ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Friryttare  (läst 1271 gånger)

2001-04-14, 11:23
läst 1271 gånger

Charlotte Peterson

Hej, har en man i Skåne som blir friryttare omkring 1714-1718, efter 1718 övergår han till ryttare igen för sedan bli vicecorporal.Enligt ordbok för släktforskare var det en soldat som hjälpte  under en furirs ledning till att biträda vid utstakning av bivacker och upprättande av inkvartering. Om man nu tränger in i ämnet mer - vilka var det igentligen som utsågs till friryttare, var det ett smörjobb eller straffjobb, med tanke att sedan blir vicecorporal kan man ju tänka att det var sk påläggskalvarna som blev det??? Hoppas någon verkligt insatt vet.

2001-04-15, 08:35
Svar #1

Utloggad Hans Högman

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 519
  • Senast inloggad: 2023-10-27, 09:40
  • Hans Högman
    • Visa profil
    • www.hhogman.se/
Hej Charlotte,
Jag är inte helt säker på friryttare. Däremot så fanns det något som kallades Frikompanier. Det är möjligt att en friryttare var en ryttare i ett frikompani?
Under det stora nordiska kriget användes under den ryska ockupationen av Finland s.k. frikompanier. Dessa kompanier kallades även för fotdragoner och stod under befäl av en officer. Dessa frikompanier fick ett förordnande om att på eget bevåg bedriva ett gerillakrig mot fienden. De fick livnära sig på de byten de tog från fienden under sina strövtåg. De anföll posteringar, tog proviantforor och hindrade i allmänt fiendens operationer. Med sina snabba och lättrörliga trupper var de en ständig irritationskälla för fienden. Den användes också i spaningsuppdrag för att samla in information om fiendens förehavanden. Ofta tog man då fångar som förhördes noggrant. Personer eller förband som användes just i spionsyfte kallades partigängare.
Disciplinen varierade i hög grad bland frikompanierna. En del var mer eller mindre rena rövarband, s.k. sissar som ställde till problem för både vän och fiende. Det hände att dessa förband även plundrade bönderna.  
Hasse

2002-09-02, 21:04
Svar #2

Utloggad Åke Holmberg

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 416
  • Senast inloggad: 2024-01-11, 10:51
    • Visa profil
    • www.dis.se
Inlägg till Friryttare.
 
Hej! Jag har själv några stycken som kallas friryttare och den bästa förklaringen som jag hittat är följande utdrag:
Friryttare (1710-1719)
Den 4/12 1709 skrev Karl XII ett brev till defensionskommissionen vari han beordrade att vid landsregementena hemma i Sverige skulle uppsättas ytterligare 6 ryttare vid varje kompani, s.k. friryttare. På varje kompani uttogs de sex bästa ryttarna och ställdes på värvad stat. De skulle vara fria från handräckning och kommenderingar, men i stället vara beredda att när som helst rycka ut och hastigt samlas såsom en slags ständig piket. I de uttagnas ställe skulle rusthållarna mot erhållande av legan sätta in annan ryttare. Kostnaden härför fördelades visserligen på samtliga rusthållare, men kändes dock som en ökad börda under dessa svåra tider. Efter Karl XII:s död ( 30/11 1718) upphörde frirytteriet och de flesta ryttarna lär åter ha hamnat vid ett av kompaniets (ordinarie) rusthåll.
[Litteratur: Kungl. Skånska Dragonregementets historia del 1- personhistoriska anteckningar över officerare och civilmilitärer av officers rang 1676-1900, del 2 - Organisation och krigshistoria 1676-1721, del 3 - Historia, del 4 - Kompletteringar till del 1 och tillägg för tiden 1901-1927 av C. G. von Platen. Karolinska Krigares Dagböcker 6, Självbiografiska anteckningar 1677-1721 av överste Anders Koskull. Karolinska Förbundets Årsbok 1977, forts. 1722-1743, A. Koskulls anteckningar
 
Mvh Åke

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna