ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 11 februari, 2012  (läst 3094 gånger)

2009-10-07, 16:46
läst 3094 gånger

Utloggad Anders Ryberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2648
  • Senast inloggad: 2013-08-23, 23:49
    • Visa profil
Det gör Förbundet redan. Var ser du problem?

2009-10-08, 00:44
Svar #1

Utloggad Stig-Lennart Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3482
  • Senast inloggad: 2024-03-27, 18:58
    • Visa profil
    • www.slj.nu/
SSF enligt Ted:  sprida kunskap om släktforskning och dess betydelse som --- ideell folkrörelse - jag tänker mig mera att SSF borde vara en ideell folkrörelse
 
Senaste numret av Disbyt rapporterar om Ordförandekonferensens fundering av vad en ideell förening är, typ: i en sådan gör jämlikar saker tillsammans. Medlemmarna är samtidigt ägare, funktionärer, resurser och nyttjare av föreningen.  
 
Det tycks mig en alldeles suverän utgångspunkt för allvarlig diskussion om SSFs mål och mening som SSF kunde/borde vara istället för enbart s.a.s. kunskapsspridare, med betalda funktionärer, anonyma (andra icke-jämlika) medlemmar typ moderatorer och/eller hemliga (under)konferenser...

2009-10-08, 22:47
Svar #2

Utloggad Anders Ryberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2648
  • Senast inloggad: 2013-08-23, 23:49
    • Visa profil
DISBYT är en databas, som knappast innehåller rapporter från ordförandekonfrenser... Och Ted är inte med i Förbundsledningen sedan något år.
 
En förening där alla gör allt lika mycket har lite svårt att fungera. För egen del tycker jag att det är utmärkt att Förbundet på senare tid börjat sätta gränser för hur ohyfsad man får vara i umgänget mellan släktforskare. Intressant nog har jag observerat att bara ett fåtal har varit generellt kritiska till systemet med moderatorer, och att dessa samtliga har varit sådana som helt plötsligt upplevt att deras rätt att vara oförskämda på Anbytarforum inskränkts. Ytterst märkligt.

2009-10-09, 01:52
Svar #3

Utloggad Stig-Lennart Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3482
  • Senast inloggad: 2024-03-27, 18:58
    • Visa profil
    • www.slj.nu/
Hm, Anders: riktigt att rapporter från ordförandekonfrenser står i Diskulogen! Vem har påstått att Ted skulle vara med i Förbundsledningen (men han är väl den som åtminstone citerat delar av SSFs mål)?
 
Hur kan du tro att Christer Leopold menar att alla ska göra allt lika mycket - eller jag?
Är jag ohyfsad med släktforskare? Är jag generellt kritisk till systemet med moderatorer? Har jag varit oförskämd på Anbytarforum och plötsligt upplevt att min rätt att vara oförskämd på Anbytarforum inskränkts ?
 
Var ser du dessa problem? Och är jag nu oförskämd när jag finner dina inlägg ytterst märkliga, när jag vill diskutera förbundets början med sitt mål och sin mening i något liknande demokrati?
 
Varma Hälsningar /StigLennart

2009-10-13, 08:42
Svar #4

Carl Szabad

Leif! Här kommer ett senkommet svar på din fråga från i maj. Förbundet har tidigare varit medlem i De Svenska Historiedagarna, se också ett referat från 1999 års evenemang i Åbo i Släkthistoriskt Forum nr 5/1999. Då deltog den dåvarande förbundssekreteraren Johan Alexander (även kallad Pelle) Lindman som representant. Jag deltog själv i årets evenemang i Vasa för Stockholms stadsarkiv.

2010-08-25, 11:18
Svar #5

Sten Magnusson

Angående De Svenska Historiedagarna.
 
Finns det någon orsak till att Förbundet inte längre är medlem där och i så fall vilken?
 
Släktforskning är som jag ser det ett sätt att kartlägga den svenska befolkningens liv och leverne genom historien.
 
Mvh/Sten Magnusson

2010-11-30, 13:40
Svar #6

Sten Magnusson

När jag gick in här av en slump såg jag att ovanstående fråga inte besvarats av någon ansvarig. Någon annan som vet orsaken till att Förbundet hoppade av?
 
Mvh/Sten Magnusson

2010-12-23, 11:33
Svar #7

Sten Magnusson

Vore tacksam för svar på min fråga ställd 25/8-2010 från någon som känner till orsaken.
 
Mvh/Sten Magnusson

2011-04-28, 10:38
Svar #8

Carl Szabad

Jag hittar ingen bra rubrik för nedanstående inlägg som först lades in i Anbytarforum, men som vid närmare eftertanke egentligen handlar om förbundets agerande gentemot myndigheter och politiker. Jag lägger därför in det här också:
 
 
På förstasidan i Rötter kan man läsa idag att släktforskarförbundet skrivit till alla riksdagsledamöter om alla ”fel” som finns i folkbokföringen. Jag ställer mig något undrande efter att ha arbetat med ett antal av folkräkningarna, där de äldre är intressantast, eftersom de nya bygger på datorisering och i och med det bara kan åstadkomma cirkelresonemang.  
 
Först undrar jag över den braskande rubriken på artikeln, där det talas om att ”folkräkningen” slutat fungera. Vilken folkräkning som avses framgår inte av artikeln. Eftersom sådana dessutom genomförs vid en viss bestämd tidpunkt blir avsikten med rubriken förbryllande, såvida det inte helt enkelt är en felskrivning, så att det är ”folkbokföringen” som avses.  
 
Jag tror inte folkbokföringen var vare sig bättre eller sämre för 100 år sen. Det finns alltid människor som flyttar utan att anmäla flytt, emigrerar utan att anmäla det eller flyttar in någonstans utan att anmäla det. I dag har dessutom lockelsen med vissa typer av bidrag för ensamstående gjort att somliga drar sig för att även officiellt flytta ihop. Vissa invandrare från länder utan ordnad folkbokföring missar att skriva in sig, ofta på grund av dålig inskolning i svenska system, men även på grund av att man är van från sina hemländer att ha så lite kontakt med myndigheterna som möjligt.  
 
När jag arbetade med Sveriges befolkning-skivorna skapade jag statistik för att hålla koll på att varje enskild församling var registrerad i sin helhet och att siffrorna verkade relevanta. På 1900-skivan finns det därför ganska exakt 5.200.000 personer, medan SCBs statistik för det året visar 5.138.000 personer, alltså 62.000 fler registrerade. I den skillnaden torde ingå såväl övertäckning som undertäckning och fel i folkbokföringen.  
 
Eftersom det inte fanns datorteknik och personnummer för 100 år sen kunde en person därför vara skriven på två ställen eller inte alls utan att det upptäcktes. Exempel på det första har jag sett många gånger, där han/hon både finns med i obefintlighetsboken i en landsortsförsamling och inflyttad i en stadsförsamling. Exempel på det senare hittar man främst hos högreståndspersoner, där kyrkoskrivaren i staden tror att greven är skriven på sitt gods på landet och vice versa. Nettot på 1900-CDn är alltså ett överskott på 1,2 %, på 1890 ett överskott på 1,0 % och på 1880 ett överskott på 0,9 %.  
 
Frågan är därför vad förbundet avser med skrivelsen. Hur kartan ser ut vet vi från de olika lagtexterna. Hur verkligheten ser ut upptäcks slumpmässigt, men frågan hur den avvikelsen ska lösas ger snarast skrämmande perspektiv. Vill vi ha ett samhälle à la Orwells 1984 med årliga ytterligare kostnader på mångmiljardbelopp för att kolla så att alla och ingen ytterligare alltid bor på sin officiella adress, eller ska vi konstatera att skattebetalarna inte ser frågan som högprioriterad. I dag bedöms alltså den totala avvikelsen på alla tre företeelserna uppgå till ca 2 % av befolkningen, vilket innebär att 98 % är helt korrekt folkbokförda. Vilket land kan visa upp så positiva siffror?  
 
Sen är det naturligtvis önskvärt att långtidslagringen av Sveriges folkbokföring efter 1991 (oavsett skicket) sköts av Sveriges myndighet för långtidslagring, Riksarkivet. Den frågan påtalade förbundet första gången i en skrivelse redan 1993 till dåvarande Riksskatteverket. Men det är en helt annan fråga.
 
 
Vad jag vill veta är alltså vad förbundsledningen avser att skrivelsen ska åstadkomma? Den väver ju ihop de två frågorna som inte har med varann att göra, dels den upplevda avvikelsen mellan kartan och verkligheten, dels att inte långtidslagringen av folkbokföringen är löst.
 
Vid närmare genomläsning av skrivelsen upptäcker jag nu en tredje fråga, också invävd, nämligen en protest mot gallringen av pappersunderlagen efter att de datoriserats. Det är ytterligare en konkret fråga som borde ha behandlats för sig.
 
Den förra s k vykortskampanjen var i den jämförelsen mycket tydlig. Det handlade då om en fråga som var konkret och såväl praktiskt som teoretiskt möjlig att genomföra, nämligen att återinföra socknen i folkbokföringen. Den här skrivelsen gör mig bara förbryllad.
 
Skrivelsen Artikeln
 
(Meddelandet ändrat av carl 2011-04-28 11:02)

2011-04-29, 07:31
Svar #9

Utloggad Ted Rosvall

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1256
  • Senast inloggad: 2024-03-09, 07:49
    • Visa profil
FOLKRÄKNING och FOLKBOKFÖRING är, eller rättare sagt borde vara, två olika saker. Det är bara det att Sverige numera använder folkbokföringen som grundmaterial för Folkräkningen. Man låter helt enkelt folkbokföringen generera en fejkad folkräkning. Därmed missar man hela meningen med en sådan, nämligen att skapa ett korrektiv, ett facit eller jämförelsematerial till folkbokföringen, som förvisso innehåller en massa fel, som därmed aldrig blir rättade.
 
Vykortskampanjen 2004 gick under namnet Operation Brevstorm, och lyckades faktiskt provocera fram ett antal riksdagsmotioner, som i sin tur medförde en enmansutredning om rikets framtida indelning. Det var väl ingen som trodde att denna utredning skulle hamna på förbundets linje, d.v.s. ett återinförande av socknen som indelningsgrund, men det gjorde den faktiskt. Visserligen skulle socknen i stället kallas distrikt, men det kan vi ju leva med om den geografiskt överensstämmer med de gamla socknarna, och det skulle den alltså göra. Förslaget var att Sverige fr.o.m. 2015 skulle övergå till det nygamla systemet. Är det någon som vet om det också har beslutats så?

2011-05-04, 17:49
Svar #10

Utloggad Karl-Ingvar Ångström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 272
  • Senast inloggad: 2024-01-16, 07:28
    • Visa profil
HEJ Carl!
- Förbundsstyrelsens avsikt med att kontakta riksdagsledamöterna är att överlämna senaste numret av Släkthistoriskt forum. Där finns nämligen en bra artikel som Mats Karlsson har skrivit om problemet med att folkbokföringen inte arkiveras. Mats skrev också något om att folk- och bostadsräkningen i fortsättningen görs med hjälp av lägenhetsregistret. Jag kan hålla med Dig om att skrivningen i missivet inte blev så bra. Av artikeln framgår att det är arkiveringen av folkbokföringen som är det viktiga budskapet.
 
- Som framgår i artikeln har förbundet tagit upp det generella problemet med att man måste arkivera också de databaser som àjourhålls fortlöpande. Folkbokföringsdatabasen är det viktigaste exemplet för oss. Det finns flera sådana databaser också hos Lantmäteriet, t ex nu senast lägenhetsregistret. Jag har tagit upp frågan med den som är funktionsansvarig för lägenhetsregistret. Vi kommer att ta upp det generella problemet med Riksarkivet.
 
- När det gäller den fråga som Ted tar upp nämligen om de nya socknarna - ”distrikten” - så lär det vara så att Lantmäteriet ännu inte har fått något uppdrag att börja arbeta med dem. Skatteverket lär ha börjat önska sig att distrikten ska kunna ändras. Och då är ju idén med distrikten förfelad.
Hälsn /K-I

2012-02-09, 08:55
Svar #11

Utloggad Leif Gson Nygård

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2046
  • Senast inloggad: 2023-10-20, 18:52
    • Visa profil
En rubrik för mitt inlägg skulle kunna vara:
 
Facebook =den föreningsanslutna släktforskningens död
 
Jag ser nämligen en risk att föreningarna sakta men säkert utarmas i takt med olika sociala forums utbredning, inte minst Facebook.
 
På Facebook finns numera flera grupper, t ex Släktforskning och Släktforskning för noviser, som är mycket aktiva och växer för varje dag.
Och det är väl bra; fler upptäcker tjusningen med släktforskning och därmed ökar släktforskningen som fenomen.
 
Men när man upptäcker hur enkelt det är att börja släktforska i en grupp på Facebook, och med hjälp av frivilliga där, fortsätter och använder de tjänser som numera finns, är det en uppenbar risk att den föreningsbedrivna släktforskningen avtar och Anbytarforum & den enorma databasen/kunskapskällan hamnar i bakvattnet.
 
Har FS några synpunkter på detta? Hur ska föreningar & Förbundet agera för att förhindra en sådan utveckling? Eller ska utvecklingen ha sin gång?  
 
Jag menar att det finns ett värde i att de nya släktforskarna i andra sociala forum - t ex Facebook - upptäcker föreningar & Anbytarforum, blir medlemmar och får utbildning. Det ligger också i linje med Förbundets portalparagraf:
 
Sveriges Släktforskarförbund (SSf) ... är ett sammanhållande organ för den svenska släktforskarrörelsen. Förbundet verkar för att sprida kännedom om släktforskningen som kulturfaktor, ideell rörelse och vetenskap.
 
(Meddelandet ändrat av legony 2012-02-09 09:36)

2012-02-09, 22:20
Svar #12

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4737
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 20:42
    • Visa profil
Detta är inte de efterfrågade förbundssynpunkterna utan mina helt egna funderingar.
 
 I alla tider har släktforskningen utvecklats, ibland till de styrandes lycka, ibland till något som upplevs som okontrollerat och till och med hotfullt. De som finns i utvecklingens framkant har ofta lyckats bättre än de som försöker hindra utvecklingen.
 
Att de sociala medierna har kommit för att stanna, åtminstone tills de i sin tur blir omkörda, är klart och det gäller att lära sig leva med detta. Att leva i nuet och inte i det förgångna innebär inte bara att följa trenderna utan att försöka skapa dem. Se till att finnas i medierna, berätta om alternativen (ex Anbytarforum)på ett positivt sätt, delta i de olika forumen med kunskap och berätta om hur du skaffat dig kunskap, etc etc  Här var ju förbundet tidigt ute med att finnas på Facebook, både Rötters Vänner och Förbundet själva (sedan kan alltid aktiviteten diskuteras, det kostar resurser att finnas där)
 
Att det fortfarande finns intresse för föreningsarbete visar inte minst Genealogiska Föreningen, som har en fungerande verksamhet, finns på webb och sociala medier och som provar nya tekniska lösningar (ex bambuser), något som också syns i medlemstalet som nu är mer än 50% högre än för tre år sedan.
 
Min egen slutsats är det gäller att hänga med, att inte stanna kvar i det som fungerade tidigare samt att ha entusiasmerande personer som deltar och marknadsför föreningar, kunskap etc

2012-02-09, 23:37
Svar #13

Utloggad Daniel Berglund

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1041
  • Senast inloggad: 2023-02-24, 22:06
    • Visa profil
    • www.amaze-a-vole.com
Jag vet inte om styrelsen har en officiell uppfattning, men jag är benägen att hålla med Mats.
 
Jag ser heller ingen principiell skillnad på olika sociala medier - dvs jag räknar Anbytarforum som ett sådant, dock i en.. äh.. äldre klädnad kanske vi kan säga. Jag tror att specialiserade forum har en plats även om FB tar hand om de mer chattiga delarna. Det gäller inte bara släktforskning utan annat också, vare sig det är husbyggnad, värmepumpar, hundar eller något annat.
 
