ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Pesten 1710  (läst 951 gånger)

2016-08-02, 20:03
läst 951 gånger

Utloggad Lennart Mårtensson

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 8
  • Senast inloggad: 2024-01-01, 22:00
    • Visa profil
Jag har tre förfäder som dog i Husby socken under perioden 1700-1715.
Jag hade därför anledning att läsa igenom dödboken för denna period.

Förfäderna hittades, med utförliga dödsnotiser, men som en stor bonus kom jag att läsa sidorna på bild 44 och framåt (AD) där prästen detaljerat går igenom hur pesten 1710 kom till socknen.

Han skriver med en tämligen lättläst handstil, men framför allt med en mycket lättbegriplig svenska, rakt på sak, utan att dramatisera och med inslag av talspråk (en släng av rödsoten, glad så hon dansade...) som inte är typisk för hur överheten brukade formulera sig, så långt jag har läst i varje fall.

Även sakligt är han "modern", han skriver inte om Guds straff (i dödboken åtminstone), men om frågor från landshövdingen hur han agerat. Att sjukdomen är smittsam är tydligt för honom, han beskriver symtom på de levande, och sjukdomstecken också på de döda, iakttagelser som stämmer väl med dagens handboksbeskrivningar av hur pestsjukdomen yttrar sig.

Vet någon Husbyexpert vem denne präst var, och varför han skrev så intressant? Var han en välutbildad prelat ur prästsläkt, eller nyss kommen ur bondeståndet, men särskilt språk-, stil- och vetenskapsbegåvad?

Vad jag förstår drabbades huvudsakligen en gård i socknen, och prästen överlevde. I en del andra socknar jag har läst verkar kyrkobokföringen har upphört, antagligen har prästerna dött tillsammans med många sockenbor.

2016-08-03, 08:54
Svar #1

Utloggad Leif G. Olofsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2191
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 10:14
    • Visa profil
Hej, intressant att du också fascinerats av kyrkoherdens utförliga beskrivning av hur pesten kom till Husby med en ung Hedemora-pojke på sommaren 1710. Samma rapport som är införd i dödboken, sändes med all säkerhet till myndigheterna i Stockholm för att delge dem omständigheterna. Pesten var ju fruktad och det gällde att känna till allt.


Han som skrev var kh Jacobis Samuelis Troilius, 1657-1717, en son till kh i Leksand, Samuel Unonius Troilius. Jacob var mycket välutbildad. Om du har tillgång till Västerås stifts herdaminne II:2, 1700-talet (Hansson-Herzog) så kan du läsa om honom på sid 937 f


I Husby var det ju i stort sett "bara" Långsbyn som drabbades, och där speciellt en gård.


Hälsningar
Leif Olofsson

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna