ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2012  (läst 3615 gånger)

2012-02-10, 12:04
läst 3615 gånger

Utloggad Bo Nordenfors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5383
  • Senast inloggad: 2024-03-27, 14:38
    • Visa profil
Jaha, svaret finns ju till stor del på Wiki Rötter! http://www.genealogi.se/wiki/index.php/Rotemansarkivet
 
Rötterbokhandeln kunde ju länkat dit. Ja, så har man under några år köpt Söderskivan, Gamla Stan, Kungsholmen och det är uppenbarligen så att Rotemannen ger mer grädde på moset. Ser även att DVD:ns handhavande diskuterats på Rötter. Jo, man förstår ju att Förbundet behöver mer intäkter, så det är väl bara att köpa läget.

2012-02-10, 16:44
Svar #1

Utloggad Elisabeth Thorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 9209
  • Senast inloggad: 2023-05-27, 17:48
    • Visa profil
    • www.etgenealogy.se
Jag har nu fått min Rotemannen och även installerat den på min gamla dator med XP Pro. Först gick det inte, den stannade efter en stund och stampade väldigt länge. Då startade jag om datorn och hade inget annat igång, och då gick det, men det tog ganska mycket tid. Man blir litet fundersam när termometern visar fullt och det ändå inte kommer något meddelande om att allt är klart, vilket dock kom så småningom - tålamod är en dygd. Och nu verkar det funka så bra som jag hoppades.
 
Sökfönstret är av samma typ som i Sveriges dödbok, vilket jag tackar för! Den krångliga sökningen i Gamla Stan har gjort att jag undvikit den skivan.

2012-02-12, 16:21
Svar #2

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4737
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 20:42
    • Visa profil
Funderingar kring Rotemannen.  
 
Det är jättebra att material görs tillgängligt, men varför inte på Stadsarkivets egen webbsite?  Där det kostnadsfritt kan visas för alla med lokalt intresse i Stockholm?  
 
Varför ger Förbundet ut en DVD med lokalt material, hade nog förstått det mer om det var SSGF (Storstockholms Genealogiska Förening) som varit delansvarig i detta projekt (även om jag föredrar weblösning framför DVD)
 
Det finns säkert rationella förklaringar till ovanstående, så jag ser fram mot kommentarer

2012-02-13, 14:15
Svar #3

Carl Szabad

Det finns rationella förklaringar. Sökmöjligheterna på skivorna är betydligt vassare än i nätbaserade databaser. Dessutom innehåller skivan en mängd intressanta nyskrivna artiklar. Stadsarkivets resurser för att utveckla sin nättjänst ytterligare är också begränsade, eftersom alla myndigheter har sparkrav på sig. Släktforskarförbundet har också en gammal tradition (sedan 1998) att ha Stockholmsskivorna i sitt sortiment och den vägen avlasta stadsarkivet, som inte har någon egen försäljningsorganisation.

2012-02-13, 23:56
Svar #4

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4737
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 20:42
    • Visa profil
Fast nog har Stadsarkivet sålt alla sina tidigare skivor via sin hemsida (med betydligt lägre fakturerings och transportkostnader),  de har ju även deltagit på Släktforskardagar och sålt, så varför denna exklusivitet för förbundet?  
 
Jag håller inte med om att det är bättre med DVD än nätbaserat, titta bara på folkräkningsskivorna som inte uppdateras efter funna fel, det gör ju det som söks via nättjänsten (Svar).
 
Och intressanta artiklar kan ju läggas på nätet likväl som på DVD, är ju ingen rosak till att skapa en skiva.
 
Men om det är en överenskommelse mellan Stadsarkivet och Förbundet, så får jag väl tillskriva Stadsarkivarien och fråga varför det ser ut som det gör med att tillgängliggöra intressant material  
 
Det är ju jättebra att materialet nu finns framme, därom råder inget tvivel,sä det är inte där skon klämmer (hoppas jag alla förstår)

2012-02-14, 01:38
Svar #5

Utloggad Stefan Simander

  • Stefan Simander
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7191
  • Senast inloggad: 2024-03-25, 22:16
  • Stefan Simander www.freewebs.com/simander
    • Visa profil
    • www.freewebs.com/simander, Simanderska palatset
Från http://www.genealogi.se/wiki/index.php/Rotemansarkivet  
 
Rotemannen, DVD-ROM, utgivare Stockholms stadsarkiv och Sveriges Släktforskarförbund, publiceringsår 2012. Ersätter alla tidigare skivor med uppgifter från rotemansarkiven med en enda. Innehåller uppgifter från Södermalm 1878-1926, Östermalm inkl. Djurgården 1878-1926, Kungsholmen 1878-1926, Gamla stan 1878-1926, Nedre Norrmalm (Jakob, Klara fs.) 1878-1926, Brännkyrka 1913-1926, Inalles 4.7 miljoner poster från rotarna 1-4, 7, 9-17, 19-20, 23-25, 28-29, 31-34 och 36. Kvar att producera är mellersta och övre Norrmalm, Vasastan och Bromma (från 1916). För drygt 1 miljon poster från rotarna 7, 9, 11, 20, 24 och 28 finns digitala bilder, 62.000 sidor i häften, om man har internetuppkoppling. Under 2013-2017 kommer återstående rotar att publiceras i nya versioner av skivan. Övrigt material kommer då också att uppdateras.  
 
-------------------------------------------------------------------------------- ----------------
 
Från http://www.ssa.stockholm.se/sv/Anvand-arkiven/Sokvagar/Rotemansarkivet/
 
Rotemansarkivet innehåller i omkring 4,3 miljoner uppgifter om mer än en miljon individer.  
 
Sök i databasen. Du kan söka i databasen Rotemansarkivet här på webbplatsen och på de olika cd- och dvd-skivor om olika stadsdelar som vi har publicerat.
 
Rotemansarkivet innehåller folkbokföringshandlingar. År 1878 skapades en helt ny kommunal organisation i Stockholm: Rotemansinstitutionen. Staden indelades i ett antal folkbokföringsdistrikt, så kallade rotar. Församlingsprästerna, som tidigare skött folkbokföringen, klarade inte längre av sin uppgift. Den övertogs istället av de så kallade rotemännen. Rotemansinstitutionen var aktiv fram till 1926. Idag finns rotemännens uppgifter om den tidens stockholmare bevarade i Rotemansarkivet. Sedan slutet av 1970-talet har personal vid Stockholms stadsarkiv arbetat med att föra över uppgifterna i Rotemansarkivet till en databas.
 
-------------------------------------------------------------------------------- --------------------
 
http://www.ssa.stockholm.se/sv/Anvand-arkiven/Sokvagar/Rotemansarkivet/Rotemansa rkivets-omrade/
 
Registrering av Rotemansarkivet  
 
Databasen Rotemansarkivet omfattar inte hela staden. På nedanstående karta kan du se vilka delar av Stockholm som de digitalt registrerade uppgifterna omfattar. För att vara med i databasen skall personen eller hushållet som söks ha haft en permanent adress i nedanstående område någon gång mellan 1878 och 1926 (t.o.m. den sista juni). Även Brännkyrka finns med i materialet (utan att det angivits på kartan) men bara för åren 1913 till 1926.
 
Registreringen pågår. För närvarande pågår arbetet med rotarna 5 och 6. Rotarna 20, 24 och 28 kommer att publiceras under 2012.
 
------------------------------------------------------------------------
 
http://www.ssa.stockholm.se/sv/Anvand-arkiven/Sokvagar/Rotemansarkivet/Rotarnas- namn/  
 
Anger vilka rotar som ingår i databasen hos SSA.
 
http://www.ssa.stockholm.se/sv/
 
Nu kan du köpa den nya Rotemansskivan i Stadsarkivets frågedisk
Du kan använda skivan i vår utställning om Rotemansarkivet. Utställningen visar  hur arkivet har gjorts tillgängligt under mer än 30 år: comfiche, cd, dvd och webb.  
 
-------------------------------------------------------------------------------- -
 
Frågor utifrån denna information:
 
1) Skiljer det verkligen ca 400000 personer emellan SSA:s databas på internet och DVD:n eller är släpar informationen SSA:s hemsida efter?
 
2) a) Om detta är skillnaden vilka rotar är det i så fall som skiljer sig?  
b) Är det de rotar som enligt SSA ska publiceras 2012, dvs 20, 24 och 28?
c) Eller är det denna mening från Wiki-Rötter som beskriver vad som skiljer För drygt 1 miljon poster från rotarna 7, 9, 11, 20, 24 och 28 finns digitala bilder, 62.000 sidor i häften, om man har internetuppkoppling.?
 
3) a) Kommer inte dessa uppgifter som skiljer att publiceras på SSA:s hemsida alls?
b) Om de gör det i så fall när kan det bli aktuellt, blir det 2012 som anges?
 
4) På vilket sätt är sökmöjligheterna vassare på DVD:n än i SSA:s nätbaserade databas?
 
5) SSA uppger att de säljer DVD:n, det är väl ingen skillnad i pris, eller?
 
6) Förstår jag dig rätt Carl, om jag uppfattar det du skriver som att  
a) SSA inte har möjlighet att publicera sina klara rotar på nätet för att de dras med ekonomiska neddragningar?
b) Släktforskarförbundet har därför gjort denna DVD för att få ut materialet?
c) samt att det ska ge förbundet (och även SSA?) inkomster?
d) Hade det inte i så fall varit möjligt och därmed bättre för oss släktforskare att förbundet hjälpt till att publicera material på SSA:s hemsida som är gratis, eller?
 
7) Att alla skivor blir en DVD som dessutom har samma utseende som Dödskivan välkomnas däremot förstås, precis som Elisabeth skriver härovan. Men är det verkligen meningen att man ska ladda in den i datorn eller är tanken att man ska köra DVD i datorn?
 
8) När jag försöker söka i SSA:s databas, så går det enormt trögt just nu, beror det på att det är segare att söka i den på natten, eller är det bara en tillfällighet? Det ökar iaf motivet för att skaffa DVD:n!  
 
9) Till sist en kuriosafråga lite utanför ämnet, men varför är SSA:s karta från 1925 över rotar och församlingar översatt till just franska som alternativspråk? Var det möjligen gängse arkivspråk på den tiden?
Stefan Simander
Gamla Uppsala + Järlåsa, Sweden
www.freewebs.com/simander
076 - 228 94 22

2012-02-14, 07:42
Svar #6

Carl Szabad

Stefan! För de senast registrerade rotarna har arbetet med att anpassa dem till skivans databasformat prioriterats. De kommer sedermera även upp på stadsarkivets hemsida och det avser de rotar du nämnde. Anpasssing i databasen till att koppla till bilder från matriklarna infördes för ett par år sen och därför finns ytterligare några rotar som har direktingång dit.
 
DVD ska läsas DVD-rom. Det finns alltså inga filmklipp på den här skivan, som det gör på Gamla stan och Kungsholmen.
 
Den här typen av koppling mellan stadsarkivet och förbundet är inget nytt. Även arbetet med Kungsholmen-skivan kunde snabbas upp och förbättras tack vare ett ekonomiskt samarbete.
 
Jag vill också särskilt påpeka att Rotemansskivan inte alls ersätter de tidigare skivorna från stadsarkivet. Det är bara en liten del av innehållet på dem som avser rotemansdatabasen. Det finns många tusen bilder och rikligt med kartor och filmklipp som är väl så intressant för den som vill ge en bakgrund till de personer man hittar i databasen.
 
Jag kan inte svara på varför just kartor så ofta har fransk text, men jag har också noterat det.

2012-02-15, 06:30
Svar #7

Utloggad Stefan Simander

  • Stefan Simander
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7191
  • Senast inloggad: 2024-03-25, 22:16
  • Stefan Simander www.freewebs.com/simander
    • Visa profil
    • www.freewebs.com/simander, Simanderska palatset
Stefan Simander
Gamla Uppsala + Järlåsa, Sweden
www.freewebs.com/simander
076 - 228 94 22

2012-04-12, 22:01
Svar #8

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4737
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 20:42
    • Visa profil
Det finns ingen bra rubrik för min fråga, men jag lägger den här så hoppas jag att ansvariga läser och svarar.
 
För över ett år sedan köpte jag handboken Emigrantforskning. Det är 2:a lätt reviderade utgåvan. Redan vid anskaffning fann jag några länkar som verkade för gamla eller felskrivna, vilket påpekades.
 
Men jag såg till min glädje att utgivaren tänkt på att länkar är färskvara, i den handbok jag köpt ingick också en tjänst, en Emigrantforskarlista som publiceras på Rötter.
 
Nu undrar jag när den tjänsten blir verklighet, det har ju gått över ett år och fortfarande ingen publicerad lista, inte ett spår av  information om när (eller om) den utlovade (och köpta) listan  kommer.  
 
Någon som vet när vi kan få det vi betalt för?

2012-04-14, 12:54
Svar #9

Utloggad Barbro Ärnhage

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 542
  • Senast inloggad: 2014-07-04, 18:34
    • Visa profil
Kan man verkligen inte handla i Rötterbokhandeln utan att registrera sig?
Man blir ju nedlusad med konton och lösenord. Det var ju inte heller länge sen som delar av detta forum blev hackat med lösenordsbyte som följd.
Ytterligare en riskfaktor genom registrering i Bokhandeln. Om man betalar med kort (eller ännu bättre direktbetalning i bank) så löper ju inte heller säljaren någon risk.
Har förresten bokhandeln säkerhetsrutinen 'Verified by Visa' för säkra betalningar? Det verkar inte att framgå förrän man är i köpsituationen?!
 
Jag väntar med mitt köp tills jag har fått svar.
 
MVH från Röttervännen Barbro

2012-05-23, 11:53
Svar #10

Utloggad Bo Nordenfors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5383
  • Senast inloggad: 2024-03-27, 14:38
    • Visa profil
Snälla bokhandelsansvariga:
Rätta till stavningen på senaste boknyheten:  
 
2012-05-22 13:34
Läs boken om Karl Hälsning!

 
 
Hälsing heter han nog ....
 
Vänligen,
 
Bo Nordenfors

2012-05-25, 13:59
Svar #11

Utloggad Gunnar Jonsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2177
  • Senast inloggad: 2024-03-23, 13:34
  • Gunnar Jonsson, Säffle
    • Visa profil
Och nu har man en Prisksänkt bok som bl.a. innehåller en arkiteturhistorisk resa.
Korrekturläses det inte något innan publicering?

2012-05-25, 16:25
Svar #12

Utloggad Elisabeth Thorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 9209
  • Senast inloggad: 2023-05-27, 17:48
    • Visa profil
    • www.etgenealogy.se
Och sen kan man ju undra hur mycket släktforskning, som ingår i den här boken? Hembygdsforskning var ju inget att intessera sig för, enligt en diskussion på FörbundsForum, om Släktforskardagarna.
 
Länken är http://aforum.genealogi.se/discus/messages/113052/145610.html?1337812052
 
(Meddelandet ändrat av elisabeth 2012-05-25 16:29)

2012-05-25, 16:42
Svar #13

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
Ju förr vi slutar avgränsa släktforskningen, desto bättre. Långa antavlor utan sammanhang med livet runt om personerna blir ganska så tradigt i längden. Det är genom ett integrerat arbetssätt vi kan vinna flera för släktforskningen, det är också så vi kan gå vidare, hur långt som helst.  

2012-05-29, 23:37
Svar #14

Utloggad Gunilla Didriksson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 436
  • Senast inloggad: 2015-07-25, 22:02
    • Visa profil
När det gäller släktforskning så bör man nog vidga sig lite, för att få det riktigt bra och på så sätt få en innehållsrik och intressant forskning. Det är ganska svårt att begränsa sig till enbart en massa namn men genom att forska lite i hur människor bodde, vad de arbetade med, om de var straffade, om de emigrerade o.s.v. så blir släkten lite mer levande. Det är också viktigt att sätta in sin släktforskning i ett sammanhang, även historiskt.
Har ett uttryck som jag brukar använda det är hembygdsforskarna som letar reda på gamla torp, men det är släktforskarna som befolkar dem. Lite så tycker jag det är.
 
När det gäller böcker i Rötterbokhandeln försöker vi att fördjupa forskningen på olika nivåer, därav böcker i angränsande ämnen.
Tar gärna emot tips på sådana böcker.

2012-06-06, 23:36
Svar #15

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4737
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 20:42
    • Visa profil
Fleranvändarlicenser, undrar var en fråga runt dem egentligen ska ligga, men i brist på annat så får det bli här.
 
Det finns idag möjlighet att köpa fleranvändarlicens till flera skivor, just nu funderar jag på Begravda i Sverige, kostar en liten slant men ger möjlighet att använda skivan på mer än en dator.
 
Min fråga är vad som händer när Begravda i Sverige 2 kommer  till Släktforskardagarna, kan redan köpta fleranvändarlicenser till befinlig skiva flyttas över till den nya versionen så att endast den riktiga skivan måste köpas?  Eller måste nya fleranvändarlicenser anskaffas och de gamla är förbrukade?

2012-06-13, 21:17
Svar #16

Utloggad Gunilla Didriksson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 436
  • Senast inloggad: 2015-07-25, 22:02
    • Visa profil
Det är ju inte så många privatpersoner som köper fleranvändarlicenser, men behöver du av någon anledning fler än en CD-skiva, så bör man väl även köpa nya licenser. Något annat beslut är inte fattat i dagsläge.

2012-06-14, 19:50
Svar #17

Utloggad Helene Jorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6190
  • Senast inloggad: 2020-01-15, 20:53
    • Visa profil
Nu tror ju inte jag att Mats ställer frågan som privatperson utan som representant för en förening. Privatpersoner kan inte köpa fleranvändarlicenser.
 
Från 'Bokhandeln'  
 
Begravda i Sverige - Fleranvändarlicens
 
Beskrivning: Berättigar till installation av cd'n Begravda i Sverige på fler än en dator. Vid beställning, ange antal (1 licens per dator).  
 
Observera att vi ej säljer fleranvändarlicenser till enskilda privatpersoner.

2012-06-14, 21:35
Svar #18

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4737
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 20:42
    • Visa profil
Rätt Helene.
 
Jag har också fått svar från kansliet, eftersom det tog tid innan det kom något här på förbundsforum, så kände jag mig tvungen att ta upp tid med ett mail.
 
Det var ett klart besked, fleranvändarlicenser köpta till Begravda i Sverige gäller inte för nästa version av Begravda i Sverige, benämnd Begravda i Sverige 2. Orsaken är att Begravda i Sverige 2 anses vara en helt ny produkt.
 
Jag är tacksam för det raka beskedet, men tycker det är ett felakatigt beslut. Det är inte en ny produkt, det är en uppgradering av den befintliga skivan med delvis ny information. Jag tycker att de föreningar som köpt fleranvändarlicens till Begravda i Sverige ska kunna nyttja dessa även till uppgraderingen (men skaffa den nya skivan)
 
I de flesta andra sammanhang, där det finns proffesionalism, erbjuds de som innehar en licens när det kommer en uppgradering att köpa densamma till ett reducerat pris. Så gör inte Släktforskarförbundet, istället ser vi att just nu tar man fullt pris för den äldre versionen och man marknadsför fleranvändarlicenser till fullpris, som i princip blir värdelösa inom en mycket kort tid. Någon rabatt vid anskaffning av den nya versionen (jag är ledsen men kan inte se att det är en ny produkt) förutskickas inte, utan föreningar och andra ska glatt betala en gång till för en liknande vara.
 
Kanske dags att fundera på vem som lurar vem i detta spel.

2012-06-14, 22:00
Svar #19

Utloggad Ann-Mari Bäckman

  • Fd. laboratorieassistent
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11887
  • Senast inloggad: 2023-07-22, 16:40
    • Visa profil
Jag har ett svagt minne av att jag tagit upp denna fråga tidigare, men då gällde det Sveriges dödbok. Visst är det väl en uppgradering, som görs. Nog borde man kunna få köpa den uppgraderade till ett lägre pris om man redan har den äldre versionen. Rea ut gamla versioner av Sveriges dödbok och Begravda i Sverige. De är så dyra att köpa, att det möjligt att vissa kan nöja sig med de äldre versionerna.
Ann-Mari Bäckman

2012-06-15, 10:55
Svar #20

Carl Szabad

Det kommer delvis nya funktioner i Begravda i Sverige 2, bortsett från att mer än hälften av de kyrkogårdsförvaltningar som valde att inte delta förra gången i stället kommit in med sitt material den här gången. Så man får nog betrakta den här skivan som åtminstone en delvis ny produkt.
 
Något som dessutom säkert uppsakattas av alla som inventerar gravstenar är att det nu kommer att vara möjligt att skriva ut ett kvarter eller en avdelning av en kyrkogård åt gången. Dessutom kommer utskrifterna att kunna göras i strikt gravnummerordning (dvs 1, 2, 3, 4, 5 osv) även om vissa gravar är indelade i A och B. I den första versionen av skivan som kom 2008 var gravordningen alfanumeriskt ordnad (dvs 1, 10, 100, 101, 102 osv) just beroende på att det förekom bokstäver bland gravnumren.
 
Därutöver har vi infört möjligheten att lägga in två kartor för en grav, dels detaljkarta över kvarteret, men även översiktskarta över hela kyrkogården. Detta förutsätter dock att förvaltningen skickat in flera olika kartor.
 
Dessutom finns nu länkar till kyrkogårdar som förekommer på nätet i någon form, antingen via större sajter eller mindre privata initiativ. Samma sak här, att det förutsätter att vi fått kännedom om dem, de mindre, enskilda inventeringarna alltså. Så den som känner till någon kyrkogård som är inventerad och fotograferad och ligger på nätet får gärna skicka in information om den. Fast det måste ske inom de närmaste dagarna!
 
Carl Szabad
Projektledare
 
 
Vad gäller rabatt på nyare version av en skiva har det förekommit vid bara ett tillfälle tidigare, när Sveriges dödbok 2 kom år 2000. Då fick man 100:- rabatt om man skickade in den gamla skivan först. Fast på den tiden var hanteringen av postorder annorlunda, eftersom kortbetalning inte förekom, så det skulle förmodligen inte fungera med dagens system.

2012-06-15, 11:18
Svar #21

Utloggad Helene Jorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6190
  • Senast inloggad: 2020-01-15, 20:53
    • Visa profil
Endast privatpersoner betalar med kort. De kan dock inte köpa licenser så problematiken med hanteringen av kortbetalning i kombination med rabatt kan vi glömma.  
Föreningar och institutioner (bibliotek, arkiv etc) som köper licenser betalar mot faktura. I fakturasystemet går det alldeles utmärkt att lägga in en rabatt.

2012-06-15, 12:30
Svar #22

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4737
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 20:42
    • Visa profil
Om vi är överens om att det är en delvis ny produkt, så faller argumentet att det är en ny produkt och också mitt påstående att det är en uppgradering (mest kanske som lek med ord)
 
Det framgår då som mindre lämpligt att den delvis gamla produkten fortfarande marknadsförs till fullpris, både skivan i sig och fleranvändarlicensen. Om jag nu håller mig till min ursprungliga fråga, som avser fleranvändarlicens, så finner jag det märkligt att förbundet begär av föreningar, bibliotek , arkiv etc att de ska betala för helt nya fleranvändarlicenser för att kunna använda en delvis ny produkt.  
 
Om jag då begränsar mig ytterligare och talar för de föreningar, som är grundvalen för hela förbundets verksamhet, som redan köpt fleranvändarlicenser till Begravda i Sverige (eller andra produkter) så anser jag det vara en självklarhet att de kan fortsätta använda dessa även för den delvis nya produkten, något annat är inte ens tänkbart (i min värld).  
 
Ser fram mot ett positivt besked från förbundet när det gäller fortsatt användning av fleranvändarlicenser, inköpta till Begravda i Sverige. Hoppas inte det behövs ett mail till :-)

2012-06-15, 16:59
Svar #23

Utloggad Claes-Göran Magnusson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3788
  • Senast inloggad: 2022-08-04, 20:16
    • Visa profil
    • animskog.se
Vad är det tänkt att Sveriges Släktforskarförbunds nya skriftserie ska innehålla?
Just because I don't care doesn't mean I don't understand. - Homer Simpson

2012-08-13, 14:10
Svar #24

Utloggad Patrick von Brömsen

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1404
  • Senast inloggad: 2023-04-09, 18:39
    • Visa profil
Trevliga böcker (och skiva) som ligger i pipelinen för utgivning. Synd att det är så långt till Gävle bara. Väntans tider.
 
Vänligen Patrick
Vänligen Patrick : )

2012-08-13, 14:19
Svar #25

Utloggad Claes-Göran Magnusson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3788
  • Senast inloggad: 2022-08-04, 20:16
    • Visa profil
    • animskog.se
Tragiskt att ingen vet nåt om skriftserien
Just because I don't care doesn't mean I don't understand. - Homer Simpson

2012-09-10, 17:20
Svar #26

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4737
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 20:42
    • Visa profil
1400- 2012, står det som tidsomfång på marknadsföringen av Begravda i Sverige 2.  
 
Undrar hur många gravar det finns med på skivan från respektive århundrade?
 
På mig låter det likadant som när annan aktör talar om kyrkböcker mellan 1500-1937, något som många vill kalla falsk marknadsföring

2012-09-10, 19:19
Svar #27

Carl Szabad

Att ange en tidsperiod känns åtminstone för mig onödigt, när den presenteras på det viset. Det finns en grav från 1477, fyra från 1500-talet, ett hundratal från 1600-talet och 2.700 från 1700-talet. Det är alltså inte så att skivan kan ersätta äldre dödböcker annat än i undantagsfall (exempelvis för Mariefred).
 
Det är inte där styrkan ligger, utan bland annat för att en stor del av de nyligen avlidna finns med, samt naturligtvis även deras gravplatser. Man kan även i den här nya versionen skriva ut enskilda kvarter på en kyrkogård och få gravarna utskrivna i nummerordning, vilket kan vara till stor hjälp för gravstensinventerare.
 
(Meddelandet ändrat av carl 2012-09-10 19:41)

2012-09-10, 22:06
Svar #28

Utloggad Elsy Stenberg

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 205
  • Senast inloggad: 2015-11-19, 13:50
    • Visa profil
Mats, jag håller med dig lite, fyra gravar från 1500 talet?
Du nämner en annan Aktör, jag tror jag vet vem. Jag besökte släktforskardagarna i Gävle och gick och lyssnade på en annana aktör, tror jag. Jag fick tillfälle att ställa frågan om just deras marknadsföring som talar om kyrkböcker från 1500-talet(där man blev mycket intresserad först) och blev mycket besviken när jag tittade in på 1500-talet i deras kyrkböcker och bara fann en massa oläsliga sidor om, antingen var det kyrkans ekonomi eller också var det jordeböcker, kunde inte se vad. Iaf svarade de lite svävande på den frågan och menade att allt är inte riktigt färdigarbetat ännu men de gör sitt bästa!

2012-09-10, 23:02
Svar #29

Utloggad Stefan Simander

  • Stefan Simander
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7191
  • Senast inloggad: 2024-03-25, 22:16
  • Stefan Simander www.freewebs.com/simander
    • Visa profil
    • www.freewebs.com/simander, Simanderska palatset
Carl, den största styrkan är väl ändå att skivan är full av uppgifter om vilka som ligger i samma grav, vilket gör att man ofta kan koppla ihop människor i samma familj eller till och med samma släkt i flera generationer om man har tur! Även de som begravts långt ifrån där de dog eller där de senast var skrivna är välkommen vetskap för den som söker finna den sista viloplatsen för en person! Stort TACK för detta jobb!
Stefan Simander
Gamla Uppsala + Järlåsa, Sweden
www.freewebs.com/simander
076 - 228 94 22

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna