warg, Anna Kristina. Där nämns Cajsa över huvud taget inte.

53
Fantastiskt vilken efterforskning du gjort Bo!
Du skriver att Maria ofta blev Mary.
Har du någon känsla vad namnet Mia kan ha varit för svenskt förnamn?

54
Jag vet att Mia står längst till vänster på kort nr 2 (utifrån ytterligare ett  kort som jag har), kan det vara hon som står som nr 2 från vänster på kort nr 1? Jag tycker att det är svårt att avgöra säkert då frisyren är olika.
Jag undrar detta då tanken slagit mig, tänk om inte "min" Mia finns med på det första kortet. På baksidan av kort nr 1 står det ju namnet Mia Nelson, kan detta vara en annan Mia?

Tack för uppgifterna om Olgas far.

55
Erik August Eriksson var mycket riktigt min farfar och min farmor Albertina Eriksson född Jonsson var mycket riktigt född 1881. URSÄKTA att jag skrev fel årtal.
Jag har släktforskat en del och har tyvärr inte än kunnat hitta något som stämmer.
På ett av korten skriver Mia att hennes faster är med på kortet. Jag har då också funderat om hennes föräldrar kan ha emigrerat men inte hittat något.
Jag tycket att det är mycket spännande att försöka bringa klarhet i sådana här mysterier.
Om vi kan dra slutsatsen att korten är från 20 talet så går det ju att ringa in det något tidsmässigt.

56
Datering önskas på ytterligare ett foto. På detta står: Utanför vårt hus. Jag som står med en skåning (Ted Pearsson enligt förra kortet?) samt faster och en väninna.

57
Ett av de foton som Mia skickade. På baksidan står det att fotot föreställer Mia Nelson, Steve Johnsson, Alma Tholen, Ted Pearson, Olga Häggberg. Jag tror att Mia är nr 2 från vänster.
När kan detta vara taget?

58
Hej Bo!
Så fantastiskt mycket du hittat om Olga Häggberg.
Jag vet tyvärr inte när korten är skickade. Det är lösa kort där Mia skrivit på baksidan av korten.
Utifrån kläderna så gissar jag att de är skickade i slutet av 20 talet eller början av 30 talet.
Min farfar (född 1879) var från byn Karlsbäck i Bjurholms kommun och där bodde han hela livet med farmor (född 1891) som kom från byn Storarmsjö också i Bjurholms kommun. Farfar hade även släkt i bla Nässund och Grönåker. Farmor hade släkt i Tegsnäset och Buberget inom Vindelns kommun.
Jag uppskattar att Mia och Olga är i ungefär samma ålder.
Namnet Mia Nelson, kan det ha varit ex Maria Nilsson på Svenska?

59
Jag har bland kort efter min farmor och farfar som bodde i Bjurholms kommun i Västerbotten hittat flera kort som de fått från en Mia Nelson. Hon skriver på svenska. Jag vet inte vem denna kvinna är eller var i Amerika hon bodde. På korten nämns några fler personer som bor på samma plats: Steve Johnsson från Stockholm, Ted Pearson från Skåne, Olga Häggberg från Luleå samt en amerikanska vid namn Alma Tholen.
Hur ska jag göra för att försöka hitta vem denna kvinna är och kanske först var hon bodde.
Alla tips mottages tacksamt.

60
Gamla bilder / SV: Intresse av gamla fotografier?
« skrivet: 2017-04-18, 10:22 »
Hej Ann-Mari.
Det viktiga är att du hittar ett sätt som du tycker passar och sedan är jag bara tacksam om du vill dela med dig av dina kunskaper.
Inlägget om 1860 tals modet är ju intressant, vill du sedan utöka detta med fler årtionden så är jag mycket tacksam.
Om du hittar några bilder bland de som jag lagt in så får du naturligtvis använda dig av dem.

Mvh Annika.

61
Gamla bilder / SV: Intresse av gamla fotografier?
« skrivet: 2017-04-11, 12:48 »
Hej.

Jag tycker också att det är mycket intressant med alla dessa bilder.
Jag uppskattar mycket om du Ann-Mari har lust och ork att lägga in bilder för diskussion.
Om jag har något att bidra med så deltar jag gärna i diskussioner.

Jag skulle också vilja lära mig mer om hur man kan datera bilder.
Ann-Mari, kanske du kan göra ett inlägg under Gamla fotografier där du visar kort från olika perioder
och visar vad som är tids typiskt. Det skulle ju kunna vara en möjlighet för oss andra att få ta del av och lära oss lite av alla dina fantastiska kunskaper.
Om du väljer att ge ut ett häfte så är jag mycket intresserad av ett ex.

Mvh Annika

62
Människor / SV: Konfirmation i Bollnäs 1934
« skrivet: 2016-10-21, 09:13 »
Jag har hittat namnen på konfirmanderna!
Jag gick igenom en låda efter mamma. Där fanns en knippe med minneskort från alla konfirmander, fint sammanknutna.
Några står med både namn och orten där de bodde.

Maivor Brolin. Maj Bäckström. Sonja Pettersson. Ebba Johansson. Alice Sundin.
Irma Hammarström, Åsbacka. Alva Sörqvist, Åsbacka. Ingrid Nordh. Ruth Wannkvist, Växbo.
Edit Rehnvall, Växbo. Märta Wallin, Växbo. Ida Westling, Växbo. Anna Nyberg, Växbo.
Greta Rosén, Växbo. Mary Bergin. Dagny Hansson, Herte. Greta Andersson, Hå.
Elin Persson, Herte. Anna Jonsson, Hå. Karin Jonsson, Hå. Anna Olsson, Hellbo.
Linnea Eriksson, Rehn. Karl Rahm, Växbo. Gotthard Nilsson, Växbo. Bernt Lindberg.
Evert Kvick, Röste. Georg Heldt, Röste. Rune Krigh. Sven Melander. Jonas Äng, Fjäle.
Lennart Åkerlund, Söräng. Rune Johansson, Görtsbo. Bengt Wernh.
Waldemar Lindgren, Herte. Artur Karlsson, Hå. Bengt Modin. Olle Berglund, Granberg.
Åke Blom. Erik Jonsson, Hå. Ingvar Hellberg, Östansjö.

63
01) Sjukdomar och dödsorsaker A - Ö / SV: Dyscrasie
« skrivet: 2016-10-10, 13:48 »
Hej Elin.
Kan det stå dysenteri? Dysenteri är en diarrésjukdom med blodiga diarréer.
Det var en vanlig dödsorsak speciellt hos barn på 1700 talet.

64
Människor / SV: Konfirmation i Bollnäs 1934
« skrivet: 2016-10-10, 08:30 »
Tack Eva för tipset.

65
Människor / Finska krigsbarn + översättning
« skrivet: 2016-10-09, 19:41 »
Jag har ett par kort som föreställer två finska krigsbarn som var i Karlsbäck, Bjurholm hos min pappas föräldrar. De hette Martti och Marie och var syskon. Jag undrar så vilka dessa barn var och när de kan ha varit i Karlsbäck. Jag undrar om det utifrån korten går att uppskatta när de kan ha varit tagna.

På baksidan av det  första kortet som föreställer barnen troligtvis med sin mor så står det på finska en otydlig text, Muistok si Rustsün samt Martti 4v. 11kk 7? Marie 4kk 12? Dessa siffror tyder jag att det kan vara barnens ålder.

Det andra kortet är taget i Karlsbäck när barnen var där.

Det tredje kortet är på Martti när han är lite äldre, troligtvis ett kort som skickats till Karlsbäck efter att barnen åkt hem. På det kortet står det tryckt Kemin Kuvaamo, Hammar vilket jag tror är fotografen. På baksidan av kortet är det skrivet Martti flyktingbarn från Toppala Finland.
Jag är tacksam för all hjälp jag kan få.

66
Människor / Konfirmation i Bollnäs 1934
« skrivet: 2016-10-09, 19:11 »
Jag har ett kort efter min mor som är taget vid hennes konfirmation 3 - 4 augusti 1934 i Bollnäs kyrka.
Min mor Elin Persson född 1919 i Herte, Bollnäs står som nr 5 från vänster. Konfirmationsprästen heter Lennart Tillgren.
Alla övriga på kortet är okända, är det någon som vet något namn?

67
Människor / Skolkort från Hå skola
« skrivet: 2016-10-09, 17:46 »
Jag har två skolkort från Hå skola utanför Bollnäs som är efter min mamma. Är det någon som känner igen några av barnen?

Det första kortet är taget skolåret 1926-1927. Barnen går i åk 1. Läraren heter Brita Andersson. Min mor Elin Persson född 1919 i Herte är nr 1 stående från vänster.

Det andra kortet är från hösten 1928. Åk 1, 2 och 3. Lärare Brita Andersson. Min mor Elin Persson är nr 4 från vänster på andra raden nedifrån. Bredvid henne som nr 3 från vänster sitter hennes yngre syster Anna född 1921.

68
Fotografier (diverse) / SV: Samme man?
« skrivet: 2016-10-07, 08:59 »
Tack Ann-Mari för ditt svar.

69
Fotografier (diverse) / Samme man?
« skrivet: 2016-10-07, 08:00 »
Jag undrar om någon kan hjälpa mig, kan det vara samme man på två av mina inlagda foton?
Dessa två kort kommer från två helt olika släkter. Det ena från min familj och det andra från min mans familj.
Korten är #119420 och #173634.

70
Gamla bilder / SV: Att datera sina kort! Hur gör jag?
« skrivet: 2016-09-29, 08:33 »
Hej Ann-Mari.
Jag kan ju bara tala för egen del, men det som intresserar mig mest i Anbytarforum är de gamla bilderna från porträttfynd. Detta är ett otroligt spännande detektivarbete och jag läser inläggen med stor glädje.
Nu känner jag att det är sällan som jag har något att bidra med för att lösa bildgåtorna. Jag önskar att jag hade en bråkdel av dina kunskaper. Genom att läsa de diskussioner som förekommer så känner jag att jag lär mig mer om detta med gamla foton.
Det är ju också en ganska tidskrävande hobby som kan vara svår att hinna med.
Jag kan medge att jag är mindre aktiv under sommarhalvåret både vad gäller att lägga in nya bilder i porträttfynd och att ta del av de diskussioner som förekommer.
Nu kommer den mörkare årstiden och  då hoppas jag på nya spännande diskussioner.
/ Annika.


71
Gamla bilder / SV: Att datera sina kort! Hur gör jag?
« skrivet: 2016-09-28, 09:05 »
Tack Ann-Mari för dessa tips.
Jag hoppas verkligen att vi ska få ta del av dina värdefulla synpunkter även i fortsättningen.
Saknar dig!!!
Med vänlig hälsning Annika.

72
Hej Joel.

Gå in på www.genealogi.se Klicka därefter på Faktabanken, därefter på Porträttfynd.
I rutan för sök i porträttfynd skriver du in #35151 och tryck på sök. Då ska bilden komma upp, sedan kan du klicka på rutan för kommentar för att se vad som skrivits om bilden.
Lycka till.
Med vänlig hälsning Annika.

73
Fotografier (diverse) / SV: Vilken typ av kort
« skrivet: 2016-04-08, 10:04 »
Lars Olof.
Tack för ditt svar!
Mycket intressant.
Det stämmer att det inte står något fotografnamn på någon av de 6 foton av samma typ som jag har i mitt album.
Efter att ha sökt och läst på lite mer om ferrotypier så kan kortet på pojken mycket väl vara taget 1884.
Hälsningar Annika.

74
Fotografier (diverse) / SV: Vilken typ av kort
« skrivet: 2016-04-07, 08:55 »
Tack Moderator.
Nu syns bilderna jag bifogade min fråga.

75
Fotografier (diverse) / Vilken typ av kort
« skrivet: 2016-04-06, 11:08 »
Jag har några foton i min ägo som ser annorlunda ut jämfört med andra foton. Vad är detta för typ av kort? När kan de vara tagna?
Ett av korten tror jag föreställer min farfar, barnet på bilden är 5 år. Min farfar var född 1879, kortet ska då vara taget 1884, kan detta stämma? Jag bifogar även ett kort på en äldre man.


76
Saknas i födelsebok / Saknas i födelsebok
« skrivet: 2016-02-26, 09:22 »
Hej Emilia.
 
Jag har inte hittat något om din Karl Johan Johansson Eklund.
Här kommer något som är väldig långsökt, kanske något att spinna vidare på eller utesluta.
Jag hittar en Per Johan Eklund född 1816 (något ung för att vara far till din ana) Gistad AI:10 Bild 54/sid 44.
Han är son till en klockare Petter Eklund född 1786 se Lillkyrka AI:4 Bild 77/sid 142. I familjen finns en dotter Johanna född 1814 som skulle kunna vara en möjlig mor men jag hittar inte något om att hon skulle ha fått något barn.  
Fadern Petter Eklund finns som barn till smeden Eric Eklund under Rystad AI:1 1788-1796 bild 61/sid 106 om du skulle vilja spinna vidare på syskon som har namnet Eklund.
Lycka till!
Med vänlig hälsning Annika.

77
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Andre Eriksson
« skrivet: 2016-02-01, 13:45 »
Hi Francine!
I have only the information that Anders Alfred was a illegitimate child.
Nothing about a Russian soldier.

78
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Andre Eriksson
« skrivet: 2016-01-27, 12:45 »
Brita Magdalena Olofsdotter was born on 28 may, 1853.
Her father was Olof Hansson born on 22 nov, 1825.
Her mother was Maria Lovisa Eriksdotter born on 18 okt, 1824.
The family lived in Flarken no 20. Nysätra AI: 9a page 40.
 
Annika.

79
Bildgåtan - Övrigt / Okänd fotoatelje
« skrivet: 2016-01-08, 13:10 »
Jag får fortsätta och undersöka vart i USA en i släkten flyttade. Hon var född 1861 men kortet kan ju vara på en son och hans hustru.

80
Bildgåtan - Övrigt / Okänd fotoatelje
« skrivet: 2016-01-07, 18:22 »
Ja det är detta foto jag menar.
Jag vet inte om det är taget i Amerika.  
Vad gör att du kallar det Amerikafoto?
En man med snarlikt utseende finns på ett annat kort tillsammans med en kvinna, #166836, kan kvinnans klädsel ge någon vägledning till när kortet kan vara taget.

81
Bildgåtan - Övrigt / Okänd fotoatelje
« skrivet: 2016-01-07, 09:49 »
Jag undrar om det är någon som kan identifiera fotoateljén på ett kort som jag lagt in i porträttfynd #166837.

82
Människor / Är detta samma kvinna?
« skrivet: 2016-01-06, 13:53 »
Tack för det, då skriver jag in det på fotot.

83
Människor / Är detta samma kvinna?
« skrivet: 2016-01-06, 10:55 »
Jag har ett foto som jag lagt in i porträttfynd #166789 som jag inte har något namn på.
Jag tror att samma kvinna finns namngiven på ett annat foto i porträttfynd #45241.Denna kvinna heter Hilda Kristina Näslund född 1883.
Hilda Kristina är syster med en man som finns insatt i mitt album, nämligen Helmer Näslund född 1876 #166792. Korten är placerade bredvid varandra så det känns mycket troligt att de skulle kunna vara syskon.
Kan någon hjälpa mig att bekräfta att det är samma kvinna så jag kan få ett namn på mitt foto.

84
Jag undrar om någon vet var detta kort kan vara taget.
Jag vet inte säkert vem kortet tillhört.
Eventuellt kan det vara taget 1909 och då tillhört en man som gjorde rekryten  
vid infanteriet, Wästernorrlands regemente. Han gjorde senare repövningar  
fram till 1915 vid I28.
Om det inte tillhört denne man kan det ha tillhört någon som gjort rekryten i Västerbotten, troligtvis Umeå.

 
(Meddelandet ändrat av ali 2015-04-13 12:12)

85
Allmänt / Militärer från Umeå i Stockholm 1886?
« skrivet: 2014-10-28, 17:38 »
Tack Ann-Mari.
 
Slutsatsen jag drar är att soldaterna på mitt kort mycket väl kan stämma i tid med att de blev inskrivna 1886.
De behöver inte ha varit i Stockholm utan troligtvis så är det fotografen som varit i Umeå.
 
Mvh Annika

86
Allmänt / Militärer från Umeå i Stockholm 1886?
« skrivet: 2014-10-27, 07:47 »
Hej Ann-Mari.
 
Du har rätt i ditt antagande att fotografen i fråga är Johan Sundberg, Stockholm.
Bilden är redan inlagd i porträttfynd. Kortet har nr #122274.
 
Mvh Annika
 
(Meddelandet ändrat av ali 2014-10-27 08:02)

87
Allmänt / Militärer från Umeå i Stockholm 1886?
« skrivet: 2014-10-26, 13:10 »
Jag har ett foto taget i Stockholm som föreställer två soldater. Den ene av soldaterna är troligtvis en släkting. Han blev inskriven vid livkompaniet, Västerbottens regemente 1886. Vad gör han i Stockholm? Stod soldater från Umeå högvakt? Jag är tacksam för alla tips.
Mvh Annika.

88
Ådals-Liden / Ådals-Liden
« skrivet: 2013-10-31, 08:28 »
Hej Kenth.
 
Den 16 februari, men vilket år?
 
Mvh Annika.

89
Ådals-Liden / Ådals-Liden
« skrivet: 2013-10-30, 13:04 »
Hej Kenth.
Jag försökte gå in och se vad du sökte men vad menar du med 62? Är det sidan? Hittar inget datum som stämmer på sidan 62.
Mvh Annika

90
Hanebo / Äldre inlägg (arkiv) till 01 november, 2014
« skrivet: 2013-10-23, 15:00 »
Hej Jan-Erik.
 
Hindrik Persson föddes den 26/4 1798 i Acktjära
mor Ingrid Hinriksdotter född 1769.
Ingrid gifte sig med en Per Germandsson men han står inte som far i födelseboken.
 
 
Margta Jonsdotter föddes den 15/1 1793 i Hårga
oäkta dotter till Anna Nilsdotter född 1764. Anna gift sig senare med bonden Erik Olsson.
 
/Annika.

91
Allmänt / Stensele telefonkatalog ca 1915
« skrivet: 2013-10-09, 15:16 »
Hej Ann-Mari.
Jag har en telefonkatalog för Västerbotten 1954. Jag har sökt både på efternamnet Berg och Johansson men hittar ingen i varken Gunnarn eller Skarvsjöby med nummer 90. Jag hittar Sigfrid Berg hemmansägare i Börtingberg Skarvsjöby med nummer 44a.
Mvh Annika.

92
Hej Bengt.
 
Stort tack för ditt svar!!!
 
Mvh Annika

93
Jag söker Karl AUGUST Karlsson född 15/8 1878 i Håkmark Umeå landsförsamling.
Han flyttade till Nord Amerika den 30/6 1913 enl församlingsboken
tillsammans med sin hustru Kajsa Charlotta född Persson 16/9 1882
och deras son Karl Hjalmar född 23/9 1910.
 
Karl August hade varit i Nord Amerika från den 2/1 1911 men återkom den 23/6 1913 för att hämta sin familj.
 
 
Jag undrar om någon har någon uppgift om vart i Nord Amerika familjen flyttade.

94
Sten- / Stenhuggare
« skrivet: 2013-04-29, 13:09 »
Hej Stig.
Om du klickar på Jan Eriks namn som skrivit ett inlägg den 26 jan 2011 så får du fram hans uppgifter, där står en ny adress som jag förmodar är hemsidan som du söker.
Med vänlig hälsning Annika.

95
Bollnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 07 februari, 2013
« skrivet: 2013-01-09, 14:20 »
Hej Lars.
 
I födelseboken för Bollnäs hittar jag Nils Persson född 1872-08-20 i Hertsjö.
Far bonden Per Olofsson född 1829-03-16 i Hanebo.
Mor Anna Andersdotter född 1833-03-22 i Hanebo.
De bor på Hertsjö nr2.
Föräldrarnas födelsedatum hittar jag i husförhörslängden.
AD online Bollnäs A1:23a bild 141/s137.
Familjen flyttar 1877 till Änga nr 5.
 
Mvh Annika
 
(Meddelandet ändrat av ali 2013-01-09 14:42)

96
Själevad / Äldre inlägg (arkiv) till 28 januari, 2013
« skrivet: 2012-10-18, 15:35 »
Jag söker födelsedatum och födelseort för Fredrika Aurora Borgström född 1816.
Hon var dotter till Anna Christina Alenius f 1775 och Israel Borgström född 1785. Jag hittar familjen i husförhörslängden i Översjäla men kan inte hitta Fredrika i födelseboken för Själevad, har även sett en uppgift att hon skulle vara född i Björna men hittar henne inte heller där i födelseboken.
Tacksam för all hjälp.
 
Mvh Annika

97
Hej Josefine.
 
Jag tycker att det står änka.
 
Mvh Annika.

98
03) Osorterat / Dödsorsak?
« skrivet: 2012-01-11, 14:46 »
Hej Inga.
 
Jag har läst i SVAR:s utdrag. Där kan jag delvis tyda dödsorsaken.
Hypertrofia cordi + ?. Pneumonia sinister.
Förstorat hjärta + ?. Vänstersidig lunginflammation.
 
Mvh Annika.

99
Porträttfynd (enskilda bilder) / #123440 baksida
« skrivet: 2011-12-16, 08:32 »
H A Sterner 30/11-02
vid moderns begrafning?
 
(Meddelandet ändrat av ali 2011-12-16 08:37)

100
Människor / Vad kan mannen syssla med
« skrivet: 2011-12-16, 08:01 »
Ann-Marie.
 
Är det kolportör du tänker på?
 
mvh Annika.

101
Bollnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2011
« skrivet: 2011-12-13, 15:22 »
Camilla.
 
Jag nämner i ett tidigare meddelande till dig att det bor två familjer på Herte 8 där fadern heter Nils Nilsson, jag har nu funnit att i familjen där fadern Nils Nilsson är född 1851 och hustrun heter Brita Persdotter född 1859 så föds det en son som heter Nils den 8/9 1901. Jag har mer uppgifter om denne Nils men eftersom jag fått dessa av en släkting så meddelar jag det till dig via din e post adress.
Mvh Annika.

102
Bollnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2011
« skrivet: 2011-12-09, 15:24 »
Hej igen.
 
Jag har nu hittat familjen Nils Nilsson född 1844 med hustrun Karin Ersdotter född 1861 i Folkräknigen 1900. Där står det att de år 1896 fick en son med namnet Nils Edvard.  
Nu är ju detta inget som säger att detta är den Nils Nilsson som du söker.
Mvh Annika.

103
Bollnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2011
« skrivet: 2011-12-09, 10:57 »
Hej Camilla.
 
Jag har tyvärr inte så mycket hjälp att komma med men jag har läst födelsenotisen för Stig Vilhelm född 18/3 i Ovanåker. Där står modern Elin Sylvia som tjänsteflicka i Herte 8.  
Jag har sökt på de boende på Herte 8 men det enda som jag har tillgång till är så tidigt som från Husförhörslängden 1895.
När jag läst om de boende på Herte 8 så noterar jag att det där finns två familjer där männen heter Nils Nilsson (den ene född 1851 och den andre född 1844) varav den andre har en hustru som är född i Ovanåker, Karin Ersdotter född 1861, (med tanke på att Stig föds i Ovanåker). I dessa familjer finns ingen son med namnet Nils men detta visar ju bara barn födda fram till 1895. Karin skulle ju kunna få fler barn efter 1895 då hon ju då var 34 år.  
Lycka till med ditt fortsatta sökande efter Nils Nilsson.
Mvh Annika.

104
Annefors / Annefors husförhörslängd, vilken är sjukdomen?
« skrivet: 2011-12-08, 10:02 »
Hej Margareta.
 
Stort tack för ditt svar!
 
Mvh Annika.

105
Annefors / Annefors husförhörslängd, vilken är sjukdomen?
« skrivet: 2011-12-07, 15:16 »
Vad står det för sjukdom i Husförhörslängden för Hans Hansson. C0030408_00048. Jag kan läsa Wattsot men vad står det under, jag får det till Breitskasjukan, detta är något jag inte känner igen. Senare dör Hans och då står det njursjukdom som dödsorsak.
Tacksam för hjälp.
/Annika.

106
Hej Birgitta.
Jag tyder detta som : Pr Enterit chron = Primär dödsorsak kronisk diarre.
Sek hydrops ? = Sekundär dödsorsak Svullnad ? (jag har svårt att tyda det sista ordet, början tror jag är sphlen (mjälte) men jag kan inte se de sista bokstäverna).
/Annika.

107
Maria Magdalena / Maria, död 1935
« skrivet: 2011-11-29, 14:52 »
Hej Ulrika.
Cancer ventriculi = cancer i magsäcken.
/Annika.

108
Kungsholm / Kungsholms förs. död 1917
« skrivet: 2011-11-29, 14:41 »
Hej Ulrika.
Lite svårt att tyda det första ordet men jag gissar på Carcinos = en typ av cancer.  
Post mam operat = Efter bröst operation.  
/ Annika.
 
(Meddelandet ändrat av ali 2011-11-29 14:53)

109
Bollnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2011
« skrivet: 2011-09-13, 08:54 »
Hej Jan Erik (min käre kusin!)
 
När jag satt  och läste i kyrkböckerna på Umeå Universitets biblioteket för något år sedan så noterade jag att vår mormors farmor Margta Persdotter var född 14/8 1831 död 14/4 1869. Hennes föräldrar hette Pehr Hansson född 21/7 1798 och Kerstin Ersdotter född 1794 (14/7?) död 5 maj 1853.
Detta stämmer alltså med de uppgifter som Kaj lämnat.
 
Mvh Annika.

110
Konstnär / Konstnär
« skrivet: 2010-11-03, 08:58 »
Hej Monica.
 
Stort tack för ditt svar. Detta är nog rätt man då missionshuset som altartavlan finns i ligger ca 4 mil från Vännäs.  
 
Mvh Annika.

111
Konstnär / Konstnär
« skrivet: 2010-11-02, 10:34 »
Namnet V Börjeskog står på en altartavla i ett missionshus. Jag undrar om någon vet något om denna person.
 
Mvh Annika.

112
Fotografer och ateljéer / Hanna Lundborg Umeå
« skrivet: 2010-05-25, 16:57 »
Hej Kent.
Jag har tidskriften Västerbotten, nr 1 från 1982. Där står det om Hanna Lundborg, född i Stockholm 24/9 1858, död 30/9 1931. Arbetade som kopist hos umefotografen F M Strindberg fram till 1879. Flyttade till Piteå 1882, sedan till Stockholm och därifrån tillbaka till Umeå 1883 då hon övertog Strindbergs ateljé. Hade på 1890 talet atelje på Renmarks esplanaden i kv Audumbla. Senare hade hon ateljé på Magasinsgatan 5. Under 1890 talet hade hon filialer i Vännäs, Vindeln, Nysätra och Lövånger. I början av 1900 talet hade hon ateljéer i Lycksele och Robertsfors. 1892 gick hon kurs i Stockholm och kunde därefter erbjuda aristofotografier - ett nytt utförande av visitkort.
Detta är vad jag hittat i denna tidskrift.
Mvh Annika.

113
Lidén / Lidén
« skrivet: 2010-04-03, 15:35 »
Hej Cristine.
 
Jag har vad jag vet ingen anknytning till denne Aron Lidén. Jag är gift Lidén och min mans farfar var född i Söderfors i Ådals Lidens församling.
Jag har skickat dig ett av mig inte kontrollerat tips angående Aron via e-post.
 
Mvh Annika
 
(Meddelandet ändrat av ali 2010-04-04 06:53)

114
Lidén / Lidén
« skrivet: 2009-10-20, 08:50 »
Hej Cristine.
 
Enligt Folkräkningen 1890 (www.foark.umu.se)finns en Alma Johanna född 1876 i Sollefteå moder.  
Boende med sin familj i Trästa.
Far Aron Lidén född 1846 i Sollefteå moder.Arbetare
Mor Sara Brita Göransd:r född 1844 i Sidensjö.
Syskon: Beda Maria Karolina f 1874
Anna Frideborg f 1878
Hilda Helena f 1880
August Hildebert f 1884
Johan Allgot f 1886
 
Mvh Annika.

115
Öljehult / Öljehult SCB döda 1916 ,GID:1782.32.11700
« skrivet: 2009-09-23, 13:45 »
Hej Torgny.
 
Jag gör ett försök....
Till vänster läser jag Medfödd svaghet. Överst till höger Akut luftrörs..? mellersta raden ev. Kronika+ ???   nedersta raden svaghet.
 
Mvh Annika

116
04) Brev m. m. - 1700-talet / Brev 1700-talet
« skrivet: 2009-09-10, 10:13 »
Hej.
 
Kan det stå Gustaf Ekman i vänster kanten?
 
Mvh Annika.
 
(Meddelandet ändrat av ali 2009-09-10 10:15)

117
Porträttfynd (enskilda bilder) / #93813 - Vad heter mannen?
« skrivet: 2009-06-09, 07:56 »
En vild gissning.....Kan det stå Stenius eller Stening? I folkräkningen 1890 finns det en Axel Wilhelm Stening född 1861 boende i Sundsvall, han har en son Axel Robert född 1885.
 
Mvh Annika
 
(Meddelandet ändrat av ali 2009-06-09 08:23)

118
03) Osorterat / Personnamn från Jönköping 1876
« skrivet: 2009-06-05, 08:14 »
Kan det stå  Stud S Ottervahl ??
Nog står det Timoteus brevet men det som är lite konstigt är att det finns 2 timoteusbrev så det borde stå 1 eller 2 före Tim. Citatet som Olle skrivit är från första Timoteusbrevet.
Mvh Annika.

119
Ljusnarsberg (Nya Kopparberg) / Ljusnarsberg
« skrivet: 2009-04-23, 07:29 »
Hej Björn.
 
Se under rubriken Yrken där finns en diskussion om Sexman.
 
Mvh Annika.

120
Svart brudklänning / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-09-02
« skrivet: 2009-04-17, 08:34 »
Jag har många gånger tittat på korten som min farmor tagit men inte förrän jag såg denna diskussionen så tittade jag på dem ordentligt och upptäckte detta med dagen efter kortet med annan klänning. Tänk vad en sådan här diskussion kan få en att öppna ögonen inför det man sett många gånger men inte reflekterat över.
 
I samband med bröllop så har jag för mig att det var fest i flera dagar. Då kanske bruden klädde sig i den finaste klänning hon hade på dagarna efter själva bröllopsdagen men att brudklänningen bara var för själva bröllopsdagen. På min farmor kan man se att hon troligtvis har överdelen på bröllopsklänningen under den svarta då man ser en likadan krage upptill i halsen.  
Det var nog inte så vanligt att ha möjlighet att fotografera även dagarna efter själva bröllopsdagen men då farmor själv var fotografen så var det ju inte så svårt.
Jag tror att det var en stor sak att bli fotograferad därav den allvarsamma minen dessutom var det ju lättare att hålla sig stilla och undvika att korten blev suddiga.

121
Svart brudklänning / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-09-02
« skrivet: 2009-04-16, 09:03 »
Min farmor och farfar gifte sig 1912 i en liten by i Ångermanlands landskap. Min farmor var helt klädd i vitt med både vit klänning och slöja. Dagen efter bröllopet har det även tagits kort på brudparet då har farmor en lång svart klänning och blomster arrangemang runt halsen och i håret.  
 
Västerbottens museum har en databas där det finns 427 bilder på brudar. Då min farmor var självlärd byafotograf och hennes bilder finns i museets databas så finns även ovan nämnda foton där. Vid intresse gå in på fotoarkivet (se adress nedan) och sök på brud, plats Karlsbäck så kommer du till bilder på min farmor och farfar.
 
http://sofiewww.vasterbottensmuseum.se/basen/leta/letafoto.html

122
Människor / Dop i sjö i Jämtland eller Ångermanland
« skrivet: 2009-03-18, 07:44 »
Kan det vara ett lapptäcke?

123
Abscessus / Abscessus cerebri
« skrivet: 2009-03-16, 09:35 »
Hej Harriet.
 
Enligt vad jag lärt mig så är den vanligaste orsaken till pleuraemphyem pneumoni eller lungabscess. Ovanligare orsak är bla både endocardit och infektion i huvud och halsregionen.  
Min erfarenhet är att vid utredning av både hjärnabscess och endokardit så görs en grundlig undersökning av tandläkare för att hitta ev infektionsfocus där.  
 
Mvh Annika.

124
Abscessus / Abscessus cerebri
« skrivet: 2009-03-13, 13:31 »
Hej.  
En tänkbar orsak till hjärnabscessen är ju infektion i tänderna eller bihålorna. Med tanke på tandhälsan på den tiden säkert inte så ovanligt.
 
Mvh Annika.

125
Embolia / Embolia arteria pulmonalis
« skrivet: 2009-03-05, 09:18 »
Hej Barbro.
 
Början tror jag mig kunna tyda.  
Embolia arteria pulmonalis = Propp i lungpulsådern.
Stenosis = Förträngning, nästa ord läser jag till polyri vilket jag inte känner igen, hade det stått pylori hade det stått för nedre magmunnen.
Sista raden kan jag inte utläsa förutom dx som är förkortning för dexter = höger.
 
Mvh Annika
 
(Meddelandet ändrat av ali den 05 mars, 2009)

126
Människor / Göteborgs barnsjukhus 1916
« skrivet: 2009-02-22, 08:38 »
Alternativet är att flickan till vänster varit med om någon olycka, hon ser ut att ha sår på hakan. Flickan till höger kanske bara böjer på tårna, foten ser inte så vanstäld ut tycker jag.

127
Stockaryd / Stockaryd - dödsnotis 1701
« skrivet: 2009-02-20, 08:36 »
Hej  
Det kanske står denne ulse thåredaalen = det här usla jordelivet.
Mvh Annika

128
Stockaryd / Stockaryd - dödsnotis 1701
« skrivet: 2009-02-20, 08:30 »
Hej
Tåredalen är samma som jämmerdalen = jordelivet.
Mvh Annika

129
Stockaryd / Stockaryd - dödsnotis 1701
« skrivet: 2009-02-20, 08:23 »
Hej.
 
decembris, skildes genom den himmelige döden ifrån ? ? thåredaalen  
 
Mvh Annika
 
(Meddelandet ändrat av ali den 20 februari, 2009)

130
Hej Åsa.
 
Roligt att höra att fäjjen även änvänds i Hälsingland. Min mamma är född i byn Herte utanför Bollnäs och jag var osäker om ordet användes där eller om det bara kom från min uppväxt i Ångermanland. Min mamma har ju bott här i över 63 år så med åren blir ju dialekterna uppblandade.
 
Mvh Annika.

131
Bildgåtan - Övrigt / Är männen på bilden densamme?
« skrivet: 2009-01-27, 07:48 »
Hej Fredrik.
 
Om man tittar på öronen så tycker nog jag att de är alltför olika för att detta skulle vara samma man, men jag är absolut ingen expert på området.
 
Mvh Annika.

132
Tack till er alla för era svar.
Roligt att höra att jag inte är ensam om att minnas dessa ord.  
Fast ordet fäjjän använder jag faktiskt lite nu och då. Fast jag kanske rör mig i de äldsta skikten  
fast jag ännu inte fyllt 50.
Hälsningar Annika.

133
Ett nytt ord som jag undrar över. Veét i betydelsen alltjämt, hela tiden. Min man född utanför Umeå känner inte igen detta ord men jag  minns det från min barndom i västra delen av Bjurholms kommun.

134
Atrophia / Atrophia
« skrivet: 2009-01-23, 08:08 »
Hej Per.  
 
Atrophia betyder förtvining / avmagring. Som dödsorsak hos barn kan det ju orsakas av någon typ av näringsrubbning.  
 
Mvh Annika.

135
Hej.
 
Jag tycker att det ser ut som ett mantuanskt kors. Detta hade barnmorskor utbildade i Stockholm. Kan ju vara fler utbildningar som hade detta kors.
Synd att det inte går att läsa vilken symbol/vilka bokstäver som finns i mitten av broschet, detta skulle vara en bra vägledning till vilken utbildning och vilken ort.
 
Mvh Annika

136
Hej Anita.
Tack för ditt svar.
Jag känner inte igen fäjjen i betydelsen förvånad.  
Anledningen att jag undrar om fäjjen är att min mamma kommer från Hälsingland så ibland blir jag osäker över varifrån orden kommer.
Mvh Annika.

137
Känner någon igen ordet fäjjen i betydelsen ivrig.  
 
Mvh Annika

138
Människor / Singer sykurs i Norrfors
« skrivet: 2008-11-13, 08:44 »
Ewa du har helt rätt.
Norrfors i Nordmalings kommun ligger i Västerbottens län men i Ångermanlands landskap.
Jag är helt säker på detta då jag är född i en grannby som också ligger i Ångermanlands landskap men Västerbottens län.  
 
mvh Annika.

139
Bildgåtan - Övrigt / Göteborgs Hospital 1922
« skrivet: 2008-11-07, 09:02 »
Sjuksköterskeskolorna i Falun, Gävle och Östersund hade kors med öppna vingar sk Georgskors 1922. Därmed inte sagt att detta är sjuksköterskor med tanke på klädseln. Medlemmar i Svenska sjukhuspersonalförbundet hade även Georgskors men då blå kors på vit botten (oklart vid vilken tidpunkt). De två kvinnor som står på var sin sida om männen tycker jag har avvikande broscher jämfört med de andra kvinnorna.
 
mvh Annika.
 
(Meddelandet ändrat av ali den 07 november, 2008)

140
Begravning / Äldre inlägg (arkiv) till 02 november, 2008
« skrivet: 2008-10-31, 12:51 »
Enligt nysvensk historia går vid Brantings begravning processionen efter jordfästningen i Storkyrkan via, Slottsbacken, Skeppsbron, Lejonbacken, Norrbro, Gustav Adolfs torg, Fredsgatan, Drottninggatan, Adolf Fredriks kyrkogata, Holländaregatan till graven på Adolf Fredriks kyrkogård.
Processionen hade följande ordning från Storkyrkan. I spetsen en musikkår om 110 man av musikerförbundets medlemmar. Härefter kommer en fanborg. Därefter kistan på en flakvagn dragen av spann. Närmast efter kistan bäres kransarna och därefter åka de anhöriga, följda av de i Storkyrkan närvarande gästerna med regeringens ledamöter i spetsen.

141
Begravning / Äldre inlägg (arkiv) till 02 november, 2008
« skrivet: 2008-10-31, 12:35 »
Männen längst bak bär ju på två stora flaggor. Är det någon som kan se vad detta kan vara för flaggor.  
Hjalmar Branting avled ju 1925, jordfästes i Storkyrkan, men han dog i februari så det stämmer kanske inte med klädseln. Gick flickor så lätt klädda på vintern?
Ursäkta en norrländskas dumma fråga men var är detta fotograferat?

142
Hej Bo.  
Det är lätt hänt. Nu är jag ännu gladare.....
Ha en bra fortsättning på dagen du också.
Annika.

143
Hej Bo.
 
Stort tack för ditt svar. Nu får jag vid tillfälle gå till biblioteket och forska vidare.
MVH Annika.
PS har du Lars rätta födelsedatum så vore jag om möjligt mer tacksam.DS

144
Hittar denna gamla efterlysning. Jag är också intresserad av Carolina Larsdotter Tapper f 1843, då hon är min mans mormors mormor. Jag misstänker att mamman hette Cajsa (Katarina) Johanna Johansdotter f 1816. Boende i Drängsmark. Hon står som Lars Johan Tappers änka i folkräkningen 1870. Finns där med döttrarna Klara född 1855 och Emma Kristina född 1859.
Finns det någon som kan bekräfta eller dementera detta.
mvh Annika.

145
Hej igen.  
 
Jag har raderat detta meddelande då jag läst fel efternamn.
 
Mvh Annika.
 
(Meddelandet ändrat av ali den 22 oktober, 2008)
 
(Meddelandet ändrat av ali den 22 oktober, 2008)

146
I bok över Håkmarks historia finns att läsa om Cappelansbordet som var det hemman som någon komminister på Backen brukade. Det kan översättas som det bord där församlingens hjälp präst hämtade sitt bröd. Prästerna fick en del av sin lön i natura och fick då bruka ett hemman så länge de hade sin tjänst i församlingen.
I mantalslängden 1715 omnäms Cappelans bord och från 1828 finns där en komminister Lindahl. Från mantalslängden 1835 finns en pastor J A Linder i byn. Från 1850 så arrenderades Cappelans bord av en landbonde.
 
Annika.

147
Fotografer och ateljéer / Atelier Karlström Sollefteå
« skrivet: 2008-10-11, 17:09 »
Jag har också ställt mig samma fråga som du Ann Mari om det var ett  tillfällig namn på foto ateljen. Det finns ju inte så många kort att hitta tagna i Atelier Karlström jämfört med Teresia Karlström som det går att finna väldigt många kort ifrån.
Jag har varit in på Svar riksarkivet och hittat aktiebolags databas. När man söker där på Karlström så får man flera träffar. Nu har jag inget abbonemang där så jag kommer inte vidare och kan se vilka företag som finns där. Är det någon som har tillgång till detta?
mvh Annika.

148
Fotografer och ateljéer / Atelier Karlström Sollefteå
« skrivet: 2008-10-11, 10:28 »
Hej.  
Är det någon som känner till när Atelier Karlström var verksam i Sollefteå. Det finns två foton i porträttfynd tagna där men båda saknar datering. Det finns en K Karlström och Therese Karlström som varit fotografer i Sollefteå och de går ju att hitta verksamhets år på men inte min Atelier Karlström.
Tacksam för svar/ Annika.

149
Hanebo / Äldre inlägg (arkiv) till 10 januari, 2009
« skrivet: 2008-10-08, 08:14 »
Hej Tord.
Jag skall fortsätta mitt forskande få se om jag hittar något mer om namnet Flink.  
Tack för din hjälp.
mvh Annika.

150
Annefors / Annefors
« skrivet: 2008-10-07, 08:37 »
Jag svarar själv på min fråga i föregående inlägg. Jag har nu hittat Margreta Jansdotter född 12/1 1853  i Acktjära, Hanebo. Föräldrar Jan Jansson (Flink) f 12/5 1827 i Hanebo och Ingrid Henriksdotter f 3/9 1824 i Hanebo.
mvh Annika.

151
Hanebo / Äldre inlägg (arkiv) till 10 januari, 2009
« skrivet: 2008-10-07, 08:27 »
Hej Tord.
Tack för ditt svar.
Jag har också hittat honom som torp måg i Acktjära.
Kan namnet Flink vara från hans far? Eller varför står inte namnet Flink med i Hfl när han blir äldre?
Var har du kunnat få fram uppgifter om Hanebos knektar?
Jag har sökt i Centrala soldatregistret men inte funnit något.
Jan Janssons äldsta dotter Margta f. 12/1 1853 var min mormors mor. Hennes make Per Hansson med soldatnamnet Gren f. 3/5 1854 var soldat nr 77 i Lifkompaniet. De bodde i Herte, Bollnäs. Jag har inte heller kunnat hitta honom i soldatregistret.  
mvh Annika.

152
Arteriosclerosis / Arteriosclerosis marasmus
« skrivet: 2008-10-06, 17:16 »
Hej.
Arterioskleros betyder åderförkalkning. Marasmus betyder kraftnedsättning, utmärgling.
mvh Annika

153
Hanebo / Äldre inlägg (arkiv) till 10 januari, 2009
« skrivet: 2008-10-06, 15:35 »
Hej.
Jag undrar om någon har några uppgifter om  Jan Jansson f 12/5 1827 i Hanebo. Står som Jan Jansson Flink i Acktjära. Är Flink ett soldatnamn eller var kommer det ifrån?  
mvh Annika.

154
Hej.
Kan det vara Pengsjö?
mvh Annika.

155
Hej igen.
När jag läser lite mer ordentligt i ovan nämnd förteckning, eller rättare sagt plockar fram läsglasögonen (jag har kommit till den åldern) så ser jag att det i efternamnet finns en cirkumflex accent. Det står Margôt. Vet inte om detta kan vara till någon ytterligare hjälp vad gäller hennes ursprung.  
Hälsningar Annika.

156
Hej.
Jag har lånat Förteckning över svenska porträttfotografer i kungliga bibliotekets samlingar på biblioteket. Där finns Ida Jzon Margot, Drottninggatan 51 med. Foto daterat 1890.
Mvh Annika.

157
Rinna / Rinna, SCB, dödnotis 548 100005.61.53100
« skrivet: 2008-05-23, 08:59 »
Hej Ulla.
 
Som Jan skriver så är nekros mycket riktigt vävnadsdöd. Jag tror sedan att det står maxilla inferior som betyder underkäken. Sista ordet är jag lite osäker på men jag får det till pyaemi = pyemi som är samma som blodförgiftning som vi idag kallar sepsis inom sjukvården. Kommer från pyon = var och haima = blod. Verkar mycket troligt att personen i fråga haft en infektion i underkäken som sedan spridit sig till blodbanan med dödlig utgång.
 
Mvh Annika.

158
#990 - Röding, Uppland / #990 - Röding, Uppland
« skrivet: 2008-05-18, 14:38 »
Hej.
Adressen är www.cantab.nu/bernhard.johanson. Finns ju även ett register över fotografer på denna adress www.genealogi.se/filer/snabbregister.pdf
 
Mvh Annika

159
000 - Sökes! / Överkalix: bok med samtliga byar och gårdar
« skrivet: 2008-05-18, 09:21 »
Hej.
Svenska gods och gårdar är mycket fina böcker som finns i samtlig län. En verklig skatt att söka i. Tyvärr finns inte alla gårdar med utan vad jag hört så fungerade det så att bara de som beställde boken fick med sina gårdar i den. Alla hade nog inte råd eller var intresserade så därför saknas en hel del.  
 
Hälsningar Annika.

160
#990 - Röding, Uppland / #990 - Röding, Uppland
« skrivet: 2008-05-17, 16:39 »
Enligt Bernhard Johanssons fotografregister så står Röding J för Josef Röding född 1877 i Kumla. Han kom från Hallsberg till Filipstad 1900. Uppgift om daterade foton i Filipstad mellan 1905-1912. Han har även fotograferat i Linköping, därifrån finns daterade foton mellan 1911 och 1919.
 
Signe Röding står som fotograf i Uppsala, Kungsgatan 35. foton från omkring 1890.
 
Annika.

161
Södermalms tvätt & badinrättning Lilla ....gatan
 
Troligtvis står det Lilla Bastugatan. Vid en sökning på internet kommer jag till en sida som heter Södermalm i tid och rum, där framgår att Södermalms tvätt och badinrättning låg på Bastugatan 4. Huset revs i samband med Södergatans framdragning till Söderbron. 1921 föreslogs att dåvarande lilla Bastugatan skulle få namnet Pryssgränd.
 
(Meddelandet ändrat av ali den 15 maj, 2008)

162
Jag tror att det är en liten kälke eller släde som syns bakom henne. Men vad håller hon i höger hand? En stor nyckel eller en pistol??

163
Appendicitis / Appendicitis gangrænosa perforans
« skrivet: 2008-04-01, 08:28 »
Hej Stefan.
Jag förstår bara delar av meningen, är texten svår att läsa? Kan det stå appendicitis (blindtarms) gangrän = vävnadsdöd föregånget av embolia = blodpropp. ordet jelm vet jag inte vad det är, kan det var en förkortning av jejunum (del av tunntarmen)?  
 
Mvh Annika
 
(Meddelandet ändrat av ali den 01 april, 2008)
 
(Meddelandet ändrat av ali den 01 april, 2008)

164
Fotografyrket / Äldre inlägg (arkiv) till 30 januari, 2010
« skrivet: 2008-03-08, 14:04 »
Hej Kent.  
Carl Kjellin Trollhättan Etablerad 1 okt 1897.
Innehavare Carl Oskar Kjellin född 30 maj 1868.  
Filial i Halmstad, Brålanda och Säffle.  
Denna uppgift hämtad från www.genealogi.se/filer/snabbregister.pdf.
 
Ögrens atelier, Falköping Jernbanestationen.
Systrarna Anna Lovisa (född 5/7 1836), Clara (född 30/6 1830)och Johanna Maria (född 12/3 1834) Ögren, födda i Lidköping.
Foton från 1860/70 talet.
Denna uppgift hämtad ur Bernhard Johansons fotografregister.
www.cantab.nu/bernhard.johanson
 
Hälsningar Annika.

165
Enligt skriften Broscher i Svensk Sjukvård av Kurt Kajiser utgiven av Svensk Sjuksköterskeförening fanns det ingen Sjuksköterske utbildning i Ö-vik förrän 1982.
Broscherna som användes i Östersund ändrades under åren. Från 1906 -1922 användes ett brosch av Georgstyp med en rundel i mitten som liknar broschet på bilden, med bokstäverna JLL = Jämtlands Läns Lasarett. 1924 ändrades broschet till ett kryckkors med ÖL i mitten = Östersunds Lasarett.
 
Mvh Annika

166
Jag har lånat ovan nämnda skrift Broscher i svensk sjukvård av Kurt Kaijser på biblioteket. Tyvärr är det svårt att kunna säga vilken skola kvinnan gått då jag har svårt att få fram skärpa på broschet när jag förstorar det. Jag skulle behöva kunna se om det är någon inskription i mitten av broschet. Ett georgskors med markerad rundel i mitten användes på flera håll.  
 
Mvh Annika.

Sidor: [1]