ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Lars Sundin

Sidor: [1]
1

Har du läst artikeln?[/font]
http://libris.kb.se/bib/3346957

Nej, jag får åka in och titta på den!

I de här skrifterna nämns snickaren Olof Björn som en av pionjärerna inom den svenska Herrnhut-rörelsen. Inrest från självaste Herrnhut och aktiv i södra och västra Sverige, och Lappland. Han verkar ha varit ute och rört på sig en del.

https://archive.org/details/pytkirjatliitei00seurgoog/page/n324
https://books.google.se/books?id=jGbhDgAAQBAJ&pg=PA237#v=onepage&q&f=false
https://logosmappen.net/undervisning/foredrag/herrnhutismen.pdf


2
PS Här har vi schatullmakare Olof Björns bror, guldsmeden Bengt Björn: v74681.b22.s32

3
 :) Tack Maud, jag ska titta på det ikväll!

Nu känner jag att jag kanske borde dela den information jag har fått från Brian Almquist i USA om Maria Susanna Undéns anor, så kanske du kan spara lite tid -- för det fall att du hade tänkt leta vidare, vilket jag förstås inte tar för givet Här är den i alla fall:

Olof Bjeurn, 1762, Västerås

f
Olof Björn, --, --

m
Maria Susanna Undén, 1729, Skerike

mf
Petter Undenius, 1705, Källby (Skaraborg)

mm
Susanna Fogberg, 1687, Västerås

mf f
Petrus Undenius, 1656, Källby (Skaraborg)

mf m
Annika Rydelia, 1660, Norra Vånga (Skaraborg)

mf ff
Ericus Haqvini Håkansson Undenius, 1618, Kroppa (Värmland)

mf mm
Elisabet Andreasdotter Höglundia, 1625, Bällefors (Skaraborg)

mf ff f
Haqvinus Jacobi (Håkan Jacobsson), 1576, Kroppa (Värmland)
Kyrkoherde i Undenäs

mf ff m
Karin Jonsdotter, 1579, Kroppa

4
Tack, Maud, nu ser jag. Fantastiskt, då är det ju ingen tvekan längre.

Enligt en amerikansk kontakt kan Olof Björn från Västerås spåras sex generationer bakåt till en viss Håkan Jacobsson, eller Haqvinus Jacobi, som föddes 1576 i Kroppa och var kyrkoherde i Undenäs. Men det är uppgifter som jag inte ens har försökt bekräfta än så länge.

Hur hittade du de här husförhören i Sveneby utifrån det lilla jag hade berättat? Tänker att det finns något man kan lära sig där. Jag har t ex inte lyckats hitta Olof och Engelborg i några husförhör eller flyttlängder i Stockholm.

5
Maud, stort tack för ditt engagemang, och jag är imponerad över allt du har hittat så snabbt!

Deras tid i Västergötland har jag också rätt bra koll på, inklusive Engla Susanna 1799 (min fm mm mm) och Stina 1801, fram till Olofs och Engelborgs död 1808, fortfarande i Hjälstad. De kanske har flyttat till Dimbo 1800 och sen kommit tillbaka?

MEN du verkar ju ha hittat den avgörande pusselbit som jag har missat hela tiden! Det att "min" Olof Bjeurn faktiskt är den Olof Björn som föddes 1762 i Västerås. Kan du ge mig referensen till noteringen om S:t Ilian så ska jag bli dig evigt tacksam :-)

6
Tack Maud. Det är ju alltid något!

De första noteringarna jag har hittat om Olof och Engelborg är just lysningen, vigseln och sedan barndopet 1793. Sen påstås det i ett senare husförhör att Olof Bjeurn föddes 1762 i Västmanland och Engelborg Öhngren 1760 i Värmland. I dödsnotiserna står det på Olof Bjeurn "föräldrar okände", hur man nu ska tolka det, och för Engelborg Öhngren att hennes far hette Henrik Öhngren, Länsman, och hennes mor Christina Andersdotter.

Det finns en länsman Henrik Öhngren i Ekshärad, och han fick en dotter Ingeborg 1758, kanske är det hon som senare heter Engelborg, men då borde mammans efternamn vara Månsdotter.

Jag har en Bjeurn-släkt i Torstuna i Västmanland som jag försöker koppla till Olof, bland annat en Johan Bjeurn född 1737 som slutade sina dagar som pastorsadjunkt i Maria Magdalena. Men jag hittar inte kopplingen. Eller Olof skulle kanske kunna vara en oäkta son till en av Johan Bjeurns systrar som verkar förbli ogifta, men jag har inget som stöder det.

Jag har också hittat en Olof Björn (med ö) som föddes just 1762 i Västerås, men jag har inte lyckats följa honom efter födelsenotisen.

Jag tror att Sara Moberg är Petter Mobergs dotter, och att det är hon som 1795 gifter sig med brukspatron Hans Henrik Kijk och flyttar till Tykö. Tänkte att det skulle kunna ge en ledtråd till var Olof Bjeurn var inspector på den här tiden, men det har inte gett något.

Ja, där fick du kanske lite mer än du bad om :-)

7
Mina anor Olof Bjeurn och Engelborg Öhngren är svåra att spåra bakåt, och jag försöker nu kartlägga deras omkrets för att hitta ledtrådar.

Vid lysning och barndop förekommer en "X" Moberg. Jag tror att det är samma person i båda fallen, och jag tror han heter Petter Moberg och är kunglig lakej. Men jag är osäker på läsningen i båda bilderna, och jag vill vara säker så att jag inte hamnar vilse. Vore tacksam för hjälp med det!

Lysning:
Hovförsamlingen EI2 (1783-1824) Bild 66
Vilken initial står det framför Moberg här?

Dop:
Maria Magdalena CIa9 (1777-1795) Bild 3200
Visst står det väl Petter Moberg här?

8
Öhngren / SV: Öhngren
« skrivet: 2019-02-08, 11:24 »
Jag forskar inte på denna släkt men har då och då stött på den. Jag skulle ha tolkat ovanstående uppgifter som att Engelborg är identisk med Ingeborg född 1758 samt att uppgiften i dödsnotisen om moderns efternamn är felaktig.

Tack, merik, jag har tänkt den tanken också, men jag visste inte hur långt från de angivna uppgifterna man törs gå.

Om Engelborg f. 1760 kan vara Ingeborg f. 1758, är det säkert desto mer tänkbart att Ingeborgs syster Elsa f. 1761 är den Elisabet som gifter sig med Fredrik Johan Chambert i Hovförsamlingen 1793 och döper en dotter 1795 med idel ädel adel närvarande.

Riksdagsmannen m m Henrik Gustaf Paulus Öhngren är också lite mystisk. Föddes i Hedvig Eleonora den 7/6 1853 av okända föräldrar. Moderns ålder: 39(?!) Hur kom det sig att han fick heta Öhngren, undrar man ju.
PS: Ser nu att det finns en tråd om Öhngren i Örnsköldsvik.

9
Öhngren / SV: Öhngren
« skrivet: 2019-02-06, 09:20 »
Hejsan

Här kommer en ny spännande pusselbit till släkten Öhngren från Rudskoga/Ekshärad.

Min ana Engelborg Öhngren gifter sig i Hovförsamlingen 1793. Enligt ett senare husförhör föddes hon 1760 i "Vermeland", och enligt dödsnotisen från 1808 var hennes föräldrar Henrik Öhngren, länsman, och Christina Andersdotter.

Det här är ju klurigt, för Henrik Öhngren hade ingen dotter Engelborg, om man får tro på Paolas lista ovan, och enligt samma lista hette Henriks andra fru inte Andersdotter utan Månsdotter. Hur kan det hänga ihop?

Efter Engelborgs förtida död 1808 bor hennes son Olof Björn en period hos hattmakare Magnus Öhngren i Storkyrkoförsamlingen. Det verkar vara den Magnus som föddes 1752 i Rudskoga och gifte sig med Brita Stina Wanselius 1794, alltså son till Nicklas Öhngren f. 1710. Att Olof bor hos Magnus kan ju vara en slump, men det kan också tyda på att Engelborg och Magnus är släkt. Om hennes pappa verkligen är länsman Henrik Öhngren, är de kusiner.

Vad tror ni om det här? Kan Henrik Öhngren ha fått en dotter med en tredje kvinna 1760? Det kan väl inte gärna ha funnits flera länsman Henrik Öhngren i Värmland vid samma tid?

Om Engelborg är dotter till Henrik Öhngren kanske det ger oss en ledtråd om vart han tog vägen i livet, om vi nu inte kan hitta honom i Örebro. (Jag har också letat där.) Kan han ha flyttat till Stockholm? När Engelborg döper sina barn 1793 och 1795 är det fullt med kommissarier och hovrättsnotarier som faddrar. Men då är ju Henrik å andra sidan död sedan nästan tjugo år, och Engelborg kan ju ha kommit till Stockholm på andra vägar.

Jag är ny på släktforskning, vet inte riktigt hur man ska knyta ihop alla små fragment. Tar gärna emot goda råd och nya fakta!

KÄLLOR

Vigsel, Engelborg Öhngren, 1793, 28/3
Hovförsamlingen (A, AB) EII:1 (1766-1809) Bild 26

Dop, Olof, 1793, 29/9
Svea livgardes församling (A, AB) C:1 (1790-1801) Sida 28a

Dop, Engla Susanna, 1795
Maria Magdalena CIa9 (1777-1795) Bild 3200

Husförhör, Hjälstad
Hjälstad (R) AI:4 (1788-1812) s 95

Dödsnotis, Engelborg Öhngren
Hjälstad (R) E:1 (1770-1837) s 84

Sidor: [1]