ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Studiecirklar i släktforskningen  (läst 4113 gånger)

2010-11-29, 08:57
läst 4113 gånger

Sten Magnusson

I vilket av inläggen ovan står det att styrelsen sen inte var intresserad av att hålla tidningen igång med en ny kraft som då måste läras upp.
 
Det står ju bara i mitt citat 25/11-2010 bl.a. att Den är nedlagt och det finns för närvarande inga planer på att starta den igen.
 
 
 
Mvh/Sten Magnusson

2010-11-29, 09:03
Svar #1

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
Sten
 
Du kan ju starta en tidning/nyhetsblad för cirkelledare, t ex på nätet, om det finns behov

2010-11-30, 01:01
Svar #2

Sten Magnusson

Det är möjligt, men nu har jag ställt en fråga om varför förbundet lagt ner en befintlig tidskrift för cirkelledare, något jag inte tycker besvarats rakt ut från ansvarigt håll. Som Carl säger här ovan tycks det vid det tillfället förbundet varit totalt ointresserade av att hålla den igång, trots att den enligt min synpunkt verkar ha innehållit betydligt bättre artiklar om t.ex. källredovisning än t.ex. Släkthistoriskt Forum.
 
Sedan är det märkligt att det inte skulle finnas någon tidskrift för cirkelledare, men det får väl förbundet bedöma.
 
 
 
Mvh/Sten Magnusson

2010-11-30, 09:02
Svar #3

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4736
  • Senast inloggad: 2023-12-03, 17:58
    • Visa profil
Det bästa sättet att påverka förbundet är genom motion till stämman, en motion som din förening kan skicka in. I samband med motionen så kan också förslag på lösning av resursfrågan beskrivas, eftersom det är en påverkande faktor enligt Gunilla: Denna fråga är intressant, men det karstår ett problem, någon skall göra ett informationsblad eller tidning.

2010-11-30, 12:43
Svar #4

Sten Magnusson

Man skulle kunna vända på frågeställningen.
 
1. Förbundet beslutar att lägga ner en tidskrift enbart av ointresse för att driva den vidare när redaktören slutar, vilken orsaken än må vara. Detta utan att någon förening lagt någon motion om att den läggs ner.
 
2. I konsekvensens namn skulle ju också Förbundet kunna starta den på nytt samtidigt som kunnig redaktör eftersöks. Detta utan att någon förening ska behöva lägga motion om den saken.
 
3. Annars kan man väl påstå att en lokal förening ska kunna lägga motion om att Förbundet t.ex. lägger ner Släkthistoriskt Forum och startar en helt ny tidsakrift inriktad på ett specialtema i varje nummer?
 
 
 
Mvh/Sten Magnusson

2010-11-30, 14:06
Svar #5

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4736
  • Senast inloggad: 2023-12-03, 17:58
    • Visa profil
En förening kan motionera om vad som helst som rör förbundets verksamhet, sedan måste man också få med sig en majoritet av de närvarande föreningarna på stämman för att det ska bli som man vill.  
 
Sedan 2004 har det inte fattas något beslut på stämman att återväcka skriften, efter vad jag ser, en närmare studie får visa om det ens motionerats om det. Jag tolkar avsaknaden av beslut som att behovet inte upplevs särskilt starkt. Att sedan de flesta cirkelledare är anknutna till studieförbund, med egna alster är kanske en bidragande orsak.

2010-12-01, 12:50
Svar #6

Sten Magnusson

Elisabeth skriver i inlägget 25/11-2010 bl.a. att Erik Thorell var mycket engagerad i att hålla kontakt och utbilda cirkelledarna, och det kanske bland alla cirkelledare nu för tiden finns någon person som vill ta sig an detta angelägna ärende. Kontakta i så fall Gunilla Didriksson ovan.
 
Det är möjligt att jag har fel men det verkar inte finnas något engagemang f.n.
 
 
 
Mvh/Sten Magnusson

2010-12-01, 15:15
Svar #7

Utloggad Gunilla Didriksson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 436
  • Senast inloggad: 2015-07-25, 22:02
    • Visa profil
Engagemang finns, men på ett annat sätt än Släktcirkeln, som tidigare Erik Thorell och Gunvor Hjärtström gjort på ett förtjänstfullt sätt engagerade sig i.  
 
Då vi är en arbetande styrelse, finns vi där av olika anledningar och med olika kompetens.
I mitt fall ligger kompetensen på bl.annat utbildning, men jag har troligtvis inte kapacitet för att vara redaktör för en tidning.  
Det är viktigt att det finns personer med olika intresseområden, som sitter i styrelsen och det är föreningarna ute i landet som nominerar personer. Kanske till nästa år att bl.a. du Sten, kommer med ett förslag på styrelsemedlem, så dina önskemål kan tillgodoses.  
 
Som jag tidigare skrivit har vi utvecklat en hel del under 2010.
- Vi under året haft flera utbildningar för kursledare.
- Vi har börjat att skissa på flera vidareutbildningar, som enligt planerna skall börja till våren.
- Vi har hjälpsamma kurslerdare vidareutvecklat utbildningen, både när det gäller framtagna blanketter, bildspel och förslag till intyg för själva utbildningen.
- Alla som gått på kurs, har fått ta del av andras kunskaper, för att vidareutveckla sig själva och naturligtvis har vi som anordnare även utvecklat oss själva.
- Förbundet har gått in med 1000:-/pers för att betala själva kursavgiften.
Ni som ännu inte gått på kurs är välkomna att gå Grundkurs för Kursledare så kanske någon idé ni har kam komma till nytta för oss alla andra.

2013-02-27, 13:05
Svar #8

Utloggad Annelie Jonsson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 346
  • Senast inloggad: 2024-01-22, 19:50
    • Visa profil
    • Emigrant.se
Släktforskarförbundets satsning på att utbilda studieledare har hållit på i tre år. Först med grundkurs och nu även med fortsättningskurs. Själv har jag gått båda.
 
Men det gäller att fortsätta att verka för att upprätthålla hög standard på utbildare och vidare utbilda. Det gäller att konservera och ligga på topp. På studieledarkursen får man ganska mycket information från två eller tre föreläsare men tyvärr inte så mycket tid för diskussion och utbyte av idéer mellan kursdeltagarna och det är inte det sista som dessa utbildningstillfällen är till för. Det här skulle kunna åtgärdas med ett forum på webben. Där studieledare har möjlighet att träffas virituellt och diskutera, byta idéer, ge tips mm. Det skulle göra att standarden på de som utbildar höjs ytterligare.  
 
Vi skulle kunna göra som grund- och gymnasielärare, de träffas gärna på olika forum och diskussionsgrupper för att byta idéer om metoder i undervisning, tipsar varandra och delar med sig.
 
Ett forum på webben gör att vi är inte begränsade till tid och plats. Där kan vi delta på när vi själva vill och våra egna förutsättningar.  
 
Läs gärna mitt debattinlägg och förslag i ämnet på bloggen Släktresan - http://tagesdotter.wordpress.com.  
 
Vill gärna ha respons och idéer om hur ett forum skulle kunna förverkligas.
 
/Annelie

2013-02-27, 15:48
Svar #9

Utloggad Bo Nordenfors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5383
  • Senast inloggad: 2024-03-27, 14:38
    • Visa profil
Det eventuella forumet behöver kanske inte exkludera de, som av diverse anledningar inte kunnat gå Förbundets kurser? Alla föreningar har inte råd med den där utbildningen även om Förbundet sponsrar. Minns diskussion om certifiering av kursledare för en del år sedan. Det finns många duktiga kursledare i vårt land, många har lång erfarenhet, en del har omfattande pedagogisk erfarenhet/utbildning, en del har läst på distans vid Mittuniversitetet - så nog försöker även de som inte hör till de utvaldas skara att hålla sig på topp. Studieförbunden har i alla fall delvis egna forum för sina handledare/cirkelledare. Personligen har jag fått nog av alla måste-forum, men det gagnar kanske en del.

2013-02-28, 13:19
Svar #10

Utloggad Annelie Jonsson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 346
  • Senast inloggad: 2024-01-22, 19:50
    • Visa profil
    • Emigrant.se
Jag har gått på förbundets kurser i egen regi, av eget intresse och betalat själv. Kör släktforskningskurser på ABF som inte är kopplade till en specifik släktforskarförening. Något forum för kursledare hos ABF finns inte.
 
Enl mitt tycke ska ett ev forum vara öppet för alla utbildare i ämnet, de som vill och kan. Om man ska ha en förebild så är forum för lärare öppet för de allra flesta. Vid registreringen ska man uppge vilken skola och vad man undervisa i. Det är att göra likadant här.
 
Men för att haka upp det på någon om släktforskarförbundet ska vara inblandat, bör man lägga en del av verksamheten i forumet som en förlängning till de kurser som förbundet håller i.
 
/Annelie

2013-03-01, 12:53
Svar #11

Utloggad Bo Nordenfors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5383
  • Senast inloggad: 2024-03-27, 14:38
    • Visa profil
Då ligger ju Studieförbundet Vuxenskolans forum för cirkelledare i framkanten. Förbundets kurser i all ära, det står ju var och en fritt att satsa pengar på dem,
men det finns billigare, om inte fullt så glamorösa vägar,  på fortbildningens karta. Av alldeles eget intresse har jag valt att lägga tid och kraft på uppdatering via de vägarna. Ert eventuella förbundsanknutna forum kan ju lika gärna vara på Facebook. Det sagt som slutkommentar betr. forum-frågan.
 
 
(Meddelandet ändrat av rannug 2013-03-01 12:54)
 
(Meddelandet ändrat av rannug 2013-03-01 12:55)

2013-03-01, 13:34
Svar #12

Utloggad Annelie Jonsson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 346
  • Senast inloggad: 2024-01-22, 19:50
    • Visa profil
    • Emigrant.se
Tycker inte att forumet skulle passa att lägga ut på Facebook. Det har inte de funktioner som ett forum för det här ändamålet bör ha. Där är bara inlägg i realtid i stort sett. Om man vill svara eller veta vad som diskuterades ett ½ år sedan är det lite för svårt att få tag i. Det ska finnas ett antal huvudrubriker med möjlighet att starta underrubriker och även möjlighet att kunna lägga upp material. Något liknande som http://www.phpbb-se.com/forum/index.php eller http://lektion.se.
 
Grundproblemet är väl att släktforskarvärlden inte är så stor och kursledare desto färre. Det gör att vi mer eller mindre självlärda, kör egna race och har svårt att dela med oss.  
 
/Annelie

2013-03-03, 21:04
Svar #13

Utloggad Gunilla Didriksson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 436
  • Senast inloggad: 2015-07-25, 22:02
    • Visa profil
Tycker det är en mycket bra idé, precis som Annelie säger, att ha ett forum med diskussionsgrupper på webben, för att byta idéer i sin undervisning, utveckla nya metoder,  tipsa varandra och dela med sig av sin kunskap. Webben är ju till föra alla och obegränsad till både tid och plats.
 
När det gäller de olika studieförbunden, så kanske de kunde kosta på sina kursledare i studiecirklar eller kurser lite utbildning, i var och ens specifika ämnesområde. Det höjer ju statusen på kursledarna. Vill man och har möjlighet att kosta på sig själv lite mer kunskap, i det ämne man undervisar i, så är ju kunskap aldrig tungt att bära.  
 
När det gäller diskussionsgrupper kan det kanske vara en bra idé att ha på Släktforskardagarna.
 
/Gunilla Didriksson

2013-03-04, 12:44
Svar #14

Utloggad Bo Nordenfors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5383
  • Senast inloggad: 2024-03-27, 14:38
    • Visa profil
För de som leder kurser i släktforskning( och övriga intresserade) har till och med våren 2012 givits kurser på distans vid Mittuniversitetet. Det har varit mycket givande och det enda man som enskild behövt betala är litteraturen. Jag tror nog fler högskolor har eller kommer att ha liknande utbildning. Tror nog att 15 högskolepoäng inte är så illa för de som gått grund- och fortsättning - pedagogiken däremot kanske på sina håll kan behöva slipas till hos en och annan. Då hjälper kanske ett forum som ett komplement. Efter att ha läst kursinnehållet på förbundets fortsättningskurs så måste jag säga att jag inte blir värst imponerad. En bra början kanske men mycket kan studeras på egen hand.

2013-03-04, 15:16
Svar #15

Utloggad Tommy Petersson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1318
  • Senast inloggad: 2023-12-28, 18:52
    • Visa profil
När det gäller universitet/högskolor tror jag tyvärr det rakt motsatta gäller. Myndigheterna har bestämt att utbildningen inte håller tillräckligt hög nivå och de flesta/alla utbildningarna kommer att försvinna efter i vår.

2013-03-04, 17:32
Svar #16

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
Mittuniversitetets kurs finns kvar, se antagning.se

2013-03-04, 19:05
Svar #17

Utloggad Bo Nordenfors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5383
  • Senast inloggad: 2024-03-27, 14:38
    • Visa profil
Nog duger Mittuniversitets kurser, bra de fortsätter. Att man sen inte kan räkna de högskolepoängen i en ev. examen är en annan femma. Myndigheterna har säkert inte ansett Mittuniv. för så uselt. Kursledningen har varit utmärkt och examinationen seriös.

2013-03-04, 20:57
Svar #18

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
Man kan räkna in kursen i en examen, men inte som del av en 30 poängs vanlig historiekurs (Historia A)

2013-03-04, 23:15
Svar #19

Utloggad Christer Gustavsson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 895
  • Senast inloggad: 2023-01-28, 16:47
    • Visa profil
    • bergstorp.se
Högskoleverket har nyligen i en utredning funnet att Mittuniversitets kurs (Släktforskning - en introduktion) uppfyller kraven i 1 kap. 2 och 8-9 §§ i högskolelagen. Det gjorde däremot t.ex. inte Chalmers tekniska högskola: Hands on-teknik för lärare.
 
Den nyfikne kan se mer på http://www.hsv.se/download/18.782a298813a88dd0dad800017090/1228R-kurser-inte-omf attas-kursfordringarna.pdf
 
(Meddelandet ändrat av christer 2013-03-04 23:17)

2013-03-08, 00:40
Svar #20

Utloggad Gunilla Didriksson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 436
  • Senast inloggad: 2015-07-25, 22:02
    • Visa profil
När det gäller Högskolan, så är det naturligtvis bra att få sina högskolepoäng, men många kursledare har nog passerat både tid och ålder, då man jagade poäng. Dessa poäng är bra, men säger egentigen ingenting om dem som läst Släktforskning - en introduktion på distans, skulle vara bättre skickade att ha kurser i ämnet släktforskning. Däremot är det bra att man klarat av högskolekursen. Naturligtvis är Högskolan bra och nödvändig på många sätt, men är också ett forum som stänger ute ganska stora grupper av personer, som saknar behörighet att gå där.  
 
Trots Högskolekurser, är det många som tycker om att gå, en helt vanlig kurs i släktforskning och till detta behövs kunniga och intresserade kursledare.  
 
De som hittills har gått på Förbundets kurser, är mycket kunniga i ämnet släktforskning och har i de flesta fall, lång erfarenhet i ämnet. De har under kurserna, varit mycket aktiva, kommit fram med många bra och nya idéer, börjat utveckla nya metoder och när de kommit hem igen, fått möjlighet att pedagogiskt pröva det i sin egen undervisning.  
Det Förbundet ger är introduktion i olika ämnen och nya ideér.  
Är man sedan intresserad av ett specifikt ämne, läser man nog vidare på egen hand.

2013-03-08, 00:44
Svar #21

Utloggad Gunilla Didriksson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 436
  • Senast inloggad: 2015-07-25, 22:02
    • Visa profil
Gör er som inte gått Förbundets kurser kommer vi att ha en Grundkurs för kursledare i Ängelholm i mitten av april och en Fortsättningskurs i mitten av september i Jönköpingstrakten.

2013-03-08, 16:10
Svar #22

Utloggad Bo Nordenfors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5383
  • Senast inloggad: 2024-03-27, 14:38
    • Visa profil
Nu är det ju inte så att alla som råkar ha läst distanskurserna är helt ute och cyklar, utan flertalet har långvarig erfarenhet och vana av att vara cirkelledare. Det är just för att bli en bättre cirkelledare som det kan vara bra med fortbildning och om den sker via distanskurser så är det nog inte så värst illa det heller. Pedagogiken fallerar på många håll, tveksamt om två dagars kurs i Ängelholm skulle vara botemedlet? Racka inte ner på de,som inte går Förbundets kurser. Vi gör en god insats hos studieförbunden och / eller hos den lokala föreningen och det dagar som kvällar.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna