ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Pia Gerdin

Sidor: [1]
1
Tusen tack Per! Jag är djupt imponerad av ert arbete med databaserna och har haft massor av hjälp av boken. Inte konstigt att ett och annat fel smyger sig in... har laddat ner rättelsen och ändrat i min bok.

2
Jag är inte säker på att jag hänger med på vad du skriver...

Per Hansson på sid. 105, brukare av Gladom 1:1, anges vara född i Gärden 1:1, men du säger att det inte är han? Jag tänker att det är han? Son till Hans Persson från Sidensjö (1640-1728?) brukare av Gärden 1:1 mellan åren 1669-1713.

Samtidigt säger du att Pär Pärsson son är född 1690 så det kan inte vara han heller?


3
Kan någon (Per?) hjälpa till att reda ut hur det hänger ihop med ovanstående frågeställning? Enligt boken Släkter och gårdar i Nätra kan jag följa personerna som nämns ovan:

Erik Persson f. 1713 i Spjute 1:1

Åren 1710-1719 brukades Spjute 1:1 av Per Persson f. 1665 (från Käl 1, Vibyggerå) och då hade jag i normalfallet tänkt att det är denna Per som är far till Erik. Men i otaliga träd på Ancestry och även här så anges istället Per Hansson f. 1668 från Gärden 1:1 som far?

Om Per Hansson är far, är inte Erik Persson då född i Gladom 1:1 som Per Hansson brukade vid tiden för Eriks födelse.

Vad är det jag missar?

4
Det är nog så att Birgers förslag är det korrekta. Jag har haft samma uppgift sedan tidigare och tycker mig ha fått ihop det på ett korrekt sätt genom kyrkböckerna. Många har hoppat till slutsatsen att det är Lars i Avan enligt förslagen ovan och han finns med i många träd på nätet. Men det går inte ihop med övrigt. Bland annat vigselannonsen som säger att det är Lars i Övermorjärv som är hennes brudgum 24 januari 1795 (och att vigseln sker i Nederkalix, inte Nederluleå). Källa: Nederkalix (BD) CI:3 (1761-1816) Bild: 24 Sida: 19.

5
Jag hittar inga födelsedata eller info om föräldrarna till varken Didrich Classon Willman eller hans hustru Brita Johansdotter Ekeroth. Men jag har hittat dopdatum och notiser i kyrkoböckerna på deras sex barn. Brita går bort 24 april 1755 och i hennes bouppteckning (febr 1756  - Stockholms rådhusrätt 1:a avdelning (A, AB) F1A:168 (1756) Bild: 1690 Sida: 159) står hon som änka efter Willman och att hon har tre barn: Margareta, Brita och Anders. Så man kan väl anta att de andra tre har gått bort före sin mor. I jakten på andra släktingar tänker jag att faddrarna kan vara en ledtråd, men jag har svårt att läsa deras namn. Någon som känner sig manad att försöka tyda dopnotiserna? På FamilySearch och Ancestry anges barnen som Didrichsdotter/Didrichsson men senare står de som Willman så jag har båda namnen i uppräkningen nedan:

Barn: Margareta Didrichsdotter Willman
Dop: 31 Mar 1712
Dopnotis: Katarina (A, AB) CI:11 (1711-1715) Bild: 126 Sida: 122

Barn: Brita Didrichdotter Willman (gift m. Widman)
Dop: 28 april 1714    -
Dopnotis: Katarina (A, AB) CI:11 (1711-1715) Bild: 161 Sida: 156

Barn: Johan Didrich Didrichsson Willman
Dop: 25 Jan 1717
Dopnotis: Katarina (A, AB) CI:12 (1715-1728) Bild: 36 Sida: 33

Barn: Clas Didrichsson Willman
Dop: 19 Dec 1719
Dopnotis: Katarina (A, AB) CI:12 (1715-1728) Bild: 89 Sida: 86

Barn: Carolus Didrichsson Willman
Dop: 1 feb 1722
Dopnotis: Katarina (A, AB) CI:12 (1715-1728) Bild: 127 Sida: 124

Barn: Anders Didrichsson Willman
Dop: 27 May 1723
Dopnotis: Katarina (A, AB) CI:12 (1715-1728) Bild: 157 Sida: 154

6
Ja, det är kanske så att det är två olika personer? Johan Lind fortsätter att gäcka oss... men det var nya uppgifter om att han byter namn till Persson Öhn.
Delar med mig av följande tillsvidare... Det är anteckningar av Olof Johansson f. 1857, sonson till Olof Johansson (Jansson) f. 1787 som i sin tur är son till Johan Lind och hans hustru Anna Johansdotter. Sammanställt till ”Gärden by genom tiderna” som finns på Nätra hembygdsmuseum av hans son Valdemar Gerdin f. 1883 (d.v.s. Johan Linds barnbarnsbarn).

sid. 8-9
//…På den tiden var lagen att " mö av ålder hon vara må står under förmyndare". Detta ville Sara Elisabet ej finna sig i, utan såg hon sig om efter en äkta herre och man. Hennes val föll på en dräng, Olof Jansson, som var född år 1787 och uppvuxit i Björnån, Nordingrå socken, fader och moderlös vid tio års ålder, varefter han på socknens bekostnad fått tillbringa några år i Nordingrå prästgård, där kyrkoherden den tiden var Bengt Zimmerman. Omkring 17 år gammal kom han till lärfthandl. Vallin i Spjute  som bondedräng och var då en ganska vild krabat, som både drack och spelade, så att han ett år fick tjäna utan lön för spelskuld. Vid krigsutbrottet 1808 blev han inkallad under fanorna och tjänstgjorde i Västerbotten som trängkusk. Han var där tvingad att obarmhärtigt natt och dag driva hästarna tills de stöpo och hade även sett raderna av de fallna krigarnas gravar. Hemkommen lyckligt från krigstjänsten, där han fått pli på sig, fick han snart goda tjänster, och som han dessutom skaffade sig stor skicklighet att spinna sytråd, gjorde han sig extra inkomster, varigenom han kunde skaffa sig kläder, i vilka han tog sig lika ståtlig som den tidens bondesöner.

Gjorda undersökningar i Nordingrå kyrkböcker synas visa att Olof Jansson ej var född i Björnån, men att där bott ett par, Johan Lind, och hans hustru Anna Johansdotter. Johan Lind synes knappast själv ha bott i Björnån, han har ej bevistat husförhören och nattvardsgångar samt är ej heller begraven Nordingrå. Änkan Anna Johansdotter från Björnån är därimot begraven i Nordingrå den 18 juli år 1797, död i bröstverk, 51 år 3 månader och 4 dagar gammal. Vid den förmodade sonens födelse skulle hon alltså ha varit 41 år. I varje fall hade den unge drängen Olof få minnen av sin moder och inga från sin fader, och kallade han sig vuxen på allmogens sätt Olof Jansson. …//

//… En tradition förmäler även att Israel Perssons äldsta dotter, Brita Stina? skall vara gift med Olof Janssons broder, torparen Jan Jansson i Bräcke, som blivit änkling i 50 års åldern och omgift sig med den 30 år yngre Brita Stina Israelsdotter. …//


7
Hej, jag kastar mig in i diskussionen. jag har inte tillgång till alla källor och är ny på det här med släktforskning, men Olof Johansson, son till Johan Lind och Anna Johansdotter är ff ff f så jag vill verkligen komma vidare med detta om det är möjligt. Funderar på om Johan Didrik Lind helt enkelt först var gift med Lisa, för att senare gifta om sig med Anna?

Ledtråd 1.
Obs Niclas Rosenbalck har skrivit detta inlägg så där det står ”jag citerar” så är det inte jag utan Niclas.

”Under Gävle stad har Staffan Bengtsson den 8 okt. 2000 ett inlägg som berör Detlof Pettersson. Jag citerar: 
Ditloff Pettersson Rosenberg i Gävle omnämns i Umeå stads dombok 1781 som halvfaderbroder till drängen Jon Lind, 19 år och från Sidensjö socken i Ångermanland. Jons mor, soldatänkan Elisabet Johansdotter, hade gift om sig med Olof Mikaelsson i Röbäck i Umeå socken. Enligt boken Sidensjö och Skorped - Släkter och gårdar torde Jons fader ha varit båtsmannen vid ordinarie 6:e roten 1762-1763 Johan Hindricsson Lind, född i Småland, som var gift med en Lisa Johansdotter. Ditloff Pettersson Rosenberg och Johan Hindricsson Lind bör således ha haft samma moder. Vet någon vem hon var? 

Min kommentar: Det finns andra uppgifter (?) att Johan dör 1790, så är Lisa verkligen änka? Fick Johan fängelse 1763 då han fick avsked (som Per skriver ovan)? Kan de ha skilt sig i samband med det? Kan man ha teorin att när det blev problem för Johan med 3 års fängelse så tog halvbrodern Detloff sig an hans hustru för att hjälpa familjen? Skulle kunna vara skäl nog till att hon valde att flytta med sonen (fler barn?) till Umeå.

Ledtråd 2
När sonen Johannes föds 1778 så står en anteckning att Joh Didrik Lind är båtsman i Nordingrå. På 3 av övriga barnens födelseregister (SPAR)  så står han som skomakare/skomakargesäll.

8
It's an old post, but yes, I'm a relative to Anna Brita. Her daugther Laura Alice Norman had a son (several children) Torsten Fredrik Folke Häggberg and he is my maternal grandfather.

Sidor: [1]