ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Anna Peters

Sidor: [1]
1
Det låter lite mera som det jag förknippar med ett nutida likvidationsbegrepp, även om jag inte är ekonom. Den likvidation jag undrade över är ju uppenbarligen besläktad, men verkade ändå ha en specifik betydelse kopplat till militära utgifter. Man "pratar" i rättegångsprotokollet om likvidationen som att den är en väl känd och förmodligen återkommande procedur som rör många/alla.

2
Tack igen! Jag försökte kolla i SAOB och projekt Runeberg för att få lite tips, men jag skulle naturligtvis ha också ha tänkt på att söka i NAD... Då ska jag dyka ner i "storyn" med en något tydligare föreställning om bakgrunden till huvudtemat - en länsman som å det grövsta missbrukar sin ställning.

3
Tack! Jag får läsa helheten med detta i åtanke och se hur jag får ihop ekvationen i mitt huvud. En kompletterande fråga är om just denna tillämpning av begreppet likvidation förekommer mera generellt i riket och om det var specifikt knutet till militära finanser?

4
Tack, jag har ändå svårt att få ihop det. Tyvärr är det alldeles för långt att kopiera in hela texten och jag har svårt att välja vilka partier som kan vara mera relevanta än andra. Jag kopierar ändå in ett ytterligare avsnitt nedan. Utifrån min bristfälliga förståelse uppfattar jag "likvidationen" som någon sorts avräkning/avstämning enligt en förteckning. Jag uppfattar också att transaktionerna sker mellan allmogen och kronan, men inte i form av att kronan betalar skulder till allmogen. Jag förstår det inte heller som att kronan driver in pengar från allmogen för att betala skulder till andra aktörer, eftersom bönderna tydligen får betalt för får, kött, smör och annat som de levererar. Jag känner inte till hur det gick till vid dåtidens krigskommenderingar, men kan det ha varit så att det uppkom extra kostnader (= behov av förnödenheter) som inte finansierades via vanliga skatter eller de skyldigheter som rotebönderna hade, och som då fick köpas in extra från bönderna? För det är bland annat det som jag tycker mig kunna läsa in. Produkter rekvireras från (och betalas till) bönderna för att gå till Jämtland och andra ställen, eller för trupptransporter.

Wijd 2ne Posters igienom löpande i Liquidationen om 25 D. och 10 D. koppt sub Pag 43, för 14 st Fåår á 10 marker stycket. Befant man Länsmannen Lundman hafwa nekat sig mer än 10 st. Fåår handfått och allenast tillbudit dem betahla med 1 D Koppt stycket. Dock har Länsmannen Lundman dem wijd sidstl. Ting hållne ransakningens 6te punkt berörde af allmogen påtalte quantum af 14 st Fåår tillstått. Hwad prijset beträffar så postod enständigt Länsman det han eij mer uppburit för Fååren af Cronobefallningsman Lars Sundberg än 1 D. stycket. Detta Wijdgick denne, säijandes att finska officerarne hwilka Fåren fått ingalunda mera wille bestå, utan uthtagiande dem för det prijset som han wille bestyrckia med ett nu uppwijst af Regimente Gustaf Gisselkors quitence dat. D. 18 Junij sidsledne åhr 1719, öfwer hwilcken medfart Befallningsman Sundberg sig beswärat hos Landshöfdingedömet hwarpå intet swar förluppit dock innehöll samma quitence eij högre än 3 st fåår det öfrige stod man I mangel af bewijs I osäkerhet. Så war eij heller att bestyrkias det meromrörde Fåår blifwit föruth wärderade. I anseende hwar till Länsmans Debet i det måhlet effter hans tillstående blifwer 14 D. Koppt warandes denne boskapsgiärd uthgiord om Sommaren 1719, fast den i Liquidationen är uppförd för 1718, som klart war då man jämförde förtecknngen pag. 312 med samma Liquidation

Den lijkmätigt pag 318 in Julio uthgiorde Boskaps Giärd, tyckte H. Secret. Todin orimeligen hafwa bordt uträk(  ) sedan Creaturen blifwit wärderade uti Kiöttwigt. Cronobefallnignsman Sundberg swarade at han det måst giöra efter Finska troupernes påstående som welat följa Tågordningen, därest ingen Boskap nämbnes utan Kiöttgiärden. Nu är wähl i Liquidations Protocollet .. ? 45 och den disputable columnen Lundman på wärderingen af berörde lijsta pag 318 debiterad för samma Boskap till 493 D. Koppt. Men af Räkningen med Befallningsman Sundberg pag. 524 är klart det denne honom eij högre för denne Giärd Crediterat än till 477 d. 24 ./. hwilka Cronobefallningsman Löfberg gåttgiordt under en summa af 894 D. som är infördt uti Liquidations protocollet 48 pag.

5
Äldre ord L - Ö / 1700-tal Liquidation, militärt sammanhang?
« skrivet: 2024-02-24, 21:53 »

I häradsrättsprotokoll från 1720-talet förekommer på flera ställen ordet Liquidation. Det tycks förekomma i samband med militära utgifter, men jag kan inte utesluta att det kan gälla även andra situationer. Jag uppfattar det som att det rör något slags regelbunden ekonomisk avräkning, men vill gärna förstå mera exakt vad detta betydde. Jag har en till fråga kring detta också, som jag hoppas framgår via textutdraget nedan. Det verkar som att allmogen i vissa fall får kontant betalning för vissa produkter, (nedan: får). Det får mig att tro att åtminstone dessa produkter inte avsåg ordinarie skatter eller avgifter. Vad var det i så fall för typ av transaktion? Man skulle kanske kunna uppfatta den här kontanta ersättningen som en likvidation av produkterna i fråga, men jag förstår det som att begreppet används bredare än så. 
Inom parentes är inte detta orsaken till mitt intresse för protokollet, men man vill ju gärna förstå vad som avses. Begreppet återkommer på flera ställen i texten.

"Ännu orijmeligare är att Länsmannen will betahla pundetahls, det slackt som 1718 in Julio till Armeens durchmarche uthtogs och wärderades styckeahls efter ricktig Längd pag. 318, så att han ofehlbart bör wara answarig för de pag. 45 så som disputable afsatte 493 D. sökiandes Befallningsman Sundberg på hwilken han sig beropat det bästa han gitter om Boskapen till wickten kunnat wara sämbre än han till stycketahls accorderat. Hwad siälfmyndighet Länsmannen brukat till Allmogens stora skada med innehållande af 7 D. 12 ./. för hwart Boskaps Creatur som 1718 in Julio uthtogs och affördes till Jämpteland, det uthwijsa Liquidationen pag. 45 til 49, men som Längden från pag. 320 till 326 är alldeles ostridig både till quantiteten och qualiteten så är och Lag lijkmätigt att det prijs och wärde som är träffat och slutit wijd (uttaget?) bör stå fast, kommandes den sedermehra tijmande antagen magerhet eller annan skada under resan på köparens men ingalunda säljarens Risico och således bör Länsmannen vara answarig för de pag. 49 för stridige utsatte 3326 D. Hwad angår de 16 st. Fåår som Länsman allenast will bethala med 6 mkr stycket och hwarföre således 10 D pag. 55 så som disputable blifwit upptagne, så är det så mycket mera obilligt som slika creatur på denna orthen icke allenast intet blifwit för så ringa prijs sållde, utan och hade han bordt innan de uthtages låta dem tillbörligen wärdera, och icke så egenwilligt tillbinda betahlning sedan Allmogen släpt sitt uthur händerna."

6
Det ska finnas statliga födelseböcker från den här tiden. De kan finnas förvarade vid den ansvariga folkbokföringsmyndigheten, men eftersom den 110-åriga sekretesstiden har gått ut kan det också hända att de numera förvaras i något lokalt eller regional arkiv. Hof är idag en mellanstor stad. Det kan ha funnits mer än en folkbokföringsmyndighet, men här bör du kunna höra dig för närmare: Geburtsurkunde | Stadt Hof (buergerservice-portal.de). Om du får uppgift om vilken kyrkoförsamling de tillhörde (förmodligen katolsk) så finns chans att hitta äldre uppgifter före den statliga folkbokföringen, som började på 1870-talet. Det är inte givet att de bodde i själva staden Hof. De kan ha bott även i någon mindre by i närheten. En sökning på Ancestry visar att det fanns en eller flera familjer med rätt efternamn i området, även om jag inte hittar just den  person du letar.

7
Om du inte har några uppgifter om VAR han föddes, helst också vilken konfession han hörde till, så kan du inte leta i några specifika arkiv. I bästa fall är hans uppgifter sökbara, t.ex. via Ancestry, MyHeritage eller Familysearch. Det kan ju också finnas släktträd på dessa eller andra sidor, där någon har denna familj registrerad. Jag gjorde en hastig sökning via tyska Ancestry, men det dök inte upp någon fullträff. Just nu verkar de ha sju dagars gratis tillgång, så det kanske är värt ett försök. Man kanske kan hitta möjliga släkter och orter om inte annat. Inga garantier dock, för tyska arkiv är till stor del fortfarande inte digitaliserade.


8
Järvsö / SV: Fader okänd
« skrivet: 2024-02-08, 13:05 »
Jag har släktboken, men inte där jag befinner mig just nu. Kan kolla om några dagar. Just mina anor från Värmland vet jag inte om det är särskilt intressant så länge jag inte har några bekräftade skogsfinska anor där. Det kom ju många från Ekshärad till Hälsingland i slutet av 1800-talet. Ifall jag var otydlig: jag har inga indikationer på någon koppling mellan mina Hästbergsfinnar och Värmlandsfinnarna, vilket inte utesluter att det kan vara så. De rörde sig ju ofta över stora områden och gifte sig sinsemellan innan de hade helt assimilerats i samhället.

9
Järvsö / SV: Fader okänd
« skrivet: 2024-02-08, 10:37 »
Byn i Järvsö heter Hästberg. Första finska bosättaren hette Lars Larsson och kom dit i början av 1600-talet. Det fanns redan tidigt en rad andra mera svåridentifierade husfinnar där också, så det fanns ju i praktiken flera familjer. Jag är direkt ättling från honom i !2:e generationen. Grannbyn i Undersviks socken heter Svedåsen.
Jag kommer själv från Järvsö och har halvvägs återvänt dit. Har släktboken, men litar inte på den. Det finns många fel i den. Men bra för en första sondering. En fjärdedel av anorna kommer från Ekshärad. Vet inte om jag har skogsfinska anor på den linjen, men verkar inte uteslutet med tanke på många finska DNA-matchningar. Tänker att min "Hästbergslinje" kanske är för smal för att generera så pass många finska DNA-släktingar.

10
Järvsö / SV: Fader okänd
« skrivet: 2024-02-08, 09:11 »
Jag har inte svar på dina båda frågor, bara kommentarer. Hoppas att någon annan vet mer. Om det finns en hemlig bok så verkar den ju inte ha funnits bland de vanliga födelseböckerna, för då borde den vara digitaliserad. Det finns ju åtskilligt i kyrkoarkivet som inte är digitaliserat, men då måste man ju kolla på plats i Härnösand. Men jag gissar att en så pass intressant information borde finnas omnämnd i den nationella arkivdatabasen (NAD). Jag har inte sett något sådant. Det finns en serie H III, bilagor till födelse- och dopboken. Jag har letat i ett par av dem, men i alla fall de akterna innehöll bara lösa lappar med faderskapserkännanden.
Angående skogsfinskt ursprung så fanns det ju en skogsfinsk by i Järvsö och en näraliggande i Undersvik. Men det säger ju inget om vem den okände fadern i slutet av 1800-talet var. Ett problem med skogsfinnarna i det här området är att deras finska efternamn inte är kända. Om det fanns någon Honkainen bland dem så skulle det behöva bevisas genom DNA-testning, om det finns raka manliga linjer kvar. Det skulle intressera mig mycket, eftersom jag har dem som anor, tyvärr inte via någon rak manlig linje...

11
03 Släktnamn / SV: Strauss från Leipzig
« skrivet: 2023-12-15, 11:48 »
Hej! Du skriver inte om familjen är katolsk eller protestantisk. Det är en viktig fråga när man forskar i Tyskland. Leipzig är/var nog dominerande protestantiskt. De protestantiska (evangeliska) kyrkböckerna görs successivt tillgängliga via den tyska kyrkoboksportalen Archion.de, som kräver abonnemang. Men man kan även utan abonnemang någorlunda enkelt söka fram vad de har digitaliserat. Sidan kan läsas även på engelska. Men Leipzig har inte digitaliserats ännu. Jag vet inte heller vilka kyrkböcker som finns tillgängliga. Det kan vara en bidragande orsak till att man på tyska Ancestry inte får några bra svar när man söker på de uppgifter du har lämnat. Jag har inte gjort några djuplodande sökningar, men det verkar bara vara uppgifter från Sverige som kommer upp.


Man kan ju försöka lite då och då att kolla via Familysearch.org (mormonerna i USA). Deras databaser bygger på kyrkoboksmaterial som mormonerna fotat långt tillbaka, inte så sällan även böcker som sedan dess har förstörts. Ibland är bilderna tillgängliga och ibland är det bara transkriberade personuppgifter som redovisas. Jag såg ingen uppenbar matchning vid en första sökning, men det utesluter inte att det kan finnas data om man är lite ihärdig.


Om det inte går att hitta uppgifter online så krävs naturligtvis en väsentligt större insats för att om möjligt hitta relevanta kyrkböcker. Det går antagligen att få fram OM det finns kyrkböcker och VAR de finns. Att få fram uppgifter ur dem kräver handpåläggning och kostar normalt en del. Så det är också en fråga om hur mycket "energi" du vill lägga på frågan. Kanske löser det sig på sikt i takt med den ökande digitaliseringen.

12
Kartor / SV: Storskiftesprotokoll tolkning
« skrivet: 2023-11-23, 10:29 »
Det verkar ha varit väldigt svårt att få samlade jordlotter i trakten, så ett fortsatt ganska spritt markinnehav var nog det normala, inte bara inom en by, utan även utanför. Men i vart fall för den nybildade fastigheten Hh som jag just nu kollar på borde det ha varit praktiskt möjligt att samla ihop jordplättarna i närområdet för att i stället lägga motsvarande jord inom det nya området Hh. Men om det var så man gjorde eller inte är jag osäker på, vilket ju också är min fråga. Jag vet inte heller om den metod lantmätaren använde för redovisningen i protokollen var generellt föreskriven och därför lika för alla förrättningar, eller om de fick välja själva hur de lade upp redovisningen. Om metoden var reglerad bör ju alla förrättningar från den här tiden ha tillämpat samma tillvägagångssätt. Tack för respons!

13
Kartor / Storskiftesprotokoll tolkning
« skrivet: 2023-11-21, 13:22 »
Jag har en fråga om en storskifteskarta, som tyvärr är så nött att detaljerna oftast inte kan läsas. Den är indelad i tre nivåer. Den mest övergripande nivån är större områden markerade med versaler. Under de områdena finns en nummerindelning, som i stort sett följer versalindelningen, men inte fullständigt. Slutligen finns den mest detaljerade indelningen markerad med små bokstäver. Det är den nivå som lantmätaren har mätt upp och beräknat bördighet för.
I protokollet kopplas ägaren till områden med versalbeteckning. Under versalbeteckningen följer en uppräkning av en rad jordlotter betecknade med siffra och liten bokstav.
Jag har hittills läst uppräkningen av de enskilda jordlotterna som en förteckning över de områden som ägaren blir tilldelad vid storskiftet, trots att dessa lotter i stor utsträckning ligger utanför det område som markeras med versal och som i protokollet knyts till en ägare. Jag börja undra ifall förteckningen över de små jordlotterna i stället syftar till att redovisa markinnehavet före storskiftet, som grund för en ny avgränsning av jordinnehavet innanför gränsen för områden markerade med versal?
Så som förteckningen är formulerad uppfattar jag språkligt sett att listan över jordlotter utgör den nya fördelningen efter skiftet. Men formuleringarna är inte så kristallklara att det inte finns utrymme för en annan tolkning. Den andra varianten, att ett spritt ägande överförs till sammanhållna områden är ju i linje med storskiftets syfte. Inget av alternativen gör att mina pusselbitar faller helt på plats. Men det är ju nästa steg.
Vet någon hur man ska uppfatta uppräkningen av jordlotter? Handlar det om ägandet före eller efter storskiftet, och kan man utgå ifrån att tillvägagångssättet alltid var detsamma?
Den karta jag undrar över är Historiska Kartor och Akter - Storskifte - 21-jär-126 (lantmateriet.se). Protokollen över fördelningen börjar på s. 20. Det område jag specifikt funderar över är område Hh på s. 27, men det sistnämnda är inte viktigt för principfrågan.

14
Tyskland / SV: Läshjälp
« skrivet: 2023-11-20, 17:04 »
Här är hela texten:


Nr 1493
Altona den 24 maj 1880
Inför undertecknad folkbokföringstjänsteman inställde sig den personligen kände [till skillnad från ifall han skulle ha  identifierat sig med identitetshandlingar] Hans Ulrich, bosatt i Altona på Grosse Gärtnerstrasse 135 I, evangelisk religion, och anmälde att hans hustru Johanna Dorothea Ulrich, född Johannisdotter, evangelisk religion, bosatt hos honom, den tjugotredje maj år tusenåttahundraåttio på eftermiddagen klockan sex,  i Altona i hans våning, nedkom med ett barn av manligt kön som ännu inte fått något namn.
Uppläst, godkänt och underskrivet
H. Ulrich
Det bör finnas en undertecknande tjänsteman också, men syns inte i bild.

Tillägg i vänsterkanten:
Altona den 11 juni 1880
Inför undertecknad folkbokföringstjänsteman inställde sig idag, personligen känd, kontoristen Hans Ulrich, bosatt i Altona Grosse Gärtnerstrasse 135 I och anmälde att det av hans hustru den 23 maj 1880 framfödda barnet, fått namnet Hans Richard. Uppläst, godkänt och underskrivet.
H. Ulrich
Ställföreträdande folkbokföringstjänsteman
Sim….

15
Tyskland / SV: Läshjälp
« skrivet: 2023-11-20, 16:33 »
Jag kan hjälpa dig om ingen annan redan är på gång... Det är ett vanligt födelsebevis där föräldrarna är kontoristen Hans Ulrich och mamman Johanna Dorothea Ulrich, född Johannisdotter får en son med namnet Hans Richard, den 23 maj 1880. Förutom adressen är allt annat standardfraser. Men du vill väl ha rubbet antar jag  ;D

16
Järvsö / Latinsk fras i hfl
« skrivet: 2023-10-02, 21:08 »
I husförhörslängd Järvsö socken AI:12a sid 182 finns ett uttryck på latin som jag undrar över. Det finns på första raden i kolumnen "omständighet". Jag har testat googleöversättningar av olika tolkningar, men får inte någon klar bild av betydelsen. Det står även ett latinskt ord i kolumnen "seder". Det tolkar jag som att personen i fråga dricker för mycket. Jag gissar att  den första frasen har något med detta att göra. ArkivDigital: Järvsö (X) AI:12a 1824-1830 Bild 188 / Sida 182

17
Färila / SV: Var bor Johan Mickelson 1693?
« skrivet: 2023-01-31, 22:10 »
Det finns en plats i Färila som heter Vantjärn inte så långt ifrån den Djuptjärn du nämner. Den platsen börjar däremot inte dyka upp i mantalslängderna förrän 1813 (AID: v903319.b5640.s1101). Det skulle kanske kunna bero på att det längre tillbaka var en fäbodvall, vilket hette "skog" i den lokala dialekten. Det kan man också ana i just mantalslängden från 1813, då den ene av personerna där anges vara vallvaktare, dvs en slags "fäbodvallvaktmästare". Jag tror att det kan ha varit runt 1800 som det blev en fastare bostättning där, eventuellt också med viss gästgiveriverksamhet. Det finns flera Mickelsson i någorlunda närliggande byar, som till stor del var finnskogsbosättningar. Såvitt jag vet räknas inte Vantjärn dit. Om Wånkärsskog motsvarar Vantjärn så kanske det äldre namnet är mera "rätt" än Vantjärn, med hänsyn till de kartuppgifter du har hittat om Wångkärrsjöarna.

18
Tyskland / SV: Weichbrodt
« skrivet: 2023-01-18, 01:03 »
Jag har inte hittat någon kyrkboksnotis för henne, men det finns ett par släktträd på Ancestry (med foto på båda) där hennes föräldrar uppges vara Ferdinand Albert Lilie (1809-1879) och Maria Dorothee Meinke (1799-1885). Augusta Philippine föddes i Hamburg Altona enligt samma källa.
Farfadern var Abraham Marcus Lilie och modern Sara Casper.

19
Tyskland / SV: Weichbrodt
« skrivet: 2023-01-18, 00:42 »
Hans föräldrar var mejeristen (Holländer) och krögaren (Krüger) Joh. Weichbrodt och hustru Luisa född Hambz? De står som boende i Passow, men är registrerade i kyrkboken för Benthen. Passow var förmodligen inte en egen församling. Holländer var en gammal beteckning för en mejeriföreståndare i norra Tyskland.

20
Färila / SV: Konfirmander i Färila
« skrivet: 2022-02-28, 18:04 »
Antagligen flest födda 1899 och delvis 1898. Om fotots förra ägare hade någon släktkoppling till fotot kanske han kan identifiera den personen och vederbörandes födelseår.

21
Ovanåker / SV: Carl Johan Persson i USA......
« skrivet: 2021-07-08, 11:50 »
Jag har en gammal sparad sökning på Ancestry med rubriken förteckning över emigranter 1783-1991. I den står det att Carl Johan reste ensam till Dunde MN (Minnesota), skrädderarbetare. Vet inte om det ska vara skrädderiarbetare eller om det är en felskrivning av något slag. Om han också verkligen hamnade där vet jag inte heller. Det finns för övrigt foto på honom i porträttforum om du skulle sakna det. Även hans bröder finns där. Om ett par av bröderna har jag mera information.

22
Efterlysningar / SV: Wilhelm Rehn Hamburg
« skrivet: 2021-05-28, 18:45 »
Det fanns i alla fall följande barn
f. 1878-11-09 Martha Marie Amalie. Gift 1913-05-10 med målaren Heinrich Peter Matthias Höppner. Död 1939-08-04.

f. 1880-09-20 Paul Wilhelm Alfred
f. 1883-03-20 Alfred Ludwig Carl
f. 1894-03-09 Elsa

23
02 Efterlysningar / SV: Hans Karl Wilhelm Bohnsack - Lubeck
« skrivet: 2021-03-13, 18:31 »
Verkar inte finnas några urkunder hos Ancestry än så länge, även om man naturligtvis kan leta mera. Kanske släktingar, men de går inte att koppla ihop med Wilhelm i så fall. Kyrkböckerna är inte så tillförlitliga efter ca 1875 då den statliga folkbokföringen infördes. De äldre urkunderna finns i stadsarkivet i Lübeck. De verkar hålla på att digitalisera och göra tillgängliga via Ancestry: https://www.luebeck.de/de/stadtleben/kultur/stadtarchiv/bestaende-findmittel/index.html. Det går att kontakta dem och få hjälp, men det är dyrt. Kanske bäst att vänta och se en tid så kanske de dyker upp.

24
02 Efterlysningar / SV: Hans Karl Wilhelm Bohnsack - Lubeck
« skrivet: 2021-03-13, 16:54 »
Skrev du fel födelseår? Han kan ju knappast vara född 1895 och ha ett barn fött 1905...

25
02 Efterlysningar / SV: Hans Karl Wilhelm Bohnsack - Lubeck
« skrivet: 2021-03-13, 15:04 »
Hej
I adressboken för Lübeck år 1895 finns ingen Fischerstrasse. Det finns en Fischstrasse och en Fischergrube. Ingen Bohnsack på Fischstrasse, men däremot en Bohnsack på Fischergrube 42. Vet du när han skulle ha bott på adressen du nämnde? Jag vet inte om det senare tillkom en Fischerstrasse. Har du någon mer ledtråd till farfars föräldrar? Namn, yrke eller andra barn. Det finns uppenbarligen flera Bohnsack i Lübeck som får barn på 1890-talet, men har inte hittat din farfar än i alla fall.

26
02 Efterlysningar / SV: Hildesheim
« skrivet: 2021-01-31, 23:13 »
Födelsedatumet för Helga Gertrud ligger inom sekretessgränsen 110 år, så det är mindre troligt att hitta uppgifter om henne på nätet. Samma sak lär gälla för brodern. Däremot skulle han ju ha kunnat avlida för mer än 30 år sedan som är sekretessgräns för dödsfall i Tyskland. Vet du vad fadern hette eller när han var född?

27
02 Efterlysningar / SV: Oscar af Bjur
« skrivet: 2021-01-03, 13:59 »
Ok, återkommer snart via din mail.  :)

28
02 Efterlysningar / SV: Oscar af Bjur
« skrivet: 2021-01-03, 13:44 »
Det står namn på hans fru som bor i Stockholm, någon svårläst adress och sjukhuset där han vårdades. Jag kan skicka dokumentet om du meddelar mig en mailadress.

29
Det finns en Helga Jönsson på Leinpfad 3 från mitten av 1950-talet till 1980. Hon är advokat (Rechtsanwalt).
Det finns en passande Jöns Peter Jönsson med hustru Lisette Maria Sophie född Birnbaum 16 juni 1854. De bor i Hamburg. Det finns fyra söner födda mellan 1879 och 1888. Hon dör som änka 1923. Det är inte säkert att det är rätt personer. Jönsson är inte ett helt ovanligt namn i Hamburg. Han står angiven som arbetare och i något fall kusk.

30
02 Efterlysningar / SV: Horn/Deschusa
« skrivet: 2020-11-24, 21:45 »
Det finns ett giftermålsbevis för Evelyns föräldrar från 1935. Såvitt jag kan förstå finns det även detsamma för morföräldrarna, kanske även ett foto på mormodern. Om du skickar mig ett meddelande kan jag skicka över dokument till dig om du vill, inklusive översättning av innehåll.

31
05 Metod - Hur gör jag? / SV: Släkten Kludas
« skrivet: 2020-10-29, 19:44 »
Du har ett personligt meddelande. Vet inte om det också landar i din mailbox...

32
05 Metod - Hur gör jag? / SV: Släkten Kludas
« skrivet: 2020-10-29, 18:44 »
Pappan hette Hans Friedrich Kludas och var daglönare när sonen föddes 1850. Mamman hette Sophia Maria Köhler. Jag kan skicka kyrkbokutdrag om du vill. Har inte kollat, men det kan förstås finnas mera uppgifter.


33
Franz och Sophie Ingelson/(Engel) fick åtminstone följande barn, alla födda i Alt Rehse, Mecklenburg-Schwerin :
- Hermann Friedrich Heinrich August född 14 mars 1878
- Heinrich Carl Friedrich Ludwig född 6 juni 1879
- Wilhelm August Friedrich, född 18 juni 1882

- tvillingarna Anna Johanna Friederike Auguste och Franz August Carl Wilhelm, födda 20 januari 1886
- Wilhelm Friedrich Carl Ludwig, född 9 mars 1888
- Otto Wilhelm Ludwig, född 27 juni 1891
- Paul Wilhelm August Hermann, född 8 januari 1896
- Rudolph Wilhelm Ludwig Otto Heinrich, född 20 december 1897
- Maria Auguste Wilhelmine Frieda, född 26 oktober 1901






34
Ekshärad / Hfl AI:9, 1800-1809
« skrivet: 2020-07-18, 18:55 »
Den rubricerade husförhörslängden ser ut att omfatta endast åren 1800-1805 i stället för fram till 1809 när man läser i årtalskolumnerna. Men när man kollar noggrannare verkar det som om prästen har lagt till resterande år (eller vartannat av de resterande åren) i kolumnerna för de föregående åren. Det ser ut som att han har noterat husförhörstillfällena endast för husfadern och då för både den första serien av år och, under detta, för de senare åren. Det skulle i så fall betyda att åren 1806-1809 inte saknas. Kan någon som är hemmastadd i dessa kyrkböcker bekräfta att detta stämmer?

35
Brandenburg / SV: Ludvig Landschultz och Auguste Lilliendamm
« skrivet: 2020-07-18, 15:38 »

Här kommer lite fortsättning: Jag har inte letat efter barn, utan bara tagit med de som råkat dyka upp längs vägen. Urkunder via mail  :)
1. Carl Ludwig Landschultz, f. 1821-10-31 i Amalienhof. Död 1876-07-06 i Liepe.
Ludwigs föräldrar: arbetaren Ludwig Landschulz och Marie Sophie f. Zimmermann
2. Sophie Aue, f. 1823-11-30 i Liepe. Död 1881-01-16 i Liepe.
Sophies föräldrar: Franz Aue, Büdner (småbonde/torpare) och Sophie f. Kinkel, avlidna i Liepe.
En son Landschultz: Albert Franz, skeppare, f. 1857-09-03 i Amalienhof. Gift 1883-02-11 i Liepe med Marie Louise Caroline Lücke.
3. Karl Ludwig August Liliendamm, f. ca 1819 i Grünthal. Död 1892-11-10 i Heegermühle (Finow)
Augusts föräldrar: George Liliendamm, arbetare och Maria Elisabeth Heldt.
4. Christiane Henriette Hindenberg, f. ca 1821-10-06 i Lanke. Gift 1845-01-12 i Lanke, Brandenburg, Preussen. Make Karl Ludwig August Liliendamm, f. ca 1819.
Henriettes far: August David Hindenberg. tidigare arbetare i Lanke. Mor Caroline Seeger/Säger. Giftermål 1815-02-19 i Lanke (hans andra äktenskap).
En dotter Liliendamm: Friederike Auguste Henriette Schützler, född Liliendamm. F. ca 1845 i Klobicke. Gift 1879-09-28 i Grünthal med arbetaren Franz Wilhelm Adolph Schützler. Död 1910-06-12 i Lichterfelde.
En dotter Liliendamm: Caroline Wilhelmine Friederike, f. 1854 i Grünthal. Gift med Carl Friedrich Moritz Büchner. 1879-06-24 i Eberswalde
En dotter Liliendamm: Wilhelmine Auguste Marie, f. 1857-07-04 i Grünthal. Gift 1881-10-01 i Heegermühle med takläggaren Carl August Rudolph Grell. Ev. Död 1928 i Heegermühle.

36
Brandenburg / SV: Ludvig Landschultz och Auguste Lilliendamm
« skrivet: 2020-07-14, 22:54 »
Paret gifte sig 5 januari 1879 i Trampe (har inte kollat hur det förhåller sig till Liepe eller Barnim). Handelsman Carl Ludwig Franz Landschultz var född den 25 november 1851 i Amalienhof. Bosatt i Liepe vid giftermålet. Far: Den i Liepe avlidne skepparen Carl Ludwig Landschultz. Mor Sophie Aue, bosatt i Liepe. Ernestine Wilhelmine Auguste Liliendamm var född 6 juni 1847 i Klobbicke. Bosatt i Klobbicke vid giftermålet. Far: arbetaren August Liliendamm i Klobbicke. Mor: avlidna Henriette Hindenberg. Urkund finns hos (tyska) Ancestry.

37
02 Efterlysningar / SV: Manermann
« skrivet: 2020-07-14, 22:23 »
Det finns diverse urkunder om dessa personer hos tyska Ancestry om du är intresserad.


38
02 Efterlysningar / SV: Hur hittar jag födelseort?
« skrivet: 2020-05-19, 23:02 »
De andra texterna som ser ut att vara kopior av varandra tillför ingen viktig information. Det är bara ett intyg att den som har skrivit utdraget ur födelseboken är berättigad att göra det.

39
02 Efterlysningar / SV: Hur hittar jag födelseort?
« skrivet: 2020-05-19, 22:55 »
På sid 273 står det att Karl är oäkta son till Margarethe Juliane Wengenroth, som i sin tur var dotter till muraren Philipp Wengenroth. Han var redan död när Karl föddes 1847. Lite oklart om det är modern eller hennes far som var född och boende i Gemünden (i och för sig kanske båda). Evangelisk religion (viktigt om man ska leta efter kyrkböcker). Längre upp står det att Karl föddes i församlingen Gemünden i kyrkodistriktet/pastoratet Gemünden tillhörande "Amt Rennerod". Det senare kan kanske bidra till att klargöra vilket Gemünden som avses.
Uppgifterna är hämtade ur födelseboken i Gemünden.

40
02 Efterlysningar / SV: Hur hittar jag födelseort?
« skrivet: 2020-05-01, 00:28 »
Du kan testa att skriva efternamn och ort här. http://meta.genealogy.net/ Då kommer det upp en del intressant information. Det skulle ev. kunna finnas ett par syskon, i alla fall att döma av tidsperioden. Kanske kan du via länkar komma vidare.
Det här är startsidan: [size=78%]http://wiki-de.genealogy.net/Hauptseite[/size]. Du kommer till den första sidan via Metasuche längst upp till höger på denna sida. Här kan finnas en del allmänt matnyttigt för tysk släktforskning.

41
Ekshärad / SV: Anna Larsdotter i S. Öjenäs
« skrivet: 2020-01-07, 19:22 »
Där prickade du rätt! Halvard och Kerstin är mina direkta anor åtta generationer bakåt. Ävenså sonen Torsten född 1721. Också din släkt Evert?

42
Ekshärad / SV: Anna Larsdotter i S. Öjenäs
« skrivet: 2020-01-02, 15:32 »
Inga som jag har noterat än så länge. Men det kan ju ändra sig...


43
Jag såg nu att du har äldre inlägg med frågor kring denna familj Kaesen. Frågan är vad du letar efter? Det finns information om dem på Ancestry, i alla fall delar av familjen. Det finns också ett släktträd med foton i USA. Men jag antar att du letar något specifikt?


44
02 Efterlysningar / SV: Demoling-Honschauer. Föräldrar
« skrivet: 2020-01-01, 17:02 »
Frågan är om hennes ursprungsort verkligen hette Niedermindig? Man får inga napp på det om man söker på Google eller Google maps. Det brukar man ändå få, även om ortnamnet har ändrats jämfört med äldre tider. På Ancestry får man heller inga svar på hennes namn, inte ens på efternamnet med den stavningen. På Familysearch.com finns någon som har ett släktträd med namnet Honschauer. Den personen kom från Dahlheim. I närheten ligger orten Mendig, som tidigare var uppdelad på Niedermendig och Obermendig. Mendig ligger i sin tur drygt 10 mil fågelvägen från Waxweiler. Båda orterna ligger i delstaten Rheinland-Pfalz. Kan det vara ett spår? Även om man söker på Niedermendig hos Ancestry får man inga svar på namnet Honschauer, eller något som liknar det. Men efternamn kan ju ha skrivits på många olika sätt. Bäst vore om det går att först fastställa orten hon kom från.

45
Har du sökt på (tyska) Ancestry? Om det är efternamnet Kaesen som är centralt så får man i alla fall napp på det namnet, även i kombination med förnamnet Anton. Jag vet ju däremot inte om det är några med relevans för dig och inte heller vilken typ av information man kan få ut. Det varierar ju rätt mycket, allt ifrån rätt kyrkbokssida till kortfattade avskrifter. Om du vill skriva ut något namn och ursprungsort kan jag se om jag hittar något mera specifikt. Tyvärr har jag inte just nu något abbonemang på Archion.

46
Ekshärad / SV: Anna Larsdotter i S. Öjenäs
« skrivet: 2019-12-30, 21:49 »
Ja, det är den Anna som jag undrar om hon var den som gifte sig med Halvard Halvardsson. Kanske har prästen någon gång läst 1783 som 1788...


47
Ekshärad / SV: Anna Larsdotter i S. Öjenäs
« skrivet: 2019-12-25, 21:03 »
Tack för att du kollade  :)


48
Ekshärad / SV: Anna Larsdotter i S. Öjenäs
« skrivet: 2019-12-25, 20:36 »
Jag hittar i alla fall inga ledtrådar i bouppteckningarna från Annas föräldrar. Jag hittar inte heller någon bouppteckning efter Anna eller maken Halvard, men det kanske finns hos Arkiv Digital som jag just nu inte har abonnemang på. Anna lär ju vara svår eller omöjlig att hitta tiden före giftermålet 1810 p.g.a. den saknade husförhörslängden. Just nu står det still hur man skulle kunna komma vidare och hitta bevisning för att Anna var den som föddes 1783, alternativt att hitta en annan lämplig Anna.


49
Ekshärad / SV: Anna Larsdotter i S. Öjenäs
« skrivet: 2019-12-25, 18:38 »
Tack för dina kommentarer! Tyvärr verkar det dock inte stämma, för Karins mamma Ragnhild flyttar 1813 till Norra Öjenäs till just dottern Karin, född 1785. Karin är gift med en Jan Pettersson.

50
Ekshärad / Anna Larsdotter i S. Öjenäs
« skrivet: 2019-12-25, 16:31 »
Hej
Jag lyckas inte spika härkomsten för mamman till Ingeborg Halvardsdotter, född 1812-03-21 i Ekshärad, Yggenäs, födelsebok C4, sid 75. Föräldrar är Halvard Halvardsson och Anna Larsdotter. Familjen finns i Hfl A1/10, sid 277 i Yggenäs. Anna anges där vara född 1788. De flyttar sedan till S. Öjenäs, sid 282 samma bok. Giftermålet var, såvitt jag kan förstå, 1810-12-26, vigselbok E1/1, sid 51. MEN då har Anna fått namnet Karin i stället. Hon anges komma från S. Öjenäs. Jag hittar dock varken någon Anna eller Karin Larsdotter i S. Öjenäs, född 1788. Det finns en Karin Larsdotter född 1788 i födelseboken, men hon kommer från Hamra och gifter sig med en annan man. Det finns inte någon Anna Larsdotter född 1788. Anna måste ju inte ha varit född i S. Öjenäs, men om hon var det funderar jag på om hon i så fall är dotter till Lars Larsson och Brita Jonsdotter i S. Öjenäs. I Hfl A1/9, s. 156 finns den familjen. Anna anges då vara född 1782. Det stämmer inte heller. Denna Anna föddes 1783-01-10 (födelsebok C2, sid 339). Dödboken ger inte heller några nya uppslag. Hon dör 1854-12-03, 66 år gammal (dvs. född 1888). Dödbok F4, bild 58 hos Riksarkivet. Men åldern kan ju vara beräknad från fel födelseår. Är det någon som har stött på Anna tidigare eller kan ge några tips hur man kan komma vidare?

51
Några saker till. Du kan faktiskt testa Archon för att få en uppfattning, här: https://www.archion.de/de/das-portal/archion-testen/. Ifall du inte har sett det så finns ett abbonemang som kostar 59 Euro för 20 dygn under ett år. Dygnet räknas då från när man loggar in, inte ett dygn 00-24. Då kan man kolla lite när det passar en. En nackdel är att det inte är enkelt att ladda ner bra bilder. Man kan visserligen ladda ner ett visst antal pdf-er, minns inte om det är 20 eller 50, men det blir inte hela kyrkbokssidan utan bara det som visas på skärmen, vilket blir rätt dålig kvalitet. Och skärminställningarna är inte optimala. Finns inget alternativ för att anpassa bilden till sidan (eller så kanske det gör det med lämplig browser...), vilket gör att man sällan får optimalt utsnitt. Jag har själv gjort skärmdumpar som jag sedan klipper ihop i efterhand, för att få bästa möjliga upplösning.

52
Hej,
Archion innehåller ENDAST kyrkböcker, och inte heller alla sådana. Men det blir mer och mer. I mån av bevarade böcker finns då dopböcker, vigselböcker och dödböcker, ibland också konfirmationsböcker. Ibland finns också namnregister. De följer förstås sina församlingsindelningar så som de såg ut vid tiden, vilket kan göra det lite svårt att hitta om man inte vet direkt var man ska leta. Läsbarheten varierar, men motsvarar inte Arkiv Digital. Det bygger, tror jag, helt och hållet på momonfilmerna som ju är rätt gamla och har dålig kvalitet. Men i stort sett funkar det ändå rätt bra. Husförhörslängder finns förstås inte, så det finns inget "familjeklister" över tid som förenklar sökandet. Har man vana att läsa lite äldre svenska kyrkoböcker så är läsbarheten ungefär likvärdig, såvitt jag har kommit i kontakt med. Sedan är det ju en svårighet om man inte kan tyska. Svårt att förstå kommentarer och yrkesbeteckningar mm. Är det ungefär det du undrade över?

53
Hej,
Om du inte redan fått upp ett spår så kan jag tipsa om att det verkar finnas lite information på tyska Ancestry, t.ex. att mor och dotter åkte med ångfartyget Hermia till London 1927 (inga fler personer med samma efternamn) med fartyget. Emma åkte även ensam till England 1925. I båda dokumenten anges hon vara född 1882-10-13 i Lübeck. Det verkar ha fötts tvillingar i juli 1910. Dottern Liselotte Maria Emma dog efter tre veckor och tvillingbrodern Alfred Hans Diedrich dog i december samma år.
Om du menar att du söker giftermål mellan Emma och Alfred så finns uppgift om det också. Giftermål 23 april 1910 i Lübeck. Om du menar giftermål för dottern Ingeborg så har jag inte hittat det. I övrigt verkar det finnas adressuppgifter på Alfred i Hamburg.
Du kan kontakta mig om du vill få kopior på de dokument som finns[size=78%].[/size][/size] [size=78%]


54
05 Metod - Hur gör jag? / SV: Hitta farfars mor
« skrivet: 2019-12-14, 12:47 »
Hej,
Jag vet inte om kyrkböckerna finns kvar, men den här sidan borde kunna vara till hjälp för att få reda på det: [size=78%]https://www.kk-rm.de/was-wir-tun/ahnenforschung/[/size] . Det är en länk till det kyrkodistrikt som Itzehoe tillhör - Rantzau-Münsterdorf. De har i princip de äldre kyrkböckerna, men tyvärr anger de inte vilka böcker de har. Det finns i alla fall kontaktuppgift till deras arkivarie. Jag har kollat på lite andra ställen också, utan att hitta uppgift om böcker från Itzehoe, vilket kanske indikerar att de inte finns bevarade. Om böckerna råkar finnas kvar, så tänk på att det kostar att beställa uppgifter. Då är det bra om du kan snäva in sökandet, t.ex. vilken kyrka personen tillhörde och om födelsedatumet är känt. Även adress eller by skulle kunna bidra till sökandet, om någon av dem är känd. Om personen levde kvar i området och att det hände något vad gäller familjehändelser (barn, vigsel) från och med 1876 så finns också möjligheten att det finns urkunder vid det lokala statliga Standesamt, eller deras Landsarkiv, troligen i Schleswig i så fall.

55
03 Släktnamn / SV: Zander
« skrivet: 2019-05-06, 22:19 »
Om man kan tyska är det inte så svårt att beställa dokument från Standesamt. Med lite tur kan man kanske använda en vanlig mailadress och skriva på engelska. Men det är viktigt att ge så detaljerade uppgifter som möjligt för att minimera sökandet. Det kan också kosta lite om det kräver efterforskningar.

56
03 Släktnamn / SV: Zander
« skrivet: 2019-05-06, 20:54 »
Hej
De datum du anger ligger med ett undantag inom sekretesstiden (110 år för födslar, 80 år för giftermål, 30 år för dödsfall). Det innebär att man inte hittar folkbokföringsdokument via internet. Om man är ättling i rakt nedstigande led kan man beställa urkunder från Standesamt, när det gäller dessa sekretessbelagda handlingar. För Berlin Zehlendorf verkar det vara den här webbsidan som gäller [size=78%]https://www.berlin.de/ba-steglitz-zehlendorf/politik-und-verwaltung/aemter/amt-fuer-buergerdienste/standesamt/artikel.87165.php[/size]. Det verkar ju bäst att beställa ett utdrag ur dödboken för Edith. Om ni vet var i Berlin hon föddes är det troligen ännu bättre med ett födelsebevis om man vill söka information om hennes föräldrar. Men det finns många Standesamt i Berlin. I födelseboken anges bla föräldrarnas namn, yrke och adress om uppgifterna är kända. Därifrån kan det gå lättare att söka sig bakåt, men det är inte säkert. Det kan finnas äldre, sökbara uppgifter på familysearch.com. Det kan också finnas via abonnemang på tyska Ancestry och eventuellt på tyska kyrkoboksportalen Archion. Annars kan det handla om att få fler uppgifter från rätt Standesamt eller ta sig till de arkiv där äldre handlingar eller mikrofilmer förvaras. Handlingar från Standesamt finns bara från mitten av 1870-talet. Äldre handlingar finns i kyrkoarkiven.




57
07 Övrigt / SV: Läshjälp från ett gammalt foto
« skrivet: 2019-03-29, 12:13 »
Jag skulle tro att det står Rahnwerder, vilket inte ligger helt nära Berlin, men i dåvarande Pommern. Det är mest "w" som är otydligt. Jag har tagit den här funktionen till hjälp: kartenmeister.com. Här kan man lägga in de bokstäver man har och frågetecken för de som är otydliga. Min sökning gav endast ett resultat, dvs Rahnwerder. Du kan också få upp kartbilden direkt via den här sökningen.

58
Järvsö / SV: Barn till Olof Andersson, Hästberg
« skrivet: 2019-03-05, 07:27 »
Hej Anders,
  • [size=78%]Nej jag känner inte till något om honom, även om smeknamnet inte låter helt obekant. Men jag kan höra om det finns någon annan som vet. Olof var gift med min mormors mormor och styvfar till min mormors mor. Men jag har inte fördjupat mig i Olofs bakgrund. Långt ifrån uteslutet att jag på omvägar kan vara släkt med honom också. [/size]

59
Järvsö / SV: Barn till Olof Andersson, Hästberg
« skrivet: 2019-03-04, 19:08 »
Vet du att Olof Andersson var en duktig björnjägare? I hans dödboksnotis står att han blivit "belönt av Kungl. Majt för mod och skicklighet i björnjakt. Under sin lefnad fällde han 43 björnar. God vandel". Han dog för övrigt av en förkylning. [size=0pt]https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0031569_00120[/size][/color]
Jag har själv visst intresse i sonen Olof. Har du någon koppling till honom?

60
02 Efterlysningar / SV: Tyska Släktingar
« skrivet: 2019-02-22, 15:47 »
Vigselurkunden finns via Ancestry, men man måste ha ett tyskt (eller internationellt, antar jag) abonnemang. Jag kan skicka en kopia.
Kommentarer i övrigt: Sekretessen för födslar är 110 år i Tyskland, så födelsedokument efter ca 1908 är inte allmänt tillgängliga. Vigslar och dödsfall har kortare sekretesstider. Det är alltid bra att ange orter där personerna har vistats, eftersom det på samma sätt som i Sverige underlättar att bedöma relevansen av uppgifter man eventuellt hittar. Om det är känt är det även bra att ange konfession, särskilt om man letar uppgifter före ca 1875 då det endast finns kyrkoboksuppgifter, knutna till den församling personen tillhörde.
Din Karl Lange har ett så vanligt namn att det är nästan omöjligt att hitta rätt person om man inte känner till fler detaljer.
För övrigt är långt ifrån allt digitaliserat, men det kommer mer och mer.

61
02 Efterlysningar / SV: Tyska Släktingar
« skrivet: 2019-02-21, 23:00 »
Kan den här passa?
Name
Walter August Otto GreiserEhepartner
Anna Emma Margarete RichterGeburtsinfo
28.März.1895Geburtsdatum des Ehepartners
30.Okt.1895Heirat
27.Mai.1920
Giftermål i Berlin, Neukölln
Finns i så fall en urkund med vigseln

62
Kanske värt att testa att lägga in på sockenbilder.se/farila.

63
Någon som letar en Filip Sjöström f. 14 jan 1880, kanske i Göteborg? Han gifter sig i Tyskland i orten Forst in der Lausitz den 27 dec 1910. Bruden är Martha Spahn, född 16 mars 1888. Hennes far är Friedrich Spahn, bagarmästare i Forst. Filips far är Er(e)hard Sjöström och anges bo i Göteborg, Sverige. Både far och son är Tuchmacher, ”tygmakare”. Vet inte vad titeln skulle vara på svenska, men Forst var vid den här tiden ett tyg-Mecka. Den som behärskade alla momenten i tygtillverkningen titulerades Tuchmacher. Forst ligger i sydöstra Tyskland vid gränsfloden Neisse.
Källan framgår av bilden.

64
Annefors / SV: Annefors
« skrivet: 2018-10-19, 18:41 »
Ok, tack för svar i alla fall.

65
Annefors / SV: Annefors
« skrivet: 2018-10-19, 18:23 »
Hej Lisbeth Zachs, jag blev lite nyfiken när jag upptäckte ditt intresse för Gullberg och Östen Händels inlägg från november 2015. Jag är inte släkt med Gullberg, men jag tror att han tog över huset i Hästberg efter min morfars mor. Du råkar inte möjligtvis ha något foto på Jonas Erik Gullberg med familj?

66
03 Släktnamn / SV: Kreuzer
« skrivet: 2018-05-04, 19:10 »
Du kan testa mailadressen på den här sidan http://www.stadt-waldkirch.de/archiv,Lde/start/bestaende.html som är stadsarkivet i Waldkirch. Det ser ut som att de förvarar personregistren från Standesamt (som är den statliga registermyndigheten) i de fall då sekretesstiden har gått ut. För dödsfall är tiden 30 år. Om det är rätt Waldkirch bör din farfars dödsbevis finnas där, med fler ledtrådar. Du skriver inte om även din farmor dog där, men även i hennes fall har sekretesstiden gått ut. Om handlingarna inte finns här ligger de kanske kvar hos ansvarig Standesamt. Du bör ju kunna få svar från arkivet hur det ligger till.

67
Berlin / SV: Skräddaremästare P.Thulin
« skrivet: 2018-04-14, 19:48 »
Du bör ha fått PM  :)

68
Schleswig-Holstein / SV: Flensburg
« skrivet: 2018-04-13, 21:53 »
Lars-Olov, har du möjligen vänt dig till fel arkiv? Här är en länk till det arkiv som verkar förvara böckerna från Flensburg: https://www.kirchenkreis-schleswig-flensburg.de/kirchenkreis/kirchenkreisarchiv/kirchenbuchamt.html De verkar ju vara mera hjälpsamma att döma av informationen på hemsidan.

69
Berlin / SV: Skräddaremästare P.Thulin
« skrivet: 2018-04-13, 21:04 »
Per gifte sig den 15 juli 1889 med Bertha Helene Anna Schultz i Stettin. Giftermålsintyg finns.

70
Berlin / SV: Skräddaremästare P.Thulin
« skrivet: 2018-04-13, 20:36 »
Hej, har du hittat det du sökte i det tidigare inlägget? Jag har hittat födelsebevis för dottern Dora Johanna Wilhelmine, född 1890. Pappan anges som Zuschneider (tillskärare) Pehr Svensson Thulin. Mamman är visserligen Bertha Helene Anna, men med flicknamnet Schultz. Intressant? I så fall kan jag se om jag hittar lite mera.

71
Skogsfinnesläkter A-Ö / SV: Nykäinen
« skrivet: 2017-12-17, 21:12 »
Här kommer då lite Gottlund...
 
”Lehtomäki (Björkberg) by på Orsa Finnmark, hvarifrån räknas öfver 10 mil till kyrkan, är belägen på en höjd, uan att hafva någon sjö, som förskönar sitt granskap, och består af 7 gårdar, hvika räkna 52 personer. Denna numera befolkade by skall vara först uprödjad af tvenne Finnar, af hvilka den ena skall hafva nedsatt sig der numera Anders Andersson Nykäinen bor. […] Sluteligen hade en Mickel Sigfridsson Nykäinen hitflyttat från Hästberg på Järfsö Sockens finnmark i Hälsingland. Han hade tjenat vid militären, och omkommit af köld på Norrska fjällen vid det tillfälle då nästan hela Dal Regementet der ihjälfrös, under Carl XII:s fälttåg. Hans son Sigfrid Mickelson Nykäinen hade en dotter som gifte sig med Johan Erson Hynninen från Gräsmkars Finskog i Värmland; hvilken efter sin hustrus död andra gången omgifte sig med Anna Persdotter Poikonen från Untorp, med hvilken han hade en dotter Karin Jansa, som förrst gifte sig med Per Larsson Pulkkinen från Hamra och efter hans död, sedermera med Anders Andersson Nykäinen, som ännu lefver och bebor platsen."
 
Det är alltså framför allt denne Anders Andersson Nykäinen som är länken tillbaka till förfäderna i släkten Nykäinen. Utan att gå in i alla detaljer ser släktkedjan Nykäinen ut som nedan, baserat på husförhörslängderna, när man går tillbaka med utgångspunkt i Anders Andersson Nykäinen. Sigfrid Månsson Nykäinen i Björkberg är anfadern. Hans son Tomas Sigfridsson är bror till Per Sigfridsson ovan, samt även bror till den Mickel Sigfridsson som Gottlund anger som förste bosättare i Björkberg. Det stämmer däremot inte att han kom från Hästberg, så Gottlunds källa måste ha blandat ihop honom med en äldre person.
 
Denne Mickel Sigfridsson Nykäinen som Gottlund beskriver måste ha varit en av sönerna till nr. 5 Sigfrid Månsson Nykäinen. Han var född 1670. Jag har inte sökt efter uppgifter som bekräftar att han dog i det nordiska kriget. Mickel var alltså farbror till den Sigfrid Persson Westgren som förfrös fötterna på marschen över norska fjällen nyåret 1718/1719.
Gottlund skriver också följande:
 
”Angående  dessa Nykäiser [Nykäinen] berättade Kasakka, att det i Hamra by funnits ej mindre än åtta bröder af denna slägt, hvilka som små pojkar varit så ostyrige och vildsinte, att deras mor ofta varit i lifsfara för dem. Om dem berättades det, att de en julmorgon kommit i kif och handgemäng med hvarandra, dervid de alla med utdragna knifvar gått löst på hvaran. Deras mor har härvid icke haft någon annan utväg, än att fastspika alla knifvarna så djupt och så högt i vägen att de stormande gossarne hvarken nådde eller förmådde derifrån utdraga dem.”
 
Man kan nog förutsätta att detta i själva verket handlar om Sigfrid Månsson Nykäinens och Valborg Mickesdotter Poikonens åtta söner vid namn Måns, Mikael, Per, Erik, Sigfrid, Lars, Tomas och Olof.
 
Gottlund ger även ett annat spår till Nykäinens. Johan Ersson Hynninens första hustru nämns inte vid namn, men hon hette Marina Sigfridsdotter. Hon var dotter till Sigfrid Mickelsson Nykäinen, f. 1708. Han var son till Mickel Sigfridsson, som i sin tur var son till Sigfrid Månsson Nykäinen och Valborg Mickelsdotter Poikonen i Björkberg.
 
Makar
 
1. Anders Andersson Nykäinen, f. 1787, gift med Karin Jansdotter Hynninen, Björkberg, Orsa (Orsa A1:32 s. 36)
 
2. Anders Eliasson Nykäinen, f. 1748, gift med Maria Persdotter, Björkberg, Orsa (Orsa AI:32 s. 35, AI:19,s. 16)
 
3. Elias Thomsson Nykäinen, f. 1722, gift med Ella Andersdotter, Björkberg, Orsa (Orsa AI:12 s. 189, AI:11 s. 164, AI:10 s. 471, AI:9 s. 461)
 
4. Tomas Sigfridsson Nykäinen, f. 1685, gift med Maria Eriksdotter, Björkberg Orsa (Orsa AI:7 (AD: bild 130))
 
5. Sigfrid Månsson Nykäinen, f. 1636, gift med Valborg Mickelsdotter Poikonen, f. 1636, Björkberg, Orsa (Orsa AI:4 (AD: bild 159)
 
 
6. Måns Nykäinen, f. ca 1600 i Finland?


Om det finns tvivel ifall dessa uppgifter stämmer, som du nämner Britta, så känner jag inte till något om det. Åtminstone gör inte de felaktiga uppgifterna som jag nämnde att resten inte går att få ihop till ett logiskt samband.

72
Skogsfinnesläkter A-Ö / SV: Kasakka
« skrivet: 2017-12-17, 19:01 »
Nu svarar jag mig själv för att avsluta min fråga. Svaret finns under Nykäinen. Sigfrid Persson i Skräddarbo var soldat Westgren och dog 1751. Han var son till Per Sigfridsson och Anna Olsdotter i Björkberg, Orsa. De hade det skogsfinska efternamnet Nykäinen, vilket kan härledas från Gottlund.

73
Skogsfinnesläkter A-Ö / SV: Nykäinen
« skrivet: 2017-12-17, 17:28 »
Tack Britta Olsson! Jag har inte kollat här på väldigt länge, men såg nu din upplysning om personalieboken i Färila. Den uppgiften har jag missat i mitt tidigare letande. Det var en nyckeluppgift för att koppla ihop Sigfrid Persson Westgren med rätt Per Sigfridsson i Björkberg! Min teori besannades.


Jag har transkriberat texten så när på ett par ord som jag just nu inte får till, men ungefär så här bör den lyda, dvs från Färila (X) HVIa:2 (1734-1768) Bild 194 / sid 369:

Den 27 januari 1751. Soldat ärl(ige) och manhaftig Sigfrid Westgren i Skräddarbo född 1694 af ärl(iga) föräldrar. Fadren var husmannen ärl(ige) och beskiedelig Pär Sigfridsson i Biörkberg af? Orsa Sn? Modren ärl(iga) och gudfr.(uktiga) Anna Ols dr. Döpt och läst i bok. Hemma i ungdomen, til thes han efter fadrens död kom at tiena i Los, och til han tienat 1 år gaf han sig til soldat vid pass 1715, hvarpå han med det öfriga regementet bivistade campanien i Norrige och under den bedröfveliga återmarchen förkylde och förlorade bägge sina fötter så at han alt sedan med stor möda gått på sina hälar och haft en värk som ej står at beskrifvas, men efter erhållit afsked, som han nu kunde hielpa sig … och, trädde han i ächtenskap med sin qvarlåtne K(ära). Maka, ärl(iga) och gudfr(uktiga) hust. Anna Mattsdr. ifrån Qvarnberg i Orsa … med  … han christel. samanleft i 28 år, och blifvit välsignad med 3 Barn, 1 son och 2 döttrar, som alla äro lefvande och idag fast hemmavarande sin sorg öfver fadrens död blanda med glädje öfver hans förlossning af alt hans stora och långsamma elände. Som han intet hus ägde här på Soknen, har han med jordägarenas goda minne och tilstånd bodt i Skräddarbo på Alfta skog therest hans qvarlåtne ärna blifva än längre blifva boende.  … han altid varit ärlig stilla och Christel(ig). Haft svårt för at kunna til kyrkan, dels för ortens aflägsenhet skull, dels för sin ofärdighet, men har dock ibland infunnit sig stundom här och stundom i Ofvanåker brukandes å ömse ställen Herrans Nattvard alt som för honom lägligast vardt. Siukdomen har haft sin början af hans förkylda fötter som börjat svälla up med svåra sendrag och stor värk nu i 2½ års tid; Men så svulnaden steg up i kroppen lychtade han sina dagar 8 dagar igår sedan eller den 19 Januarii något för dag; sedan han i långan tid längtat efter en sal(ig) hädanfärd, och med trogna böner begett sig till. Hans lifstid varit 56 år och 3 3/4 månad. Test. till K(yrkan) 6 S(hilling)

När det gäller hur man kan veta att de hette Nykäinen så går det med lite möda att spåra det bakåt utifrån uppgifter i Gottlunds bok Dagbok öfver dess resor på Finnskogarne år 1817. Kan återkomma om det om du vill.

