ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Överlanthushållare  (läst 2429 gånger)

2011-05-28, 11:16
läst 2429 gånger

Utloggad Marian Oliv

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 718
  • Senast inloggad: 2022-05-03, 10:02
    • Visa profil
Någon som känner till vad titeln överlanthushållare innebär. Mannen som innehade denna titel hette Jonas Marcusson och levde i Valaberg Skaraborg 1729-1805. Kanske det bara handlade om att han hade många gårdar eller kan det ha varit någon officiell titel?

2011-05-29, 00:20
Svar #1

Utloggad Markus Gunshaga

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5035
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 22:32
    • Visa profil
Hej Marian!
 
Det verkar ha rört sig om något slags officiellt hederstitel, som i praktiken skulle förbättra jordbruket i det aktuella häradet eller länet. På en hemsida läser jag:
 
Förutom kungliga brevet från 1742 fick ett annat från 1775 betydelse för landshövdningarnas engagemang för jordbrukets förbättring. Förutom byordningen uppmanade landshövdningarna bönderna att utse s.k. lanthushållare som skulle hjälpa till att förbättra jordbruket. Av sockenstämmoprotokollen kan man utläsa att frågan om lanthushållare ofta diskuterade mer än behovet av byordningar. En direkt effekt av 1775 års kungliga brev blev i alla fall antagande av en byordning för Häverö och Singö socknar 1776.  
(källa: http://www.norrtalje.se/kommun-och-politik/Arkiv-och-slaktforskning/Arkiv-kommun ens-historia/Kommunala-och-enskilda-arkiv/By--och-gardsarkiv/?tabid=1).
 
På en annan hemsida finner man uppgiften att Carl Johan von Holthausen blev överlanthushållare i Östbo och Västbo härader i Jönköpings län 1754:
 
1754 blev han även överlanthushållare i Östbo och Västbo härader i Jönköpings län, möjligen av ekonomiska orsaker. Indelningsverkets utformning låste en stor del av statens budget och statens dåliga ekonomi gjorde att kontantlönen betalades oregelbundet. De indelta hade åtminstone kost och logi, till skillnad från de värvade kollegorna. Officerarna fick således söka sig andra inkomster. Ofta talas det om den indelta officerskåren som ”lantjunkare i vapenrock”. Den ledande ekonomiska teorin under denna tid var fysiokratin. Den menade att allt av verkligt värde fanns i jorden (som när man i dag anser att det verkliga värdet finns inom begreppet IT). Därför skedde många förbättringar av jordbruket, mest känt är införandet av potatisen och skiftesrörelsen. Holthausen blev en kugge i denna verksamhet genom att t.ex. införa höstsädet i sin bygd. Genom reformer som dessa inleddes den agrara revolutionen som bidrog till den industriella revolutionen. Dessa båda revolutioner var mer avgörande än många politiska revolutioner. Med dessa följde begrepp som industrialisering, befolkningsökning, urbanisering, och proletarisering – kort sagt det moderna samhället.
(http://web.comhem.se/jh_genealogy/peb647d7c.html)
 
Jag vet inte om man blir så mycket klokare på just titeln överlanthushållare, men det kan åtminstone vara en ledtråd?
 
Mvh, Markus
Med vänlig hälsning
Markus Gunshaga

2011-05-29, 12:19
Svar #2

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
Hushållningssällskap finns fortfarande, de skulle främja lantbruket och dess binäringar. Man jobbade mycket med bättre odlingsmetoder och liknande. Delade ut priser till leverantörer av felfri mjölk under lång tid etc. Titeln har nog med sådant att göra, som du skriver.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna