Hej Pia
Bakterier upptäcktes under den senare delen av 1800-talet. Louis Pasteur upptäckte först jästsvampen sedan att ibland så blev inte vinet vi utan jästcellerna angreps av mikrober (bakterier) så att de dog. Dessa mikrober kunde han se i mikroskop. Pasteur gjorde också det första vaccinet mot rabies. Det är också Pasteur som kom på pastöriseringen som man gör med mjölk genom att hetta upp den så att inte tuberkulosbakterier kan finnas i den. Robert Koch var den andre av bakteriernas upptäckare, han upptäckte bl a tuberkulosbakterien, kolerabakterien och mjältbrandsbakterien. Innan dessa herrar gjorde sina upptäckter så trodde man att infektionssjukdomar orsakades av t ex dålig luft, eller något som fanns i den dåliga luften eller att sydiga och fattiga människor straffades genom att bli sjuka. Bakterier upptäcktes alltså genom ett stort forskningsarbete och genom att Pasteur och Koch började tänka i andra banor än man gjort tidigare. Man kunde också göra bättre mikroskop då så att man kunde se bakterierna. Den vetenskapen kallas bakteriologi.
Virus upptäcktes mycket senare än bakterier.
Det var ju mycket vanligt med infektionssjukdomar förr, inte bara vid pestepidemier, infektioner var den vanligaste dödsorsaken. Därför var det många som forskade på dem. Att kolera sprids med vatten upptäcktes 1853 av John Snow i London, han visste inte att det fanns bakterier (de var ju inte upptäckta än!) men kunde ändå genom logik och systematisk forskning komma fram till hur de spreds och hur man skulle minska risken att få kolera (rent vatten!). Sådana kunskaper är fortfarande viktiga, för att undvika att epidemier sprids, idag jobbar man också med riskfaktorer för andra sjukdomar t ex cancer. Den vetenskapen kallas epidemiologi.