74
Schleswig-Holstein / SV: Schleswig-Holstein
« skrivet: 2017-01-08, 18:16 »
Hej
På den här sidan kan du söka kontakt med den instans som bevarar kyrkböckerna från Schlesvig: https://www.kirchenkreis-schleswig-flensburg.de/kirchenkreis/kirchenkreisarchiv/kirchenbuchamt.html . De har böcker fram till 1876 på mikrofilm och kan göra research mot betalning. Alternativt får man ta sig dit själv och leta. Vid 1876 infördes statlig folkbokföring hos Standesamt. Jag har inte letat var de böckerna finns.
Men frågan är väl i vilken utsträckning du kan hitta något i dessa böcker. I Tyskland fanns ju inte motsvarande husförhörslängder, utan de tillfällen då något registrerades var ju i samband med födslar, vigslar och dödsfall, kanske också konfirmationer. Om dina eftersökta inte gifte sig, födde barn eller dog där så lär de inte gå att hitta i kyrkböcker eller böcker hos Standesamt.
Jag är inte ens säker på hur man gjorde med utländska medborgare, om de över huvud taget registrerades i de tyska böckerna.
Jag hittade i alla fall uppgifter om Nils Jönsson i Medborgarskapshandlingarna på Rötters vänner, som du kan söka fram om du är medlem. Det finns en handling från 1895 där han redogör för var han har bott mm. och att han är gift med en Henriette Sophie Friederica Soltau. Från 1874 har han bott i Hamburg.
Jag har inte hittat några liknande uppgifter om kvinnorna.


75
Hej. Vet inte om det skulle hjälpa något, men har du tittat i Nils William Olssons och Erik Wikéns Swedish Passenger Arrival in the United States 1820-1850 (1995)? Det finns i alla fall passagerarlistor för ankommande fartyg. Men kanske inte för fartyg som aldrig ankom?

76
Sachsen / SV: Chemnitz
« skrivet: 2016-07-11, 23:35 »
Hej
Om du söker personuppgifter i Tyskland efter mitten av 1870-talet så är det i första hand den då införda statliga bokföringen som gäller, vid Standesamt. Det gäller olika sekretessregler för olika typer av uppgifter. För födslar gäller 110 år, giftermål 80 år och dödsfall 30 år. För att få ut uppgifter inom sekretesstiden måste du vara nära släkt. Så länge sekretess gäller finns dokumenten vid Standesamt i den aktuella orten. Därefter brukar de förvaras i något centralt arkiv. På den här engelskspråkiga sidan till Standesamt i Chemnitz finns en kontaktuppgift. Förhoppningsvis kan du då fråga dig fram till det du behöver veta. http://www.chemnitz.de/chemnitz/en/index.html. Men att få fram uppgifter kan kosta en hel del om du behöver anlita någon som gör det åt dig.

77
02 Efterlysningar / SV: Utech
« skrivet: 2016-05-22, 00:24 »
Hej
Berlin har väldigt många folkbokföringskontor (Standesamt). Det gäller sekretess för födelseregister på 110 år om du inte kan visa nära släktskap med personen i fråga. Så länge sekretessen gäller brukar registren ligga kvar hos respektive Standesamt. Om du har tur kanske du kan hitta troliga kandidater i Berlins adressböcker: http://digital.zlb.de/viewer/cms/82/. Med ett begränsat antal adresser kan man minska antalet Standesämter. Men det är ändå ett mödosamt arbete att hitta rätt Standesamt. Det underlättar i högsta grad om du kan tyska.

78
Järvsö / Järvsö
« skrivet: 2016-02-16, 21:12 »
A suspicion or perhaps rather a speculation: A possible father of Anna could be the dyer Rosenqvist born 1801, around the time of birh of Anna, living in Stene, which is the neighbouring village of Kyrkbyn. Household examination: Järvsö (X) AI:12b (1824-1830) Bild 120 / Sida 397
It might be possible to get more information from the court records, since it was a crime to have an extramarital sexual relation. These records are however not yet scanned.

79
Alfta / Alfta husförhörslängd 1787-1794
« skrivet: 2016-01-21, 19:01 »
Det står nog Woxna på Anton.

80
02 Efterlysningar / Född i Tyskland död i Göteborg
« skrivet: 2016-01-05, 22:18 »
Hornståhl, Lisbeth Helene
 
Stekastigen 6
424 38 Agnesberg
 
Död 7/12 2002.
 
Folkbokförd i Angered, Göteborgs kn (Västra Götalands län, Västergötland).
Sveriges dödbok:  
Född 25/9 1910 i Tyskland.
 
Änka (24/9 1964).
 
Födelseförsamling i källan:
Ty
 
Källor:
man91 / RFV 06

81
Tack för tipsen. Jag tror inte att Per var en Erikjansare, men osvuret är förstås bäst. Jag inser problemet att hitta en anonym Per Persson i mängden. Men ett försök kan det ju vara värt.

82
Men tack så väldigt mycket för den intressanta pusselbiten! Då stämmer tydligen den uppgift jag hittade om ankomst 10 oktober med Pelu = felskrivet Pehr. Då överlevde han åtminstone resan. Återstår framför allt frågan om hur jag eventuellt kan hitta hans vidare öden i Amerika?

83
Jag undrar hur jag bäst letar vidare efter en ganska tidig emigrant till USA. Han hette Per Persson, var född 1823 i Järvsö socken, men bodde i Alfta socken när han emigrerade 1849, fast i en trakt som brukade betraktas som Ovanåker vad gäller kyrkotillhörighet. De sista åren innan emigrationen var han vallvaktare. Han var visserligen gift, men hustrun åkte inte med honom. Hon lovade följa efter, men det blev inte så. Kanske avled han på resan eller strax därefter. Hustrun anges först som änka i husförhörslängderna, men sedan verkar maken återuppstå, för makan anges i stället som hustru till förre bonden Per Persson. Vid 1875 anges hon återigen som änka.  
 
Hustrun gifte aldrig om sig och de hade inga barn innan emigrationen. Pers föräldrar dog 2-3 år efter hans emigration, men sonen finns inte med i bouppteckningarna.  
 
Jag är hyfsat säker på att jag har hittat hans utresa från Gävle. Registerdatum är 20 juni 1849, vilket jag förmodar är avresedatum. Men därefter hittar jag inga säkra uppgifter. Hur gör jag bäst för att hitta honom? Om det var så att  han dog på resan - kan man ändå hitta uppgifter om det? Hur gick resvägen efter Gävle? Direkt till USA och i så fall vanligen vart? Eller till annan hamn i Sverige, Danmark eller England?
 
En eventuell kandidat för ankomsten i USA skulle kunna vara en Per Persson som ankommer i New York med fartyget Pelu den 10 oktober 1849. Det verkar nästan som att det var en direktresa från Gävle. Kan han ha varit på resa så pass länge?
 
Var letar jag bäst för att få veta vart han tog vägen sedan (om han överlevde)? Han har ju inte precis något ovanligt namn och inga medresenärer som kan underlätta sökandet.

84
I Ovanåkers husförhörslängd AI:16 (1847-1860) sid 328a finns en lös lapp som verkar lite ovanlig.  
Det är ett löfte från en hustru till sin man att hon ska följa efter honom till Amerika.  
Löftet skrevs antagligen i samband med att maken reste iväg, eller åtminstone samma år som det hände.  
Jag har inte stött på något sådant innan. Är det någon annan som har gjort det och som vet hur man i så fall ska tolka en sådan lapp?  
Vad kan det ha funnits för skäl att fästa ett sådant löfte på pränt och dessutom lämna det i kyrkans förvar?  
 
Jag kan ju tillägga att hustrun aldrig reste till Amerika och att maken aldrig kom tillbaka igen.

85
Skogsfinnesläkter A-Ö / Nykäinen
« skrivet: 2015-08-18, 13:03 »
Med anledning av tidigare inlägg om Sigfrid Persson (Kasakka eller Nykäinen) tänkte jag både lämna lite information och ställa några frågor - som följer.
 
Tema 1: Per Sigfridsson och Sigfrid Persson soldat Westgren, från Björkberg, Orsa
Jag tänkte höra om någon har lyckats hitta ytterligare information om den Per Sigfridsson, född 1673 eller 1674 i Björkberg eller Sandsjön, Orsa, som är son till Sigfrid Månsson Nykäinen och Valborg Mickelsdotter. I Orsa AI:2, s. 113 kan man förstå att sonen Per föddes 1674 och hans hustru Anna 1670.  Intill står en löst hängande uppgift om (Sigfrid Månssons) ”sonson Siffri 1694”. Denne Siffri är sannolikt den person som jag sedan försöker följa. Frågan är om man vågar koppla ihop honom med Per Sigfridsson som far? Jag tänker att Per Sigfridsson är den ende av Sigfrid Månssons äldre söner som dels är gift, dels fortfarande bor hemma och som dessutom är tillräckligt gammal för att kunna ha en son.  
 
En omvänd bevisning finns i Färila EI:1 s. 101. Det är dödsnotisen för Sigfrid Persson, född i Björkberg 1694, död 1751. Jag hittar ingen annan Sigfrid i Björkberg (Orsa AI:2 s. 113-115 eller AI:3  s. 115-116) som skulle kunna passa. Så tiden stämmer, och dessutom skulle det då innebära att ”sonson Siffri” knyts till en far med förnamnet Per. Den döde Sigfrid Persson är soldat Westgren, soldat nr 149 i Järvsö kompani (mellan 1716 och 1720). När han avlider bor han i Skräddarbo, Alfta. Därmed borde man väl kunna avskriva den Sigfrid Persson Kassaka som här på forumet har nämnts som kandidat till att vara denne soldat Westgren.  
 
Min slutsats är att Sigfrid Persson soldat Westgren, född i Björkberg 1694 är son till Per Sigfridsson född 1674, som i sin tur är son till Sigfrid Månsson Nykäinen i Björkberg född 1636. Någon som invänder?
 
Tema 2: Per Sigfridssons hustru(r?) och vidare öden
Jag ville stämma av en uppgift i Orsa AI:3, s 115. I Sigfrid Månssons familj i Björkberg står en son Päder född 1673. Ska man uppfatta det som att han är (oäkta?) son till Sigfrids syster Karin, som också bor där? Eller kan det möjligen vara Per Sigfridsson i ett andra gifte? Denne Päder är gift med Marg. Mårtensdotter och blir soldat, oklart var.
 
Samtidigt finns också Per Sigfridsson med hustru Anna Olofsdotter på s. 116 i Sandsjö nr 5, dock utan barn. Per anges här vara född 1673.
 
Vet någon varifrån hustrun Anna Olofsdotter kommer?
 
Vet någon vart de tar vägen? I Orsa AI:4 finns de inte längre i Sandsjö eller Björkberg. Jag har försökt leta ledtrådar i Orsa och kringliggande församlingar, men tills vidare utan resultat.
 
Tema 3: Sigfrid Perssons efterkommande
Sigfrid Persson, soldat Westgren, gifter sig med Anna (Annika) Matsdotter från Kvarnberg, dotter till Mats Göransson och Helga Göransdotter. De bosätter sig i Skräddarbo, Alfta socken. Anna dör 1775. Se bl.a. Ovanåker F:1 sid 49 och Färila EI:1 sid 236. Se även husförhörslängder Ovanåker AI:1 s. 118 och AI:2 s 121.
 
Sigfrid och Anna får barnen Per, f. 1724, d. 1797 (Ljusdal F:2 s. 61), Anna f. 1733/1734, d. 1810 (Järvsö EI:2 sid 3, nr. 35) och Karin f. 1734/1735, d. 1814 (Ovanåker F:2, 1814, nr 16). Per och Anna blir kvar i Skräddarbo, men Anna flyttar senare till Järvsö. Karin blir hustru till soldat Mårten Strand i Roteberg, Ovanåker (se bl.a. Ovanåker AI:3, s. 144).

86
00 - Självmord / Allmänt om självmord
« skrivet: 2015-08-04, 11:19 »
Perfekt! Tack så mycket för den eminenta hänvisningen.Det stämmer väldigt bra med händelserna i det här fallet.

87
00 - Självmord / Allmänt om självmord
« skrivet: 2015-08-03, 23:47 »
Är det någon som vet ifall det var så (i detta fall år 1806) att vanliga människor inte fick hantera/flytta kroppen av en självmördare innan domstolen hade utrett omständigheterna? Jag får det intrycket av ett domstolsprotokoll, där i detta fall kroppen ligger kvar på platsen minst ett par veckor innan det blir utrett att kroppen inte måste tas om hand av skarprättaren. Vet någon i så fall också var och hur detta reglerades?

88
05 Metod - Hur gör jag? / Vad hände sen?
« skrivet: 2015-05-01, 00:06 »
Ett annat tips kanske. Nu vet jag ju inte om din Olaus förblev svensk medborgare. I så fall vet jag inte om han över huvud taget går att hitta i tyska register. Men om han ändå finns någonstans så skulle jag nog också försöka att leta efter eventuella uppgifter hos statliga Standesamt i Schwerin, eller om de äldre handlingarna finns i ett arkiv. Det ser ut som att de kan finnas i Stadtarchiv Schwerin. Från 1876 blev ju folkbokföringen statlig. Det kan ju ändå finnas uppgifter i kyrkoarkiven, under förutsättning att personen i fråga tillhörde någon församling och använde sig av några av kyrkans tjänster(dop, vigsel, begravning). På den här sidan finns en mailadress där man i alla fall kan försöka ställa en fråga: http://www.schwerin.de/%3Finternet_navigation_id%3D1035%26internet_inhalt_id%3D2 457?internet_navigation_id=1272. Kanske går det också att hitta gamla adressböcker från Schwerin. Det kan ibland vara en bra källa för att leta personer. Jag såg också något om att det finns en del uppgifter ur kyrkoarkiven i Schwerin-Mecklenburg på tyska Ancestry. Vet dock inget närmare om vad det i så fall omfattar, men allmänt sett så kommer det mer och mer av tyska dokument på Ancestry.

89
Ljusdal / Ljusdal F:2 (1792-1843) Bild 40
« skrivet: 2015-03-26, 22:53 »
Lefwat vackert och christeligt. Fyra månader före sin död varit av lamhet och värk sängliggande, och derunder med tolamod samt gudelig beredelse uthärdade til den, (saknas datum), då hon stilla insomande efter 67 år och 6 månaders vandring.

90
Y-DNA (det raka fädernet) / Metodfråga om Y-DNA
« skrivet: 2015-03-23, 21:49 »
Tack för info och tips. Jag misstänkte att det kanske var så som du beskriver.

91
Y-DNA (det raka fädernet) / Metodfråga om Y-DNA
« skrivet: 2015-03-22, 15:58 »
Hej
Jag är helt okunnig om allt som rör DNA-analys, men har en fråga om ifall det kan fungera med annat analysmaterial än en topsning. Är det någon som kan svara på ett par frågor via egen mail?

92
Järvsö / Äldre inlägg (arkiv) till 24 juli, 2015
« skrivet: 2015-02-18, 20:11 »
Jag skulle tro att det är den ovan nämnde Erik Kling som antas som sockenskomakare av sockenstämman år 1813 i detta sockenstämmoprotokoll: Järvsö KI:1 (1793-1816) Bild 100 / sid 96. Tillgängligt via Arkiv Digital.

93
22) Tyska / Ytterligare översättning tyskt brev
« skrivet: 2015-01-31, 20:05 »
Hej
Det var ju kul att det var till nytta med brevets innehåll. Det här är kanske inte lika innehållsrikt, men så är lyder det (inte exakt ord för ord översatt, men med en lätt försvenskning).
 
Kulmbach den 1.4.1962
Kära farbror (måste inte betyda fars bror, kan betyda mors bror eller annan avlägsnare släkting) med familj!
Äntligen kan jag besvara ditt kära brev. Du blir säkert förvånad att vi också skriver någon gång, men mamma har inte haft tid. Hon är fortfarande lite sjuklig och om jag är helt ärlig så är jag väldigt lat att skriva. Jag är precis som farbror Richard från Sverige. Han skriver inte heller, eller åtminstone väldigt sällan. Nu till något annat. Hur mår ni alla? Vi mår alla bra och hoppas få veta samma sak från er. Bruno, från ditt sista brev, måste vara minst 21 år gammal, Paul 14 år och lilla Ellie 5 år. Kan du inte skicka ett foto från hela familjen när du svarar på brevet? Mamma och jag skulle bli jätteglada. En liten beskrivning av mig själv: Jag är 18½ år (Ny sida) gammal. 170 cm lång och blir den 3 oktober 19 år gammal. Jag bifogar ett foto av mig så att ni åtminstone har någon uppfattning om hur er släkting ser ut. Nu slutar jag för idag, i förhoppningen att mitt brev snart besvaras.
Många, många hälsningar till dig och din familj
skickar din brorsdotter (eller motsvarande) Heidrun med syster Elli

94
22) Tyska / översättning tyskt brev 1957
« skrivet: 2015-01-31, 12:39 »
Ett par otydligheter finns, men i stora drag låter det ungefär så här. Skribenten gillade tydligen inte punkter, men jag har lagt in punkter för att underlätta läsningen lite. Det ändrar ju inte på innehållet.  
 
Exten (?) den 13 februari 57
Kära broder Johann, svägerska och barn. Efter lång tid  mottog vi med stor glädje ditt kära brev. Vi glädjer oss att ni alla är friska, vilket vi också kan säga om oss. Vi har ofta tänkt på er. Ofta har du dykt upp i mina drömmar. Ung: ”Vi syskon bor så långt ifrån varandra.” Lenchen (? Trol. Smeknamn för Helene el. liknande) och Wilhelm bor inte långt ifrån oss, 60 km. Bror Richard besökte oss förra sommaren. Härifrån oss besökte vi syster Elli. Det var en lång, fin resa 600 km. Vi tog med oss Ellis dotter Heidrun. Hon hade tillbringat sina 6 veckors ferier hos oss. Hon har blivit en stor flicka och slutar skolan nästa år. Syster Ida bor ensam med sin son Horst. Svåger Wilhelm dog i november 1955. De sista åren var han så förlamad att han inte längre kunde röra sig. Ja kära ni, även om vi bor långt ifrån varandra så är glädjen stor att vi ändå har återfunnit varandra, sånär som på vår kära bror Paul. Undrar om han fortfarande lever? Jag slutar nu mitt skrivande i förhoppning om att vårt brev ankommer till er och att ni har hälsan. Nu önskar vi er av hela hjärtat allt gott. Hjärtliga hälsningar sänder broder Artur (?), fru och son Horst.

95
Los / Orsa FI:4 (1806-1816) Bild 121 / sid 234
« skrivet: 2015-01-28, 20:17 »
Det står väl colique. Det finns äldre inlägg om detta.

96
Det går säkert inte att nå kyrkböckerna med några musklick.Förslagsvis skickar du ett mail till arkivet för att höra närmare hur det ligger till. Det kan vara så att man måste åka till arkivet själv för att titta antingen i böckerna eller i mikrokort. Det kan också vara möjligt att ge ett uppdrag till en forskare att söka mot en viss avgift. Det börjar långsamt röra på sig med digitaliseringar, men jag vet inte om den här församlingen är delaktig i sådana projekt. En variant att tillgängliggöra är via tyska eller internationella Ancestry, men det finns ännu inte så mycket där. Arkivet kan säkert lämna information om ifall det finns sådana möjligheter på gång.Jag förmodar att du har kollat i familysearch.com om det finns något där.

97
Jarmshagen verkar ju vara en ort i samma församling som Levenhagen. Kyrkböckerna för den tid du söker verkar kunna finnas kvar, i så fall i kyrkoarkivet i Greifswald: http://www.archivnordkirche.de/index.php/vorpommersche-kirchenbuecher.html. Kolla under bokstaven L för vilka kyrkböcker som finns i arkivet.

98
Pommern / Pommern
« skrivet: 2015-01-02, 13:14 »
Vet inte om jag förstår dig rätt, men jag uppfattar det som att du har en tanke om att Anna-Lovisa skulle kunna vara en syster till Johan Gustaf, men att du än så länge inte har något bevis för att det finns en koppling till honom. Uppgiften om att hon ska vara född i Örebro verkar ju inte vara bekräftad? Misstänker du i så fall att hon också kan vara född i Pommern? Kanske missförstår jag dina uppgifter.
Ett väldigt allmänt tips om du vill göra ett försök att komma vidare i Pommern är att du anmäler dig till en mailinglista för släktforskare som ägnar sig åt Pommern. Man kan skriva även på engelska. Här är en länk över befintliga mailinglistor i Tyskland: http://list.genealogy.net/mm/listinfo. Bläddra ner till den som avser Pommern och följ anvisningarna för att anmäla sig. Med en portion tur kanske du hittar någon som forskar på familjen Hoff ifrån det andra hållet. Utan uppgift om födelseort lär det annars vara mycket svårt. Ett annat mycket generellt tips på sikt är att ta ett abonnemang på tyska delen av Ancestry för att få tillgång till digitaliserat material. Än så länge finns inte så mycket digitaliserat, men det blir väl successivt allt mer. Risken är förstås att det inte finns något källmaterial. Jag tror att Pommern hör till de områden där det saknas mycket, men jag vet inte.

99
Pommern / Pommern
« skrivet: 2015-01-02, 10:41 »
Du skriver inte om han kom till Sverige som liten och om det i så fall kan finnas syskon födda i Sverige, eller om han invandrade som vuxen. Jag förmodar det senare. Utan uppgift om ort som han kom ifrån ska du nog ha en väldig tur om du råkar snubbla över honom. Det är ofta svårt ändå att få fram uppgifter av olika skäl. Har du gått till botten med att leta uppgifter i Sverige om hans ursprung? Eller har du kollat i www.familysearch.com ifall det kan finnas ledtrådar där? Om han inte finns där själv så kan det ju t.ex. finnas ansamlingar av detta efternamn i vissa orter i Pommern där man kanske kan leta vidare.

100
Allmänt / Sockentorp - reglering av arrenden?
« skrivet: 2014-12-28, 18:54 »
Är det någon som känner till något om var och hur det reglerades vilket arrende som skulle betalas för torp på socknens mark? Eftersom det sockentorp jag just nu intresserar mig för existerade före kommunernas tillblivelse så förmodar jag att det borde finnas uppgifter av detta slag i några av kyrkohandlingarna. Indirekt har jag förstått från sockenstämmoprotokoll att det skulle betalas en avgift/skatt. Det framgår av ett protokoll där en tvist mellan socknen och staten om vem marken tillhörde slutade med att socknen vann. Då gavs i uppdrag åt en person att ansöka om att socknen skulle få tillbaka den skatt som under okänd tid hade betalats till Kungl. Majt. Om det gällde samma belopp i båda fallen vet jag inte.  
Undrar också om sockentorp var något som förekom i hela landet, eller om det var en relativt regional företeelse? Det verkar vara lite magert med information om ämnet överlag.

101
Tidigare tyska områden / Preussen
« skrivet: 2014-11-09, 16:08 »
Hej
Det mest troliga är nog att kyrkböckerna (eller filmer) förvaras i evangeliska kyrkoarkivet i Berlin. Här är en webadress: http://www.landeskirchenarchivberlin.de/ med kontaktuppgifter. Jag vet inte om det kan ha funnits mer än en församling i Luckenwalde. Men om inte så borde det vara ganska lätt att hitta Wilhelmina när du har födelsedatum. MEN det finns en stor hake. Man måste själv besöka arkivet och beställa tid rätt långt i förväg, alternativt ge någon i uppdrag att leta, vilket lär kosta en liten slant. En kontakt kan kanske klargöra om det finns mer än en församling och om uppgifterna för det aktuella året finns bevarade.
Det verkar väl inte så långsökt att tro att Wilhelmina levde in på 1870-talet. Under år 1874 gick man över till statlig folkbokföring och då finns uppgifterna på ett annat ställe (om de finns bevarade). De bör då finnas i Potsdam: http://www.landeshauptarchiv-brandenburg.de/. Lättare att få besöka, men även här kostar det att ge någon i uppdrag att forska.

102
05 Metod - Hur gör jag? / Födda i Tyskland?
« skrivet: 2014-09-27, 21:49 »
Hej Angelika
Om du med komma vidare menar att hitta föräldrar till de båda personerna du anger, så är det första steget att få tag i deras födelsebevis. I dem står normalt sett föräldrarnas namn och adress. Men i Tyskland gäller 110 års sekretess för födelseuppgifter om du inte är nära släkt. Om du är släkt och kan begära ut födelsebevis så kan du googla på orterna i fråga plus Standesamt, som är den statliga institution som sköter folkbokföringen. Förhoppningsvis hittar du någon mailadress så att du kan fråga vidare. Det kostar en slant att få underlagen.

103
Beckman / Bäckman / Beckman / Bäckman
« skrivet: 2014-08-12, 22:24 »
Hej Carina
Han verkar stämma med uppgifter i Dals-Eds församling, bok C:3 sid 95, födsel nummer 57. Har du tillgång till den eller vill du ha uppgifterna?

104
Skogsfinnesläkter A-Ö / Kasakka
« skrivet: 2014-08-04, 22:31 »
Hej
Tar upp tråden Kasakka igen, eller i alla fall soldat Sigfrid Persson i Skräddarbo, ev. = soldat Sigfrid Persson Westgren. I sonen Per Sigfridssons dödsnotis (Ljusdal F:2, sid 61) anges föräldrarna soldat Sigfrid Persson och hustru Anna Matsdotter. I Anna Matsdotters dödsnotis (Ovanåker F:1, sid 49) anges som make Sigfrid Persson i Skräddarbo. Om det är denna Sigfrid Persson som blir soldat Westgren, så återfinns han i generalmönsterrullorna från Järvsö kompani. Han tillträder år 1716, 23 år gammal, soldat nr. 149 (Generalmönsterrullor - Hälsinge regemente 672 (1715-1717) Bild 1350). Han blir inte så långvarig i tjänst, för han deltar i kriget i Norge 1718 och kommer hem med förfrusna fötter som jag tolkar texten: Generalmönsterrullor - Hälsinge regemente 674 (1719-1719) Bild 2270. Han ersätts av en annan året därpå: Generalmönsterrullor - Hälsinge regemente 675 (1720-1720) Bild 1930.  
Det står dessvärre inte särskilt noga angivet var han är född, bara Hälsingland. Eftersom sockentillhörigheten för vissa av de intressanta byarna har skiftat så är jag inte säker på om man kan dra några slutsatser av det. Dvs skulle man kunna utesluta Björkberg i Orsa? Uppgiften om att han skulle vara född i norra Los 1682 (enligt inlägg 18 september 1999) borde man ändå kunna utesluta, för han är född omkring 1693-1694 att döma av gmr.  
Jag är inte tillräckligt bevandrad för att veta om man kan hitta ytterligare uppgifter för att länka ihop uppgiften i generalmönsterrullorna med kyrkbokens Sigfrid Persson i Skräddarbo (eller någon namne för den delen) och vidare till rätt finskt släktnamn . Ovanåkers kyrkoböcker saknas ju. Någon som vet? Jag kan tillägga att jag även letat efter Sigfrid i gmr från Orsa och Alfta, men utan resultat (kan också bero på mig), för det kan ju finnas mer än en... Har också försökt leta efter gratialister för att ringa in ev. dödsår, men han finns inte i de få listor som finns tillgängliga digitalt.  
Angående en annan uppgift från 18 september 1999 från Ovanåkers släktregister skulle Sigfrid ha varit gift i första giftet med en Ella Olofsdotter. Jag undrar om det stämmer. Det verkar ju mest troligt att de skulle ha gift sig i Färila i och med att hon skulle komma därifrån, men jag hittar ingen sådan uppgift. Jag hittar henne inte heller i dödboken. Om hon gifte sig och dog i Ovanåker undrar jag hur författaren till släktregistret kan ha fått tag i de uppgifterna? Ev sammanblandning med sonen Pers hustru?

105
Skattelängder / Nedsättningsbrev
« skrivet: 2014-07-25, 19:24 »
Jag har inte lyckats hitta något inlägg om var man eventuellt skulle kunna hitta nedsättningsbrev i allmänhet. I synnerhet är jag intresserad av ett specifikt sådant (om det nu kallas nedsättningsbrev?) som nämns i protokollet till denna skattläggningskarta: http://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/show.html?showmap=true&mapTypeSe lected=false&mapType=&archive=LMS&nbOfImages=8&sd_base=lms2&sd_ktun=4c4d535f5632 392d33303a31. Här hänvisas till En Kongl: Majts. Respective Befattningshafvandens Resolution under den 7 augusti 1772. Skattläggningen görs 1812 efter 30 frihetsår, vilket väl egentligen borde utgå ifrån år 1782...
Alltså - var skulle man kunna hitta denna resolution?

106
Schleswig-Holstein / Schleswig-Holstein
« skrivet: 2014-06-01, 19:48 »
Av det du skriver låter det som att du menar att Rönnow var svensk men flyttade till Tyskland? I så fall är det väl tveksamt om du hittar honom i några tyska kyrkböcker.

107
Schleswig-Holstein / Schleswig-Holstein
« skrivet: 2014-05-31, 15:35 »
Hej Inga-Lill.  
Det ser ut att finnas fyra församlingar på Fehmarn, som alla tillhör det större prosteriet Oldenburg. Att döma av den här hemsidan finns kyrkböckerna i samtliga fall i Neustadt i Holstein: http://www.kirchenkreis-ostholstein.de/kirchenkreis/verwaltung/archive-des-kirch enkreises.html. Det vore förstås en fördel om du kan få fram vilken församling det gäller. Det kan ju också vara väldigt olika hur väl kyrkböckerna är bevarade. Nere på 1600-talet börjar det ju bli lite glesare med material, men absolut inte omöjligt. Det finns kontaktuppgifter på hemsidan om du vill höra närmare. Det kan också finnas regionala släktforskningsmailgrupper som kan hjälpa till.

108
Schleswig-Holstein / Schleswig-Holstein
« skrivet: 2014-05-29, 13:47 »
Hej Marie
Varifrån har du de äldsta uppgifterna om honom? Är det från någon kyrkbok i Sverige? Det är väl inte så ovanligt att det blev felskrivningar av födelseorterna om orten inte var välkänd. Spontant skulle jag gissa att det kan handla om Lunden, eftersom uppgiften om Dithmarschen ändå finns och inte är så lätt att bara ta ur luften.  
 
Om du orkar gräva vidare så är det i så fall Lundens(?) kyrkoböcker som är källan. Här kan du på sid 43 läsa att det finns dopböcker sedan 1620: http://www.nordelbisches-kirchenarchiv.de/sites/default/files/infohefte/infoheft _8_norderdithmarschen.pdf . Böckerna verkar finns på mikrofischer, tillgängliga här: http://kkdith.de/verwaltung/das-kirchenkreisarchiv/ . Man kan antingen be om en tid själv eller ge någon i uppdrag att leta. Kostar gör det förstås, så det bör man ju höra närmare om. Det kan ju vara så att texterna är väldigt svårlästa så att det tar tid att gå igenom dem. Men annars borde det inte vara en oöverstiglig uppgift att gå igenom ca 5 år för en ganska liten församling. Kanske stämmer årtalet du redan har och då är det ju bara ett år att leta inom.

109
Järvsö / Äldre inlägg (arkiv) till 11 februari, 2015
« skrivet: 2014-05-29, 11:24 »
Hi Linda
I am glad that you have made contact and I wish you a great stay in Järvsö! I am not related to the Svenssons (not in any direct line anyway), but since one branch of my family tree has been living in Järvsö for centuries I guess I am related to a lot of people there.I was born there myself but I no longer live there, only my heart

110
Järvsö / Äldre inlägg (arkiv) till 11 februari, 2015
« skrivet: 2014-05-27, 21:13 »
Hi Linda
If you happen to drop by at this site you might be interested to take a look at a photo of Ingrid Svensdotter born 1823: http://www.helsingebilder.se/bilder/LJM/small/LJM19883sm.jpg I hope you can open the file.

111
Hassela / Hassela AI:1 (1779-1797)
« skrivet: 2014-05-14, 20:11 »
Det står sonson (till Erik Pålsson född 1729). I födelseboken står han som son till Erik Ersson(född 1757) och Karin Larsdotter. Andra namnet under Nils Nilsson är sonhustrun Carin Pålsdotter, men vem hon är gift med framgår ju inte här. Men det verkar ju finnas rätt bra med födelseböcker där man kan se vilka barn som har vilka föräldrar. Viss ledning får man ju av patronymikon och födelseår. Men det ser ju inte ut som att de står konsekvent tillsammans i familjegrupper, exempelvis just Pål Ersson och hans föräldrar.

112
02 Efterlysningar / Rehfuss
« skrivet: 2014-05-13, 21:08 »
Du behöver hitta rätt kyrkböcker, vilket inte är så enkelt. Om du vet deras konfession så är det lite lättare, för då kan du ju utesluta vissa kategorier av församlingar (vanligen evangeliska eller katolska). Men det är inte så självklart vilken ort som avses med mannens härkomst. Freylingen kanske idag motsvaras av Freilingen? Det verkar i så fall ligga i Rheinland-Pfalz. F?rth är kanske tydligare vilken ort det avser. Men här finns flera olika församlingar, både evangeliska och katolska. Här finns lite uppgifter om evangeliska församlingar: http://de.wikipedia.org/wiki/Evangelisch-Lutherisches_Dekanat_F%C3%BCrth och här finns lite information om katolska församlingar http://pfarreien.kirche-bamberg.de/dekanate-neu/fuerth. Särskilt i katolska församlingar är det ganska vanligt att kyrkböckerna finns kvar i församlingarna. I evangeliska församlingar är det vanligt att de förvaras i något centralt arkiv. Det vore alltså bra om du kan få fram lite mera detaljerad information innan du börjar leta på allvar.

113
Hassela / Dödboken Hassela F1:bild 61
« skrivet: 2014-05-11, 18:43 »
Johan Andersson Rödjare Hammer smed ifrån Franshammar, född 1755 i December, af framledne kolarefolket Anders Johansson och Hust(ru) Catharina Erisdr. (dotter)i Rödjerbo (?) vid Strömbacka Bruk. Gift 1777 på 22dna året gammal, med då varande ? Enkan Hust.(ru) Anna Greta Stare vid Strömbacka, hwilken under 34 års sa(?)manlefnad fött honom 6 barn, 3 söner och 3 döttrar, 1 son i späda barndomen med döden afgången. War Hammar smed på Strömbacka i 6 år. Kom till Franshammar 1783 och war där hammar smed i 22 år. Haft en god och jämn hälsa till sista året, men då angripen af svår bröstvärk och sluteligen en tärande Tvinsot död deraf d. 21 julii 55 år och 7 Månader gammal. Begrofs d. 23 Dito.

114
Baden-Württemberg / Konstanz
« skrivet: 2014-05-06, 20:45 »
hej
Dina uppgifter är väldigt knapphändiga. Generellt sett är det viktigt att ha detaljerade uppgifter om var personer har bott, särskilt i städer där det kan finnas flera folkbokföringskontor. Jag får ändå intrycket att det kanske bara finns ett sådant kontor i Konstanz. Här är i alla fall en sida där man kan begära ut uppgifter: http://www.konstanz.de/rathaus/00707/01001/01006/index.html. Det som verkar säkrast är att beställa födelsebevis för Sigfried, eftersom du vet årtalet. Då får du uppgift om föräldrar och i bästa fall deras födelseår, eller i alla fall bostadsort. Att få dödsbevis för Eugen kan ju bli lite dyrare om du inte vet rätt år, men det kan vara det enklaste/enda sättet att få veta när och var han är född. Det är i sin tur nödvändigt för att komma längre bak i släktkedjan.  
 
Det gäller vissa spärrfrister för fri tillgång till uppgifter: 110 år för födslar, 80 år för giftermål och 30 år för dödsfall. Som direkt anförvant kan man få ut uppgifter ändå, men du måste antagligen beskriva eller visa släktskapet.
 
Ska du söka längre tillbaka än 1870-talet är det kyrkböcker som gäller. Då måste man veta personens konfession och exakt församling för att komma vidare. Dokumenten kan finnas på diverse ställen, så det måste man ta reda på från fall till fall.  
 
Ett kompletterande sätt att ringa in personer kan vara att leta efter gamla adressböcker via internet. Men det finns ju bara i begränsad omfattning och i första hand för 1900-talet.
 
Det finns säkert också släktforskargrupper i området som man kan få kontakt med och hjälp av.

115
Gölin / Gölin
« skrivet: 2014-04-01, 22:31 »
Gölin var ett ganska vanligt namn i åtminstone vissa hälsingesocknar.

116
Ljusdal / Ljusdal F:1 1739-1791 sid 34 AD
« skrivet: 2014-03-28, 09:27 »
Hej
Du ser ut att ha Arkiv Digital? Sök på generalmönsterrullor (GMR). Välj den för Hälsinglands kompani, välj året 1787 och gå till sidan 461 så hittar du honom. Kanske finns han i fler årgångar om du letar.

117
Ljusdal / Ljusdal C:2 1732-1810 bild 109 nr 24
« skrivet: 2014-03-23, 20:11 »
Soldaten Jonas Skogberg af Dilsbo compagniet och pigan Sigrid Olofs dr. födda i Hafre (Haverö?) sokn och Medelpad.

118
Ljusdal / Ljusdal C:2 1732-1810 bild 109 nr 24
« skrivet: 2014-03-23, 20:05 »
Soldatenkan hustru Sigrid Olofsdotter, född 1706 i Hafwerö, hwarest? fadren war bonden Olof Jonsson och modren h. Lena Pärsdotter i By. Gifte sig 1726 med dåwarande sold. Jonas Skogberg. Med honom haft 5 barn 1 son och 4 döttrar, af wilka 3 döttrar än lefwa. Död i rötfebern 69 år gl.  
Testam. till kyrkan 6 ?

119
Ljusdal / Ljusdal C:2 1732-1810 bild 109 nr 24
« skrivet: 2014-03-23, 17:57 »
Hej
Det står nog modern qvinspersonen Gertrud Jonsdotter ifrån W. Ede. Det står ingen notering om fader.

120
Järvsö / Äldre inlägg (arkiv) till 11 februari, 2015
« skrivet: 2014-03-21, 11:29 »
Hi Linda
If you don't get any specific contacts on this page you could try to make contact elsewhere. There is a village community center: Säljesta bygdegård with a homepage and a Facebook page. On this page http://www.bygdegardarna.se/saljesta/ under föreningen, styrelse there is a mail address. The Facebook page is https://www.facebook.com/pages/S%C3%A4ljesta-Bygdeg%C3%A5rd/281733865173485.  
 
Another alternative might be to contact the Järvsö local history association (Järvsö hembygdsförening) On this page www.jarvsohembygdsforening.se under Kontakter you can write your message. As I understand it a building at the very center of this association comes from Svens in Säljesta. You can see it to the right on the top photo on this page http://jarvsohembygdsforening.se/sidor/hembygdsg.htm. Maybe this is in fact the place where your ancestor lived? This building no longer stands in Säljesta, but in/near the center of Järvsö (which isn't much larger than a village itself). At least you shouldn't miss it if you visit Järvsö, and the history association would be the right place to ask for a visit.  
 
Good luck and have a good stay in beautiful Järvsö!

121
Ovanåker / Ovanåker-F-1-1772-1803-Bild-29-sid-49
« skrivet: 2014-03-19, 12:16 »
Nummer två, som var lite enklare:
 
Vänsterspalten: Kyan
Ålderstigne mannen Pär Mickelsson, född 1703 af  
föräldrarna Mickel Mårtenson och hust. Karin
Pärsdotter. Gifte sig på sitt 25 år med hustru
Anna Jons dr. Och med henne haft 6 barn, 2
söner och 4 döttrar, af hwilcka en son och 2 döttrar
äro döda. Haft merendels god hälsa ända till
sistl. Michaelis tid, då han begynte angri-
pas af swår hosta och bröstwärck, som ock blef
hans död den 26 Januarii, sedan han dagen förut
fådt wederqwicka sig med den hel. natwardens
begående på sin sotesäng.

122
Ovanåker / Ovanåker-F-1-1772-1803-Bild-29-sid-49
« skrivet: 2014-03-19, 11:56 »
Hej
Ett försök i alla fall för din första notis, med några frågetecken och luckor. Jag tror att luckan på näst sista raden borde innehålla något i stil med att hon själv bad/sa/vädjade eller liknande. Någon får gärna bättra på... Jag är själv lite intresserad av innehållet.
 
Vänsterspalten: Skräddarbo
Ålderstigna änkan hustru Anna Mats-
dotter född ungefär? år 1690. Fadren var
Torparen Mats Matson på fin(n)torpet
Qvarnberg som hörer Till Orsa för-
samling i Dalarna, och modren hustru
Anna Matsdotter. Döpt och vigd, kunde
gått?  förstå sin christendom. Gifte sig 30
år gl. med sin afl. make Sigfrid Pärson
i Skräddarbo, med hvilken hon haft
3 barn, en son och 2ne döttrar som ännu
lefwa. Warit sedan efter sin
makes frånfälle änka i 22 år, under
någon?  siuklighet . Dock föredlat? sin siäl?
och brukat nådemedlen flitigt, så långt
som hennes åstundan? warit på det sidsta
aflägsna stället. Siukdomen har warit
ålderdoms bräcklighet, hwartill omsi-
der tillstötte håll och stygn, tils hon äntel.
förl. Söndag stilla och sacktmodel. af-
somnade, då hon .. :
Herre Jesu hielp mig!

123
02 Efterlysningar / Schmidt från Bamberg, Bayern.
« skrivet: 2014-03-18, 22:37 »
Hej
OM din ana var katolsk och/eller tillhörde pastoratet Kronach så finns kyrkböckerna i Archiv des Erzbistums Bamberg, där arkivbeståndet framgår på denna länk http://archiv.kirche-bamberg.de.preview.kirche-bamberg.de/bestaende-001/matrikel /k. Men om man läser här http://de.wikipedia.org/wiki/Ziegelerden så kanske det inte är så självklart att han var katolik. Här står att Ziegelerden fram till 1848 tillhörde det evangeliska Redwitz, men att invånarna pga avståndet hellre besökte Franziskanerklostret i Kronach.

124
03 Släktnamn / Liepe/von der Lippe
« skrivet: 2014-02-16, 14:49 »
Hej
Har du kollat i Berlins adressböcker? Där finns i alla fall diverse Liepe på 1800-talet. Länk: http://www.zlb.de/besondere-angebote/berliner-adressbuecher.html Hittar du några som passar så kan adressen vara en ledtråd till fortsatt letande i arkiv.

125
Skogsfinnesläkter A-Ö / Makkoinen
« skrivet: 2014-01-15, 23:28 »
Jag undrar om det har dykt upp någon ny information sedan 2003 om hur det hänger ihop med härkomsten för Sigfrid Persson (ev. 1694-1751) och Anna Matsdotter (ev 1690-1775) i Ovanåker, Skräddarbo? Här är ett av flera äldre inlägg som speglar oklarheten vad gäller den finska härkomsten:  
 
Det är oklart om Anna Matsdotter är dotter till Mats Göransson Makkoinen (165(8)-172(9)) o.h.h. Helga Göransdotter (1673-1754), Kvarnberg Orsa, eller om hon är en Kirjalainen från Norra Los. Tyvärr är ju inte heller hennes dödsnotis överensstämmande med några av dessa tidigare föreslagna föräldrar: Ovanåker F:1 (1772-1803) Bild 29 / sid 49. Det står att hon är dotter till Mats Matsson i Qvarnberg och hans hustru Anna? Matsdotter och att hon är född 1690. Dessa namn finns inte vid den tiden i Kvarnberg. Frågan är kanske vad som mest sannolikt stämmer i dödsnotisen. Jag gissar att Mats stämmer, eftersom Anna har patronymikon Matsdotter. Förmodligen stämmer även Kvarnberg. I alla fall verkar det osannolikt att man skrev Kvarnberg om hon i själva verket skulle ha kommit från Los. Eftersom det enligt husförhörslängderna bara fanns en Mats i Kvarnberg vid den tiden så borde detta avse Mats Göransson (Makkoinen) och att det är namnen på föräldrarna som har blivit fel i dödboken. Jag förmodar därför att Anna snarare är av släkten Makkoinen än Kirjalainen?  Födelseåret måste väl i och för sig inte stämma, men eftersom Mats dotter Anna i Kvarnberg är född 1690 och Anna i Los var född 1682 enligt en ännu äldre uppgift från anbytarforum, så talar väl även detta för att det handlar om Anna från Kvarnberg.  
 
Ytterligare en faktor som kan tala för Kvarnberg är att det i Ovanåkers släktbok tydligen står att Sigfrid gifte om sig 1720 med Anna Matsdotter. Det står i hennes dödsnotis att hon var 30 år gammal när hon gifte sig, alltså 1720 om hon var född 1690.  
 
En annan fråga är i vilka källor man kan hitta Anna Matsdotter från Los?
 
Även för maken finns motvarande frågetecken, men jag får återkomma om det vid tillfälle.

126
04 Källor och arkiv / Register nyfödda Holstein
« skrivet: 2014-01-12, 10:08 »
Hej Ingvar
Om kvinnan i fråga inte var gift med en tysk och inte tysk medborgare så är jag inte säker på att hon blev registrerad i tyska arkiv, men jag utesluter det inte. Du skriver inte något om det. Har du letat i medborgarskapshandlingar och nationalitetsmatriklar på Rötters vänner?  Har du tur kanske hon finns där.  
Om du ändå behöver leta efter tyska födelsebevis så var hon född vid en tid då det hade hunnit införas en statlig bokföring vid Standesamt. Det är Stadtarchiv i Kiel som förvarar de äldre registren. http://www.kiel.de/kultur/stadtarchiv/. Men om du inte har något födelsedatum eller adress så blir det ett omfattande letande, vilket är dyrt om du ska ge ett uppdrag till dem. Det tycks finnas minst fyra Standesamt-områden i Kiel och för varje årgång finns flera hundra sidor att gå igenom. Men då är det i och för sig en sida per person, inte listor som i de svenska kyrkböckerna.  
Det kan nog i så fall vara en idé att först leta i Melderegister som också finns i Stadtarchiv i Kiel - en förteckning över boende på respektive adresser i staden.  
Materialet finns digitaliserat, men såvitt jag förstår endast för besökare i arkivet. Jag skulle inte tro att det dessutom är indexerat på person så att det är sökbart, vilket naturligtvis skulle underlätta väsentligt. Men man kan via länken ovan leta fram de relevanta referensnumren till de handlingar man vill leta i och beställa digital tillgång till dem inför ett besök.  
Men kontakta dem och beskriv allt du vet så får du förhoppningsvis råd om hur du bör göra. Kontaktuppgifter finns under länken.

127
02 Efterlysningar / Ehrlich, Henry Albert
« skrivet: 2014-01-11, 19:56 »
Angående din förra fråga så ser det ut som att det du har fått är en kopia ur Melderegister. Kan det stämma? På den här sidan om Stadtarchiv i Kassel http://www.kassel.de/stadt/stadtarchiv/service/familienforschung/ kan man läsa att de också förvarar äldre registerböcker från Standesamt (statliga folkbokföringen). Födelseböcker äldre än 110 år ska finnas där. 1902 borde alltså ha hunnit flyttas dit. Med en korrekt uppgift om födelsedatum borde det gå snabbt (inte så dyrt) för dem att hitta rätt sida. Där ska stå både mammans och pappans namn och lite annat. Be om en kopia och hör efter vad det kostar.
 
Pappan borde du kunna hitta i Standesamts födelsebok i Eisenach. Årgången ska finnas i Stadtarchiv: http://www.archive-in-thueringen.de/index.php?major=archiv&action=detail&object= archiv&id=221. Någon annanstans läste jag att de 2012 hade digitaliserat böckerna, men hur man i så fall kommer åt det vet jag inte. Du kan ju till att börja med höra vad som gäller ifall du vill få ut kopia.  
 
Längre tillbaka är det kyrkböcker som gäller.

128
02 Efterlysningar / Ehrlich, Henry Albert
« skrivet: 2014-01-11, 15:34 »
Det står nog helt enkelt Arbeiter, dvs arbetare.

129
Allmänt / Allmänt
« skrivet: 2014-01-10, 19:29 »
Tack Björn, det låter ju ganska rimligt om det nu redan finns ett sådant begrepp.

130
03 Släktnamn / Hildebrandt
« skrivet: 2014-01-09, 20:50 »
Det kanske bästa sättet är nog att låna filmen från mormonerna till något av deras släktforskningscenter: http://www.jesukristikyrka.se/om-kyrkan/slaektforskning/slaektforskningscenter.h tml. Jag har inte testat själv hur det fungerar dock. Filmnumret finns angivet på familysearch-sidan ovan. Filmen innehåller sannolikt fler uppgifter än dem som är registrerade i Familysearch, t.ex. vilken församling det gäller. Då har du en bättre utgångspunkt för att leta vidare.

131
05 Metod - Hur gör jag? / Församlingar
« skrivet: 2014-01-09, 19:25 »
Hej
Du skulle behöva uppgift om adress så att du redan från början vet vilken församling som du bör kontakta. Här är en länk till evangeliska församlingar i Dresden http://wiki-de.genealogy.net/Kirchenbezirk_Dresden_Mitte. Men din släkting kanske inte ens var evangelisk. I så fall gäller ju andra församlingar. Här är en sida med församlingar i Chemnitz http://wiki-de.genealogy.net/Kirchenbezirk_Dresden_Mitte.  
Beroende bl. a. på hur gamla uppgifter det är så kan kyrkböckerna också förvaras i centrala arkiv.  
Det finns en öppen mailinglista för släktforskare i Sachsen. Bläddra ner på denna sida: http://list.genealogy.net/mm/listinfo. Det står att de endast är tyskspråkiga, men det kanske man inte behöver ta så bokstavligt. Där kan du få mailkontakt med dem som forskar i området och som kan ge dig tips.
Men med de få uppgifter du anger är det som att leta efter en nål i en höstack...

132
Allmänt / Allmänt
« skrivet: 2014-01-08, 22:58 »
Sitter just med samma funderingar kring hur länge man uppfattas eller uppfattar sig själv som skogsfinsk. En boplats anges 1859 i en dombok som skogsfinsk, trots att den etablerades kring 1785 och av allt att döma inte ens av någon med skogsfinsk härkomst. Det var nog först nummer tre eller fyra på platsen runt 1800 som hade en sådan bakgrund. Han lär visserligen ha varit en person som gjorde avtryck i bygden, men det verkar ändå lite konstigt att epitetet skogsfinsk hänger med så pass länge. Kanske bedrev han svedjebruk. Vilka kriterier gäller för att betrakta en bosättning som skogsfinsk när det inte avser varken första eller andra generationens bosättare?

133
hej och tack för alla kommentarer. Långslåtts ursprung låter sig inte så lätt definieras, kanske för att det var socknens mark. Det borde väl betyda att det aldrig har hört till någon enskild by. Jag har än så länge inte lyckats hitta det i några äldre kartor heller. Jag tror mig också ha fått fram att en av de första nybyggarna, och den som under lång tid lär ha präglat platsen, var av skogsfinsk härstamning. Det framgår även i ett domstolsprotokoll så sent som 1859. Om han upprätthöll de gamla traditionerna så har jag förstått det som att de gärna bosatte sig i gränstrakter med lite oklara ägoförhållanden och kanske lite mindre insyn från överheten. Detta gränsfenomen verkar också komma till uttryck i att de första noteringarna om platsen finns i husförhörslängderna finns i grannsocknen Alfta. Jag kan inte utesluta att det skedde någon gränsjustering i trakten, men jag tror inte det, utan det låg nog i Järvsö. Dessutom finns en rad varianter på stavning av namnet, samt att det tar ett par årtionden innan platsen får en egen rubrik i Järvsö hfl.  
Tills vidare väljer jag att ha hypotesen att första nybyggaren Gudmund faktiskt bodde i Långslått, men att han passade på att besöka släkt och mera civiliserade trakter i samband med husförhören, trots att han skulle ha kunnat delta vid dessa på lite närmare håll. Men där hade han förmodligen inga släktingar. Det låter som att ni skulle kunna tänkas dela den uppfattningen

134
Att båda stämmer, menar du att han skulle bo på båda ställena? Jag är tveksam till det i så fall. Husfolk måste inte betyda att man jobbar åt någon. Det kan vara i princip samma sak som torpare, vilket jag  har anledning att tro i detta fall. Jag misstänker att de faktiskt bodde i Långslått, bla eftersom han anges som nybyggare, men att det tog tid innan prästen valde att se det som en egen enhet (låg otillgängligt i socknens yttre skogsområden i väglöst land). Under tiden deltog familjen kanske i husförhör hos föräldrarna och blev bokförda där. Men Långslått har aldrig hört till byn Myra. Det tar flera år innan Långslått finns med som självständig plats i hfl. Dessförinnan finns det under flera år här och där med som kommentar i hfl att familjer i grannbyn Hästberg de facto bodde i Långslått.
Fanns det inga generella regler för när man fick mantalsskriva sig, tex att man måste bo på platsen för att bli mantalsskriven där? Borde det inte också ha varit en ekonomisk nackdel att skatta för verksamheten om de inte var tvungna (för att de bodde där)? Jag har förstått att man gärna försökte smita undan skattskrivningen om det gick, och att detta lyckades ganska ofta.

135
Vad ska man tro om var en familj faktiskt var bosatt om det skiljer sig mellan uppgifter i mantalslängden och i husförhörslängden? I husförhörslängden anges mannen i fråga som nybyggare, men det var han inte på den plats som avses i denna längd, utan på den plats som avses i mantalslängden. Familjen det gäller finns på sidan Järvsö AI:7 (1793-1799) Bild 46 / sid 39, http://www.arkivdigital.se/aid/show/v135793.b46.s39. Gudmund Olsson och Sigrid Olsdotter med två döttrar. I mantalslängden för 1794 (och framåt), Gävleborgs läns landskontor EIb:250 (1794-1794) Bild 2040 / sid 397, http://www.arkivdigital.se/aid/show/v401505.b2040.s397 återfinns han efter ca 2/3 av namnförteckningen vid Långslått.  
Jag föreställer mig att man behöver jobba ihop till skatten på det ställe där man faktiskt bor och att det skulle tala för att det är mantalslängden som är mera rätt vad gäller bostadsort? I detta fall är det ca 2 mil mellan ställena, så det var inte två boställen man kunde sköta dagligdags oberoende av var man bodde.

136
Människor / Järvsö 1910
« skrivet: 2014-01-06, 11:17 »
Hej Carina!
Jag antar att du i första hand frågar utifrån att någon kan bedöma ifall tidsskillnaden verkar rimlig i förhållande till klädseln på det äldre fotot? Det finns nog någon som kan bistå med det, inte jag dock. Har du möjlighet att ladda upp en närbild med fler detaljer? Dragen ser ju ganska lika ut när man tar hänsyn till en tidsskillnad på kanske 15? år. Jag fastnade lite för öronen på det äldre fotot, som är lite karakteristiska och som kanske går att få fram lite bättre på det yngre fotot? Annars ser ju hår, ögon, näsa och ansiktsform ut att kunna stämma.

137
Tack Carina;-) och även Kina. Denna Mårten är förstås korrekt. Jag har nog noterat en muntlig uppgift som jag har tagit lite alltför given. Skulle förstås själv ha kollat i Sveriges dödbok först . Jag får ge mig till tåls ett år till helt enkelt.

138
Det var ju lustigt. Födelsedatum stämmer inte (född 11 april 1874). Men fd hemmansägare borde stämma. Jag misstänkte också att det skulle kunna stå Nordsjö pga en vårdinrättning där. Han var också åderförkalkad. Men han var gift och inte änkling.Det var lite för många fel för att våga tro att det är rätt person. Men tack för att du kollade!

139
Jag testar ifall någon har lust att nappa;-) Det jag undrar över är om det står någon dödsorsak och om boendeorten för Mårten Jonsson i Järvsö, Gävleborgs län som dog 1 maj 1943.

140
Ok, men ett abonnemang måste man väl ha... Jag har inte det, men skulle du ha möjlighet att kolla en uppgift Allan?

141
Ok tack för kollen. Då får jag ge mig till tåls en tid till;-)

142
Järvsö / Äldre inlägg (arkiv) till 11 februari, 2015
« skrivet: 2014-01-04, 16:36 »
Ur Sveriges dödbok:
18831005-820
 
Norrman f. Karlsson, Johanna
 
Björkbacka
 
Död 17/11 1962.
 
Kyrkobokförd i Östersund, Östersunds kn (Jämtlands län, Jämtland).
 
Född 5/10 1883 i Järvsö (Gävleborgs län, Hälsingland).
 
Änka (9/12 1948).
--------------
Födelseförsamling i källan:
Järvsö (Gävleborgs län)
 
Källor:
DA, PA / DOR 62
 
Det verkar ju stämma med din Johanna. 5 oktober är nog rätt och 15 oktober en felskrivning.

143
Järvsö / Äldre inlägg (arkiv) till 11 februari, 2015
« skrivet: 2014-01-04, 16:18 »
Det verkar ju vara rätt Johanna. Pappan heter också Karl. Hänvisning till sida i hfl: http://www.arkivdigital.se/aid/show/v135828.b239.s233 Där finns hela familjen i Elfsätra.

144
Om 1943 års uppgifter har publicerats redan så undrar jag om jag får be någon att kolla en uppgift?

145
Bollnäs / Bollnäs Husförhör 1760 - 1775 AI:2A sid 4
« skrivet: 2013-12-25, 20:26 »
Hej
Pappan var nog född där han bodde, dvs  Woxsätter. Lars flyttade till Häggesta, dvs fortfarande inom Bollnäs socken.

146
Ekshärad / Äldre inlägg (arkiv) till 2014-03-05
« skrivet: 2013-12-19, 22:35 »
Det står nog
1. Oluf Christofferson bonden  
Karin hustrun
 
2. Matthes Christofferson bonden
Karin hustrun
Christoffer fadren
Petter brodern
 
Johan huuskarl
(tomt) hustrun

147
På sidan http://www.helsingebilder.se finns det förstås mängder av foton från Hälsingland. Det finns också en hel del foton på personer med annan härkomst. Det jag själv framför allt har stött på är personer från Ekshärad i Värmland, eftersom det kom en hel del värmlänningar i slutet av 1800-talet för att jobba inom skogsnäringen. Rätt många Ekshäringar finns t.ex. med på foton från byn Hybo i Ljusdals kommun. En sökning på Ekshärad ger inte så många napp, men ändå några. Värmland ger fler napp. Efternamnen kan troligen användas för att söka vidare efter fler foton där det inte uttryckligen står varifrån personerna kommer. Själv intresserar jag mig för familjen Olsson-Bäckman. Det finns säkert fler län/landskap än Värmland om man söker...

148
02 Efterlysningar / Ratzmann, Franz Rudolf
« skrivet: 2013-12-15, 16:56 »
Hej
Jag antar att du menar information i Tyskland/Polen? Ett par tips i så fall:
Din person är född efter 1874 då man införde den statliga folkbokföringen vid Standesamt. Om handlingarna finns kvar bör det gå att få ett födelsebevis där föräldrarna står angivna. Han kan också finnas i kyrkböckerna. Mest troligt är väl att han var av evangelisk konfession.
Här är en bra sida om Stolpm?nde: http://stolpmuende.kreis-stolp.de/#source3. Det står uppgifter om både Standesamt-böcker och kyrkoböcker. Det är lite oklart var just år 1894 finns, men det verkar mest troligt att födelseböckerna fortfarande förvaras hos Standesamt Stolpm?nde. I annat fall i statsarkivet i Stolp. Här är en sida med adresser: http://www.stolp.de/anschriften_standesaemter.html. Kyrkböckerna förvaras i statsarkivet i Stettin: http://www.szczecin.ap.gov.pl/
 
Det finns också en portal för forskare som ägnar sig åt Pommern. Om du anmäler dig där (gratis) så kan du förmodligen få lite hjälp. Jag kan också se att det finns ett antal Ratzmann när man söker i deras namnlista, men det går inte att se om det finns några kopplingar till din person.  
http://en.pommernkontakte.de/index.html?sessid=7cb1570b3898bbe5c4861bdc9e78e12c Här kan du anmäla dig.

149
22) Tyska / Betyg för snickargesäll
« skrivet: 2013-11-26, 22:43 »
hej Torbjörn
Jag läser det som att han har normal kroppsbyggnad (Statur mittelmessig)och svartbrunt hår. Den tid han har varit i arbete anges till fem kvarts år, vilket väl borde betyda ett år och tre månader.

150
02 Efterlysningar / Möller, Anna Maria
« skrivet: 2013-11-19, 21:46 »
hej Odd
Jag vet inte om du har gått till botten med att hitta uppgifter om din anas tyska härkomst i de svenska underlagen. Det skulle ju underlätta om du kan få bekräftat att personen på familysearch verkar stämma.
 
Ett par tips ifall uppgiften från familysearch är relevant. Du kan ju beställa filmen som den här uppgiften är tagen ifrån. Kolla på mormonernas familjecenter http://www.jesukristikyrka.se/om-kyrkan/slaektforskning.html. En mera komplicerad väg, men möjligen med fler tänkbara uppgifter är att se om det går att komma åt kyrkböckerna i Tyskland. Såvitt jag har kunnat se finns kyrkböcker arkiverade hos landsarkivet i Nordrhein-Wesfalen. Hemsida: http://www.archive.nrw.de/lav/index.php?lang=deu. En generell mailadress:  rheinland@lav.nrw.de. Men det finns ett par oklara frågor som gör det svårt att veta hur långt du kan komma. Det verkar mest troligt att det gäller en katolsk församling, men det är inte helt säkert. Jag förmodar att filmnumret hos mormonerna gör att arkivet kan avgöra vilken konfession det avser. I Tyskland är det viktigt att veta det, för handlingarna förvaras på olika ställen. Sedan är det inte säkert att man kan beställa en sökning, utan man kan behöva åka dit personligen eller ge någon forskare i uppdrag. Det lär i alla fall kosta en hel del. Men det kan ju vara värt att höra närmare hur det ligger till. Det verkar dessutom vara lite extra rörigt med arkivet just nu, för de förbereder tydligen en flytt till en annan stad.  
 
Det är möjligt att personen från familysearch tillhörde den här katolska församlingen: http://www.st-reinhildis.de/index.php?id=238. Du skulle ju kunna testa att maila dem på:  riesenbeck(at)sankt-reinhildis.de. Det skulle kunna vara så att de har originalkyrkböckerna kvar i församlingen. Jag har fått intrycket att det oftare kan vara så för de katolska än för de evangeliska församlingarna.  
 
Sedan finns även en hembygdsförening för Riesenbeck som ägnar sig åt släktforskning. Det kanske är enklaste sättet att hitta ett vettigt angreppssätt. Mail till föreningen: heimatverein@riesenbeck.de. Det verkar särskilt vara en Josef Keller som håller på med släktforskning i denna församling.

151
Sachsen-Anhalt / Halberstadt
« skrivet: 2013-11-10, 19:29 »
Hej Örjan
Vid en snabb googling ser det ut som att alla evangeliska kyrkböcker är filmade och filmerna förvaras i arkiv i Magdeburg. Det är några månaders väntetid för att komma dit och titta på egen hand. De tar inte emot forskningsuppdrag. Det verkar också som att originalböckerna för de evangeliska kyrkorna finns kvar i respektive församling. Men då skulle man behöva veta vilken församling det gäller. Det ser ut att finnas ett knappt tiotal i Halberstadt. Sedan finns det nog även någon katolsk församling om han skulle råka vara katolik. Den här länken ger en hel del nyttig information, men bara på tyska och inte helt uppdaterad: http://forum.ahnenforschung.net//showthread.php?t=50728.  
Detta var bara en snabbkoll, men ger ändå en indikation om läget.

152
Ljusdal / Dödsnotis 1769
« skrivet: 2013-11-06, 22:23 »
Och den sista:  
 
Gl. Bonden Måns Andersson i Heden, född  
d. 12 Feb. 1732. Fadr. B(onden) B. Andersson i Grop-
hamre. Modr. Hust. (tomt)
hemma. Gifte sig 1 g.en. 1754 med Enkan I..
gerd Olofsdr. på Heden. Haft med henne
2ne döttrar. Blef Enkling och gifte sig
ånyo med Bonddr (Bondedottern) Anna Persdr. i Letsberg
1797. Haft med henne en son och en dotter, den sed-
nare död. Blef åter enkling och gifte sig 3 g.en. . Kjerstin
Jansdr. i Söderkemsta. Sjuk 17(?) weckor, död (av) ålderdomskrämpor.

153
Ljusdal / Dödsnotis 1769
« skrivet: 2013-11-06, 21:52 »
En till F2, sid 59:
 
Gl. (gamle) B. (bonden) Anders Andersson i Klösbo född 1727 d. 28 aug.
Fad.(er) B. (bonden) Anders Pärsson och moder Anna Olofsdotter  
i Grophamre. Dels hemma, dels tjente i ungdomen.
Gift 1751 med sin efterlef(ande) Enka(?) H.(ustru) Karin Jonsdr.
i Klösbo. Haft med henne 4 söner och 3 döttrar
af … 3 söner och 1 dotter äro döda. Warit
ganska klen och siuk uti sitt ben ända sen
1752. Sökt hjälp … på Lassarettet i Stock-
holm, utan nytta. Lefwat wäl och dygdigt.
Död af benrötsskada den 14 april  
69 år 8 mån gl. (gammal)

154
Ljusdal / Dödsnotis 1769
« skrivet: 2013-11-06, 21:33 »
Hej
Här ett försök som gäller Anna Andersdotter:
 
Änkan, hustru Anna Andersdotter i Heden, född 1723
d. 5 Nov. Fader – Anders Persson i Grophamre moder
hust.(ru) Anna Olofsdr. hemma(?). Gifte sig 1752 med
husm.(an) Måns Jonsson i Nore. Haft med honom 2ne
söner, som äro döda. Blev änka 1790. .. i 7 år säng-
liggande, död af ålderdomsbräckligheter.

155
Ljusdal / Dödsnotis 1769
« skrivet: 2013-11-05, 19:16 »
Hej
Så är tolkar jag innehållet:
 
Gamla Bonden Anders Persson i Grop-
hambre, född 1699  den 10 Dec. Dess Fader
war Bonden Pär Andersson i Grophambre
och Modern Hustru Anna AndersDotter
När han war 18 år gl. blefwo bägge hans
föräldrar döda. Då han tog mot hemma-
net och gifte sig med BondeDottren Anna
OlsDotter från Sunnanås, och med henne
haft 6 Barn, 5 Söner och 1 Dotter, som al-
la lefwa. Blef Änkling 1764 och gifte sig
sednare gången med sin efterlefnerska(?)
Hustru Ingeborg OlsDotter, 1766. Sidstl.(idna)
Påska tid begynt. han sjukna i .. från
hufwud wärk, hwartill kom häftigt näs-
blödande, som så förtärde hans krafter,
at han deraf blef död, 70 år gl.

156
02 Efterlysningar / Utech
« skrivet: 2013-10-12, 11:05 »
Hej Lena
Instämmer i att du måste veta exakt varifrån hon kom. Om det är en större stad räcker det inte ens med staden, utan då behöver man veta mera precist för att veta var hon folkbokfördes. Men sedan gäller dessutom sekretess för födelseuppgifter som är yngre än 110 år. Då är det bara närmast anhöriga som får ta del av uppgifterna. Det går kanske att göra det på någons anhörigs uttryckliga uppdrag (eller att din vän skriver under eventuella förfrågningar), men det verkar ju vara en del detektivarbete innan du har kommit så långt.

157
Allmänt / Söker konfirmationskort 1931 Järvsö
« skrivet: 2013-09-22, 08:42 »
Hej
Finns det någon därute som har foton från 1931 års konfirmation i Järvsö? Åtminstone tror jag att jag söker det året, eftersom jag förmodar att konfirmanderna i huvudsak var födda år 1917. Man kan kanske förmoda att det var uppdelat på pojkar och flickor. I så fall är jag intresserad av flickorna, men pojkarna kan också vara av allmänt intresse.

158
Schleswig-Holstein / Lauenburg
« skrivet: 2013-09-21, 20:12 »
Hej Marianne
Eftersom din Johann Krahn var född före 1876 så måste man leta honom i kyrkböckerna. Förmodligen i en evangelisk församling. Såvitt jag har kunna se tillhör Fitzen den evangeliska församlingen Büchen. Jag har inte kunnat se att kyrkan själv förvarar de gamla kyrkböckerna. Men det verkar finnas kopior i kommunarkivet i Ratzeburg. På den här sidan finns kontaktuppgifter ifall du vill fråga mera konkret: http://www.herzogtum-lauenburg.de/index.phtml?sNavID=327.462&La=1. Enligt deras arkivbeståndsuppgifter finns kyrkböcker från Büchen 1692-1876, oklart om alla böcker finns för alla år. Men värt att fråga.Tänk på att det kan vara dyrt att beställa uppgifter. De brukar ta betalt för den tid det tar att ta fram uppgifterna.

159
Niedersachsen / Hannover
« skrivet: 2013-09-16, 21:50 »
Hej Lasse
Det låter som att du inte är helt säker på uppgifterna om din mormors mor, och du nämner inget om mormors far. I så fall kanske det första steget bör vara att försöka få tag i ett födelsebevis för din mormor. Där ska det finnas uppgifter på föräldrarnas namn och inte minst mer exakt var de bodde, vilket är viktigt för att komma vidare. Eftersom din mormor var född 1897 bör det finnas statlig folkbokföring, vilken började införas i mitten av 1870-talet. Innan dess var det kyrkornas register som gällde - olika beroende på konfession.  
 
Vanligtvis ska födelsebevis äldre än 110 år finnas arkiverade i landsarkiv. Om det är så i det här fallet har jag inte hittat just nu. Det är möjligt att det i så fall finns i arkivet i Wolfenb?ttel. Men det kan väl vara idé att först fråga hos ansvarig instans i Braunschweig först. Kanske har de fortfarande kvar handlingarna där. Du kan ju försöka att maila dem på standesamt@braunschweig.de och fråga om du kan beställa kopia av födelsebeviset (Geburtsurkunde) för din mormor. Men kolla i så fall först vad det kostar så att du inte får en obehaglig överraskning. Jag förmodar att det går bra på engelska om du inte behärskar tyska.  
 
Det borde ju också kunna finnas tidsmässigt utrymme för att mormors föräldrar gifte sig vid en tid när det kan finnas vigselbevis hos samma instans. Men dessförinnan är det nog kyrkböcker som gäller, om de finns kvar. Då är det viktigt att veta vilken församling de tillhörde. Kyrkböckerna kan finnas kvar i församlingen eller i ett centralt arkiv. Men ta ett steg i taget.

160
Petrini / Petrini
« skrivet: 2013-08-16, 16:34 »
Hej  
Jag har försökt kolla med någon som har mera erfarenhet än jag. Han föreslår att det kan röra sig om skulder till kyrkan som inte har betalats. Det brukar vara en vanlig kommentar i dessa sammanhang. Förslag till delvis tolkning:
hat selbst
geschrieben
sich in seinem
Berufe den
er durch ???
Leben ver???
laßen, u der den
[Uppgifter om pengasummor]
Freitag 1773, 16. April
 
Skulle tro att det inte är helt mitt i prick, för det är svårt att få ihop betydelsen. Kan det finnas mera text längre ner eller på nästa sida? Men kanske kan någon annan få idéer?

161
02 Efterlysningar / Pettersson, Hilda Maria
« skrivet: 2013-08-09, 17:03 »
Om du söker i nationalitetsmatrikeln på Hamburg tror jag att du hittar henne. Dvs om hon var född 1872-05-01 i Lindesberg. Hon dog i så fall 19181018. Det står inte mera preciserat än att hon vistades i Hamburg, så jag förmodar att hon dog där.

162
22) Tyska / Tyska namn i skrivstil
« skrivet: 2013-08-09, 16:50 »
Hej Christoffer
Med anledning av fotot vill jag nog tolka Pappy som Puppy (smeknamn?), eftersom det rör sig om en kvinna och inte en potentiell pappa. Åldern på flickan kan ju inte heller vara tre, utan bör vara 9 eller möjligen 8.
Anna

163
22) Tyska / Tyska namn i skrivstil
« skrivet: 2013-08-08, 20:29 »
Och ytterligare en variant från rad två (instämmer med rad ett)
 
Hildchen, Pappy?, Werner, Opa,
davor Urenkelin Corina, 3 Jahr(e) - om det stämmer med fotot?
Uroma, Tante Greteln, Mann  
aus Zwickau, alte liebe Bekannte
Dann Cousine Friedel Fischer
aus Chemnitz und Horst
(Ernas Sohn) seine Frau
Die Enkel waren leider nicht
da. Hatten Feier, Tag d.(es) Bergmans
und Schwiegersohn war krank.

164
02 Efterlysningar / Jochum Naezbahn
« skrivet: 2013-04-14, 19:44 »
Hej
Av de få ledtrådar du har kan man tänka sig att leta efter deras giftermål någon gång mellan 1797 och ett tjugotal år framåt kanske. Om de gifte sig i Zasterow så hörde det troligen till församlingen Görmin, om de var evangeliska, eller till Greifswald om de var katolska. För Görmin finns kyrkböcker från 1740 i församlingen i Görmin. Kanske mest troligt att de var evangeliska om de flyttade till Sverige. Här finns en bra sida med uppgifter som i alla fall delvis också finns på engelska http://en.gemeinde.goermin.kreis-grimmen.de/.
 
Här är en sida med adress till församlingen i Görmin: http://www.kirchengemeinde-dersekow.de/so-erreichen-sie-uns.html. Men fråga först vad det skulle kosta att leta, för de brukar ta timpris.  
 
Om du har tur och hittar giftermålet bör du kunna få uppgifter om vilken församling mannen kom ifrån. Utan det är det som att leta efter en nål i en megahöstack. Du skulle förstås kunna chansa att han kom från samma församling - en kostnadsfråga... Om du händelsevis skulle få veta var han är född så får du kolla om födelseböckerna finns kvar, be om ett utdrag ur födelseboken, och därigenom få uppgifter om föräldrarna. Men det är förstås inte alltid som kyrkböckerna finns kvar, genom alla krig mm. Har du gått så långt tillbaka som möjligt för att se om det finns någon mer ledtråd var han kom ifrån?
 
Lite allmän hjälp kanske du kan få via: pommernkontakte.de

165
Ekshärad / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-07-04
« skrivet: 2013-04-14, 00:02 »
Hej
Magnus Magnusson föddes 28 maj 1843 i Södra Mosberg, Ekshärad. Föräldrarna var soldat nr 46. Magnus Pettersson Mosfält, född 24 maj 1817 i Wåhle, Ekshärad, död 20 januari 1874 i Norra Mosberg, och Ingeborg Samuelsdotter, född 4 september 1817 i Södra Mosberg. De flyttar till Norra Mosberg 1844.
 
Syskon: Jan, född 1 juni 1838, död 5 november 1848; Per född 13 oktober 1840, död 5 november 1848, bröderna drunknade; Erik född 2 augusti 1845; Håkan, född 24 april 1848; Ingeborg född 10 maj 1851; Per, född 2 juli 1853; Anna, född 1 mars 1859; Samuel, född 5 mars 1862.
 
Magnus flyttar 1861 till Södra Snöre, Ekshärad som dräng. 1863 flyttar han till Halla, Ekshärad som dräng. 1864 flyttar han hem till föräldrarna i Norra Mosberg, står att han är halt, 1865 till Wåhle som dräng, 1867 hem igen och samma år till Södra Mossberg, 1868 hem igen, flyttar till Bollnäs 1871, men står som inflyttad i Bollnäs, Häggesta 1872. Gifter sig 24 juli 1872 med Edla Larsdotter Spring från Bollnäs. Dottern Christina föds två månader senare 24 september 1873 och dör 1877. Flyttar 1863 till Växsjö, Bollnäs. I husförhörslängd för Växsjö, Bollnäs 1876-1880 står det att han bor i Hogdal. Dotter Ingeborg, född 1874, son Magnus född -77 och död -78, son Lars Emil född -79. Står kvar i Växsjö 1881-1885, men vistades i Sveg 1882 och i Färila 1884 och 1885. dotter Anna Maria, född i Färila 1882, dotter Kristina Erika född i Färila 1884, son Manne Emanuel född i Färila 1887. Familjen flyttar till Färila 1887. Under tiden i Bollnäs står Magnus angiven som arbetare.

166
Färila / Äldre inlägg (arkiv) till 04 februari, 2015
« skrivet: 2013-04-13, 09:43 »
Hej Jörgen
Sven-Eriks halvsyskon (eller i alla fall de som föddes före honom, utom äktenskapet av hans mamma) hette Thora Maj-Britt Kristina Lindberg (pappan hette Anders Fridolf Lindberg och hade erkänt faderskapet), född 4/8 1925; och Per Magnus Ingemar, född 16/8 1928. Längre fram kan jag inte se i Arkiv Digital. Trots att denna församlingsbok ska täcka tiden fram till och med 1931 så står inte Sven-Erik med som barn till sin mamma.  
 
Om man googlar på mammans namn så får man upp hennes gravuppgifter i Färila. Då ser man också att Sven-Eriks halvsyster finns i samma grav, avliden 2004. Dessutom finns två ytterligare personer. En är förmodligen en son till Karin Agnes Margareta: Lars-Ove Magnusson, född 1940, död 2002. Den andre är nog hennes svärfar Per Josef Magnusson, gravsatt 1962, utan uppgift om födelseår.
 
I Sveriges Dödbok hittar man också halvbrodern:
19280816-6918
 
Mårtensson, Per Magnus Ingemar
 
Industrigatan 17
591 35 Motala
 
Död 27/1 2001.
 
Folkbokförd i Motala, Motala kn (Östergötlands län, Östergötland).
 
Född 16/8 1928 i Färila (Gävleborgs län, Hälsingland).
 
Frånskild man (25/6 1979).
--------------
Födelseförsamling i källan:
Färila (Gävleborgs län)
 
Källor:
man91 / RFV 06
 
Här är uppgifter om Lars-Ove Magnusson:
19400524-7558
 
Magnusson, Lars-Ove
 
Nybo 6182
820 40 Järvsö
 
Död 2/7 2002.
 
Folkbokförd i Järvsö, Ljusdals kn (Gävleborgs län, Hälsingland).
 
Född 24/5 1940 i Ljusdal (Gävleborgs län, Hälsingland).
 
Ogift man.
--------------
Födelseförsamling i källan:
Ljusdal (Gävleborgs län)
 
Källor:
man91 / RFV 06
 
 
Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med yngre syskon till Sven-Erik, för jag har inte de uppgifterna. Men fram till 1942 ska det vara möjligt att hitta dem i SCB-uppgifterna hos SVAR, så någon annan kan kanske hjälpa dig, eller så kollar du själv på något bibliotek.
 
När det gäller Sven-Eriks barn så är inte de uppgifterna offentliga, utan som sagt bara fram till 1942 (70 års sekretess).

167
Färila / Äldre inlägg (arkiv) till 04 februari, 2015
« skrivet: 2013-04-10, 22:12 »
Hej Jörgen
Detta är kanske inte så mycket till information, men ändå...
 
19301221-6994
 
Magnusson, Sven Erik Martin
 
Vallv 17A
824 00  Hudiksvall
 
Död 31/10 1984.
 
Kyrkobokförd (1983) i Hudiksvall, Hudiksvalls kn (Gävleborgs län, Hälsingland). Mantalsskriven (1983) på samma ort.
 
Född 21/12 1930 i Färila (Gävleborgs län, Hälsingland).
 
Gift man (5/5 1962).
--------------
Motsvarande kyrkobokföringsförsamling(ar) 1/1 2010:
Hudiksvall-Idenor, Hudiksvalls kn (Gävleborgs län, Hälsingland)
 
Födelseförsamling i källan:
Färila (Gävleborgs län)
 
Källor:
RTB 84 / SPAR 90
 
Födelseböckerna för Färila finns ännu inte hos Arkiv Digital, så det är lite svårt att hitta honom utan vidare, även om det finns församlingsböcker fram till 1931. Du vet inte i vilken by i Färila han föddes? Vad hette hans fru? Det låter inte som att du vet vad hans föräldrar hette? Snasbäcken tycks inte finnas med som egen by. Kan det tillhöra Svedja eller Hyttebo?

168
Färila / Färila HVla:2 sid 126 nr 24
« skrivet: 2013-04-06, 17:34 »
Hej Ann-Britt
Färila ligger i Hälsingland... Jag gör ett försök. Åtminstone framgår de viktiga dragen.
 
Ålderstigna änkan i lifstiden är afgådt.
Hustru Margreta Pädersdotter i Wekbo (Veckebo) född Anno
1662 Helgermässotiden (Helgamäss - 1 nov). Fadren war Bonden
N. Pär de(?)sson i Wekbo, och Modren N. hust. Karin
Olofsdr. Döpt, förstådt sin christendom och sa-
lighetenns wäg. Wardt hemma hos föreldrar-
na som et lydigt och fromt barn, men bort-
miste sin hulda fader igenom döden, då hon
war 17 år gammal. På sitt 21 (22?) år trädde hon i
ägtenskap med sin sal. Man ärl(ige). och för-
ståndige Lars Pädersson i Wekbo, med hwilken  
hon lefde tilsamans i all som största kärlek
uti så när 27 år, och under samma tid haft
9 barn. 4 söner och 5 döttrar, waraf
2 söner och 2 döttrar ännu lefwa och hafwa
wardt thenna sin sal. Moder i lifstiden kempe(?)
?en tröst, hielp och hugnad. The andra 5
äro för detta sal. afsomnade i herranom
och som all Guds barn måste dricka af kors-
bägaren hwar och en så mycket Herren
til theras wälferd behaga inskänka. Sin
hårt.... wår christendoms syster i sina
wandrings dagar måst dricka theraf en
ganska bitter dryck som i ett ögnableck
försatte henne och hennes barn uti en
ganska stor bedöfwelse i ty att hon
med sin sal(?) Mann för 27 år sedan då han  
.... soldat för sitt heman och war
på compagnie mötet i Jerfsö blef af
en gudlös menniska till döds stucken så
att etc. Thenna wår christendoms
systers och alla hennes små barns här
öfwer utgutna bittra tårar har ful-
ler giwit theras lefwerne bittert men  
de hafwa dock tient til deras siälars (?)
hälso ty them som hafwa Gud kär må-
ste allting tiena til det bästa. Men
jämte then sal. Mannens blod hafwa
byn(?) ropat til himlen efter hämd öfwer
dråparen, hwilken i werlden icke blifit
uppenbar eller straff lidit, utan lef-
wat med ett samwete som honom til
helfwetet fördömt, med en förbannelse
som all jordisk fägnad förtärt och  
om han icke alla redan der til kommit
skal han ofelbart få dråpares lön
i tehn siön (?) som etc. Haft dock orsak
att tacka Gud för hälsan men sidsta året
har hon känt hwarieh(r)ande ålderdoms
krämpor. Lefwernet ärbart christeligt
fromt och stilla. Sidsta hennes siukdom för-
orsakade för 19 weckor sedan af 2ne olyckle-
liga fall, therigenom hon krossade sin länd
så att hon sedan inte utan hielp gå kunnat.
När thet led med hennes tid började hon att
svälla(?) och sidsta 8 dagar tilstötte äfwen
håll och stygn, hwilka tillika med den svå-
ra andetäppa som hon nu lång tid wardt
beswärad af giorde att hon som några
weckor förut be..sat sin siäl(?) med H. Natt-
ward beredde sig aldeles til en sal. hädan-
färd med andeliga böner och trogna
suckningar til Gud om en salig förlossning
och afsomnade således i Herranom
före söndag afton wid solenens(?) nedan-
gång sedan hon christel. lefwat uti
78 3/4 år.
bet. Testamente till K. 4 p.
til de fattiga 16 ./.

169
Hej Susanne
 
Om du tror att Lisa Alwine Luise Cordes föddes i Ebstorf så har du ju åtminstone ett tydligt datum att utgå ifrån. Det skulle ju underlätta en sökning och hålla nere kostnaderna. Det kan vara värt att kontakta den ansvariga folkbokföringsmyndigheten Standesamt, som tycks finnas i Bevensen-Ebstorf. Kontaktuppgifter:
Samtgemeinde Bevensen-Ebstorf    
Rathaus    
Lindenstraße 12    
29549 Bad Bevensen     
Tel.: 05821/89-0    
Emailadresse: info@bevensen-ebstorf.de
 
Kolla om de har födelseregister från 1928, vad det kostar att få en Geburtsurkunde och om du måste bevisa släktskap och i så fall hur. Förhoppningsvis ger födelsebeviset några fler ledtrådar att gå vidare med. Att leta reda på modern utan fler uppgifter kan bli dyrt, om någon ska söka igenom flera årgångar med dödsbevis. Det tycks finnas något som kallas ortsfamiljeböcker (Ortsfamilienbuch) för Ebstorf, vilka i så fall också borde finnas hos Standesamt. Med lite tur kan du få hela familjen i ett svep, så fråga efter det också.

170
Sachsen-Anhalt / Magdeburg
« skrivet: 2013-03-31, 15:29 »
Simsalabim så ökade chanserna högst avsevärt att hitta honom! Det skulle kanske kunna röra sig om storleksordningen ett par hundra giftermål i en stad av Magdeburgs storlek vid 1880 (enligt Wikipedia ca 100 000 inv.) Det borde ju vara sökbart utan alltför stora kostnader, förutsatt att vigselregistren finns bevarade. Men det finns ju i alla fall två chanser - Standesamt och kyrkan;-) Ibland är det väldigt långa väntetider för att få ett svar, vilket kan vara bra att veta om man inte hör något på lång tid.

171
Sachsen-Anhalt / Magdeburg
« skrivet: 2013-03-31, 14:00 »
Hej Göran
Med så få ledtrådar kan det nog vara svårt, eller i alla fall dyrt om man ska leta själv eller ge någon i uppdrag att leta. Om du vet att han är begravd i Magdeburg - har du då någon uppfattning om ungefär i tiden det kan röra sig om? Och vet du att det var i staden Magdeburg, eller kan det ha varit i någon grannort?
Jag gissar att du har försökt att kolla om han råkar finnas med hos familysearch.com? Ett allmänt tips kan annars vara att gå med i en maillista för Sachsen-Anhalt och höra om det finns släktforskare i området som kan veta något. Listan är tvåspråkig: http://list.genealogy.net/mm/listinfo/sachsen-anhalt-l
Om du ändå vill göra ett försök att gräva i arkiven så skulle jag nog till att börja med höra i vilken utsträckning handlingarna som borde täcka uppgifter om hans dödsfall finns kvar, och i så fall var de förvaras. Som du kan läsa i ett äldre inlägg ovan så kan det finnas två möjligheter, antingen hos Standesamt eller i kyrkoförsamlingen. Det gäller bara att hitta rätt ort. Det kan också hända att respektive ansvarig instans har lämnat över handlingarna till något mera centralt arkiv.

172
Schleswig-Holstein / Schleswig-Holstein
« skrivet: 2013-03-30, 18:22 »
Hej Christel
Det finns en Ola Hansson om man söker i nationalitetsmatriklarna. Registreringen är gjord vid konsulatet i Hamburg 1880. Hans hemort anges vara Malmö. Du kan nog själv logga in på Rötter och titta. Tyvärr får man inga direkta ledtrådar till var han kan uppehålla sig.

173
Hessen / Hessen
« skrivet: 2013-03-29, 15:14 »
Hej Marianne
Vet inte om det kan vara någon hjälp på traven, men 1894 fanns förutom den rent kyrkliga registreringen även en statlig. Kanske har den ansvariga Standesamt kvar register från den tiden, eller kan tala om ifall de finns förvarade i något centralt arkiv. Jag förmodar att det är det Richelsdorf som tillhör samhället Wildeck, där Standesamt ligger. Se denna länk: http://www.wildeck.de/index.php?id=180 och klicka på Amt II i vänsterspalten. Kanske kan du få ett snabbt svar via en mailkontakt. Förmodligen har även kyrkoförsamlingen kvar sina register, eller vet var de annars förvaras. Här är en länk till den evangeliska församlingen i Richelsdorf: http://www.ekkw.de/rotenburg/gemeinden/11514.htm. Det finns tydligen en katolsk kyrka också, men den församlingen verkar vara mindre och pastorsexpeditionen ligga i Sontra. Här finns någon slags uppgift i alla fall: http://www.wildeck.de/index.php?id=340.  
 
Det kan kosta lite att få ut handlingar, så fråga först. Om du ber om ett födelsebevis (Geburtsurkunde) hos Standesamt så står föräldrarnas namn i det, eller i alla fall mammans om det skulle råka vara ett barn fött utom äktenskapet.

174
Hej
Kom de hit på egen hand eller med föräldrar? I det senare fallet skulle de ju ha kunnat komma hit så pass tidigt att de kan finnas i de senaste församlingsböckerna, om du vet var de bodde. En annan fråga är om du är släkt med dem i direkt nedstigande led. Om du skulle hitta deras födelseorter och därefter vilja leta efter ytterligare uppgifter i Tyskland, så är t.ex. födelseuppgifter spärrade i 90 år om man inte kan bevisa släktskap i direkt nedstigande led.

175
Niedersachsen / Niedersachsen
« skrivet: 2013-03-22, 21:12 »
Hej Sten
Jag vet inte om det är till någon hjälp, men ditt inlägg ligger under Niedersachsen. Såvitt jag har förstått gäller det snarare Oldenburg i Holstein, där Kröss är en stadsdel. Jag har inte kunnat hitta några uppgifter ur kyrkböcker online, men det verkar ändå som om det kan finnas kyrkböcker från församlingen, som är Oldenburg. Adress till kyrkoboksarkivet finns här: http://www.stadtkirche-neustadt.de/10_3.html. Det är inte säkert att de tar fram uppgifter åt dig, men om de gör det - kolla först hur mycket det kostar, för det kan bli rätt dyrt.

176
03 Släktnamn / Stegman
« skrivet: 2013-03-04, 23:23 »
Hej Hans
Jag tycker att det står ganska tydligt Luther am Bamberg. Vad jag kan se tycks det inte finnas någon landsortsförsamling som heter Luther. Men kanske menas någon stadsförsamling i Bamberg. Jag har inget konkret napp, men kan kolla lite mer.Här är en sida med uppgifter om evangeliska församlingar i Bamberg: http://www.esg-bamberg.de/kirchen.htm.
Här finns uppgifter om församlingar och arkiv,men inget som tycks passa in.http://www.gf-franken.de/quellen_kibu.html. Jag vet ju inte hur mycket du själv har letat förstås.  
Ett allmänt tips är annars att anmäla dig till en mailinglista för området och få tips av dem som forskar där. T.ex. listan för Franken http://list.genealogy.net/mm/listinfo
Anna

177
03 Släktnamn / Stegman
« skrivet: 2013-03-03, 22:16 »
Hej Hans
Du har en osannolik tur att det finns transkriberingar på nätet av kyrkböckerna från Dörverden. I den här länken på sid 2 hittar du din Stegman. http://www.tulifurdon.de/Kirchenbuecher/Doerverden/volumes/KB1825-Geburten.pdf
Före 1874 var det bara kyrkorna som registrerade livshändelser, lika som här. Det är olika var dessa böcker förvaras, om de alls finns kvar. Ibland finns de kvar i församlingarna och ibland finns de regionalt förvarade i arkiv. Ibland finns fotade böcker, som mormonerna har gjort, och som man kan låna vid deras center. Det är också viktigt att veta vilken konfession det gäller. Det är olika var man letar beroende på om man var lutheran, katolik eller något annat.  
Anna

178
Pommern / Pommern
« skrivet: 2013-01-16, 22:08 »
Hej
Jag vet inte vad som gäller specifikt för Pommern. Det var ju delvis svenskt område vid den här tiden dessutom. Men via den här länken: http://list.genealogy.net/mm/listinfo/pommern-l kan du anmäla dig till en mailinglista med släktforskare som ägnar sig åt Pommern. Det går bra att maila även på engelska.  
Du behöver nog ha en hel del tur för att hitta uppgifter så långt tillbaka, men det kan ju finnas. I så fall handlar det nog om kyrkböcker, som sannolikt förvaras i något landsarkiv om de finns kvar i form av original, avskrifter eller enbart filmer. Du bör kunna få tips från medlemmar i mailinglistan. Generellt är det viktigt att ringa in vilka församlingar (Kirchspiel på tyska) det gäller. De kan ju ha bytt namn under årens lopp, men även detta bör du kunna få hjälp med av dem som forskar inom detta område. Med mycket stor tur finns eventuella kyrkböcker transkriberade och tillgängliga via någon hemsida. Om du skulle behöva få tag i uppgifter från något arkiv så kan det bli mycket dyrt och tidsödande om du beställer uppgifter. Man kan besöka arkiven, men det brukar vara ca. tre månaders föranmälan för att få en plats. Det är alltså tyvärr inte så som i Sverige att du kan beställa ett abonnemang och få tillgång till kyrkböckerna.  
Men hör med dem som känner till Pommern.
Hälsningar Anna

179
Hudiksvall / Äldre inlägg (arkiv) till 10 februari, 2013
« skrivet: 2013-01-07, 20:57 »
Hej Johan
Jag har tittat i klipparkivet, men det verkar inte finnas några dödsannonser i DN eller SVD för Harald. Det finns ännu inga Olsson för 1997, så kvinnan är inte sökbar. Du skriver tre annonser. Om du till äventyrs menar även födelseannonser så finns det inte några från så tidigt som 1908.

180
Hej
Är det någon som känner igen någon person på fotot? Det är taget av John Schön - oklart om det är den äldre eller den yngre. Inte daterat, men troligen i början av 1900-talet. Negativet är glasplåt. Det är ju inte säkert att det är i Järvsö heller, men de flesta av hans foton är nog från Järvsö, eftersom han bodde där. Fotot finns i högre upplösning vid intresse.

181
Färila / Färila E1:1, 1711-1769 (SVARC0030809_00094)
« skrivet: 2013-01-02, 10:18 »
Hej Britta
Du skriver visserligen inte om du vill ha läshjälp med den senaste kopian, men jag gör ett försök med vissa luckor. En lucka från maken kan nog fyllas i: wärcket, direkt före 1944. Syftar väl på gruvan.
 
Marg. Larsdotter, aflidne grufarbetarens
Olof Huggs enka. Född 1712 av
Bergsman Lars Pehrsson och modren
Kjerstin Olofsdotter, boende uti Gås-(?)
bors(?)Capels by i .... Gift 1734
med ..... sin man, som då var
torpare vid silfwergrufwan i Hälle-
fors sock(e)n. Kom hit till wärcket 1744.  
Blef enka 1761 d. 2 Martii. Warit i
sin tid mycket plågad af hufwudwärk,
men i synnerhet de sidsta 2ne åhren af
sin lefnad, förmodeligen af samma huf-
wudwärk, så .... til sit förstånd,
at hon sällan haft rediga begrepp.
Blef död d. 29 Aprill om morgonen
sedan hon lefwat, wid pass 60 åhr.

182
Färila / Färila E1:1, 1711-1769 (SVARC0030809_00094)
« skrivet: 2013-01-01, 21:12 »
Hej
Ett delförsök till tydning:
Olof Olofsson Hugg född år 1699 av Olof Pehrsson
och h(ustrun)Kjerstin Göransdotter ...
och kålarn(?)wid Silfwergrufwan i
Hällefors. Gifte sig då han fylt
35 år med Margareta Larsdotter.
... gift 27 år. Haft med sin
hustru 5 barn. 3 söner och 2  
döttrar. En son död före sin fader
...  .... sjuknade af 21 fe-
bruari af håll och sting. Kom hit
till .... 1744. Dog d 2
martii 1761 .... ....
Lefwadt 62 år

183
Pommern / Pommern
« skrivet: 2012-12-03, 23:30 »
hej Inger
Med lite tur kan det finnas uppgifter i kyrkböcker i Tyskland. Här är några länkar. Egentligen når du alla via den första länken där man kan anmäla sig till en mailinglista för släktforskning i Pommern: http://list.genealogy.net/mm/listinfo/pommern-l
Här är en sida om kommunindelningar i Pommern och en sökfunktion där du kan söka efter orter: http://en.provinz-pommern.de/
 
Om man söker på Lassan kommer man hit: http://en.lassan.kreis-greifswald.de/
Det framgår inte klart, men kyrkoregistret för födelser efter 1910 skulle kunna finnas i pastorsarkivet i Lassan. År 1874 infördes den statliga folkbokföringen. Uppgifter från den tiden finns antagligen i något centralarkiv, förmodligen i Greifswald. Medlemmar i mailinglistan vet med all säkerhet vad som gäller. I bästa fall kan de sitta på information som du söker.Om inte så kan det bli en dyr historia att leta reda på uppgifter i arkiv.
 
Egentligen kanske du vill veta mera om Ernsts pappa och mamma. Jag vet inte om det kan vara så att prästen i Västra Vram har uppfattat namnet på pappans födelseort lite fel. Det är lite svårtytt och jag har inte uttömt sökmöjligheterna, men det skulle kanske kunna handla om orten L?bs som tillhör pastoratet Altwigshagen i kommunen Anklam: http://en.altwigshagen.kreis-anklam.de/ . Det skulle ju också kunna vara den ort där han bodde innan han flyttade till Sverige. Det finns dubbletter av kyrkböckerna i landsarkivet i Greifswald, men det framgår inte för vilka år. Återigen skulle mailinglistan kunna vara en hjälp att hitta rätt. Men ett första steg vore att leta reda på alla uppgifter i de svenska kyrkböckerna för att få så mycket information som möjligt. I Tyskland är det jätteviktigt att ha uppgifter om de orter där man söker data. Det finns inte digitaliserade böcker på samma sätt som i Sverige. I vissa fall kan det finnas indexerade uppgifter som har tagits fram genom frivilliga insatser. Men det är mycket svårare att få fram uppgifter än i Sverige.
 
hälsningar Anna

184
Pommern / Pommern
« skrivet: 2012-12-02, 14:59 »
Hej Inger
Din Ernst finns här: Västra Vram AI:4 (1811-1847) Bild 384 / sid 403 (AID: v102149.b384.s403, NAD: SE/LLA/13485) tillsammans med sin pappa Joachim Friedrich (Fredrik) Steinmüller, född 26 maj 1797 och sin bror Christopher, född 20 nov. 1820.
 
I högermarginalen framgår att pappan blev änkeman i maj 1836, då hustrun dog i Everöd. Här är hennes dödsnotis: Everöd CI:2 (1801-1854) Bild 139 / sid 265 (AID: v98221.b139.s265, NAD: SE/LLA/13074).  
 
Troligen finns också en syster (Christina) Maria (Car.olina?) Müller,född 19 nov 1818, här i Västra Vram: Västra Vram AI:3 (1811-1847) Bild 184 / sid 198 (AID: v102148.b184.s198, NAD: SE/LLA/13485).  
 
Hon flyttar från Everöd till V. Vram och byter då namn från Steinmüller till Müller. Utflyttning från Everöd här: Everöd B:1 (1822-1840) Bild 17 / sid 23 (AID: v98215.b17.s23, NAD: SE/LLA/13074)
 
Tyvärr finns inga uppgifter om hela familjen när de bor i Everöd fram till 1836, bara för fadern, här: Everöd AI:6 (1835-1840) Bild 134 / sid 129 (AID: v98199.b134.s129, NAD: SE/LLA/13074).  
 
De kom från Nöbbelöv 1835, men jag har inte följt dem bakåt.
 
Flytten från Everöd till V. Vram finns här: Västra Vram BI:1 (1835-1862) Bild 54 / sid 7 (AID: v102168.b54.s7, NAD: SE/LLA/13485) där fadern och två söner anges.
 
Man kan konstatera att de tycks ha flyttat mycket även i Pommern. Alla är födda på olika orter. Om det är Ernst som du är mest intresserad av tycks han ha varit född i Lassan, vilket skulle kunna vara denna ort: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lassan
 
Du kan ju läsa och begrunda uppgifterna ett tag...
Hälsningar Anna

185
Pommern / Pommern
« skrivet: 2012-12-01, 09:47 »
Men du vet inte var? I så fall blir det nog omöjligt att hitta honom i Tyskland/Pommern särskilt eftersom han har ett så extremt vanligt efternamn. Kanske det går att spåra upp fler detaljer i några svenska handlingar?

186
Pommern / Pommern
« skrivet: 2012-11-30, 19:04 »
Hej Inger
Med veta mer - avser du då hans bakgrund i Pommern? Har du uppgifter om födelsedatum och födelseort?

187
Ich bedanke mich

188
Tack för hjälpen Heikki

189
Hej Heikki
Detta tror jag mig kunna läsa efter det som du skrev ovan:
von Schleswig Holstein ...
... ... H(err?) General Major
Envoye Reichel. Exell. der
H. .... ... Erderjelm? der H En-
voye Best?chef für sich selbst und
für den General Major Georg Bogi-?
lag Stael von Holstein die hoch-
wollgeb. fr. Baronesse Eleonora
Lindhielm H. Staats Secretaire von
...Gemahlin die fr. von Ba-
sewitz der H. General Major und  
Envoye von Renheln Gemahlin
 
Även om det till äventyrs skulle stämma så är det ändå lite svårt att fullt ut se vad som hör ihop med vad.

190
Tack för att du tog upp denna lite gamla tråd. Du råkar inte händelsevis kunna läsa mittenspalten? En hel del kan jag läsa själv, men här och där är det svårare.

191
Ekshärad / Ekshärad F:1 (1688-1829) Bild 11 / sid 15
« skrivet: 2012-11-04, 14:11 »
Hej Ingvar
Menar du inte den Kerstin som dog 1698? Jag tyder det som: Hustrun Kerstin Olofsdotter i Snäre och hafver lefwat ehrligen och well i 30 åhr. Siukdomen bestod af starkt håll och styng i bröstet
Hälsningar Anna

192
Hej Tommy
Din bild är från just den sidan i Bromma inflyttningslängd som Anita skriver om. Jag vet inte om det finns mer än ett Gettorf i Tyskland. Ofta är det ju så med ortsnamn. Men om det är det Gettorf som dyker upp när man googlar så ligger det ju i Schleswig-Holstein i norra Tyskland. Om du har lust att leta vidare så finns det t.ex. dessa båda sidor där du ev. kan få hjälp. Den första gissar jag är bäst, även om de helst ser att man skriver på tyska. Men engelska går nog också bra. Man kan välja engelska som språk.  
http://list.genealogy.net/mm/listinfo/famnord
http://lists.rootsweb.ancestry.com/index/intl/DEU/SCHLESWIG-HOLSTEIN-ROOTS.html
 
Jag har ställt en fråga om Martin med familj på en motsvarande sida och fått ett par hänvisningar. Får se om det blir några napp.
 
Om Adolph Heinrich kom från Gettorf i norra Tyskland som steward kanske det inte är så ologiskt om han hamnade i Väsby i Höganäs i Skåne. Det är såvitt jag har kunnat se den enda församling som heter Väsby. Tyvärr är deras in- och utflyttningböcker inte digitaliserade för 1941, i alla fall inte hos Arkiv Digital. Upplands-Väsby är visserligen närmare Bromma, men är inte en egen församling. Har ändå tittat i församlingarna som ligger i Upplands-Väsby, men ingen Adolph Heinrich flyttar ut 1941.

193
Hej Tommy
Jag gissar att Lina kom till Sverige efter det att Martin hade dött 1945, eftersom han annars sannolikt borde finnas med i dödboken och förmodligen också vara begravd tillsammans med sin maka. Men kyrkböckerna från den tiden är ju inte tillgängliga ännu. Inte heller tyska register är offentliggjorda så att man skulle kunna hitta Martin där. Om du vill kan jag göra ett försök att fråga efter om någon känner till honom på en tysk mailinglista? Inga garantier för ett svar dock...
Vet inte om du redan vet, men även Dottern Charlotte Kätes man Adolph Heinrich var född i Tyskland. I lysningsboken anges han som steward (på en båt kanske), men bara några veckor senare i vigselboken anges han som dekoratör. Charlotte föddes i Memel, Tyskland.

194
hej Tommy. Här är uppgifterna från hemsidan. Du hade väldig tur som fick napp. Det finns inte så mycket offentliggjort och källorna fattas ofta från det här området pga krigen. Det kan finnas fler uppgifter, så att det står här att det saknas information måste inte nödvändigtvis betyda att det inte går att få fram mer. Men det är förmodligen inte så lätt i så fall.
 
Lina Adelaide Berenteit, född 22 juli 1882 i Schmelz, distrikt/kommun Memel, Östpreussen (idag Litauen). Gift med Martin Pareigis, född 24 dec 1882 i Starrischken, distrikt/kommun Memel. Giftermål 15 okt. 1904 i Memel. Vittnen Adam Pareigis, fastighetsägare i Budsargen samt August Boettcher, köpman i Memel.  
Vid giftermålet anges hon som sömmerska i Schmelz. Maken anges då som murargesäll, boende på Veitstrasse 39. År 1919 anges han som arbetare i Memel-Janischken, Hauptstrasse 16. Inga kända barn noterade.
 
Linas föräldrar:
Pappa: Johann Berenteit, ej gift eller giftermål okänt. Arbetare i Schmelz (vid tidpunkten för dottern Adelaides giftermål 1904)
Mamma: Adelaide Sieg, ej gift eller giftermål okänt
Inga angivna syskon
 
Martins föräldrar:
Pappa: Jurgis Pareigis, födelsedatum okänt. Giftermål okänt. Död innan sonen Martin gifter sig.
Yrke (1 april 1878) Losmann (Ung. daglönare/statare) i Starrischken,
Yrke (20 juni 1881 och 27 dec 1882) arbetare i Starrischken,
Yrke (före 15 okt 1904) arbetare i Memel
Martins mamma: Annicke Skuddalle, född omkr. 1850.Giftermål okänt.
 
Martins syskon:  
Marinke Paregis, född 29 mars 1878 i Starrischken (ingen känd familj)
Annicke Pareigalle (feltolkning?), född 20 juni 1881 i Starrischken (ingen känd familj)

195
Hej Tommy. Jag återkommer, men inte idag

196
Hon gifte sig i alla fall i vad som väl var Östpreussen vid den tiden. Så om det var den maken som dog 1945 borde han väl ha följt med henne. Hon hette ju också Pareigis när hon dog, vilket skulle kunna tyda på att hon inte gifte om sig. Men jag hittar inte honom i dödboken. Han kanske går att hitta på annat sätt. På den tyska sidan står en del om deras föräldrar osv. Har du koll på dem?

197
Hej
Att döma av den här länken http://www.online-ofb.de/famreport.php?ofb=memelland&ID=I82596&nachname=PAREIGIS &lang=de och uppgiften i Sveriges Dödbok 2009 om att hon blev änka 1945 skulle kunna betyda att hon kom hit någon gång efter 1904 med maken Martin Pareigis. Tillhörde tyska församlingen i Stockholm vid sin död. Men så långt vet du kanske redan? Jag vet inte var hon kan ha bott när hon kom hit.

198
06 Var ligger platsen? / Hochstadt
« skrivet: 2012-10-05, 22:14 »
hej Solveig
Tänkte bara tipsa dig om denna sida där det finns listor med namn på tyska församlingar: http://www.gemeindeverzeichnis.de/gem1900/abc/abc.htm?h004.htm. Som du ser finns rätt många alternativa Hochstadt eller liknande att välja bland. Men kanske hittar du det som är det rätta?
Hälsningar Anna

199
03 Släktnamn / Ahnen, von
« skrivet: 2012-10-02, 18:55 »
Hej
Här hittar du länkar till andra sidor med en massa länkar till mailinglistor i Tyskland: http://wiki-de.genealogy.net/Mailingliste/Linkliste. Vissa är öppna, andra kräver medlemskap. Det brukar gå bra att ställa frågor liknande dem på anbytarforum, men chansen att få napp är mindre i och med att det är mycket svårare att få tag i information i Tyskland. Det är alltid viktigt att försöka ange orter (och naturligtvis datum om man vet det)för viktiga livshändelser så noggrant som möjligt, för annars är det så gott som omöjligt att leta.

200
06 Var ligger platsen? / Hochstadt
« skrivet: 2012-09-30, 12:50 »
Hej Solveig
Det finns nog mer än ett Hochstadt, och även Höchstadt (om det skulle kunna vara ett alternativ). Om du är säker på att det är just där hon är född finns det ju en viss chans att kunna leta. Problemet är att det är så väldigt mycket krångligare i Tyskland plus att en hel del har gått förlorat genom krig. Ändå tycks förvånansvärt mycket finnas kvar, bara svårtillgängligt för en som inte bor nära. Det jag har tyckt mig förstå hittills, vilket inte måste gälla för alla delar av Tyskland/Preussen, är att det från slutet av 1800-talet dels finns statliga folkbokföringar, som nog ganska säkert är arkiverade i något centralt delstatsarkiv i det Bundesland där ditt riktiga Hochstadt ligger. Förmodligen kan man då också via internet läsa deras beståndsöversikt så att man vet om det finns en chans att uppgifterna kan finnas där. Om man sedan vill ha uppgifterna kan det vara så att man antingen får be någon att leta fram dem, vilket i ditt fall kanske inte är så svårt när du har födelsedatum. Verkar vara svårare att veta om det är rätt ort. Men de tar betalt för tjänsten, så man bör fråga innan. Annars får man åka dit själv och leta. Kostar förmodligen en liten slant och kan kräva förhandsanmälan ganska lång tid innan.  
Ett alternativ som inte nödvändigtvis är bättre är att leta efter eventuella kyrkböcker, vilket förutsätter att du vet vilken konfession personen i fråga tillhörde och vilken specifik församling (om det skulle finnas flera i Hochstadt). Även dessa böcker kan finnas i centrala arkiv, men i vissa fall tycks de fortfarande förvaras i kyrkan i fråga.
Ett sätt att få hjälp på vägen är att leta upp någon regional släktforskningsgrupp på nätet. Vissa har öppna maillistor där information utbyts flitigt. Där kan man ju ha tur och stöta på någon som antingen känner till personens familj eller åtminstone hur man kan gå till väga för att få mer information.  
Men nummer ett är väl ändå att försöka ringa in rätt ort om det går. Kanske ligger orten inte ens i nuvarande Tyskland?
Har du testat familysearch.org för att se om du hittar något användbart?
Det verkar pågå ett centralt initiativ att skanna kyrkböcker, men det lär nog ta lång tid innan det ger något relativt heltäckande resultat.
Mvh Anna

201
06 Var ligger platsen? / Hochstadt
« skrivet: 2012-09-28, 14:28 »
Det låter som en nästan omöjlig uppgift om du inte har fler uppgifter om henne, framför allt vilken ort hon föddes i. Det är ju inte något direkt ovanligt namn heller.

202
05 Metod - Hur gör jag? / Arbetat i Tyskland
« skrivet: 2012-09-28, 09:19 »
Har du möjligen kollat i Konsulatsarkiven?

203
Arbrå / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2013
« skrivet: 2012-09-27, 13:13 »
Hej Märtha
Om du inte har turen att någon här har ett exemplar till salu så är kanske näst bästa alternativet att alltsomoftast göra en sökning på Google. Förr eller senare kanske det blir napp. Man ser min släkt-böckerna lite då och då. Ett alternativ är förstås biblioteken som också har de här böckerna eller kan låna in från andra bibliotek.

204
05 Metod - Hur gör jag? / Födda i Tyskland?
« skrivet: 2012-09-24, 22:24 »
Hej Malin
Kan det vara så att det var personliga tolkningar av ortsnamnen? Även i Tyskland/Preussen var det ju både si och så med exakt stavning förr.  
Hälsningar Anna

205
05 Metod - Hur gör jag? / Födda i Tyskland?
« skrivet: 2012-09-23, 16:29 »
Hej
Ge inte upp än;-)
Till att börja med - är du säker på att stavningen är rätt? Jämför med vad Gunnar Håkansson skriver. Jag kan t.ex. konstatera att det finns både Landeck och Polsnitz i Schlesien (som jag tror ligger i Polen, eller i alla fall till stor del)Här är några länkar som kanske kan bidra:
http://www.christoph-www.de/evg_kb1.html Här står en del allmänt om vad som finns och inte finns av kyrkböcker från Schlesien. Om du behöver hjälp med översättning kan du höra av dig via mail. I de följande länkarna finns förtecknat vilka kyrkböcker som år 1902 fanns tillgängliga för Landeck och Polsnitz. Det verkar vara sämre ställt med de evangeliska än de katolska. Det tycks som att arkiven till stor del finns i Wroclaw, f.d. Breslau.
http://wiki-de.genealogy.net/Die_Kirchenb%C3%BCcher_Schlesiens_beider_Confession en_%281902%29/034  
http://wiki-de.genealogy.net/Die_Kirchenb%C3%BCcher_Schlesiens_beider_Confession en_%281902%29/052  
Om geografin för platserna verkar stämma så kanske det kan finnas uppgifter i något centralarkiv i Wroclaw.
Hälsningar Anna

206
05 Metod - Hur gör jag? / Födda i Tyskland?
« skrivet: 2012-09-22, 11:46 »
Hej Malin
Jag vill först säga att jag absolut inte är någon expert på Tyskland. Försöker bara själv traggla mig fram i sakta mak. Har du uppmärksammat den här sidan till exempel http://www.g-gruppen.net/tyskland.htm ? Här finns säkert experter att fråga om du vill vara medlem. Ett ytterligare sätt att kanske få fram mera information är att anmäla sig på den här öppna maillistan: http://list.genealogy.net/mm/listinfo/ow-preussen-l. Det går bra att maila även på engelska. Här kan du förmodligen få värdefulla tips från tyska forskare och andra.  
Om du har någon ytterligare precisering av födelse- eller bostadsorter så skulle det nog underlätta. Jag kollade som hastigast vad man kan få för napp på google på Landerk och Polsnetz, men det var väldigt magert. Det kanske t.o.m. är troligt att orterna har bytt namn sedan dess, kanske polska? Preussen säger dessvärre väldigt lite om var man kan gräva djupare, eftersom det täckte ett så stort område och flera av nutida länder. För det är viktigt att veta var personerna kan finnas registrerade, antingen i kyrkböcker eller i statliga register. När det gäller kyrkoböcker är det dessutom viktigt att veta om de var protestanter eller katoliker eller något annat, för det är olika kyrkor. Dessa register kan finnas i olika centrala arkiv, eller eventuellt finnas kvar i någon församling (eller vara försvunna på grund av krig). I alla fall kan det vara så i Tyskland. För andra länder vet jag inte. Så vet du någonting mer om var dessa orter fanns skulle det snäva in letandet. Jag tror att jag skulle försöka fråga via maillistan som jag nämnde. Om du har extrem tur kan det finnas forskare som har tillgängliggjort uppgifter i kyrkböcker, men annars är det normala sättet att söka upp de centrala arkiven. Vet inte hur det funkar i exempelvis Polen, men i Tyskland är det som regel tre månaders föranmälan som gäller och en avgift. Ska man be någon forska åt en kan det bli väldigt dyrt.  
Har du sökt på familysearch.org? Det verkar inte finnas uppgifter om dessa båda personer, men kanske man kan hitta andra med samma släktnamn från orten? Man får nog vara lite uppfinningsrik för att pricka sökord som kan ge napp.

207
Ekshärad / Ekshärad F:1 (1688-1829) Bild 11 / sid 15
« skrivet: 2012-09-13, 22:44 »
Ett försök: Pigan Ingeborg Larsdotter i Nääs hafwer well lefwat i 14 åhr.
Siukdomen bestod af starckt håll och styng i bröstet.

208
Järvsö / Järvsö Födelseböcker
« skrivet: 2012-09-07, 20:50 »
Hej Åke
Det står Kåssjö nr 4, vilket är denna sida: Järvsö AI:17b (1851-1854) sid 429. Här finns också en dräng Anders Andersson. Kan det va' nå't?
Anna

209
Tack så mycket! jag var nog för trött och kollade bara längre ner i husförhörslistan där registren verkar ligga . Är inte hemtam i Västerås...

210
Hej
Jag söker familjen till det barn som har inskrivningsnummer 150 på denna sida Västerås Domkyrkoförsamling C:15a (1873-1880) Bild 154 / sid 150 hos Arkiv Digital. Det tycks ju som att husförhörslängderna för den här perioden ännu saknas. Jag har letat i födelseböcker och vigselbok utan att hitta föräldrarna, så jag förmodar att de flyttade till Västerås någon gång efter 1866. I så fall är det knepigt att hitta deras härkomst. Jag är också intresserad av barnen. Förutom detta barn känner jag till en dotter som föddes två år senare. Pojken i den angivna födelseboken dog för övrigt 7 år gammal.
Mvh Anna

211
Ovanåker / Ovanåker AI:1 (1767-1777) sid 114
« skrivet: 2012-08-09, 11:58 »
Ja men det är ju strålande. Tusen tack Lennart. Ursäkta lite sent svar (bortrest). Jag får nog snart ta tag i alla mina soldatanor. Det verkar ju finnas ett och annat matnyttigt att hitta den vägen.

212
Ovanåker / Ovanåker AI:1 (1767-1777) sid 114
« skrivet: 2012-08-07, 22:03 »
Så bra att han är upphittad;-) Man får väl förmoda att han var torpare några år innan han dog ca 1768.
Frågan hör egentligen inte hemma här, men om du har tillgång till generalmönsterrullorna - har du då möjlighet att titta efter en soldat Jonas Backman sannolikt född kring 1695, troligen Roteberg. Förmodligen död kring 1739. Hette han i så fall också Jonsson? Jag tror att hans hustru finns här: Ovanåker F:1 (1772-1803) sid 122, Margeta Olofsdotter från Roteberg, 93 år gammal. Eller snarare - det är hans hustru, men frågan är om hon är är samma M. O. som i Ovanåker AI:1 (1767-1777)sid 109 och knappt synligt i Ovanåker AI:2 (1778-1792)sid 115, och att denna Margeta och Jonas i så fall är föräldrar till Margeta Jonsdotter, född 1721. En annan källa antyder nämligen att fadern skulle heta Jonas Jonsson.

213
Ovanåker / Ovanåker AI:1 (1767-1777) sid 114
« skrivet: 2012-08-07, 18:17 »
Tack igen! Kan man förutsätta att det är rätt Frisk? Jag har inte befattat mig så mycket med soldateriet ännu, men jag antar att det är rätt osannolikt att det skulle finnas mer än en soldat Frisk i Knåda vid samma tidpunkt- eller?

214
Ovanåker / Ovanåker AI:1 (1767-1777) sid 114
« skrivet: 2012-08-07, 14:53 »
Ok, tack så väldigt mycket! Ett steg på vägen som delvis bekräftar mina tidigare slutsatser. Lite konstigt om han inte alls finns med i denna hfl i så fall. Den börjar ju 1767 och yngsta dottern Ella är född 1769. Eftersom hon inte står som oäkta så måste ju fadern ha levt in på 1768. Då borde han egentligen också finnas med i hfl?
Om den överstrukna är en kvinna kan hon ju inte vara fadern;-) Är det möjligen någon annan som tyder det annorlunda?

215
Ovanåker / Ovanåker AI:1 (1767-1777) sid 114
« skrivet: 2012-08-07, 10:34 »
Hej
Kan någon bistå med tolkning av det överstrukna namnet strax ovanför mitten på rubricerad sida? Det står födelseår 1703 och död 1771. Dessutom vad som står före namnet på nästa person Kerstin Olsdotter. Det jag egentligen undrar över är om den som dog 1771 var hennes make. I så fall borde han vara (fd) soldat och heta Jonas Frisk, eller kanske han har återgått till ett patronymikon i efternamn. Anledningen till att jag tror det är att i nästa hfl (Ovanåker AI:2 (1778-1792) sid 109)står hon som Frisk änka. Jag kan å andra sidan inte tolka ordet före hennes namn i AI som änka, vilket borde betyda att maken levde när boken påbörjades. Det borde ju också var så i och med att yngsta barnet föddes 1769 eller 1770, dvs under perioden för hfl AI. I hennes dödsnotering i Ovanåker F:2 1807, nr 4 står hon som soldatänka i Knåda. Att maken hette Jonas i förnamn förutsätter jag pga barnens efternamn.

216
Vänge / Vänge AI:2 (1773-1779) sid 68
« skrivet: 2012-07-31, 20:26 »
Tusen tack Hans Olof!
Då är den enda tänkbara kandidaten från Ramsta rätt person. För hennes mamma hette just Margta Michaelsdotter. Och Anna hette även Caisa. Toppen!

217
Vänge / Vänge AI:2 (1773-1779) sid 68
« skrivet: 2012-07-31, 15:29 »
Hej Bengt-Göran. Är benägen att hålla med om Ramsta. Det finns nog bara en tänkbar kandidat, men det är lite osäkert. Faderns förnamn anges inte, bara ett L. Och så har hon två förnamn. Tyvärr finns ingen hfl att stämma av mot, så det är lite väl osäkert. Tips på hur man kan kolla närmare??
Mats- jag kan nog inte heller utesluta barnhusföramlingen. Dock har jag inte sett någon Ramfell i Vänge. Det är ju också fel år. Och 1748 finns ingen lämplig kandidat. Verkar därför mindre troligt.  
Tack för tipsen till er båda!

218
Hej
Jag kan bara delvis läsa vad som står under faddrar till Carl Friederich Gnospelius, döpt 16 december 1724. Vänstra sidan, nummer tre uppifrån. Är det möjligen någon som kan tyda hela texten?

219
Vänge / Vänge AI:2 (1773-1779) sid 68
« skrivet: 2012-07-30, 20:07 »
Hej
Jag har flera undringar som gäller uppgifter på den rubricerade sidan Vänge AI:2 (1773-1779) sid 68. Det gäller strax under mitten där Anders Jansson och Anna Larsdotter står sammankopplade med en klammer till höger om namnen. Jag undrar om någon kan läsa:
- orten som Anders kommer ifrån (Jag har kollat igenom alla födda på 1750-talet i Nysätra socken som var min förstahandsgissning, men utan passande resultat),
- årtalet som han föddes, dvs vad står efter 5:an,
- vad som står i födelsekolumnen för Anna (ser ut som Barnf.) och vad som kan avses med årtalet 1748 i kolumnen för utflyttning. Det kan ju inte avse en utflyttning 1748 i hfl från 1773-1779. Kan det vara födelseår, och ska man koppla ihop det med Barnf. eller vad det nu står?

220
Ekshärad / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-10-16
« skrivet: 2012-07-21, 13:37 »
Hej Kaj,
Nej jag bara funderade om det skulle kunna vara förklaringen till att man inte hittar henne i någon familj i Södra Öjenäs. Eller om familjen kanske flyttat dit strax efter 1805 så att hon inte finns med i hfl närmast före giftermålet. Men brukar det inte stå hembyn i giftermålsboken?
Om någon skulle ha något tips så tackar jag i förväg. Jag försvinner snart utom räckhåll från internet en stund.

221
Ekshärad / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-10-16
« skrivet: 2012-07-20, 21:48 »
Någon som har en idé om hur jag kan hitta föräldrarna till Anna Larsdotter som anges som född 1788 i hfl. Hon dyker upp för första gången i Ekshärad AI:10, sid 282 som gift med Halvard Halvardsson, född 1787. Hon anges komma från S. Öjenäs, även så i giftemålsboken, E:I, sid 51. Tyvärr verkar åren strax innan giftemålet år 1810 saknas i husförhörslängderna. Jag hittar henne inte i S. Öjenäs i AI:9 som går fram till ca 1805. Den enda Anna Larsdotter verkar vara född 1782, men det går inte att dra slutsatsen att det skulle vara hon.  
I giftemålsboken anges hon som piga. Kan hon ha tjänat som piga i S. Öjenäs år 1810 och att det därför står i giftemålsboken, men att hon kan vara född någon annanstans? I så fall är det väl omöjligt att hitta henne. Det finns inte heller någon Anna Larsdotter angiven i födelseboken år 1788. Inga ledtrådar i dödboken heller, F:4 3 dec 1854.
Återvändsgränd?

222
Stig-Ove - tusen tack! Alltså föregicks detta domslut av en tidigare förhandling. Men vad striden stod om förstår man ju inte, kanske betalningen? Men vet någon om man med utgångspunkt i de här formuleringarna kan dra slutsatsen att köpet eller överlåtelsen gick igenom? Byns namn ska för övrigt vara Stavsätra, eller Stafsättra. Mårten flyttade senare till denna by.

223
Jag skulle bli glad om någon kan hjälpa till med tydning av den dom som finns på mitten av bild 6 från den 17 mars 1858, dvs Järvsö dombok AI:a 35 i Arkiv Digital. Det handlar tydligen om någon tvist kring mark, men de verkar ha förlikats. Sjols Mårten Persson är min farfars farfar.

224
Järvsö / Järvsö Kyrkböcker
« skrivet: 2012-06-07, 22:23 »
Ja Jan, det är en fördel att vara född innan man döps;-) Det ska förstås vara juli. Och hänvisningen till födelseboken är Järvsö C:7 (1861-1880) sid 35.
Bengt - hoppas du lyckas få ihop våra samlade skelögda observationer...

225
Järvsö / Järvsö Kyrkböcker
« skrivet: 2012-06-07, 21:42 »
Hej Bengt
I originalboken (Arkiv digital) står födelsedatum 31 augusti. Föräldrarna bodde i Karsjö. sid 18 (i den då aktuella husförhörslängden). Modern var 38 år. Döpt den 2 augusti av Th. Brovallius enligt dopattest 7/8 1862 av Th. Brovallius. Com. i Undersvik. Ankom 8/8 1862.
 
Dopvittnen:
Bonden Mårten Mårtensson och dess hustru Karin Persdr. i Karsjö (N.1). Bonden Mårten Olsson och dess hustru Margta Mårtensdr. i Karsjö (N. ?1) Torparesonen Nils Olsson i Undersviks kyrkby och Torpare Dottren Kerstin Olsdr. i Svedåsen ??.  
Modern kyrktagen 28/9.
 
Jag kan skicka bildfil om du vill.

226
Ovanåker / Ovanåker F:1 sid 52
« skrivet: 2012-06-06, 00:35 »
Tack Stefan! Tydning som väcker fler frågor...Då undrar man förstås om bråk ska förstås som bråck, och om passion här ska förstås som lidande? Kanske inte en läshjälpsfråga, men vet inte om jag borde ställa frågan på annat ställe. Hur dör man hastigt av ett bråck i så fall?

227
Ovanåker / Ovanåker F:1 sid 52
« skrivet: 2012-06-05, 06:31 »
Tack för försöket i alla fall! Hoppas någon annan tolkningsekvilibrist orkar göra ett försök. Jag tror att jag har lyckats bena ut det mesta. Det är framför allt det som jag uppfattar vara sjukdomshistorien som jag inte kan tyda fullt ut. Så här ser min egen tolkning ut så långt:  
 
Bonden Elias Pärsson, född 1719 sjätte? Aprill. Xxx Pähr  
Eliasson och modern hustru Elisabeth Mårtensdotter
i Edsbyn, döpt och christeligen fostrad i sina christen-
domsstycken. Xxx xx hemma? Hos sina x för-
äldrar?. Gifte sig på det 18 året med sin nu i djup sorg
efterlämnade maka, hustru Brita Ersdotter.
Aflat 6 barn med henne xx 5 pojkar och en?
flicka, hvilka alla äro döda, så när som en son.
Lefvat uti ägta ståndet i 40 år. Warit stedse vid
god hälsa?, dock ganska hårdt plågad af värk i 20 års
tid, hvilken xxx Passion xxxxx xxx nog hastigt
hans? dagar på jorden, xxx xxx på ett dygns? Xxx
den 25 Juli till den 26 klockan 11 förmiddagen då xx
somnade sedan han lefvat 56 år.

228
Ovanåker / Ovanåker F:1 sid 52
« skrivet: 2012-06-03, 17:39 »
Då sitter vi i samma båt då . Men tusen  
tack för uppgifterna! Far-föräldrar och dödsår har du väl från annat håll utgår jag ifrån...?? Eller är jag helt blind? Hustruns föräldrar har jag faktiskt lyckats identifiera;-)  
Om någon annan lyckas dechiffrera texten är jag fortfarande nyfiken...

229
Ovanåker / Ovanåker F:1 sid 52
« skrivet: 2012-06-03, 12:32 »
Hej Kenneth, Det blev kanske lite otydligt, men den sida som avsågs är den som står i rubriken/länken ovan: Ovanåker F:1, sid 52. Är det tillräckligt?
Hälsningar Anna

230
Ovanåker / Ovanåker F:1 sid 52
« skrivet: 2012-06-02, 21:53 »
Hej
Kan någon hjälpa till med tydningen av uppgifterna om Elias Persson f. 1719 längst upp på vänstra sidan? Jag kan förstå hjälpligt till efter uppräkningen av barnen, men sedan blir det svårt.

231
Gör ett nytt försök (jfr närmast ovan), denna gång med födelsedatum: Carl Johan Persson född 1880-04-09, och som sagt från Ovanåker, Bursjömyra. Han finns på porträttfynd med bild nr #25943. Någon som kan hitta hans vidare öden i USA?

232
Hej
Vid något tillfälle hittade jag i Emibas, emigrationsakt Ovanåker X1903 002, att Karl Johan Persson, ogift man från Ovanåker utvandrade den 24 januari 1903 från Bursjömyra i Ovanåker till Dundee i Minnesota.
I databasen EmiHamn Källkod 72:109:2465 står att han åkte från Göteborg den 6 februari 1903 till Hull i England med fartyget Ariosto. Han skulle åka till vännen Anders Pettersson (och ev. hans far) i Dundee, Minnesota.
Jag har försökt leta i folkräkningar utan att hitta honom. Men det kan ju bero på att jag inte letar på rätt sätt. Är det någon som lyckas bättre än jag?
Hälsningar Anna

233
Alfta / Alfta AI:1 (1678-1716) sid 193
« skrivet: 2012-04-29, 23:09 »
Tack för förslagen! De verkar ju inte ha haft det för lätt om man säger så. Jag är nog benägen att instämma med att det står gifft. På tex sid 147 om man läser Gäddvik längst upp, så ser G:et ut som början på det eftersökta ordet. Jag hittar däremot inget skolboksexempel på att G kunde se ut på det viset. Att det står fft i slutet på ordet verkar däremot mera säkert.  
Lite konstigt att det står gift. Hennes man verkar inte stå med på samma sida, i alla fall inte på något sätt som är brukligt. Men det är kanske därför som prästen särskilt behöver markera att hon ändå är gift? Kan de ha bott på var sitt håll? Eller var han borta (soldat kanske)?

234
Alfta / Alfta AI:1 (1678-1716) sid 193
« skrivet: 2012-04-29, 12:46 »
Hej
Jag undrar över några ord på angiven sida. Det gäller den andra gruppen som börjar med H Brita.
1. Vad står det i kolumnen längst till höger för dottern Kerstin 20 år?
2. Kan man tolka det som mannens syster Brita för henne som anges vara 56 år?
3. För systern Kerstin verkar det stå blind född till kropp och sinne. Är det rätt? Vad kan man i så fall mena med det?
Hälsningar Anna

235
Alfta / Alfta CI:4 (1750-1806) sid 616
« skrivet: 2012-04-28, 22:53 »
Aha, det hade jag inte kunnat gissa - och tydligen inte heller läsa... Tusen tack!

236
Alfta / Alfta CI:4 (1750-1806) sid 616
« skrivet: 2012-04-28, 19:23 »
Jag undrar vad som står framför namnet Anders Mårtensson. Mycket möjligt att det har någon militär innebörd.

237
Norrbärke / Norrbärke AI:1 (1671-1693) sid 15
« skrivet: 2012-04-15, 16:43 »
Tack för ett utförligt svar Leif! Lite ovanligt att drängen står före barnen kan jag tycka. Då kanske Malen är piga. Hon har visserligen samma efternamn som husbonden så man skulle ju annars ha kunnat tänka sig att hon var en syster. Men det verkar ju inte så troligt om hon kommer från en annan socken.

238
Norrbärke / Äldre inlägg (arkiv) till 13 maj, 2012
« skrivet: 2012-04-14, 23:19 »
 Av någon anledning har jag missat den här sidan. Har väl surrat runt så mycket att jag tappat orienteringen... Tusen tack för att du satte mig på spåret igen! Konstigt att hon är struken redan i hfl fram till 1704.
Anna

239
Norrbärke / Äldre inlägg (arkiv) till 13 maj, 2012
« skrivet: 2012-04-14, 22:39 »
Hej
Jag har lite problem att säkerställa härkomst för Brita Johansdotter från Lernbo, född runt 1670. Hon gifte sig 4 okt 1691 med Erik Ersson, Väderbacken. I hfl Norrbärke AI:1 (1671-1693) sid 166 står att båda är 23 år gamla. Eftersom Erik Ersson är född 1670 skulle Brita vara född ungefär samma år. Men jag hittar ingen lämplig Brita i födelseboken för denna tid. Jag hittar henne inte heller i hfl för Lernbo hos någon förälder innan hon gifter sig. Men de är delvis väldigt kladdiga så jag kan ju missa henne.
 
Jag tror att några andra har kommit fram till att detta bör vara den Brita som döps den 14 okt 1666. Tvilling med Jonas. Far: Johan Widichsson i Lernbo. Men jag hittar inget annat som definitivt kopplar ihop Brita med just denne Johan. Det finns minst en Johan till i Lernbo: Johan Lockman, soldat.  
 
Jag kan inte heller hitta ett dödsdatum. I Norrbärke AI:2 (1694-1704)sid 22 anges hon som död, dvs kanske runt 1704. Men i nästa hfl har Erik Ersson en son född 1710. Och han har visserligen gift om sig, men inte förrän 1726. Sonen anges inte som oäkta.
 
Är det någon som har klurat ut vilka uppgifter som stämmer för Brita?

240
Norrbärke / Norrbärke AI:1 (1671-1693) sid 15
« skrivet: 2012-04-14, 15:47 »
På högra sidan efter Erik Ersson och Margreta Ersdotter i Väderbacken står ett par rader som jag delvis inte får ihop. Först står något före drengen(?) Häst? Och på raden under står något som möjligen skulle kunna vara Modern Eriksdotter från ?? Är det i så fall Eriks moder? Kan dotter vara överstruket för att det bara ska stå Eriks moder? Eller står något helt annat? Och så kan jag inte heller läsa orten i fråga.
Kan ju också passa på att fråga ang. angiven ålder mm. I den här hfl står ålder 40 på både Erik och Margreta. Om man utgår ifrån att noteringen är gjord 1674 (vänsterkolumnen) skulle de vara födda omkring 1634. Men om man går till sid 166 i samma bok, där noteringarna verkar vara gjorda 1692/1693 (om man jämför med när barnen är födda) så står deras ålder som 67 respektive 70 år vid det tillfället. De skulle då vara födda ungefär 1623 och 1626. Kan man anta att de senare uppgifterna är mera korrekta, eftersom deras ålder verkar vara mera preciserad än på sid 15?
Hälsningar Anna

241
Forsa / Forsa AI:19a (1871-1880) Bild 98 / sid 90
« skrivet: 2012-04-14, 01:10 »
Hej Ulf
Jag tror det står ...samt ett år derutöfver förlust af medb.(orgerligt)förtr.(oende).

242
Norrbärke / Norrbärke C:2 (1688-1704) sid 137
« skrivet: 2012-04-10, 20:40 »
Hej
Det tycks stå Erik Erssons snickares son vid Fahlun/Fahlån, eller ser jag fel? Det borde väl stå någon by i Norrbärke, men vilken i så fall? Hittar ingen bra matchning i hfl registret. Har någon ett bra tips?

243
Färila / Färila B:1 (1759-1860) sid 51
« skrivet: 2012-04-08, 11:34 »
Hej
Jag intresserar mig för Kerstin Olsdotter född 3 sep 1750 som flyttar till Kårböle 1774/1775. Jag tror mig kunna läsa så gott som allt i själva huvudnotisen. Men sedan står det något strax nedan till höger som jag inte helt kan tyda. Hon flyttar till Nils Andersson, men gör hon det som piga eller sonhustru? Det står något om hustru på sista raden. Handlar det om Nils Anderssons hustru, eller är det Kerstin som ska bli sonhustru?
Undrar Anna

244
Järvsö / Äldre inlägg (arkiv) till 30 maj, 2012
« skrivet: 2012-04-03, 11:42 »
Har du tittat på familysearch.com? Det finns ett intressant fynd om man söker på Carl Sandborg. Fru Bertha och dotter Dorris i Los Angeles.
Mvh Anna

245
Järvsö / Äldre inlägg (arkiv) till 30 maj, 2012
« skrivet: 2012-04-03, 10:45 »
Hej Karin
Har du sett tråden om Dahlströms som börjar den 9 december 2009 med en fråga från Hannah Hanson. Står under Socknar, Järvsö. Det står inte mycket om Berta, men datum för emigration står angivet. Kanske har du haft kontakt med Hannah? Hon har i alla fall nämnt en Karin från Sverige i en mailväxling. Hon kan kanske annars ge fler tips.
Anna

246
Ekshärad / Ekshärad F:1( 1688-1829) sid 45
« skrivet: 2012-04-02, 21:46 »
Hej Ingvar,
Per är även min ana. En tidigare fråga om översättning blev besvarad så här vad gäller den sista delen av texten: Under sitt fiskande och ensam uti en ökståck blef han d. 5:e sisdtl. Sept. uti då warande stormväder drunknad i sundet imellan Bysjön och sjön Knon; men icke igenfunnen före än d. 1 Octob. innevarande.  
Britta Olofsdotter från Emtebiörk står det väl också. Det återstående frågetecknet kan jag inte tyda.
Mvh Anna

247
Oj, det var ju extra roligt för min frågeställare. Får väl översätta så gott det går. Jättetack!

248
Oj, man hinner knappt skriva förrän svaret serveras på silverbricka! Tusen tack.

249
Får jag koppla en till fråga till gårdagens fråga om Fru Widfond, född Lohse. Jag kan hitta ett fåtal tänkbara kandidater till make utifrån födelsedata. Kan någon bidra med rätt person Widfond, död 20 feb. 1967 i Stockholm?

250
Tack så mycket. Det var snabbt och med trevlig överkurs;-)

251
Jag undrar om någon skulle vilja kolla i förteckningen över döda under 1900-talet efter Margareta Hermina Widfund, född Lohse 1886 i Göteborg. Sannolikt bodde hon i Stockholm när hon dog. Tacksam om jag kan få ta del av uppgifterna om henne, för en tysk släktings räkning.

252
07 Övrigt / Registrering av svenska barn i Berlin 1890-tal?
« skrivet: 2012-03-04, 17:40 »
Vågar man hoppas på att någon G-gruppsforskare kan ge ett allmänt svar? Eller måste man anmäla sig som medlem först?

253
07 Övrigt / Registrering av svenska barn i Berlin 1890-tal?
« skrivet: 2012-03-03, 23:08 »
Tack för tips, men jag hittar tyvärr inget när jag söker. Kan man utgå ifrån att uppgifterna är någorlunda kompletta, eller finns det mer någon annanstans? Finns fler alternativ?

254
07 Övrigt / Registrering av svenska barn i Berlin 1890-tal?
« skrivet: 2012-03-03, 13:14 »
Hej
Jag undrar å en tysk släktforskares vägnar följande. Han söker registreringen av några barn som föddes mellan 1883 och 1893 i Berlin, där pappan var svensk och mamman polska. Han vet födelsedatumen, men hittar ingen registrering i de tyska registren där de normalt borde finnas. Pappan var född 1830 i Stockholm (har inte frågat om församling). Gifte sig andra gången 1869 i Polen, bodde i Paris i mitten av 1870-talet och flyttade sedan till Berlin. Vet någon om barnen kan finnas registrerade någonstans i Sverige och i så fall var? Kan t.ex. svenska ambassaden ha varit delaktiga i någon form av registrering? Jag har faderns namn och yrke om det skulle hjälpa, men som sagt inte födelseförsamling (vid behov kan jag fråga om den är känd).

255
02 Efterlysningar / Nilsson, Johan August Ferdinand
« skrivet: 2012-02-28, 22:46 »
Hej Peter
Jag är ingen expert, men utifrån vad jag vet måste du nog veta var i Tyskland Johan August Ferdinand hörde hemma för att leta vidare. Om du har tur kanske han finns i www.familysearch.org. Annars är väl huvudregeln för personer födda efter ca 1874 (i alla fall i delar av Tyskland)att man får vända sig till Standesamt i orten där han föddes. Mot en avgift kan man förhoppningsvis få ett födelsebevis (Geburtsurkunde)där föräldrarnas namn mm framgår. Fast om efternamnet Nilsson betyder att han hade svenska föräldrar som bara vistades i Tyskland då han föddes så vet jag inte om han registrerades av tyska myndigheter. Säkert finns andra som vet bättre besked.
Hälsningar Anna

256
Färila / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juli, 2012
« skrivet: 2012-02-01, 19:18 »
Hej Eva-Lena
Har du tittat på www.helsingebilder.se ? Det finns i alla fall några bilder från Föne.
Hälsningar Anna

257
Ekshärad / Ekshärad AI:2 (1750-1756) sid 90
« skrivet: 2012-01-31, 18:31 »
Tack för vänligheten! Så dramatiskt. Lite olika uppgifter om när han dog med andra ord.

258
Ekshärad / Ekshärad AI:2 (1750-1756) sid 90
« skrivet: 2012-01-31, 17:12 »
Hittade uppgifterna om Per Jonsson i dödboken Ekshärad F:1 (1688-1829) sid 45, 4 oktober 1752. Jag kan inte läsa det sista efter det som står om hans andra äktenskap. Så om någon kan bistå vore jag glad.

259
Ekshärad / Ekshärad AI:2 (1750-1756) sid 90
« skrivet: 2012-01-31, 16:22 »
Kan någon tyda vad som står tvärs över hela sidan på raden vid nr. 4 Per Jonsson f. 1686? Kan han vara struken som död? Finns en antydan till överstrykning över en del av namnet och möjligen ett litet kors efter hans födelseår.

260
Ekshärad / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-02-08
« skrivet: 2012-01-29, 22:40 »
Kan det vara så att prästen i Ekshärad i slutet på 1700-talet var lite virrig? Jag letar i födelseboken efter Ingeborg Persdotter i Sälje. Enligt alla husförhörslängder var hon född 1778, dotter till Per Nilsson och Karin Ersdotter. Men det finns ingen Ingeborg Persdotter i Sälje i födelseboken, varken 1778 eller åren däromkring. Däremot står det en Kerstin Persdotter född 10 september 1778: Ekshärad C:2 (1723-1799)sid 303, med rätt föräldrar. Kanske blandade prästen ihop Ingeborg med den närmast föregående Kerstin?
 
När sedan systern Karin föds 1781 (enligt husförhörslängderna) så verkar prästen ha blandat om pappans för- och efternamn. Den 24 mars föds en Karin i Sälje med pappan Nils Persson och mamman Karin Ersdotter: Ekshärad C:2 (1723-1799)sid 319. Vad jag kan se finns inget alternativt barn i Sälje.
 
Kan jag ha rätt i mina förmodanden, eller var kan jag annars leta?

261
Färila / Färila F:1 (1752-1806) Bild 8
« skrivet: 2012-01-16, 20:43 »
Ok, jag har inte stött på bara håll tidigare, men jag är ju ingen veteran heller. Men kan man ändå förmoda att det handlar om samma sjukdom som om man hade beskrivit den som håll och styng (kanske sannolikt lunginflammation)?
Så fick jag lära mig ett nytt ord också i form av aetas. Det verkar ju onekligen användbart i släktforskningssammanhang. Tack för det!
Anna

262
Färila / Färila F:1 (1752-1806) Bild 8
« skrivet: 2012-01-16, 19:25 »
Aha, då undrar jag om det inte menas att dödsorsaken var håll och styng i förkortad form. Sedan har jag tolkat det som att det står ålder 73, även om det i så fall är lite slarvigt skrivet. Tack för hjälpen!

263
Färila / Färila F:1 (1752-1806) Bild 8
« skrivet: 2012-01-15, 21:40 »
Kan någon hjälpa mig tyda vad som står mellan döttrar och ålder? Förmodar att det är dödsorsak, men får inte ihop det. Kan ju också fråga om jag läser föräldrarnas namn rätt: Per Jonsson och Kerstin Andersdotter?

264
Färila / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juli, 2012
« skrivet: 2012-01-14, 23:27 »
Jag har stött på lite problem som jag hoppas få lite proffsstöd med;-) Det börjar med Färila dödbok F:1 (1752-1806) Bild 96 (Arkiv Digital), Erik Larsson nr. 16 år 1784. Där står föräldrarna bonden Lars Persson och BRITA Persdotter från Veckebo. Går man till födelseboken då Erik föddes 1702 (Färila  C:1 (1680-1743)) så hittar jag inga matchande föräldrar. Däremot finns en Lars Persson och en MARGRETA Persdotter i Veckebo, sid 33. De får också en son Erik år 1702, för övrigt den ende Erik i Veckebo år 1702 såvitt jag kan se. Tyvärr finns inga husförhörslängder för den här tiden, utan de börjar först 1721. Tror ni att det kan vara fel skrivet på mammans namn i dödboken för Erik? Eller finns någon annan ledtråd till hans födelse?
Om jag antar att det är rätt familj så tror jag mig kunna hitta dem i hfl Färila  AI:1 (1721-1736) sid 32. Då bor Erik i så fall hos sin äldre syster Karin och hennes man Johan Gudmundsson tillsammans med modern Margreta Persdotter, men är struken (sannolikt pga giftemål). I nästa husförhörslängd Färila  AI:2 (1736-1755) Bild 72 anges modern vara död. Jag tror att jag har hittat henne i personalieboken Färila  HVIa:2 (1734-1768) sid 126-128, död år 1741. Där tar det nästan stopp med tydningen, men jag tror att hennes man dog 27 år före henne, dvs ca 1714. I dödboken Färila  EI:1 (1711-1769) Bild 31, den 1 maj 1714 finns en trolig matchning. Vad som verkar öka sannolikheten för att det är rätt är att Lars Persson dör vid en militärövning i Järvsö, något som verkar finnas angivet även i hustruns dödsruna.  
Om detta är rätt familj till Erik Larsson så vore det förträffligt om någon orkar tyda den långa dödsrunan för hans mamma Margreta Persdotter, även pappans betydligt kortare. Jag undrar i så fall också om det kan finnas andra, militära källor att leta i efter pappans dödsfall?

265
22) Tyska / Tyskt ord 1880-tal
« skrivet: 2012-01-04, 06:48 »
Tusen tack. Då fick jag lära mig något nytt. Då var det inte egentligen så mycket bokstäverna som ordet som sådant som jag fastnade på. Jag försökte med google översättning för snarlika ord på svenska, men fick inget napp. Kanske är det för gammalmodigt för att finnas med där. Googlade också på olika stavningsförsök, men uppenbarligen inte det rätta...

266
22) Tyska / Tyskt ord 1880-tal
« skrivet: 2012-01-03, 22:36 »
Jag undrar om det finns någon som kan tyda detta ord från ett tyskt dokument som är någon form av överlåtelsehandling/-avtal eller liknande från 1860-talet. Jag får inte ihop det till något riktigt ord. Det verkar sluta med ...parenten, men vad är i så fall början? Det är möjligt att det har en innebörd som anger någon form av relation, men det verkar i så fall vara ett okänt ord för mig. Om jag har tolkat sammanhanget rätt så lyder meningen: Dieses vorausgeschickt schliessen xxxx nachstehenden Überlassungsvertrag.

267
Färila / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juli, 2012
« skrivet: 2011-12-28, 19:27 »
Bättre sent än aldrig: tack Rolf för informationen!
 
Är det något av företagen som tillhandahåller kyrkböckerna digitalt som har skannat in konfirmationsböckerna från Färila, mera specifikt för året 1924? I så fall har jag en fråga.
 
Och så en lämplighetsfråga. Jag är rätt säker på att ha ett konfirmationskort för pojkar från Färila 1924. Dvs som regel födda 1910. En fråga till er många proffs: Kan det finnas ett vidare intresse av att lägga ut ett sådant kort? Och är det i så fall ok med hänsyn till att personerna i fråga troligen inte längre är i livet?

268
Människor / Ung årtal och gärna info om personerna
« skrivet: 2011-12-05, 19:05 »
Tack för bedömningen! Den lär ju åtminstone vara bättre än min. Jag skulle nog ha gissat på ett lite senare datum. Ska försöka se om det finns några kandidater som kan tänkas passa.

269
Människor / Ung årtal och gärna info om personerna
« skrivet: 2011-12-04, 15:02 »
Fotot lär ska vara på personer från Alfta, Flytjärnsbäcken. Men kan någon säga när fotot kan vara taget? Det finns ingen information om fotograf eller så.

270
Vet du också om det finns fler bouppteckningar i Riksarkivet än vad som framkommer i Arkiv Digitals inskannade material?

271
Jag har förstått att det var lite si och så med om/hur bouppteckningar genomfördes förr. Jag har letat efter diverse personers bouppteckningar utan resultat i Arkiv Digitals register. Finns det fler bouppteckningar än de som Arkiv Digital har inskannade? Kan det i så fall löna sig att beställa från ansvarigt arkiv?

272
Hälsinge regemente / Mårtensson, Jonas
« skrivet: 2011-11-22, 08:50 »
Så intressant. Jag tyckte att det stod Guck, men jag trodde att jag läste fel, för dels har jag aldrig hört det soldatnamnet förut, dels visste jag inte att det fanns någon betydelse i det på svenska. På tyska är det stammen i ordet titta, men det är ju lite långsökt med den kopplingen på 1800-talets svenska landsbygd.

273
Hälsinge regemente / Mårtensson, Jonas
« skrivet: 2011-11-21, 22:11 »
Ok, det förklarar nog saken, för indelt var han ju inte. Återstår att se om jag kan få napp på annat sätt då. Alltid lär man sig något nytt! Det är krångligt det här med det militära när man inte är insatt. Konstigt namn som jag inte har hört förut;-) Tack så väldigt mycket för hjälpen.

274
Hälsinge regemente / Mårtensson, Jonas
« skrivet: 2011-11-21, 18:35 »
Jag har inte tillgång till SVAR själv, men jag har som hastigast letat efter en Jonas Mårtensson, f. 1849-08-26, som troligen mönstrade 1870. I den vevan flyttade han från Ovanåker, Knåda till Järvsö församling, men troligen mönstrade han som boende i Ovanåker. Jag hittar honom inte i generalmönstringsrullorna för Helsinge regemente från 1870 eller 1874 när jag letade på Alfta och Järvsö kompanier. Jag försökte leta efter ett beväringsnamn som enligt hfl börjar på G och ser ut att sluta på k, troligen 4 eller 5 bokstäver. Kan han finnas där ändå och hur letar jag i så fall vidare?

275
Färila / Äldre inlägg (arkiv) till 06 november, 2011
« skrivet: 2011-11-06, 18:32 »
Tack för tipset! Nu är jag på spåret igen.

276
Färila / Äldre inlägg (arkiv) till 06 november, 2011
« skrivet: 2011-11-06, 16:32 »
Vet någon var jag hittar Kårböle i husförhörslängderna från 1820? Jag har letat igenom Färilas böcker utan resultat. Kårböle finns inte längre med i byregistret heller. Har även sökt i Los. Jag söker främst dödsdatum för en Olof Olofsson f. 1760 från Elfros (Älvros), bosatt i Kårböle föregående hfl. Gift med Kjerstin Olsdotter f. 1750.

277
Ovanåker / Ovanåker F:2 död 1840, nr 3
« skrivet: 2011-11-06, 10:26 »
Tack Hans Olof att du orkade traggla dig igenom en till. Fast du kanske inte behöver traggla så mycket

278
Färila / Färila, dödbok E:1 1711-1752 s. 51
« skrivet: 2011-11-06, 10:16 »
Vad ni är duktiga! Jättetack från Anna

279
Färila / Färila, dödbok E:1 1711-1752 s. 51
« skrivet: 2011-11-05, 20:57 »
Kan någon läsa texten för den som dog 4 maj 1729 i Lillbyn? Jag tror att det ska vara Karin Nilsdotter. Hon blev tydligen 77 år gammal. Men i övrigt har jag svårt att se vad det står.

280
Ovanåker / Ovanåker F:2 död 1840, nr 3
« skrivet: 2011-11-05, 16:23 »
Stort tack Hans Olof  . Skönt att det gick att tyda denna bläckrika text. Om du eller någon annan också orkar tolka hennes mans dödsruna vore det toppen.

281
Ovanåker / Ovanåker F:2 död 1840, nr 3
« skrivet: 2011-11-04, 18:05 »
Jag har två till med svårare text. Det gäller Margta Carlsdotter, död 1773 i Ovanåker, Knåda, troligen 21 januari. Ovanåker F:1 bild 12. och sedan hennes make Nils Persson, död 12 september 1778 också i Ovanåker, Knåda. Samma dödbok bild 41.
Hoppas på tur  

282
Ovanåker / Ovanåker F:2 död 1840, nr 3
« skrivet: 2011-11-04, 14:44 »
Kan någon läsa vad som står under de båda raderna för Marta Johansdotter, död 21 januari 1840? Det sista ordet ser ut att vara förteckning

283
Järvsö / Äldre inlägg (arkiv) till 30 maj, 2012
« skrivet: 2011-10-17, 19:10 »
Hej Alf! Jag inser att jag är otydlig med vad jag söker. Jag håller med dig om att det är marken som är nummer ett att leta efter. Och det är handlingar kring detta som jag famlar efter. Men du ger ju svar på det, så jag får försöka höra vidare om det går att få fram några intressanta uppgifter.

284
Järvsö / Äldre inlägg (arkiv) till 30 maj, 2012
« skrivet: 2011-10-16, 20:56 »
Hej Alf
Det jag undrar över finns t.ex. i hfl Järvsö AI:24b, sid 817. Jag förstår det som att de som bodde där åtminstone inte ägde marken, förmodligen inte heller huset de bodde i. Men jag undrar om socknen hade något register eller liknande som man kan hitta fler uppgifter i. Och naturligtvis var detta eventuella register finns tillgängligt.

285
Järvsö / Äldre inlägg (arkiv) till 30 maj, 2012
« skrivet: 2011-10-09, 20:57 »
När det för en av byarna i husförhörslängderna anges på socknens mark - menar man då kyrksocken eller är det snarare kommunen, eller var det tidigare ungefär samma sak? Om husen arrenderades eller liknande, finns det då något källmaterial där man kan få uppgifter om sådana arrenden? Och var finns i så fall detta material?
Anna

286
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Soldat - ungefär årtal
« skrivet: 2011-08-14, 11:24 »
Jag tackar ödmjukast för all värdefull information inom ett område som jag är fullständigt obevandrad i. Men jag ska komma ihåg din fina hemsida för eventuella framtida behov.
Hälsningar Anna

287
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Soldat - ungefär årtal
« skrivet: 2011-08-12, 19:35 »
Oj oj oj, hade jag ingen aaaning om. Tusen tack. Tycker mig kunna läsa 103 62 i församlingsboken. Då borde man ju i alla fall kunna få fram vissa uppgifter om honom. Sedan måste detta ju inte med nödvändighet ha med fotot att göra. Det finns visserligen en andrahandsuppgift om namn på personen på fotot, men det är inte så hundraprocentigt säkert. Tidsmässigt stämmer det absolut. Men utan fler uppgifter är det ju ändå svårt. Men om det skulle gå att få fram att han tillhörde något 10:e kompani så vore det ju ett steg närmare.

288
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Soldat - ungefär årtal
« skrivet: 2011-08-12, 18:25 »
Den person jag avser hette Olof Persson (Östling) och föddes i Järvsö 1886-09-30. Han finns tex i en församlingsbok Järvsö AIIa:4, sid 1179. Genlinebild 574. Det verkar stå 1907 i värnpliktskolumnen, men de andra siffrorna vet jag inte vad de betyder. Kan de ha någon betydelse för att se var han tjänstgjorde?

289
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Soldat - ungefär årtal
« skrivet: 2011-08-12, 17:54 »
Den person jag hoppas att detta är var född 1886. Jag tyckte mig läsa någonstans att man tjänstgjorde som soldat mellan 21 och 25 års ålder, men jag vet inte om det avsåg varje år eller bara ett år. Inte heller om detta gällde för tiden innan den allmänna värnplikten. Men om man kanske kan förmoda att det var som 21-åring som personen i fråga gjorde militärtjänst så skulle fotot i så fall vara från 1907 eller 1908. Om man har tillgång till de militära förteckningarna antar jag att man kan söka fram vederbörande i något av de regementen du föreslår?
Tack så väldigt mycket Hans för en så utförlig redogörelse! Och vilken fin hemsida du har om detta ämne. Detta är helt okänd terräng för min del.

290
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Soldat - ungefär årtal
« skrivet: 2011-08-12, 13:18 »
Tack för bra tips. Dock uppstod en ny fundering. Jag hade förmodat att han tillhörde Hälsinge regemente, men det verkade bara ha 8 kompanier. Enligt numret i mössan ska han ha tillhört ett 10:e kompani (har jag nu fått lära mig). Var kan han då ha hört hemma? Ska jag fråga under en annan rubrik kanske?

291
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Soldat - ungefär årtal
« skrivet: 2011-08-12, 09:12 »
Tack Ann-Mari! Samma fotograf till båda fotona dessutom;-) Det ligger bra i tiden för mina förmodanden. Vet du något om uniformen i övrigt? Var det bara en vanlig fotfolksuniform av något slag? Jag är helt okunnig om det militära.

292
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Soldat - ungefär årtal
« skrivet: 2011-08-11, 22:13 »
Det vore kul om någon kan säga ungefär när detta kort kan vara taget, och om det utifrån uniformen går att säga något annat av intresse. Tidpunkten skulle kunna bidra till att identifiera en förmodad person, sannolikt hemmahörande i Järvsö.  

293
Ovanåker / Äldre inlägg (arkiv) till 12 oktober, 2011
« skrivet: 2011-08-04, 00:31 »
Hej
Jag letar egentligen alla tänkbara uppgifter som rör den lilla f.d. bosättningen Långslått i Järvsö socken, nära Sidskogssjön, men alldeles nära gränsen till Ovanåker. Jag har fått veta att den enda kvarvarande, obebodda, byggnaden kallades Pans-Nils. Jag har sett att det också finns ett Pans-Nils i Ovanåker, Roteberg. Känner någon till om det finns ett samband mellan dessa båda gårdsnamn och i så fall hur?

294
Ore / Ore, FII:2 död 1771-1786, nr 10 1778
« skrivet: 2011-07-09, 22:54 »
Tusen tack!!! Du borde få en guldstjärna. I brist på detta duger kanske en sol?  
Trots alla ordkrumbukter tar prästen ibland genvägar som påminner om dagens internetspråk. Inget nytt under solen med andra ord.  
Det låter inte så kul att bli häftigt angripen av ett hastigt åkommit dödssätt. Man riktigt ser hur det kastar sig över henne. Rena kriminalromanen.Det är nästan lika mycket svårigheten att förutse deras ordbruk, som själva bokstäverna och stavningen som gör det svårt att läsa.
Jag tror mig ha hittat att fadern hette Knutsson i efternamn. Men osvuret är bäst.

295
Ore / Ore, FII:2 död 1771-1786, nr 10 1778
« skrivet: 2011-07-09, 15:45 »
Vågar jag fråga om en till? Eric Gudmundsons hustru Kerstin Mattsdotter, Ore FII:2 död 1771-1786, nr 7 1785. Genline bild 111. Jag kan faktiskt läsa en hel del, men inte allt. Det verkar stå att hon gick i skola och lärde sig läsa?
Jag undrar om faderns efternamn är överstruket och ersatt med någon urblekt text. Det ser ut att ha stått Jonsson, men att det sedan har ersatts av Knutsson.

296
Ore / Ore, FII:2 död 1771-1786, nr 10 1778
« skrivet: 2011-07-09, 09:47 »
oj oj oj. Imponerande. Både vad gäller översättning och beskrivning av hans tämligen långa stund på jorden. De kommer verkligen mera till liv än bara en notering i en kyrkbok. TACK!

297
Ore / Ore, FII:2 död 1771-1786, nr 10 1778
« skrivet: 2011-07-08, 22:44 »
Jag lyckas inget vidare med nästa heller. Får man be om lite ytterligare hjälp? Det gäller i så fall Ore FII:2 död 1771-1786, nr 7 1786 Eric Gudmundsson. Genline bild nr 119.

298
Ore / Ore, FII:2 död 1771-1786, nr 10 1778
« skrivet: 2011-07-08, 20:39 »
Tusen tack! Ska försöka använda det för att lära mig läsa bättre själv. Synd att de senare slutade skriva så poetiska beskrivningar.

299
Ore / Ore, FII:2 död 1771-1786, nr 10 1778
« skrivet: 2011-07-07, 23:09 »
Hej  
Jan undrar om någon kan översätta texten i dödsrunan för Margeta Jönsdotter, Sunnanhed? GID 159.35.99300.

300
Ore / Ore, FII:3 dödbok 1792, GID 159.37.1800
« skrivet: 2011-06-12, 20:09 »
Tack Kerstin! Jag är ändå lite nyfiken på all text i dödsrunorna. Kan du (eller för den delen någon annan) möjligen tyda de fullständiga texterna?

301
Alfta / Alfta, C:3 födelsebok 1725, 3? aug.
« skrivet: 2011-06-12, 17:39 »
Tack så mycket! Kan du möjligen läsa vad som står om faddrarna också...?

302
Ore / Ore, FII:3 dödbok 1792, GID 159.37.1800
« skrivet: 2011-06-11, 23:44 »
Och så hans fru Karin Olsdotter som begravdes 25 mars 1787, Ore FII:3 GID 159.36.106100...

303
Ore / Ore, FII:3 dödbok 1792, GID 159.37.1800
« skrivet: 2011-06-11, 23:26 »
Nån som kan översätta dödsrunan för Erik Johansson, nr 28 begravd den 15 juli 1792? Jag förstår en hel del men inte allt.

304
Alfta / Alfta, C:3 födelsebok 1725, 3? aug.
« skrivet: 2011-06-11, 19:24 »
Någon (men inte jag) kan säkert läsa vad som står om Anna, född tror jag den 3 aug. 1725 i Gäddvik?. Tror det står soldaten Johan...
Genline bild 35, längst ner till höger. GID 2202.51.18200
Hopppas i alla fall...

305
Ljusdal / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-10-14
« skrivet: 2011-05-04, 23:32 »
Tusen tack Östen!  
Nu har jag fått pejl på henne. Jag vet inte hur pass fast numreringen är, men jag har ingen AI:24d, bara AI:24. Men där finns de i alla fall inte på sid 303. Men jag är fullkomligt nöjd ändå när jag har hittat henne med din hjälp.

306
Ljusdal / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-10-14
« skrivet: 2011-05-04, 21:33 »
Jag var nog lite vindögd. Du har rätt med år 1900. Jag har visserligen inte hfl. numrerad AI:26. Men det fick mig att kolla om det finns fanns mer än en bok med 23-nummer med Hybo i.Och det gjorde det! AI:23F, s. 303. Jättetack för att du lotsade mig ut ur förvirringen!

307
Ljusdal / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-10-14
« skrivet: 2011-05-04, 19:52 »
Tack båda för snabb respons. Det verkade annars vara lite låg aktivitet på Ljusdalssidorna . Ang. folkräkningen - den infaller under den period då de finns i Hybo enligt husförhörslängden. Jag förmodar att folkräkningsuppgifterna avser Ljusdal, även om du inte skriver det? Finns det någon aningen senare folkräkning?  
Vidare - finns inte Annika Månsdotter med i folkräkningen? Det är främst henne jag är intresserad av som direkt anfader.
 
Och nej- jag har inte letat på andra ställen i Ljusdals socken. Det är rätt mödosamt (har gjort det en gång för en annan person som var den 20:e siste från slutet...), och min Genlineprenumeration går ut i morgon. Men det är väl det som ändå är plan B vid nästa prenumerationstillfälle.

308
Hej Björn
Det finns bara 4 familjer noterade i Lindås i AI:1, och ingen Erland och Kerstin såvitt jag kan se. Och inga Svensbarn heller. Men längden verkar inte vara komplett. I Genlines register står det att längderna ska gälla från 1720 till 1736, men i själva längden står det årtalen 1711-1717 oavsett vilken av de tre länkarna i AI:1 i Genline som man använder.

309
Ljusdal / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-10-14
« skrivet: 2011-05-04, 15:31 »
Jag undrar om någon vet något eller har något tips för att hitta uppgifter om vart Annika Månsdotter f. 1811 från Ekshärad tog vägen. Hon flyttade 1883 till Rogsta till sonen Per Olofsson, f 1837 el 1839. Sedan sonhustrun hade dött flyttade de båda vidare till Ljusdal 1888 (Ljusdal B:4 1888-1894, nr 207 och 208). De bosatte sig i Hybo, där Per gifter om sig med en Ingeborg (Håkansdotter? Månsdotter????) f. 1842 från Fryksände; Ljusdal AI:23D 1888-1896, s. 303. I nästa hfl har jag inte hittat dem i Hybo och det finns ingen flyttnotering i hfl 1888-1896. Jag har på måfå letat så långt det går i utflyttningslängden och i dödboken, men utan resultat.  
 
Vad gör man då? Med tanke på deras ålder lär det väl inte vara så sannolikt att det finns efterkommande som är födda i trakten och som kan veta något. Tips???

310
Ok, tack för att du försökte  
Anna

311
Tack Kenneth.  
Den sidan hade jag faktiskt också hittat, men den hjälper mig inte vidare när jag inte hittar henne i Lindås. Så jag verkar ha kört fast på det här spåret.

312
Hej Björn
Du verkar ha (haft) andra källor än vad jag har tillgång till (Genline). Jag har försökt leta efter Anna Svensdotter utan resultat. Hon finns inte i födelseboken år 1676 eller (vad jag kunnat se) åren däromkring. Det verkar också som att hon dog under de år då det finns luckor i dödboken. Den enda tydliga uppgiften jag har om henne är i Ekshärad hfl A1:2 s. 108. Jag hittar inte henne eller hennes familj i Lindås(a) i de tidigaste husförhörslängderna heller. Kanske beroende på att jag tolkar skriften fel? Men utan trådar att gå vidare med kan jag tyvärr inte följa upp de intressanta uppgifter du ger. Vilken sorts källor har du hämtat din kunskap från i det här fallet?

313
Oj då! Det var en spännande historia. Jag tyckte väl att det verkade stå lite mera än de vanliga uppgifterna. Jag får väl försöka lära mig lite av stilen genom din översättning.
Tusen tack!

314
Kenneth - jag undrar om Höström inte i själva verket ska vara hustrun, för jag ser att det återkommer på många ställen.
 
En ny översättningsfråga. Det gäller dödboken från Ekshärad med Genlinereferens 477.50.85100, Ekshärad,F.1, Död, 1688 - 1757,0-73, Bild 72 av 207. Gäller Per Håkansson död 14 augusti 1757. Jag kan läsa enstaka ord och namnen men inte hela texten. Kan nån?

315
Tack Kenneth! Ber om ursäkt att jag inte skrev socken. Jag tänkte nog att det framgick ändå i och med att man väljer socken som ingång för att skriva. Eller så var det bara sent på kvällen ;-)

316
Hej
Tror mig kunna läsa Håkan Persson f. 1701 och Karin Larsdotter f. 1702 i hfl AI:2 under Emtbjörk 4. Sedan tror jag att det står fadern(till Håkan) och modern. Men har svårt att läsa faderns namn. Modern tror jag heter Maria Svensdotter.  
Sedan undrar jag om det är denna familj som står under Emtbjörk 3 i hfl AI:1 1732-36?
Där står ytterligare namn på föräldrar som jag inte kan läsa.
Men någon annan kanske kan???
Hälsningar Anna

317
Ore / Äldre inlägg (arkiv) till 01 maj, 2011
« skrivet: 2011-04-17, 23:32 »
Tack Hans! Du har nog delvis tillgång till uppgifter som jag inte har förstår jag. Spännande, särskilt med lite skandaler... Anders Knutsson är släkt i 10 led på min morfars sida. Och ja, det är Kerstin, gift med Gudmund som är min släkting. Har dock noterat att hon hette Andersdotter. Måste kolla om jag sett fel. Får väl kolla Anna Ersdotter också tydligen. Men henne är jag väl hur som helst inte släkt med.
Jättetack!
Anna

318
Ore / Äldre inlägg (arkiv) till 01 maj, 2011
« skrivet: 2011-04-17, 20:23 »
Tack Hans. Jag hittade Anders Knutsson i hfl A3. Men det måste ha varit tredje giftet, och alltså den andra Brita Ersdotter. Mellan dem var han gift med Anna Ersdotter. Jag är nog släkt med första hustrun. Men hur hittar du giftemålsåren? Och var står att han var soldat? Kan Länsman ha varit ett soldatnamn snarare än yrke?
Men förkortningen och tecknen vet du (eller någon annan) inte vad de står för, eller?
Tack så väldigt mycket för hjälpen!
Anna

319
Ore / Äldre inlägg (arkiv) till 01 maj, 2011
« skrivet: 2011-04-16, 19:34 »
Hej
Jag undrar dels vad Lit betyder, dels prickmarkeringarna i kolumnerna för vissa personer (budorden?). Båda tecknen är ju vanliga. I det här fallet är jag mest intresserad av Anders Knutsson f. 1665 i Ore hfl AI.2,  1700 - 1739,Bild 41 av 99, GID 159.3.61500  
Om någon skulle veta när han dör så är det en bonus  
Anna

320
Alfta / Alfta, AI.4B, Husförhör, 1762-1786 sid 940
« skrivet: 2011-04-03, 17:40 »
Tack så mycket till Danmark!

321
Alfta / Alfta, AI.4B, Husförhör, 1762-1786 sid 940
« skrivet: 2011-04-02, 22:46 »
Det gick visst inte så bra

322
Alfta / Alfta, AI.4B, Husförhör, 1762-1786 sid 940
« skrivet: 2011-04-02, 22:33 »
Jag undrar vart Jan Andersson född 1753 tog vägen. Jag kan inte läsa ortnamnet. Med anledning av senare historia förmodar jag att det avser någon ort i Alfta, Woxna eller Ore i Rättvik. Jag har försökt kolla på Näsbyn, men hittar honom inte där. Egentligen är jag ute efter att spåra hans föräldrar, som jag tror är Anders Mårtensson,f. 1725 och Anna? Johansdotter, f. 1725 från Alfta.  
 

323
Järvsö / Äldre inlägg (arkiv) till 21 maj, 2011
« skrivet: 2011-03-21, 19:06 »
Tack för tipsen!
Anna

324
Järvsö / Äldre inlägg (arkiv) till 20 mars, 2011
« skrivet: 2011-03-20, 22:22 »
Är det någon som vet om det finns död och begravningsböcker från Järvsö tiden 1862-1897, eller kanske tom har tillgång till dem? Det är en lucka i Genlines listor.
Anna

325
Ovanåker / Ovanåker F:1 s. 14 död 1773
« skrivet: 2011-02-11, 22:43 »
Tack Lennart! Imponerande. Kan inte på rak arm säga om det är en matchning, men bara berättelsen är ju fängslande.

326
Ovanåker / Ovanåker F:1 s. 14 död 1773
« skrivet: 2011-02-11, 10:22 »
är det någon som kan läsa bifogad text. Jag hoppas på att den är relevant pga att jag kan tyda Schul Olofson. Ovanåker F:1 död/begravning 1772-1803, GID 1669.11.103800

327
Alfta / Äldre inlägg (arkiv) till 05 augusti, 2011
« skrivet: 2011-01-23, 22:23 »
Jaha, vilken tur att jag råkar veta vem som var far då!  Annars skulle det kanske inte gå att spåra över huvud taget. Tack för all hjälp. Ska sortera lite i uppgifterna till att börja med.

328
Alfta / Äldre inlägg (arkiv) till 05 augusti, 2011
« skrivet: 2011-01-23, 22:01 »
Men då finns alltså inte utan vidare några uppgifter om att han var far till Berta?

329
Alfta / Äldre inlägg (arkiv) till 05 augusti, 2011
« skrivet: 2011-01-23, 21:51 »
Jag härstammar från Karl Fredriksson och hans relation (efter hustruns död)med Margta Persson, Hästberg född 1888. Dottern Berta föddes 1917. De gifte sig aldrig.

330
Var ligger platsen / Var ligger platsen
« skrivet: 2011-01-23, 21:36 »
Jag undrar om det finns någon karta och/eller foto från Långslått i Järvsö? Finns det kvar någon bebyggelse där? När jag googlar ser det inte ut som att det finns något kvar.

331
Alfta / Äldre inlägg (arkiv) till 05 augusti, 2011
« skrivet: 2011-01-23, 21:27 »
I see! Jag är däremot inte släkt på hustruns sida vad jag vet, utan bara med Karl och hans oäkta barn (hemskt uttryck egentligen). Men oäktingen saknas det tydligen uppgifter om förstår jag. Ett steg vidare i alla fall. Tack för det.

332
Alfta / Äldre inlägg (arkiv) till 23 januari, 2011
« skrivet: 2011-01-23, 20:24 »
Tusen tack! Det måste vara rätt Karl. Flytjärnsbäcken är ju ingen stor metropol. När jag tänker efter var han född på Hästberg. Det ser ut som att han skulle ha haft fyra barn i äktenskapet. Jag trodde Marta var yngst, men det var hon tydligen inte.  
Jag förstår däremot inte hur Jon Jonsson i Bursjö hänger ihop med Karl?
Var det så att fadern till oäkta barn inte angavs som far? Annars borde han ha en dotter som hette Berta.  
Det finns ingen uppgift på när han dog?

333
Tack igen. Ny information leder till nya frågor . Man kan förmodligen tänka sig att det finns mera detaljerade uppgifter om man letar specifikt.

334
Alfta / Äldre inlägg (arkiv) till 23 januari, 2011
« skrivet: 2011-01-22, 15:48 »
Jag undrar om det finns någon information om en Karl Fredriksson i Flytjärnsbäcken (kanske med annan stavning längre tillbaka i tiden)? Jag vet inte särskilt mycket om honom. Men jag tror att han fick fem barn i äktenskapet, varav en dotter hette Marta. Sedan fick han ytterligare en dotter, tillsammans med Margta Persson, efter det att hustrun dog. Jag vet inte när han var född, men gissningsvis omkring 1880. Vet inte heller när han dog, men inte före 1930 i alla fall. Troligen i början på 50-talet. Alla uppgifter är av intresse.

335
Tack för informationen! Hur kan man förstå detta. Tillhörde marken någon större gård? Ägde torparna sina torp, eller betalade de arrenden? Var det (i detta fall) magra marker med låg avkastning/svårt att föda en familj?

336
Jag undrar om Buda i Ekshärad är en by eller en gård? Om det är en by - ungefär hur stor kan den ha varit i mitten av 1800-talet? Finns det gamla kort någonstans?

337
Järvsö / Äldre inlägg (arkiv) till 20 mars, 2011
« skrivet: 2011-01-18, 21:53 »
Hej  
Tusen tack så långt. Det låter spännande. Jag har inte släktforskat på riktigt och har inte tillgång till några böcker utan vidare efterforskningar. Bor inte heller längre i trakten. Så jag är än så länge lite lost. Jag hjälper gärna till om jag kan, men jag vet nog inte så mycket mera. Men fråga gärna. Min direkta förfader är Mårten Jonsson, och självklart hans föräldrar. Deras ursprung är förstås av stort intresse. Men det vore naturligtvis också roligt att veta vilka okända släktingar jag har i form av Mårtens halvsyskon och deras ättlingar. Du råkar inte själv ha någon koppling...
Hälsningar Anna

338
Ekshärad / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-03-11
« skrivet: 2011-01-17, 17:29 »
Tusen tack! Nu får jag leta vidare. Har du själv någon koppling till Karin?

339
Järvsö / Äldre inlägg (arkiv) till 20 mars, 2011
« skrivet: 2011-01-16, 22:31 »
Jag undrar om någon har uppgifter om nedan angivna Jonas Mårtensson (som jag uppfattar som far till Mårten Jonsson) och Brita Jonsdotter? Allt är av intresse.
 
Nedanstående uppgifter kommer från Landsarkivet i Härnösand:
Mårten Jonsson, född 1874-04-11, finns antecknad i Järvsö husförhörslängd AI:25b (1886-1895), uppslag 923, under Långslätt, på socknens mark. Han står där tillsammans med
Måg. Jonas Mårtenssons Enka Brita Jonsdotter (2 gift), född 1855-09-25, gift 1877-12-11, änka 1885-03-11,
son Mårten Jonsson, född 1874-04-11
 
2 gift
son Jonas, född 1878-03-19
son Per, född 1880-08-16
son Olof, född 1880-08-16
son Anders, född 1883-05-27
enkans oä dotter Bricken Ida Kristina Dahlstedt, född 1893-04-07

340
Ekshärad / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-01-17
« skrivet: 2011-01-16, 22:18 »
Jag undrar om någon kan hjälpa till med att hitta hustrun till OLOF Olsson (Bäckman), född 1846-01-23 Ekshärad, M Skoga. Far: OLOF Persson. Torpare Sadelmakare. Född 1804-09-22 N. Råda, Högheden  
Olof den yngre flyttade till Hälsingland, troligen kring 1870. Jag har lite olika uppgifter om hans hustrus namn: Karin, Inga eller Maria. Såvitt jag vet var han redan gift när han flyttade. Därför förmodar jag att även hustrun kom från Ekshärad. Men i övrigt vet jag ingenting. Finns det uppgifter om hennes härkomst så är jag förstås väldigt intresserad.

Sidor: [1]