Det vi främst behöver göra är att se till att tränga igenom i bruset av alla andra aktörer som poppar upp, på FB och på annat håll.

2012-02-10, 10:13
Svar #14

Utloggad Leif Gson Nygård

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2046
  • Senast inloggad: 2023-10-20, 18:52
    • Visa profil
Mats och Daniel:  
 
Ni har antagligen rätt i att diverse sociala forum har kommit för att stanna. Och att Genealogiska Föreningen växer talar ju emot min farhåga; att den förningsanknutna släktforskningen är på väg att utarmas.
 
Och visst ska vi vara glada för att släktforskningen i det stora hela tycks utvecklas genom internet och olika sociala forum.
 
Men risken är ändå att nya släktforskare kommer att hoppa från tuva till tuva i stundens infall och därmed både frångå skolning - vilket bl a innebär bristande kunskap i källkritik - och missa kontakt med Huvudkontoret. De kommer inte att se skogen för alla träd. Det är klart att vi ska tränga igenom bruset, men det blir ändå ett grovmaskigt nät och många kommer att missa det Förbundet och Af har att erbjuda.
 
Dock: Facebook och andra sociala forum kan vara övergående fenomen. Och folk tröttnar och lämnar. Och då finns RÖTTER & Anbytarforum kvar som ett fyrljus; ett granitblock bland alla andra småstenar och gruskorn.

2012-02-10, 18:01
Svar #15

Utloggad Gerd Johansson

  • Gerd Johansson
  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 412
  • Senast inloggad: 2024-02-03, 19:41
    • Visa profil
Hej Mats!
Förlåt en okunnig, men vad är bambuser? Aldrig hört det ordet, men vill gärna lära nytt.
 
MVH
Gerd Johansson
Gerd Johansson
Tråvad

2012-02-10, 18:34
Svar #16

Utloggad Bo Nordenfors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5383
  • Senast inloggad: 2024-03-27, 14:38
    • Visa profil
Ja, det är då märkligt att man ska behöva gå till Wikipedia för att få veta  något om bambuser. Fikonspråk, det är väl det som skiljer proffsen från oss vanliga dödliga.  
 Bambuser är en tjänst där användarna kan direktsända strömmade video (streama) via Internet. Antingen används en mobiltelefon eller en dator. Används en dator går det att utnyttja en webbkamera eller en vanlig videokamera med interface kopplad till datorn. Tjänsten är gratis för privatpersoner och icke-vinstdrivande organisationer. Då sändningen avslutats hamnar videon i ett arkiv och kan ses när som helst i efterhand. Möjligheterna med denna tjänst är stora. Då kraven på teknik är låga kan i princip vem som helst sända video. Oavsett om det är en föreläsning, en nyhetshändelse, ett event kan man dela med sig. Det går även att göra klippen privata och bara dela med sig till de man vill. Likheter finns med YouTube och Vimeo. Skillnaden är att man sänder direkt på Bambuser. Videon går att bädda in på webbplatser, bloggar och Facebook med fler tjänster. Då kan skaparen av videon lägga in t.ex. ett klipp från ett event eller en föreläsning på lämplig sida.  
 
Det verkar bli vanligare och vanligare med dessa fackord inom släktforskningen, det gäller att hänga med. i ShF eller om det var Diskulogen stoltserade något intervjuoffer med hardcore arbete. Mystifiera, det är dagens melodi.
 
 
(Meddelandet ändrat av rannug 2012-02-10 18:37)

2012-02-10, 23:08
Svar #17

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4737
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 20:42
    • Visa profil
Ursäkta användandet av ett produktnamn istället för en svensk beskrivning. Förklaringen finns ovan och jag vill bara tillägga att det inte är ett släktforskningsbegrepp utan en funktion som kan användas i många sammanhang där information önskas spridas, direkt eller i efterhand. Att använda funktioner som denna gör att mer kan göras tillgängligt för fler, oberoende av tid och geografi. Naturligtvis behövs det en dator med uppkoppling för att titta, men det är också allt.  
 
Det är något som jag personligen hoppas kommer att göra att fler kan delta i utbildningar, att man kan anpassa tillgodogörandet av allehanda information till tider som passar det egna schemat och att det därmed ges förutsättningar för ett ökat intresset för det som denna sida handlar om, släktforskning  
 
Och som slutkläm kan vi här se ett exempel på hur det går att nå genom bruset

2012-02-11, 07:52
Svar #18

Carl Szabad

Till syvende och sidst är det väl ända släktforskning som bör vara släktforskarförbundets mål och mening, inte släktsamling. Alla nya fiffiga kommunikationssätt (utom de som pekar direkt mot en primärkälla) är ju bara en ny variant av viskleken (se Wikipedia). Man hittar med lite tur en forskning som någon annan, ofta okänd, har gjort på grunder, ofta okända, och som den personen hittat oftast på nätet. Det är inte frågan om man hittar något fel i sekundärt material, utan hur mycket man hittar som är fel.

2012-02-11, 07:55
Svar #19

Utloggad Ann-Mari Bäckman

  • Fd. laboratorieassistent
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11887
  • Senast inloggad: 2023-07-22, 16:40
    • Visa profil
Hoppa från tuva till tuva, det visar väl det exempel, som just avhandlats i Gamla bilder; Fotografer; Amanda Sandberg. Jag trodde frågeställaren fick sina svar från någon via e-post. Nu visade det sig att det förekom en diskussion på två ställen, en på Facebook och en här i AF. Nu delgavs man ju hela tiden uppgifter från Facebook, så det fungerade väl ganska bra - i detta fallet.
 
Man lägger ju ned mer eller mindre jobb, när man letar fram uppgifter åt en frågeställare. Det är nog så irriterande, när det dyker upp parallella diskussioner här i AF, men de upptäcker man ju förr eller senare, men att ev få veta att det förekommer en diskussion om samma ämne samtidigt i ett annat media, gör ju att irritationen inte blir mindre.
 
Jag har inte känt till att det förekommer ställen i Facebook, där man ställer frågor om släktforskning, men efter detta blir jag nog mindre benägen att hjälpa någon frågande här i AF. Hur ska jag veta om det är en tuv-hoppare eller inte, som jag har att göra med?
 
Utvecklingen som den är går nog inte att ändra på, men hur ska man veta om man spiller tid på sitt letande åt någon och samtidigt sitter någon annan och gör likadant, utan kännedom om varandra?
 
(Meddelandet ändrat av ines 2012-02-11 07:57)
Ann-Mari Bäckman

2012-02-11, 10:23
Svar #20

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4737
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 20:42
    • Visa profil
Vi får nog vänja oss vid att det finns mer än en väg att fråga, allt går inte genom Anbytarforum (och har heller inte gjort, den vägen är ganska liten jämfört med andra forum) som också är en riktig släktsamlingsfunktion/visklek. Det sprids lika mycket felaktigheter via anbytarforum som via andra sajter, mest beroende på att det faktisk är samma klientel som vistas både här och där.  
Det känns ibland att det finns en avund mot de som inte följer de gamla spåren, mot de som använder andra vägar än den som anses etablerad och när det kommer för nära så blir det naturligtvis ett hot. Det är då det gäller att vara med, att leda utvecklingen och inte sitta i sista vagnen och sura.
Om vi deltar i andra kommunikationsvägar kan vi påverka, vi kan berätta om vad som kan gå fel, vi kan sprida uppgifter om hur man lär sig och mycket mer. Sitter vi på vår kammare så blir vi frånkörda och bortglömda.
 
Många företag (nu ska vi inte dra jämförelsen för långt, men ..) har insett vad som händer och det finns idag resurser avsatta för att följa utvecklingen, både funktionellt och även vad som skrivs om bolaget/dess produkter på nätet. Är man där och hör/ser så kan man påverka, är man inte där så .....
 
I alla sammanhang är det viktigt att påtala när man ser dubbelpostning, det är inte bara risk för slöseri med resurser för de som svarar, det ger också osammanhängande trådar när man i efterhand försöker följa det som skrivits.

2012-02-11, 11:11
Svar #21

Utloggad Ann-Mari Bäckman

  • Fd. laboratorieassistent
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11887
  • Senast inloggad: 2023-07-22, 16:40
    • Visa profil
Naturligtvis har varje person rätt att ställa sina frågor var den vill, utvecklingen går inte och bör inte hindras, men jag har varit blåögd och inte känt till att det på facebook finns ställen för släktforskare att ställa sina frågor. Nu vet jag och det är bra. Så för att inte åka på pumpen, bör man vara med på alla ställen, för att ha koll på läget, eller om inte, vara beredd på dubbelpostningar?
Ann-Mari Bäckman

2012-02-11, 11:46
Svar #22

Utloggad Bo Nordenfors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5383
  • Senast inloggad: 2024-03-27, 14:38
    • Visa profil
För att återgå till bambuser så är det som med så mycket annat, att det krävs en smart mobil, illa att man inte har aktier hos tillverkarna av såna  
 
Det som givetvis kan locka yngre generationer att släktforska är såklart då Facebook, appar och knappar, ursäkta att jag raljerar. Vi i den äldre generationen av släktforskare får väl sitta där i bakvagnen och sura, om vi inte har råd att skaffa den senaste modellen av den smarta mobilen och sista modellen av sista skriket på lap-top-fronten.
Dock förstår jag mycket väl att ingen ungdom lockas av upplägget årsmöte med föredrag som kan bli så pass tråkigt att klockorna stannar. (Nyligen upplevt - av en 60-plussare som undertecknad). Får väl nöja mig med ShF, Släktband på radion (jo, kommer igen) och Svensk Slägtkalender på DVD.
 
Däremot tror jag att jag i likhet med Ann-Mari drar mig mer och mer från att göra dubbeljobb, med tanke på Facebook etc. Det var kul så länge det varade.
 
(Meddelandet ändrat av rannug 2012-02-11 11:47)
 
(Meddelandet ändrat av rannug 2012-02-11 11:48)

2012-02-11, 12:09
Svar #23

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4737
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 20:42
    • Visa profil
Nja, att ta emot utsändningar via Bambuser eller liknande kan man göra på vilken normal dator som helst. Kräver en normal bredbandsanslutning, så det finns naturligtvis de som sitter på gamla modem som kan få problem, det fungerar med ett vanligt mobil bredband och de är ju inte så snabba.
För att sända behövs det en smartphone eller en dator med webkamera, men det är ju inte alla som ska sända, men förhoppningsvis många som ska titta, direkt eller i efterhand.
 
Beträffande dubbeljobb så minns jag gamla tiders diskussion om slagsmålet mellan de som postade på Ancestry eller andra utländska forum och de som fanns på anbytarforum, så jag kan inte se att det skett något egentligt nytt, mer än att det nu finns fler val av bärare av frågorna. Kanske ett hot mot förbundets ställning, men näppeligen ett hot mot släktforskningen om man önskar att fler blir intresserade, och det vill vi väl?  För inte ska det väl vara en exklusiv samling introverta åldringar som påstås vara släktforskarrörelsen

2012-02-11, 12:19
Svar #24

Utloggad Bo Nordenfors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5383
  • Senast inloggad: 2024-03-27, 14:38
    • Visa profil
Facebookande ungdomar som bedriver visklek föryngrar nog inte rörelsen. De tröttnar snart, med ett och annat undantag.  
Hälsningar!
En åldring dock inte ingående i den exklusiva samlingen, ännu.
 
(Meddelandet ändrat av rannug 2012-02-11 14:45)

2012-02-11, 12:31
Svar #25

Utloggad Ann-Mari Bäckman

  • Fd. laboratorieassistent
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11887
  • Senast inloggad: 2023-07-22, 16:40
    • Visa profil
Jag förstår inte varför någon skulle känna avund. Det är väl fullt möjligt för vem som helst att starta sin släktforskningsgrupp.
 
Däremot kan jag känna en sorgsenhet över att forskare flyr AF. Det kan finnas flera anledningar till det, som man inte behöver gå in på eller så diskuterar man öppet vad man tycker är så fel att man väljer att starta en ny släktforskningssajt. Varför ska det som känns otrevligt få fortgå, utan att vara oemotsagd.
 
Många väljer att inte kontakta moderator, när de anser att de blivit illa behandlade. Man är rädd att vara gnällig. Nu har vi ju det systemet, för att inte bråk ska uppstå i AF, men ibland kan jag tycka att det är bra att någon annan, som också ser att någon blivit illa bemött, kan få påtala felet direkt i AF.
Ann-Mari Bäckman

2012-02-11, 13:35
Svar #26

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4737
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 20:42
    • Visa profil
Jag finns på facebook och jag tar tacksamt mot komplimangen att jag är ungdom, men att påstå att det är visklek på de sidorna är, enligt min mening, en felaktig slutsats. Det finns lika mycket kompetens som på Anbytarforum eftersom många av skribenterna är desamma.
 
Jag tror inte att det i första hand är att man flyr AF, jag tror det är för att det finns nya möjligheter att profilera sin sida, att kanske leta efter likasinnande släktforskare som delar ett intresse för en familj, en ort, en förening, en företeelse eller annat. Det går ju inte att bygga en egen struktur på AF, den är som den är sedan Håkan Skogsjö, mycket förtjänstfullt, satte upp siten för många, många år sedan. Ett exempel är de som började med att fotografera gravstenar, innan förbundet lanserade sin funktion, som samlat ett betydligt större antal stenar än den på Rötter. Har de gjort fel, skulle de sitta och vänta och sedan okritiskt anamma den lösning som förbundet presenterat?  Se lösningarna som komplement, inte som motståndare. Bygg samarbete istället för att tala om att de tröttnar, se till att förbundet blir den samlande kraft som behövs utan att för den skull allt ska kontrolleras av ett fåtal funktionärer.
 
PS Jag är 63  DS
 
(Meddelandet ändrat av mats 2012-02-11 13:37)

2012-02-11, 14:15
Svar #27

Utloggad Elisabeth Thorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 9209
  • Senast inloggad: 2023-05-27, 17:48
    • Visa profil
    • www.etgenealogy.se
Jag anslöt mig för någon månad sedan till dels några FB-sidor med i stort sett inlägg om svensk forskning, och dels några grupper med inriktning på svensk-amerikaner, men upptäckte efter ett tag just det där med dubbelpostning, och sen tyckte jag kanske att någon av gruppstartarna envisade med att komma med diverse påståenden utan att ge någon hänvisning varifrån personen fått sina uppgifter.  
 
Sen tog det också en massa tid att kolla dessa grupper hela tiden, så jag gick ur de flesta och håller mig till AF.
 
Den enda gruppen i vägen, som jag nu är med på, är Sweden Genealogy Research Community, där några från Family History Library i Salt Lake City övervakar det hela.

2012-02-11, 14:55
Svar #28

Utloggad Bo Nordenfors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5383
  • Senast inloggad: 2024-03-27, 14:38
    • Visa profil
Men jag har inte kommit till slutsatsen att Mats Ahlgren ägnar sig åt visklek  
Jag bara väntar på att någon ska starta en grupp på FB som nu envist hävdar att Rosensköld från Uddevalla är adlig, se Skånska Dagbladets artikel 29 januari i år. Hur lätt är det inte att få med sig ett gäng där?
Eller att någon påstår sig vara kusinbarn till en kung. FB-grupper växer med enorm kraft.
Seriösa grupper betr. släktforskning på FB torde vara ganska få, medan de oseriösa säkert sprider sig som ringar på vattnet. Varför det är så mycket häftigare att ha sin släkt eller sin förening på FB i stället för på en hemsida, det är frågan. Alla är inte där, på Facebook.

2012-02-11, 15:43
Svar #29

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4737
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 20:42
    • Visa profil
Intressant att läsa att de oseriösa sprider sig som ringar på vattnet, utan att det finns belägg för det. Vi kan ju titta på Anbytarforums Buredebatt för att se vad som kan hända på det kära gamla anbytarforum :-)

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna