ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre östgötska fastebrev  (läst 828 gånger)

2018-12-04, 19:43
läst 828 gånger

Utloggad Magnus Arnér

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 61
  • Senast inloggad: 2024-03-07, 21:42
    • Visa profil
Var hittar man äldre östgötska fastebrev?

I och med att mycket arkivmaterial blivit tillgängligt över nätet så är det alltfler som har kunnat kartlägga sin släkt tillbaka till 1600-talet. För min egen del så är det främst digitaliseringen av domböckerna som gjort detta möjligt.

En fråga som då uppkommer är ifall man kan söka sig ännu längre tillbaka i tiden. Landskapshandlingarna finns ju, med deras skattelängder. Tyvärr så är de vanligen rätt knapphändiga och vanligen otillräckliga för att förstå släktsambanden. Men har man turen att hitta ett bevarat fastebrev så brukar det gå bättre. Men var finns då dessa brev, och har de ens bevarats?

Den tid jag har i åtanke är åren kring 1600, kanske 1550-1650, men även andra hälften av 1600-talet är intressant. För mig är fastebrev från 1500-talets första hälft av mindre intresse än senare handlingar eftersom dom dels kan vara svåra att tolka, dels svåra att knyta ihop med det som jag hittat i andra källor som ju till större delen hör 1600-talet till. 

Jag känner till ett antal ställen där man hittar gamla fastebrev och liknande handlingar. Finns det väsentliga källor som jag missat?
Bland det som jag stött på finner man detta

Nordiska muséet: Nordiska muséets fastebrev hittar man på digitaltmuseum.se. Det finns rätt mycket från Östergötland. Söker man på "fastebrev" eller "pergamentsbrev" så blir träfflistan ganska lång. Det finns material från de flesta av landskapets härader.

Östergötlands läns landskontor: Det finns två serier som heter Östergötlands läns landskontor GIIIe Jordrannsakningsprotokoll och GIIIf skattläggningsprotokoll som Claes Westling skrivit om i Släktforskarnas årsbok 2017 och 2014. Där finns bland mycket annat fastebrev och köpehandlingar, någon gång i original, någon i avskrift. I volymerna GIIIf:22 och GIIIf:23 finns register. Studerar man registren så verkar det vara en volym, GIIIf:11, som har gott om fastebrev och då främst från västra Östergötland, medan de tycks vara fåtaliga i de andra. Enstaka volymer i serierna finns på Arkiv Digital.

Göta hovrätt: I volym DXXII:1 finns register till serierna Göta hovrätt huvudarkivet EVIa, geometriska handlingar och EVIb, äganderättshandlingar. I registret nämns några fastebrev, bland annat från Kuddby, Skeda och Hällestads socknar (registret och EVIb:13 tillgängliga på Arkiv Digital).

Stads- och kommunarkiv. Söker man på "fastebrev" under "Nationell Arkivdatabas" på Riksarkivets hemsida får man flera intressanta träffar både från Kinda kommunarkiv och Norrköpings stadsarkiv, men inget som är digitalt tillgängligt.

Domböcker. Jag har träffat på en avskrift av ett fastebrev från 1622 på Fjärdingstad i Häradshammars socken i Östkinds dombok år 1726. Jag skulle misstänka att det förekommer många fler avskrifter av gamla fastebrev i 1700-talets domböcker.

Kyrkoarkiv. I Östra Husby PIV finns fastebrev i original från Oklunda i Östra Husby, bland annat ett från 1614. Jag antar att det är rätt ovanligt att man hittar gamla fastebrev bland kyrkoarkivalierna. Men fler än det jag hittat måste det väl ändå finnas?

Hembygds- och arkivföreningar
. Jag känner till några fastebrev från Å socken som finns på Vikbolandets arkiv- och historieförening, däribland ett från Brånnestad år 1602 och ett från Sjövalla 1608. Jag är övertygad om att det finns fler på andra hembygdsarkiv.

de la Gardieska arkivet. En och annan adelssläkt tycks ha haft fina arkiv. Det de la Gardieska arkivet finns på Lunds universitet. Där hittar man även jordebrev som rör rena allmogesläkter, framförallt från Memmings härad. Det kanske kan förklaras av att Löfstad slott ligger i Memming. Materialet är inte digitaliserat men det finns en innehållsförteckning på nätet. Man söker på de la Gardieska arkivet, Topographica (länk till innehållsförteckningen: https://www.ub.lu.se/en/sites/ub.lu.se.en/files/forteckning_over_topographica_sverige_0.pdf).

Nu till min fråga: Känner någon till andra ställen där man hittar fastebrev från den här tidsperioden?

Jag misstänker att finns det gårds- och byarkiv med månghundraåriga fastebrev kvar på de ursprungliga gårdarna, men att många tagit andra vägar till arkiv, muséer och privata samlingar. Dessutom misstänker jag att det finns en och annan avskrift av de gamla breven. Även om man inte helt ska lita på avskrifter – har jag svårt att läsa månghundraårig text så förutsätter jag att många haft det även i gången tid – så är det kanske det enda man har.

Jag har noterat att det finns en volym från Göta hovrätt, huvudarkivet, DXf, Kopiebok på jordbrev. Är det någon som känner till vad den innehåller?

Jag har också sett att man vid några fastebrev i Svenskt Diplomatarium hänvisar till "Eftermedeltida avskrifter, Rääfs Dipl. III". Såvitt jag förstår handlar det om en samling avskrifter av pergamentsbrev som finns på riksantikvarieämbetet, antikvarisk-topografiska arkivet. När jag söker på "Nationell Arkivdatabas" på Riksarkivets hemsida ser jag Rääf hade en hel serie av avskrifter, bland annat en volym för åren 1538 – 1606 (NAD SE/ATA/ENSKROM_4-1/F 1/5) Är det någon som vet om den innehåller avskrifter av östgötska fastebrev?

/Magnus

2023-05-05, 19:05
Svar #1

Utloggad Magnus Arnér

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 61
  • Senast inloggad: 2024-03-07, 21:42
    • Visa profil
Sedan jag skrev den här frågan år 2018 så har jag tagit bättre reda på var man hittar fastebreven. Resultatet av detta hittar man på hemsidan fastebrev.se.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna