ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Sinnessjuk  (läst 5812 gånger)

2000-11-27, 15:12
läst 5812 gånger

Ola Lindmark

Jag har på min morfars sida, Karl Axel Lindmark, född 1921-07-23 i Jörn församling, Västerbottens län stött på flera anor, där termen sinnessjuk finns antecknad i församlingsboken. Detta handlar främst om Jörn församling mellan 1850-1930.
 
De anor som det handlar om har någon gång eller periodvis vistats på mentalsjukhus (Hospitalet i Piteå), vilket finns antecknat i församlingsboken. Samtidigt finns också som titel antecknat t ex arbeterska eller dräng, vilket ju visar att personerna åtminstone emellanåt varit arbetsföra. Några anor har också fått barn.
 
Jag är följaktligen intresserad att få veta mer om termen och diagnosen sinnessjuk. Vad innebar diagnosen, behandling, rättsverkan etc.? Jag vore tacksam för upplysningar i ämnet eller någon hänvisning till litteratur som behandlar frågan.
 
M.v.h.
Ola Lindmark

2000-11-27, 22:41
Svar #1

Utloggad Elisabeth Thorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 9209
  • Senast inloggad: 2023-05-27, 17:48
    • Visa profil
    • www.etgenealogy.se
Du kan ju höra efter på Landsarkivet i Härnösand eller kanske ditt landstingsarkiv, om det finns några journaler och annat bevarat från hospitalet i Piteå.
 
Jag har själv läst en del handlingar från Vadstena hospital på 1800-talet (de finns på landsarkivet där) och det var mycket intressant med noggranna beskrivningar av personernas utseende och referat från samtal med dem och mycket annat.
 
Kanske finns liknande bevarat från Piteå?

2000-11-28, 15:24
Svar #2

Camilla Eriksson

Det finns även handlingar från hospitalet i Nyköping, vilka förvaras på landsarkivet i Uppsala. Jag har endast läst materialet från 1760-talet till 1810-talet, och då finns uppgifter om de intagnas namn, födelseår och -ort, sjukdomsgrad och/eller symptom, utveckling det senaste året och oftast också om närmaste anhörig. Särskilt intressant var att läsa intagningsansökningarna, som oftast beskrev sjukdomsförloppet noggrant.

2000-11-29, 00:25
Svar #3

Utloggad Katrin Öhgren

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 490
  • Senast inloggad: 2012-10-25, 09:58
    • Visa profil
Hej! Jag ringde för ett par veckor sedan till Psykavdelningen vid Piteå lasarett för att höra var gamla journaler fanns förvarade. Svaret var att äldre journaler fram till och med 1910 förvaras vid Landsarkivet i Härnösand och yngre än så i Piteå och om man vill ta del av dessa som förvaras i Piteå måste man göra en skriftlig begäran till ovanstående avdelning och vara väldigt nära besläktad med den man frågar om.
Hälsningar Katrin

2000-11-30, 02:42
Svar #4

Utloggad Stefan Simander

  • Stefan Simander
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7198
  • Senast inloggad: 2024-04-18, 19:03
  • Stefan Simander www.freewebs.com/simander
    • Visa profil
    • www.freewebs.com/simander, Simanderska palatset
Uppsala Landsarkiv har ocksa en bok for intagna  
vid Ullerakers sjukhus, (ca 1850-tal till  
1920-tal). Der anges tidpunkten for intagning,  
orsaker, varifran de kom, behandlingen och  
utfallet av denna, vart de for sedan om de avreste  
till annan plats.
Stefan Simander
Gamla Uppsala + Järlåsa, Sweden
www.freewebs.com/simander
076 - 228 94 22

2000-12-20, 11:01
Svar #5

Ola Lindmark

Hej!
Jag har nu fått en kopia av aktuell sjukjournal med tillhörande bilagor från Piteå Älvdals sjukhus. Oerhört intressant läsning om trolig anledning till sjukdomens utbrott (i detta fall handlade det om en utomäktenskaplig graviditet och olycklig kärlek...), uppväxt, skolgång, arbete, familjen och beteende i allmänhet. Att beställa sjukjournalen rekommenderas således varmt till alla som kommer i kontakt med  sinnesjuka anor. Ett stort tack för tipset och hjälpen! /Ola.

2000-12-20, 23:43
Svar #6

Utloggad Jojje Lintrup

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1204
  • Senast inloggad: 2014-12-16, 14:51
    • Visa profil
Termen sinnessjuk ersattes av ordet mentalsjuk när det började kännas fult, dessförinnan hade det hetat dåre och vansinnig, och andra liknande saker. På 1970-talet började man gå ifrån begreppet mentalsjuk, för att kalla det för psykisk sjuk, och idag finns en tendens att lämna också den termen. Psykisk funktionshindrad heter det numera.
Inom yrket används knappast så generella begrepp, utan där finns fackuttryck för varje psykisk åkomma. Även där växlar begreppen snabbt, eftersom forskning och utveckling faktiskt går framåt, och gamla ord blir inaktuella.
Ordet sinnessjuk beskrev det man uppfattade som psykisk sjukdom under den epok som journalerna omfattar. Senare har man tvingats konstatera att en del av de man trodde var sinnessjuka kanske var förståndshandikappade (utvecklingsstörda) och att andra var handikappade på annat sätt (döva, deprimerade, autistiska, dementa, eller udda på något annat sätt).
De flesta som kategoriserades som sinnesjuka förr var satta i arbete på hospitalen. Väldigt få var så sjuka att de inte kunde klara av att arbeta. Faktum att många kände sig tryggare bland de fasta rutinerna, i stället för i den mer kaotiska yttervärlden. Många hade säkert ingenting emot att låta andra bestämma för sig, då det är lättare än att bestämma själv.
När en person klassades som sinnessjuk förr, blev han/hon ofta omyndigförklarad. I regel blev en släkting förmyndare eller god man åt patienten.
Innan psykofarmaka (dvs de starka mediciner som fick psykiskt sjuka att dämpas) uppfanns, var andra metoder på modet. Bl.a. tvingades patienterna till omväxlande heta och kalla bad, ofta hela dagar i sträck. Inlåsning var vanligt, liksom att spänna fast dem på britsar och förse dem med tvångströjor. Långt tillbaka i tiden låste man också in patienterna i s.k. dårkistor.
Psykiskt sjuka har i alla tider utsatts för diverse experiment. Man har prövat insulinbehandlingar, elchocker, fysisk misshandel, hårt arbete, sträng diciplin, tusentals mediciner, steriliseringar, ja, allt mellan himmel och jord! Allt för att bota människor som beter sig annorlunda, eller bara bär omkring på spöken orsakade av hemska upplevelser i barndomen...

2003-02-19, 21:58
Svar #7

Malin Lyktberg

Hej!
För att återkomma till vad du Ola skrev, hade det inte varit en sjukdom utan ett helt vanligt tillstånd.
Ett tillstånd som man aldrig skulle kunna lasta någon för senare i livet, om man lagt in sig för det: Kris!
Olika kriser och dess olika stadier är man ju i dagens psykiatri väl bekant med.
Jag kan nämna att ett utav de räddande medicinerna som kom senare fram emot 50 el. 60 talet, var Hibernal.(Hibernal är Psykofarmaka).
Vilket gjorde att människor som tidigare blivit klassade som obotliga=kroniker, kunde succesivt i bästa fall, släppas ut i eget boende!
Hibernalbehandling gör att man blir känslig för solljus, därav den tillhörande sk. Hibernalhatten som patienterna var tvugna att bära för att vistas ute. Likaså har slip-in tofflor (dessa med små hål i skinnet) har kallats Hibernal-tofflor, då man blir seg, trött och mkt. låg, dämpad utav Hibernal därav en hasande gång.
Nåväl lite medicinhistorik om någon ville veta
 
Det finns en intressant bok om Historiken ikring Sidsjöns mentalsjukhus och om de gamla behandlingarna (som Jojje här ovan beskriver)vilka man utsatte dessa stackars människor för, innan man fick fram riktiga preparat.  
 
 
/Malin (Mentalskötare).

2003-02-20, 10:09
Svar #8

Utloggad Bengt Rur

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 305
  • Senast inloggad: 2023-10-20, 19:12
    • Visa profil
Malin m.fl.! Går vi till Rosenbergs ecklesiastikmatrikel (1886) kan vi där se att prästmannen Åke Jönsson (f. i Hästveda 1830, pv 1855) - han tillhörde Lunds stift - är antecknad som (Sinnessjuk).
 
Vid denna tid var det ovanligt att psykisk sjukdom noterades på detta öppna sätt i en tryckt matrikel. Vanligen nöjde man sig med att skriva exempelvis (Ständigt tjensteledig). Även detta uttryck förekommer hos Rosenberg. Självfallet förekom också andra döljande uttryck.
 
Skulle kunna tänka mig att man uppfattad sinnesjuk som en tämligen hygglig omskrivning för den mer folkliga termen dåre.
 
Bengt

2003-02-20, 23:14
Svar #9

Utloggad Björn Engström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1159
  • Senast inloggad: 2019-10-07, 10:24
    • Visa profil
Sinnessjuk förekommer i husförhörslängder åtminstone på 1880-talet ofta med intagning på hospital t.ex. Uppsala.
Under 1900-talet förekommer förkortningen ssj vilket betyder själssjuk oftast med intagning på t.ex. Säters sjukhus.
Uttrycket dåre och oftast idiot motsvarade nog utvecklingsstörd i olika grader.
 
Man är tvungen förstå varför dessa uttryck finns med i husförhörslängder och senare församlingsböcker.
Från början var det ju en orsak att inte kunna läsa och kunna kristendomsjunskaperna och även möjligheten att ta nattvarden och ingå giftermål.
Men ytterligare en funktion har dessa anteckningar. Det var en förklaring varför man kunde bli mantalsbefriade och därigenom bli befriad från att betala mantalspenningarna (=mantalsskatt)

2004-02-13, 10:04
Svar #10

mia engström

Hej!
 Jag släktforskar och har hittat en släkting som togs in på Ulleråker men överflyttades till Sidsjön på 1940 talet. Sidsjön är tydligen nerlagt, så jag vet inte hur jag ska få tag i hans journaler. Nån som vet hur jag ska gå till väga?
MVH
Mia

2004-02-13, 15:48
Svar #11

Utloggad Leif Gson Nygård

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2047
  • Senast inloggad: 2024-04-09, 13:42
    • Visa profil
Hej Mia!
 
Du kan ju börja med att kontakta Landsarkivet i Härnösand. De kanske kan ge besked vart du kan vända dig.
 
När det gäller sjukhusjournaler gäller f ö ett stängare regelverk (sekretess) än för vanliga personuppgifter.  
 
En absolut förutsättning för åtkomst är att det finns ett nära släktsamband, men inte ens då är det säkert att handlingarna lämnas ut.
 
Mvh / Leif

2004-05-03, 23:03
Svar #12

Christofer Gustafsson

Hejsan! Undrar var man kan hitta information om gamla mentalsjukhus och böcker? Sidsjöns Mentalsjukhus speciellt.

2004-05-04, 08:21
Svar #13

Mats Palmer

Nästan alla sjukhus har skrivit sin egen historia.
Ofta i samband med något jubileum. Så om du kontaktar sjukusbiblioteket eller landstingets diarium i Härnösandså får du säkert fram uppgifter om Sidsjön

2010-04-28, 20:14
Svar #14

Utloggad Carolina Hofgren

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 272
  • Senast inloggad: 2020-10-16, 14:24
    • Visa profil
Hej,
Vart kan jag hitta journaler från Uppsala hospital från 1880-talet? Är det UL som gäller?
Carolina

2010-05-01, 15:27
Svar #15

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
Just det, landsarkivet i Uppsala

2010-05-01, 15:33
Svar #16

Utloggad Mats Sundqvist

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 216
  • Senast inloggad: 2016-03-07, 12:03
    • Visa profil
Hittar jag även journaler från Nyköpings hospital där?

2010-05-01, 15:38
Svar #17

Utloggad Mats Sundqvist

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 216
  • Senast inloggad: 2016-03-07, 12:03
    • Visa profil
Ursäkta, såg att Camilla Eriksson redan skrivit om detta ovan!

2010-08-01, 18:59
Svar #18

Utloggad Gunilla Levin

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 30
  • Senast inloggad: 2012-07-06, 14:04
    • Visa profil
Hej !  jag söker lite om en släkning Hon Hette Fröken Anna-Maria Igglund  född 02/06 1845. Hon var Syster till Pehr Igglund. Hon blev sjuk. Och låg på Härnösands Sjukhus under 1900-talet. Hon var Sinnesjuk.  
Hoppas få lite hjälp.
Hälsningar  
Gml

2018-11-16, 13:30
Svar #19

Utloggad Camilla Persson

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 1
  • Senast inloggad: 2018-11-16, 13:37
    • Visa profil
Hej!
Jag heter Camilla Persson och jag har fått veta (berättat för mig) av min far att min gammelfarmor Carolina/Karolina Nordin född Qvant/Kvant (min farmors mamma) blev inlagd på S:t Lars mentalsjukhus i Lund 1950 och bodde där fram tills hennes död 1972.. När jag släktforskar på min gammelfarmor för att få veta mer om henne så lyckas jag att hitta en bild på arkiv digital att det står på en av bilderna i kyrkoarkivet på min gammelfarmor ordet sinnessjuk.. Det ser även ut som att det i en ruta även står inlagd på Lunds hospital 1921..

Jag kan tyvärr inte komma åt den bilden på arkiv digital då jag bara kunde söka i kyrkoarkiven där helgen när det var gratis.. Har nämligen inget abonnemang där så kan bara läsa där när dem har gratisdagar så jag kan tyvärr inte skicka vilken källanvisning det e till den bilden  som jag läste det på..

Men vad innebär det när det står Sinnessjuk??
Kan min gammelfarmor har blivit ilagd mer än en gång, först 1921 och sen kommit hem för att sen ha blivit inlagd på S:t Lars i Lund 1950??

Hur kan jag få veta mer om min gammelfarmor??
Hade varit kul att få veta mer om henne, hur hon hade det, hur hon hade det när hon blev tvungen att bo på mentalsjukhuset mm, vad dem menar med sinnessjuk mm??? Men hur kan jag få veta???

Med vänlig hälsning Camilla

2018-11-16, 15:01
Svar #20

Utloggad Åke Wahlqvist

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1217
  • Senast inloggad: 2024-04-11, 21:13
    • Visa profil
    • akewah.se
1. Hur hade hon det? Vad menas med sinnessjuk? Jag rekommenderar dig att ta kontakt med sjukhuset idag, vad som nu finns kvar och besöka ett museum som säkert finns i Lund.
2. Journalhandlingar finns sannolikt (om än knapphändiga), kontakta landstingsarkivet, reservation för om sjukhuset varit statligt men det vet man ju på landstinget. Om sjukhuset varit statligt är det Lunds landsarkiv som gäller. Ev är det lättare att få kontakt med landsarkivet, dom vet var handlingarna finns.

2018-11-16, 18:57
Svar #21

Utloggad Eva Garcia

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 161
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 15:55
    • Visa profil
Hej! Som f d läkarsekreterare inom psykiatrin så kan jag väl säga att i alla fall på 70-talet så skrev man journalhandlingar på maskin. Så något borde finnas bevarat. Diagnosen "sinnessjuk" är nog väldigt gammal och det står säkert någon annan diagnos senare i journalen. Finns väldigt många gamla "brutala" diagnoser från förr. Jag själv letade efter en gammal journal häromdagen från Sankt Sigfrids sjukhus i Växjö. Jag kontaktade sjukhuset och dom hänvisade mig till deras arkivarie som tog mina uppgifter, det rörde sig om 1859. Då skrev man bara i en stor bok och för hand. Vad som gäller för journaler från mentalsjukhus är att man håller hårt på 100 års gränsen sedan patientens bortgång, plus att någon läkare sedan gör en s k sekretessbedömning. Men ta och ring och fråga, du får säkert ett snabbt och korrekt svar från sjukhuset, eller ring Landstinget som borde veta vart man skall vända sig
Mvh
Eva

2018-11-16, 20:40
Svar #22

Utloggad Sven Andersson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1125
  • Senast inloggad: 2024-04-11, 18:44
    • Visa profil

2018-11-16, 21:41
Svar #23

Utloggad Kristina Gunnarsdotter

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6203
  • Senast inloggad: 2024-04-18, 00:28
    • Visa profil
De sinnessjuka antecknades även under särskilda rubriker i början av församlingsböckerna. Se bild 6 och 7 i AII:3, och bild 5 och 6 i AII:4.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna