ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Temperatur och nederbörd 1860-2000  (läst 1294 gånger)

2010-10-07, 11:29
läst 1294 gånger

Utloggad Margareta Björck

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 50
  • Senast inloggad: 2024-02-20, 19:05
    • Visa profil
I en rapport från SMHI hittade jag nedanstående diagram. Det blir ju lite grovt när det är medelvärden för hela Sverige, men kan ändå ge en hint om skördeutfall, svårigheter att betala räntor, emigrationsmotiv etc under olika år.

2010-10-09, 03:27
Svar #1

Utloggad Stefan Simander

  • Stefan Simander
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7197
  • Senast inloggad: 2024-04-14, 05:12
  • Stefan Simander www.freewebs.com/simander
    • Visa profil
    • www.freewebs.com/simander, Simanderska palatset
Intressant Margareta! Tack skall du ha!
Stefan Simander
Gamla Uppsala + Järlåsa, Sweden
www.freewebs.com/simander
076 - 228 94 22

2010-10-09, 21:52
Svar #2

Utloggad Elin Wahlgren

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 293
  • Senast inloggad: 2012-12-26, 23:56
    • Visa profil
Om någon är intressead av väder tänkte jag dela med mig lite av information om vädret i Uppland före perioden som Margareta skriver om...  
Jag har årsanteckningar från en bonde i Skuttunge, Jobsvall, han skriver
 
1844 var en besynnerlig sommar , så att ingen åttioårig människa minns en sån svår tid.  
Våren började ganska god, men något före midsommar börja det att bliva för mycket regn, så att ingen icke kunde köra ut sin gödsel för vattnets skull, det var en allmän klagan i alla orter, ty himelen var beständigt mörk och mulen med tjock dimma och töcken, regn över måttan så att folk och kreatur måste gå i en träck med vatten och jord.
Ty det blev så mycket vatten att ingen kunde slå någon äng varken i skogen eller hemma.
Vi slog halva Vigle äng.
Larsmässonatten blev det ett ändå värre syndastraffsregn så att intet tak höll tätt, det blåste igenom alla väggar och det blev så mycket vatten att det stod över gärdesgårdarna vid vår äng.
Allt hö strömmade bort, det är omöjligt att beskriva allt som svårt var.
Det var för mycket svårt att se allting ruttna, säd och hö, och allt som förr varit till vår nytta.
Endast fjorton dagar var det vackert väder så att vi fick in rågen torr, fast den var fördärvad och ingen kraft var kvar i den.
Då trodde folket att det skulle bliva slut med regnandet, men det blev lika svårt med regn som tillförne utan återvändo.
Kornskörden, råg, såning, och potatisgrävning, allt detta, ett plågsamt och beklagansvärt arbete för vattnet. Skall det inte bliva nån bättring?
Vatteneländet blev för mycket ända in i sena hösten, många hade sin potatis kvar i jorden över vintern.
Kreaturen måste avminskas, i brist på föda, och till försäljning för billigt pris.
Fast det hade synts för våra ögon att det skulle bliva stor välsignelse med gördan ty jorden var uppfylld med alla slag, så att vi aldrig har haft en sådan gröda.
Men vatten och regn förstörde alltsammans, så att människor och kreatur måste lida stor nöd vintertiden, som är så lång på vår ort, måste vi föda våra kreatur med bara halm och tallris.
Många miste sina får.
 
1845 om våren var det för det första intet råggräs, men det blev på Vigle, ett lass råg, mest gräsblandat,och på Ösby mantal ett lass råg och ungefär en halv tunna råg, och av kornet blev ungefär ett  lass.  
Vi måste skaffa till både utsäde och födan. Ty allt torkade bort. Det kom inget regn då.
 
1846 var det ett en vacker gröda. Sommaren med stark solhetta. Utan regn i bärgningstiden så att allting blev gott och väl torrt. Vacker höst med mycken frukt av alla slag, äpplen och päron i stor myckenhet.
 
Men det föregående året 1845 som förut sagts, med sin klena gröda, gjorde att alla måste köpa födan, ty det var en stor nöd efter bröd intill skördeandan.
 
1847 och 1848 var goda år, mycket säd, men potatisen var fördärvad, samt ruttet och med bruna fläckar.
 
1850 kall vinter, mycket yrväder. Den 29 januari var ett förfärligt yrväder, så att många människor frös ihjäl, som var i Uppsala den dagen och ärna sig hem.  
 
1851 och 1852 var medelmåttiga år, sjuk potatis.
 
1853 var det en kall vinter, någorlunda gröda, men icke något hö.
 
1854 och 1855 var medelmåttiga år.
 
1856  var ett fruktsamt år med säd och hö, men dyrt för dem som skule köpa.
 
 
Detta är årsanteckningar skrivna av Jan Ersson f. 1799 Jobsvall, Skuttunge som var min farfars morfars farfar.

2010-10-09, 23:17
Svar #3

Utloggad Eva Gustafsson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 232
  • Senast inloggad: 2022-01-23, 23:18
    • Visa profil
Nyårsafton 1834 nedskrev pastor Olof Wingborg i Sjogerstads pastorat, Skaraborgs län följande funderingar. Anteckningarna återfinns på försättsbladet i Sjogerstad C:5.
 
Det märkvärdiga året i Sverige 1834.
Alle Landtmanna Producter avsättas med svårighet i början och framgent till hösten, då spannmål tog någon Faveur.  Urtima riksdag anställd Stockholm den 15 januari i och för myntväsendet.  Man skrider framåt af året. Man besår fälten men finner för torkans skull, ännu starkare än förra årets, utsädet visa klena blifvande skördar. Mångenstädes blef ock skörden ringa af både höst- och våhrutsädet.  Ängskörden på sumpiga ställen tämmeligen god, men på allt mer till torkbackar svag och sluteligen så svag att de icke en gång gifva lite. - Torkan fortfor att vara sträng. - Skördetiden inträffar. Förfärlige skogseldar rasa. Värmen fortfar i sjukdom, och pest å boskapen inträffar. Mjeltbranden bortrycker flere hundrde tal bland djuren. Människorna som vidröra dem förgiftas.  Vi äro nu framme i slut af Juli månad. Åskeldar härja till Lands och Vatten. Vådeldar uppkomma på åtskilliga sätt. En besynnerlig gärning råder i människolynnet. Den går ofta till obotliga utbrott. Betydeliga rymningar af Fångar inträffa. Den ena människan sliter sig ifrån den andra. Cholera Farsoten inställer sig i Götheborg uti Augusti månad och far sedan öfver hela landet, med fasa och förskräckelse ända uppe i Norrbotten, Island och Grönland. De dödas antal visas i motstående 11.914 personer efter anteckningar ur utkomne Tidningar. Dock är säkert det mortaliteten är långt större.  Olyckliga tid! Känn Dig sjelf! Om allting klandras? Om det heliga vanvördas? - Hvad blifver Fruktan? - Ve oss! Om vi snart få se den!
 
I kanten har pastor Wingborg tillagt:
Observation: Den stränga torkan, äfvensom de blida vintrarne tros vara en följd af den hit efter flere årtusenden annalkande Cometen, som i November nästa år, eller 1835, skall blifva synlig. Underligt att 1835 års almanach icke nämner ett ord derom, hvilket dock tycks bordt vara på sitt ställe med tillskapelsen.
 
Hälsningar
Eva Gustafsson

2010-10-10, 00:49
Svar #4

Utloggad Jonas Magnusson

  • Jonas Magnusson (www.cognatus.se)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1316
  • Senast inloggad: 2023-12-21, 22:42
    • Visa profil
    • www.cognatus.se
Ett tips är att om man är intresserad av vädret vid en viss tidpunkt vid en viss plats så skriver man till SMHI. Jag tyckte att ett bröllopsfoto på min mors morföräldrar var en smula underligt då sällskapet stod ute i naturen trots att bröllopet skedde en bit in i November.
 
Jag mailade SMHI och fick snart ett svar som visade att det var fullt möjligt då det inte fallit någon nederbörd i form av snö under perioden före i områden i närheten av platsen för vigseln.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna