ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Spisbrödsfabrikant  (läst 1065 gånger)

2000-04-26, 15:29
läst 1065 gånger

Birgitta Almqvist

Vad gjorde i slutet av 1800-talet en spisbrödsfabrikant? Har någon av er kommit i kontakt med detta yrke i sökandet efter anfäder.
Förutom denna allmänt hållna fråga som jag söker svar på så har jag en mer personlig: den specielle spisbrödsfabrikant jag söker torde ha bott i Färila socken under 1890-talet. Han kan ha varit inflyttad vallon. Jag har inget säkert namn på mannen, men tror mig veta att hans namn inte klingar så nordiskt.
Vet någon om det finns gamla yrkesregister i socknarna från den tid jag avser med mitt sökande?
Birgitta A.

2000-04-26, 20:30
Svar #1

Utloggad Elisabeth Thorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 9209
  • Senast inloggad: 2023-05-27, 17:48
    • Visa profil
    • www.etgenealogy.se
En spisbrödsfabrikant bakar hårdbröd, och sådana finns fortfarande.
 
Har den du söker haft en rörelse, så kan han finnas i Länsstyrelsens register över företag, och dessa register bör finnas på Landsarkivet i Härnösand.

2000-04-27, 17:56
Svar #2

Birgitta Almqvist

Tack Elisabeth, fast nog har jag kläm på att en dylik har ett företag där det bakas spisbröd, alt. själv står och bakar och bakar. Min fråga var lite otydlig det medger jag. Min avsikt, om än nära nog osynlig i texten, var att ta reda på 'vem' en sådan karl var i socknen, vilket aneende han hade rent generellt.  
 
Tack särskilt för tipset om länsarkivet i Härnösand. Ska snarast beställa registret som jag hoppas att SVAR har.Man får allt ha fantasi för att söka, men som det ungefär står i den heliga skriften den som söker han ska finna - DET är något man får ha som ledstjärna vid sökandet efter sina rötter.  
MVH
Birgitta - grön i genren men stor entusiast

2000-04-27, 22:05
Svar #3

Utloggad Torbjörn Norman

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1384
  • Senast inloggad: 2008-07-08, 22:32
    • Visa profil
Hej Birgitta
Jag disponerar något som kallas för Uppsala Länskalender år 1891. Dylika brukar finnas för flera län och årgångar. I den finns bygdens alla hantverkare, köpmän och hemmansägare upptagna. Prata med någon på föreningen Släkt och Bygd i Bollnäs, de har ett omfattande arkiv och vet nog det mesta om trakten.  
Jag växte upp bredvid Falu spisbrödsfabrik under 40-talet. När man gick förbi där luktade det alltid gott nygräddat. Fabrikör Johansson som då drev fabriken byggde sig en för den tiden ståndsmässig tvåvåningsvilla där hans två barn som också var inne i firman hyrde nerpå och han själv residerade en trappa upp. Men de flesta bagerierna var nog ganska små. Där man gräddade i vedeldade ugnar som inte var så mycket större än bondgårdarnas ugnar. Det är väl därifrån som namnet spisbröd kommer skulle jag tro.
En fördel med spisbröd var ju att så länge man höll det torrt gick det att spara länge. Mitt i kakan skulle dat vara ett hål så man kunde trä upp kakorna på störar som hängdes upp i taket. På ett sådant sätt så inte råttorna kunde komma åt.
Hälsningar Torbjörn i Björklinge

2000-04-30, 12:35
Svar #4

Birgitta Almqvist

SPISBRÖDSBAGAREN
 
Tack Torbjörn Norman! Det var kul att få reda på, och inte bara kul - lärorikt också. Har lite misstankar ser du att min oä far kan ah haft en dylik fabrikör till far, men tala inte om det för någon för jag vill ju inte sprida illvilliga rykten...!
 
Min far f 1899 i Färila sn nämnde en gång att spisbrödsfabrikanten som övergav mamma, (virkesinspektören Lindbloms piga Anna Almström)och mig. Tänkte väl att det var en i åtminstone viss grad fin karl i bygden. Vore intressant att också få lära sig rangordningen för olika yrken i samhällen på den tiden (slutet 1800). Ska snarast söka Släkt och bygd i Bollnäs.
 
Om Björklinge tycker jag! Studerade och jobbade i Uppsala 1980-1994 och har min bästis i Drälinge.
Hon, Birgitta Sandberg (nämns ifall du känner f d kantorn i fråga.
 
Jag har printat ut ditt värdefulla inlägg - varje dag en ny kunskap. Du är tydligen mas om än rump-dito. Förutom en annan mas som jag fått mycken hjälp av är Torbjörn i Mora - var jag i mer äen 40 år maka till en riktig morakarl!
I Dalarna, i Dalarna, där bor de bästa karlarna sjöns i en låt på (tror jag) 50-talet.
Tacksam Birgitta i Sundsvall

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna